Tim Kellerman Podcasts
-
En förödande jordbävning försätter Turkiet i landssorg. Katastrofen blandar om korten inför presidentvalet och kanske kan omvärldens hjälp i räddningsarbetet rent av överbrygga politiska klyftor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Turkiets president har utlyst sju dagars landssorg efter jordbävningen tidigt på morgonen den 6 februari. Även om omfattningen ännu inte är fullt ut känd står det klart att det inträffade är en historisk katastrof och ett nationellt trauma för Turkiet. Få saker sätter ett lands strukturer och ledare på prov så som en naturkatastrof. Så med dryga tre månader kvar till vårens president- och parlamentsval är det nu upp till bevis för Recep Tayyip Erdoğan, som haft makten i Turkiet i 20 år. Kommer han att kliva fram som en trygg ledare och samla det chockade landet eller snarare bli en måltavla för kritik från oppositionen?
Nödhjälp har tidigare påverkat Turkiets relationerSamtidigt skyndar världens länder nu till Turkiets undsättning. Inte minst Sverige, som EU:s ordförandeland, har en uppgift i att samordna medlemsländernas bistånd. I samband med tidigare jordbävningar har det skett närmanden mellan Turkiet och länder med vilka landet haft en komplicerad relation, berättar statsvetaren Paul Levin. Så frågan är om omvärldens hjälp i räddningsarbetet även den här gången kan få infekterade omvärldsrelationer, däribland relationen till Sverige, att läka.
Medverkande: Johan-Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondent. Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet. Susanne Palme, EU-kommentator.
Programledare: Caroline Salzinger
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Tim Kellerman -
Efter en granskning i Svenska Dagbladet får Sveriges femte största Youtube-stjärna sina konton avstängda. Han anklagas för att ha sexualiserat minderåriga i sina videor. Hör historien om influencern Pontus Rasmusson.
Med ljud från SVT:s Lilla Aktuellt 25 november 2022 och Pontus Rasmussons videor på Rumble och Instagram.
Ekot söker Pontus Rasmusson för en intervju.
Medverkande: Alice Aveshagen, reporter på Svenska Dagbladet.
Reporter: Edith Lindvall
Programledare: Anna Oscarius
Producent: Susanna Hållbus
Tekniker: Heinz Wennin, Tim Kellerman och Jacob Gustavsson
Slutmix: Christer Tjernell
-
Dessutom i Godmorgon, världen! om mammor som nattvandrar, konkurrensen om personalen i norr, veckans Panel, krönika om Lars Vilks av Nina Solomin och kåseri av Helena von Zweigbergk.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Varför hotar Putin med kärnvapen?
Den senaste veckan har Rysslands president Putin varnar för att man kan komma att använda kärnvapen om landets "territoriella integritet" hotas. Här om dagen höjde USA:s president Joe Biden tonläget och varnade för att världen kan stå inför Armageddon - alltså den sista striden mellan Det Onda och Det Goda.
Har vi närmat oss gränsen för en konfrontation mellan stormakterna?
Samtal med överstelöjtnant Joakim Paasikivi och Anna Wieslander från den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council.Drygt 200 000 ryssar har mobiliserats de senaste två veckorna, enligt bedömningar. Samtidigt uppskattas lika många valt att lämna landet, för att undvika att skickas till fronten i Rysslands anfallskrig i Ukraina.
Förmågan att mobilisera en stor armé har genom historien varit en av Rysslands styrkor när landet befunnit sig i krig. Så vilken betydelse har det idag, och hur väl kommer den ryska statsledningen att lyckas? Reportage av Nina Benner.
Det har varit stort fokus på att locka personal till de stora industrisatsningarna i norra Sverige. I Norrbotten och Västerbotten ska det bland annat byggas stålverk i Boden, järnsvampsfabrik i Gällivare och i Skellefteå - batterifabriken Northvolt, som har anställt 1300 personer hittills. Vid årsskiftet vill de vara 1500.
Men suget efter personal till industrin, riskerar att hota samhällsviktiga funktioner, som vården och skolan. Även vårdbiträden går till bättre betalda jobb i industrin. Reportage av Erica Sundén.
Timme 1:Kärnvapenhot från Ryssland – USA talar om Armageddon. Samtal med Joakim Paasikivi överstelöjtnant på Försvarshögskolan, Anna Wieslander från amerikanska tankesmedjan Atlantic Council.
Den ryske soldaten och landets mobilisering genom tiderna. Reportage av Nina Benner.
Nobelpriset i medicin till Svante Pääbo inspirerar barn och forskare. Reportage av Martin Hult.
Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss har haft en tuff start och fick ros och ris på Tories partikonferens. Reportage av Stephanie Zakrisson.
Krönika om Lars Vilks, ett år sen han dog i en trafikolycka. Vilks gestaltar en av vår tids stora konflikter, menar krönikören Nina Solomin.
Veckans panel:
Kajsa Kettil Borås Tidning
Daniel Swedin, Arbetet
Martin Thunberg, BarometernTimme 2:
Kampen om personalen i norra Sverige. Även vårdbiträden går till bättre betalda jobb i industrin. Reportage av Erica Sundén.
Satir med Public Service med Mattias Konnebäck och Erik Blix och imitatörerna Rakel Mohlin och Göran Gabrielsson.
I dagarna har det gått ett år sedan artisten Einár mördades i Hammarby sjöstad i Stockholm. Det ledde till att engagemanget för att nattvandra ökade bland föräldrar. Reportage av Lotta Myhrén.
Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach om varför det kärvar mellan SD och L i regeringsförhandlingarna.
På Museum of Arts and Design i New York pågår utställningen Queer Maximalism, med kostymer skapade av designern, performanceartisten och musikern Machine Dazzle, eller Matthew Flowers. Reportage av Roger Wilson.
Kåseri om minnet av barndomens somrar i Benidorm av Helena von Zweigbergk.
Programledare Sara Stenholm
Producent Margareta Svensson
Tekniker Tim Kellerman -
Den brittiska regeringens försök att göra de största skattesänkningarna på 50 år fick marknaden att darra och oroa sig för en annalkande finanskris. Men även om förslaget slopats finns fortfarande stora risker kvar och händelsen borde bli en väckarklocka även för politiker i Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Claes Aronsson
Gäster och röster i programmet:
Robert Bergqvist, seniorekonom SEB
Mats Eriksson, politikreporter, Ekot
Peter Sandberg, chef, svensk-brittiska handelskammaren i London.
Lars Heikensten, ordförande, Finanspolitiska rådet
John Hassler, professor nationalekonomi, Stockholms universitet
Rishi Sunak, tidigare finansminister, Storbritannien
Liz Truss, premiärminister, Storbritannien
Kwasi Kwarteng, finansminister, Storbritannien
David Blanchflower, professor i Ekonomi
Producent:
Olof WijnbladhTekniker:
Tim Kellerman
[email protected] -
Republikanska guvernörer tar till nya grepp i den politiska striden runt USA:s invandring. Finns det någon öppning för kompromiss?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De republikanska guvernörerna Greg Abbott och Ron DeSantis, Texas respektive Florida, flyttar fram sina positioner angående situationen vid landets gräns mot Mexiko. Med buss och flyg skeppar de migranter norrut, bland annat till vice presidenten Kamala Harris hus i Washington DC. Migrationen har länge varit ett slagträ i den politiska debatten, och nu är frågan om partierna kan komma överens om något i sak.
Ett nytt förslag till abortlagI förra veckan presenterade den republikanske senatorn Lindsey Graham ett förslag om att tillåta abort fram till och med 15:e veckan. Förslaget har dock mötts med kalla handen såväl från demokrater som från hans egna partikollegor. Vad vill Graham uppnå med förslaget, och finns det en väg fram för honom här?
USA och Kina 50 årUSA:s relation till Kina blir allt kyligare och när president Biden i helgen återigen lovade att försvara Taiwan vid ett angrepp från Kina föll temperaturen ytterligare. USApodden djupdyker i varför Taiwan är så viktigt för Bidenadministrationen, och vi tittar också närmar på hur USA:s och Kinas relation utvecklats sedan Richard Nixons historiska besök 1972.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Hanna Sahlberg, Kinakommentator på Ekot.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Tim Kellerman
-
I Saudiarabien förstörs leksaker i regnbågens färger och homosexualitet kan straffas med fängelse, spöstraff eller stening. Hör varför det kan vara livsfarligt för hbtq-personer i Mellanöstern.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I en rad länder i Mellanöstern är homosexualitet straffbart och i flera länder i regionen kan homosexualitet till och med straffas med döden. Samtidigt som hbtq-personer i Mellanöstern strider för ett erkännande och ökade rättigheter så svarar myndigheter med straff och hot. I Egypten till exempel dömdes två studenter till fängelse efter att de hade viftat med regnbågsflaggor vid en konsert. De lyckades fly till Kanada där lesbiska Sarah Hegazi senare begick självmord. I Irak har det varit flera uppmärksammade mord på homosexuella, dessutom har hbtq-aktivister kidnappats och torterats av väpnade miliser. Bland de grövsta exemplen finns då terrorgruppen IS knuffade homosexuella från hustak i Irak och i Syrien för att sen stena dem till döds. Terrorgruppen spred avskräckande bilder på männen i sina propagandakanaler.
Räder för att ”förhindra homosexualitet”I Saudiarabien och Qatar har myndigheterna gjort räder där de samlat in barnleksaker i regnbågens färger eftersom leksakerna anses uppmuntra till homosexualitet. Israel är ett positivt undantag i regionen där hbtq-personer har rättigheter och prideparader hålls, men flera andra länder har förbjudit prideparader och andra manifestationer för hbtq-personers rättigheter. Men det finns också en kulturell motrörelse som till exempel de libanesiska sångdivorna som klär sig i regnbågsfärger och gör musik med queer-referenser. Hör om hot och förföljelser som en del av vardagen för hbtq-personer i Mellanöstern.
Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström Mellanösternkorrespondenter, Trifa Shakely förbundsordförande RFSL
Programledare: Olle Wiberg
Introduktion: Johar Bendjelloul
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Tim Kellerman
-
I Saudiarabien förstörs leksaker i regnbågens färger och homosexualitet kan straffas med fängelse, spöstraff eller stening. Hör varför det kan vara livsfarligt för hbtq-personer i Mellanöstern. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. I en rad länder i Mellanöstern är homosexualitet straffbart och i flera länder i regionen kan homosexualitet till och med straffas med döden. Samtidigt som hbtq-personer i Mellanöstern strider för ett erkännande och ökade rättigheter så svarar myndigheter med straff och hot. I Egypten till exempel dömdes två studenter till fängelse efter att de hade viftat med regnbågsflaggor vid en konsert. De lyckades fly till Kanada där lesbiska Sarah Hegazi senare begick självmord. I Irak har det varit flera uppmärksammade mord på homosexuella, dessutom har hbtq-aktivister kidnappats och torterats av väpnade miliser. Bland de grövsta exemplen finns då terrorgruppen IS knuffade homosexuella från hustak i Irak och i Syrien för att sen stena dem till döds. Terrorgruppen spred avskräckande bilder på männen i sina propagandakanaler.Räder för att ”förhindra homosexualitet”I Saudiarabien och Qatar har myndigheterna gjort räder där de samlat in barnleksaker i regnbågens färger eftersom leksakerna anses uppmuntra till homosexualitet. Israel är ett positivt undantag i regionen där hbtq-personer har rättigheter och prideparader hålls, men flera andra länder har förbjudit prideparader och andra manifestationer för hbtq-personers rättigheter. Men det finns också en kulturell motrörelse som till exempel de libanesiska sångdivorna som klär sig i regnbågsfärger och gör musik med queer-referenser. Hör om hot och förföljelser som en del av vardagen för hbtq-personer i Mellanöstern.Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström Mellanösternkorrespondenter, Trifa Shakely förbundsordförande RFSLProgramledare: Olle WibergIntroduktion: Johar BendjelloulProducent: Katja MagnussonTekniker: Tim Kellerman
-
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Timme ett:
Valrörelsen går in på sin sista vecka. Vem är bäst på att spurta, och hur stor roll spelar de sista dagarna?
Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot, om det politiska läget en vecka innan valdagen.
När elen blir rekorddyr får en annan energikälla en renässans. Ved har blivit en bristvara, och vissa har gjort klipp på sina vedstaplar.
Nyhetssajten Kyiv Independent har blivit omvärldens ögon i kriget i Ukraina
Krönika av Katarina Barrling, statsvetare.
Panelen om veckans inrikespolitik
Timme två:Gudrun Persson, Rysslandsexpert, om vad som står på spel när kriget i Ukraina går in på sin sjunde månad.
Litauen stöttar Ukraina. Reportage från Vilnius.
Höstpremiär: satir med Public Service
En återtågets hjälte eller en imperialistisk maktspelare? Sovjetunionens siste president Gorbatjov begravs i helgen.
Glas som utmanar. Jesper Lindau intervjuar glaskonstnären Åsa Ljungnelius.
Storbritannien får ny premiärminister nästa vecka. Vad vill britterna att hen ska sätta tänderna i först? Stephanie Zakrisson söker svar längs Themsens strand.
Kåseri av Emil Jensen, poet och musiker.
Programledare Jesper Lindau
Producent Nina Benner
Tekniker Tim Kellerman -
Företag går på knäna och hushåll får inte pengarna att räcka till elräkningen. Hör om elpriser och elbrist och om vad andra länder i Europa gör för att få sina medborgare att minska elkonsumtionen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kampanjen Snäppet svalare uppmuntrar alla finländare att spara energi. Korrespondent Carina Holmberg berättar hur man i Finland reagerar på uppmaningen att sänka temperaturen i bastun. I Marie Nilsson Boijs Spanien vill premiärministern Pedro Sanchez att man kastar slipsen och höjer temperaturen i luftkonditioneringen. Vi hör även Milan Djelevic, Östeuropakorrespondent, om hur Serbien varit nära att gå i konkurs på grund av de höga elpriserna.
Runtom i Europa görs olika initiativ för att minska elförbrukningen. I P4 Världen går vi igenom vad andra länder gör för att minska den elbrist som drivit upp priserna. Louise Ödlund, professor i energisystem vid Linköpings universitet anser att Sveriges ledare måste göra en kraftsamling, som under pandemin. -Vi måste släcka lamporna, frosta av frysen, torka kläderna ute, tvätta i lägre temperatur, sluta torktumla, dra ur laddaren. En kampanj behövs för att hjälpa oss att göra rätt, säger Lousie Ödlund.
Vi hör även Klimatkorrespondent Marie-Louise Kristola berätta hur ett minskat elanvändande kan påverka klimatet.
Programledare: Kajsa Boglind
Producent: Catarina Spåre Gustafsson
Tekniker: Tim Kellerman
-
Tonen är hård och påhoppen många är 2022 den smutsigaste valrörelsen någonsin? Vi blickar också bakåt i jakten på skurken bakom de höga elpriserna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Proffstyckare och journalister har ställt sig frågan om årets valrörelse inte tar priset när det kommer till svartmålning av såväl motståndare som verkligheten. Men var det verkligen bättre förr?
Jakten på kärnkraftens fiende2022 har kallats för ett plånboksval, men frågan är om det egentligen inte är ett energival med tanken på den politiska potensen i de höga elpriserna. Orsaker och skuldfråga är komplicerade ämnen men vi backar bandet och reder ut vem som gjorde vad och vem som bär skulden för din elräkning.
Därför trixar partierna med donationerTV4:s Kalla Fakta har avslöjat en rad politiska partier med fingrarna i donationsburken. Man får inte ta emot anonyma bidrag över 24 150 kronor, men det visar sig att fem av åtta partier har kreativa förslag på hur man kan runda regelverket. Är vi förvånande? Hur upprörande är det egentligen?
Medverkande: Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Pontus Mattsson, politikreporter på Ekot
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Tim Kellerman
-
I Godmorgon världen denna vecka även reportage om hur pandemin påverkat studenttraditionen, hur jordbruket i Afghanistan ställer om från vallmoodling, Public Service och ett kåseri av Emil Jensen
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nato-medlemskap, snart är beslutet fattadHur kommer Östersjöområdet förändras av det? Tre experter i Sverige, Finland och Estland uttalar sig.
Studenterna springer snart utDen första kullen studenter får springa ut efter pandemin, det är för många en stor glädje. Traditionen är intakt, studentfirandet har inte förändrats och kommer nog inte göra det på grund av pandemin, menar etnolog.
Vården skriker efter personal inför sommarenRegionerna bjuder över varandra för att locka personal som kan jobba i sommar. Men personalbristen blir ändå stor. Och de som då prioriteras bort är grupper som inte kan göra sin röst hörd, ofta multisjuka och i behov av många olika specialiteter.
Timme 1
Säkerhetspolitisk reporter om det stundande Nato-beslutet
Östersjöområdet inom Nato
Jordbruket i Afghanistan
Studentfirande efter pandemin
Krönika av Katarina Barrling
Panelen
Timme 2
Läget på slagfältet i Ukraina
Frontstaden Mykolaiv
Personalbrist i vården i sommar
Satir med Public service
Efter Roe v Wade i Oklahoma
Kåseri
Programledare: Jesper Lindau
Producent: Luise Steinberger
Tekniker: Tim Kellerman
-
Hur ska Sveriges säkerhet garanteras utanför Nato om Finland går med? Varför vill Miljöpartiet inte ha en folkomröstning om svenskt Nato-medlemskap? Och hur smart var det att lämna regeringen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Till skillnad från Vänsterpartiet vill Miljöpartiet inte att frågan om ett svenskt Nato-medlemskap ska avgöras i en folkomröstning. Märta Stenevi vill att frågan ska debatteras i valrörelsen och avgöras efter riksdagsvalet i september. Den nuvarande processen, där Socialdemokraterna kan fatta ett avgörande beslut under de närmaste veckorna, tycker hon går för fort.
Märta Stenevi betonar Sveriges självständighet att välja försvarssamarbeten och att verka för fred i världen som argument för att fortsätta stå utanför Nato.
– Det som är viktigt är att vi inte blir fullvärdiga medlemmar i en kärnvapenallians och därmed begränsar våra möjligheter både att kritiserar medlemsländerna men också gör det svårare att arbeta för nedrustning.
"Det handlar om att vi vill kunna välja våra försvarssamarbeten"Miljöpartiet lämnade hastigt regeringen efter att M, SD och KD fått igenom sin budget i riksdagen i november. Sedan dess har regeringen fattat en rad beslut som gått emot partiets linje, som det om slutförvar av kärnkraft, utbyggnaden av Arlanda och grönt ljus till gruvan i Kallak. Under tiden har Miljöpartiets opinionsstöd fortsatt att minska från redan låga nivåer. Hur smart var det att lämna regeringen och hur ska de göra för att inte åka ur riksdagen i valet i höst?
Om Märta Stenevi:Namn: Märta Stenevi, språkrör Miljöpartiet
Ålder: 46 år
Bakgrund: Arbetade inom förlagsbranschen innan hon gick in i politiken. Efter förtroendeuppdrag i Region Skåne och Malmö stad blev hon Miljöpartiets partisekreterare 2019. I januari 2021 valdes hon till språkrör och utsågs kort därpå till Jämställdhets- och bostadsminister. Miljöpartiet lämnade regeringen i november 2021.Gäst: Märta Stenevi, språkrör Miljöpartiet
Kommentar: Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot
Programledare: Johar Bendjelloul
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Tim Kellerman -
Ryska styrkor genomför nu en massiv offensiv mot Donbas i östra Ukraina. Hårda strider rasar vid stålverket i Mariupol. Hör hur Donbas är en viktig del av Putins dröm om ett Storryssland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Donbas i östra Ukraina består av de två regionerna Donetsk och Luhansk. Våren 2014 började ryskstödda separatister ta över delar av området, därefter utbröt strider mellan styrkor med stöd från Ryssland och ukrainsk militär. Hittills har tusentals personer dödats. Nu pågår det stora slaget om Donbas där Rysslands president Vladimir Putin fokuserar på att ta kontroll över hela området.
Donbas har strategisk betydelseOm Ryssland ska kunna ta över hela området från Krimhalvön till Ukrainas östra gräns mot Ryssland så måste ryska styrkor kontrollera hela Donbas. Därför koncentreras storoffensiven just nu i östra Ukraina. Men bedömare tror att det bara är en sorts hävstång för att uppnå större mål och att Putin har ännu mer långtgående ambitioner. Donbas är känt för sin industri som kolgruvor och stålverk. Just nu rasar hårda strider vid stålverket Azovstal i staden Mariupol i Donbas. Hör om Donbas historia, bakgrunden till konflikten och varför området är så avgörande för Putin.
Medverkande: Johanna Melén och Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondenter, Niklas Bernsand, undervisar i Öst- och Centraleuropakunskap och Europastudier vid Lunds Universitet
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Tim Kellerman
-
Medan stora delar av omvärlden gått vidare efter pandemin fortsätter Kinas sin nolltoleranspolitik. I veckans podd får vi veta hur svenska företag hanterat nedstängningar och andra covidproblem.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Omfattande nedstängningar, svårigheter att resa hem eller ta in utländsk personal, återkommande masstestning som i sig innebär smittrisk. Drygt två år in i pandemin tampas både ekonomin och vanligt folk med stora covidproblem. Hur drabbar detta de hundratals svenska företag som är verksamma i landet? Hör Joakim Abeleen, Kinachef på Business Sweden och Björn Djurberg, Pekingkorrespondent i samtal med programledare Helene Benno.
Producent: Kajsa Boglind
Tekniker: Tim Kellerman
-
I Godmorgon världen dessutom panelen, krönika med Göran Rosenberg, Public Service och kåseri av Pamela Jaskoviak.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Timme 1:
Rapport från dagens presidentval i Frankrike
Verdun - efter över hundra år har krigets sår ännu inte läkt
Partiledarbyte i Liberalerna, hör nya partiledare Johan Pehrson
Konsensus eller debatt, vad är viktigast när Nato-frågan ska avgöras?
Krönika av Göran Rosenberg
Panelen
Timme 2:
Invånarna återvänder till Kievs sönderbombade förstäder
Kriget i Ukraina - vad händer just nu?
Flyktingar söker sig till Brasilien, men landet vill inte fördöma kriget
Public Service
Valfrågor i skuggan - om tillståndsprocesser som går i stå
Kåseri av Pamela Jaskoviak
Programledare: Pia Fridén
Producent: Anna Pandolfi
Tekniker: Tim Kellerman
- Visa fler