Ryssland Podcasts
-
Ryska styrkor har tryckts tillbaka från Ukrainas näst största stad Charkiv och hundratals ryska soldater dog när de misslyckades med att korsa en flod. Hör om svårigheterna för Putins armé.
När de ryska trupperna försökte ta sig över floden Donets i östra Ukraina blev de beskjutna av ukrainskt artilleri, pontonbroar som lagts över floden trasades sönder och ett stort antal ryska soldater dödades. Men det är bara ett exempel på hur Putins styrkor misslyckats med ta sig fram i Ukraina. De ryska militären tros ha lidit stora förluster i kriget och det ukrainska motståndet har varit hårdare och mer effektivt än väntat. Hittills har de stora militära framgångarna i det Vladimir Putin beskriver som en specialoperation i Ukraina uteblivit.Sprickor i Rysslands propaganda om krigetDen ryske pensionerade översten och militärexperten Michail Chodarjonok har sagt på rysk statlig TV att de ryska trupperna har problem och att Ryssland är isolerat, men ett par dagar senare har han tagit tillbaka sina uttalanden. Men samtidigt kan utvecklingen vända snabbt. Systematiska attacker mot bränsledepåer i Ukraina gör att den ukrainska armén riskerar att bli utan bränsle till sina stridsfordon. Hör om bakslagen för de ryska styrkorna och om de svaga punkterna i Ukrainas försvar. Vi beskriver också varför bedömare tror att Vladimir Putin inte kan acceptera en rysk förlust i Ukraina.Medverkande: Johanna Melén, Rysslandskorrespondent, Lubna El-Shanti, korrespondent som bevakar Ukraina och David Carlqvist, reporter på Ekot som bevakar försvarsfrågorProgramledare: Fredrik WadströmProducent: Katja MagnussonTekniker: Joachim Persson -
Östersjön upprustas och militariseras allt mer när Finland och Sverige blir Natomedlemmar. Förutom Nato vill också Ryssland visa sin styrka på Östersjön.
Dags att vänja sig vid vårt innanhav som en enda stor militäranläggning. Det är i och för sig inget nytt, så var det också under kalla kriget. Det säger Stefan Lundqvist, kommendörkapten och studierektor vid Försvarshögskolan i Stockholm i Nyhetspodden med Jonna Nupponen.
Nyhetspodden går på djupet med dagens största och viktigaste nyhet. Vi förklarar politiken, världen och allt det andra. Producent: Ami Lassila.
Har du frågor eller synpunkter? Kontakta oss på: [email protected] -
Från 2012, nu i högre ljudkvalitet. När Ryssland anfaller Finland 1939 bestämmer den svenska regeringen att Sverige ska vara icke krigförande. I stället föds den Svenska frivilligkåren, och 8000 svenskar ansluter sig.
En dokumentär av: Simon Moser.Exekutiv producent: Amanda Rydman.Publicerad: 2012. Detta är en något förkortad version från 2022. -
Åland är den enda platsen i Norden där militärer inte är välkomna. Den självstyrande ögruppen kommer att bli en demilitariserad fläck i Nato. En demilitarisering Ryssland i hög grad övervakar, på grund av gamla avtal med med landet, som fortfarande lever kvar.
DN:s reporter Torbjörn Petersson, berättar om vad som händer på Åland, nu när allt detta ställs på sin spets.
Programledare: Sanna Torén Björling. Producent: Palmira Koukkari Mbenga. Ljudtekniker: Patrik Miesenberger. Tekniker: Jonas Lindskov, Bauer Media. -
Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: HD-läckan tycks inte ha förändrat det politiska landskapet; BLM-grundare gav stora pengar till sin familj; Gata i Paterson, New Jersey byter namn till ”Main ST Palestine Way”; Lokalvalen i Arizona visar på ny valsäkerhet; Skjutning i Buffalo, New York och i taiwanesisk kyrka i Kalifornien; CNN:s streamingtjänst nedlagd; Ryssland vill byta fängslade Brittney Griner mot rysk legosoldat; Bidens opinionsstöd sjunker; Texas har gjort ett taggtrådsavtal med Mexiko för att stoppa den illegala invandringen; Svensk och finsk Nato-ansökan uppmärksammas i USA; Biden uppmanar kommuner att anställa fler poliser.
--------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Vi djupdyker i de svenska Natohemligheterna, som Ryssland troligen vetat mer om än den svenska allmänheten. Dessutom detaljstuderar vi årets viktigaste brev och uppdaterar ett danskt skillingtryck. Programledare: Thomas Nordegren Bisittare: Louise Epstein.
Är Sverige redan medlem i Nato i hemlighet?Rysslands reaktion på ett svenskt medlemskap i Nato har inte varit särskilt skarp. Beror det på att Sverige haft så täta kopplingar till Nato i hemlighet att ryssarna redan sedan länge betraktat oss som medlemmar?Robert Dalsjö, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, och Mikael Holmström, säkerhetspolitisk reporter på Dagens Nyheter, som båda undersökt Sveriges hemliga Natosamarbete genom tiderna, berättar.Vilken koppling har den så kallade vikingarocken till Sverigedemokraterna? Vi gästas av Bo Sjöqvist, som har gjort en radiodokumentär i tre delar om rockgruppen Ultima Thule.Hur exakt är Sveriges Natoansökan formulerad? Thomas lusläser hela texten, inklusive adressen.Bonden och kråkan är en välkänd visa som nedtecknades i ett danskt skillingtryck redan på 1600-talet. Den handlar om en bonde som skjuter en kråka, och nu har vi uppdaterat visan, eftersom verkligheten har överträffat dikten.Dessutom blir det direktsänd valvaka i Nordegren & Epstein! Vi följer med spänning kampen mellan de två konkurrerande bröderna Modéus om posten som ärkebiskop.Programledare: Thomas Nordegren Bisittare: Louise Epstein Producent: Olle Björkman -
Ukrainakriget ser ut att putta in Sverige och Finland i Nato. Det ändrar hela det säkerhetspolitiska landskapet i norra Europa - och kan orsaka strategisk stress i Ryssland.
Finland och Sverige gör gemensam sak och begär att få bli Nato-medlemmar.Beskeden kommer efter att Ryssland inlett sitt anfallskrig mot Ukraina, och krävt en säkerhetszon runt landet.Den här historiska kursändringen för svensk säkerhetspolitik gör Östersjön till ett Nato-innanhav - och kan också sätta press på en av Rysslands viktigaste säkerhetszoner i Arktis.Medverkande: Malena Britz, docent i statsvetenskap på Försvarshögskolan, Magnus Christiansson, lektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan, Carolina Vendil Pallin, Rysslandskännare på Totalförsvarets forskningsinstitut, Joakim Paasikivi, lärare i strategi på Försvarshögskolan.Programledare: Bo Torbjörn EkProgramledare: Ulrika BergqvistProducent: Carl-Johan UlvenäsTekniker: Mats JonssonLjud från: AP, CNBC, SR, CNN -
Snart är vi där, i NATO. I helgen så fattade regeringen det historiska beslutet att skicka in en ansökan till militäralliansen.
Men alla är inte förtjusta över beskedet. Turkiets president Erdogan säger blankt nej till att Sverige ska gå med. Han kan stoppa Sverige från att bli medlemmar eftersom alla 30 nationer i Nato måste säga ja till ett nytt land. Men varför vill inte Erdogan att Sverige går med?
Sverige har under många år nu setts som ett fredligt och jämställt land, som är humanitärt och som verkar för fred i världen. Hur kommer bilden av Sverige förändras i utlandet när vi nu blir medlemmar i Nato? Vad kommer vårt medlemskap betyda för vår utrikespolitik? Vad kan vi vänta oss för svar från Ryssland?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Även om Ryssland har isolerats av omvärlden står landet inte helt ensamt nu när NATO växer. Det finns ett slags militärpakt mellan Ryssland och flera länder i närheten. Den heter CSTO.
På en kvart får du veta varför den här militärpakten verkat under radarn i 30 år, och vilken roll den kan få i Rysslands pågående konflikt med Georgien. Med SvD:s Brysselkorrespondent Teresa Küchler.
-
Sverige vill vara med i Nato, det gillar inte Turkiet. Ukraina och Ryssland har kommit överens om nått som kallas "fång-utväxling". Fler barn blir allergiska mot pollen. Och i Norge firas det idag.
-
Utrikeskrönika 17 maj 2022.
Moskva, Jerevan eller kanske Warszawa tisdag morgon.Ni får ursäkta om jag inte riktigt säkert vet var jag är när just ni hör det här.På lite drygt en vecka har jag turnerat runt i sex länder och fem huvudstäder allt för att komma till den största metropolen Moskva.Det tog mig tre dygn, försökte först ta buss från Tallinn via Narva till St Petersburg. Men en ny okänd "sakon", lag med femtioelva paragrafer påstod att jag måste ha tagit ett coronatest I Ryssland och finnas på en lista, PCR-testet jag hade och mina fyra vaccinationer dög inte.Så olikt Karl XII som 1700 besegrade ryssen i just Narva blev jag besegrad av en spoling, som precis fått uniform och leddes förödmjukad tillbaka över gränsbron, som om jag skulle försöka klättra över taggtrådsstängslet och hoppa ned i floden för att få komma till Ryssland.Ny buss nu till Riga och så flyg till Istanbul nästa dag, där hade jag min första tur på drygt ett dygn och slapp sitta åtta timmar på flygplatsen och kammade hem sista sätet på ett tidigare flyg till Vnukovo i Moskva. Annars hade jag kommit fram för sent.Som journalist är det viktigt att vara på plats där det händer och nu var jag faktiskt det, i god tid före Segerdagsfirandet vid femsnåret tog jag övermodigt beslut att åka taxi in till stan. Det var ett misstag. Särskilt om taxichauffören, både ville ha för mycket betalt och inte hittar utan ständigt lyckades köra in i varje avspärrning. Jag menar vem åker mot Röda torget när det är där paraden ska hållas?!Allt mer desperat efter att han kört in i alla tänkbara avspärrningar klev jag ur bilen och tänkte övermodigt att polisen säkert låter mig passera avspärrningen för att komma hem. Vi var ändå många många kilometer från Röda torget. Men tyvärr på fel sida Tverskajagatan. I varje gathörn en polis, som sa njet och absolut inte ville ge en hint om var det gick att passera.... Till slut räddades jag av metron, trots hopplösa trappor vid linjebyten så kom jag fram och hann rapportera om Segerdagen, se stridsvagnar rulla och prata med folk.Somliga sa saker jag bara inte hade kunnat föreställa mig.Det är inte bara resandet hit som förändrats totalt. Att vara i ett land, som startat ett krig i Europa är en mycket konstig känsla där allt på ytan ser ut att vara som vanligt.Och när så många helt enkelt inte vill bli påminda om att det INTE är som vanligt.Låtsas som förlusten av McDonalds eller Ikea inte spelar någon större roll, det finns andra fastfoodkedjor, som är ryska och vi kan också göra spånplattebaserade garderober.Som utlänning sticker du ut i butiken när du betalar med kontanter, en kassörska var riktigt otrevlig och blev påhejad av en man intill. Känslorna ligger utanpå.Men i en annan butik log kassörskan med hela ansiktet tillbaka, när jag var särskilt artig, hon sa bak min rygg: vilken vacker människa.Jag väljer att fokusera på henne nu när jag lämnar Moskva för den här gången.Maria Persson Löfgren, Jerevan eller Warszawa eller kanske Stockholm [email protected] -
Nya tider väntar Sverige. Efter flera hundra år som alliansfria, ansöker man nu om medlemskap i Nato, ett beslut som får både ris och ros. Samtidigt vibrerar hotet från Ryssland och Putin säger att en expansion av Nato, är ett problem för honom. Men hur kommer vi vanliga invånare i Sverige att märka av medlemskapet? Kommer Sverige tvingas ut i krig om ett annat Nato-land blir angripet? Kan Turkiets president Erdogan stoppa allting? Vad betyder Nato-medlemskapet för den svenska självbilden?
Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
-
Svensk vapenexportindustri har medverkat i krig överallt i världen. Samma som tillverkar vapen kontrollerar telekominfrastrukturen och kraftförsörjningen globalt till stor delar. En globalistfamilj sitter på dessa nyckelpositioner i det globala nätverket i en rad geostrategiska bolagsstrukturer.....
Det här är inte svårt att förstå...
Nato har utlovat ett öppet militärt stöd till Ukraina, eftersom Finland och Sverige formellt tillkännagav sitt försök att gå med i militäralliansen och Ryssland varnade att "militariseringen" av Ukraina kommer att hota den globala säkerheten.
Natos medlemmar är fast beslutna att ge Ukraina militärt bistånd så länge det behöver för att slå tillbaka Rysslands militära kampanj, sa Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock vid ett Nato-möte i Berlin på söndagen.
"Vi är överens om att vi inte får och kommer inte att släppa våra nationella ansträngningar, särskilt när det gäller militärt stöd, så länge som Ukraina behöver detta stöd för sitt lands självförsvar", sa Baerbock.
På en presskonferens efter mötet sa USA:s utrikesminister Antony Blinken också att Nato-länderna kommer att fortsätta med militärt bistånd till Ukraina och sanktioner mot Ryssland så länge det behövs.
"Varje medlem i alliansen vill få det här kriget till ett slut så snart som möjligt. Vi är tydligt fast beslutna att behålla vårt säkerhetsstöd till Ukraina, att fortsätta våra sanktioner, exportkontroll och diplomatiska påtryckningar på Ryssland så länge det är nödvändigt." sa Blinken.
Andersson sa att militär alliansfrihet hade tjänat Sverige väl tidigare men att det var osannolikt att göra det i framtiden mot bakgrund av Rysslands attack mot Ukraina.
"Det bästa för Sveriges och svenska folkets säkerhet är att gå med i Nato", sa hon. "Vi anser att Sverige behöver de formella säkerhetsgarantier som följer med medlemskapet i Nato."
Finlands försök att gå med i Nato måste också diskuteras i parlamentet, en process som sannolikt kommer att gå smidigt framåt med tanke på den allmänna stämningen i landet och det faktum att både premiärministern och presidenten har talat för medlemskap.
Ryssland kommer att stärka sin militära närvaro vid gränsen till Finland om Helsingfors går vidare med sin önskan att gå med i Nato, sade Viktor Bondarev, ordförande för förbundsrådets kommitté för försvar och säkerhet, i söndags.
Vi kommer att stärka gränsen, öka närvaron av de ryska trupperna vid gränsen om offensiva, slående vapen från Nato sätts in i Finland, i vår omedelbara närhet", sa Bondarev.
Moskva har länge uttryckt klagomål till väst om Natos expansion österut. Nyckeln till dess lista över säkerhetskrav från väst innan invasionen av Ukraina var en garanti för att Kiev aldrig skulle bli en del av NATO.
Tänk om Trumpne Trump aktualiseras och Svensson önskat oss in i Nato... * Jurisdiktion * Sverige * Valfusk * Kärnan.
#CarlNorberg #DeFria
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
PATREON: https://patreon.com/defria_se
HEMSIDA: https://defria.se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se -
I det här avsnittet av Utblick Extra ställer vi frågor hur ett svenskt medlemskap i Nato kommer påverka vår relation till Ryssland, andra delar av världen och hur vår röst i nedrustningsfrågor påverkas.
Medverkande:
Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier (SCEEUS) och seniorforskare vid UI
Jakob Hallgren, direktör för Utrikespolitiska institutet
Redaktör och reporter: Jonas Löfvenberg
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Martin Kragh är biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier och seniorforskare vid Utrikespolitiska Institutet. Han intervjuas av Andreas Ericson om sin aktuella bok ”Det fallna imperiet” som bland annat behandlar Rysslands moderna historia och Putins världsbild.
- Visa fler