Frankrike Podcasts
-
Det börjar ju bli dags för semester, och det är mycket att tänka på!
Vi pratar semesterpackning - vad packar vi in och vad packar vi ut?
Behöver man fylla på gas under resan?
Och hur funkar det med hastighetsregler, vägavgifter, vinjetter och boxar i olika länder?
Vi tar oss även en tur in i husbilsköket - kan man verkligen laga mat i husbilen som man gör hemma?
Avsnittets restips bjuder Tommy och Sara på: Mont-Saint-Michel i nord-västra Frankrike, som bonus bjuder även Tommy på en liten historielektion.
Därefter tar Peter oss till Mariefred och Mariefreds camping och tipsar dessutom om ett slottscafe där man kan frossa i kakor
Avsnittets #kommaframöl är en Breznak som är en av Peters favoriter från Tjeckien, nr 1611 på Systembolaget
Länkar från avsnittet:
Tysklands miljödekal för att kunna köra in centralt i många städer: https://www.dekra.se/
Läs mer om att köra bil utomlands på M-Sveriges hemsida:https://msverige.se
Österikes Go-box: https://www.go-maut.at/en/ (går välja engelska)
Sloveniens Darsgo-box: https://www.darsgo.si (Går välja engelska)
Frankrikes Miljödekal: https://www.certificat-air.gouv.fr
För att läsa mer, surfa in på https://www.ourbackyardeurope.com/miljodekaler/
Dokumentet för farfarsregel utskrivet och med i bilen.
Hittas här:https://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/ALL/?uri=CELEX:32013D0021
Har du en fråga, fundering eller vill tipsa oss om något, maila: stora[email protected]
Följ gärna oss: Stora Husbilspodden på Facebook
Youtube Våra Husbilsresor: https://www.youtube.com/c/VåraHusbilsresorSe
Till Our Backyard Europe: https://www.youtube.com/c/OurBackyardEurope -
De senaste månaden har synen på hur ekonomin ska utvecklas i Europa sjunkit bland företagen. Det visar Inköpschefsindex, PMI, för Eurozonen, Frankrike och Tyskland. Ska Sveriges företag följa efter?
Medverkande: Claes Aronsson, Programledare Kristian Åström, Ekonomikommentator Matilda Kindström, Reporter Ekonomiekot -
Parlamentsvalet i Frankrike möblerade om den politiska maktkartan och gav både ytterhögern och yttervänstern starka platser i politikens inre kretsar. Plötsligt kan landets president Emmanuel Macron bli tvungen att kompromissa med folk som absolut inte drar åt samma håll - eller ens vill ha med honom att göra.
Svenska Yles Europakorrespondent Mette Nordström och Thomas Silén diskuterar Macrons utmaningar efter valet i dagens Nyhetspodd och vilken turbulens det kan leda till, både i Frankrike och utanför.
Nyhetspodden går på djupet med dagens största och viktigaste nyhet. Vi förklarar politiken, världen och allt det andra.
Har du frågor eller synpunkter? Kontakta oss på: [email protected] -
Helgens franska parlamentsval blev en besvikelse för president Emmanuel Macrons mittenallians Ensemble. Samtidigt stärktes både de högernationalistiska och socialistiska flankerna. DN:s Frankrikekorrespondent Erik de la Reguera berättar om det nya, franska politiska landskapet och vad det betyder för Frankrike och Europa.
Programledare: Ülkü Holago. Producent: Palmira Koukkari Mbenga. Ljudtekniker: Patrik Miesenberger. Teknik: Oliver Bergman, Bauer Media. -
Både Emma Molin och Christopher Garplind har tagit inspiration från tidningen idag när grannfejder tas upp. Vi undrar även varför Ukrainas försvarsdepartement har gjort en tackvideo till Sverige. Det vet Matilda Rånge från P3 Nyheter. Medlaren Eleonore Lind från det ikoniska programmet Grannfejden visar sin expertis på hantering av bittra grannar. Statsvetaren Göran von Sydow tar oss genom det förvirrande parlamentsvalet i Frankrike som avgjordes i går.
Programledare: Christopher Garplind och Emma Molin. -
Babs Drougge och Lisa Nord på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid, Linnéa Wikblad och Torbjörn Averås Skorup.
Frankrikes president Emmanuel Macrons höger-mitten-allians kammar hem flest röster i parlamentsvalet men tappar sin absoluta majoritet. Det bollar upp för en knölig mandatperiod, med diverse kompromisser och samarbeten. Samtidigt kan den nya vänsterkoalitionen Nupes, som också kammade hem många röster, sätta stopp för de allra största reformerna.Sen pratar vi om Gotlands mest mytomspunna kriminalfall, som kan komma att klaras upp efter 50 år. Med hjälp av en crowdsourcad skeletthund har två poddare eventuellt hittat kvarlevor efter den försvunna Sven Sjögren, som polisen tror mördades 1972. -
Här är ett klipp från intervjun med Solvallas nya proffstränare Jörgen Westholm i avsnitt 130.
Det blir snack om karriären i Holland, exteriörbedömning, innovationer, satsningen på Frankrike, vikten av att låta hästar vara hästar och mycket mer.
Programledare: Jörgen Forsberg, Anders Malmrot och Markus Myron
-
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Från kohandel till januariavtal - om relationen mellan S och CI veckan meddelade Centerpartiet att partiet kommer stödja regeringens budget efter att partierna kommit överens om ett förslag för att höja pensionerna. Att Centerpartiet och Socialdemokraterna samarbetar i tider av kris har hänt flera gånger i historien. Vad är det som lade grunden för samarbetet mellan det forna Bondeförbundet och Socialdemokraterna för snart 90 år sedan? Följ med professorn i historia, Torbjörn Nilsson på en tur i riksdagen. hör den tidigare förste vice ordföranden i Centerpartiet, Helena Nilsson Lannegren om partiets inre konvulsioner och så ska den tidigare socialdemokratiske finansministern Erik Åsbrink berätta hur han egentligen tyckte att det var att förhandla med Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.Ser vi en begynnande lågkonjunktur?Det har inte undgått någon. Det pratas om runt fikaborden. Om priserna som fortsätter att rusa. Å om inflationen som enligt SCB var över 7 procent i maj det högsta sedan 1991.Det är de stigande livsmedelspriserna och priset på drivmedel och el som främst drivit på inflationstakten men risken finns nu att den tilltagande inflationen bromsar den ekonomiska tillväxten.Nationalekonom Cecilia Hermansson, docent och forskare i fastighetsekonomi och finans på KTH analyserar om det är en begynnande lågkonjunktur vi ser nu.Här är hela innehållet i programmet:Timme ettKan klimatfrågan få de unga till de franska valurnorna?Samtal om parlamentsvalet i Frankrike med Tomas LindblomCenterpartiet och socialdemokraterna - off again, on again...Ukrainakriget - vem har övertaget just nu?Barn i Ukraina hanterar kriget genom att leka med egna checkpointsKrönika av Ulrika KnutsonPanelen om veckans inrikespolitikTimme tvåTBC ökar i Sydafrika i pandemins spårSatir från UtkantssverigeVad skulle DU byta ut på midsommarbordet?Inflationen högst sedan 1991Queer as folk - amerikansk version med avstamp i OrlandoKåseri av Mark LevengoodProgramledare Pekka KenttäläProducent Katarina von ArndtTekniker Adam Alvin -
Babs Drougge och Lisa Nord på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid, Sara Kinberg och Torbjörn Averås Skorup.
Tre av EU:s tyngsta ledare Tysklands Olaf Scholtz, Frankrikes Emmanuel Macron och Italiens Mario Draghi går först i ledet med att säga att det är en toppenidé att Ukraina går med i EU. Uttalandet kom en dag före EU-kommissionens besked i frågan, som väntas komma senare under dagen.Sedan pratar vi om kritiken mot en kampanj från Myndigheten för psykologiskt försvar. De har nu tagit bort en mening om att satir kan sprida vilseledande information. Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är dock tveksam om ändringen är tillräcklig, han menar att kampanjen inskränker på yttrandefriheten oavsett. -
EPISODE 12 I detta ljuvligt böljande och fullspäckade avsnitt möter vi härligt inspirerande Emelie Nilsson och bjuds in i hennes värld av "andliga ting", (som också är henne konto på Instagram).
Emelie har som så många andra vi mött i podden flera andliga förmågor och verktyg i sin spirituella verktygslåda. Hon är medium, Reiki-healer, tarot-reader och andlig inspiratör och brinner verkligen för att vägleda, möta och inspirera andra på sin livsresa. Vi blev blown away av hennes kunskap och förmåga att hitta sätt att använda alla dessa verktyg i hennes dagliga arbete och i mötet med människor. Detta är ett otroligt avsnitt för alla oss som vill utveckla våra egna mediala gåvor!
Eftersom vi är väldigt nyfikna på mediumskap och hur man kan öppna upp för den sortens kanalisering pratar vi en hel del om hur man kan träna upp sin förmåga och intuition. Vi blir också stärkta i att våga tro på det som kommer till en och inte avfärda det som drömmar eller fantasier.
Vi får också genom Emelies otroliga förmåga en resa tillbaka i våra egna tidigare liv - även där som syskon men då i 1600-talets Frankrike... Mer om det i avsnittet;)!
FUN FACT: Det Emelie inte vet är att vi i detta livet har vuxit upp i en familj som ÄLSKAR Frankrike, vår pappa har sedan innan vi föddes burit basker i ur och skur, han talar flytande franska och önskar basically att han var född i La France. Vi har under vår barndom i princip enbart lyssnat på fransk julmusik och annan fransk musik också för den delen. Fransklärare som vår far är började han tidigt skola in sina döttrar i det franska språkets magiska värld. Skulle vi resa utomlands - ja då kan ni ju gissa vart det bar hän. Trerättersmenyer till middag, baguetter, crepes och croque monsieur innan detta fanns i Sverige, och ja the story goes on...
Så JA vi resonerar starkt med Frankrike och det var ju inte jätteoväntat att vi levt tidigare liv där :) - bitar föll på plats!
Emelie delar också generöst med sig av sin kunskap om Tarot - ger tips om hur du kan använda korten. Hon drar också ett kort från en av hennes andra kortlekar till er lyssnare mot slutet av avsnittet som träffar oss rätt i hjärtat och som är ett fint meddelande till oss alla inför sommaren!!
Om du är nyfiken på Emelie och hennes fantastiska arbete kika in på Hem | Andliga ting och på Instagram hittar ni henne som @andliga.ting där ni också får uppleva hennes otroliga kreativa förmåga - ni förstår vad vi menar när ni ser hennes bilder...
Följ också gärna oss på @Spiriturious. Josefina hittar ni på @jflowsthlm och Emma på spiriturious_emma.
TACK för att ni lyssnar!
Peace & Love
Emma och Josefina
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Dreyfusaffären tog sin början i september 1894 då den franska underrättelsetjänsten lyckades komma över ett komprometterande brev till den tyska militärattachén i Paris. Det alarmerande fyndet – som bökades fram ur en papperskorg på den tyska ambassaden – blev startskottet till ett dramatiskt spiondrama som fick Frankrike att skaka i sina grundvalar.
Spåren ansågs peka mot Alfred Dreyfus: en fransk artillerikapten med goda vitsord och lysande framtidsutsikter. Efter en summarisk rättegång skickades han till den bistra Djävulsön, där han gömdes undan i ett specialkonstruerat enmansfängelse.
I detta avsnitt av podden En oväntad historia samtalar historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund om hur det gick till då några hopknycklade pappersrester från en tysk papperskorg utvecklades till ett av världshistoriens grövsta justitiemord – och till en politisk skandal, som än i våra dagar kastar skuggor över det franska samhället. Fokus vilar på det tekniska bevismaterialet och underrättelsetjänstens jakt på den tyska spionen. Varför trodde man först att det var Alfred Dreyfus – och vem var egentligen den verklige spionen?
Dreyfus-affären – eller L’Affaire Dreyfus som det heter på originalspråk – var ingalunda världshistoriens första ”affär”, men den har beskrivits som historiens första moderna affär, inte minst på grund av den väldigt aktiva roll som spelades av moderna massmedier. Och här talar vi naturligtvis om den moderna dags-, kvälls- och veckopressen – vilken växte fram i slutet av 1800-talet och till skillnad från äldre tidningar verkligen riktade sig till massorna, och såg det kommersiella värdet i politiska affärer, societetsskandaler och andra dramatiska historier som avslöjade systemets svagheter och elitens galenskaper.
På den tyska ambassaden i Paris arbetar en medelålders städtant vid namn Marié Bastian, som i vissa, ytterst begränsade kretsar också är känd under kodnamnet Agent Auguste. Hon arbetar nämligen för den franska militära underrättelsetjänsten och hennes inte alldeles ofarliga uppdrag består i att tömma papperskorgarna på den tyska ambassaden – och därpå leverera innehållet till sin kontaktperson vid underrättelsetjänsten. Det gjorde hon en gång i månaden, i form av en säck fylld med mer eller mindre sönderrivna pappersark.
Och i september 1894 lämnade hon in de hopskrynklande pappersbitar som satte i gång hela Dreyfusaffären – ett brevutkast som var rivet i sex delar och hade grävts fram ur den tyske militärattachén Maximilian von Schwartzkoppens papperskorg. Då man pusslade ihop brevet såg man att det var ett slags förteckning över hemligstämplade dokument – från den franska krigsmakten – som någon enkelt erbjöd sig att sälja till den tyske militärattachén. Det stod, på franska, att ”jag erbjuder mig härmed att översända monsieur några intressanta underrättelser”, därpå listades det bland annat upp ”en beskrivning av den hydrauliska rekyldämparen på 120 mm-kanonen”, en eldgivningsmanual för fältartilleriet och franska invasionsplaner gällande öriket Madagaskar utanför Afrikas östkust.
Lyssna också på Stig Wennerström: Storspionen som uppfann sig själv.
Bild: Degraderingen av Alfred Dreyfus av Henri Meyer, Gallica Digital Library, Public Domain, Wikipedia.
Litteraturtips:
Andreas Marklund: Dreyfusaffären. Historiens största rättsskandal. Lund: Historiska Media, 2022.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Vi gästas av Jörgen Westholm som precis flyttat sin licens till Solvalla. Det blir snack om karriären i Holland, exteriörbedömning, innovationer, satsningen på Frankrike, vikten av att låta hästar vara hästar och mycket mer.
03.03 Lärlingskarriären i Holland07.08 Hästen måste ha en bra exteriör
11.42 Träningsfilosofi för friska hästar med långa karriärer
20.15 Rite on Tracks kropp med Super Lights vilja vore något
26.29 Fjärdeplatsen som fortfarande skaver och satsningen på Frankrike
31.32 Den unika Takrakan och hästägarsatsningen
40.14 Utedrift och arslet mot vinden
48.45 Skulle Lacke platsa i Schyssta loppet? Och vad tycker han om Allessandro Gocciadoros segergest?
Gäster: Jörgen Westholm och Lacke
Programledare: Jörgen Forsberg, Anders Malmrot och Markus Myron
-
På söndag sker andra omgången av det franska parlamentsvalet. Emmanuel Macron sitter ju kvar som president men kommer han att kunna driva igenom sin politik eller kommer vänstern som lyckats enats bakom Jean-Luc Mélenchon att rubba hans nuvarande majoritet. Allt tycks hänga på dom unga väljarna.
Claes Aronsson, programledareMarie Nilsson Boij, PariskorrespondentMarie-Louise Kristola, Klimatkorrespondent Tomas Lindbom, frankrikekännare och författare -
De engelska långbågarna och deras pilregn brukar ofta tillskrivas de engelska segrarna vid Crécy, Poitiers och Azincourt under hundraårskriget 1337-1453. Hundraårskriget utkämpades av riddarhärar förstärkta med bågskyttar och lätt utrustat fotfolk. Långbågarnas pilar tog knäcken på de franska tungt beväpnade riddarnas kavallerianfall.
Ibland beskrivs segrarna som massakrer förorsakade av välriktade salvor av pilar. Men stämmer det? Vad är verklighet och myt bakom långbågarnas framgångar och betydelse?
I denna nymixade repris av Militärhistoriepodden tar Martin Hårdstedt och Peter Bennesved sig an historien om de engelska långbågarna. Det visar sig att Peter har egna erfarenheter av bågskytte och därför blir det en del diskussion om olika bågar. Och vad var egentligen mest effektivt: långbågen eller armborstet? Under medeltiden och tiden för hundraårskriget valde engelsmännen att satsa på att utrusta sina skyttar med långbågar medan fransmännen i större utsträckning valde armborstet. Det fanns för och nackdelar med de olika vapnen.
Men det handlar inte bara om långbågar. Medeltidens krigföring hade sina särskilda kännetecken och hundraårskriget var Europas mest utdragna konflikt där feodala intressen krockade och skapade ett lågintensivt med förödande krig utkämpat i dåtidens största västeuropeiska rike Frankrike.
Arméerna var relativt små och kärnan utgjordes av det tungt utrustade riddarkavalleriet. Kriget fördes århundradena efter korstågstiden då riddarhärar i omgångar försökte återta och etablera ett rike i Palestina.
Långbågarna är en del av historien om krigföringens utveckling i Västeuropa som innebar inte bara nytt uppträdandet på slagfältet och nya vapen utan även en förändring av krigets förutsättningar. Europa var under medeltiden styrt av furstar med begränsad makt och resurser. Krigföring var i många avseenden tämligen outvecklad om man jämför med antiken och vad som komma skulle under århundradena fram till Napoleonkrigen.
Bild: Slaget vid Crécy från det illustrerade manuskriptet av Jean Froissants krönika från 1400-talet.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Hur enkelt är det att skilja person från politisk åsikt? Dessutom Swedengate och vågar Helena berätta om sin resa till Frankrike? See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
- Visa fler