Peking Podcasts
-
Nersnack av sundbyholm Elitlag allsvenskan
Lovande ponny ekipage som tävlade i sundbyholm.
Hyllar ekipage, Kan det vara Mr Joel Torstenson igen för andra veckan på raken ??
Världens bästa peptalk till sonen.
Kan man överföra " Nils van der poel " träning på hästar ?
( Nils van der poel är regerande Världsmästare i Skridskor och dubbla OS guld i Peking 2022)
Kanske den mest märkliga smak på en energi dryck.
Vad står " PS " för. efter hästen namn ?
och mycket mer.. -
Nersnack av sundbyholm Elitlag allsvenskanLovande ponny ekipage som tävlade i sundbyholm.Hyllar ekipage, Kan det vara Mr Joel Torstenson igen för andra veckan på raken ??Världens bästa peptalk till sonen.Kan man överföra " Nils van der poel " träning på hästar ? ( Nils van der poel är regerande Världsmästare i Skridskor och dubbla OS guld i Peking 2022)Kanske den mest märkliga smak på en energi dryck.Vad står " PS " för. efter hästen namn ?och mycket mer..
-
Utrikeskrönikan 10 maj 2022.
Ett två, ett två, testing testing.Det här är Peking, tisdag.Testing, testing. Ja, så kan det låta när jag testar ljudet i mikrofonen ibland.Men orden har fått en annan innebörd här i Peking.Masstesterna har kommit till stan.Vi har inte bara drabbats av en omikronvåg, om man nu kan kalla ett 50-tal fall om dagen för en våg. Peking är också mitt uppe i en provtagningsvåg.Och min telefon fylls av sms som påminner mig om att gå och göra min plikt; ett svep i halsen, i det utlysta folkkriget mot covid-19.Likt mänskliga ormar ringlar sig köer av munskyddsbeklädda Pekingbor runtom kvarteret där jag bor.De köar i ett virrvarr av vita poppel- och pilträdsfrön som dansar i vårvinden likt ett lätt snöfall.Men frukta inte, kära Pekingbor, poppeltussar sprider inte covid-19, det har smittskyddsmyndigheten försäkrat oss om.Antalet covid-fall i Peking är som sagt väldigt få, i relation till hur många som bor här i huvudstaden.Men vi gör våra masstester ändå, för annars får vi inte gå till matbutiken. Eller parken. Eller åka kollektivt. Eller gå till jobbet för den delen.Allt kräver ett negativt covid-test, att lägga till den så kallade hälsokod vi redan behövt visa upp i flera år. Och Peking är långt ifrån ensam.Hangzhou, Wuhan, Shenzhen. Flera av Kinas megastäder har infört lirkande restriktioner.Välkommen till masstesternas förlovade land.Ironiskt nog kallas det vi nu går igenom för en Changtaihua, en normalisering.Det är alltså det här som kan antas vara det nya normala i Kinas nolltoleranspolitik mot covid-19.Det handlar såklart om att undvika ett nytt Shanghai. Arma Shanghai, som varit nedstängt i över en månad.Shanghai, där de boende testats gång på gång på gång. Ett masstestande utan ände, utan slut.Häromdagen såg jag en bild i sociala medier, som sägs komma från Hangzhou.Det är en bild som visar en liten provtagningsstation för covid-19.Men, som liknar ett litet tempel; ni vet, en sån där minimal spartansk stenbyggnad utan dörr, där det som mest kan rymmas en staty över en gudom, där troende kan lämna offergåvor eller tända rökelse.Fast i Hangzhou satt där istället en person i vit heltäckande skyddsdräkt, redo att ta ditt halsprov.Hell dig, masstestarguden. Må du leva i tio tusen år.Klart slut, från Peking, hälsar Björn Djurberg.Björn Djurberg [email protected] -
Jonna Sundling gav svenska folket kollektiv ståpäls när hon i utklassningsstil tog hem OS-guld i sprint i Peking tidigare i år. Jonna åkte även hem ett OS-silver i sprintstafetten tillsammans med Maja Dahlqvist, tog brons i långa stafetten och kom på en mycket fin fjärdeplats på tremilen. Vi snackar alltså om en fenomenal allroundåkare som verkar ha hittat nyckeln till hur man lyckas både på korta och långa distanser. Så: hur ser guldupplägget ut mer i detalj? Vilka träningsformer varierar hon mellan, hur ser hon på löpning som en del av träningen – och hur äter hon för att få ut maximalt av sin tuffa träning? Jonna berättar också om tidigare års evighetsförkylningar och andra sjukdomar som satte krokben för hennes träning, samt hur hon gjorde för att ta sig ur detta. Vi kommer också in på hennes mentala träning som har en stor del i framgångarna, samt olyckan i december i fjol och hur den eventuellt kan ha bidragit till OS-succén. Det plus mycket annat i ett grymt spännande och inspirerande samtal med en fenomenal idrottare! Tack för att du lyssnar!
Följ Maratonpodden i sociala medier:
Instagram: https://www.instagram.com/maratonpodden
Facebook: https://www.facebook.com/maratonpodden
Följ Petra:
Instagram: https://www.instagram.com/maratonpetra
Facebook: https://www.facebook.com/petra.manstrom
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Prestation eller resultat?! Vad är viktigast? Blåvitts måstematcher. Malmös helvetiska månad. Grisiga Peking ska bli oskönast på Twitter. Vem är viktigast i Kalmar?! Och SVARET på Mjällbys succé!
-
Hybris i Göteborg. Vilse i Örebro. Magsjuk i Gdansk. Ångest i Peking. Ängeln, djävulen och hatmötet i Helsingborg. Rekord i Värnamo? Välsignelsen i Degerfors och jinxen i Borås!
-
Biljettkaoset på Västkusten. Den symboliska stolkastningen i Malmö. T-korsningen på Tele2. Ponnes drömhelg och DÅ kommer krisen i Peking.
-
Var har vi Djurgårn? Är Peking stressade? Är blod tjockare än pengar? Hur stor skillnad är det med plastmatta? Har Mjällby hybris?
-
Utrikeskrönikan 11 april 2022.
Peking, måndag.Samtidigt som resten av världen försöker leva med covid-19, så är läget i Kina precis tvärtom. Här stängs mångmiljonstäder ner, i vad som sannolikt är den största vågen hittills.Omikron utmanar Kinas nolltoleranspolitik och än så länge är det oklart vem som kommer gå vinnande ur striden.Men, tydligt är att priset blir allt högre.Ekonomiskt såklart, men också förtroendet för den förda politiken tar hårda smällar just nu.Trots informationskontrollen som råder i det offentliga rummet i Kina, så är missnöjet över hur nolltoleransen genomförs märkbar.Inte minst i Shanghai där 25 miljoner invånare sitter i hemmakarantän, trots att vaccinationsgraden är hög och majoriteten som testar positivt inte uppges ha några symptom.Svårverifierade videos som sprids i sociala medier visar frustrerade människor i nöd och ibland kaotiska scener. Det har varit svårt att köpa mat och tusentals klumpas ihop i provisoriska karantänsjukhus, där de isoleras från samhället.När ska Kina släppa på nolltoleranspolitiken?Svaret än så länge: Inte just nu.Varför då? Jo, politiken kopplas nämligen personligen till högsta ledaren Xi Jinping, som än så länge pekat med hela handen att kursen ligger fast.Viruset ska bekämpas med nedstängning och masstester.Det är ju det som Partiet tycker funkat hittills och faktiskt, ska sägas, sannolikt räddat många liv.Men det finns också en politisk aspekt.Bedömare menar att det är viktigt för Xi Jinping att nolltoleranspolitiken ses som framgångsrik åtminstone fram tills kommunistpartiets kongress i höst, då han väntas få säkra ytterligare fem år vid makten.Xi Jinping bedöms vara Kinas starkaste ledare sedan Mao.Och det har också lett till spekulationer bland förståsigpåare att den starka ställningen kommer till ett pris: nämligen att få vågar ge Xi Jinping dåliga nyheter. Som, kan man tänka sig, att också räkna på de negativa konsekvenserna av den förda nolltoleranspolitiken mot covid-19.Jag tänkte på det i fredags, när Xi Jinping och hela den politiska eliten slog på stort i Folkets stora sal i Peking för att klappa sig själva på axeln för ett väl genomfört vinter-OS.Xi Jinping talade bland annat om maträtter som blivit uppmärksammade under OS, vilket statsmedierna också lyfte fram i sin rapportering.Detta alltså samtidigt som klagomålen över hur svårt det är att köpa mat i Shanghai nådde ett crescendo, och hashtagen Köpa matvaror i Shanghai censurerades på den kinesiska mikrobloggen Weibo.Xi Jinpings OS tal toppade kvällsnyheterna i ett 20 minuter långt segment.Shanghai fick i samma sändning två minuter där statsteven visade positiva exempel från nedstängningen.Den här typen av tondövhet kommer rimligtvis också med ett pris.Björn Djurberg, Peking [email protected] -
En drönare svävar genom ett bostadsområde i Shanghai och spelar upp ett meddelande: ”Vänligen följ covidrestriktionerna. Kontrollera din själs längtan efter frihet, öppna inte fönstren och sjung inte”. Det efter folk visat sitt missnöje med den senaste nedstängningen av staden. Smittade tvingas till stora karantäncenter, där barn separeras från sina föräldrar, och allvarligt sjuka nekas vård då sjukhusen är fokuserade på covid.
DN:s korrespondent i Peking, Marianne Björklund berättar om de allvarliga baksidorna av Kinas nolltollerans mot coronaviruset.
Programledare: Ülkü Holago. Producent: Palmira Koukkari Mbenga. Ljudtekniker: Patrik Miesenberger. Teknik: Jonas Lindskov, Bauer Media. -
Måndag, veckans bästa dag!
I detta avsnitt surrar vi såklart om veckan som varit.
Det blir tugg om Eskilstuna Uniteds överkörning av Bajen på Tele 2, vi nosar lite på AFC:s genrep mot Peking, vi ringer upp Innebandy-Sveriges nya demontränare Johan Jönsson, och så snackar vi helt helt otippat lite Pernilla Wahlgren och lite GUIF.
Tack så hemskt mkt att ni lyssnar på oss. - Premiärveckan är här!
Thapper & Lühr kommer på besök. Fokus på Kalmar och Peking. Dessutom har vi Sundsvalls finest på tråden!
-
Ljugarbänken är äntligen tillbaka och det i en lite ny skepnad! Transferfönstret har belönat oss med både en ny snackpåse och ett nytt utseende. Jungfrufärden är en genomgång av alla allsvenska lag inför säsongsstarten och i detta avsnitt granskas IFK Norrköping tillsammans med gästande Sebastian Bengtsson.
Är Oscar Jansson underskattad?Vad vet Häcken om Ekpolo som ingen annan vet?Utdaterade Rikard NorlingOch mycket merPodden klipps av Martin Gustafsson.
Följ oss på Facebook, Twitter och Instagram!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Saudiarabien överväger att acceptera yuan för kinesisk oljeförsäljning...
"Dynamiken har förändrats dramatiskt. USA:s relation med saudierna har förändrats, Kina är världens största råoljeimportör och de erbjuder många lukrativa incitament till kungariket, säger en saudisk tjänsteman som är bekant med samtalen....
En kärnpunkt de senaste 40 åren, och ett ankare som stödde dollarns reservstatus, var ett globalt finansiellt system baserat på petrodollarn.
En dag efter att vi rapporterade att " Storbritannien ber saudier om mer olja även när MBS bjuder in Xi Jinping till Riyadh för att stärka banden ", är WSJ ute med en storsäljande rapport och noterar att "
Saudiarabien är i aktiva samtal med Peking om prissättning det är en del av sin oljeförsäljning till Kina i yuan", ett drag som inte bara skulle kunna försvaga petrodollarns dominans av den globala petroleummarknaden
Enligt rapporten har samtalen med Kina om yuanprissatta oljekontrakt pågått i sex år men har accelererat i år eftersom saudierna har blivit allt mer missnöjda med decennier gamla amerikanska säkerhetsåtaganden för att försvara kungariket .
Saudierna är arga över USA:s bristande stöd för deras intervention i inbördeskriget i Jemen och över Biden-administrationens försök att träffa en överenskommelse med Iran om dess kärnkraftsprogram.
Saudiarabiska tjänstemän har sagt att de var chockade över USA:s snabba tillbakadragande från Afghanistan förra året.
Kina köper mer än 25 % av oljan som Saudiarabien exporterar, och om den prissätts i yuan, skulle den försäljningen höja ställningen för Kinas valuta och sätta den kinesiska valutan på väg att bli en global reservvaluta - petroyuanen.
Som till och med WSJ medger, skulle en övergång till ett (petro)yuan-system, "vara en djupgående förändring för Saudiarabien att prissätta till och med några av sina cirka 6,2 miljoner fat per dag av råoljeexport i allt annat än dollar" eftersom majoriteten av global oljeförsäljning –
.. cirka 80 % – sker i dollar, och saudierna har handlat olja uteslutande i dollar sedan 1974, i en överenskommelse med Nixons administration som inkluderade säkerhetsgarantier för kungariket .
Det verkar som att saudierna inte längre bryr sig särskilt mycket om USA:s "säkerhetsgarantier" utan istället byter sin lojalitet till Kina.
Som en påminnelse, redan i mars 2018, introducerade Kina oljekontrakt till yuan som en del av sina ansträngningar för att göra sin valuta handlas över hela världen, men de har inte gjort något snäpp i dollarns dominans på oljemarknaden, till stor del på grund av att USD förblev den valda valutan för oljeexportörer.
Men, som Pozsar också noterade nyligen, för Kina har användningen av dollar blivit en fara som lyfts fram av USA:s sanktioner mot Iran på grund av dess kärnkraftsprogram och mot Ryssland som svar på Ukrainas invasion.
Dagens historiska övergång är inte direkt en överraskning: Kina har intensifierat uppvaktningen av det saudiska kungariket under de senaste åren, hjälpt Saudiarabien att bygga sina egna ballistiska missiler, konsulterat om ett kärnkraftsprogram och investerat i kronprins Mohammed bin Salmans husdjursprojekt, som t.ex. som Neom, en futuristisk ny stad.
Samtidigt har den saudiska relationen med USA försämrats under president Biden, som sade i kampanjen 2020 att kungariket borde vara en "paria" för dödandet av den saudiske journalisten Jamal Khashoggi 2018.
Prins Mohammed, som amerikanska underrättelsemyndigheter säger beordrade Mr. Khashoggis dödande vägrade att delta i ett samtal mellan Mr. Biden och den saudiske härskaren, kung Salman, förra månaden.
Det kommer också när USA:s ekonomiska relation med saudierna minskar: USA är nu bland de främsta oljeproducenterna i världen, en kraftig omsvängning från 19980-talet när de importerade 2 miljoner fat saudisk råolja om dagen men dessa siffror har sjunkit till mindre än 500 000 fat om dagen i december 2021.
Och så faller bitarna i slutspelet på plats: Ryssland svälter ut västvärlden på välbehövliga resurser, skickar råvarupriserna allt högre medan dess tysta partner Kina tyst plockar upp de monetära bitarna och drar fördel av västvärldens rusning till säkrade resurser och alla kostnader, och närmar sig alla de andra "icke-västerländska" före detta petrodollar-kunderna -
som också är rika på andra resurser - för att erbjuda dem en ny produkt, yuanen, som Peking nu aktivt och aggressivt driver för att avsätta dollarn som en global reservvaluta.
#CarlNorberg #DeFria
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
PATREON: https://patreon.com/defria_se
HEMSIDA: https://defria.se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se -
Utrikeskrönikan 17 mars 2022.
Peking, torsdag.Om man som jag gör följer kinesiska statstevens rapportering av Rysslands krig i Ukraina, så kan man få uppfattningen att det är en konflikt som till stor del utspelar sig i konferensrum.Det handlar om män i kostym som skakar hand, reser sig upp, sätter sig ner, eller pratar över videolänk med varandra, i olika konferensrum.Den första rundan samtal, den andra, den tredje och så vidare.Ibland ett uttalande från Putin, eller uppgifter från den ryska armén, om hur många militära mål de slagit ut. Mer sällan, Ukrainska myndigheters dito eller något uttalande från Zelenskyj.En del krigsbilder flimrar förbi. Men betydligt fler arkivbilder. Kreml. Trafik i Moskva. Ingen trafik i Kiev. Bankomater. Militärövningar. Och så konferensrummen, med sina små oöppnade vattenflaskor.Någon gång rapporteras det från civila områden som drabbats.Ja, alltså i Donbass. Det är den Ukrainska sidan som bombat civila, enligt ryska uppgifter i den kinesiska statsteven.Och, oftast avslutas segmentet med en kommentar från någon där skulden läggs på Nato och/eller USA.Hade man bara följt kinesisk statsmedia, så är det lätt att få intrycket att Ryssland vunnit konferens-kriget, typ, igår.Eller, krig? Det är ju ett ordval som knappt används här, även om kinesiska ledare snuddat vid ordet någon gång.Statsmedia har inte sällan valt den ryska beskrivningen särskild militäroperation.Eller, kort och gott situationen i Ukraina.Andra vanliga alternativ är kris, konflikt eller Ukraina-frågan, som utrikesministern Wang Yi inte sällan talar om.Ukraina-frågan måste lösas på ett fredligt vis, genom dialog och förhandlingar.Alla parter, brukar Kina säga, ja Alla parter måste göra sitt.Precis som man säger att alla länders suveränitet och territoriella integritet måste respekteras och det gäller också den så kallade Ukraina-frågan.Vad betyder det här, när utrikesministern samtidigt säger att Rysslands legitima säkerhetskrav borde tas på allvar.Och vad menar premiärministern Li Keqiang, som när han fick frågan på sin årliga presskonferens förra veckan om varför Kina vägrat kalla Rysslands agerande för en invasion, sade att en hög prioritet just nu är att förhindra den spända situationen från att eskalera.Spända situationen.Det är en låg retorisk ribba Peking har lagt.Och även om det finns de i omvärlden som tycks vilja förmå Kina att höja den, så tvivlar jag, när jag slår på statsteven och möts av ännu en kommentar om hur Nato spär på situationen i Ukraina.Björn Djurberg, Peking [email protected] - Visa fler