Kina Podcasts

 • Vetenudlar, risnudlar och glasnudlar. Kocken och kokboksförfattaren Jennie Walldén berättar vad de passar till och hur de ska tillagas.

  För ett år sen lärde Jennie oss att koka ris. Det står inte alltid rätt på paketen. Och det spelar faktiskt roll hur man gör. (Du hittar en länk till det programmet längre ned på sidan.) Nu ger hon oss tips om asiatiska nudlar. - Jag älskar nudlar! säger Jennie. Och det är för att det finns så många olika konsistenser.Till skillnad från italiensk pasta (som också är nudlar) så görs asiatiska nudlar av flera olika råvaror, vilket ger olika egenskaper. Dessutom finns de i mängder med olika former och storlekar.Vetenudlar är den största och populäraste gruppen. Finns i alla möjliga former. Används främst i norra Asien, där man odlar vete. Görs med och utan ägg. Utan ägg är vanligast. Udon är t ex vetenudlar, liksom snabbnudlar.Risnudlar används mycket där ris odlas, t ex södra Kina och Sydostasien. Runda och platta i olika storlekar. Används i soppa, wok, sallader och som fyllning i vårrullar. Risnudlar är glutenfria.Glasnudlar görs av olika sorters stärkelse, gjord på mungbönor, sötpotatis, potatis med mera. Har en stunsigare konsistens. Blir genomskinliga som kokta. Serveras kalla i sallader, eller varma i hot pots, i wok och i dumplings. Glasnudlar är glutenfria.Sobanudlar görs av bovete och vetemjöl och är alltså inte glutenfria.- Alla nudlar, förutom de som ska serveras med en gång, ska sköljas av i kallt vatten, säger Jennie. Så att tillagningen avstannar. I varma rätter värms de alltså upp igen av den heta buljongen eller i en wok.Risnudlar och glasnudlar tål extra bra att kylas ner för att användas senare. De kan förvaras i kylen och användas en annan dag.

 • Utrikeskrönika 20 januari 2022.

  Peking, torsdag.Där det mesta, som så ofta, handlar om coronaviruset.Med bara veckor till vinter-OS så har omikron har gjort sitt intåg i flera städer i Kina däribland i den kinesiska huvudstaden.Pekings myndigheter har skruvat upp tonläget rejält och som så ofta är det mot utlandet misstankarna riktas.Det sägs inte rakt ut, men den officiella linjen insinuerar med all tydlighet att omikron kommit till Peking via post från Kanada.Och det uppmanas till största försiktighet om man nu måste få post från utlandet. Förbered med handsprit och munskydd och öppna paketen utomhus, är rekommendationen.Jag drar mig till minnes covid-utbrottet i Peking sommaren 2020, då importerad lax pekades ut som en potentiell smittkälla och vips försvann lax från butikshyllor och restauranger runtom i Kina.Det är ett och ett halvt år sedan nu. Ja, pandemin har pågått ett tag.Faktum är att för ett och ett halvt år sedan så handlade en av mina utrikeskrönikor här i P1-morgon om Kinas tuffa coronarestriktioner och jag undrade då hur länge det var hållbart att hålla fast vid dem.Med facit i hand så har de bara blivit hårdare sedan dess, och även om många tycks tro att omikron förändrar spelplanen, så är jag inte lika säker på det.Kinesiska myndigheter kallar sin strategi för dongtai qingling, vilket kan översättas till dynamisk nollställning.Det handlar om att så snabbt som möjligt radera ut viruset, var det än dyker upp.Ofta genom omfattande nedstängningar som meddelas med kort framförhållning.I staden Zhengzhou i Henan-provinsen blev en 30-årig kvinna satt i plötslig hemmakarantän hemma hos en blinddate.Historien blev viral efter att hon hon lagt ut videos i sociala medier som visade deras ofrivilliga karantäns-liv tillsammans.I en intervju med kinesisk media, var hon kluven över valet av dejt, som visserligen visade sig villig att städa och laga mat, men som också var väldigt tystlåten och matlagningen tycks ha gått under kategorin hellre än bra.En bättre matchning verkar ett nytt par i grannprovinsen Shaanxi ha varit.På en andra dejt, efter att ha fastnat i karantän tillsammans, så bestämde de sig efter att ha suttit instängda tre veckor tillsammans att de skulle förlova sig så fort de släpptes ut ur karantänen.Det finns mycket att säga om konsekvenserna av Kinas så kallade dynamiska nollställnings-politik.Här ryms såklart också mörkare historier.Men, jag antar att min poäng är, att bakom rubrikerna om att si och så många miljoner är under lockdown i den och den staden i Kina, så finns rätt så vanliga människor, med rätt så vanliga liv, som alla har att hantera det som blivit det nya normala.Björn Djurberg, Peking bjorn.djurberg@sverigesradio.se

 • Litauen har på senare tid retat upp Kina genom att närma sig Taiwan. Hör våra korrespondenter förklara bakgrund och konsekvenser av triangeldramat mellan länderna.

  Dessutom får vi följa med Kinakorrespondenten Björn Djurberg bakom kulisserna när han träffar två av landets viktigaste kändisar basketstjärnan Yao Ming och författaren Yan Lianke.Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent, Lubna El-Shanti, ÖstersjökorrespondentProgramledare: Helene BennoProducent: Kajsa BoglindTekniker: Christer Tjernell

 • Alexander Björk presenterade sig på den stora scenen redan 2018 när han tog sin första Europatourseger i Kina. Men karriärens största bedrift kom kanske ändå så sent som i november när han slog sig förbi världseliten och säkrade en andraplats i tourfinalen i Dubai.

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Att Kina har stora intressen i andra länder är väl känt – mindre känt är vad som sker på Balkan. I Serbien och Montenegro är Kina på god väg att ta kontroll över jätteprojekt av vägar och hamnar. Vad betyder det för Sverige och EU när Kina bygger megaprojektet på Balkan? DN:s reporter Torbjörn Petersson har rest till Montenegro och Serbien – där svart och rött stoft från ett stålverk faller ned på marken.

  Programledare: Sanna Torén Björling. Producent: Sabina Marmullakaj. Ljudtekniker: Patrik Miesenberger. Tekniker: Oliver Bergman, Bauer Media.

 • Vietnamkrigen är historien om hur ett litet lands kamp för självständighet fastnade i kalla krigets tvingande mallar. Resultatet blev ett flera decenniers långt krig med miljontals döda.

   

  I Vietnam försökte kolonialmakten Frankrike återupprätta sin roll som stormakt efter förnedringen med den tyska ockupationen under andra världskriget. Efter att Frankrike hade besegrats av en gerillaarmé delades landet vid 17 breddgraden med en kommunistisk regim i Nord och en USA-stödd regim i Syd utan något egentligt folkligt stöd.

   

  Efter att ett val som skulle avgöra ett förenat Vietnams framtid 1956 ställdes in startade ett kommunistiskt gerillakrig i Sydvietnam som stödde av Nordvietnam som med tiden fick en omfattande vapenhjälp från Kina och Sovjetunionen.

   

  Sju år efter det kommunistiska maktövertagandet i Kina lanserade USA år 1956 dominoteorin. Den innebar att ett kommunistiskt maktövertagande i Vietnam ovillkorligen skulle leda till att kommunisterna tog makten i grannländerna.

   

  För att förhindra att hela regionen blev kommunistiskt stödde USA den djupt korrupta regimen i Sydvietnam. Först med ekonomiskt och militärt bistånd för att i mitten på 60-talet trappas hjälpen upp till 100 000-talas amerikanska soldater i landet.

   

  Kostnaderna för kriget blev enorma. USA förlorade över 55 000 i döda och 305 000 i sårade, den sydvietnamesiska armén mer än 250 000 i döda och 780 000 i sårade. Förlusterna för FNL och Nordvietnam är uppskattats till ca 925 000 döda och över 2 miljoner sårade. Till detta kommer flera hundra tusen civila offer i både norr och söder.

   

  Majoriteten av amerikanerna stödde president JB Lyndons upptrappning i Vietnam, men med tiden växte protesterna mot kriget till en massrörelse. När sedan USA i början av 1970-talet började vietnamisera kriget var det slutet för regimen i Sydvietnam. I april 1975 hade Nordvietnamesiska trupper och FNL taget i över hela landet.

   

  I reprisen av det nymixade avsnitt 46 av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med Marco Smedberg som är militärhistoriker, pansarofficer och ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien. Han har skrivit boken Vietnamkrigen.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.


 • Sköld, Stenquist och Rydén OS-peppar i brist på världscup. Vi tar ut stafettlag, bråkar om Stina Nilsson och tar upp årets studiecirkel runt nya säsongen av Sverige mot Norge

 • Fast i KINA, mitt under pandemin….

  Ett privilegium eller en mardröm?

  Kanske båda…

  Min poddgäst Matías Otero befann sig i Kina mitt under en pandemin, det är en upplevelse i sig…

  När vi i Sverige snackar karantän och isolering, då sackar Kina om att svetsa in människor…

  Kina är ju inget land som bara snackar, det är land som ser till att saker händer innan dom snackar, OM DOM SNACKAR!!!

  Att vara utlänning i vilket land som helst är en ny insikt, vi får en annan inblick i hur andra uppfattar oss och hur det är att vara annorlunda…

  Att inte kunna göra sig förstådd är en del, att ses som någon som inte hör hit är en annan…

  Kina gick i början av pandemin ut med budskapet att detta virus inte kommer från Kina…

  Alltså är utlänningar farliga för invånarna i Kina, oavsett om du fanns där innan pandemin startade

  Gymmet begränsas och du får blickar som tyder på att du inte är önskvärd här över huvudlaget.

  VARFÖR fanns Matías i Kina mitt under pandemi?

  Jo, han fanns där pga sin passion för det kinesiska språket

  Han åkte dit i början på 2019 då allt fortfarande var ”normalt”

  Han åkte till staden Guangzhou, den mest eftertraktade staden för Kinas invånare

  Staden leder landets ekonomiska tillväxt, detta är Kinas RIKASTE stad.

  Hr hittar du flest miljonärer i hela landet, företag poppar bokstavligen upp som svampar i denna stad

  Guangzhou är världens VERKKSTAD, har du en affärsidé på måndag så har du ett kontor på fredag!

  Att inte starta ett företag när man ändå är här, det fanns inte på kartan för Matías

  Här fanns INGA ursäkter som duger!

  Nu hjälper han företag i Sverige och i Kina med olika saker, han är er bro mellan två helt olika världar.

  De vi inte alltid förstår här är att kineserna inte alltid tänker på oss som en lika stor möjlighet som vi tänker om dom

  För Kina är Kina för kineser, det kan vara smart att ha en bra kontakt som vet hur det fungerar och som sitter på rikligt bra kontakter!

  En sak är säker att NÄR DU låter din passion får avgöra ditt nästa steg i livet,

  då kan det bli riktigt bra, i slutändan!

  https://www.sihai.se/

 • Rysslands makt kommer stärkas av flera anledningar samtidigt som Kina fortsätter sitt arbete för stärkt Renminbi. Marknadseffekter, inflation, elpriser, tomma löften, förklädda ekonomiska stimulin och den trista gula stenens återkomst. Missa inte avsnitt 67 av Antiloop Podcast.

  00:01 - Intro

  01:03 - Post pandemic investing poster child Cathie Woods

  02:17 - Så kommer Fed agera 2022

  05:48 - Feds tomma löften

  07:18 - Inflation är bara psykologiskt

  08:38 - Marknaden kommer kräkas av räntehöjningarna

  10:15 - MMMT (Masked Magic Money Tree)

  11:12 - The courage to stänga ner all kärnkraft

  12:41 - The rise of Russia

  15:24 - Olja blir sista utvägen i den gröna energiomställningen

  17:21 - En privat energikris tack vare Annas garage

  18:14 - Urancaset har bara förstärkts

  21:13 - Elpriser driver inte inflation

  23:16 - Därför fokuserar Kina på en stark renminbi

  25:00 - 2022 = Alibaba > Amazon

  27:33 - Den trista gula stenens återkomst

  Glöm inte att prenumerera i din podcast-app och lämna gärna en recension så hjälper du oss nå ut till fler lyssnare.

  Mer information om Antiloop hittar du på antiloophedge.com och på antiloophedge.com/memos får du även tillgång till Antiloops alla memos.

  Ingenting du hör i Antiloop Podcast är någon form av rekommendation och alla investeringar är förknippade med risken att förlora hela eller delar av ditt kapital.

  Antiloop Podcast produceras i samarbete med Vexaton Media.

 • Rysslands makt kommer stärkas av flera anledningar samtidigt som Kina fortsätter sitt arbete för stärkt Renminbi. Marknadseffekter, inflation, elpriser, tomma löften, förklädda ekonomiska stimulin och den trista gula stenens återkomst. Missa inte avsnitt 67 av Antiloop Podcast.

  00:01 - Intro
  01:03 - Post pandemic investing poster child Cathie Woods
  02:17 - Så kommer Fed agera 2022
  05:48 - Feds tomma löften
  07:18 - Inflation är bara psykologiskt
  08:38 - Marknaden kommer kräkas av räntehöjningarna
  10:15 - MMMT (Masked Magic Money Tree)
  11:12 - The courage to stänga ner all kärnkraft
  12:41 - The rise of Russia
  15:24 - Olja blir sista utvägen i den gröna energiomställningen
  17:21 - En privat energikris tack vare Annas garage
  18:14 - Urancaset har bara förstärkts
  21:13 - Elpriser driver inte inflation
  23:16 - Därför fokuserar Kina på en stark renminbi
  25:00 - 2022 = Alibaba > Amazon
  27:33 - Den trista gula stenens återkomst

  Glöm inte att prenumerera i din podcast-app och lämna gärna en recension så hjälper du oss nå ut till fler lyssnare.

  Mer information om Antiloop hittar du på antiloophedge.com och på antiloophedge.com/memos får du även tillgång till Antiloops alla memos.

  Ingenting du hör i Antiloop Podcast är någon form av rekommendation och alla investeringar är förknippade med risken att förlora hela eller delar av ditt kapital.

  Antiloop Podcast produceras i samarbete med Vexaton Media.

 • Om Show notes ser konstiga ut (exempelvis om alla länkar saknas. Det ska finnas MASSOR med länkar) så finns de på webben här också: https://www.enlitenpoddomit.se Avsnitt 350 spelades in den 11 januari och eftersom att "Kinaschack" uppfanns i Tyskland år 1892 ( https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_checkers ) så handlar dagens avsnitt om:

  INTRO:- Alla har haft en vecka... Björn har varit massor på TryHackMe. Johan har upptäckt att han kanske är en sucker för att känna sig behövd, och hållit på med "magicMirror2". Dessutom är han inte helt övertygad om progressiva glasögons förträfflighet

  FEEDBACK AND BACKLOG:- Johan har fått feedback om att Applemänniskor inte alls är dumma. (Simple vs. Easy)

  ALLMÄNT NYTT- Moxie Marlonspike slutar som VD på Signal https://signal.org/blog/new-year-new-ceo/ - BONUSLÄNK: https://en.wikipedia.org/wiki/Signal_(software) - Och Signal inför Crypto betalning https://www.wired.com/story/signal-mobilecoin-cryptocurrency-payments/ - Norton 360 håller också på med Crypto… eller nåt https://krebsonsecurity.com/2022/01/norton-360-now-comes-with-a-cryptominer/ - Intel anställer… Hade varit kul att veta hans nya lön https://appleinsider.com/articles/22/01/06/apple-loses-lead-apple-silicon-designer-jeff-wilcox-to-intel - Wow… Supplychain attacker (i "Colors" och "Faker") https://www.bleepingcomputer.com/news/security/dev-corrupts-npm-libs-colors-and-faker-breaking-thousands-of-apps/ - BONUSLÄNK: RunAs Radio avsnitt 808: https://runasradio.com/Shows/Show/808

  MICROSOFT- Detta kan vara det största sedan Windows 10! Device Manager slutar leta på A: efter drivrutiner… https://www.windowslatest.com/2022/01/10/windows-11s-device-manager-finally-uses-os-path-instead-of-a-floppy-disks/ - Gör din Marknadsavdelning glad - "Organization Fonts in Powerpoint - For Windows: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/roadmap?filters=&searchterms=90893 - For Mac and mobile: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/roadmap?filters=&searchterms=90757 - For Web: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/roadmap?filters=&searchterms=88538 - Möjlighet att välja bort sin egna video i Teams https://www.windowscentral.com/microsoft-teams-will-soon-help-you-not-get-distracted-your-own-face - Teams blir bättre i VMs. (Citrix, Azure, VMware https://www.techradar.com/news/microsoft-teams-update-will-level-the-playing-field-for-all-users Länken till roadmapnyheten: ( https://www.microsoft.com/en-gb/microsoft-365/roadmap?filters=&searchterms=87559 )

  APPLE- Microsoft berättar om bug i MacOS https://appleinsider.com/articles/22/01/10/microsoft-details-macos-vulnerability-that-allowed-protected-data-access - BONUSLÄNK från avsnitt 349: Bra podd om man är intresserad av Defender for endpoint på Mac eller säkerhet för Mac-ar generellt: https://thecyberwire.com/podcasts/security-unlocked/54/notes

  GOOGLE:- Google och Sonos är inte överens och som vanligt går det ut över konsumenterna (säger inte att det är Sonos fel) https://swedroid.se/funktionaliteten-for-googles-smarthogtalare-begransas-efter-sonos-stamning/- Google pratar bilar på CES https://www.thurrott.com/google/260985/google-to-expand-its-in-car-capabilities-this-year - BONUSLÄNK: https://eu.usatoday.com/story/tech/news/2022/01/08/ces-2022-attendance-covid/9146164002/

  EXTRA NYHET: - Kina reglerar Lagar som reglerar hur teknikföretag får använda rekommendationsalgoritmer https://computersweden.idg.se/2.2683/1.761223/kinesiska-myndigheter-borjar-reglera-algoritmer

  TIPS:- Scott Hanselman - Bad Date Coomparisaons i C# https://twitter.com/shanselman/status/1478170344623992832?s=20

  PRYLLISTA- Björn: David Hasselhoff - https://www.amazon.com/dp/B08YS686BZ/?tag=097-20&ascsubtag=v7_3_3_2q15_64zi_0_x01_-srt1 -- Johan: Skridskor

  EGNA LÄNKAR- En Liten Podd Om IT på webben, http://enlitenpoddomit.se/ - En Liten Podd Om IT på Facebook, https://www.facebook.com/EnLitenPoddOmIt/ - En Liten Podd Om IT på Youtube, https://www.youtube.com/enlitenpoddomit - Ge oss gärna en recension - https://podcasts.apple.com/se/podcast/en-liten-podd-om-it/id946204577?mt=2#see-all/reviews - https://www.podchaser.com/podcasts/en-liten-podd-om-it-158069

  LÄNKAR TILL VART MAN HITTAR PODDEN FÖR ATT LYSSNA:- Apple Podcaster (iTunes), https://itunes.apple.com/se/podcast/en-liten-podd-om-it/id946204577 - Overcast, https://overcast.fm/itunes946204577/en-liten-podd-om-it- Acast, https://www.acast.com/enlitenpoddomit - Spotify, https://open.spotify.com/show/2e8wX1O4FbD6M2ocJdXBW7? si=HFFErR8YRlKrELsUD--Ujg%20- Stitcher, https://www.stitcher.com/podcast/the-nerd-herd/en-liten-podd-om-it - YouTube, https://www.youtube.com/enlitenpoddomit

  LÄNK TILL DISCORD DÄR MAN HITTAR LIVE STREAM + CHATT- http://discord.enlitenpoddomit.se

  (Och glöm inte att maila bjorn@enlitenpoddomit.se om du vill ha klistermärken, skicka med en postadress bara. :)

 • Sedan Sovjetunionens fall har USA varit ensamma herrar på täppan, men det kan vara påväg att förändras.

  Andra världskrigets slut var startskottet för en global världsordning med amerikansk militär dominans. Vi lever i den än idag, världsordningen som kallas Pax Americana. Men är den på väg att ta slut? Allt fler ställer sig den frågan efter flera uppmärksammade amerikanska reträtter de senaste åren. P3 Dystopia reder ut USA:s uppgång och fall på världsscenen och om Ryssland eller Kina kommer fylla den plats som kanske snart lämnas öppen.


 • I februari börjar årets fest för alla sportfantaster: Vinter OS.
  Men allt fler länder väljer en diplomatisk bojkott av spelen i Kina med hänvisning till landets brott mot mänskliga rättigheter. Men inom näringslivet – som investerar mycket pengar i OS – är det tyst.

  På en kvart får du veta hur mycket makt sponsorer har när det gäller var ett mästerskap ska hållas och vad som skulle hända om en viktig aktör valde att bojkotta. Med SvD Näringslivs techreporter Henning Eklund.

 • Solen går upp för ett nytt simår - 2022. Hur mycket skall vi tåla av inskränkningar i våra träningsanläggningar - dvs. simhallarna, innan vi skriker högt - eller bryr sig inte klubbarna och står med i mössan i vacker hand när kommunerna styr och ställer?Skidskyttarna och mediafolket som skriker om att OS inte skall arrangeras i Kina - stannar de hemma från tävlingarna - konsekvensens namn? Hur har våra stjärnor skolats? Simpodden som tittar utanför Stockholms tullar är tillbaka på webben.