Göteborg Podcasts

 • Eva-Lena Torudd är planeringsledare för klimatanpassning på Stadsledningskontoret i Göteborgs stad. 

  Jag träffade Eva-Lena i stadshuset den 31 mars, för att prata om hennes arbete med att klimatanpassa Göteborg. Med sitt läge vid havet och Göta Älv ligger Göteborg i det område i Sverige som riskerar att drabbas värst av effekterna av ett förändrat klimat i form av havsnivåhöjningar, översvämningar, erosion, ras och skred.

 • Dagens forskningsresultat ger morgondagens rutinvård. Men en alltför liten andel av svensk vårdpersonal forskar, menar experter. Hur ska fler vilja prioritera att bidra till medicinska framsteg och vårdutveckling?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Sedan 90-talets vårdbesparingar har utrymmet för vetenskap, forskning och kliniska studier krympt inom den svenska sjukvården, säger professorn och barnläkaren Petter Brodin, som oroas av utvecklingen. Söktrycket till tjänster som kombinerar forskning med arbete på klinik är lågt - en femtedel av utlysta tjänster under 2018-2020 kunde inte tillsättas. Men på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår insatser för att få fler att välja en karriär som kombinerar forskning och klinik, säger sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg. I programmet medverkar också specialisten i ortopedi Emilia Möller Rydberg, som menar att hennes forskningsintresse har hjälpt patienten Klara Pettersson, bland många andra.

  Programmet är en repris från 19/12 2022.

  Medverkande: Emilia Möller Rydberg, ortopedspecialist Mölndals sjukhus; Klara Pettersson, patient; Petter Brodin, professor och barnläkare KI; Johan Söderholm, professor och överläkare i Nationella vårdkompetensrådets arbetsgrupp kring klinisk forskning; Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset Göteborg.

  Reporter: Ylva Carlqvist Warnborg

  Producent: Björn Gunér
  [email protected]

 • I dagens avsnitt får ni följa med på en spännande resa från Majorna till sopornas värld. Sickan och Unni från Göteborg, som är 7 och 4 år gamla, har önskat sig en saga om äventyr och spänning. Efter en bråkig incident med en glaskula hamnar de i en helt annan värld där de måste hitta ett sätt att ta sig tillbaka hem igen. 
  Under avsnittet kommer vi också att lära oss fakta om fiskar. Så sätt på hörlurarna och följ med på detta fantastiska äventyr och upplev en helt ny värld.

  Stötta podden och få tillgång till nya sagor även lördagar och söndagar!⁠⁠ ⁠Gå med i ⁠⁠Magiska Godnattsagor-klubben! ⁠⁠
  Skicka gärna in egna förslag på vad nästa saga ska handla om via ⁠⁠⁠⁠⁠www.magiskagodnattsagor.se⁠⁠⁠⁠⁠ 
  Följ oss på ⁠⁠⁠⁠⁠Facebook⁠⁠⁠⁠⁠ & ⁠⁠⁠⁠⁠Instagram⁠⁠⁠⁠⁠.

  Sökord: magiska godnattsagor, godnattsaga, barn, läggdags, podcast för barn, barnlitteratur, ai, godnatt. 

 • Många sprängningar i Sverige - men få personer döms En man har blivit skjuten till döds i Göteborg Valborg firas med eld och körsång

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Programledare Jenny Pejler. Reporter Jenny Toresson.

 • Göteborg toppar solcellsligan i Sverige sett till effekt! Men när det gäller vindkraft ligger vi långt efter toppregionerna. Vad beror det på? Västra Götalands elbehov beräknas tredubblas till 2045. Hur löser vi omställningen med förnybar energi? Och vilka affärsmöjligheter finns? Det, och mycket mer, berättar Rebecca Palmgren, affärsutvecklare RES och Martin Pettersen, vd på Zephyr om. Emanuel Karlsten är programledare.

  Länkar

  Våra erbjudanden inom grön omställning

  Tidigare avsnitt av Business Göteborg

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Business Region Göteborgs webbplats

  Glöm inte att prenumerera så missar du inga avsnitt! Tipsa gärna en vän eller kollega om podden. Välkommen att höra av dig till oss på BRG om du har frågor eller vill ha hjälp med att starta, utveckla eller etablera företag.

 • Det bubblar i Göteborg! Hardcorescenen är starkare än någonsin i staden och vi passar på att prata om hur 2000-talet varit i staden, ur ett personligt perspektiv. Som havregrädde på moset har tolv av stadens aktiva hardcoreband intervjuats. Lyssna, bli inspirerad och kom till Göteborg på spelningar!

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.


 • I dagens Fotbollsmorgon:MMA-stjärnan om Ronaldos kampsportsgrepp i Saudiarabien – har han en framtid i kampsportsvärlden kanske? Pontus Wernbloom om att Göteborg ser ut att förlora ännu en viktig klenod utöver Scandinavium – och vad tänker han egentligen om Blåvitts kris-start på säsongen? On this Day! C Mores kommentator Patrik Westberg berättar om Christoffer Källqvists mytomspunna tunnel på Marcus Ekenberg, som skedde den här dagen för tio år sedan. Dessutom blir det innerligt samtal om saknaden av Allsvenskan och vikten av att gå sin egen väg. Vi ringer upp IFK Värnamos sportchef Enes Ahmetovic som INTE är nöjd med hanteringen av Finnvedsvallens gräsmatta. Värnamos match mot AIK är nämligen flyttad från söndag på Finnvedsvallen till måndag på Borås Arena. Matchen kan inte heller spelas i Borås under söndagen då Linnémarschen går av stapeln i Borås skogar med samling på Borås Arena.Detta och givetvis mycket mer – headlines, det senaste i fotbollsvärlden och gårdagens matcher.I studion: Axel Insulander, Carl Hultin & Camilla Fågelborg.


 • Att MFF blir bättre med Pontus Jansson är ganska givet, men frågan är HUR mycket bättre? Och på vilka sätt? Det diskuteras i avsnitt 318 av MFF-podden, där Max Wiman, Fredrik Hedenskog och Fredrik Lindstrand också reder ut vad övergången säger om Pontus Jansson. Det leder vidare till en annan intressant diskussion: Vilka är MFF:s största hemvändare? Samtidigt rullar det på för MFF i den allsvenska inledningen – tredje raka segern kom mot Göteborg. Vilka steg framåt kunde urskiljas jämfört med tidigare matcher? Vad är det som gör att MFF har tre raka uddamålsvinster? Förbättringspotential finns absolut – är det sånt som löser sig med tid, samspel och bättre planer? Podden blickar därefter fram mot toppmötet med Norrköping och avslutar med diskussion om damlaget i division 1 – har alla som trodde att det skulle bli tuffare för MFF haft fel?

 • Anna-Karin har läst Feministiskt initiativs sista motion i Göteborgs kommun fullmäktige där de vill ta bort statyn "sittande flicka", eftersom flickan är naken. Patriarkalt, menar motionären.

  Ivar är kvar i AI-spåret, men försöker den här veckan vara så optimistisk han kan. Det går sådär.

  Lite mer om podden

  Varje torsdag kommer ett nytt avsnitt där vi tar upp både aktuella och rykande inaktuella händelser. Den röda tråden är våra kritiska blickar.

  Nu har vi ju just börjat, men tanken är också att interagera med er lyssnare. Vi vill gärna ha era frågor och tankar, som ni kan skicka i textform eller som ljudklipp, till [email protected]. Tack till er som hört av er! Det ger värdefull input.

  Podden är en del av Rak höger, som är Sveriges allra minsta mediehus (till och med mindre än Kvartal). Så nu som redan prenumererar på Rak höger får automatiskt en prenumeration även på Under all kritik. Men man kan såklart prenumerera bara på Under all kritik också, om man föredrar det.

  Podden går att hitta i appar där poddar finns. Eller så kan man lyssna i Substackappen, om man vill.

  Skriv gärna en recension i Apple Podcasts, så hjälper ni andra att hitta podden!

  En sista sak…

  Om du tycker att det du tar del av här är värdefullt, så överväg gärna att bli en betalande prenumerant. Det är tack vare dig som jag och de andra på Rak höger, där Under all kritik alltså ingår, kan fortsätta vara självständiga röster.

  Låt vårkänslorna ge dig en rak höger!

  Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)  This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe
 • Som tioåring blev Pelle Pettersson mästare i lådbilsracing inför 30 000 åskådare i Stockholm. Där startade resan för det som skulle bli en av Sveriges största idrottsmän och kanske Sveriges genom tiderna mest betydelsefulla formgivare.


  Pelle Petterssons var under en tid i världstoppen i tre seglingsklasser samtidigt och han var nära att vinna VM-guld i två av dem med bara tre veckors mellanrum. 


  Resan som formgivare gick från lådebil till riktig bil i raketfart. Vid 25 års ålder designade han Volvos mest ikoniska bil, sportbilen P1800. Något som Volvo höll hemligt i många år innan man erkände att det faktiskt var en pojk från Göteborg som ritat bilen.


  Pelle Pettersson är också känd som konstruktör av Sveriges största båtsuccé, segelbåtarna i Maxi-serien. Men på design-CV:et finns mer, oerhört mycket mer. Motorbåtar, segelbåtar, takboxar, trädgårdsredskap, klockor, golfputters och till och med en Stena-färja. Bland annat.


  Vi pratar också om att bli bra i backhoppning, fiskbilen, satsningen på Americas Cup, dagens bilfärger, hur nära bragdguldet han varit och vad han skulle svara om ett visst möbelföretag skulle ringa honom.


  Men allt är inte bara glatt i Pelles liv. Vi pratar också om att hantera den djupa sorg han upplevt.


  Att ingen intervjuat Pelle Pettersson de senaste 30 åren är obegripligt för mig. Men nu är väntan över, för här kommer en livs levande legend!


  Moderator: Gunnar Oesterreich

  Musik: Mattias Klasson/Daniel Olsen

  Distribution: Acast

  Samarbetspartners: Life Genomics, Gröna Gårdar, Funmed


  Hitta allt om podden: 

  Websida: https://spannandemoten.se/

  Instagram: @spannandemoten

  Facebook: https://www.facebook.com/spannandemoten

  Linkedin: https://www.linkedin.com/in/gunnar-oesterreich/

  Kontakt: [email protected] eller via sociala medier


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Norge, Finland, Danmark och Island varför älskar du dem? Vi ägnar hela programmet till att hylla våra nordiska grannar i Karlavagnen onsdag med Christian Olsson.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Hygge och röd pölse i Danmark. Isländsk natur och historia. Beredskap och bastu i Finland. Knausgård och oljepengar i Norge. Vad har våra grannar som vi inte har?

  Ja, jag vill leva jag vill dö i norden – eller? Ge oss dina bästa historier och upplevelser från våra nordiska grannländer!

  Hur gick det när du blev kär i det danska språket? Hur var det att bada i en varm källa på Island? Berätta om en dag vid en av Finlands tusen sjöar eller mötet med de norska fjordarna. Och hur är folket i respektive land – vad är likt mellan oss i norden och vad sticker ut?

  Kärlek till norden i Karlavagnen med Christian Olsson

  Vilket nordiskt grannland vill du ge lite extra kärlek, och varför?
  Du kan mejla [email protected] eller skriva till oss på Facebook och Instagram. Programmet börjar 21:40 Slussen öppnar 21:00.

  📞 020-22 10 30

  Direktsänder från Göteborg

  Christian sänder programmet direkt från radiohuset i Göteborg men du kan också lyssna på podden i efterhand i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

  Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl

 • veckans avsnitt pratar Anna om en stor inspiration och ikon som gått ur tiden, nämligen Mary Quant. Om Emelie hade fått välja ett årtal att resa tillbaka i tiden till, vilket hade hon valt? Anna hade älskat att strosa runt i London på 60-talet och Emelie berättar om vilken app som är en big no-no när det kommer till dejting. Och hur fungerar egentligen algoritmer?

  Anna utser dessutom även Veckans Stilsmarta, ingen mindre än Sandra bakom instagramkontot @snadrak_syr

  Det och mycket mer i veckans avsnitt av Modetipset Secondhand!


  Urban Picnic – podd & pärla! Vi ses i Göteborg på Arkaden Galleria den 3 maj kl 17-19. Modetipset Secondhand kör livepodd och pratar om hållbar shopping, kapselgarderob och sommarens trender. Det bjuds på bubbel och tilltugg. Dessutom kommer alla besökare att få skapa egna smycken och Emelie visar enkla DIY-tips som du snabbt och lätt kan göra själv!

  Eventet är kostnadsfritt men begränsat antal platser så anmäl dig via länken nedan. Vi ses!

  https://www.arkadengalleria.se/anmalan-event-3-maj/


  Veckans Stilsmarta: https://www.instagram.com/snadrak_syr/


  Kom ihåg att följa #secondhandutmaningen23 och Secondhand Mission på Instagram och få chansen att vinna en all-inclusive lyxig secondhandweekend tillsammans med oss i Stockholm.


  Besök vår hemsida www.modetipset.se – en plattform och samlingssida för Modetipset Secondhands community! Här finner du allt från podcastavsnitt till sömnad, re-makes, lagningar och andra tips och trix! Har du frågor och funderingar eller något speciellt ämne du vill att vi tar upp i podden? Fyll i kontaktformuläret på www.modetipset.se

  Instagram @modetipset.se

  Anna Blom @msannablom

  Emelie Norberg @emeliienorberg


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Avsnitt 9: Viktor Sundin aka @expanding.mvmnt om att lära sig stå på händer!

  Andra avsnittet på andra säsongen är här och gästen är ingen mindre än en av Sveriges främsta handståendecoacher. Viktor Sundin lärde sig stå på händer i tidig vuxen ålder och har ägnat nästan ett helt decennium åt det. Han fortsätter att lära sig nya discipliner och hans stora passion är acroyoga, en slags lekfull och akrobatisk partneryoga som han dessutom också instruerar i. Han är coach på heltid sedan 2016 och jobbar både online och på plats i Göteborg. God lyssning!

  Avsnittsbeskrivning:

  00:00 Avsnittet igång:

  03:25 Introvinjett rullar

  04:00 Gästen presenteras

  04:45 Gästen in + Viktors historia med handstående - varför börja stå på händer vid 22 års ålder?

  06:45 Viktor tar hjälp av coach: att ”träna handstående” istället för att ”testa handstående”

  08:25 Socialt stöd och träning: övergång från lagidrott till individuellt idrottande och hjälpen av sociala medier

  10:25 Hur tränar vi att stå på händer? Vad är skillnaderna på att ”testa” och att ”träna” handstående?

  12:00 Hur kan en vanlig människa lära sig att stå på händer? 3 generaliserade personer

  14:50 Definitionen av balans: tyngdpunkt över stödpunkt - stå på händer genom att hålla din höft (tyngdpunkt) över dina händer (stödpunkt)

  17:42 Lärdomar & summering #1: en approach som funkar för en ”otränad person” att lära sig stå på händer

  19:40 Hur lång tid tar det att lära sig att stå på händer 10-20 sekunder?

  21:55 Vad gör människor som redan kan stå på händer att stå på händer ännu bättre?

  25:20 Vad är enklast - att lära sig stå på händer eller att lära sig gå på händer? I vilken ordning skall jag lära mig?

  26:50 Vilka skador/motgångar/risker finns när vi lär oss att stå på händer?

  28:05 Vad är bäst - stå ofta och lite eller stå sällan men mycket? Finns det en optimal dos för hur ofta/hur mycket?

  30:05 Hur ser vägen ut till att kunna fribalansera en hel minut på händer? Henriks tävling mot kollegor!

  32:10 Handståendets beståndsdelar: Kapacitet , Balans , Kick-Up/Ingång till Handstående + Positioner (line & alignment)

  35:15 Ett rakt & vackert handstående innebär inte nödvändigtvis ett effektivt handstående

  37:15 Hur tränar vi dessa olika komponenter av ett handstående?

  38:45 Varför brukar människor vilja lära sig stå på händer? Filosofi & drivkrafter bakom att vilja lära sig!

  41:05 Dags att avrunda: varför står Viktor på händer och varför hjälper han andra?

  42:10 Vad är Acroyoga eller ”Partnerakrobatik”?

  42:55 Avslutande ord: hitta ditt varför

  43:25 Kom i kontakt med Viktor aka @expanding.mvmt

  45:00 Utro

  Kom i kontakt med Viktor:

  @expanding.mvmnt

  @thegremlinsociety

  @eminenthalsostudio

  https://expandingmovement.com/links

  Följ oss på sociala medier

  @fitnessfilosofifloskler

  @henrikvalis

  Tillbaka igen om två veckor!

  /Henrik

  --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/fitnessfilosofifloskler/message
 • När mer än fyra tusen internationella Alzheimerforskare samlades i Göteborg våren 2023 så var det många positiva tongångar. En ny typ av läkemedel håller på att godkännas och mycket forskning ligger i pipeline.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  En av föreläsarna professorn i neurologi Marwan Sabbagh från Phoenix i Arizona i USA menade till och med att det kan komma så bra behandlingar mot Alzheimer inom en snar framtid att sjukdomen kommer att gå att leva med som en kronisk sjukdom, på liknande sätt som behandlingar har utvecklats mot bland annat diabetes och hiv.

  Oklart vilken förbättring Alzheimläkemedel ger

  Men även om läkemedlen visar effekt så är professorn emeritus i farmakologi och psykiatri Ezio Giacobini kritisk och undrar hur mycket bättre livet blir för en patient i praktiken, även om de nya monoklonala antikropparna visar på en möjlighet att minska mängden proteiner som leder till Alzheimer.

  Störd sömn kan leda till Alzheimer

  Helsinborgsfödda Samira Parhizkar, som nu forskar i St Louise i USA, har visat i musstudier att hjärnans mikroglia som ska städa bort skadliga proteiner som kan leda till Alzheimer - att de fungerar sämre vid störd sömn. Något som hon menar går att överföra till människor. För att minska risken för störd sömn menar hon att det gäller att skapa god sömnkvalitet.

  Medverkar gör också Johan Sandin från Alzecure vid Karolinska institutet och Maria Ankarcrona, professor i experimentell neurogeriatrik på Karolinska institutet

  Programledare och producent: Annika Östman
  [email protected]

 • EFTER TIO ÅR I SKUGGAN. David får ett första hej och berättar lite om En öl & whiskymässa i Göteborg. Pernod Ricard stöder aktivt Rysslands krig i Ukraina och svenska branschen och konsumenterna säger ifrån. Men hur goda kålsupare är Diaego …? Veckans Whiskyperson är Frank McHardy, framförallt känd från Springbank, men även Tamnavulin, Bushmills och Bruichladdich – bland andra. Missa sedan inte storfilmen med David och Dustin Hoffman: Grain Man.David och Daniel på Springbank whisky schoolI form av En tvåa daily, bara ljud:https://www.entreawhisky.se/154https://www.entreawhisky.se/156https://www.entreawhisky.se/158https://www.entreawhisky.se/160https://www.entreawhisky.se/162Ljud och bild:https://whiskyweekly.se/springbank-whisky-school-dag-0-james-bonds-ringklocka/1129/https://whiskyweekly.se/springbank-whisky-school-forsta-dagen-svett-och-malt/1139/https://whiskyweekly.se/promillerekord-pa-springbank-whisky-school-andra-dagen/1170/https://whiskyweekly.se/forsta-klassens-fyllhundar-pa-springbank/1177/https://whiskyweekly.se/fem-dagar-av-whisky-pa-springbank-distillery/1190/Vad var det i glaset?Mathias körde med Penderyn Legend:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/58634/penderyn-legendDavid hade denna förvisso goda men rejält överhypade Springbank 10 PX sherry wood:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/215605/springbank-10-year-oldJeroen hade denna Cotswolds:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/180217/cotswolds-2014David mindes rätt med Berry Bros & Rudd och Cotswolds:https://www.thespiritsbusiness.com/2023/04/berry-bros-buys-stake-in-cotswolds-distillery/Pernod Ricards beslut att återuppta exporten till RysslandDet finns ju hur många länkar som helst att ta fram här men se till exempel:https://sverigesradio.se/artikel/expert-outcry-over-absolut-resuming-exports-to-russia-will-not-affect-the-brandhttps://www.independent.ie/business/irish/jameson-owner-pernod-ricard-resumes-russia-sales-42413658.htmlhttps://www.ja.se/artikel/2232581/absolut--nej-tack.htmlhttps://www.food-supply.se/article/view/1023877/innekrogarslutarserveraabsolutvodkaefterrysslandsbeskedhttps://www.aftonbladet.se/nyheter/a/5By2Mm/restauranger-slutar-salja-absolut-vodkahttps://www.dn.se/ekonomi/kunder-rasar-mot-absolut-vodka-uppmanar-till-bojkott/https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/3EoQxL/politiker-uppmanar-till-bojkott-av-absolut-vodkahttps://spiritsnews.se/absolut-aterupptar-exporten-till-ryssland/Diageos destilleri i Kinahttps://www.diageo.com/en/news-and-media/stories/2021/diageo-invests-us75-million-to-build-our-first-malt-whisky-distillery-in-chinahttps://www.luxepackaginginsight.com/article/diageo-goes-local-with-first-ever-whisky-distillery-in-china.60147https://www.reuters.com/business/retail-consumer/diageo-build-75-mln-distillery-make-its-first-chinese-single-malt-whisky-2021-11-02/En öl- och whiskymässa i Göteborghttps://olochwhiskymassa.se/Här har ni alla utställarna:https://olochwhiskymassa.se/hem/utstallare/Veckans whiskypersonlighet, som INTE äger Springbank distillery: Frank McHardy!Läs mer här:https://www.maltermagasin.se/frank-mchardy-57-ar-i-whiskyns-tjanst/http://www.whisky-news.com/En/reports/Frank_Mchardy.htmlhttps://whiskymag.com/story/franks-wild-years-frank-mchardyhttp://www.whiskytower.se/frank-mchardy-whiskylegendenHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960