Göteborg Podcasts
-
Baloo har kört hela vägen från Göteborg bara för att gästa våran podd, vilken ära för oss! Vi får höra om Baloos bror och hans längtan efter att ha ett syskon att ringa. Vi får höra hans resa som transperson och vi får svar på frågor där det är allt från sjukvården till könsorgan. Denna vecka bjuds det på ett lite längre avsnitt med en sjukt varm och inspirerande kille som är svår att inte älska!
-
HBTQIA+ MINNESMÄRKE
Hur skulle ett hbtqia+ minnesmärke kunna se ut i Karlskrona?
Vad är minnesmärken och monument?
Vad kan de betyda?
Konstnären Conny Karlsson Lundgren intervjuas om det kommande hbtqia+ minnesmärket i Göteborg. Han berättar om sitt arbete med monumentet.
Vi får följa med när konstnären Xenia Klein och ljudkonstnären Johan Stohne funderar över hur ett hbtqia+ minnesmärke skulle kunna se ut i Karlskrona.
Producent: Xenia Klein och Johan Stohne
Ansvarig utgivare: Konst i Blekinge
Musik: Johan Stohne
Bild: Gläntan.
Visionsbild: Jonas Carlsson/New Order arkitektur och Conny Karlsson Lundgren, 2022 -
Hur kommer det sig att ett band från Göteborg döper en låt till Skandiamannen? Hur intresserade av Palmemordet är de? Varför skrev deras låtskrivare ett meddelande till Nils Patrik Johansson? Och var i hela världen passar Tobias avlidna mormor in i allt det här..?
Svaren på detta får ni i dagens avsnitt! Vi pratar också om den beryktade presskonferensen, olika misstänkta i Palmemordet och mycket mer. I slutet av avsnittet hör ni också hela deras låt Skandiamannen.
Medverkande:
Britta Carlsson – sångerska i Livet LekteAlexander Edström – låtskrivare samt musiker i Livet LekteTobias Henricsson – programledareSponsra Palmemordet på Patreon: https://www.patreon.com/palmemordet
Sponsra Palmemordet via Swish: 070-7715864 (märk insättningen "Palmemordet")
Kontakta Palmemordet: [email protected]
Lyssna på Skandiamannen av och med Livet Lekte här: https://open.spotify.com/track/46X7H5Cur5MFoE1WdXgHth?si=29df8f66099e4872
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Elin kommer med en uppdatering från förra veckans podd, och Michaela är på språng tillsammans med lillebror i Göteborg inför kvällens event. Det snackas utdelningsaktier, Pinpoint och hur du som investerare kan använda deras verktyg, och vilka branscher som är i riskzonen under 2023!
Visste du att det tar i snitt 3-5 gånger innan man hittar man hittar rätt psykolog som passar ens behov?
Det berättar Tiffany Boswell, veckans entreprenör och Co-Founder till bolaget Meela Health. Meela är bolaget som erbjuder individanpassad terapi för kvinnor!
Tiffany delar även med sig av många värdefulla tips kring att resa kapital så är du en entreprenör är detta avsnitt helt klart för dig! -
Den alarmistiska nyheten kom för knappt ett år sedan: svenskar äter mest ultraprocessad mat i EU? Forskare gick ut och ville stämpla varor med varningstext. Men vad är egentligen ultraprocessad mat?
Hur mycket vet du om det du stoppar i dig? Och om du skulle vända på den där falukorvsförpackningen i livsmedelsaffären för att läsa innehållsförteckningen så skulle du nog snabbt stöta på ord och förteckningar som du förmodligen inte förstår. Är det farligt? Eller är det nyttigt? Ingrid Larsson som är näringsfysiolog menar att det är just den här kunskapsluckan som skapar rädsla i många av oss. Vår uppfattning om vad som är naturligt och vad som är industriellt framtaget verkar till stor del vara vara baserad på en vilseledande föreställning, nämligen vår känsla: Det här handlar ju om vår bristande kunskap kring den mat vi äter varje dag. Vi vet inte hur maten blir till längre. Smör tex, är ju inte alls naturligt utan det är kraftfullt processat.Men innebär det faktum att ett livsmedel är ultraprocessat att produkten skulle vara mer hälsoskadligt per definition? Inte om man frågar Ingrid Larsson. Hon menar att alla de här processernas grundläggande syfte är ju att maten ska vara säkert och ha en bra hållbarhet. Så vad handlar då den högljudda debatten om ultraprocessad mat om egentligen? Mathistorikern och måltidsforskaren Richard Tellström låter oss veta att det alltid funnits starka invändningar mot den industriellt framtagna maten delvis av hälso-skäl, delvis med ideologiska motiv. Men en aspekt som inte går att betona nog är tiden: Tiden är en viktig faktor som medför att matlagning kan vara en belastning. Man kan inte hålla på att laga mat från grunden hela tiden för då skulle man inte göra något annat. Processad mat ger oss helt enkelt möjlighet att leva livet detta är grundidén. Det ger oss människor möjlighet att slippa arbete och frigör tid. Gäster i programmet: Richard Tellström, måltidsforskare och mathistoriker. Ingrid Larsson, näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetetssjukhuset, Göteborg. Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.Programledare är Ninos Chamoun. Producent Shang Imam. Programmet sänds direkt. -
Utvecklingen mot elektrifiering av hamnar pågår för fullt, och i Sverige tas stora steg. Vi går mer och mer mot helt eldrivna hamnar och behovet av el till batteridrivna fordon blir tydlig. Göteborgs hamn är skandinaviens största hamn och också en av världens mest utvecklade hamnar på miljö- och klimatområdet. En viktig pusselbit är att utveckla elektrifieringen av transportsystemen. Hör Elvir Dzanic, vd på Göteborgs hamn, som berättar om deras ambitioner och elektrifieringsresa. Med oss i podden är även Tobias Hansson, vd på Hitachi Energy i Sverige. Häng med på detta intressanta avsnitt!
-
"Jag kan faktiskt göra skillnad" säger en av allt fler medborgarforskare som rapporterar in fynd av fåglar och insekter i naturen, färglägger superteleskopens bilder och går igenom kriminalrapporter från 1800-talet.
Det finns ett överflöd av data i dag som vi behöver ta hand om. säger Dick Kasperowski, professor i vetenskapsteori på Göteborgs universitet. När forskare idag drunkar i data blir en allt vanligare lösning att ta hjälp av allmänheten. Så kallad medborgarforskning har långa anor i Sverige. Här har allmänheten skickat in observationer av fåglar, väder och stjärnor sedan åtminstone 1850-talet. Det är inom naturvetenskapen som medborgarforskningen traditionellt varit störst, men på senare år har den vuxit mer och mer inom humaniora. Och de senaste decennierna har fenomenet exploderat, på grund av digitaliseringen. Man kan transkribera brev eller kriminalrapporter från 1800-talet, skåda fåglar, mäta luftkvalitet, räkna celler eller pingviner. Ett de stora områdena är rymden, där entusiasterna nu visar sig ha skaffat sig kunskaper som forskarna själva saknar. Ett annat område som väckt uppmärksamhet i Sverige på sista tiden är spaning efter sällsynta och hotade växt- och djurarter, där medborgarforskarnas observationer ibland kan föra med sig att skogsägare inte får avverka den skog de äger. Medverkande: Helena Jos Person, medborgarforskare; Dick Kasperowski, professor i vetenskapsteori på Göteborgs universitet, Judy Schmidt, medborgarforskare i Kalifornien; Ola Ejdrén, Lund, fågelskådare som rapporterar fynd till Artportalen; Karl-Magnus Johansson, förste arkivarie på Riksarkivet i Göteborg.Reporter: Therese UddenfeldtProducent: Björn Gunér [email protected] -
I dagens avsnitt gör Super Mario entré i våra godnattsagor då får ni höra den actionfyllda godnattsagan "Svampriket i brand" som är önskad av Elton, 4 år från Mölndal, Malte 4,5 år från Mariestad och Melvin 3 år från Göteborg. Följ med på äventyret med Super Mario, Yoshi och barnen som räddar svampriket från Bowser som satt svampriket i lågor. Dessutom får ni veta lite intressant fakta om Lego från Aida, poddens AI-assistent. Sätt på hörlurarna och följ med oss på en magisk godnattsaga!
Vad vill du att nästa saga ska handla om? Skicka in ditt förslag via www.magiskagodnattsagor.se
Sökord: magiska godnattsagor, godnattsaga, barn, läggdags, podcast för barn, barnlitteratur, ai, godnatt. -
Studio Allsvenskan finns även på Patreon, där du får ALLA våra avsnitt reklamfritt direkt efter inspelning. Dessutom får du tillgång till våra exklusiva poddserier där vi släpper avsnitt tisdag till fredag varje vecka. Bli medlem här!
Hugo har rest till Göteborg för att djupdyka ned i Häckens talangakademi.
Klubbens akademichef Tomas Andersson tar emot på Gothia Park Academy och bjuder på en rejäl rundvandring innan det är dags för att podda.
Hur arbetar Tomas och Häcken med sin akademi? Vad lägger man störst fokus på? Hur fostrar Häcken elitfotbollsspelare? Och hur viktigt är det med ungdomsscouting?
Men framför allt – vad är det Häcken gör som är annorlunda i jämförelse med andra klubbar?
Tomas svarar på allt!
Avsnittet spelades in den 22 september 2022.
Följ Studio Allsvenskan på sociala medier:
Twitter!Facebook!Instagram!Youtube!TikTok!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Smedjanpodden gästas av Ideologipodden som diskuterar Göteborgsliberalismen.
Varför var den borgerliga offentligheten så stark i 1800-talets Göteborg? Hur fick liberala idéer fäste där? Och vad kan dagens liberaler lära av 1800-talets radikala frihetsförespråkare?
Gäster är Henrik Dalgard, skribent i Timbros nätmagasin Smedjan, och Eric Luth, kulturredaktör för tidskriften Libera Debatt. Programledare är Amanda Broberg.
-
Linnea Rönnqvist pratar om protester som brutit ut i USA efter att polisen släppt videomaterial som visar hur en man misshandlas av flera polismän. Mannen avled senare på sjukhus av sina skador. Kalle Berg pratar både om att Turkiet kan släppa in Finland i Nato utan Sverige och även om den fortsatta våldsspiralen i Stockholm. Och så kommer krimredaktör Hampus Dorian förbi och berättar om varför situationen med skjutningar och gängvåld ser mycket bättre ut än i Stockholm.
-
Vi frågar vad du skulle göra om du vann massor av pengar och så snackar vi med Ola Serneke om hur det går med bygget av Karlatornet i Göteborg.
-
Ring P1 från Göteborg om bland annat bedrägerier, yttrandefrihet och elpriset. Programledare: Emmy Rasper, ansvarig utgivare: Sabina Schatzl
-
Äntligen måndag och dags för ett nytt avsnitt av Magiska godnattsagor. Idag får ni höra den spännande godnattsagan ”Frost: Den flygande isbjörnen" som är önskad av Klara, en nioårig tjej från Göteborg. Följ med på äventyret där en modig flygande isbjörn krockar med ett moln av sockervadd. Dessutom får ni veta lite intressant fakta om rävar från Aida, poddens AI-assistent som dagen till ära har fått en ny, lite vänligare röst. Sätt på hörlurarna och följ med oss på en magisk godnattsaga!
Vad vill du att nästa saga ska handla om? Skicka in ditt förslag via www.magiskagodnattsagor.se
Sökord: magiska godnattsagor, godnattsaga, barn, läggdags, podcast för barn, barnlitteratur, ai, godnatt. -
Sveriges Radio P4 Göteborg ger dig lokala nyheter - i radion och på webben.
- Visa fler