Iran Podcasts
-
Warar iyo Barnaamijyo Af Soomali ah
Xaaladda amniga awgeed, Wasaaradda Arrimaha Dibadda waxay u digeysaa dhammaan muwaadiniinta u safarreysa Iran. Dhanka kalena, Dowladdu waxay doonaysaa inay xoojiso ammaanka iskuullada, ka dib rabshado halis ah oo gilgilay goobaha waxbarashadda dalka. Sidaas darteed ayey dowladdu waxay bilaabi doontaa baaritaanno lagu caawinayo iskuullada si looga hortaggo rabshadaha ka dhaca Iskuuladda dalka. Iyo warar kale. -
USA backar ut från Mellanöstern, och Kina kliver in. Man har byggt och driver två stora hamnar i regionen, i Haifa och Dubai. Samtidigt förföljer man sin muslimska befolkning i Xinjiang, utan att arabländernas ledare vågar reagera. På samma gång har man en nära relation till deras fiende, Iran. Jay Solomon hjälper oss förstå Pekings komplexa roll i regionen.
Stöd gärna podden genom en insättning via:
Swish: 123-6790943
Bg-nummer: 5528-2834 -
Om kvinnorna som utmanat traditionella könsroller och satt sig upp mot makten. Hör om kvinnorna som trotsat körförbud, krävt stopp för militärens oskuldstester och genomfört nakenprotester.
Mellanösterns samhällen präglas av patriarkala strukturer och män har traditionellt sett haft den formella makten i de flesta länder i regionen. Men det finns kvinnor som på olika nivåer revolutionerat och protesterat mot makten. Flickorna på Revolutionsgatan tog av sig sjalen i IranI Iran ställde sig Vida Movahed på ett elskåp och satte sin huvudduk på en pinne och viftade med den. Trots att hon greps samma dag följde fler kvinnor efter och gjorde liknande protester. De kallades Flickorna på Revolutionsgatan.Samira Ibrahim krävde stopp för militärens oskuldstesterUnder den egyptiska revolutionen genomförde militären kränkande oskuldstester av unga kvinnor. Men den unga kvinnan Samira Ibrahim drog militären inför rätta och samma år slutade militären att genomföra dessa tester. Men samtidigt som Samira Ibrahim uppmärksammades för sin modiga kamp och bröt skammen runt testerna så friades männen som gjorde testerna.Loujain al-Hathloul trotsade bilförbudet i SaudiarabienTidigare var det förbudet för kvinnor att köra bil i det djupt konservativa saudiska samhället. Men aktivisten Loujain al-Hathloul och flera andra kvinnor körde bil ändå och sattes därför i fängelse. Hör också om bergsklättraren Nelly Attar som var en av de första arabiska kvinnorna som besteg Mount Everest och startat träningscenter för kvinnor.Aliaa Magda al-Mahdy genomförde nakenprotesterDen egyptiska aktivisten Aliaa Magda al-Mahdy publicerade en nakenbild på sin blogg i en protest mot våld och sexism, något som ledde till mängder med reaktioner och en hat- och hotkampanj mot henne. Hon har senare också protesterat barbröstad till exempel utanför Egyptens ambassad i Sverige där hon lever i exil. Hennes metoder har ansetts mycket kontroversiella.Shireen Abu Akleh blev palestiniernas röstDen palestinska journalisten Shireen Abu Akleh sköts till döds i Jenin på den ockuperade Västbanken i maj 2022. Som kvinna och palestinier revolutionerade hon journalistiken genom att vara en förebild för generationer av unga kvinnor som drömde om att bli journalister.P1:s Mellanösternpodd uppmärksammar kvinnorna som på olika sätt gjort revolution mot maktstrukturerna i Mellanöstern:Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter, Samar Hadrous, reporter på EkotProgramledare: Olle WibergIntroduktion: Johar BendjelloulProducent: Katja MagnussonTekniker: Tobias Carlsson -
Om kvinnorna som utmanat traditionella könsroller och satt sig upp mot makten. Hör om kvinnorna som trotsat körförbud, krävt stopp för militärens oskuldstester och genomfört nakenprotester. Mellanösterns samhällen präglas av patriarkala strukturer och män har traditionellt sett haft den formella makten i de flesta länder i regionen. Men det finns kvinnor som på olika nivåer revolutionerat och protesterat mot makten. Flickorna på Revolutionsgatan tog av sig sjalen i IranI Iran ställde sig Vida Movahed på ett elskåp och satte sin huvudduk på en pinne och viftade med den. Trots att hon greps samma dag följde fler kvinnor efter och gjorde liknande protester. De kallades Flickorna på Revolutionsgatan.Samira Ibrahim krävde stopp för militärens oskuldstesterUnder den egyptiska revolutionen genomförde militären kränkande oskuldstester av unga kvinnor. Men den unga kvinnan Samira Ibrahim drog militären inför rätta och samma år slutade militären att genomföra dessa tester. Men samtidigt som Samira Ibrahim uppmärksammades för sin modiga kamp och bröt skammen runt testerna så friades männen som gjorde testerna.Loujain al-Hathloul trotsade bilförbudet i SaudiarabienTidigare var det förbudet för kvinnor att köra bil i det djupt konservativa saudiska samhället. Men aktivisten Loujain al-Hathloul och flera andra kvinnor körde bil ändå och sattes därför i fängelse. Hör också om bergsklättraren Nelly Attar som var en av de första arabiska kvinnorna som besteg Mount Everest och startat träningscenter för kvinnor.Aliaa Magda al-Mahdy genomförde nakenprotesterDen egyptiska aktivisten Aliaa Magda al-Mahdy publicerade en nakenbild på sin blogg i en protest mot våld och sexism, något som ledde till mängder med reaktioner och en hat- och hotkampanj mot henne. Hon har senare också protesterat barbröstad till exempel utanför Egyptens ambassad i Sverige där hon lever i exil. Hennes metoder har ansetts mycket kontroversiella.Shireen Abu Akleh blev palestiniernas röstDen palestinska journalisten Shireen Abu Akleh sköts till döds i Jenin på den ockuperade Västbanken i maj 2022. Som kvinna och palestinier revolutionerade hon journalistiken genom att vara en förebild för generationer av unga kvinnor som drömde om att bli journalister.P1:s Mellanösternpodd uppmärksammar kvinnorna som på olika sätt gjort revolution mot maktstrukturerna i Mellanöstern:Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter, Samar Hadrous, reporter på EkotProgramledare: Olle WibergIntroduktion: Johar BendjelloulProducent: Katja MagnussonTekniker: Tobias Carlsson
-
För femte året i rad leder Tara Moshizi nationaldagsfirandet på Skansen och berättar för Titti Schultz om hur kungafamiljens gör henne darrig, om flykten från Iran och att hon är en ostälskare av rang.
-
Sveriges Konsumenter vill att dataspelbranschen skärper sig, Irans kulturdepartement går till angrepp mot filmen "Holy spider", succe för nya Top Gun-filmen och musikutbildningen för blivande förskollärare är för mesig.
Programledare: Andres KriisaProducent: Viveca Bladh -
Veckans gäst är Vahid Zohali. Han kom till Sverige som ensamkommande flykting från Iran när han var 17 år, en flykt som var allt annat än odramatisk. Vahids bakgrund har flera lager som är otroligt intressanta och har kanske skapat en annan bild av vad det är att vara människa. Och i den här podden en väsentlig fråga, hur det är att vara man. I hans avsnitt bottnar vi i det. I sårbarhet, konsten att vara människa och hur våra olika erfarenheter påverkar vår syn på olika normer.
-
Veckans gäst är Vahid Zohali. Han kom till Sverige som ensamkommande flykting från Iran när han var 17 år, en flykt som var allt annat än odramatisk. Vahids bakgrund har flera lager som är otroligt intressanta och har kanske skapat en annan bild av vad det är att vara människa. Och i den här podden en väsentlig fråga, hur det är att vara man. I hans avsnitt som släpps bottnar vi i det. I sårbarhet, konsten att vara människa och hur våra olika erfarenheter påverkar vår syn på olika normer.
Men, det här är ju Vahids tipsavsnitt och ni ska nu får höra hans tankar om hur vi kan få fler män att engagera sig i jämställdhetsfrågor.
Avsnittet sponsras av: Exsitec AB
Klippning och jingel: Ludvig Gawell
-
Den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali sitter fängslad i Tehran sen 2016, anklagad för spioneri. Han nekar till anklagelserna, men hotet om avrättning kvarstår. Senast nu i helgen som gick fanns ett datum för avrättningen, som inte verkställdes. DN:s Erik Ohlsson berättar om fallet Ahmadreza Djalali, kritiken mot Iran och misstanken om att landet använder fångar med dubbelt medborgarskap för att sätta press på andra länder.
Programledare: Ülkü Holago. Producent: Palmira Koukkari Mbenga. Ljudtekniker: Patrik Miesenberger. Tekniker: Oliver Bergman, Bauer Media. -
Bröd för över hundra kronor, det är verkligheten för många iranier när livsmedelspriserna har chockhöjts. De skenande priserna har lett till panik och våldsamma protester där demonstranter kräver president Ebrahim Raisis avgång. Men varför så höga priser helt plötsligt? På vilket sätt hör prishöjningarna samman med kriget i Ukraina? Vad har regimen för roll i det hela? Vad gör vanliga iranier för att undvika svält? I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om de skenande livsmedelspriserna och de stora protesterna i Iran.
Gäst: Sophie Tanha, reporter på TT
Programledare: Vilma Ljunggren
-
Iran har hotat att verkställa dödsstraffet mot den svenske forskaren Ahmadreza Djalali inom kort. Hör varför länder i Mellanöstern utför de flesta av världens avrättningar, näst efter Kina.
Den svenske forskaren Ahmadreza Djalali fängslades i Iran 2016 och har dömts till döden anklagad för spioneri. Tidigare har den iranska nyhetsbyrån Isna uppgett att Iran haft för avsikt att avrätta honom senast den 21 maj, men det datumet kan nu komma att ändras uppger källor på Irans utrikesdepartement. Djalali har hållits fängslad i det ökända Evin-fängelset och hans avrättning har skjutits upp flera gånger tidigare.Ahmadreza Djalali tros ha torteratsEnligt flera vittnesmål har Djalali utsatts för tortyr och hans hälsa har förvärrats under tiden i fångenskap. Samtidigt som Iran hotar att avrätta forskaren har det pågått en rättegång i Sverige mot en högt uppsatt iranier som anklagas för krigsbrott och för att ha legat bakom massavrättningar i Iran år 1988. Enligt nyhetsbyrån Reuters kan hotet om att avrätta Djalali vara en metod från Iran för att sätta press på Sverige, något Iran förnekat. Enligt officiella iranska uttalanden är Djalalis dödsstraff fastlagt och kommer att verkställas.De länder i Mellanöstern där flest avrättasOm Kina undantas så står några länder i Mellanöstern för närmare 90 procent av alla avrättningar i världen, enligt rapporter från till exempel människorättsorganisationen Amnesty. Iran, Egypten, Irak och Saudiarabien är de länder i området som avrättar flest. I mars 2022 avrättade Saudiarabien 81 personer i en av de största massavrättningarna de senaste åren. I Mellanöstern har också ickestatliga aktörer som terrorgruppen IS genomfört avrättningar och spridit filmer av dödandet i propagandasyfte. IS har avrättat journalister som amerikanske James Foley men också koptiska kristna gästarbetare från Egypten och syriska soldater. Hör våra korrespondenter Johan Mathias Sommarström som kände den avrättade amerikanska journalisten och Cecilia Uddén som varit i byn som de kristna gästarbetarna kom ifrån.P1:s Mellanösternpodd om varför Mellanöstern fortsätter att använda sig av avrättningar trots att allt fler länder i världen överger dödsstraffet.Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter, Kavoos Akhtari reporter på EkotProgramledare: Olle WibergIntroduktion: Johar BendjelloulProducent: Katja MagnussonTekniker: Joakim Persson -
Iran har hotat att verkställa dödsstraffet mot den svenske forskaren Ahmadreza Djalali inom kort. Hör varför länder i Mellanöstern utför de flesta av världens avrättningar, näst efter Kina. Den svenske forskaren Ahmadreza Djalali fängslades i Iran 2016 och har dömts till döden anklagad för spioneri. Tidigare har den iranska nyhetsbyrån Isna uppgett att Iran haft för avsikt att avrätta honom senast den 21 maj, men det datumet kan nu komma att ändras uppger källor på Irans utrikesdepartement. Djalali har hållits fängslad i det ökända Evin-fängelset och hans avrättning har skjutits upp flera gånger tidigare.Ahmadreza Djalali tros ha torteratsEnligt flera vittnesmål har Djalali utsatts för tortyr och hans hälsa har förvärrats under tiden i fångenskap. Samtidigt som Iran hotar att avrätta forskaren har det pågått en rättegång i Sverige mot en högt uppsatt iranier som anklagas för krigsbrott och för att ha legat bakom massavrättningar i Iran år 1988. Enligt nyhetsbyrån Reuters kan hotet om att avrätta Djalali vara en metod från Iran för att sätta press på Sverige, något Iran förnekat. Enligt officiella iranska uttalanden är Djalalis dödsstraff fastlagt och kommer att verkställas.De länder i Mellanöstern där flest avrättasOm Kina undantas så står några länder i Mellanöstern för närmare 90 procent av alla avrättningar i världen, enligt rapporter från till exempel människorättsorganisationen Amnesty. Iran, Egypten, Irak och Saudiarabien är de länder i området som avrättar flest. I mars 2022 avrättade Saudiarabien 81 personer i en av de största massavrättningarna de senaste åren. I Mellanöstern har också ickestatliga aktörer som terrorgruppen IS genomfört avrättningar och spridit filmer av dödandet i propagandasyfte. IS har avrättat journalister som amerikanske James Foley men också koptiska kristna gästarbetare från Egypten och syriska soldater. Hör våra korrespondenter Johan Mathias Sommarström som kände den avrättade amerikanska journalisten och Cecilia Uddén som varit i byn som de kristna gästarbetarna kom ifrån.P1:s Mellanösternpodd om varför Mellanöstern fortsätter att använda sig av avrättningar trots att allt fler länder i världen överger dödsstraffet.Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter, Kavoos Akhtari reporter på EkotProgramledare: Olle WibergIntroduktion: Johar BendjelloulProducent: Katja MagnussonTekniker: Joakim Persson
-
Storbritannien och Sverige har skrivit ett avtal om att hjälpa varandra om det blir krig. | Den svensk-iranske läkaren Ahmadreza Djalali ska avrättas snart, säger Iran. Hans fru vill att Sverige ska göra mer för att stoppa det. | Influencers på sociala medier kan påverka unga som ska rösta i valet.
-
Som 14-åring kände Roshi Hoss att Falun inte var stort nog för henne och flyttade till Stockholm istället. Där blev hon PR-expert, sångare och skådespelare. För Titti Schultz berättar hon om hur föräldrarnas flykt från Iran gjorde henne orädd.
- Visa fler