Iran Podcasts
-
Veckans gäst är Amir Nazari som är mångfaldscoach på Afry. Han kom som kemiingenjör till Sverige från Iran, kompletterade sin utbildning i Sverige för att kunna jobba, men fick kämpa i 2,5 år innan han fick ett. Diskriminering är något han är van vid att hantera, och som han idag också jobbar aktivt för att motverka som mångfaldscoach.
På söndag släpps ett avsnitt med honom om hans resa. Om att jobba i motvind, om mansrollen, kärleken och att kämpa för alla människors lika värde. Men att det arbete han gör inte bara är ett integrationsprojekt, utan en fråga om lönsamhet och att man som företag inte har råd att förbise kompetens.
Avsnittet sponsras av: Exsitec AB
Klippning: Oscar Zachrisson
Jingel: Ludvig Gawell
-
Veckans gäst är Amir Nazari som är mångfaldscoach på Afry. Han kom som kemiingenjör till Sverige från Iran, kompletterade sin utbildning i Sverige för att kunna jobba, men fick kämpa i 2,5 år innan han fick ett. Diskriminering är något han är van vid att hantera, och som han idag också jobbar aktivt för att motverka som mångfaldscoach.
På söndag släpps ett avsnitt med honom om hans resa. Om att jobba i motvind, om mansrollen, kärleken och att kämpa för alla människors lika värde. Men att det arbete han gör inte bara är ett integrationsprojekt, utan en fråga om lönsamhet och att man som företag inte har råd att förbise kompetens.
Och eftersom vi vet att det är en enormt viktig fråga, ska ni idag få tips på hur ni kan bredda er syn på kompetens.
Avsnittet sponsras av: Exsitec AB
Klippning: Oscar Zachrisson
Jingel: Ludvig Gawell
-
Ali Abbasi om hoten han fått ta emot och hur hans nya film om en seriemördare som rensar gatorna från prostituerade kvinnor berättar om korruption i Iran.
Ali Abbasi slog igenom med den hyllade och prisade trollfilmen "Gräns". Nu är det premiär för hans nya film, som bygger på en verklig seriemördares framfart i Irans heligaste stad Mashhad i början av 2000-talet."Holy Spider liknar inte något du kan se på bio eller tv just nu", säger Kulturnytts kritiker Emma Engström i sin recension.P1 Kulturs Lisa Bergström har intervjuat Ali Abbasi, som burit på idén till den här filmen länge.Emma Engström diskuterar "Holy Spider" med Helena Lindblad, filmredaktör på Dagens Nyheter.VAD ÄR DET SOM HÄNDER MED DISNEY?Disneykoncernen håller på att ta sig igenom en tung kris. Under 2022 förlorade Disneyaktien 44% av sitt värde, det sämsta året för företaget på börsen sedan 1974. Under dramatiska former fick Disneys VD Bob Chapek sparken i slutet av förra året och ersattes av sin företrädare Bob Iger. Vad är det egentligen som händer med Disney? Sveriges Radios USA-korrespondent Roger Wilson rapporterar.KLASSIKERN: KERSTIN EKMANS ROMAN HÄNDELSER VID VATTEN"Händelser vid vatten" visas just nu som dramaserie på SVT. Vi återvänder till romanen som när den kom ut 1993 blev rikligt prisbelönad. Det stod ändå inte klart då, att Kerstin Ekman skrivit något banbrytande. P1 Kulturs Mia Gerdin utnämner "Händelser vid vatten" till en föregångare i genren Norrländsk noir.Programledare: Lisa Bergström Producent: Anna Tullberg -
Under den senaste tiden har det rapporterats mycket om spioneriet mot Sverige. Det har bland annat varit två aktuella fall. Ett med två bröder, Peyman Kia och Payman Kia, som härstammar från Iran och som i tingsrätten dömdes till livstid för grovt spioneri. Samt ett med ett ryskt par, där förundersökningen nu pågår. I båda fallen ska de ha spionerat på Sverige för Rysslands räkning. I det här avsnittet ska vi prata om just spionhotet mot Sverige, det med en representant från dem som försöker förhindra just det, nämligen Säkerhetspolisen.
-
Hur ser framtiden ut för denna region? Kommer Syrien, Libanon, Libyen och Jemen att någonsin bli fungerande stater igen? Kommer demonstrationerna i Iran att leda till förändring? Kommer de styrande i Tunisien och Israel att fortsätta försvaga landets demokrati? Finns det ljus? Ja.
Stöd gärna podden genom en insättning via
Swish: 1236790943
Bg-nummer: 5528-2834 -
I den personliga berättelsen Korsvägar beskriver Ardalan Shekarabi sin väg från Iran till livet i Sverige. Han berättar om barndomens vardag i den iranska diktaturen och människors kamp för demokrati och frihet. Om familjens flykt till det nya hemlandet och tiden som gömd i väntan på det beslut som låter dem stanna. Om det politiska engagemang som tagit honom till posten som minister i Sveriges regering. Men det handlar också om de punkter längs vägen som kunde gjort att resan – och livet – tagit helt andra vägar. Det är en bok om identitet och om att hitta sig själv i ett nytt land.
Korsvägar är skriven i samarbete med Jesper Bengtsson, journalist och författare, förlagschef på Atlas och chefredaktör för Dagens Arena. Ardalan Shekarabi, född 1978, är utbildad jurist och har varit riksdagsledamot för Socialdemokraterna sedan 2013. Han var Sveriges socialförsäkringsminister 2019-2022.
Samtalet spelades in på ABF-huset i Malmö, 11 januari 2023.
I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Cut to Change började med att modiga kvinnor från Iran klippte av sitt hår i protest mot regimen. Nu har rörelsen fått vingar och över hela världen ser vi folk som plockar fram saxen i solidaritet med det iranska folket och i synnerhet Irans alla kvinnor. Men vad kan du som frisör göra föra att stötta rörelsen? Det tar vi reda på i veckans avsnitt då Alexandra Pascalidou som nyligen tillträtt som ordförande för organisationen UN Women Sverige gästar podden. Vid sin sida har hon verksamhetschefen Ulrika Grandin och tillsammans med oss från Frisörföretagarna reder vi ut hur Cut to Change nu kan få spridning på Sveriges salonger - välkomna!
Denna podd ges ut av Frisörföretagarna.
-
Årets första Röblom & Scott handlar om den gröna ideologin: var kommer den ifrån, och var står den i relation till höger-vänsterideologierna? Förutom Erica och Alfons deltar också Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi i delar av samtalet.
Bl.a. detta nämns i avsnittet:
Rosella - Viking Line - Finnlines - Märta Stenevi - Miljöpartiet - höger-vänsterskalan - rättighetsfrågor - industrialiseringen - arbetare - kapitalägare - planetens gränser - Rachel Carson - Gro Harlem Brundtland - ekocid - mänskliga rättigheter - överexploatering - skuldsatta barnbarn - tillväxt - högerextremism - republikanerna - Iran - marknadsekonomi
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nytt år, ny stil? Kanske blir det en ny frisyr nu när vi klivit in i 2023? I kvällens Karlavagnen sätter vi håret i fokus.
Har du börjat året med ny hårfärg, med att gå från långt till kort hår, eller med att släppa fram det gråa? Har du ändrat håret för din egen skull, eller är det en markering mot omgivningen? I Iran har det till och med varit en del av protesterna mot regimen, när kvinnor klippt av sig håret. Hör av dig och berätta om din förändring i kvällens program!Du kanske inte har gjort ett dramatiskt frisyrbyte just nu, utan för flera år sedan. Hör av dig ändå och berätta om vilka reaktioner du fick. Behöll du den nya stilen, eller kändes det bättre att gå tillbaka till det gamla?Ibland är en förändring när det gäller håret inte frivillig. Har du tappat håret efter en cellgiftsbehandling eller på grund av en sjukdom? Vad har det betytt för dig? Hur har omgivningen reagerat?För en del av oss kryper hårfästet uppåt tidigt, helt enkelt på grund av ärftlighet. Hur har du hanterat det? Kammar du över, bär tupé eller har du helt enkelt rakat av alltihop? Kanske har skägget blivit din nya "frisyr"?Hör av dig till kvällens programledare Johan Signert och berätta om när håret eller avsaknaden av det gav dig ett helt nytt utseende!Programmet börjar 21.40, telefonslussen öppnar klockan 21.Ring 020-22 10 30, eller mejla [email protected]älvklart kan du höra av dig i sociala medier också:Karlavagnen på Facebook. Karlavagnen på Instagram.Ansvarig utgivare: Jesper Ericson -
Ett nytt år är här, och likaså ett nytt avsnitt av Fredspodden! I detta avsnitt lämnar vi ett omvälvande 2022 bakom oss för att samla ny kraft inför 2023. År 2022 är ett år vi sent kommer glömma. Det är ett mörkt år som präglats av lidande och sorg; vi har ett krig i Europa, efter Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina; världen präglas av ökad militarisering, polarisering och spänningar; kriget i Jemen har gått in på sitt åttonde år och över två tredjedelar av befolkningen är i akut behov av mat; och i Iran riskerar modiga unga kvinnor, och män, sina liv i kampen för basala mänskliga rättigheter. Vi står inför stora globala utmaningar som följer oss in i nästa år och som kräver att vi fortsätter kämpa för hållbar fred.
Men inte allt är becksvart. I militarismens mörker skymtar ljusglimtar – även när allt känns hopplöst får vi inte glömma det motstånd som också sker: motstånd mot förtryck och orättvisor, mot våld och krig. Vi får inte heller glömma att vi också gör framsteg för freden. I detta avsnitt lägger vi därför fokus på fredsarbetets framgångar och möjligheter, med särskild betoning på ungas deltagande i fredsbyggandet.
Avsnittet gästas av Julius Kramer, Youth, Peace and Security-rådgivare vid FN:s insats i Somalia. Med hjälp av Julius djupdyker vi i agendan för unga, fred och säkerhet och reder ut hur och varför unga måste vara en del av fredsarbetet.
Fredspodden programleds av Rebecka Lindholm Schulz, projektledare för Fredsakademin, och Karin Hansson, fredscoach och praktikant. Varför tänker de att det är viktigt att prata om fredsarbetets framgångar? Varför uppkom agendan för unga, fred och säkerhet? Och vad har egentligen unga att bidra med i fredsarbetet? Det, och mycket mer, får du svar på i detta avsnitt av Fredspodden.
Fredspodden görs av Svenska Freds och Stockholms Freds i samarbete med Fredsakademin. Jingeln har gjorts av Ludvig Landberg och producent är Clara Fröberg. Läs mer om Fredspodden här.
-
I årets sista P4 Världen lyfter vi fram några av årets största händelser. Vad kan Putin tänkas skåla för när vi träder in i ett nytt år? När blir smöret överkomligt i pris igen och kan protesterna i Iran leda till en förändring?
Nytt år, nya möjligheter. Ett avslut på något och en början på något nytt. Vad kan vi förvänta sig av 2023 när det gäller några av 2022 års största händelser som mer eller mindre påverkat oss alla.I historieböckerna så kommer 2022 att vara året då Ryssland invaderade Ukraina. Den 24 februari förändrades livet för Kateryna Martyniuk, som bor och pluggar bland annat svenska i Lviv i Ukraina. Hör hur hon ser på framtiden.Vad skulle möjliggöra att kriget i Ukraina tar slut? Fredrik Wadström, programledare för Radiokorrespondenterna Ryssland berättar vad president Putin kan tänkas planera inför 2023.Ekonomin, hur stor kan inflationen bli och när vänder det. Ekonominkommentator Kristian Åström ger besked.Kvinnornas kamp i Iran har spridit sig välden över blir 2023 året då det sker en förändring? Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén, berättar om folket som vägrar ge upp trots regimens våldsamma motstånd.Frågorna hänger i luften, bara 2023 kommer att kunna ge oss svaren men vi ska försöka så gott det går att resonera kring framtiden.Programledare Catarina Spåre GustafssonProducent Kajsa BoglindTekniker Christer Tjernell -
Det har blivit dags för vår traditionella 2022-wrap up-episod! Vi minns några av årets största nyhetshändelser (Rysslands invasion av Ukraina, kriget i Tigray, upproret i Iran, upprivandet av aborträtten i USA, Elon Musks Twitterköp) och popkulturella samtalsämnen (Joe Rogans n-ordsskandal, Will Smiths örfil, #Swedengate, House of the Dragon, Beyoncés dominans). Men vi pratar också om hur vårt 2022 var personligen och professionellt, och delar med oss av våra förhoppningar inför 2023. Gott nytt år y’all! Stötta oss på Patreon för regelbundna bonusavsnitt + mer!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Om modiga människor som står upp mot diktatur och krig. Konflikt sammanfattar året som gått med några av 2022 års bästa reportage.
2022 har varit ett år av motståndskamp. En kamp mot Putins invasion i Ukraina. Men vi har också sett människor trotsa moralpolisens metoder i Iran. Och kommunistpartiets hårda kontroll i Kina. I Konflikts nyårsspecial återvänder vi till några av de motståndskämpar våra reportrar mött under året, modiga människor som berättat sina historier för oss. Den 13 januari är vi tillbaka med ett rykande färskt Konflikt.Gott nytt år!Reportrar: Firas Jonblat, Lubna El Shanti, David Rasmusson, Lotten Collin, Nishtman Irandoust, Anja Sahlberg, Robin OlinProgramledare: Robin Olin [email protected] -
Radioveteranen Tina Mehrafzoon sände radio från Musikhjälpen-buren i 144 timmar och snart gör hon sig redo för att programleda P3 Guld-galan. För Titti Schultz berättar hon om morgonen hon inte vaknade upp och att aldrig kunna åka till Iran igen utan att riskera livet.
-
Fredrik har en lång lista på saker han eventuellt tycker borde myggas av. Calle bestämmer vem det blir!
VM-bucklans horighet.
Nya Coca Cola-korken som sitter kvar.
Kissa med stånd.
Rasistiska argentinare.
Politiker som ger sig på journalister.
Killar med Tumring.
Folk som hånar Elon Musks utseende.
Epa-Dunk.
Mårten Anderssons rasistiska nya show.
Sandra Dahlbergs sons gangsterrap.
Kirurger med extremt håriga underarmar.
Dannys nya program ÄGD!
Irans regim-halloj.
Talibanerna.
Zelenskyj(?)
Bitterhet.
Ofrivillig ensamhet.
Kärlek från er till oss! God jul!
Become a member at https://plus.acast.com/s/schulman-geniet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Visa fler