Avsnitt

 • Hon har beskrivits som "The Queen of Rock'n'roll". På onsdagskvällen den 24 maj lämnade hon oss. Kulturredaktionens Lisa Wall minns Tina Turner, en stor röst och en vulkanisk personlighet.

  SEINABO SEY TAPPADE BORT SIG SJÄLV – OCH HITTADE TILLBAKA

  I morgon, fredag, släpper Seinabo Sey sitt första nya album på fem år: "The One After Me". Hon har vunnit fyra grammisar och genombrottslåten "Younger" har spelats 274 miljoner gånger på Spotify. Under arbetet med det nya albumet har hon tappat bort sig själv, brottats med skivbolag och hittat rätt igen. Lisa Wall har träffat henne.


  LJUBOMIR TOG MED SIG MUSIKEN NÄR HAN FLYDDE UKRAINA

  Med den ukrainska flyktingvågen över Europa sprids också landets kultur. 15-årige Ljubomir från Butja spelar bandura, ett stränginstrument med djupa rötter i den ukrainska kulturen. Hör Ljubomirs historia om flykt undan död och förstörelse och om kärleken till banduran. Ett reportage av Fredrik Wadström.

  ESSÄ: RADIOAKTIVITET I BERGGRUNDEN – KANSKE HELT NATURLIGT?

  Numera finns radioaktivitet överallt omkring oss. Kan den kontrolleras av oss människor? Anna Storm åker ner i underjorden och funderar på hur vi idag formar framtidens natur.

  Programledare: Felicia Frithiof
  Sändningsproducent: Karin Arbsjö

 • Sju kvinnliga regissörer är med och tävlar om Guldpalmen i år. Inte 50-50 men nytt rekord för kvinnorepresentationen i Cannes. Har möjligen den nya festivalchefen Iris Knobloch något med saken att göra?

  JORDKONST I NORRKÖPING

  När staden Norrköping nu expanderar med nya bostadskvarter, parker och kanaler i Inre hamnen, har ett antal konstnärer involverats för att skapa konst på de nya platser som växer fram. Just Åsa Jungnelius verk heter ”Den Inre världsutställningen” och består av flera delar eller ”Paviljonger” som hon kallar dem. Den första paviljongen iscensattes redan 2021 med en ballongflygning inomhus, i Bråvallaverkets turbinhall. Och nyligen var det dags för ”Paviljong #2: JORD”. Då en samlades en skara Norrköpingsbor vid kommunens trädgårdskompost på Syltenberget för att delta i en jordceremoni.

  VERKET SOM VÄRKER: HITCHCOCKS "VERTIGO"

  I januari 1959 gick vår lyssnare Kenneth Strandborg på biografen Palladium i Göteborg och såg Alfred Hitchcocks psykologiska thriller "Studie i brott", eller "Vertigo" som originaltiteln lyder. Filmen påverkade Kenneth Strandborg så mycket att han gick såg om den två gånger på raken med bara några dagars mellanrum. Vertigo har aldrig släppt greppet, på senare år har det blivit återkommande visningar i den egna hemmabion.

  OBS OM SKYDDSRUM OCH ANDRA HÅLOR

  När hotet om krig ökar, väcks tanken på skyddsrummen plötsligt till liv. Men kanske fyller de här märkliga platserna en funktion också i stabil fredstid? Konstnären Oskar Kardemark funderar över saken i dagens essä.

  Programledare: Lisa Bergström
  Producent: Nina Asarnoj

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • Igår kom beskedet att den ryska författaren Maria Stepanova får årets Bermanpris för sin roman "Minnen av minnet". Stepanova ser det historiska minnet som en viktig aspekt i Rysslands invasionskrig i Ukraina.

  Fredrik Wadström ringde upp Maria Stepanova som just nu lever i exil i Berlin.

  NY SKIVA: KELLERMANN & KARLSEN SPELAR TAKEMITSU

  Gitarristen Jacob Kellermann och dirigenten Christan Karlsen har ofta formerat sig som en dynamisk duo i svensk klassisk musik. Nu har de tillsammans med BBC:s symfoniorkester och ytterligare ett par solister tagit sig an den japanska kompositören Toru Takemitsu på skivan Spectral Canticle. Sara Norling från Musikrevyn i P2 har lyssnat.

  KARIN MAMMA ANDERSSON OCH TAL R RIFFAR PÅ C F HILLS SJUKDOMSMÅLERI

  Månaderna innan den svenska konstnären Carl Fredrik Hill mot sin vilja internerades på en klinik i Paris 1878 på grund av sitt psykiska tillstånd hade han målat några av sina märkligaste bilder. På Malmö Museum finns 2600 av de som kommit att kallas "sjukdomsteckningarna". Just nu visas utställningen Runtom Hill, där konstnärerna Mamma Andersson och Tal R tagit sin utgångspunkt i Hills bilder. P1 Kulturs kritiker Mårten Arndtzén har varit där.

  PHILIPPE STARCK GÖR PATAFYSIK AV PARIS

  Just nu visas utställningen "Paris est pataphysique" på Musée Carnavalet i just Paris. Det är den franska stjärndesignern Philippe Starck – framförallt en framstående industridesigner – som här träder in i patafysikens absurda och lekfulla värld. Karsten Thurfjell har träffat Philippe Starck.

  ESSÄ: BUNKERKÄLLAREN OCH GILLESTUGAN – MER LIKA ÄN MAN KAN TRO

  Finns det några likheter mellan bunkercellen och samhället utanför? Lever vi i relationer som befriar oss - eller stänger vi snarare in varandra och oss själva? Aase Berg läser Natacha Kampusch bok "10 år i frihet" och funderar på olika sorters fängelser.

  Programledare: Lisa Wall
  Producent: Eskil Krogh Larsson

 • Den femte - och möjligen sista - filmen om Indiana Jones har haft premiär på filmfestivalen i Cannes. Dessutom: "Kalifat"- och "Knutby"-regissören tar sig an Jan Stenbeck. Våra utsända rapporterar direkt i P1 Kultur.

  SALMAN RUSHDIE ÄR TILLBAKA - I TOPPFORM

  En gudinna som grundar ett imperium, sår en stad och lever i 247 år - det är kärnan i den rikedom av berättelser som utgör Salman Rushdies nya roman Segerstaden. Den hör till hans allra bästa, tycker P1 Kulturs recensent Mattias Berg.

  KONSTEN ATT KÖPA FILM I CANNES

  Katarina Matthsson på Folkets Bio berättar hur det är för en liten, svensk distributör att jobba på filmfestivalen i Cannes.

  KLASSIKERN OM EN KULTROMAN

  Veckans Klassiker handlar om Den stora skrivboken: en aktuell, kultförklarad roman från 1980-talet av den schweizisk-franska författaren Agota Kristof.

  Programledare: Lisa Bergström
  Producent: Mårten Arndtzén

 • Johannes Vermeer är 1600-tals konstnären som glömdes bort efter sin död för att sen segla upp som en av den nederländska guldålderns lysande stjärnor.

  Johannes Vermeer är en av konsthistoriens giganter. Hans målningar av borgerliga nederländska interiörer och stadsvyer strålar av ljus och känslighet. De tar oss genvägen tillbaka till 1600-talet.

  Med målningar som "Flicka med pärlörhänge", "Vy över Delft", "Piga häller upp mjölk" och "Kvinna i blått som läser ett brev" så fortsätter han att hänföra nya generationer konstbesökare.

  Våren 2023 lyckas Rijksmuseum i Amsterdam låna ihop 28 av Johannes Vermeers 37 kända målningar. Det är första gången någonsin så många verk av Vermeer samlas i en retrospektiv utställning. Dessutom i landet där de en gång skapades.

  Samtidigt görs en stor utställning i staden Delft om Vermeers liv där. För det var i Delft han föddes, levde och sen dog vid 43 års ålder. I stort sett levde han hela sitt liv i kvarteren runt stadens centrala torg Marktplatz.

  Följ med Kulturredaktionens Cecilia Blomberg på en resa in i Johannes Vermeers liv och konst. En resa som tar oss både till målningarna och till staden Delft, men fångar också upp ny forskning som gjorts om Johannes Vermeer av utställningens två curators Pieter Roelofs och Gregor Weber.

  Ett reportage av Cecilia Blomberg.

 • En målning av den internationellt uppmärksammade konstnären Robert S. Duncanson orsakade en tvist mellan svenska Hovet och norska Nasjonalmuseet, som fick ett abrupt slut. Men vad var det egentligen som hände?

  Förra sommaren berättade Kulturredaktionens Mattias Berg om hur den väldiga landskapsmålningen "Land of the Lotus Eaters" från 1861 donerades till slottet i Oslo, men råkade hamna i Sverige efter unionsupplösningen 1905. I flera års tid hade det pågått en intensiv korrespondens, med advokater inblandade, om äganderätten till målningen. Och sedan vände plötsligt norska sidan helt, strax efter invigningen av det storslagna nya museet i juni 2022 - och förklarade sig helt tillfreds med att tavlan hängde kvar på Slottet i Stockholm.

  Sedan kom kulturreportagets efterverkningar. En norsk tidning ägnade fyra helsidor åt att försöka ta reda på vad som låg bakom den här omsvängningen från Nasjonalmuseets sida. Och flera konstnärer inspirerades av historien: gjorde bland annat en kopia av Duncansons målning, som en symbolisk gåva till museet.

  Nu har vi stigit ned i hela den här historien igen. I sin uppdaterade och utbyggda version, gör Mattias Berg nya intervjuer med konstnärer, forskare och ytterligare en företrädare för Hovet: han som skrev korrespondensen från den svenska sidan.

  Detta är Tavelstriden 2.0. Våren 2023.

  Musiken i reportaget är ur Edvard Griegs tonsättning av Norges nationalepos "Peer Gynt" av Henrik Ibsen. Styckena heter "Åses död" respektive "Solveigs sång".

  Uppläsare ur den svenska korrespondensen: Mikael Cohen.
  Uppläsare av citat ur dagstidning och mejl: Doreen Kanter.

 • Som den samvetslöse förföraren Don Juan står svenske världsstjärnan Peter Mattei än en gång på The Metropolitans gigantiska scen - men hur porträtterar man habegäret och vad har det för plats i vår tid? P1 Kultur väcker Peter Mattei i New York och ställer många svåra frågor.

  ÄCKEL BLIR KUL I JOHANNA FRIDS NYA ROMAN

  När vår kritiker Jenny Teleman läser Haralds mamma av Johanna Frid så finner hon att framsläppt, kvinnlig totalt genomhavererad artighet är sjukt kul.

  Det är fem år sedan romandebuten med Nora eller brinn Oslo brinn hyllades sönder och samman av både kritiker och läsare.

  IVA NOVA: "VI ÄR INTE TILLRÄCKLIGT KÄNDA FÖR ATT ANVÄNDAS SOM AVSKRÄCKANDE EXEMPEL"

  Möt ryska undergroundgruppen Iva Nova på deras - mot alla odds - turné genom Sverige, Finland och Tyskland."Människor vänjer sig vid allting, vid allt slags förtryck, vid alla problem och förluster" säger Galina Kiseljova, en av bandmedlemmarna till vår reporter Fredrik Wadström.

  LOTTE LASERSTEIN – KONSTNÄREN SOM STÄNDIGT VAR FEL

  Under sin levnad fick målaren Lotte Laserstein aldrig rätt: hon var "för mycket jude" för nazisterna i hemlandet Tyskland, hon var "för tung och tysk" för den svenska konstmarknaden och målade "för figurativt" för att kunna få en ny karriär efter andra världskriget. Men nu visas ett urval av hennes livsverk på Moderna Museet i Malmö. Mårten Ardntzén beskriver ett delat liv och konstnärsskap.

  ESSÄ: "JAG BLEV TILL EN OMKRINGVANDRANDE AMÖBA"

  I dagens radioessä från OBS skriver Malena Forsare, kulturjournalist och psykolog om huden, graviditeten - och maneter.

  Programledare: Eskil Krogh Larsson
  Producent: Lisa Wall

 • Hon har tidigare skrivit en bok om vägen tillbaka från sitt alkoholberoende, nu är hon aktuell med en bok om sin fars självmord. Möt författaren Rebecka Åhlund.

  Författaren Rebecka Åhlund har skrivit flera barnböcker och 2019 kom boken "Jag som var så rolig att dricka vin med" som handlade om hennes personliga erfarenheter av att tillfriskna från ett beroende.

  Nu fortsätter hon på det självbiografiska spåret i boken "Någon måste vattna tomaterna". I den berättar hon om pappans självmord när hon precis skulle fylla elva år.

 • När Turkiet går till val i helgen står mycket på spel. P1 Kultur rapporterar direkt från konstmässan Supermarket där tidningen Flammans uppmärksammade Erdoankarikatyrer hör till årets dragplåster.

  EUROVISION I ETT EUROPA I KRIG

  Mer än vanligt står på spel även i årets Eurovision. I fjol segrade det ukrainska bidraget men på grund av kriget står Liverpool som värd för tävlingen. Fredrik Wadström kommenterar arrangemangen inför helgens final.

  KLASSIKERN: HÄR KOMMER NATTEN

  Nyligen gick artisten och låtskrivaren Pugh Rogefelt ur tiden. Veckans Klassiker är låten Här kommer natten från hans banbrytande album Ja dä ä dä.

  ANTECKNINGAR I DÖDENS OMEDELBARA NÄRHET

  Kanske har det aldrig skrivits något så nära döden som det här, säger vår kritiker Katarina Wikars efter att ha läst nya boken "Och väggarna förvandlades till världen runtomkring", en sammanställning av författaren Johanna Ekströms anteckningsböcker.

  BERÄTTELSEN OM DEN SAMISKA KAMPEN

  Ellos Eatnu - låt fjället leva. Så heter en ny film om protesterna emot vattenkraftsutbyggnaden i Norge på 1970-talet. Hur har berättelsen om samisk rättighetskamp förändrats sedan tiden som skildras? Kulturredaktionens Emma Engström recenserar.

  Programledare: Lisa Bergström
  Producent: Mårten Arndtzén

 • Artisten Jelassi har släppt musik sedan 2019, men det är först nu hon debuterar som albumartist. Skivan heter dom har bara gett mig ett namn 12 låtar om en trasslig uppväxt, kantad av missbruk och diagnoser.

  Eller som hon själv rappar "Testa gör ett album med dyslexi /och
  tusen demoner som säger att du är skit". P1 Kultur har träffat Jelassi.

  NY BOK: MISSLYCKAT FÖRSÖK ATT BLI KINES

  För drygt 20 år sedan satte Hanna Sahlberg, Sveriges radios tidigare korrespondent, sin fot i Kina för första gången. Målet: att bli kines. Nu kommer hennes bok ”Den osynliga muren – Rapport från mitt misslyckade försök att bli kines”. Hanna Sahlberg är gäst i programmet.

  MIRJA PALO HITTADE HEM – MED HJÄLP AV DEN URÅLDRIGA KANTELEN

  Finlands nationalinstrument Kantelen är 2000 år gammalt, och fortfarande ett levande inslag i den finska kulturen. Men trots att vi delar mycket historia är det sällsynt med kantelespelare i Sverige. Reportage om en av få svenska kantelespelare, Mirja Palo, som hittade hem när hon hittade Kantelen.

  Programledare: Lisa Wall
  Producent: Eskil Krogh Larsson

 • Frida Kahlo är kanske den konstnär som är allra mest känd för att konsekvent använda sitt eget ansikte och sin egen kropp i konsten. Men vad är priset för att skära ur sitt eget kött?

  Just nu pågår utställningen "Frida Kahlo - Her photos" på Kulturhuset i Stockholm. Lisa Bergström träffade Perla Labarthe Álvarez, chef på Frida Kahlo Museum i Mexico som var på Stockholmsbesök. Utställningen pågår 4 maj - 1 oktober 2023.

  REBECKA ÅHLUND SKRIVER OM SJÄLVMORD

  Författaren Rebecka Åhlund har skrivit flera barnböcker och 2019 kom boken "Jag som var så rolig att dricka vin med" som handlade om hennes personliga erfarenheter av att tillfriskna från ett beroende. Nu fortsätter hon på det självbiografiska spåret i boken "Någon måste vattna tomaterna". I den berättar hon om pappans självmord när hon precis skulle fylla elva år. En privat händelse som präglat hennes liv - och nu blir den offentlig.

  TYSKA JUDITH HERMANN VAR ETT "FRÖKENUNDER"

  Den tyska författaren Judith Hermann slog igenom med dunder och brak med novellsamlingen "Sommarhus, senare" 1998. Hon hyllades i Tyskland som ett Fräuleinwunder - ett "frökenunder" och boken sålde i hundratusentals exemplar. Sedan ledsnade kritikerna och hon föll från piedestalen. Nu har hon återuppstigit och tagits till nåder av de tyska kritikerna med romanen "Hemma", en berättelse som påminner starkt om hennes egen livssituation. Det handlar om att fylla femtio, skilja sig och flytta ensam till havet. Lina Kalmteg har träffat henne.

  OBS-ESSÄN OM ATT MISSFÖRSTÅ EN FILOSOF

  Vetenskapsfilosofi är ett ämne med rötter i antiken, men upplevde många av sina mest intensiva debatter och omvandlingar under österrikaren Paul Feyerabends livstid, 1924 till 1994. Feyerabend kan beskrivas som en outsider på insidan av detta fält, och hans anarkistiska förhållningssätt till metod gav honom ibland rykte som vetenskapens fiende. Men vad var det han menade egentligen? Ja, filosofen Kim Solin berättar hur den frågan blev alltmer komplex efter Feyerabends död.

  Programledare: Lisa Bergström
  Producent: Nina Asarnoj

 • När Reportrar utan gränser publicerade sitt årliga pressfrihetsindex förra veckan visade det sig att Ungern klättrat drygt 10 placeringar en förändring som säger mer om omvärlden än om Ungerns utveckling.

  P1 Kultur har rest till Budapest och träffat medieforskare; företrädare för de allt färre statsoberoende medier som finns kvar och mediekonsumenter som splittras i sin bild av landet – beroende på vilka medier de följer. Gäst i studion är Erik Halkjaer, ordförande i Reportrar utan gränser.

  ESSÄ: UTAN FESTENS EXTAS BLIR TILLVARON FATTIG

  I festen hävdar människan sin rätt i leva i ett frihetens nutidsrike. Michael Azar reflekterar över ett farmakon som är både farligt och nödvändigt.

  Programledare: Lisa Wall
  Producent: Eskil Krogh Larsson

 • Bioaktuella dokumentären "Little Richard: I am everything" av Lisa Cortés fångar hur rockmusiken exploderade som en supernova när Little Richard äntrade scenen.

  Men inte bara det - dokumentären vill plocka isär den vittvättade amerikanska pophistorien, och belysa hela pophistoriens afroamerikanska rötter.

  Recensent: Lisa Wall
  Programledare: Maria Askerfjord Sundeby

 • Superhjältarna har tagit biograferna med storm men i USA växer nu kritiken mot genren som vissa tycker påverkar det politiska samtalet negativt - rent utav hotar demokratin.

  AFGHANISTANS MUSIK LEVER

  När talibanerna återtog makten i Afghanistan tog landets nationella musikinstitut med sig hundratals elever och gick i exil. Flykten leddes av musiketnologen och polarpristagaren Ahmad Sarmast, som besöker Stockholm i veckan för ett kulturpolitiskt toppmöte. Han berättar om den dramatiska flykten för P1 Kulturs Mattias Berg.

  AMY DEASISMONT VILL ATT DET SKA LUKTA

  Nu kommer andra säsongen av dramaserien Thunder in my Heart, om ett gäng 20-åringar och deras familjebråk, komplicerade relationer och kärleksbekymmer. Björn Jansson har träffat manusförfattaren och regissören Amy Deasismont, som vill att vi ska komma så nära hennes rollfigurer att vi känner vad de luktar.

  KLASSIKERN: RESAN TILL MELONIA

  I måndags dog konstnären, animatören och filmregissören Per Åhlin, 91 år gammal. Han var kanske mest känd för Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton. I veckans Klassiker möter vi Per Åhlin själv och följer med på Resan till Melonia, en film från 1989 som bygger på Shakespears Stormen.

  Programledare: Lisa Bergström
  Producent: Mårten Arndtzén

 • Vad minns en stad? Vems liv lyfts fram och vilka erfarenheter är det som vi ska komma ihåg? I Malmö så pågår just nu flera processer som handlar om offentlig utsmyckning och monument som ska stötta oss som bor här i vårt kollektiva minne.

  "GLÖMSKANS ARKIV" BEVARAR MINNET AV VÅLD

  Imorgon är det premiär för det sceniska körverket "Glömskans arkiv" på Malmö Konsthall. Hör regissör Saga Gärde; författaren Athena Farrokhzad; tonsättaren Tebogo Monnakgotla och medverkanden Kamal Masri i ett samtal om kollektivt minne och rasistiskt våld.

  ANTIRASISTISKT MONUMENT SKAPAS I MALMÖ

  Just nu pågår arbetet med att skapa ett antirasistiskt monument i Malmö. Frågan om ett minnesmärke för den rasistiskt motiverade seriemördaren Peter Mangs väcktes av Malmöbor för fyra år sedan. Varför är det viktigt att skapa en fysisk plats i stadsrummet för att minnas? Samtal med projektledarna Rena Baledi och Anna Wahlstedt samt Rebecka Katz Thor som forskar kring minne och monument.

  ESSÄ: URSÄKTA VAR ÄR KLOCKAN?

  Klockorna var inte bara ett mätinstrument. De förändrade hela vår uppfattning om tid. Thomas Steinfeld funderar på hur det tickar i oss idag.

  Programledare: Lisa Wall
  Producent: Eskil Krogh Larsson

 • Det är nu femtio år sedan Picasso dog sitter han kvar på sin tron i konsthistorien? Konstkritikerna Clemens Poellinger och Linda Fagerström går igenom Picassos status bit för bit. Vem var han? Konstnären, kulturmannen, ikonen.

  KONST OCH MASKIN OCH 1920-TAL PÅ SVEN-HARRYS

  Just nu så pågår utställningen Konst plus Maskin på Sven-Harrys Konstmuseum i Stockholm. Och utställningen lägger tonvikten på Fernand Légers nordiska elever som utvecklade egna starka konstnärskap. En av dessa är den danska konstnären Franciska Clausen.

  Utställningens curator Anders Wahlgren kommer till studion och får svara på frågan: Vad är det för 1920-tal som du vill visa upp?

  AI-STATYN PÅ TEKNISKA MUSEET SER UT SOM EN OSCAR

  Hur bra blir det om man tankar in koordinaterna för konsthistoriens främsta verk och låter en AI skapa den perfekta statyn? Inte så bra, enligt vår konstkritiker Cecilia Blomberg och reportern Mattias Berg som besökte Tekniska museet i Stockholm.

  SOVJETISKA VANDRINGSSÄGNER i OBS-ESSÄN

  Kan man förstå ett lands historia genom att undersöka dess rädslor? Ja, faktiskt. Ett sådant perspektiv ska vi nämligen få nu när Morris Wikström reflekterar över vandringssägnernas roll i Sovjetunionen.

  Programledare: Cecilia Blomberg
  Producent: Nina Asarnoj

 • Janette Hentati har skrivit uppmärksammade "Älven i mig", en reportagebok som löper längs Lule älv och genom historien och personliga minnen av platsen. Nu kommer hon till P1 Kultur.

  ALMA-VINNAREN LAURIE HALSE ANDERSON: BARNEN HUNGRAR EFTER VUXNAS ÄRLIGHET

  På tisdagskvällen tar den amerikanska ungdomsförfattaren Laurie Halse Anderson emot Astrid Lindgren Memorial Award vid en prisceremoni i Stockholm. Kulturredaktionens Lina Kalmteg träffade en lycklig pristagare inför ceremonin för ett samtal om vikten av att våga tala högt om övergrepp, även med barn, och om att få samtalet från juryn just när hennes böcker blivit alltmer bannlysta i ett polariserat kulturkrig i USA.

  KRITIKSAMTAL: "EN MIDSOMMARNATTSDRÖM" PÅ KUNGLIGA OPERAN

  I helgen hade Benjamin Brittens operaversion av Shakespeares relationsdrama "En midsommarnattsdröm" premiär på Kungliga Operan i Stockholm med skådespelaren Robert Fux i den talade rollen som Puck. I den här uppsättningen har den magiska skogen förvandlats till något helt nytt. Hör vad våra kritiker, Thomas Nordegren och P2:s Sara Norling, tyckte om premiären.

  ESSÄ: SÅ BLEV KUNGENS VARUMÄRKE ETT BARN AV SIN TID

  För Sverige – i tiden. Det var det valspråk Carl den sextonde Gustaf antog efter sitt tillträde för femtio år sedan. Enligt Kungahusets sajt ett uttryck för att Kungen vill arbeta för Sverige på ett sätt som passar just vår tid. Malin Krutmeijer konstaterar i dagens essä från OBS att det ur vissa aspekter stämmer väl, kanske allt för väl.

  Programledare: Eskil Krogh Larsson
  Producent: Felicia Frithiof

 • "Klimatförändringarna är ett abstrakt misslyckande för mänskligheten. Genom att benämna det hoppas jag min musik kan hjälpa människor att bearbeta situationen".

  Weyes Blood är artistnamnet för musikern Natalie Mering, född 1988 i Kalifornien. Hennes senaste och hyllade album heter "And in the Darkness, Hearts Aglow" och är del två i en tänkt trilogi som konstnärligt masserar vår samtid och kollektiva ångest. Det första heter "Titanic rising" och kom 2019.

  "Vi har varit igenom omstörtande skiften förr i mänsklighetens historia, men den här gången är det speciellt. Hearts Aglow handlar om de osynliga krafter som fått oss att förlora handlingsförmågan", säger hon.

  Kulturredaktionens Anna Tullberg träffade Natalie Mering när hon spelade i Stockholm i januari.

 • P1 Kultur söndag summerar festligheterna under Litteraturveckan i P1 där det delats ut tre priser: Novellpriset, Lyrikpriset och Romanpriset. Möt de lyckliga vinnarna. Programledare: Maria Askerfjord Sundeby