USA Podcasts
-
I takt med motgångarna för den ryska armén ger Putin den brutala Wagnergruppen allt större roll i invasionen av Ukraina.
Nu rekryterar den fruktade privatarmén i Rysslands fängelser och är ett allt viktigare kort för Vladimir Putin när han vill genomföra sin invasionsplan. Gruppen har gått från en armé i skuggorna till huvudkontor mitt i stan. Nyligen terrorstämplade USA både gruppen och alla som hjälper den. Medverkande: Maria Persson Löfgren Rysslandskorrespondent, Jakob Hedenskog Utrikespolitiska institutet, Peter Lidén överstelöjtnant Försvarshögskolan. Programledare: Fredrik Wadström Producent: Marina Nilsson Malmström Tekniker: Alma Segeholm -
När USA anklagar Irak och dess diktator Saddam Hussein för att utveckla massförstörelsevapen, får svensken Hans Blix i uppdrag att åka dit och hitta dem. Men USA verkar ha bestämt sig för att invadera.
FN vill se bevis för att ställa upp med en internationell styrka. I USA ökar trycket på president George W Bush att gå i krig oavsett vad FN säger. Det blir en dramatisk tid med stora förändringar i Mellanöstern, som ska påverka hela världen. Medverkande:Hans Blix, chef för FN:s vapeninspektörer.Waleed Nasif, boende i Bagdad.Anders Ask, SR. Cecilia Uddén, SR. Jan Guillou, journalist, författare, debattör. John Bolton, FN-ambassadör. Lawrence Wilkerson, stabschef utrikesdepartementet. Åsne Seierstad, journalist. En dokumentär av: Simon Moser. Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten. År: 2023. -
Anna berättar om ett kidnappningen av pojken Charley Ross, ett fall som brukar beskrivas som USAs allra första kidnappning för pengar. Karin berättar om portugisiska Diogo Gonçalves som gick på dejt med en kollega och försvann – även om han fortsatte skriva meddelanden till sina vänner flera dagar efteråt.
Lyssna på Mord Mot Mord redan på onsdagar i Podplay-appen eller på podplay.se. Mord Mot Mord är en vanlig snackig podd, fast om mord. Det är lättsamt prat i ett försök att hantera världens värsta ämne. -
Säsongsavslutning och lite av ett farväl till podden i nuvarande format, ingen fara den kommer tillbaks redan nästa vecka. Veckans avsnitt handlar om låtar som berättar USAs efterkrigshistoria men också om musikvärldens ofta bortglömda hjältar - studiomusikerna. De är inte stjärnor, de får inte applåderna eller miljonerna men utan dem inga hitlåtar. Paul Griffin var en av de bästa pianister som någonsin spelat piano på en poplåt och på hans CV fanns otaliga klassiker varav Don McLeans Amrecian Pie bara är en mängden, det är inte ens den ensa USA-ettan han gjorde - han gjorde sådana med John Denver också.
Grejen med American Pie, den extremt allsångsvänliga refrängen till trots, inte hade blivit en hit om det inte varit för Griffins piano. Det han gör på American Pie trotsar alla rimliga regler om hur man spelar piano på en poplåt. Det är jazz, det är rock och det är avantgardistiska experiment på en och samma gång och samtidigt fullständigt i synk med McLeans sång och gitarr!
Häng med, vänner! Häng med!
En podd om musik behöver musik och musik behöver låtskrivare. Låtskrivare behöver pengar. Var med och betala STIM-avgifter så att de får vad de ska få. Och det som blir över går till Röda korsets arbete i Ukraina.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin följde händelserna, den 11 september 2001 via BBC:s arabiska sändningar, när två passagerarflygplan kort tid efter varandra flög in i tvillingtornen på World Trade Center i New York. Aldrig tidigare hade världens skådat ett terrordåd av den magnituden.
Usama bin Ladin hade genomgått en utveckling från en ung blyg religiös man, som levde i enkelhet trots att han ärvt miljoner av fadern som varit Saudiarabiens främsta byggherre, till en finansiär av jihad mot den sovjetiska ockupationen i Afghanistan för att slutligen planera det största terrordådet i världshistorien.
I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med journalisten Jens Nordqvist som är aktuell med boken Al-Qaidas krig – Historien bakom den islamistiska terrorismen.
När den saudiska konservatismen wahhabismen och salafismen under 1970-talet parade sig med den radikala egyptiska jihadismen bildades en explosiv mix, en draksådd ur vilken al-Qaida och senare 2010-talets terrororganisation Islamiska staten, IS, växte fram.
Bakom det spektakulära dådet mot tvillingtornen i New York den 11 september 2001 stod nätverket al-Qaida som grundats av bin Ladin 1988 i kampen mot den sovjetiska ockupationen av Afghanistan.
Al-Qaida vill återupprätta den islamiska civilisationens storhet och att bekämpa de sittande regimerna i muslimska länder, som betraktas som korrupta och beroende av västmakterna. Världsbilden präglas av en föreställning om västmakternas och Israels gemensamma konspiration mot islam.
Al-Qaida började som ett logistiskt nätverk för att stödja muslimer från hela världen som kämpade mot Sovjetunionen under det afghanska kriget. När sovjeterna drog sig ur från Afghanistan 1989 skingrades organisationen, men fortsatte att motsätta sig vad dess ledare ansåg korrupta islamiska regimer och utländsk (dvs. USA) närvaro i islamiska länder.
Bild: Al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin med sin rådgivare Dr Ayman al-Zawahiri under en intervju med den pakistanske journalisten Hamid Mir i november 2001 i Kabul. Dr. Wikipedia, Cretative Commons.
Lyssna också på Baader-Meinhof-ligan – från studentprotester till dödskult.
Musik: Cinematic Action Drums And Percussion With Dark Ambient Atmospheric Tension Trailer av MEDIA MUSIC GROUP, Storyblocks audio.
Klippare: Emanuel Lehtonen
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Statsministern om säkerhetsläget i Sverige. ABF i Botkyrka. Nya demonstrationer i Paris. Arbetsmarknaden och avtalskrav. Smuggelhundar. Konkurrensen mellan USA och EU när det gäller handel. Löner och inflation.
-
Kärnvapen, militärbaser, smältande isar och outnyttjade naturresurser. Världens stormakter positionerar sig och Rysslands krig ritar om den geopolitiska kartan norr om polcirkeln.
Suget efter blottlagda naturtillgångar och nya handelsvägar till sjöss får stormakterna att intressera sig alltmer för Arktis. Ryssland, USA, Kina och Europa alla vill spela en aktiv roll och få del av kakan. Men intressena i regionen kolliderar på flera områden och stormaktsrivaliteten blir allt mer påtaglig. Rysslands invasion av Ukraina har kullkastat förutsättningarna för samarbeten och exempelvis Arktiska rådet sattes snabbt på paus. Från Rysslands sida märks en militär upprustning i regionen med nygamla militärbaser, bland annat för att skydda strategiska kärnvapen vid Kolahalvön. Så ritar klimatförändringarna om kartanDen globala uppvärmningen, som enligt forskning går snabbare i Arktis än någon annanstans, ritar bokstavligen om kartan. Samtidigt pekas Arktis ut som ett hett område för att klara av den gröna omställningen. Här vill även EU vara med och dra nytta av sina nordligaste områden och de senaste tio åren har EU börjat bedriva en mer aktiv politik för Arktis. Hör också om hur de arktiska staterna i Norden var och en tacklar det nya säkerhetspolitiska läget.Medverkande: Samuel Larsson och Carina Holmberg, Nordenkorrespondenter på plats i Tromsö. Susanne Palme, EU-kommentator. Niklas Granholm, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut. Programledare: Caroline Salzinger Producent: Therese Rosenvinge Tekniker: Christer Tjernell -
ABF i Botkyrka, nya demonstrationer i Paris, arbetsmarknaden och avtalskrav, smuggelhundar, konkurrensen mellan USA och EU när det gäller handel, regeringens säkerhetsmöte, narkotikalegalisering i Kanada, löner och inflation och förslag att försämra samhällsservicen för att komma åt välfärdsbrott.
-
29-årige Tyre Nichols misshandlas till döds vid ett polisingripande i Memphis, USA. Det blir startskottet för stora protester mot polisvåld.
Dokumentären är gjord i slutet av januari 2023. Ljuden i dokumentären är hämtade från CBS News, WREG News Channel 3, Washington Post, ABC News och Fox News. -
Avsnitt 341 är här! Ännu ett bonusavsnitt mitt i veckan! Denna gång får vi finbesök av svensk-amerikanen Erik Cederberg som tidigare drev välkända Torq i Miami. Nu finns Eric på Bidders Highway och bjuder på spännande historier från bland annat Carrera Panamericana. Håll till godo. Och häng med!
-
Våldet har återigen trappats upp i Mellanöstern, i konflikten mellan Israel och Palestina. Under januari så har över 40 personer dött, de flesta av dem palestinier. Den senaste tiden har också mängder med demonstranter varit ute på gatorna i Jerusalem för att protestera mot den nya regeringen med Premiärminister Benjamin Netanyahu i spetsen.
Omvärlden har fördömt de senaste tidens dåd och både USA och EU uppmanar nu båda sidor att lugna ner det upptrappade våldet. Men det finns en stor oro att konflikten trappas upp ytterligare.
Hur illa är läget i Mellanöstern just nu? Hur snabbt kan det eskalera till krig och vad vill egentligen Netanyahu?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
-
Haverikommissionen om vad som hände vid flygplanskraschen vid Örebro flygplats, Arktiskonferens i Tromsö, Nato-processen, dataspelsarkiv i Karlstad, rollbesättare väljer bort skådespelare som gjort skönhetsingrepp som fillers eller botox, Skogås efter mordet på 15-åringen, bombdåd i Pakistan, fentanylkris i USA, IPCC: Klimatarbetet har missat den mänskliga aspekten.
-
Linnea Rönnqvist pratar om protester som brutit ut i USA efter att polisen släppt videomaterial som visar hur en man misshandlas av flera polismän. Mannen avled senare på sjukhus av sina skador. Kalle Berg pratar både om att Turkiet kan släppa in Finland i Nato utan Sverige och även om den fortsatta våldsspiralen i Stockholm. Och så kommer krimredaktör Hampus Dorian förbi och berättar om varför situationen med skjutningar och gängvåld ser mycket bättre ut än i Stockholm.
-
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid.
Rysslands president Putin ska ha hotat att skjuta Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson med en missil. Det säger Bojo själv i en ny BBC-dokumentär, men spelar ner allvaret i det hela. Samtidigt går Tysklands förbundskansler ut och säger att Ukraina för nöja sig med de utlovade stridsvagnarna, och alltså inte kommer att få några stridsflygplan i nuläget.Sen pratar vi om den uppmärksammade dödsmisshandeln av en svart kille i Memphis i USA. Videomaterial visar hur fem poliser slår och sparkar på 29-åriga Tyre Nichols, som ligger ner utan att göra motstånd. De fem poliserna har åtalats och sparkats, och nu utreds även två ambulansvårdare för att inte ha följt rutiner när de kom till platsen. -
Att sitta i kraften är ett grundläggande verktyg för spiritualistiska medier.Kända forskare i USA, Gary E Schwartz och Mark Pitstick, försöker uppfinna ett tekniskt hjälpmedel som gör att vi kan ha direktkontakt med Andevärlden, ungefär som att ringa till andra sidan. Om detta liksom mycket annat i samtal mellan Malin Edström och Camilla Elfving.Trevlig lyssning önskar Vivi och Camilla
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Visa fler