Kinas Podcasts
-
Ronie Berggren samtalar med Kinaexperten Jojje Olsson om Kinas nya Corona-nedstängningar och vilka ekonomiska konsekvenser detta innebär.
-------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Utrikeskrönikan 10 maj 2022.
Ett två, ett två, testing testing.Det här är Peking, tisdag.Testing, testing. Ja, så kan det låta när jag testar ljudet i mikrofonen ibland.Men orden har fått en annan innebörd här i Peking.Masstesterna har kommit till stan.Vi har inte bara drabbats av en omikronvåg, om man nu kan kalla ett 50-tal fall om dagen för en våg. Peking är också mitt uppe i en provtagningsvåg.Och min telefon fylls av sms som påminner mig om att gå och göra min plikt; ett svep i halsen, i det utlysta folkkriget mot covid-19.Likt mänskliga ormar ringlar sig köer av munskyddsbeklädda Pekingbor runtom kvarteret där jag bor.De köar i ett virrvarr av vita poppel- och pilträdsfrön som dansar i vårvinden likt ett lätt snöfall.Men frukta inte, kära Pekingbor, poppeltussar sprider inte covid-19, det har smittskyddsmyndigheten försäkrat oss om.Antalet covid-fall i Peking är som sagt väldigt få, i relation till hur många som bor här i huvudstaden.Men vi gör våra masstester ändå, för annars får vi inte gå till matbutiken. Eller parken. Eller åka kollektivt. Eller gå till jobbet för den delen.Allt kräver ett negativt covid-test, att lägga till den så kallade hälsokod vi redan behövt visa upp i flera år. Och Peking är långt ifrån ensam.Hangzhou, Wuhan, Shenzhen. Flera av Kinas megastäder har infört lirkande restriktioner.Välkommen till masstesternas förlovade land.Ironiskt nog kallas det vi nu går igenom för en Changtaihua, en normalisering.Det är alltså det här som kan antas vara det nya normala i Kinas nolltoleranspolitik mot covid-19.Det handlar såklart om att undvika ett nytt Shanghai. Arma Shanghai, som varit nedstängt i över en månad.Shanghai, där de boende testats gång på gång på gång. Ett masstestande utan ände, utan slut.Häromdagen såg jag en bild i sociala medier, som sägs komma från Hangzhou.Det är en bild som visar en liten provtagningsstation för covid-19.Men, som liknar ett litet tempel; ni vet, en sån där minimal spartansk stenbyggnad utan dörr, där det som mest kan rymmas en staty över en gudom, där troende kan lämna offergåvor eller tända rökelse.Fast i Hangzhou satt där istället en person i vit heltäckande skyddsdräkt, redo att ta ditt halsprov.Hell dig, masstestarguden. Må du leva i tio tusen år.Klart slut, från Peking, hälsar Björn Djurberg.Björn Djurberg [email protected] -
Jojje Olsson om Kinas jättedrag. Karin Olsson och Magnus Alselind diskuterar Albert Bonniers tokiga hatt och den vilt festande medieklassen.
-
En drönare svävar genom ett bostadsområde i Shanghai och spelar upp ett meddelande: ”Vänligen följ covidrestriktionerna. Kontrollera din själs längtan efter frihet, öppna inte fönstren och sjung inte”. Det efter folk visat sitt missnöje med den senaste nedstängningen av staden. Smittade tvingas till stora karantäncenter, där barn separeras från sina föräldrar, och allvarligt sjuka nekas vård då sjukhusen är fokuserade på covid.
DN:s korrespondent i Peking, Marianne Björklund berättar om de allvarliga baksidorna av Kinas nolltollerans mot coronaviruset.
Programledare: Ülkü Holago. Producent: Palmira Koukkari Mbenga. Ljudtekniker: Patrik Miesenberger. Teknik: Jonas Lindskov, Bauer Media. -
Kriget tillsammans med pandemin väntas minska tillväxtökningen.
Just nu är Kinas finansiella centrum Shanghai i lockdown på grund av covidsmittspridningen. Ovanpå det har kriget i Ukraina både skapat oro som minskat investeringsviljan och på andra sätt ställt till det för viktiga kinesiska infrastrukturprojekt och leveranskedjor. I veckans Kinapodden djupdyker vi i följderna för den kinesiska ekonomin. Medverkande: finansrådgivare Frederic Cho och Pekingkorrespondent Björn Djurberg.Programledare: Helene BennoProducent: Kajsa BoglindTekniker: Stina Fagerberg -
I veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd diskuterar Daniel och Jonas bland annat Kastelholmssamtalen, om sanktionerna mot Ryssland är rätt och Kinas roll i Ukrainakriget. Men även kommunernas vitt skilda syn på de utmaningar de står inför avhandlas, och så ger de svar på hur man kan komma framåt med kommunfrågan.
-
Varje vecka väljer en medarbetare på kulturredaktionen ett ord i tiden. Jenny Teleman har fastnat för "domedagsskrolla".
När man suttit i veckor och skrollat nyheterna nonstop, hukat med instängda småbarn i källarhål i Ukraina, sugit i sig fragment av förtvivlade, nedsparkade gatuprotester i Moskva och lyssnat på Natoexperter tills huvudet brinner, och så har eventuellt hela dan gått. Då kan det komma fram en redig bekant och säga snällt: "Men sluta nu att domedagsskrolla." Ett nytt ord som dyker upp allt oftare i hetsigt nyhetsläge. Och lite blyg blir jag när någon omtänksamt ber mig sluta och i stället titta lite på krokusen, för vem vill vara en domedagsskrollare? Det låter ju stört, infantilt, kontaktlöst. Men att verkligen domedagsskrolla det är något annat. Det är att konstant leta efter och hamna bland nyheter främst skyfflade via sociala medier som förstärker just din största skräck. Bekräftar att precis allt är på väg mot den. I fel riktning. Som att till exempel bara läsa klimatnyheter om Kinas kolgruvor utan att hitta en enda nyhet i flödet om lyckad omställningsteknik. En världsbild som utifrån dina klick ger allt fler texter och klipp som säger att till exempel trafficking, barnarbete, svält, pandemier, korruption är hela berättelsen om världen. Domedagsskrollande kan till exempel snabbt bekräfta att en viss religions utövare håller på att ta över hela världen! Vilken religions som helst. Det är ingen helt lyckad metod och definitivt läge för krokuspaus. Negativa nyheter är ett annat begrepp. En dynamik som har att göra med att nyhetssändningar ofta rapporterar det mest dramatiska, det jävligaste som skett den här veckan. Det är för att det är välkänt svårt att göra motsvarande snabba svep över det bästa som hänt den här veckan, eftersom det är längre bågar i den goda utvecklingen. Samt att journalistens uppdrag är att skildra och ifrågasätta vilket gör nyheter om till exempel inrikespolitik definitivt är nästan monotont problemorienterade kan det tyckas. Det här kan vara lite tjatigt och det finns sajter, ska sägas, där man kan prenumerera på så kallade good news, goda nyheter. Fast, det är väldigt många enskilda hundvalpar som räddas ur brunnar i dem och det kan bli lite snett. Men tillbaka då till anklagelserna om att domedagsskrolla när man hetsäter fria, självständiga redaktioners rapportering om kriget i Ukraina. Det här att vilja veta allt så gott det går, ha nitton olika korrespondentperspektiv i örat under ansvarig utgivare och kontrollerade källor. Att krama den notisblippande mobilen dygnet runt som trösttrasa, förklaringssnöre och verklighetsanknytning är i all sin fasa och smärta inget domedagsskrollande det är att paradisskrolla sin fria press. Nåt att drömma om i Ryssland. Något att slåss för i Ukraina.Så tjata inte på mer på pappa när hon vill titta på nyheterna. Igen. -
Röda khmererna i Kambodja har gått till historien som den regim som dödat störst andel av den egna befolkningen. Röda khmererna var en mystisk kommunistisk sekt som med vapen i hand år 1975 störtade en genomkorrupt regim i en region präglad av kriget i Vietnam.
Den hemlighetsfulle ledaren Pol Pot (1925-1998), som föddes som Saloth Sar, kom från en familj av storbönder med kontakter inom kungafamiljen. Han blev kommunist under studietiden i Paris. Pol Pot, eller broder nummer ett, ledde ett litet kommunistparti som balanserat mellan Nordvietnams och Kinas kommunister. Resultatet blev en särpräglad ideologi där tiden skulle återställas till år noll, där individerna inte fick någon plats.
I detta avsnitt samtalar programledaren Urban Lindstedt med författaren Peter Fröberg Idling som är aktuell med boken Röda Khmererna – Pol Pots revolution i Kambodja.
I april 1975 tågade Röda khmererna in i huvudstaden Phnom Penh. När regimen störtades 1979 drygt tre år senare hade en fjärdedel av Kambodjas befolkning, 1,7 miljoner människor, mist livet genom mord, svält och umbäranden. Ett svårslaget rekord.
Kambodjas geopolitiskt utsatta läge tillsammans med årtionden av misskötsel och korruption hade banat väg för det kommunistiska maktövertagandet.
Bild: Skallar från offer som mördades av röda khmererna i S21, Toul Sleng, utrotningscentrum i huvudstaden Phnom Penh. Wikipedia.
Musik: En Röda Khmer sång om folkets tapperhet. Hämtad från Youtube.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
-
I det här avsnittet av Utblick Extra pratar vi med forskare och analytiker på UI om läget i Ukraina och försöker vi ge några perspektiv som kanske inte får så stor plats i annan rapportering.
Medverkande:
Fredrik Löjdquist, chef över Centrum för Östeuropastudier, ger ett vidare perspektiv
Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier och seniorforskare vid UI, om repritionen i Ryssland och om Putin
Björn Jerdén, chef över Nationellt kunskapscentrum, om Kinas ovilja att fördöma Rysslands invasion
Andreas Umland, analytiker Centrum för Östeuropastudier, om diskussionen i Tyskland om vad som hänt i Ukraina och kärnkraftverk i krigszonen.
Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, om Putins ställning, tidigare analyser och om vad vi kan förvänta oss de kommande dygnen.
Reporter: Ola Westerberg
Reporter och redaktör: Jonas Löfvenberg
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: Chris Cuomo sparkades från CNN pg a sina egna sexuella trakasserier; 35-årig kvinna mördad i Chinatown i New York; Nancy Pelosi lovordar Israel; Obamas chefsstrateg David Axelrod lovordar Romneys Rysslands-analys; Biden varnar Ryssland men håller dörren öppen för diplomati; CNN får sina lägsta tittarsiffror sedan 2015; Hillary Clinton ger ingen kommentar om John Durhams utredning; Sport-journalisten Michele Tafoya vill bli republikansk politiker; Väljarna sparkar skolstyrelse på grund av vänsteraktivism; Kinas långa tentakler in i spel- och filmvärlden genom Tencent; Alec Baldwin stämd av ihjälskjuten kvinnas familj. Republikanerna funderar över vem som egentligen leder partiet, Trump eller någon annan?
------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Det handlar om minimalistiska influencers, regleringar av algoritmer och blockade ord när Melody snackar om Kinas internet tillsammans med tech-experten Eira Ekre och Jacob Lovén från podden "Den digitala draken".
-
Hör också krönika av Ulrika Knutson, panelen, satir med Public Service och kåseri av Helena von Zweigbergk
Timme ett:OS har öppnat. Vad ville Xi Jinping signalera med festceremonin? Spotify och poddbråketKatterna som har tusentals följareEuropas svar på Rysslands utmaningKrönika av Ulrika KnutsonPanelenTimme två: Vänsterpartiets kongress, kommentar av Fredrik FurtenbachDe viktiga valmanifesten, hur blir de till?Satir med Public ServiceHavet stiger i Västafrika, reportage från SenegalKulturpanelen: Anna Kareninas återkomstKåseri av Helena von Zweigbergk Programledare Jesper Lindau Producent Nina Benner Tekniker Ludvig Wiman -
Med sköldpaddsblod i kroppen och brutala träningsmetoder skrev de historia. Under några galna dagar hösten 1993 krossades världsrekorden av Ma Junrens armé av kinesiska bondflickor. Det var misstankar och dopningsrykten när Kinas löparunder chockade omvärlden. Myterna om Mas armé fascinerar fortfarande.
-
Han är en nationalikon och nästan 2,30 meter lång. Barn till två långa och basketspelande föräldrar, ihop-parade av Shanghais idrottsmyndighet för att avla fram en stjärna. Det lyckades 2002 blev han den förste utländske spelaren att väljas som etta i NBA-draften. Resten är historia.
-
Året var 2015. IOK:s president Thomas Bach öppnade kuvertet och läste upp värdstaden för vinter-OS 2022. Det var ett historiskt ögonblick när Peking lästes upp ingen annan stad har arrangerat både ett sommarspel och ett vinter-OS. Men att det var kineserna som jublade i Kuala Lumpur var en besvikelse för många. Stad efter stad försvann i kampen om OS 2022 ett spel som nästan ingen ville ha. Till slut stod kampen mellan Pest eller kolera.
- Visa fler