Avsnitt
-
Nu pågår en av de mest historiska rättegångarna i USA mot Google om olagligt monopol. Det amerikanska justitiedepartementet anklagar mediejätten för att ha spenderat miljarder på metoder som stoppat konkurrenter.
På vilket sätt kan Google ha brutit mot lagen?
Vad kan rättsfallet innebära för företagets framtid?
Och hur kan det påverka internetanvändningen?
Gäst: Emelie Svensson, Aftonbladets reporter i USA.
Programledare och producent: Ellen Lundström.
Klipp i avsnittet från CNBC, CBS och ABC.
Kontakt: [email protected]
-
Det var i maj 2022 som svenske Johan Floderus inte tilläts kliva på planet från Iran när han och hans vänner skulle resa hem från en semesterresa. Han har nu suttit i det ökända Evin-fängelset i Teheran i mer än 500 dagar.
Det har länge varit tyst om gripandet, men i början av september gick man ut med namn och bild på Johan för att öka pressen på både regeringen och Iran. Sen gripandet har flera experter talat om att allt handlar om att Iran vill göra en fångutväxling med Sverige.
Vad är det som skiljer det här fallet från andra svenskar som är fängslade i Iran? Hur vanligt är det med fångutväxlingar och när kan svenske Johan komma hem?
Gäst: Olof Svensson, reporter på Aftonbladet.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Klipp i avsnittet från SVT och TV4.
Kontakt: [email protected]
-
Saknas det avsnitt?
-
Trafikkaos och totalförstörda vägar. Det stora jordskredet vid E6 drog med sig flera fordon och tre personer fick föras till sjukhus med lindriga skador. Polisen har inlett en förundersökning om vad som kan ha orsakat förödelsen.
Hur har händelsen påverkat området kring Stenungsund?
Vad finns det för teorier om vad som kan ha orsakat raset?
Och är risken stor att vi får fler i framtiden?
Gäster: Dennis Jörnmark Callstam, reporter på Aftonbladet och Johan Kleman, professor emeritus i fjärranalys.
Programledare och producent: Ellen Lundström.
Kontakt: [email protected]
-
På bara några månader så har Temu blivit en supersuccé. Den kinesiska shoppingappen säljer i stort sett allt till extremt låga priser. Du kan handla kläder, husdjursprylar, leksaker, elektronik, smink och mycket mer. Sedan starten förra året har Temu över 50 miljoner nedladdningar.
Hur har shoppingappen kunnat bli en sån succé så snabbt? Kan Temu slå ut svenska nätsajter och vad innebär det att handla billiga produkter från Kina?
Gäst: Sara Bränström, reporter på Näringsliv på Svenska Dagbladet.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Häromveckan höll journalisten och UFO-entusiasten Jaime Maussan i en minst sagt spektakulär presentation i Mexikos kongress. I de två glasmontrarna som visades upp fanns två påstådda alien-lik, som ska ha hittats i Peru. Enligt Maussan bevisat ”icke-mänskliga varelser”.
Just frågan om UFO:ns vara eller icke vara har även fått ta plats i USA:s kongress. I somras hävdade David Grusch vid amerikanska försvarsdepartementet att USA:s regering ska ha beslagtagit utomjordiska farkoster i årtionden.
Så vad ska vi tro på?
Vem ska vi tro på?
Och finns det överhuvudtaget några bevis att tala om?
Gäst: Clas Svahn, journalist och ordförande i riksorganisationen UFO Sverige.
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Azerbadjzjan inledde en militär offensiv i området Nagorno-Karabach under tisdagen. Över trettio personer ska ha dödats och tusentals människor har evakuerats. Nagorno-Karabach är en enklav i Azerbajdzjan där runt 120 000 etniska armenier bor. Det har under många år varit oroligt här och krig har blossat upp vid flera tillfällen, senast 2020. Flera världsledare har uppmanat de båda sidorna att lägga ner sina vapen, så även Ryssland. Under onsdagsförmiddagen kom uppgifter om att de armeniska separatisterna har gått med på vapenvila.
Vad är det som händer i Nagorno-Karabach? Varför blossar konflikten upp om och om igen och kan de olika parterna någonsin komma överens?
Gäst: Rasmus Canbäck, reporter på Blankspot.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
-
Ukraina gör framsteg, bland annat kring den krigshärjade staden Bachmut. Samtidigt har Rysslands position på Krim blivit mer utsatt.
Vilken strategi har Ryssland i det pressade läget?
Vad innebär Ukrainas avancemang?
Och kan Zelenskyj återerövra Krim?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk reporter på Aftonbladet.
Programledare och producent: Ellen Lundström.
Kontakt: [email protected]
-
Det har varit flera dödsskjutningar på bara några dagar, vilket väcker stark oro i landet. Många av dåden kopplas till en intern konflikt i det kriminella nätverket Foxtrot med ledaren Rawa “Kurdiska räven” Majid i spetsen.
Vad beror de senaste dödsskjutningarna på?
Hur dras unga och anhöriga in i konflikterna?
Och vad görs för att stoppa våldsspiralen?
Gäst: Erik Melin, krimreporter på Aftonbladet.
Programledare och producent: Ellen Lundström.
Kontakt: [email protected]
-
Äntligen så sjunker inflationen. Men trots det så går många svenskar en tuff ekonomisk höst till mötes. För även om inflationen sjunker så kommer Riksbanken med all sannolikhet att fortsätta att höja styrräntan både nu i september men också senare i november. Nu går också pengarna åt snabbare varje månad än vi är vana vid, bland annat på grund av höga räntor, förändrade matpriser och rekorddyr bensin så är behovet stort att ha koll på varenda öre. Vad innebär nu den nya inflationssiffran? Hur ska man tänka kring budget och finns det någon ljusglimt den här ekonomiska hösten?
Gäst: Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
-
När Sofia Nilsson skaffade konton på sociala medier som 12-åring flyttade den systematiska mobbningen på skolgården in i flickrummet. Hör mer om hur Sofia utsattes för nätmobbning, varför det är viktigt att nätprata hemma och hur Telenor kan hjälpa den som drabbats av nätkränkningar.
-
I dagarna firar kungen 50 år på den svenska tronen.
Monarkins vara eller icke-vara har ibland flammat upp på den politiska agendan, bland annat när kungen tillträdde för 50 år sen. Men som det ser ut nu så är monarkin relativt stark och den svenska kungafamiljen är populär hos befolkningen.
Trots att flera partier vill avskaffa monarkin så är det inget av dem som driver frågan.
Carl XVI Gustaf valde 1973 sitt motto: för Sverige i tiden. Hur mycket i tiden är det egentligen med att ha monarki som statsskick? Hur har stödet för republik varit genom åren och vad skulle det innebära om vi avskaffade monarkin?
Gäst: Niclas Malmberg, ordförande i Republikanska föreningen.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Kim Jong-Un och Vladimir Putin har nu träffats under det omtalade toppmötet i Ryssland. Nordkoreas diktator uttryckte där sitt stöd för Rysslands pågående invasion i Ukraina.
Vad innebär ländernas samarbete?
Hur kan en vapenleverans från Nordkorea påverka kriget i Ukraina?
Och vad vill Kim Jong-Un ha i utbyte av Putin?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare och producent: Ellen Lundström.
Kontakt: [email protected]
-
Den afrikanska svinpesten sprider sig i Sverige. Redan nu har exporten av grisköttet stramats åt och tamgrisar inom det smittade området kring Fagersta kommer att behöva avlivas.
Hur påverkas den svenska grisnäringen av smittspridningen?
Vad kommer det bli för långsiktiga konsekvenser?
Och vad görs för att hjälpa de drabbade bönderna?
Gäst: Susanna Sternberg Lewerin, professor i epizootologi och smittskydd.
Programledare och producent: Ellen Lundström.
Kontakt: [email protected]
-
Tisdagen den 12 september markerar starten på de 349 riksdagsledamöternas nya arbetsår och innebär att det är dags för en ny politisk höst.
Vad kan vi vänta oss?
Vilka är regeringens främsta utmaningar?
Vad finns det för politik som kan hjälpa krisande hushåll?
Och finns det någon partiledare som sitter löst?
Gäst: My Rohwedder, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare och producent: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Snart kan svenske Karl Sebastian Greenwood dömas till 60 års fängelse i USA för sin medverkan i den påhittade kryptovalutan Onecoin. Tillsammans med kryptodrottningen Ruja Ignatova lurade han människor världen över på mer än 40 miljarder kronor i ett av de värsta bedrägerierna i historien.
Hur lyckades Onecoin lura så många människor? Vem är egentligen Karl Greenwood och vad väntar honom nu?
Gäst: Emelie Svensson, Aftonbladets reporter i USA.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Listan på vanliga läkemedel som det råder brist på kan göras lång.
Runt 1 000 stycken är just nu restnoterade hos Läkemedelsverket – och larmen om tomma hyllor hos apoteken duggar tätt inför hösten.
Hur kommer det sig?
Hur mycket värre kan det bli?
Vad kan man göra åt problemet?
Och vem drabbas hårdast när medicinen tar slut?
Gäst: Johan Andersson, som är enhetschef på Läkemedelsverket.
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Kina ökar ständigt sin militära närvaro kring Taiwan, hur ska ön kunna fortsätta att hålla borta sin stora granne? Kinas president Xi Jinping har sagt att de inte kommer backa för att använda våld för att nå en “återförening” med ön. Men Taiwans produktion av viktiga microchip kan sätta stopp för de hoten.
Vad ligger bakom de ökade spänningarna? Hur kan det kommande presidentvalet avgöra Taiwans framtid? Och på vilket sätt kan deras avancerade microchip skydda ön?
Gäst: Wolfgang Hansson, Aftonbladets utrikespolitiska kommentator.
Programledare: Ellen Lundström.
Kontakt: [email protected]
-
Efter åratal av polisutredning inleddes rättegången mot de ansvariga i Lundin Oil i Stockholms tingsrätt under tisdagen. Tidigare ordförande Ian Lundin och VD:n Alex Schneiter ställs inför rätta, misstänkta för krigsbrott. Båda två riskerar att dömas till livstids fängelse.
Rättegången kommer också bli historisk. Den kommer att pågå till 2026 och det är också första gången som en svensk företagsledare blir åtalad för denna typ av brott.
Vad kan vi förvänta oss av den rekordlånga rättegången? Vilka kommer vittna och vad händer om de åtalade faktiskt döms?
Gäst: Staffan Lindberg, granskande reporter Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
President Volodymyr Zelenskyj kräver att Ukrainas försvarsdepartement ska förbättras och har sparkat sin försvarsminister Oleksij Reznikov efter korruptionsrykten. Det har samtidigt rapporterats om flera ryska attacker i Odessa-regionen, nära den rumänska gränsen.
Vilken rysk strategi ligger bakom de senaste attackerna? Varför avskedades den ukrainske försvarsministern? Och väntas Zelenskyj rensa bort fler ur sin ledning?
Gäst: Johan Huovinen, överstelöjtnant på Försvarshögskolan.
Programledare: Ellen Lundström.
Kontakt: [email protected]
-
En våg av larm om sötning kom. WHO lyfte fram aspartam som möjligen cancerframkallande och det fick världen att reagera. Även riktlinjerna kring sötningsmedel har uppdaterats och nu är rådet att inte använda sötning som inte är socker. Hur ska vi söta vår mat? Socker är inte känt för sina hälsosamma effekter. Så hur ska vi göra? Och vilken läsk är egentligen det bättre alternativet, utifrån ett hälsoperspektiv?
Gäst: Henrik Ennart, vetenskapsjournalist på SvD.
Programledare: Eva Ericsson.
Kontakt: [email protected]
- Visa fler