Avsnitt
-
Det här avsnittet av Aftonbladet Daily handlar om ett niovåningshus av betong i stadsdelen Rosengård i Malmö – ett hus med mögel, fukt, strömavbrott, råttor, kalla element och hissar som inte fungerar.
Det handlar om en orosanmälan för över hundra barn samtidigt. Om två skuldsatta bostadsrättsföreningar med raserad ekonomi. Om politiker som säger att de vill men inte kan göra något. Och om varför misären i bostadskomplexet Kinesiska muren fått pågå så länge.
Gäst: Erika Oldberg, reporter på Sydsvenskan.
Programledare: Olivia Svenson.
-
Det stormar inom Liberalerna just nu. Partiledaren Nyamko Sabuni är beredd att lämna januariavtalet om regeringen inte backar på en punkt i nya migrationslagstiftningen. Liberalerna har i de senaste opinionsmätningarna legat under riksdagsspärren och riskerar att hamna utanför i valet 2022 om inget drastiskt sker med partiet.
Vad händer om liberalerna gör allvar med sina hot om att lämna januariavtalet? Ska vi mitt i pandemin behöva välja en ny regering? Vad måste Nyamko Sabuni göra för att rädda sig själv och partiet?
Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.
Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator.
Programledare: Jenny Ågren.
-
Saknas det avsnitt?
-
De allt mer alarmerande rapporterna om olika mutationer av coronaviruset duggar tätt. Främst handlar det om mutationen från Storbritannien, som sägs vara betydligt mer smittsam än det ursprungliga viruset – och som försatt landet i ännu en omfattande lockdown och stängt gränserna mot omvärlden.
Men även i Sverige har vi fått in mutationen och fallen väntas öka.
Vet vi tillräckligt om hur de här nya mutationerna kan påverka smittspridningen och dödligheten?
Fungerar de nuvarande vaccinen även på dem?
Och finns risken för dubbla pandemier?
Det här pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet. Programledare är Olivia Svenson.
-
2020 liknar inget vi har varit med om tidigare. För många har det varit ett tufft år ekonomiskt, tusentals har förlorat sina jobb och många företag har gått i konkurs eller kämpar för sin överlevnad.
Nu är vi dryga 20 dagar in i 2021 så hur det ekonomiska året kommer bli är svårt att sia om, men vi ska i det här avsnittet av Aftonbladet Daily försöka. Hur mycket kommer förra året påverka årets ekonomi? Hur påverkar Brexit och att USA har en ny president den svenska ekonomin? Kanske viktigast av allt - hur mycket mer pengar får vi i plånboken?
Gäst: Claes Hemberg, oberoende ekonom.
Programledare: Jenny Ågren.
-
355 anklagade personer, 900 vittnen som ska höras, åtalspunkter som mord, narkotikahandel, pengatvätt, utpressning och maktmissbruk.
Den mest omfattande maffiarättegången sedan 80-talet har dragit igång i södra Italien och de åtalade har alla kopplingar till Ndrangheta – en maffiaorganisation som sägs ha en omsättning på 550 miljarder svenska kronor.
Varför är den här rättegången så historisk?
Vad har egentligen maffian för inflytande och makt i dagens Italien?
Och kan man dra några paralleller till gängkriminaliteten i Sverige?
Det pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst är journalisten och författaren Tomas Lappalainen. Programledare är Olivia Svenson.
-
När Donald Trump kom till makten 2016 valde han sin kommunikationsväg, sin favoritmegafon: nämligen Twitter. Men sedan några veckor är megafonen avstängd. Efter stormningen av Kapitolium, som Trump anses ha uppviglat till, låstes hans konton på flera av de stora plattformarna.
Så hur ska han och hans rörelse kommunicera nu?
Hur ska Facebook och Twitter hantera den här typen av frågor framåt?
Och hur påverkas svenskars sociala medier-vanor av vad techjättarna tar för beslut?
Det pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst är Karin Winther, digital strateg. Programledare är Olivia Svenson.
-
I fyra år har Donald Trump suttit vid makten. Nu är hans president-era slut. På onsdag tar Joe Biden över men vi bevittnar en mycket turbulent period i USA:s historia, som kulminerade den 6 januari när Trump-supportrar stormade Kapitolium och flera människor miste livet. Trump ska på grund av det här ställas inför riksrätt för andra gången – och risken för mer våld och mer oroligheter bedöms vara stor.
Vad är det vi kan vänta oss de kommande dagarna?
Vad gör egentligen Donald Trump och hans familj just nu?
Och hur blir Joe Bidens första tid vid makten när kaos råder i landet?
Det tar vi upp i Aftonbladet Daily. Gäst är Emelie Svensson, Aftonbladets reporter i USA. Programledare är Olivia Svenson.
-
Storbritannien är inne i sin tredje lockdown och rapporter gör gällande att en av 50 britter har covid-19 just nu. Sjukvården är under mycket hård press och man brottas dessutom med en smittsam mutation av viruset. Bara i London får man 800 nya coronapatienter – alltså motsvarande ett helt sjukhus – varje dag. ”Det är som om det vore krig här”, säger stadens borgmästare Sadiq Khan.
Så hur är det att befinna sig där just nu?
Hur ser man på hanteringen av corona i landet?
Och hur går det med vaccinationen?
Det tar vi upp i Aftonbladet Daily. Gäst är Frida Fagerlund, reporter på Sportbladet och bosatt i London. Programledare är Olivia Svenson.
-
Den andfådda rösten på filmen spreds som en världsnyhet. Bloggaren hade övermannat och nästan slagit ihjäl den utsände ryske mördaren som attackerat honom.
I det senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim tittar vi närmare på mordförsöket på bloggaren i Gävle - lyssna i Aftonbladets app eller i din poddspelare.
-
I Kalifornien har coronasmittan fullkomligen exploderat senaste tiden. Efter en redan ansträngd höst har helgerna Thanksgiving, jul och nyår inneburit en eskalerande situation med dagliga rekord över inlagda och döda. Vi får skräckrapporter om fullbelagda intensivvårdsavdelningar, människor som tvingas få vård i tält och ambulanser som får vänta i timmar utanför vårdinrättningarna. För invånarna i Kalifornien gäller nu total lockdown i ett nytt försök att dämpa smittan och få ner siffrorna.
Hur är det att bo på en av de just nu mest corona-utsatta platserna i världen?
Det ska vi få veta i Aftonbladet Daily.
Gäst är Magnus Sundholm, Aftonbladets korrespondent i Los Angeles. Programledare är Olivia Svenson.
-
President Donald Trump kommer ställas inför riksrätt. Igen. Med det blir han historisk, som den ende president som ställts inför riksrätt två gånger.
För ett år sen friades han från anklagelserna i Ukrainahärvan, men frågan är vad som händer nu, efter anklagelserna att Trump uppviglat sina anhängare att storma kongressen.
Om Trump inte fälls den här gången heller, kan han straffas på annat sätt och hur mår egentligen det republikanska partiet efter allt som hänt? Vad innebär allt det här för starten av Joe Bidens presidentskap?
Det här pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.
Gäst: Nivette Dawod, Aftonbladets USA-expert.
Programledare: Jenny Ågren.
-
Vaccinationen mot covid-19 är i full gång. Runt 80 000 hade i söndags fått vaccinet i Sverige enligt Folkhälsomyndigheten, men det handlar förmodligen om ännu fler, eftersom alla siffror inte är redovisade än.
Vi vet vid det här laget att man får vaccinet i två omgångar, med några veckors mellanrum. Vissa regioner väljer att spara på doser, medan andra inte gör det.
Varför sparar man på vaccindoser istället för att vaccinera direkt? Fungerar vaccinet även på det muterade viruset och när kan vi börja leva som vanligt igen? Det här pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.
Gäst: Matti Sällberg, vaccinforskare på Karolinska institutet.
Programledare: Jenny Ågren.
-
Flera av de uppeldade och våldsamma Trump-anhängare som stormade Kapitolium i Washington tillhör konspirationsrörelsen Qanon.
Varför var så många av dem på plats?
Vad är det som driver rörelsen?
Och hur ser deras framtid ut nu när Donald Trump försvinner från Vita huset?
Det pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst är Rikard Friberg von Sydow, som är lektor i arkivvetenskap på Södertörns högskola och som forskar om konspirationsteorier. Programledare är Olivia Svenson.
-
Söndagen 10 januari trädde den nya pandemilagen, kallad ”covid 19-lagen” i kraft. Lagen som efter tio månaders pandemi ger Sveriges regering möjlighet att besluta om fler åtgärder för att minska smittspridningen av corona i samhället. Köpcentrum, gym, biografer och tunnelbanan är exempel på ställen där trängseln nu kan regleras med hjälp av lagen.
Men varför får vi den här lagen först nu? Vad är det för kritik som omgärdat lagförslaget? Och hur kommer lagen att påverka förtroendet för regeringen?
Det tar vi upp i Aftonbladet Daily. Gäst är Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin. Programledare är Olivia Svenson.
-
I den fjärde och sista delen hamnar vi mitt i det amerikanska presidentvalet där resultatet lät vänta på sig och Trump vägrade se sig besegrad. Den andra vågen svepte in över Europa och Sverige och de första vaccinen både hann godkännas som börja användas.
I avsnittet hörs utdrag och intervjuer från några av de drygt 300 avsnitt av Aftonbladet Daily som publicerats under året samt inslag från Aftonbladets nyhetsredaktion. Aftonbladet Daily görs av Jenny Ågren, Marcus Ulvsand och Olivia Svenson. Reporter och producent för årskrönikan är Patrik Syk.
-
Den tredje delen av årskrönikan börjar med explosionen i Beirut i augusti. Coronasmittan var vid den här tiden under relativ kontroll i stora delar av Europa men hade på sina håll börjat öka igen. Valet i Belarus urartade i kravaller och repression och i ett brinnande USA närmade sig ödesvalet mellan president Donald Trump och Joe Biden.
I avsnittet hörs utdrag och intervjuer från några av de drygt 300 avsnitt av Aftonbladet Daily som publicerats under året samt inslag från Aftonbladets nyhetsredaktion. Aftonbladet Daily görs av Jenny Ågren, Marcus Ulvsand och Olivia Svenson. Reporter och producent för årskrönikan är Patrik Syk.
-
I den andra delen av fyra på resan genom vår generations mest definierande år börjar vi i en pandemi härjad vår som snart kommer att handöa om ett polisingripande i Minneapolis. Black Lives Matter svepte över världen och i Sverige bjöd palmegruppen in till presskonferens. I avsnittet hörs utdrag och intervjuer från några av de drygt 300 avsnitt av Aftonbladet Daily som publicerats under året samt inslag från Aftonbladets nyhetsredaktion. Aftonbladet Daily görs av Jenny Ågren, Marcus Ulvsand och Olivia Svenson. Reporter och producent för årskrönikan är Patrik Syk.
-
I den första delan av fyra på resan genom vår generations mest definierande år tar vi oss tillbaka till årests början där hotet om ett storkrig mellan Iran och USA fångade vår uppmärksamhet. Men ganska snart börjar smittspridningen i kinesiska Wuhan se mer och mer ut som en global angelägenhet. I avsnittet hörs utdrag och intervjuer från några av de drygt 300 avsnitt av Aftonbladet Daily som publicerats under året samt inslag från Aftonbladets nyhetsredaktion. Aftonbladet Daily görs av Jenny Ågren, Marcus Ulvsand och Olivia Svenson. Reporter och producent för årskrönikan är Patrik Syk.
-
Coronapandemin, andra vågen. På sjukhusen runt om i Sverige höjs beredskapen, det larmas om fullbelagda intensivvårdsavdelningar och slutkörda medarbetare som kämpar för att se till att svårt sjuka människor kan bli friska.
Hur är det att jobba med covidpatienter nu? Hur ser en arbetsdag ut? Och hur länge till orkar sjukvårdspersonalen?
Det pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst är Maria Bölander, undersköterska på intensivvårdsavdelningen på Karolinska sjukhuset i Solna. Programledare är Olivia Svenson.
-
I valet i USA i november så stod det till slut klart att Joe Biden blir den som ska styra över landet de kommande fyra åren. Trots det så har president Donald Trump fortfarande inte erkänt sig besegrad.
Men valet i USA handlar inte bara om presidenten. Det handlar också om valet till kongressen - som avgör vilka, republikanerna eller demokraterna, som har makten i de två kamrarna i kongressen. Det är avgörande för den sittande presidenten vilket parti som vinner här.
Tycker du att det låter lite rörigt med alla val och att var det ändå inte val nyss? Vi förstår det så, därför tar vi och reder ut det i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.
Gäst: Nivette Dawod, USA-expert.
Programledare: Jenny Ågren.
- Visa fler