Asien Podcasts

 • Bra Sommarmöbler är störst i Sverige på utemöbler. Det är ett familjeägt företag i Göteborg som gör saker på sitt eget sätt. Under utesäsongen är det sälj som gäller, men när sommarmöblerna plockas in finns det stort utrymme för innovation och klurigheter. Som container-spårning för automatisk uppdatering av kundernas leveranstider.

  För sin liveshopping använder dom en gaming streaming-plattformen Restream, de organiserar sin egen logistik i Göteborg och har automatiserat innehållsproduktionen.

  I detta avsnitt samtalar programledaren Urban Lindstedt med Simon Forslund, e-handelsansvarig på Bra Sommarmöbler.

  Familjeföretaget Bra sommarmöbler grundades 1995, började tillverka egna möbler 2005 och startade e-handel redan 2006. Idag är deras fyra butiker renodlade showrooms.

  En spännande funktion Bra Sommarmöbler utvecklat är att de spårar alla sina leveranser från Asien i realtid för att automatiskt kunna uppdatera leveranstiderna för alla kunder som beställt varor som inte finns på lagret.

  Bra Sommarmöbler satsar stort på sitt innehåll. De renderar 3d-bilder utifrån 2d-fotografier för att kunna visa möblerna i miljöer. Nyligen har de startat en satsning på liveshopping, men huvudsyftet är inte själva livesändningarna utan att bygga upp en katalog av on-demand videos om produkter och skötsel av utemöbler.

  De har också integrerat sin e-handelsplattform med sin innehållsproducent för smidig innehållshantering på flera språk. Innehållet skapas av en extern partner utifrån den data Bra Sommarmöbler tillhandahåller.

 • Lagerautomatisering är ingenting nytt, men de kraftigt ökande volymerna inom e-handeln har skapat automatiseringsvåg bland Sveriges e-handlare. Och Sverige och Norden ligger långt fram inom lagerautomatisering i jämförelse både USA och Asien.

  Frågan är om det kommer finnas så mycket personal på framtidens lager. I framtiden kommer mjukvaruutveckling och artificiell intelligens att skapa flexiblare automatiseringslösningar. Och automatiseringen kommer att ställa nya krav på hela vårt logistiksystem i framtiden, som dygnet-runt leveranser.

  I det här tredje och sista avsnittet av automationsskolan samtalar programledaren Urban Lindstedt med Mikael Holmqvist, vd på Knapp i Sverige, Hilda Hultén, redaktör på tidningen Dagens Logistik samt Tobias Henriksson, projekt och försäljningschef på Knapp i Sverige. . Det här är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender, tidningen Dagens Logistik och automationsleverantören Knapp.

  Vi blickar framåt för att lära oss om hur framtidens automatiserade lager kommer att se ut, och hur det påverkar varuförsörjning och kompetensbehov. Vi pratar också fördelarna med omni-lager.

  Hårdvaran inom automationslösningar kommer naturligtvis att förändras framöver, men de stora förändringarna kommer att ske på mjukvarusidan. Här kan plocket samordnas och effektiviseras med hjälp av AI. Redan idag arbetar Knapp med AI för att lösa svårigheter som att få plockrobotarna att klara av att plocka olika typer av produkter. Här går det att utnyttja erfarenheter från ett lager i Australien i Värnamo.

  Automationslösningar går också att implementera i exempelvis obemannade bensinmackar så att kunderna kan handla vanliga produkter samtidigt som de tankar som sedan leveraras fram med robotar. Detta gör Knapp i Österrike idag. Automation gör det också enklare att prioritera orders från kunder i lojalitetsprogram eller de som betalar extra för snabbare leveranser.

  Omnikanalhandel blir allt vanligare, det är ju inte bara traditionella butikshandlare som ställer om mot e-handel, utan också rena e-handlare som skaffar sig butiker eller mindre fulfilment centers. Det skapar både nya möjligheter vid automatisering där man kan balansera arbetstoppar mot varandra inom e-handeln och butikshandeln. Att slippa lagerföra samma produkter på olika lager ger också fördelar.

  Detta är del tre i en serie om tre:
  Del 1) Så lyckas du med automation
  Del 2) Apoteket automatiserar 85 procent av plocket
  Del 3) Framtidens automatiserade lager

 • I veckans avsnitt av vår podcast blir det en djuplodande samlarprofiler. Berns träffar samlaren John som berättar om sina äventyr i Kina och hur han fallit allt djupare ner i klockträsket.

  Han berättar också om hur han genom ett fokuserat och målstyrt serieflippande lyckats få ihop en grundplåt av kapital till familjens fritidsstuga.

  Tillsammans tar de också en titt på hur klocksamlandet ser ut i Asien.

  Väl mött!

 • Boris Becker dömd till fängelse. Debatt mellan Morgan Johansson och Ebba Busch. Evakuering och läget östra Ukraina. Säkerhetsläget i Asien. Inget tillstånd för koranbränning i Borås. Socialdemokraterna och Nato. Första Kvalborg efter pandemin. Ansiktsmask för kor ska skydda klimatet. Rättegången mellan Johnny Depp och Amber Heard.

 • Evakuering och läget östra Ukraina, säkerhetsläget i Asien, ansiktsmask för kor ska skydda klimatet, debatt mellan Ebba Busch och Morgan Johansson, inget tillstånd för koranbränning i Borås, Socialdemokraterna och Nato, första Kvalborg efter pandemin, Kinesisk företag vinner upphandling för Stockholms t-bana och rättegången mellan Johnny Depp och Amber Heard.

 • Försvarsalliansen Nato överlevde tyskarnas demokratisering, Sovjetunionens fall och president Donald Trumps öppna förakt genom att anpassa sig. Enda gången artikel fem utnyttjas, om att hjälpa en angripen medlem, var efter den 11 september 2001 när européerna symboliskt skickade övervakningsplan till USA.


  Med grundandet av försvarsalliansen NATO, eller Atlantpakten, den 4 april 1949 stod det klart att USA lämnat sin isolationistiska hållning som präglat supermakten sedan grundandet. Ambitionerna med Nato var att  ”keep the Russians out, the Germans down and the Americans in”. Men under sina 73 år har alliansen genomgått flera viktiga förändringar.


  I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Ann-Sofie Dahl, docent i internationell politik och Non-resident Senior Fellow vid Atlantic Council i Washington D.C. Hon har skrivit boken NATO – Historien om en försvarsallians i förändring som i dagarna släppts i en ny uppdaterad upplag.


  Redan i slutfasen av andra världskriget var det tydligt att världen var på väg mot en ny världsordning där de forna allierade Västmakterna och Sovjetunionen skulle hamna på var sin sida i det som blev Kalla kriget.


  USA tog en ledande roll för den fria världen efter andra världskriget. Marshall-hjälpen skulle få det av krig förödda Europa på fötter igen och försvarsalliansen Nato skulle stå för säkerheten. Medlemmarna har förbundet sig att försvara varandra om något medlemsland blir angripna.


  De första medlemmarna i Nato var USA och Kanada från Nordamerika och Storbritannien, Frankrike, Italien, Portugal, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Danmark, Norge och Island från Europa. Alla demokratier utom Portugal under diktatorn Salazar.


  Från Sovjetunionen kom svaret 1955 då Warszawapakten bildades med medlemmarna Sovjetunionen: Tjeckoslovakien, Östtyskland, Polen, Ungern, Bulgarien och Rumänien.


  Européerna var rädda att Koreakriget 1950-53 skulle innebära att USA vände sig bort från Europa mot Asien. Men Washington upplevde att det kommunistiska hotet fanns överallt. Därför kom USA att storsatsa på Nato. Kort efter utbrottet av Koreakriget godkände kongressen ett paket på 4 miljarder dollar avsett att stärka försvaret av Västeuropa.


  Alliansen utvidgades 1952 med Grekland och Turkiet. 1955 anslöt sig Förbundsrepubliken Tyskland (Västtyskland) och 1982 Spanien. Frankrike, som ville föra en mer självständig utrikes- och försvarspolitik, lämnade 1966 den del av samarbetet som rör samordning och samträning av militära styrkor, men ingår fortfarande i den kollektiva försvarspakten.


  Nato kom också att ifrågasätta när Storbritannien och Frankrike kom att intervenera i Egypten under Suezkrisen 1956 utan att ha konsulterat med USA ställdes sig Washington på Sovjetunionens sida och frontade sina nära engelska och franska allierade.


  Den ryska aggressionen i Ukraina våren 2014 ledde till ännu ett nytt skede i Nato:s historia. Med det nygamla hotet från Ryssland återvände organisationen till den europeiska scenen, med Östersjön som strategiskt centrum.


  Lyssna också på Able Archer – när världen var minuter från kärnvapen-utplåning.


  Bild: Nato-poster från 1960. Wikipedia.


  Musik: Cinematic Dramatic Adventure Hollywood Orchestra Strings March Trailer av MEDIA MUSIC GROUP, Storyblock Audio.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.

 • Vi välkomnar alla lyssnare tillbaka till ännu ett avsnitt av flygarpodden!


  I detta avsnitt så finner vi våra programledare Alex & Fredric själva i studion, för att analysera läget inom branschen just nu samt svara på era inskickade frågor.

  Vi tar upp hur sommaren kommer se ut och utvecklingen av biljettpriserna, kommer de fortsätta uppåt?


  Vidare så får vi höra hur kriget i Europa har påverkat flyget och då främst för oss i Norden. Med ett avstängt luftrum som innebär en enorm omväg, kan flygbolagen fortsätta hålla en lönsamhet kring Asien flygningarna?


  Vi tar även upp vårt spännande event ute på Arlanda hos Clarion, den 16 juni. Då vi bjuder in till en livepodd av flygarpodden i en klassisk AW på Clarion Arlanda.


  In och lyssna!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Vi välkomnar alla lyssnare tillbaka till ännu ett avsnitt av flygarpodden!I detta avsnitt så finner vi våra programledare Alex & Fredric själva i studion, för att analysera läget inom branschen just nu samt svara på era inskickade frågor.Vi tar upp hur sommaren kommer se ut och utvecklingen av biljettpriserna, kommer de fortsätta uppåt?Vidare så får vi höra hur kriget i Europa har påverkat flyget och då främst för oss i Norden. Med ett avstängt luftrum som innebär en enorm omväg, kan flygbolagen fortsätta hålla en lönsamhet kring Asien flygningarna?Vi tar även upp vårt spännande event ute på Arlanda hos Clarion, den 16 juni. Då vi bjuder in till en livepodd av flygarpodden i en klassisk AW på Clarion Arlanda. In och lyssna! See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I Executive Assistant-podden möter vi världens bästa kollegor i samtal om världens bästa jobb. Idag: Christina Magnusson, Executive Assistant och Office Manager på Bridgepoint.

  Det blir ett samtal om assistentens moderna roll som kulturbärande projektledare, Christinas vardag i en global och högpresterande Private Equity-miljö och hur hon genom åren utformat sin egen position.

  Bridgepoint har 10 kontor runt om i världen och investerar i växande företag över hela Europa, USA och Asien. Genom att investera tid och kapital ser man till att företagen fortsätter sin framgångsrika expansion.

  Executive Assistant-podden produceras av Företagsuniversitetet tillsammans med nätverket IMA - International Management Assistants, rekryteringsföretaget Inhouse AB, röst- och ljudproducenterna Online Voices samt Nordic Choice Hotels.

 • Utrikeskrönikan 14 april 2022.

  Bangkok, torsdag. De allra flesta av oss har någon gång läst ett horoskop eller blivit spådda om vår framtid, kanske i handen eller i kaffekopp. Det är alltid lika spännande att se om miljonvinsten ska trilla in efter att man läst i ett horoskop att torsdagen kommer med rikedom och glädje. För många har horoskop blivit en slags underhållning som man kan läsa högt för varandra vid förmiddagsfikat och skratta åt. Men det finns de som verkligen tar detta med horoskop och astrologi på största allvar. För många asiater är ett besök hos astrologen ett måste innan man tar ett viktigt beslut. Allt från vilken yrkesbana man ska välja, när det är dags att ta första spadtaget för det nya huset till vilken dag man ska genomföra ett stort evenemang. Genom historien finns det en lång rad asiatiska politiska ledare som rådgjort med orakel och siare innan de fattat viktiga beslut. Indira Gandhi konsulterade i hemlighet astrologer. De indonesiska presidenterna Sukarno och Suharto lät båda ockultism påverka arten och tidpunkten för vissa politiska beslut och i ärlighetens namn så har också en lång rad ledare i väst låtit besluten styras av spåmän. Men jag tänker hålla kvar vid den asiatiska horisonten, för på få ställen är det så viktigt med lyckotal, nummerkombinationer och gynnsamma horoskop som i Asien. I det superkommersiella Singapore är lyckotal viktiga bland affärsmän och börshajar. Ett telefonnummer med ett specifikt lyckotal kan säljas för miljontals dollar till rätt köpare men ingenstans har jag träffat på en så enorm tilltro till horoskop, spådom och det näst intill ockulta som i Myanmar. Där tas inga stora viktiga beslut innan man träffat ett orakel. I stort sett alla av mina burmesiska vänner har beslutat om vilken dag de ska gifta efter att ha rådgjort med en stjärntydare. Det är inte bara på det privata planet man söker svar i stjärnorna. Även vid öppnandet av affärsverksamheter är det viktigt att tecknen visar rätt. Jag har varit med om att starten av en ny radiokanal fick lov att skjutas upp i två veckor för att astrologen sa att tecknen var fel, det var bäst att vänta. Ägaren till radiostationen, som litade blint på sin personliga astrolog, tog utan att blinka beslutet att skjuta fram starten av radiokanalen ett beslut som kostade hundratusentals kronor. Även Myanmars generaler som genom åren har styrt landet som ett skräckvälde har en enorm tilltro på astrologi, ockultism, numerologi och svart magi. När Myanmars nya huvudstad Naypyidaw skulle byggas tillfrågades den då styrande generalens orakel om platsen för den nya staden, samma spåman kunde också ge det exakta datumet när flytten från den gamla huvudstaden Yangon till den nya skulle ske för att vara mest gynnsam. 6 november 2005. Generalens lyckonummer var elva. November den elfte månaden, lägg samman dagen sex och året fem och det blir elva. Att den senaste militärkuppen i Myanmar, den första februari 2021 genomfördes just den dagen är ingen tillfällighet. 20-21-02-01 en bra sifferkombination och datum att genomföra en militärkupp enligt stjärnorna tyda av generalernas astrologer. Det generalernas orakel tycks ha missa i sina horoskop är det hårda motstånd mot kuppen man mött från folket. Men även en astrolog kan ha fel, eller kan det vara så att oraklet inte säger allt de ser i sin spådom. Peder Gustafsson, Bangkok [email protected]

 • Står upp för mig själv - Clara Mae

  Nordmark Pod får besök av artisten och låtskrivaren Clara Mae!

  Det samtalas om och att; Learning Experiences, full kontroll, countryn, storytelling, kärleken till text, måla upp bilderna, köra fast, jag är helt tom, egot, upp till bevis, signerad till Usa, jag är ingen som dansar runt, Ace of bace, två olika saker, usaturné, ensamhet, stor i Asien och att göra det jag vill…

  Mäktigt!

 • Hör Abba-stjärnan Björn Ulvaeus i den enda svenska intervjun om sitt ställningstagande mot kriget i Ukraina och sina starka känslor mot Rysslands President Vladimir Putins agerande. Björn Ulvaeus berättar också för första gången bakgrunden till sitt uppmärksammade brandtal på insamlingsgalan Hela Sverige Skramlar för Ukraina. Ett tal som även uppmärksammats internationellt, till exempel av CNN.

  Björn Ulvaeus efter talet: Nej jag är inte rädd Nej jag är inte rädd. Han (Putin. reds anmärkning) har så många som han måste koncentrera sig på som säger samma sak som jag, så jag tror att jag försvinner i mängden. Men om det skulle vara så att han (Putin) vill förgifta mig så får vi ta den sorgen den dagen. Det säger textförfattaren och musikern Björn Ulvaeus mest känd för sin långa karriär med Abba till Svensktoppens programledare Carolina Norén i en exklusiv intervju för Sveriges Radio.Björn Ulvaeus: Efter det här talet är nog Putin inget Abba-fan längreBjörn Ulvaeus kommenterar också vad han tycker om att Putin gillar Abba, något det spekulerats om i svensk och utländsk press tidigare. Efter det här talet är nog Putin inget Abba-fan längre, säger Björn Ulvaeus.Björn Ulvaeus nervös inför premiären av The Abba Voyage concertBjörn Ulvaeus avslöjar även de nya platser som kan bli aktuella för showen Abba Voyage framöver och att han faktiskt är lite, lite nervös inför premiären i maj i London. Det är väldigt svårt att sälja biljetter över huvud taget idag. Så vi är glada för att vi har så pass bra framförhållning. Allting beror ju på hur det går och vad som sprids i sociala medier under själva första konserten. Det är läskigt idag för så var det inte förr när man väntade på recensioner. Nu så händer det direkt. Tycker de om det eller inte? Eller är de ljumma? Ingen aning.Kommer Abba och till Sverige?Björn Ulvaeus avslöjar också att det i dagsläget tyvärr inte verkar finnas några planer på att Abba showen The Abba Voyage concert med de omtalade abbatarerna kommer till Sverige. Platser vi har diskuterat efter London är Sydöstra England, Tyskland, Nordamerika och Asien. Vi måste slå oss ner där vi kan spela i tre fyra år och då måste man ha publikunderlag. Allt hänger på hur det går där den 26:e maj. Då får vi domen.Björn Ulvaeus från Abba i Svensktoppens extrapoddSvensktoppens programledare Carolina Norén fick en exklusiv intervju med Abba-stjärnan. Björn Ulvaeus tycker inte att hans tal på galan är politiskt men han säger att han öppnar upp för ett fortsatt engagemang i frågan. Det här är inte politik, det här är en mänsklig existensfråga. Om jag på något sätt kan ställa upp i andra sammanhang så kommer jag att göra det. Det här är inte en ny karriär för mig, men talet jag höll kändes som en stimulerande utmaning, säger Björn Ulvaeus till Carolina Norén.Björn Ulvaeus framgångar på Svensktoppen med och utan AbbaBjörn Ulvaeus är en av de mest framgångsrika artisterna och låtskrivarna på Svensktoppen. Han har sedan debuten på listan 1964 varit inblandad i över 60 låtar. Som artist och låtskrivare bakom hits med grupper som Hootenanny Singers, ABBA och BAO samt låtarna från musikalen Kristina från Duvemåla.Reporter: Carolina Norén Digital redaktör: Ronnie Ritterland Svensktoppen Sveriges Radio

 • Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893

  En amerikansk president tycktes i likhet med Europa ånyo ha målat in sig i ett hörn med svart oljefärg under våren 2022. Kaoset i energimarknaden satte stora risker i ljuset - risker för ekonomisk överhettning med inflation, en global recession och i det långa loppet till och med hela världens valutahegemoni med petrodollar i centrum.

  Kampen om inflytandet över hur världens makt och tillgångar skulle delas upp hade via Ukraina och det ryska överfallet beskrivits som den största händelsen sedan slutet av andra världskriget.

  Krisen som följde av maktförskjutningen drabbade snabbt de fattigaste, och mitt i tolkningskaoset runt de hastiga omkastningarna i råvarupriser som skett sedan Europa krigshärjats var förflyttningen redan i full gång i Afrika, Mellanöstern och Asien. Fiender och allierade blev dubbelagenter så väl handelsmässigt som militärt när de gick in i och ut ur stridslinjerna i ett slagfält som tedde sig alltmer svårförklarlig för den som ville förstå sin omvärld.

  Säkerhet mot näringslivsutbyten, där välbeväpnade länders maktinflytande tog form via en ny sorts exploatering, var vad som tycktes forma den nya tidens dikotomi. Men hur?

  Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.

 • E-handel är fortfarande en tekniktung verksamhet, men knepet för icke-tekniker som ska upphandla e-handelsplattformar är att kartlägga köpresan från marknadsföring till retur. Då blir det tydligt vilka funktioner som krävs för internationella e-handel.

  Trots att e-handelsplattformen Centra identifierade 1000 konkurrenter vid starten upplevde grundarna att det saknades rätt stöd för varumärken som vill sälja på många marknader och till återförsäljare. De hittade ett hål på marknaden.

  I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Martin Jensen, vd och medgrundare till e-handelsplattformen Centra.

  Att starta varumärken är ofta ett passionsprojekt och sannolikt hör vi aldrig talas om dem som misslyckas med att nå ut på marknaden. Centras medgrundare och vd Martin Jensen tror på direktförsäljning i kombination med ett nära partnerskap med sina återförsäljare. Han är mer skeptisk till att sälja via marknadsplatser.

  Martin Jensen tycker också att termen headless mer är ett marknadsföringsbegrepp, än en tydlig funktion, som skapats för att locka detaljhandlarnas it-avdelningar.

  Det är mycket teknik att hålla reda på vid internationella lanseringar av varumärken. Översättningar och alla google-feeder ska vara korrekta. Rätt produkter ska visas mot rätt marknader. Här fanns smärtpunkter att lösa tyckte Centras grundare.

  Centra har valt att fokusera på konsumentvarumärken som kommit en bit på väg på sin e-handelsresa och har fångat upp många svenska D2C-varumärken med internationella ambitioner som Stronger och Ideal of Sweden. Förra året omsatte Centra 30 miljoner och med 100 miljoner nya kronor i riskkapital ska de anställa fler utvecklare och satsa på nya marknader. De är inställda på att först bli starkare i Norden, för att sedan öppna lokala kontor runt om i Europa, följt av Nordamerika och Asien.

 • Sedan början av 2022 har världens börser fallit. Till en början låg stigande räntor bakom nedgångarna, men de senaste veckorna har kriget i Ukraina fått energipriserna att rusa och börsen att rasa. En bra global riskspridning har dock lönat sig för svenska investerare tack vare kronförsvagningen. Den har fungerat som en effektiv stötdämpare i portföljen när börserna fallit. Risken på marknaden är hög just nu, och vi tycker inte att det är dags att köpa mer aktier ännu – men man bör inte heller lämna börsen nu. I veckans podd går vi igenom förväntningar på aktier, räntor och obligationer under 2022. Vilka aktiemarknader har högst potential? Vad bör man undvika? Hur ska man justera portföljen efter årets kursnedgång?

  Hör gärna av dig med frågor eller förslag på ämnen du vill att vi fördjupar oss i! Via Twitter eller genom formuläret: https://wm.danskebank.se/w/show_events.q?p_nId=131&p_vEvent=EVENT00007004