Totalförsvarets Forskningsinstitut Podcasts
-
Finland bör gå med i Nato, det säger nu presidenten och statsministern med en mun.
Men det är stora saker på gång inom försvarsalliansen också. Hela Natos strategi skall skrivas om på toppmötet i Madrid i sommar. Den gamla strategin är från 2010 och den är hjälplöst föråldrad.
Framtidens Nato kommer att koncentrera sig på grunduppdraget att försvara det egna territoriet och fienden är helt klart Ryssland.
Finland och Sverige kan få en viktig roll i militäralliansen. Men det är fortfarande USA som bestämmer.
Mike Winnerstig, expert på säkerhetspolitik vid Totalförsvarets forskningsinstitut i Sverige gästar Nyhetspodden med Jonna Nupponen.
Nyhetspodden går på djupet med dagens största och viktigaste nyhet. Vi förklarar politiken, världen och allt det andra. Producent: Ami Lassila.
Har du frågor eller synpunkter? Kontakta oss på: nyhetspodden@yle.fi -
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har lovat att hjälpa Sverige militärt om det skulle krävas. Thomas undrar hur sannolikt det är att Royal Navy kommer bege sig hit?
Brittiska flottan genomgår ett generationsskifte och har bland annat två nya super-hangarfartyg. Vilken erfarenhet har flottan av att bege sig till Östersjön i säkerhetspolitiskt känsliga lägen? Och kommer det bli så den här gången? Gäster: Lars Ericson Wolke, författare och professor i militärhistoria på Försvarshögskolan och Niklas Granholm, forskningsledare Totalförsvarets forskningsinstitut. Nya tv-serien Clark, om bankrånaren Clark Olofsson, är den mest sedda på Netflix i Sverige just nu. Är det rimligt att porträttera en person som deltagit i grov brottslighet på detta muntra vis? Vi har bjudit in en av manusförfattarna Peter Arrhenius för att fråga det.Dessutom undrar vi varför förvirringen kring uttalet av finska statsministern Sanna Marins efternamn fortsätter? Elna Nykänen Andersson, press- och kulturråd på finska ambassaden, kommer och reder ut saken en gång för alla!Programledare: Thomas Nordegren Bisittare: Louise Epstein Producent: Olle Björkman -
Kina och Ryssland har proklamerat för världen att det råder en gränslös vänskap mellan dem. Men vad innebär denna vänskap och hur påverkas den av Putins krig i Ukraina? Kan Ryssland bli för obekvämt för Kina?
Medverkande:
Christopher Weidacher Hsiung, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
Hugo von Essen, analytiker på UI:s Centrum för Östeuropastudier, SCEEUS.
Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Om filmerna, romanerna och föreställningarna som idag känns kusligt aktuella eftersom de skildrar krigets psykologi. Hör hur konsten kan användas för att förstå Putins invasion av Ukraina.
I Radiokorrespondenterna Ryssland analyserar gästerna kriget i Ukraina utifrån varsitt konstnärligt verk. Vi berättar om parallellerna mellan verkligheten och tv-serien Folkets tjänare där Ukrainas nuvarande president Zelenskyj spelar huvudrollen. Hör även om dramafilmen Kiborgi på engelska: Cyborgs: Heroes Never Die som handlar om striderna vid flygplatsen i Donetsk mellan ryskstödda styrkor och ukrainsk militär. Dessutom om hur Vladimir Sorokins roman I det heliga Rysslands tjänst förutspår utvecklingen i Putins Ryssland. Också om kontroverserna runt en balettföreställning om den legendariske dansaren Rudolf Nureyev vid den anrika Bolshoiteatern i Moskva. Vad kan kulturen lära oss om Rysslands president Vladimir Putin och invasionen av Ukraina?Några lästips om ni inte orkar alla tjocka böcker om Putin:Det vita gardetav Michail BulgakovHadji Murat av Lev TolstojVid glömskans rand av Sergej LebedevTiden Second hand av Svetlana AleksijevitjMedverkande: Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent, Fredrik Wadström tidigare Rysslandskorrespondent, Carolina Vendil Pallin, Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, Stefan Ingvarsson, Centrum för ÖsteuropastudierProgramledare: Jesper LindauProducent: Katja MagnussonTekniker: Stina Fagerberg -
Den ryska flottans kronjuvel, ubåten K 141-Kursk, ska delta i en stor militärövning på Barents hav när något går snett. Den gigantiska ubåten med 118 man ombord sjunker till havets botten.
En av historiens värsta ubåtsolyckor är ett faktum. Ryssland erbjuds hjälp att rädda besättningen som är fast nere i ubåten. Men Ryssland vill hantera olyckan på egen hand. Först efter en vecka tillåter de hjälp från Norge och Storbritannien. Olyckan på atomubåten Kursk blir ett nationellt trauma och katastrofen skakar Vladimir Putins nyss påbörjade karriär som president i grunden. Den misslyckade krishanteringen blir en symbol för Rysslands förlorade styrka. MEDVERKANDE Oksana Dudko, fru till en av besättningsmännen på Kursk. Aleksei Belozorov, son till en av besättningsmännen på Kursk. Elin Jönsson, dåvarande Moskvakorrespondent på Sveriges Radio. Robert Moore, författare och utrikesreporter på ITV News. Linus Fast, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Bo Petersson, författare och professor i statsvetenskap vid Malmö universitet. Jon Are Hvalbye, dykare. Christer Larsson, före detta reporter på Ekot. En dokumentär av: Hanna Sihlman. Producenter: Rosa Fernandez och Tove Palén. Tolk: Karin Brindt. Översättningar lästes in av Linda Karlsson, Anton Hellström och John Almqvist. Publicerad: 2022. -
Skulle du plocka upp ett vapen eller skulle du fly? Kriget i Ukraina har ställt frågan på sin spets. Fler svenskar ska nu förberedas för att vilja försvara landet, men vad är det som egentligen avgör om människor vill gå i strid?
Medverkande: Douglas Wise, underrättelseofficer och instruktör , Taras Borovok, kompositör ukrainska armén, Yurii Sheliazhenko, ukrainsk pacifist, Daniel Jonsson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, Henrik Landerholm, generaldirektör myndigheten för psykologiskt försvar, Thomas Persson, hemvärnssoldat.Programledare: Robin Olin robin.olin@sr.seReportrar: Simon Moser, Maria Persson Löfgren Tekniker: Karl Björnsson, Tim KellermanProducent: David Rasmusson david.rasmusson@sr.se -
I slutet av augusti 2021 lyfte det sista planet med amerikansk personal från Afghanistan. Kort där efter hade talibanerna åter tagit kontroll över landet, 20 år efter de USA-ledda styrkorna påbörjade sin ockupation, 40 år efter att kriget började. Men vad har hänt sedan dess? Är det plötsligt fred nu? Hur är det att leva i talibanernas Afghanistan egentligen? Och kommer världen någonsin att acceptera emiratet?
Medverkande:
Helene Lackenbauer, forskningsledare på totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
Andreas Stefansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén.
Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
När Rysslands främste oppositionspolitiker förgiftas riktas fokus plötsligt mot en forskningschef i Umeå. Det svenska labbet kan avslöja förbjudna kemiska vapen och hamnar mitt i ett ryskt maktspel.
Förgiftningen av den kände oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj hösten 2020 har likheter med det som händer idag i Ukraina. Det verkar handla om hämnd. Kanske kan den här berättelsen också lära oss något om hur det ryska svaret på EU:s sanktioner kommer att se ut i framtiden.Medverkande: Åsa Scott, avdelningschef vid Totalförsvarets forskningsinstitut i Umeå, Johanna Melén, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent, Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och forskare vid Försvarshögskolan, Fredrik Löjdquist, chef för centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet (intervjun är gjord innan krigsutbrottet i februari 2022) och Rikard Norlin forskare vid Totalförsvarets forskningsinstituts labb i Umeå.Programledare: Bo Torbjörn EkProgramledare: Ulrika BergqvistProducent: Carl-Johan UlvenäsReporter: Per VallgårdaTekniker: Mats JonssonLjud från: Adult Swim, Sky News, Sveriges Radio, CBS, AP, AFP, BBC, Reuters. -
Hur har kriget i Ukraina påverkat debatten i andra EU-länder som heller inte är med i NATO? Och vad är det som egentligen gäller för medlemmar, måste ett land tillåta t.e.x amerikanska Nato-förband på sin mark?
Claes Aronsson, programledareMedverkande:Susanne Palme, Sveriges Radios EU-kommentatorCaroline Salzinger, TysklandskorrespondentStephanie Zachrisson, LondonkorrespondentHör dessutom Eva Hagström Frisell, Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI -
Dagens krig förs inte bara på marken utan också i cyberrymden. Där kan även svenskar bli cyberkrigare i Ukrainas armé. Men det kan utsätta både dom själva och Sverige för allvarliga risker.
Våra samhällen blir allt mer uppkopplade och sårbara för attacker och det här märks inte minst i det pågående kriget. Det här ställer också nya krav på Sveriges försvar.Medverkande: Fredrik Börjesson, it-säkerhetsstrateg för den militära säkerhetstjänsten MUST, Patrik Ahlgren, chef för cyberförsvarssektionen vid Försvarshögkvarterets ledningsstab, Carolina Vendil Pallin, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, David Lindahl, it-säkerhetsforskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, Marika Ericson, chef på centrum för operativ juridik och folkrätt på Försvarshögskolan.Programledare: Bo Torbjörn EkProgramledare: Ulrika BergqvistProducent: Carl-Johan UlvenäsReporter: Per VallgårdaTekniker: Mats JonssonLjud från: SR, MSNBC, "AnonymousTVyoutube" -
Ukrainas motstånd, informationskriget och den militära strategin. Hör experterna om Vladimir Putins misslyckanden i kriget i Ukraina.
Medverkande: Maria Persson Löfgren Rysslandskorrespondent, Carolina Vendil Pallin, Forskningsledare Totalförsvarets forskningsinstitut och Joakim Paasikivi, Överstelöjtnant och lärare i strategi på Försvarshögskolan.Programledare: Jesper Lindaujesper.lindau@sverigesradio.seProducent: Irma Norrman irma.norrman@sr.se -
Om soldaterna och deras fältpräster i krigets Ukraina, vilken roll kan andlighet och religion ha vid fronten?
Kriget i Ukraina skördar fortfarande offer, både civila och soldater dödas och skadas. Hör om vad fältpräster och en fältimam kan göra för skillnad för de militära styrkorna. röster i programmet:Sergej Dmitrijev, ukrainsk ortodox fältpräst verksam i Donetsk Yevhen Glushcenko, fältimam från Charkiv Andriy Zelinskyy, koordinator för fältpräster i den ukrainsk katolska kyrkan Jonas Kjellén, analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI Jan Grimell, präst och reservofficer som forskat om militär själavård Maria Persson Löfgren, SR:s rysslandskorrespondentprogramledare: Åsa Furuhagen producent: Anders Diamant reporter: Paloma Vangpreecha -
Världshälsoorganisationen har uppmanat Ukraina att förstöra farliga smittor på labb. I FN anklagar ryska ambassadören Ukraina för att förbereda biologiska vapen. Men är smittor ens ett effektivt vapen i krig?
Redan 1975 kom konventionen om biologiska vapen som gör det förbjudet att förvara smittor för krigföring. Men trots det så kommer nu anklagelser om förberedelser med att använda biologiska vapen. Mjältbrand i UkrainaDet finns ett tiotal virus och bakterier som nämns, framför allt mjältbrand. Men utbrott av mjältbrand har redan skett naturligt 25000 gånger i olika djurslag i Ukraina från 1920-2019, så vad skulle mer smitta i så fall innebära? Medverkar gör Aton Gerilovych, chef för veterinärlabb i Charkiv i Ukraina Research, samt Susanna Sternberg-Lewerin, professor i epizootologi och smittskydd vid Sveriges Lantbruksuniversitet SLU, Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet och Per Wikström, forskare i biologiska hot vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI i Umeå. Producent och programledare Annika Östman annika.ostman@sverigesradio.se -
Ett slut på kriget i Ukraina ser inte ut att vara nära. Hör Carolina Vendil Pallin, forskningsledare vid Rysslandsprogrammet på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, om förhandlingarna.
Det har snart gått fyra veckor sedan Rysslands invasion av Ukraina, och kriget har drivit 10 miljoner människor på flykt inom och utanför landet. Samtidigt har det hållits förhandlingar mellan länderna. Hittills har det varit på utrikesministernivå man träffats. En avgörande orsak till varför det i nuläget är svårt att komma upp på nästan nivå, dvs att få de båda presidenterna Putin och Zelenskyj att träffas för samtal, är enligt Carolina Vendil Pallin på FOI att Putin inte ser den ukrainske presidenten som annat än ett verktyg för väst och USA. Putin ser inte den politiska ledningen som legitim över huvud taget, säger Carolina Vendil Pallin. Vladimir Putins krav på Ukraina för att dra tillbaka sina trupper är tydliga: erkänn utbrytarregionerna, lägg ner era vapen och håll er utanför allianser. För Ryssland är ju de här folkrepublikerna, Donetsk och Luhansk, bara varit verktyg. Målet är att kontrollera hela Ukraina, både politiskt och militärt. -
Hyreshus i brand efter träff från artilleri och helförstörda sjukhus. Varför skjuter Ryssland på bostadsområden i Ukraina och vad gäller för civila i ett krig?
Belägrad stadVad är egentligen Vladimir Putins strategi, varför angriper han så många civila mål? En av de städer där många civila drabbats mycket hårt av Rysslands krig i Ukraina är kuststaden Mariupol som en gång hade mer än 400 000 invånare. Staden bombas dag ut och dag in och är belägrad av ryska styrkor. Folk har svårt med mat och vatten och döda får ibland lämnas ute på gatan.Krigets lagarKrig handlar ju en hel del om våld, men är inte utan ordning och det finns det som kallas Krigets lagar eller den humanitära rätten. Det som ska göra det omänskliga i krig mer civiliserat. En kärna är de fyra Genèvekonventionerna från 1949, speciellt den fjärde som gäller skydd av civila i krig. Medverkande: Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent, Gudrun Persson Totalförsvarets forskningsinstitut, Gregor Noll, professor i internationell rätt på Göteborgs universitet.Programledare: Jesper Lindaujesper.lindau@sverigesradio.seProducent: Irma Norrman irma.norrman@sr.se - Visa fler