riksdagen Podcasts
-
Om hur partiledare försöker bräcka varandra i Natofrågan genom att hänvisa till gamla släktingar, om tjafs och sång i kammaren, om Centerpartiets konsultsvenska och om politiker som knackar dörr... för mycket 90-tal?
Vi pratar om vad man får och inte får göra i riksdagen för det har nämligen varit bråk där i veckan. Man får t ex inte svära, så som justitieminister Morgan Johansson (S) gjorde i veckan. Man måste alltid börja med herr talman, bara prata svenska och inte kommentera någons utseende, som före detta statsminister Göran Persson (S) fått erfara. Däremot får man sjunga i talarstolen. Vi hör några som tagit till ton.Vi pratar Nato, b l a om att Ebba Busch (KD) hänvisar till en gammal släkting i Norge och Per Bolund (MP) hänvisar till släktingar i Danmark när de försöker övertyga väljarna om varför de är för och emot ett svenskt Natomedlemskap.Vi får en inblick i Lovas kväll när hon plötsligt får ett sms från en högt uppsatt i riksdagen om att hon kan få hela den Säkerhetspolitiska analysen om Nato som alla åtta partierna varit med och gjort- innan den presenteras för allmänheten.Moa berättar om den nya pandemin som svept över partierna- konsultsvenskan. Ett parti som drabbats hårdast av det här är Centerpartiet. Vad menar de egentligen med ord som karriärtjänst, kompetensutvecklingsgaranti och närodlat politik?David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina Hinas -
Under Ulrika Eleonora d.y korta tid som drottning år 1719-20 nyadlade hon 182 familjer och upphöjde 48 adelsmän till friherrar och 15 friherrar till grevar. Det var också under Ulrika Eleonoras korta regim som det kungliga enväldet avskaffades och frihetstiden tog vid.
I reprisen av det nymixade avsnitt 68 av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med historikern Joakim Scherp om massadlingen under Ulrika Eleonara d.y. korta regim. Joakim Scherp är tillsammans med Charlotta Forss aktuell med boken Ulrika Eleonora – makten och den nya adeln 1719-1720.
Ulrika Eleonora d.y hade en nära relation med sin bror Karl XII, men det var ingen självklarhet att hon skulle ta över efter Karl XII:s död i Norge den 30 november 1718. Plågad av sorg efter en älskad bror tvingades hon i allra högsta grad engagera sig makten i en turbulent tid.
I maktkampen efter Karl XII:s död var det möjligt att avskaffa det kungliga enväldet. Vid riksdagen år 1719 avskaffades enväldet, och en ny regeringsform gav stor makt åt råd och riksdag. Detta markerades ännu kraftigare 1720, då Ulrika Eleonora, som efterträtt brodern Karl XII, överlät kronan till maken, Fredrik av Hessen-Kassel (Fredrik I). Denna period när riksdagen fick stor makt kom att kallas frihetstiden.
Men det mest bestående av Ulrika Eleonoras kort tid som regent var alla nya adelssläkter. Hon följde en tradition av nyadling som varit omfattande både under drottning Kristina och Ulrika Eleonoras far Karl XI. Skillnaden mellan Ulrika Elenora och tidigare regenter var att hon adlade så många under bara ett års tid.
De många krigen samt den allt mer omfattande statliga byråkratin krävde nya adelsmän för att fylla behoven av officerare och ämbetsmän. Nyadling var också ett sätt att skaffa sig lojala män i regering samt ståndsriksdagen.
Men svensk statsapparat var präglad av meritokrati och söner till grevar kunde få sig omsprungna av karriärssugna ofrälsemän som i klättringen mot toppen fick ett adelskap på vägen.
Musik: Gloria In D Major (Rv 589) – Qui Sedes Ad Dexteram Patris (Allegro), Soundblocks Audio.
Bild Fredrik I, 1676-1751, konung av Sverige och hans gemål Ulrika Eleonora d.y., 1688-1741, drottning av Sverige, Konstnär: Georg Engelhard Schröder.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
-
Om hur partiledare försöker bräcka varandra i Natofrågan genom att hänvisa till gamla släktingar, om tjafs och sång i kammaren, om Centerpartiets konsultsvenska och om politiker som knackar dörr... för mycket 90-tal? Vi pratar om vad man får och inte får göra i riksdagen för det har nämligen varit bråk där i veckan. Man får t ex inte svära, så som justitieminister Morgan Johansson (S) gjorde i veckan. Man måste alltid börja med herr talman, bara prata svenska och inte kommentera någons utseende, som före detta statsminister Göran Persson (S) fått erfara. Däremot får man sjunga i talarstolen. Vi hör några som tagit till ton.Vi pratar Nato, b l a om att Ebba Busch (KD) hänvisar till en gammal släkting i Norge och Per Bolund (MP) hänvisar till släktingar i Danmark när de försöker övertyga väljarna om varför de är för och emot ett svenskt Natomedlemskap.Vi får en inblick i Lovas kväll när hon plötsligt får ett sms från en högt uppsatt i riksdagen om att hon kan få hela den Säkerhetspolitiska analysen om Nato som alla åtta partierna varit med och gjort- innan den presenteras för allmänheten.Moa berättar om den nya pandemin som svept över partierna- konsultsvenskan. Ett parti som drabbats hårdast av det här är Centerpartiet. Vad menar de egentligen med ord som karriärtjänst, kompetensutvecklingsgaranti och närodlat politik?David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina Hinas
-
Sveriges bidrag tog sig vidare till finalen i Eurovision Song Contest. Men vår mello-expert Lars Theander tror att det blir Ukrainas låt som vinner tävlingen.
Sverige skulle bli säkrare om vi var medlemmar i militärorganisationen Nato, det säger nu de flesta partierna i riksdagen. Redan nästa vecka kan riksdagen bestämma om ifall Sverige ska ansöka om att få bli medlemmar i Nato eller inte. Det går dåligt för ryska militärer i kriget i Ukraina. Uppemot tusen soldater kan ha dödats i en strid i ett område vid en flod i Donbasregionen. -
Denna vecka avgörs om Sverige ska ta ett historiskt steg in i Nato efter Rysslands invasion av Ukraina. Men Vänsterpartiet tror att vår säkerhet skadas av ett Nato-medlemskap. Hur ser partiets säkerhetspolitiska alternativ till Nato ut?
Samma dag som Nooshi Dadgostar intervjuas i Ekots lördagsintervju, den 13 maj, har regering och riksdagspartiernas representanter presenterat den säkerhetspolitiska analysen som ska ligga till grund för beslutet om Sverige ska gå med i Nato. Nooshi Dadgostar tycker att analysen är för tunn och saknar konsekvensanalyser om risker för Sverige med ett svenskt Nato-medlemskap."Vi kommer att riskera en eskalering i vårt närområde och i Östersjön som höjer motsättningarna och konflikterna. De finns risker för kärnvapeneskalering"Men vilka alternativ till Nato ser Nooshi Dadgostar? Och på vilka sätt begränsas Sveriges handlingsutrymme om vi går med i försvarsalliansen? Om Nooshi Dadgostar:Namn: Nooshi Dadgostar, partiledare Vänsterpartiet Ålder: 36 år Bakgrund: Aktiv inom Ung vänster, kommunpolitiker i Botkyrka och var med och startade proteströrelsen Alby är inte till salu. Invald i riksdagen 2014. Ledde den statliga utredningen "Ett snabbare bostadsbyggande" 2017. Blev vice partiledare för Vänsterpartiet 2018 och partiledare 2020.Gäst: Nooshi Dadgostar, partiledare Vänsterpartiet Kommentar: Mats Eriksson, politik- och försvarsreporter på Ekot Programledare: Henrik Torehammar Producent: Katarina von Arndt och Maja Lagercrantz Tekniker: Hanna Melander -
Många svenskar har för mycket av de hälsovådliga PFAS-ämnena i sitt dricksvatten, enligt Livsmedelsverket. Hur ska vi få ner halterna?
Höga halter PFAS i dricksvattnet har sedan tidigare konstaterats i närheten av områden där brandskum med PFAS i har använts. Men PFAS finns också i allt från stekpannor till allvädersjackor. Om Livsmedelsverkets förslag till nytt gränsvärde för PFAS i dricksvatten antas av riksdagen kommer mycket rening att behöva komma till vid svenska vattenverk. Men PFAS kan också finnas i marken. Medverkande: Tove Mallin, forskare vid Forskningsinstitutet Rise. Mattias Öberg, docent i toxikologi vid Karolinska institutet. Programledare: Camilla Widebeck camilla.widebeck@sverigesradio.seProducent: Jonna Westin jonna.westin@sverigesradio.se -
I dagens avsnitt berättar vi vilka som kommer att höras i programmet framöver, nu när det är klart att Daniel Alling blir ny korrespondent i Berlin. Dessutom: Ukrainas EU-medlemskap och hemaborter.
Österrike, Ukraina och EU Österrike menar att EU behöver visa att Ukraina verkligen är på väg att bli medlemmar, och samtidigt hjälpa till att förhindra att landet faller under rysk dominans. Därför föreslog Österrike i förra veckan att Ukraina ska få tillgång till delar av EU:s inre marknad. Varför kommer det här förslaget från just Österrike, och vad skulle hända om det blev verklighet? Gäst: Susanne Palme, Sveriges Radios EU-kommentator. Utökad hemabort - så funkar detI Sverige är 96 procent av alla aborter medicinska och de går till så att man tar två olika läkemedlet med 48 timmars mellanrum. Så som abortlagstiftningen ser ut idag så måste den första tabletten tas på en abortmottagning. Men i slutet av april röstade riksdagen ja till att utreda om det ska vara möjligt att genomföra alla moment hemma. Vad innebär det? Gäst: Helena Kopp Kallner, överläkare och docent på Karolinska Institutet. Programledare: Louise Epstein Bisittare: Daniel Alling Producent: Amanda Rydman -
Hur ska Sveriges säkerhet garanteras utanför Nato om Finland går med? Varför vill Miljöpartiet inte ha en folkomröstning om svenskt Nato-medlemskap? Och hur smart var det att lämna regeringen?
Till skillnad från Vänsterpartiet vill Miljöpartiet inte att frågan om ett svenskt Nato-medlemskap ska avgöras i en folkomröstning. Märta Stenevi vill att frågan ska debatteras i valrörelsen och avgöras efter riksdagsvalet i september. Den nuvarande processen, där Socialdemokraterna kan fatta ett avgörande beslut under de närmaste veckorna, tycker hon går för fort.Märta Stenevi betonar Sveriges självständighet att välja försvarssamarbeten och att verka för fred i världen som argument för att fortsätta stå utanför Nato. Det som är viktigt är att vi inte blir fullvärdiga medlemmar i en kärnvapenallians och därmed begränsar våra möjligheter både att kritiserar medlemsländerna men också gör det svårare att arbeta för nedrustning."Det handlar om att vi vill kunna välja våra försvarssamarbeten"Miljöpartiet lämnade hastigt regeringen efter att M, SD och KD fått igenom sin budget i riksdagen i november. Sedan dess har regeringen fattat en rad beslut som gått emot partiets linje, som det om slutförvar av kärnkraft, utbyggnaden av Arlanda och grönt ljus till gruvan i Kallak. Under tiden har Miljöpartiets opinionsstöd fortsatt att minska från redan låga nivåer. Hur smart var det att lämna regeringen och hur ska de göra för att inte åka ur riksdagen i valet i höst?Om Märta Stenevi:Namn: Märta Stenevi, språkrör Miljöpartiet Ålder: 46 år Bakgrund: Arbetade inom förlagsbranschen innan hon gick in i politiken. Efter förtroendeuppdrag i Region Skåne och Malmö stad blev hon Miljöpartiets partisekreterare 2019. I januari 2021 valdes hon till språkrör och utsågs kort därpå till Jämställdhets- och bostadsminister. Miljöpartiet lämnade regeringen i november 2021.Gäst: Märta Stenevi, språkrör Miljöpartiet Kommentar: Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot Programledare: Johar Bendjelloul Producent: Maja Lagercrantz Tekniker: Tim Kellerman -
Hearingen i riksdagen om Alzheimer blev en berg- och dalbana mellan hopp och förtvivlan. Skådespelaren Nina Gunke berättade om hur det är att leva med sjukdomen i vardagen. Vi tog upp det här med att vara anhörig, om livet på en minnesmottagning, om den allra senaste forskningen kring diagnoser och bromsmediciner och varför ett piller med träning, kostråd och hjärngympa skulle bli världens mest effektiva läkemedel mot kognitiva sjukdomar.
Hearingen beskrev också vilka skriande brister som finns inom vården av patienter med Alzheimer, typ långa köer till professionella utredningar, bristen på strategi på nationell nivå, ojämlik vård över landet och att patienterna lämnas vind för våg efter diagnos. -
Regelförenklingar för lantbruket, ökad livsmedelsberedskap och en sänkt reduktionsplikt. Det är några av de frågor som Kristdemokraterna prioriterar inför höstens val. I Lantbrukspoddens valspecial möter du fram till valet riksdagspartiernas landsbygdspolitiska talespersoner. I detta avsnitt är det Kristdemokraternas riksdagsledamot Magnus Oscarsson som Land Lantbruks reporter Louise Carlsson Örning träffar i riksdagen.
Har du synpunkter eller förslag på ämnen och gäster till podden? Mejla oss på lantbrukspodden@landlantbruk.se.
-
Klara skriver ett öppet brev till Ebba Busch, Messiah har fått se Lassemans exklusiva altanpilot och John inser att samhällskollapsen är nära.
-
Lars Johan Hierta var en renässansman. Han grundade Aftonbladet, satt i riksdagen, var förläggare och affärsman. Han var en pionjär när det kom till att propagera för yttrandefrihet och tryckfrihet. I en tid då få såg vikten av det fria ordet övertygade Hierta -och på många sätt gjorde han liberalismen folklig.
Vad kan vi lära av Hierta i dag, och vilka idéer består hans eftermäle av? I detta avsnittet diskuterar vi den på många sätt progressiva liberalism Hierta stod för, och de intellektuella kretsar med personer som Wendela Hebbe och Carl Johan Almqvist, som han rörde sig i i 1800-talets Stockholm.
Gäst är Henrik Dalgard, skribent på Smedjan och statsvetarstudent som är inne i ett intensivt uppsatsarbete om Hierta. Programledare är Amanda Broberg.
-
Det är dags för Liberalerna att bli tydligare om partiet ska öka antalet väljare med 100 procent, det säger den nytillträdda partiledaren Johan Pehrson. Hör honom i Ekots lördagsintervju.
Det är ett stukat Liberalerna som den nytillträdda partiledaren Johan Pehrson har tagit över. Partiet har bara fem månader på sig att övertyga väljarna om en röst på Liberalerna när valdagen väl är här. Hur ska Johan Pehrson rädda Liberalerna?"Viktigt med kärnvapen när diktaturer som Ryssland har dem"Frågan om ett svenskt Natomedlemskap kan avgöras inom kort och Liberalerna har länge velat se Sverige i försvarsalliansen. Att ett Natomedlemskap kan innebära att Sverige hamnar under militäralliansens kärnvapensparaply är inte ett problem, enligt Johan Pehrson. - I en drömvärld önskar jag att de inte behövdes, men nu är det ingen drömvärld. nu är det en ganska brutal värld där den rena ondskan står mot demokratiers rätt att försvara sig.Om Johan Pehrson:Namn: Johan Pehrson, partiledare Liberalerna Ålder: 53 Bakgrund: Invald i riksdagen 1998 men lämnade sen riksdagen och politiken 2015. 2018 återvände han till politiken och valdes återigen in i riksdagen. Johan Pehrson blev partiledare för Liberalerna i april 2022, i samband med Nyamko Sabunis avgång.Gäst: Johan Pehrson, partiledare Liberalerna Kommentar: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot Programledare: Johar Bendjelloul Producent: Parisa Höglund Tekniker: Andreas Ericsson -
Om kravet på en lag mot omvändelseterapi av unga hbtq-personer, varför är det så svårt för Annie Lööf (C) att välja mellan Jimmie Åkesson (SD) och Nooshi Dadgostar (V) och vad betyder den rosa flamingon i Åkessons trädgård?
När föredetta statsminister Stefan Löfven i en debatt sa käbbel fick ordet liv igen. Nyligen använde kriminologen Leif GW Persson uttrycket pillekvitt om Ebba Busch vapenkunskaper. Vilka fler gamla ord kan komma att få liv igen? David har några förslag.Vår politiska satiriker Moa Wallin har kollat in läget med toleransnivån hos de olika partierna som samarbetar och berättar om bland annat när Ebba Busch tyckte att Jimmie Åkesson såg ut som en rosa Barbapappa. På tal om rosa så har Moa också noterat att Åkesson har en rosa flamingo i sin trädgård, något som i vissa kretsar betyder att man är swinger.Lyssnarfrågan kommer från Aischa som vill veta allt om talmannen. Vi får veta att det är det högsta ämbetet i Sverige man kan bli vald till och att man i riksdagen kan köpa en bricka med tre olika sorters kakor som fått namnet talmansrunda, efter talmannens fikastunder med partiledarna. Vår politiska reporter Lova Olsson har också denna vecka på en pressträff insett att hon inte kan fjäderfä- branschen. Moa inser att hon fram till idag använt ordet fjäderfä helt fel.David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina Hinas -
Om kravet på en lag mot omvändelseterapi av unga hbtq-personer, varför är det så svårt för Annie Lööf (C) att välja mellan Jimmie Åkesson (SD) och Nooshi Dadgostar (V) och vad betyder den rosa flamingon i Åkessons trädgård? När föredetta statsminister Stefan Löfven i en debatt sa käbbel fick ordet liv igen. Nyligen använde kriminologen Leif GW Persson uttrycket pillekvitt om Ebba Busch vapenkunskaper. Vilka fler gamla ord kan komma att få liv igen? David har några förslag.Vår politiska satiriker Moa Wallin har kollat in läget med toleransnivån hos de olika partierna som samarbetar och berättar om bland annat när Ebba Busch tyckte att Jimmie Åkesson såg ut som en rosa Barbapappa. På tal om rosa så har Moa också noterat att Åkesson har en rosa flamingo i sin trädgård, något som i vissa kretsar betyder att man är swinger.Lyssnarfrågan kommer från Aischa som vill veta allt om talmannen. Vi får veta att det är det högsta ämbetet i Sverige man kan bli vald till och att man i riksdagen kan köpa en bricka med tre olika sorters kakor som fått namnet talmansrunda, efter talmannens fikastunder med partiledarna. Vår politiska reporter Lova Olsson har också denna vecka på en pressträff insett att hon inte kan fjäderfä- branschen. Moa inser att hon fram till idag använt ordet fjäderfä helt fel.David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3. Producent: Sukran KavakDigitalredaktör: Petrina Hinas
- Visa fler