Elin Hellquist Podcasts

  • Insatsen i Mali beskrivs som en av de farligaste i modern tid. Nu åker soldaterna hem - och Sverige stänger dörren till insatsförsvaret.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Under flera år var en av försvarets viktigaste uppgifter att skydda Sverige i utlandet, och skaffa allierade i samma veva.

    Det var en av poängerna med insatsen i Afghanistan och nu senast i Mali i Västafrika. Där har Sverige deltagit både i FN:s styrka Minusma och i den mer offensiva, fransk-ledda insatsen Task Force Takuba, som bekämpat terrorister i Sahel-regionen.

    Ungefär 4 000 svenska soldater har funnits på plats genom åren och även om just de har klarat sig, så har många andra dött i strid.

    Slut på strid i Saharas sand

    Den här vintern packar Sverige ihop insatsen i Mali och det blir samtidigt slutet på en era. Världen förändras snabbt och fokus flyttas från insatsförsvar till försvar på svensk mark.

    Mali är ett tydligt exempel där Sverige deltagit i flera internationella samarbeten, bland annat för att visa att vi ställer upp, men också för att få inflytande och skaffa militära bundsförvanter.

    – Tittar vi på det säkerhetspolitiskt skulle jag säga att Mali varit väldigt lyckat, säger Lars Wikman, forskare och lärare i militär strategi på Försvarshögskolan.

    Men ser man till situationen i Mali, där en militärjunta har makten och situationen snarare har förvärrats, är frågan mer komplex menar Lars Wikman.

    – Det är ju väldigt stora målsättningar. Och de lyckades man inte uppfylla, säger han.

    Medverkande:

    Dennis Löfvenborg, stabschef på K3, som arbetat i Mali under två perioder.

    Lars Wikman, forskare och lärare i militär strategi på Försvarshögskolan.

    Elin Hellquist, senior analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

    Programledare: Bo Torbjörn Ek och Ulrika Bergqvist.

    Producent: Karin Hållsten.

    Tekniker: Mats Jonsson.

    Ljud från Sveriges Radio och Youtube.