Kanada Podcasts
-
Babs Drougge och Lisa Nord på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Kodjo Akolor och Torbjörn Averås Skorup.
Vi pratar om frågetecknen som uppstått kring "vetedealen", efter den ryska attacken mot hamnen i Odessa i helgen knappt ett dygn efter att spannmålsavtalet signerades. Nu reser Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov runt till flera afrikanska länder och säger bland annat att hungersnöden inte har något med Moskva att göra.Sedan snackar vi om att Påven trotsat sina dåliga knän och åkt till Kanada för att be ursprungsbefolkningen om ursäkt för att över 150 000 barn tvångsplacerades på katolska internatskolor där många utsattes för övergrepp. -
Torbjörn är tillbaka från semestern där han träffade på sina norska, rika båtgrannar á la Exit. Armand Duplantis tog världsrekord - igen, någon som missat? Vad är droppsnopp? På tal om underliv, gör Dr Pussyman comeback med sina knipövningar. P3 Nyheters Lisa Nord snackar hungerkrisen som inte är Moskvas fel, enligt Ryssland och påven åker till Kanada för att be om ursäkt. Dagens gäst är Sanna Nielsen, aktuell med sin sista Allsång på Skansen!
Programledare: Kodjo Akolor och Torbjörn Averås Skorup. -
Koreakriget kallas det bortglömda kriget. Inklämt mellan Andra världskriget och Vietnamkriget försvann Koreakriget snabbat från det allmänna medvetandet. Detta trots att det under tre år dog 2,5 miljoner civila och 800 000 soldater i kriget.
Kriget bröt ut när nordkoreanska trupper den 25 juni år 1950 gick till anfall över 38:e breddgraden. Kriget utkämpades mellan det kommunistiska Nordkorea, som stöttades med krigsmaterial och trupper från Kina och Sovjetunionen, och ett Sydkorea där en FN-koalition med deltagare från länder som Storbritannien, Turkiet, Australien och Kanada slogs under ledning av USA.
I reprisen av det nymixade avsnitt 73 av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med Artur Szulc, aktuell med boken Koreakriget.
Både Nordkorea och Sydkorea var auktoritära regimer som upprättats efter andra världskriget. Vid Potsdamkonferensen juli–augusti 1945 bestämdes att 38:e breddgraden skulle vara skiljelinje mellan den kommande sovjetiska respektive amerikanska ockupationszonen i Korea. Med det kalla kriget kom detta att innebära en delning av Korea. Den 15 augusti 1948 proklamerades Republiken Korea (Sydkorea) och 9 september samma år Demokratiska folkrepubliken Korea (Nordkorea).
Nordkorea erövrade inledningsvis nästan hela Koreahalvön för att sedan trängas tillbaka in i Nordkorea, men när vapenstillestånd undertecknades i juli 1953 kom den 38 breddgraden att bli skiljelinjen. Någon avspänning mellan Nord- och Sydkorea kom inte till stånd, och FN:s fortsatta uppgift blev att övervaka demarkationslinjen längs 38:e breddgraden mellan de båda staterna.
Koreakriget är formellt inte heller avslutat eftersom det aldrig skrevs något fredsavtal. Med dagens aggressiva kommunistiska regim i Nordkorea är konflikten i allra högsta grad levande.
Musik: When They Drop The Atomic Bomb av Jackie Doll and his Pickled Peppers
Bild: Wikipedia
Our GDPR privacy policy was updated on August 8, 2022. Visit acast.com/privacy for more information.
Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
-
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Påven till Kanada för att be om ursäkt till ursprungsbefolkningI slutet av nästa vecka åker påven Franciskus till Kanada för att be ursprungsbefolkningen om ursäkt för de övergrepp som elever vid katolska internatskolor utsattes för. I över 100 år splittrade den kanadensiska staten ursprungsbefolkningens familjer genom att tvångsplacera barn på internatskolor drivna av bland andra katolska kyrkan. Barnen fick inte tala sitt språk och många utsattes för vanvård, våld och övergrepp. Tusentals barn dog under tiden på internatskolorna.Syftet var att utrota ursprungsbefolkningens kultur genom att kapa familjebanden. Men frågan är hur långt påvens ursäkt räcker?PKK, kurderna och NATOSverige har skrivit under en avsiktsförklaring med Turkiet för att landet ska godkänna Sverige som nato-medlen. Men för många svenska kurder innebär detta ett svek, och för vissa, ett trauma.Centralt för den här diskussionen är PKK, som klassas som en terrororganisation av Sverige och EU. Men vad är PKK? Och hur förhåller sig den organisationen till andra beväpnade kurdiska grupper?Här är hela innehållet i programmet:Timme ettUSA:s president Joe Biden besökte Saudiarabien, vad blev resultatet? Samtal med USA-kännaren Karin Henriksson.Påven reser till Kanada för att be om ursäkt. I över 100 år splittrade den kanadensiska staten ursprungsbefolkningens familjer genom att tvångsplacera barn på internatskolor drivna av bland annat katolska kyrkan. Men vad betyder en ursäkt från påven? Reportage av Paloma Vangpreecha.I Lettland har en strid om gamla sovjetiska monument seglat upp i kölvattnet av kriget i Ukraina. Reportage av Nina Benner.På Grönland hoppas nu vissa att landet ska få spela fotboll under egen flagg, och fotbollen kan komma att bli en del i kampen om självständighet från Danmark. Reportage av David Rasmusson.Krönika av Nina Wormbs.Panelen om veckans inrikespolitik.Timme tvåPKK är klassat som en terrororganisation i Sverige, men varför? Vad skiljer egentligen PKK från andra kurdiska organisationer? Reportage av Edgar Mannheimer.Satir från Utkantssverige.Bråttom att avvärja hoten mot den biologiska mångfalden. Samtal med Torbjörn Ebenhard från Sveriges Lantbruksuniversitet.Regeringen vill begränsa möjligheten att gå före kön med privata sjukvårdsförsäkringar. Reportage av Ulrika Fjällborg.Om "rockgubbarna" som tycks turnera i all oändlighet. Rolling Stones, Iggy Pop, Kiss, Bob Dylan, Tom Jones med flera, är några av de manliga 70-plussare som spelar i Sverige i sommar. Vad driver dem att hålla igång? Samtal med musikjournalisten Fredrik Strage.Kåseri av Pamela Jaskoviak.Programledare Anna OscariusProducent Mona HambraeusTekniker Joachim Persson -
I den avslutande delen om vår käre doktor Kräm, så går Marcus och Christoffer igenom Uppväxten i Kanada och de första brotten. Samt varför teorin om att Cream skulle vara Jack the Ripper är total BULLSHIT!Huvudsaklig information kommer från boken The Case of the Murderous Dr. Cream: The Hunt for a Victorian Era Serial Killer av Dean Jobb
Stöd Oknytt på Patreon för att öka kvalitén på avsnitten och ta del av bonusmaterial: https://www.patreon.com/oknytt
Följ Oknytt på sociala medier!
Insta: @oknyttpod
Facebook: https://www.facebook.com/Oknyttpod
Har du en berättelse du vill att vi ska ta upp?Maila den till: [email protected]
-
I slutet av april blev Kanada klara för VM i Schweiz efter en vinst (4-1) och ett kryss (4-4) mot USA. En som då landslagsdebuterade för Kanada var 25-årige Alex Jette som till vardags spelar i Linköpings Universitets AIF IBK i division 2 och har Hertzöga BK som moderklubb. Alex är gäst i avsnitt 75 där han berättar om kvaläventyret, förväntningarna på VM i Schweiz i november och på World Games som snart ska spelas i Birmingham (USA) i juli.
Our GDPR privacy policy was updated on August 8, 2022. Visit acast.com/privacy for more information.
-
Vi tar upp bevakning av NGEx Minerals, som är ett gruvbolag från Lundin Gruppen som har ett koppar-guldprojekt, Los Helados i Chile. Bolaget är baserat i Kanada och noterat på Torontobörsen. Niclas Wahlström berättar varför det här är ett intressant case.
Disclaimer:
”Informationen i denna podd ska inte ses som investeringsråd. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.”
http://www.paretosec.com/download/compliance/disclaimer.pdf
-
Pappas pojkar visar (inte) prov på kvalité som vanligt. Ferraris KAT(T)ASTROFHELG och stortjurarnas glädje. Lewis Hamiltons (aj aj aj) skadade rygg och Fernando A-lång-so's längdrekord. Ja, det är några av rubrikerna i veckans avsnitt. Hör Filips jubel när Anna lyfter ryktet som gör gällande att kommande race i Kanada, kan bli Nicolas Latifis sista. Hör dessutom Marcus Ericsson berätta om sin nya pallplats i Indycar och vem som är världens bästa däckbytare (Guido). Nedsnack ifrån Azerbajdzjans Grand Prix och uppsnack inför Kanadas Grand Prix. Allt det här får ni i veckans avsnitt av Plattan i mattan!
-
Stefan Kasta, följa sin intuition, kitesurfing och Kanada.
-
Slaget om Atlanten pågick i olika omfattning under hela andra världskriget. De allierades förluster i fartyg kulminerade under 1942, men trots att nästan 5 000 fartyg sänktes kunde tyskarna egentligen aldrig på allvar hota de allierades krigsinsats. Den tyska flottan var alltför dåligt förbered och de allierades resurser alldeles för stora.
USA hade en industriell kapacitet och mänskliga resurser som gav de allierade ett tydligt övertag i kriget mot Hitlertyskland. Men krigsmaterielen och manskapsförstärkningarna måste skeppas över Atlanten där tyska ytfartyg, ubåtar och flygplan gjorde allt för hindra transporterna.
I detta avsnitt av Militärhistoriepodden samtalar Martin Hårdstedt och Peter Bennesved om ett av andra världskrigets mer dramatiska skeenden från slaget om Storbritannien till krigsslutet. Detta är historien om de verkligt avgörande faktorerna i andra världskrigets historia. USA och även Kanada kunde kasta in tyngden av sin industriella kapacitet i vågskålen och genom att överföra resurser över Atlanten göra det möjligt för britterna och ryssarna att hålla ut.
Genom utlåningsavtal – Lend lease-avtal – försågs inledningsvis inte minst britterna med krigsmateriel och andra förnödenheter. Från 1941 då USA kom med i kriget efter Hitlers krigsförklaring handlade det om att förbereda en militär intervention i Europa på samma sätt som under första världskriget.
Tyskarna var knappast förberedda för ett handelskrig på Atlanten. Den tyska marinen var som dess chef storamiralen Raeder uttryckte saken endast stor nog att möta en hedersam död. Inte minst saknades ubåtar i ett antal som på allvar kunde hota de allierade. Under de inledande åren från 1939 till sommaren 1941 försökte tyskarna med en mix av ytfartygsräder, flyganfall och ubåtsanfall störa de allierades sjöfart. Det gick inledningsvis ganska bra, men mycket snart organiserade britterna, amerikanarna och kanadensarna konvojer och luftskydd. Det faktum att britterna lyckades bryta de tyska koderna som sändes med kodmaskinen Enigma gav en avgjord fördel. Sänkningen av Bismarck i maj 1941 markerade slutet på denna period av ytfartygsräder.
Konvojerna skiftade efter det tyska anfallet på Sovjet i juni 1941 till att inte bara handla om inskeppning av materiel och förstärkningar till Storbritannien och Nordafrika utan även till den ryska hamnen i Murkmansk. Under 1942 kulminerade ubåtskriget och slaget på Atlanten. Tyska ubåtar i så kallade vargflockar kunde notera rekordmånga sänkningar under en period då britterna misslyckades med att knäcka den tyska signaleringen och en ny ubåtstaktik användes. När de allierade slutligen lärde sig att hantera den tyska taktiken med hjälp av nya flygplansmodeller, radarsystem, nya lyckade forceringar av den tyska radiotrafiken och ny konvojtaktik ebbade de tyska framgångarna ut. Under de sista krigsåren minskade sänkningarna kraftigt och antalet tyska ubåtar som gick till botten ökade.
Av alla de fartyg som korsade Atlanten under kriget sänktes i slutänden bara några procent. Värst drabbade var Murmanskkonvojerna med 8-procentiga förluster. Intressant i sammanhanget är att endast drygt 6 procent av sänkningarna stod tyska ytfartyg för medan tyskt flyg sänkte drygt 13 procent och ubåtarna 70 procent.
Churchill sa i efterhand att det enda han fruktade under andra världskriget var att tyskarna skulle lyckas stoppa transporterna över Atlanten. I verkligheten var egentligen aldrig någon fara. Tyskarna var så långt ifrån att svälta ut britterna och ryssarna och de allierades resurser så stora att det aldrig var någon fara. Förlusterna var stora, men nyproduktionen under i princip hela kriget kompenserade för förlusterna.
Bild: Handelskonvoj under andra världskriget. Wikipedia, public domain.
Our GDPR privacy policy was updated on August 8, 2022. Visit acast.com/privacy for more information.
-
Vi tar ner ett speciellt Hockey-VM! Garpenlövs märkliga matchning mot Kanada! Schweiz och Finlands magiska gruppspel! Intressanta Tyskland! Utcheckade USA! Barzals upptrappning i slutspelet! Unika Finland!
Och Tjeckiens otroligt underhållande PP-uppställning.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: Nancy Pelosis make fast för rattfylla; Splittringen mellan USA:s katolska kyrka och Demokraternas abortförespråkande blir allt större; Vapendebatten som spänner över USA, Kanada och Sverige; Borgmästarkandidat i Los Angeles vill lägga ner polismyndigheten; Michael Sussmann frias från åtal om lögn för FBI; Skådespelaren Kirk Cameron kritiserar Woke-rörelsen; Transgender Lia Thomas vill nu tävla mot kvinnor i OS; Nya Top Gun mycket sevärd; Barn som pratar om skolskjutning anhålls; SVT förringar Brittney Griners haschinnehav; Polischef i New York mycket kritisk till A.O.C:s användande av masskjutningar i politiska syften.
---------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Vi snackar med IFBB Pro och social media creator Ron Partlow och kollar hur läget är med honom. Hur är läget i Kanada? Hur går det med träningen? Hör honom berätta en del roliga war stories. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.
00:05:59 – Ron inTyngre Old School: ämnen och gäster som motiverar och inspirerar med träningen som en röd tråd. Alla våra gäster har en historia att berätta som både rör och berör – med Fredrik Age & Ashkan Aghili.
Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
-
Vi snackar med Dennis från Delahey Outfitters som anordnar jaktresor till Kanada. Jakt på älg, Björn och småvilt erbjuds. Med småvilt så räknas även Varg i Kanada.
Mer info finns på www,delaheyhuntfish.com -
Lite senare än tänkt skickas nu veckans NHL-puls ut och det blir som alltid en djupdykning i flera delar av Nordamerika.
Exempelvis landar Adam och Jonta i… Tampas slakt! Otroliga Andrei Vasilevsky! Den bästa vänstersidan i ligan! Slaget om Alberta! Connor McDavids historiska slutspel! Svenskdoldisens fina vår! Ljusa framtiden för Rangers! Nästa GM i Sharks! Mark Giordanos kontrakt med Toronto! Evgeni Malkins plats bland de bästa! Blir även en hel del om VM i Finland och Sveriges chanser mot Kanada. - Visa fler