Litauen Podcasts
-
Bemz har cirkularitet inbyggd i varumärket, eftersom deras överdrag förlägger livet på Ikea-möbler. Dessutom produceras allt on-demand i Litauen och ambitionen idag är att hitta allt mer hållbara material. Vilket är en utmaning i möbelbranschen.
Förra året sålda Bemz överdrag och möbelben till ett värde av 140 miljoner kronor till designintresserade på 42 marknader. Målet är att fördubbla omsättningen på tre år.
I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Anneli Kansbod, vd Bemz och styrelseledamot hos Svensk Digital handel.
Bemz grundades av Lesley Pennington för nästan 20 år sedan när hon köpte sin första Ikea-soffa och insåg att hon inte kunde köpa till annorlunda sofföverdrag. Hon är fortfarande aktiv i styrelsen.
Genom att överdragen produceras on demand, även för utgångna soffmodeller, kan Bemz erbjuda kunderna 60 000 olika valmöjligheter i fråga om modeller och tyg.
Bemz har en slimmad organisation på bara 15 personer. Istället arbetar de långsiktigt med duktiga partners. -
I det tredje avsnittet går vi igenom årets bidrag, låtarna från Rumänien, Litauen, Schweiz, Nordmakedonien, Montenegro och Norge, i Eurovision Song Contest 2022. Låtarna på YouTube: https://youtube.com/playlist?list=PLefEu0XEvgsXMLHjlsC9C50MM5_cDiKcr
-
Häng med när Fido, Peppe, Johannes och Jakob snackar om ytterligare 7 bidrag som ska tävla i Eurovision Song Contest i Turin 2022. I detta avsnitt pratar vi om bidragen från:
Irland
Island
Israel
Italien
Kroatien
Lettland
Litauen -
Våra Inför Eurovision-poddar är tillbaka! I första podden 2022 gästas vi av ingen mindre än Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson, som hjälper oss tycka till om bidragen från Albanien, Lettland, Litauen, Schweiz, Slovenien, Ukraina, Bulgarien, Nederländerna och Moldavien.
Glöm inte att sprida podden om ni gillar den, och ge gärna ett snällt betyg på platformen där ni lyssnar. -
Nonni raggar i Litauen, Malte är nervig inför date och Felicia har lösningen (?)
Kontakt: ungdum@novelstudios.se
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Nonni raggar i Litauen, Malte är nervig inför date och Felicia har lösningen (?) Kontakt: ungdum@novelstudios.se See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Johan Mathias Sommarström berättar om läget i Lviv, stort behov av mediciner i Ukraina, vi får en rapport från Litauen och så pratar vi med Mello-vinnaren Cornelia Jakobs.
Nu har de ryska styrkorna bombat nära Lviv och där befinner sig Sveriges Radios korrespondent Johan Mathias Sommarström. Katja Alexandrova jobbar med insamling av mediciner och sjukvårdsmateriel och behovet är stort i Ukraina. Hur orolig är befolkningen i Litauen för en rysk invasion, Carina Holmberg rapporterar, Brittney Griner är basketspelaren som Ryssland anklagar för narkotikasmuggling, vad händer med henne? Cecilia Khavar berättar. Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl -
Litauen har stått upp mot Ryssland och Kina på ett sätt som få andra länder vågat. Hur hotat är Litauen av Ryssland idag? Utrikesminister Gabrielius Landsbergis intervjuas i Vilnius av Pontus Mattsson.
Gäst: Gabrielius Landsbergis, Litauens utrikesminister Kommentar: Li Bennich-Björkman, professor i statskunskap vid Uppsala universitet Programledare: Pontus Mattsson Producent: Maja Lagercrantz Tekniker: Ludvig Widman -
Utrikeskrönika 2 mars 2022.
Lviv, onsdag. Jag skulle bara vara här i ett par dagar. Direkt från en reportageresa i Vilnius satte jag mig på ett plan till Lviv. I väskan en tröja, dator och en bandare. I flera månader har jag liksom många andra följt rapporteringen om den ryska upptrappningen vid den ukrainska gränsen. Bara några dagar innan hade jag pratat med Litauens premiärminister som sa att hon på allvar trodde att det skulle ske, och ännu värre om Ryssland skulle använda sina styrkor i Belarus för att anfalla Ukraina. Och hon var uppenbart irriterad över att det fanns länder i EU som inte ville skicka vapen till Ukraina. Men krig är så förlegat, tänkte jag, i Europa dessutom. Och även om allt tydde på att Ryssland skulle anfalla Ukraina så levde jag på hoppet, snarare än förnuftet. Jag hoppades in i det sista. Tidigt på morgonen i Lviv väckte redaktören i Stockholm mig. Det är krig. Och jag ska alldeles strax rapportera från Ukraina, från Lviv. Berätta, vad som händer samtidigt som jag själv försökte ta in det, försökte förstå. Till ljudet av flyglarm sa jag något trevande i direktsändning, jag minns inte ens vad. Krigets första dag. Nu har det gått en vecka, jag har samlat mig, landat, accepterat, sörjt, känt oro, tillbringat timmar i skyddsrum, lyssnat, pratat, intervjuat. Och det är lika overkligt fortfarande. Att titta i människors ögon, människor, vars liv gått i spillror, barn som gråter över att bli lämnade av sina föräldrar, föräldrar som lämnar sina barn för att gå ut i ett krig, de varken valt eller förtjänat. Människor som flyr, ungdomar som snart skulle börja på universitetet men som nu rycker in i försvaret, beredda att döda och dödas för sitt land, pensionärer, personer med olika funktionsvariationer, som inte ens kan ta sig ner i skyddsrum, medan kriget rasar utanför deras fönster. Eller som läkarna Olexandr och Yaroslava som levde ett vanligt liv i Kiev, reste jorden runt för sina besparingar, drömde om att köpa en sommarstuga, en datja. Nu är hon i Lviv med döttrarna, han på ett sjukhus i Kiev där han tar hand om sårade soldater. Livet är förstört för alltid, sa han innan han satte sig på nattåget till Kiev, från Lviv. Jag och min kollega Johan Mathias Sommarström är mitt ibland dem, andas deras oro, ångest och panik. Vi handlar i samma mataffärer, vi delar skyddsrum, vi befinner oss i samma land. Skillnaden är att jag en dag ska åka hem till min familj, till ett land som håller ihop, till en trygg och säker vardag. Jag har fortfarande bara en tröja för att affärerna här är stängda. Ibland tänker jag på det för att tänka på problem jag inte har. Lubna El-Shanti, Lviv lubna.el-shanti@sverigesradio.se -
Hade kvinnor makten på stenåldern, eller var de bara sexobjekt redan då? Liv har varit i Litauen och dissikerat arkeologen Marija Gimbutas arv. Caroline har följt Kanyes breakdown på Instagram men även läst Johan Heltnes nya bok Sympati för djavulen, vilket tar oss fram till frågan: Hur hade Caroline det själv på Biskops Arnös skrivarskola?
-
Vi djupdyker in i Melodifestivalens andra vecka 2022. Vi hissar och dissar både resultat och innehåll, och släpper i väg en och annan pudel. Dessutom snackar vi med låtskrivaren Anders Wrethov om lördagens dubbla succé och vad han har i fickan för oss de kommande veckorna, samt ringer upp vår ständiga favorit Linda Bengtzing och tar temperaturen inför helgens fyrfaldiga hurra. Och så blir det självklart en hel del Eurovision snack om bland annat Estland, Lettland, Litauen, Ukraina, Tyskland, Danmark, Norge och Rumänien...
-
En dag hittade Eva Grossman sin mormors slitna anteckningsbok där hon på jiddisch skrivit om livet i Vilnius före andra världskriget, och om vad som hände familjen under Förintelsen.
Mina armar hade sträckt ut sig så att jag höll alla i händerna och gick över vägen. En berättelse om min mormor Fruma Don. Så heter den bok som läkaren Eva Grossman skrivit utifrån sin mormors minnen.Det har varit en lång process. Ett sätt att få ihop en splittrad historia. Boken ska finnas som en påminnelse och upprättelse för det de utsattes för. Men den är också en uppgörelse med den egna historien, säger hon, att ta sig an arvet från Förintelsen sker i olika steg.När mormodern har skrivit dagboken vet inte Eva Grossman. Händelserna blandas, kommer tillbaka, och de allra sista meningarna lyder: Olika tankar kommer goda och dåliga men mest kommer dåliga. Jag vill komma ihåg allt. Hon dör 1965, 64 år gammal. Vilnius eller Vilna kallades för Nordens Jerusalem före andra världskriget och hade över 100 synagogor. En tredjedel av stadens befolkning var judar. I Litauen mördades 200 000 judar under kriget, de flesta redan 1941.Ett reportage av Katarina Wikars. -
Vad hände egentligen i Norrland under vikingatiden och hur kom det sig att Litauen blev en stormakt?
-
Litauen har på senare tid retat upp Kina genom att närma sig Taiwan. Hör våra korrespondenter förklara bakgrund och konsekvenser av triangeldramat mellan länderna.
Dessutom får vi följa med Kinakorrespondenten Björn Djurberg bakom kulisserna när han träffar två av landets viktigaste kändisar basketstjärnan Yao Ming och författaren Yan Lianke.Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent, Lubna El-Shanti, ÖstersjökorrespondentProgramledare: Helene BennoProducent: Kajsa BoglindTekniker: Christer Tjernell -
Vi firar våra hundra avsnitt av Vilkas Podderier. Kjell-Åke sitter vid flygeln, brasan är tänd och bubblet upphällt. I detta avsnitt hör ni knastret från brasan & pianomusik, när vi samtalar om de avsnitt som varit och samtidigt planerar för framtiden.
Vi firar att vi har lyssnare i Sverige, USA, Spanien, Italien, Irland, Belgien, Ryssland, Danmark, Grekland, Frankrike, Tyskland, Jordanien, Stor Britannien, Finland, Norge, Portugal, Myanmar, Litauen, Brasilien, Förenade Arabemiraten, Cypern, Nederländerna, Turkiet, Polen, Schweiz, Thailand, Kanada, Seychellerna, Österrike, Åland, Columbia, Pakistan, Indonesien, Australien, Sydafrika, Rumänien, Lettland, Zambia, Taiwan, Puerto Rico, Martinique, Serbien, Nya Zealand och Ukraina.
Vilkas Podderier är en podd med makarna Anna och Mikael Vilkas. Tillsammans pratar de om allt som hör livet till och lite till. Anna är författare och mastercoach med en passion för entreprenörskap och framtidens organisation. Hon arbetar primärt med VD och ledningsgrupper i medelstora organisationer för att skapa tillväxt genom fokus, engagemang och glädje. Läs mer om det i boken "Chilla - din guide till framtidens ledarskap"
Mikael är mediemannen med välkända speakerrösten, bakgrund inom TV, musikbranschen och med mängder av radioguld. Trummorna står i vardagsrummet och guld- & platinaskivorna pryder gästtoaletten. Framtidens marknadsföring, film & digitala kanaler är hans hemmahamn.
Mycket nöje! - Visa fler