Spanien Podcasts
-
Robert Johansson är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack och den här gången går vi mer på djupet kring fysträningen för amerikanska fotbollsspelare. Du får lära dig lite om vilka krav som sätts på spelar på olika positioner, hur man kan tänka kring fysträning under försäsongen respektive under säsongen.
Det blir också en hel del diskussion kring betydelsen av fysträning som ung spelare för att kunna fortsätta att utvecklas som spelare samt betydelsen av att sköta kosten bra under året så man kan styra sin kroppsvikt mer för bättre prestation.
På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.
Hålltider
00:00:00 Det är varmt i Spanien 00:04:45 Robert Johansson om hans fysträning för amerikanska fotbollsspelare 00:09:12 Den fysiska kravprofilen inom amerikansk fotboll 00:12:45 Du behöver hög acceleration med en sprintteknik som skiljer sig från friidrottens 00:15:12 Hur mycket skiljer sig kravprofilen mellan olika positioner? 00:22:36 Hur mycket skiljer sig den fysiska prestationsnivån på olika nivåer inom amerikansk fotboll 00:27:11 Förmågan att lösa situationer utifrån sin roll är ofta det som skiljer duktiga spelare mot mindre duktiga 00:30:44 Tar du rätt beslut fort så upplevs du som snabbare och starkare men vi tränar ganska sällan på beslut 00:37:52 Betydelsen av att veta var man har resten av sina medspelare och motståndare 00:45:13 Vilken roll har uthållighet i amerikansk fotboll? 00:51:31 Hur Robert utför fysträningen på gymmet med sina elever på riksidrottsgymnasium 00:54:11 Hur skiljer sig fysträningen före och under säsong? 00:58:03 Balansen mellan att prestera för stunden och att nå sin maximala nivå efter år av träning 01:04:40 Hur kontrollerar man så att alla hamnar på en lagom nivå på gymmet? 01:07:59 Olika bred fotisättning i knäböj för att försöka träna olika saker 01:10:43 Självskattad återhämtning som ett verktyg för att balansera träning och återhämtning 01:14:46 Betydelsen av att också styra vikten med hjälp av kosten 01:21:11 Försök att individanpassa träningen efter typen av idrottare 01:27:35 Vid gruppträning kan det finnas fördelar i att gruppera idrottarna i olika typer 01:30:56 Upplägget på spelarnas power-pass på gymmet -
Via Sverige och Tyskland har hon sedan en tid tillbaka landat i Spanien där hon representerar den legendariska klubben FC Barcelona. Dagens avsnitt gästas av ingen mindre än den regerande diamantbollsvinnaren Fridolina Rolfö. Vi får höra om besvikelsen efter förlusten i Champions League-finalen, hur hon tar sin an de stora arenorna och om skillnaderna i de olika klubbarna hon spelat i. Dessutom blir det en hel del snack om det stundande mästerskapet som lurar runt hörnet, vilka som kommer få sitt break och vad hon har för förväntningar på resultatet.
Podcasten görs i samarbete med Marabou, som tillsammans med Svenska Fotbollsförbundet har lanserat Tränarlyftet. Läs mer om inititativet här och bli en del av Tränarlyftet: www.svenskfotboll.se/tranarlyftet
Podcasten produceras av Next Level Studios.
-
Då har vi episod nr 2 av Podden om Hantverksbira ute! Denna gången befinner vi oss i Spanien och testar tre olika lageröl. #Alhambra Lager Singular 5,4%
#Rosa Blanca Hoppy Lager 4,8%
#Ambar Export 7% Sidekick är precis som i förra avsnittet Johan. Lyssna, kom med er feedback och lämna gärna ett betyg hos Spotify. Cheers 🍻 -
Via Sverige och Tyskland har hon sedan en tid tillbaka landat i Spanien där hon representerar den legendariska klubben FC Barcelona. Dagens avsnitt gästas av ingen mindre än den regerande diamantbollsvinnaren Fridolina Rolfö. Vi får höra om besvikelsen efter förlusten i Champions League-finalen, hur hon tar sin an de stora arenorna och om skillnaderna i de olika klubbarna hon spelat i. Dessutom blir det en hel del snack om det stundande mästerskapet som lurar runt hörnet, vilka som kommer få sitt break och vad hon har för förväntningar på resultatet. Podcasten görs i samarbete med Marabou, som tillsammans med Svenska Fotbollsförbundet har lanserat Tränarlyftet. Läs mer om inititativet här och bli en del av Tränarlyftet: www.svenskfotboll.se/tranarlyftet Podcasten produceras av Next Level Studios.
-
I en grotta i norra Spanien finns spår av hur människor först tog det avgörande klivet från miljoner år av nomadliv till att bli bofasta jordbrukare.
Vi är tillbaka vid de fantastiska grottorna i Atapuerca i Spanien där forskare de senaste decennierna har hittat unika spår av flera typer av människor, från 1,3 miljoner år sedan ända fram till medeltiden. Bland annat har de funnit mängder av ben från ett dussintal individer, som har gett forskarna material till att klassificera en egen typ av förmänniska, Homo Antecessor, och vars ben här visar spår av kannibalism. Hur nära släkt till oss kan de vara? Det visar sig modern genteknik kunna ge svar på, och åldern på benen gör detta till ännu ett rekord kopplat till grottorna. Vi hör också om hur forskare genom dna kan slå fast att minst två helt olika grupper av neandertalare vistats i grottorna, utan att de analyserat ett enda ben. Och så visar det sig att vår egen art nog var de första att bli bofasta i grottorna, i och med den kulturella revolution som jordbruket medförde.Medverkande: José Miguel Carretero Diaz, paleoantropolog, universitetsprofessor Universidad de Burgos; Cristina Valdiosera Morales, paleogenetiker, docent Universidad de Burgos, Svante Pääbo, direktör för avdelningen för evolutionär genetik vid Max Planck-institutet för evolutionär antropologi i Leipzig.Reporter: Björn Gunér [email protected]: Peter Normark [email protected] -
I avsnitt nr 4 pratar vi om grillar, hur många har vi haft, vilken tycker vi är bäst och behöver man ha flera stycken?
Vi tipsar dessutom om våra allra bästa husbilsprylar.
Och vad är det egentligen för regler som gäller på en ställplats - alltså oskrivna regler!
Vad är det man inte får göra - är det t ex ok att paxa plats åt en kompis?
Sara och Tommy står för avsnittets första restips, en ställplats i Spanien som heter Camper Park La Ribera. Den har ca 250 platser och ligger i Murcia-området. Där finns alla faciliteter man kan önska, förutom en pool, men det har Sara och Tommy tipsat dem om, så det kommer kanske snart.
Längs Göta kanal ligger Nilla & Micke restips - Wassbackens camping, en mysig familjär camping med cafe och restaurang, cykel- och kanotuthyrning och till och med ett litet spa.
Peter har varit på polisjakt för att kunna svara på avsnittets fråga: Vilken husbil får man köra på vilket körkort?
Tommy bjuder på avsnittets #kommarframöl - en "Spaniens Mariestad": San Miguel , Nr 1585 på Systembolaget,
men Tommy rekommenderar alla att åka rätt ner till Spanien och köpa den där istället, för då blir den så mycket godare!
Har du en fråga, fundering eller vill tipsa oss om något, maila: [email protected]l.com
och följ gärna oss: Stora Husbilspodden på Facebook
Youtube till Our Backyard Europe: https://www.youtube.com/c/OurBackyardEurope
Våra Husbilsresor: https://www.youtube.com/c/VåraHusbilsresorSe -
I de fantastiska grottorna i Atapuerca i Spanien har hittats unika spår av flera typer av människor, från 1,3 miljoner år sedan ända fram till medeltiden.
"När de drog en tunnel genom berget så började det rasa ut ben", säger paleogenetikern Cristina Valdiosera. Den planerade järnvägen blev en lycklig slump för alla som är intresserade av mänsklighetens historia i Europa, för snart visade det sig att det inte bara var ben efter exotiska djur som lejon och elefanter, utan också flera olika typer av förmänniskor, det mesta inom ett stenkasts avstånd. Det äldsta fyndet är en bit underkäke som bedöms vara ca 1,3 miljoner år gammal och som hittades 2007. Lite längre bort i tunneln hittade forskarna dessförinnan mängder av ben från ett dussintal individer, som har gett forskarna material till att klassificera en egen typ av förmänniska, Homo Antecessor, och vars ben här visar spår av kannibalism. Och en kort promenad därifrån finns en grotta som är öppen än idag, och där inne visade sig ett djupt hål innehålla skeletten av ett trettiotal individer av Homo Heidelbergiensis, en föregångare till neandertalarna. Att så många kompletta skelett hittats i samma håla får forskare att tro att det är det tidigaste exemplet på en begravningskultur bland människor som vi känner till. Medverkande: José Miguel Carretero Diaz, paleoantropolog, universitetsprofessor Universidad de Burgos; Cristina Valdiosera Morales, paleogenetiker, docent Universidad de Burgos. Reporter: Björn Gunér [email protected]: Peter Normark [email protected] -
Danmark och Sverige var rivalerna som under århundraden slogs om herraväldet i Norden. Skånska kriget inleddes i september år 1675 efter att danskarna tillsammans med Nederländerna förklarade krig mot Sverige. Danskarna ville återta Skåne, Blekinge och Halland som landet förlorat vid freden i Roskilde år 1658.
Skånska kriget såg den 4 december 1676 det blodigaste slaget Sverige upplevt med Slaget vid Lund där hälften av de stridande stupande. Landskapen föröddes av krigen där reguljära förband, friskyttar och snapphanar mötte varandra i regelrätta slag och klassisk gerillakrigföring. Största förlorarna var som alltid civilbefolkningen.
I reprisen av det nymixade avsnitt 67 av podcasten Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Göran Larsson, tidigare chef för Malmös museer och Stadsarkivet samt författare till två böcker om Skånska kriget.
En uppmärksammad roll i krigföringen spelade snapphanarna, som kämpade såväl i militärt organiserade friskyttekompanier som i små grupper eller på egen hand. Svenskarna sökte på alla sätt komma tillrätta med snapphanerörelsen med omväxlande drakoniska straff och amnestiplakat, och snapphanarnas betydelse avtog starkt mot slutet av kriget.
Avgörande för krigets utgång var inte de svenska militära framgångarna i Skåne. Det dansk–svenska kriget var en del av ett stort europeiskt krig mellan å ena sidan Frankrike, som var Sveriges allierade, och å den andra en koalition mellan Nederländerna, Spanien, den tysk–romerske kejsaren och bl.a. Brandenburg och Danmark. Med början i augusti 1678 slöt Ludvig XIV fred med sina främsta motståndare, och plötsligt var därmed Danmark jämte Brandenburg isolerat, och Danmark tvingades sluta fred utan några vinster. Fredsslutet skedde först i Fontainebleau och sedan i Lund, där samtidigt ett svensk–danskt förbund ingicks 1679. Därmed var Skånes framtid avgjord.
Bild: Slaget vid Lund där Karl XI längst till vänster synes för svenska trupper jaga fienden ut på fältet. I bakgrunden slätt och den brinnande byn Vallkärra. Oljemålning från 1696 av Johann Philip Lemke.
Musik: Storyblocks Audio
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
-
Glenn Solberg, förbundskapten, herrar A.
Norrmannen, som spelare tillhörde en av de främsta mittniorna. Flyttade från norska Drammen till Tyskland (Nordhorn) i ett par år som proffs, därefter fortsatte äventyret i Spanien och spel för FC Barcelona, flyttade tillbaka till Tyskland och spel för Flensburg. Avslutade sin spelarkarriär 2009 och har jobbat som assisterande förbundstränare för det norska herrlandslaget och har sedan 2020 och det har blivit både ett VM-silver och ett EM-guld 2022 så här långt, med andra ord en start som svensk förbundskapten.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Häpnadsväckande fynd av förmänniskor har gjorts i Atapuerca, Spanien under de senaste åren. DNA-tekniken ger nya svar om vilka dom här människorna var. Dessutom verkar vår följeslagare hunden ha genetiska förutsättningar för att bli vår vän.
I grottorna i Atapuerca har man hittat flera olika förmänniskor som använt hålorna. Däribland den individ som kallas "den första europén". Man har också sett tydliga tecken på kannibalism bland våra förfäder, och senare på något som kan vara begravningsritualer för en halv miljon år sen. De senaste åren har DNA-tekniken kunnat ge nya svar om vilka dessa människor var och hur nära släkt de var med vår egen art och med neandertalarna som också vistats i grottorna. I podden hörs: Björn Gunér och Katarina Sundgren från Vetenskapsredaktionen SR, och Ulrika Björkstén, SR:s vetenskapskommentator. Poddledare Camilla Widebeck Producent Peter Normark [email protected] -
Det är en härlig Stryktipsrunda att sätta tänderna i denna lördag. 7 miljoner i jackpot och en lurig runda gör att det finns fin chans på hög utdelning.
Vår trio i Stryktipspodden går som vanligt igenom hela kupongen där Nations League, kvalspel i Spanien och svenska Ettan ska analyseras. Lyssna på hela podden!
Nu kör vi!
Missa inte Stryktipspodden på Youtube!
Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. Spelalagom.se
-
Glenn Solberg, förbundskapten, herrar A.
Norrmannen, som spelare tillhörde en av de främsta mittniorna. Flyttade från norska Drammen till Tyskland (Nordhorn) i ett par år som proffs, därefter fortsatte äventyret i Spanien och spel för FC Barcelona, flyttade tillbaka till Tyskland och spel för Flensburg. Avslutade sin spelarkarriär 2009 och har jobbat som assisterande förbundstränare för det norska herrlandslaget och har sedan 2020 och det har blivit både ett VM-silver och ett EM-guld 2022 så här långt, med andra ord en start som svensk förbundskapten.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Sofia är arg och Pernilla är glad och sittdansar i Spanien. VM i att smälla mygg och svenskarnas snåla middagsvanor. Jordgubbsodling på en kyrkogård och så lite Elvis Presley och Jonny Depp. Sommaren ger 1-0 till Spanien.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
I veckans avsnitt har Emma husbilsdrömmar inför sommaren, och Louise har varit i Spanien och skrivit bok. Det pratas om kreativ berusning, att bromsa när man blir fartblind i livet och att pausa sociala medier för att fokusera på sin egen värld.
Följ oss gärna på Instagram; Louise här & Emma här. ❤️ -
Kvällspasset pratar om när du träffade den där oväntade vännen..
Det finns många sätt att skaffa vänner på och ibland är det dom mest oväntade vänskaperna som blir dom bästa. Karin svarade på en annons till en person som ville ha sällskap att vandra Gotland runt, Eva fick en vän på bussen och Jesus fick återse sin gamla skolkamrat och bästis från Spanien en sen sommarkväll vid en badplats i Sverige.I extramaterialet fortsätter bland annat den evighetslånga diskussionen om bidé. - Visa fler