Moskva Podcasts
-
Den 27 oktober 1981 gick den sovjetiska ubåten U 137 på grund i Gåsefjärden utanför Karlskrona. De styrande i Moskva skyllde på felnavigering men denna förklaring avvisades med kraft av den svenska militären.
Den sovjetiska ubåten stod långt inne i ett militärt skyddsområde och hade dessutom följt en hemlig krigsfarled. För svenskarna rådde det inga tvivel om att kränkningen av svenskt territorium varit avsiktlig. När Sovjetunionen krävde att få gå in med en bärgningsstyrka och dra loss ubåten sa den svenska regeringen nej. Gränsen skulle försvaras med våld om så krävdes. Situationen förvärrades ytterligare då det visade sig att ubåten med största sannolikhet hade kärnvapen ombord. Bilder av den grundstötta sovjetiska ubåten kablades ut över världen och för en svensk publik har de kommit att bli själva sinnebilden av Sverige under det kalla kriget.
I efterdyningarna av incidenten med U137 följde en lång rad ubåtsjakter som fick stor massmedial uppmärksamhet. Trots omfattande vapeninsatser lyckades den svenska marinen aldrig tvinga upp någon främmande undervattensfarkost till ytan.
I dagens avsnitt av En oväntad historia samtalar historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund om den sovjetiska ubåten 137 och 1980-talets ubåtsjakter. Hur nära var det att bli en väpnad konflikt mellan Sverige och Sovjetunionen 1981? Vilka motiv kan tänkas ha legat bakom ubåtskränkningarna? Vad var det egentligen den svenska marinen jagade och var undervattensfarkosterna verkligen sovjetiska?
Bild: U 137, senare även känd som S-363, som gick på grund på skäret Torhamnaskär (vid ön Torumskär) vid inloppet till Gåsefjärden, i militärt skyddsområde utanför Karlskrona, Blekinge den 27 oktober 1981, Marinmuseum, CC BY 4.0
Klippare: Emanuel Lehtonen
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Idén om en unikt rysk nation avskild från och moraliskt överlägsen västerlandet formulerades av ryska filosofer i början av 1800-talet. När bolsjevikernas tog makten 1917 cementerade tanken på Ryssland som en avvikare i världen.
Men den ryska särarten har en lång historia. När de ryska härskarna valde ortodox kristendom framför katolicismen avskildes Ryssland från en europeiska idétraditionen, där latinet knöt an till antikens idéarv och band samman de lärda i Västeuropa med varandra.
I detta avsnitt av podden Historia.nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Bengt Jangfeldt, docent i slaviska språk, författare som bland annat har skrivit boken Vi och dom - Om Ryssland som idé.
När vi hör den ryska presidenten Vladimir Putin uttala sig med hat och förakt om Europa blir vi förvånade, men Putin knyter an till en flera hundra år gammal tradition där Västeuropa beskrivits som dekadent och krämaraktigt utan den ryska nationens djup och moraliska överlägsenhet. Den ryska historien har ända sedan Peter den stores tid på 1700-talet präglats av pendelrörelser mot och från Europa.
Redan 1836 formulerade den första ryska filosofen Pjotr Tjaadajev att Ryssland var en nation som stod utanför den universella historiska gemenskapen.
Bild: Religiös procession i Kurskprovinsen av Ilija Repin (1880–1883; Tretjakov Galleri, Moskva), Wikipedia, Public domain.
Musik: Tchaikovsky Dance Of The Sugar Plum Fairy med Craig Austin, Worldwide Public Domain, Storyblock audio.
Lyssna också på Sovjetunionens sammanbrott.
Klippare: Emanuel Lehtonen
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Idag möts Xi Jinping och Putin i Moskva. Kina och Ryssland beskriver sin relation som en "gränslös vänskap". Iran vill också vara med. Vad kan länderna erbjuda varandra och vad vill de ha i utbyte?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Erika Mårtensson
Medverkande: Rouzbeh Parsi, programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet Utrikespolitiska institutet och Kristian Åström, ekonomikommentator -
OS-guldet på 100 m ryggsim i Moskva 1980 (Fredrik Belfrage trodde det var bröstsim i sitt legendariska referat!) gav Bengt Baron en biljett till studier på toppcollage i USA.
Där fick han också stipendier för att ta sin master i business administration.
Som Bengt säger:
”Dom tyckte det var fantastiskt att jag både kunde simma fort och läsa en bok!”
Det gav honom också en biljett till toppen av svenskt näringsliv. Varumärken som CocaCola, Frionor, Kodak, Absolut Vodka och Cloetta har alla på ett eller annat sätt styrts av Bengt Baron.
Ändå är han relativt okänd för många som inte har järnkoll på näringslivet eller OS-medaljörer.
Vi diskuterar varför inte fler idrottare studerar, det konstiga uttrycket negativ feedback, hur det känns att stänga en fabrik, hur man får medarbetarna att tro på en vision och om varför kol är överlägset gasol om man skall laga en piri-piri kyckling. Dessutom, redaktionen för "Mästarnas Mästare" kan sluta ringa, Bengt anser att det finns en anledning att vindrutan är större än backspeglarna!
Moderator: Gunnar Oesterreich
Musik: Mattias Klasson/Daniel Olsen
Distribution: Acast
Samarbetspartners: Life Genomics, Nordic Light Hotel, Funmed, Gröna Gårdar
Hitta allt om podden:
Websida: https://spannandemoten.se/
Instagram: @spannandemoten
Facebook: https://www.facebook.com/spannandemoten
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/gunnar-oesterreich/
Kontakt: [email protected] eller via sociala medier
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hör om ryssar som ber för att Ukraina ska segra och högt uppsatta militärer som öppet kritiserar Putin och krigsledningen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ryssland har varit samstämmigt kring invasionen av Ukraina. Nu kommer flera kritiska utspel från ryska tidigare militärer om de små möjligheterna för den ryska armén att vinna.
Hör bland annat om Igor Girkin som ledde de första beväpnade grupperna som startade kriget i Donbass och var en nyckelspelare 2014 i Rysslands annektering av Krim. Nu kritiserar han Putin öppet och dömer ut Rysslands möjligheter att genomföra invasionen av Ukraina. Frågan är varför han ännu inte fängslats för sina utspel.
Dessutom på gatan i Moskva, där människor berättar för vår korrespondent på plats, att de inte kan leva med en förlust för Ukraina. Trots att de kan få fängelse lägger de i smyg blommor vid ukrainska monument.
Medverkande: Maria Persson Löfgren Rysslandskorrespondent på plats i Moskva, Stefan Ingvarsson analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, Johanna Melén tidigare Moskvakorrespondent.
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström
Tekniker: Joachim Persson -
Gräddfil i Moskva. Utskälld i Hongkong. Inspärrad i USA. Hotad med stryk i Mumbai. Erbjuden cash i Gatwick. Svettpanik i Köpenhamn. Vi delar erfarenheter från flygplatser runt om i världen men funderar ändå mest av allt på hur man bäst edgar en strömbrytare och varför det är najs med pitthud på fingrarna.
FÖR BILJETTER TILL LIVESHOWS OCH VÅR MERCH: Biljetter och merch!
FÖR ATT STÖTTA OSS OCH FÅ ETT EXTRA AVSNITT I MÅNADEN: Patreon!
-
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1 Morgon samlade som podd.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Stockholm, måndag.
Som en liten miniatyrfigur, med ögon lysande av skräck syntes hon sittandes på huk mitt i infernot av betongblock, kullvräkta väggar, utblåsta fönster och bakom henne det enda som var helt, ett vitt badkar. Högst upp på resterna av sin lägenheten på sjunde våningen i ett vanligt nioplans hyreshus i Dnipro, balanserade hon.
Till vänster om Anastasia – en gapade gigantisk avgrund, där två trappuppgångar av niovåningshuset fullständigt pulveriserats av den ryska KH 22-roboten.
En raketformad projektil, som byggs för att slå ut fartyg till havs och avfyras från bombplan.
Den har redan använts flera gånger mot vanliga civila. I semesterbyn Serhivka, sju mil från Odessa, då dödades minst 21 människor i sina lägenheter. I ett shoppingcentrum i Krementjuk minst lika många och så nu i Dnipro där antalet döda kan bli så många som 70. 30-talet döda har hittats, men fortfarande saknas mellan 30 och 40 personer. På sjukhus finns över 70 skadade, många av dem svårt skadade, flera är barn.
Bilderna från nedslagsplatsen är ofattbart grymma. Vem kan med vett och vilja skjuta sönder hus där barn sover i sina sängar och föräldrarna just satt på kaffet. Inte ens om de hörde flyglarmet hade de en chans att ta sig ned i skydd från de högsta våningarna.
Framför rasmassorna en kvinna, som förtvivlat skriker: ni ryssar, som vi alltid behandlat väl, som varit vänner och släktingar, men varför har ni tagit min son ifrån mig, ropar hon ut i tomma intet.
Hon förbannar alla ryssar och lovar dem sju svåra år.
Staden Dnipro har haft mycket ryska relationer, jag har själv träffat många i Moskva, som har släktingar i Dnipro. I Dnipro talas ofta ryska och många där har haft kontakter i Ryssland.
Det har den ryska krigsterrorn effektivt satt punkt för.
I rysk propaganda-tv i går kväll lät alla som blodtörstiga barbarer, när de jublar över de döda i Dnipro och önskar samma totala utplåning av Kiev, Charkiv och andra städer i Ukraina.
Detta är terrorn som talar – det finns inget annat ord – just nu.
Men 24-åriga Anastasia överlevde. En brandman lyckades resa en hög stege och få ned henne från toppen av rashögen. Hon blir en glimt av hopp, precis som den lilla katt, som syntes räddas när den satt fastklamrad på en avsats på en halv fasad.
Ljuspunkter som är nödvändiga för att orka fortsätta leva när den en gång gode grannen förvandlats till en blodtörstigare version än den ökände ryske Ivan den förskräcklige.
Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent
-
Den rysk-ortodoxa kyrkan har en lång historia av band till KGB och nyligen delade högsta ledaren ut medalj till en före detta spion. Samtidigt kämpar Ukraina för att stoppa prästernas inflytande.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den rysk-ortodoxa kyrkan har en lång historia av band till både rysk politik och underrättelsetjänst. Den senaste veckan har den ryska patriarken Kirill i Moskva, gjort flera utspel som gör kyrkan till en ännu mer aktiv part i den ryska invasionen av Ukraina.
Ukraina har under flera år arbetat för att lösgöra sig från den ryskortodoxa kyrkans grepp. För att under den pågående invasionen stoppa det politiska inflytandet från Ryssland, har man både konfiskerat land och fastigheter som tillhör Moskvatrogna präster.
Nyligen kunde man också för första gången höra ukrainska istället för ryska i en kyrka vid det medeltida grottklostret i Kiev, den kanske allra mest betydelsefulla platsen för hela den östortodoxa kristendomen.
Medverkande: Stefan Ingvarsson centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, Johanna Melén tidigare Rysslandskorrespondent, Lubna El-Shanti korrespondent i Ukraina.
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström
Tekniker: Alma Segeholm
-
Kan det vara rätt att vägra en order? Får man äta julbord efter den 24:e? Skulle tyskarna retirerat utanför Moskva? Frågorna är många! Få bonusmaterial genom att bli Patreon!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Häng med ut i världen med Folksagopodden! Fram till jul ger vi oss ut på en resa genom världens sagor. Varje dag innehåller en bokstav, ett land och såklart en saga!
Idag är bokstaven R, landet är Ryssland och sagan är Flugans slott, hittad av mig i Russian Fairy Tales, insamlade av Alexander Afans’ev. Bearbetad på vers av Jack.
Världsdel: Europa och Asien
Huvudstad: Moskva
invånare: ca 140 miljoner
-
Hur gick diskussionerna inne på UD när sovjetiska ubåten U 137 (S-363) gick på grund i Blekinges skärgård 1981? Vilken prägel har Olof Palme satt på svensk utrikespolitik? Och vad var det som gjorde att Sverige bytte till en mer Israelkritiskt hållning? Det är frågor som vi samtalar om i veckans Hotspot, som handlar om neutralitet, diplomati och politisk styrning.
Gäst i programmet är Bo Theutenberg, professor i folkrätt, som har varit folkrättssakkunnig på Utrikesdepartementets och ambassadör från 1976 till 1987.
-
Julen rullar vidare på Militärsnack och Henning undrar vad som skiljer lager och ale. Löjtnanten svarar och får veta att det inte var kul att vara tysk utan för Moskva denna dag. Få bonusmaterial genom att bli Patreon!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Julen rullar vidare på Militärsnack och Henning undrar vad som skiljer lager och ale. Löjtnanten svarar och får veta att det inte var kul att vara tysk utan för Moskva denna dag. Få bonusmaterial genom att bli Patreon! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I månadens avsnitt får vi fortsatt förstärkning från Mattias!
(03:34) I avsnittet pratar vi om böckerna: Pappas flicka på hästgården - Sophie Jahn, Yarden - Kristian Lundberg, The Cracow Ghetto Pharmacy - Tadeusz Panikiewicz, En helt vanlig familj - Mattias Edvardsson, The invisible life of Addie LaRue - V.E Schwab, The Kaiju Preservation Society - John Scalzi, Sea of Tranquility - Emily St John Mandel, Blir du ledsen om jag dör? - Nicolas Lunabba, Juloratoriet - Göran Tunström, Girig-Sverige: Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika - Andreas Cervenka, I'm Glad My Mom Died - Jennette McCurdy, Malma Station - Alex Schulman, He Who Fights With Monsters - Shirtaloon.
(1:06:34) I boktokigas bokklubb så avhandlar vi slutligen Carrie Soto is Back av Taylor Jenkins Reid. Vill ni diskutera boken med oss? Gå då med i vår eftersnacksgrupp på Facebook!
Till nästa månads avsnitt kommer vi läsa En gentleman i Moskva av Amor Towles
Följ oss på Goodreads! Antons profil på Goodreads & Sebastians profil på Goodreads. Våra andra poddar hittar ni i vårt länkträd!
-
Brittney Griner är en av basketvärldens största stjärnor. Med sina 206 centimeter har hon blivit en av USA:s främsta spelare. Men nu kan hennes karriär vara över. I februari i år greps Brittney Griner på en flygplats i Moskva. I bagaget hade hon e-cigaretter som innehöll cannabisolja, något som är olagligt i Ryssland. Hon har dömts till nio års fängelse. Straffet avtjänas i en straffkoloni utanför Moskva.
Engagemanget för att få Griner fri är och har varit stort i USA. Många menar att hon gripits på felaktiga grunder och att hon är en bricka i spelet mellan länderna till följd av kriget i Ukraina.
Hur hamnade Brittney Griner i en rysk straffkoloni? Är hon en bricka i spelet mellan Ryssland och USA? Om hon blir fri - hur ser framtiden ut?
Gäst: Malin Wahlberg, reporter på Sportbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
- Visa fler