Urban Lindstedt Podcasts

 • Att lansera e-handel på flera marknader samtidigt har blivit allt vanligare hos svenska e-handlare, när man tidigare betade av en marknad i taget. Idag finns det exempel på aktörer som lanserar på 40 marknader på ett bräde.

  Posterbutiken Posterton lanserade på åtta marknader samtidigt i december 2020 med lokaliserat innehåll. Strategin är att växa fort för att få synlighet hos Google. I dagarna har de lanserat i Belgien och Österrike och i nästa steg ska de testa i resten av EU med en engelskspråkig sajt. Visionen att bli en av de största posterbutikerna.

  I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Mattias Skog, vd och grundare av Posterton samt Rabie Salem vd för översättningsbyrån Contentor. Detta är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender och översättingsbyrån Contentor.

  Vid senaste nyemissionen i november 2021 värderades Posterton till 100 miljoner sek. När Mattias Skog valde att starta posterbutiken Posterton fanns det redan 40 konkurrenter på den svenska marknaden. Men Mattias såg möjligheter att bygga företaget annorlunda än konkurrenterna och han hade stora insikter på marknaden efter att ha varit vd på konkurrenten Poster Store i 1,5 år.

  Postertons lanserade direkt i Sverige, Finland, Danmark, Frankrike, Spanien, Tyskland, Nederländerna och Polen. Nyligen gick de in i Belgien och Österrike för att snart lansera i resten av EU.

 • Under Ulrika Eleonora d.y korta tid som drottning år 1719-20 nyadlade hon 182 familjer och upphöjde 48 adelsmän till friherrar och 15 friherrar till grevar. Det var också under Ulrika Eleonoras korta regim som det kungliga enväldet avskaffades och frihetstiden tog vid.


  I reprisen av det nymixade avsnitt 68 av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med historikern Joakim Scherp om massadlingen under Ulrika Eleonara d.y. korta regim. Joakim Scherp är tillsammans med Charlotta Forss aktuell med boken Ulrika Eleonora – makten och den nya adeln 1719-1720.


  Ulrika Eleonora d.y hade en nära relation med sin bror Karl XII, men det var ingen självklarhet att hon skulle ta över efter Karl XII:s död i Norge den 30 november 1718. Plågad av sorg efter en älskad bror tvingades hon i allra högsta grad engagera sig makten i en turbulent tid.


  I maktkampen efter Karl XII:s död var det möjligt att avskaffa det kungliga enväldet. Vid riksdagen år 1719 avskaffades enväldet, och en ny regeringsform gav stor makt åt råd och riksdag. Detta markerades ännu kraftigare 1720, då Ulrika Eleonora, som efterträtt brodern Karl XII, överlät kronan till maken, Fredrik av Hessen-Kassel (Fredrik I). Denna period när riksdagen fick stor makt kom att kallas frihetstiden.


  Men det mest bestående av Ulrika Eleonoras kort tid som regent var alla nya adelssläkter. Hon följde en tradition av nyadling som varit omfattande både under drottning Kristina och Ulrika Eleonoras far Karl XI. Skillnaden mellan Ulrika Elenora och tidigare regenter var att hon adlade så många under bara ett års tid.


  De många krigen samt den allt mer omfattande statliga byråkratin krävde nya adelsmän för att fylla behoven av officerare och ämbetsmän. Nyadling var också ett sätt att skaffa sig lojala män i regering samt ståndsriksdagen.


  Men svensk statsapparat var präglad av meritokrati och söner till grevar kunde få sig omsprungna av karriärssugna ofrälsemän som i klättringen mot toppen fick ett adelskap på vägen.


  Musik: Gloria In D Major (Rv 589) – Qui Sedes Ad Dexteram Patris (Allegro), Soundblocks Audio.


  Bild Fredrik I, 1676-1751, konung av Sverige och hans gemål Ulrika Eleonora d.y., 1688-1741, drottning av Sverige, Konstnär: Georg Engelhard Schröder.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.

 • Norsk e-handel är inte lika internationell som svensk, men det finns en rad innovativa e-handlare som ligger i framkant. De mest spännande norska D2C e-handlarna som Remarkable skyltar inte heller med att de är från Norge.

  Samtidigt har Posten Norge utvecklat en egen marknadsplats för matbutiker, förenklat returerna och satsat på återanvändbara emballage. Och lagerautomationslösningen Autostore är norsk. Det bubblar i e-handelsnorge.

  I detta avsnitt samlar programledare Urban Lindstedt med Kjersti Pedersen, researchansvarig hos Bring, Alexander Haneng, direktör för digital innovation på Posten Norge samt Ole Martin Evensmo, grundare och vd Martech24.

  Svenska e-handlare är mycket synliga i Norge, samtidigt som få norska e-handlare säljer utanför Norge förutom en handfull premium-varumärken inom outdoor. Norrmännen brottas inte bara med krånglet att ligga utanför EU utan också deras höga betalförmåga som får leverantörer att begära mer betalt av norska företag.

  Posten Norge utsågs nyligen till Norges mest innovativa företag för tredje gången av tidningen Innomag. De belönas för initiativet att starta marknadsplatsen Amoi, returer via brevlådan och återanvändbart emballage. Samtidigt handlar norska konsumenter för mer pengar än sina svenska och danska bröder.

 • Benito Mussolini (1883-1945) var diktator i Italien under åren 1924 till 1943. Han räknas som fascismens grundare, men Mussolini var framför allt intresserad av makten och hade inga problem att kompromissa med först socialistiska och senare fascistiska principer.


  Fascismen växte fram i växelspel med demokratiseringen av Italien. Det fanns också en besvikelse efter första världskriget, där Italien som förlorat 600 000 man i kriget, aldrig fick de landvinningar de tidigare lovats av Ententen. Fascisterna lovade ordning i ett all mer kaotiskt Italien med generalstrejk och politiskt våld.


  I det första avsnittet av två om fascistledaren Benito Mussolini samtalar programledaren Urban Lindstedt med Martin Hårdstedt, professor i historia vid Umeå universitet, om Benito Mussolini åren 1883-1936.


  Genom slughet och politisk teater i form av den berömda marschen mot Rom blev Benito Mussolini utnämnd till premiärminister i oktober 1922. Genom att ändra vallagarna lyckades han tillskansat sig diktatorisk makt i valet två år senare.


  Mussolini var en av två söner till en lärarinna och en socialistisk smed. Han kom att utbilda sig till lärare, men blev känd som journalist och chefredaktör för den socialistiska tidningen Avanti. Men när han tog ställning för att Italien borde gå med i första världskriget uteslöts han ur socialistpartiet.


  Mussolini sårades allvarligt vid en övning under första världskriget, som han deltog i 1915–17. Han återvände från kriget som övertygad antisocialist och bildade i Milano 1919 den första fascistiska föreningen, ”kampgruppen” fasci di combattimento.


  Trots att våldet fascinerade fascisterna blev Italien en betydligt mildare diktatur än lärjungen och beundraren Hitlers Nazityskland. Men Mussolinis ideologiska hållningslöshet, som underlättade vägen till makten, blev också hans fall. Alliansen med Adolf Hitler, som var långt ifrån självklar, och deltagande i andra världskriget, gjorde att Mussolini slutade upphäng upp-och-ner i en lyktstolpe den 28 april 1945.


  Lyssna också på Italiens dramatiska enande och Ingvar Kamprads fascistiska vän.


  Bild: Mussolini och Quadrumviri under marschen mot Rom 1922: från vänster till höger: Michele Bianchi, Emilio De Bono, Italo Balbo och Cesare Maria De Vecchi, Wikipedia, Public Domain.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.

 • Lagerautomatisering är ingenting nytt, men de kraftigt ökande volymerna inom e-handeln har skapat automatiseringsvåg bland Sveriges e-handlare. Och Sverige och Norden ligger långt fram inom lagerautomatisering i jämförelse både USA och Asien.

  Frågan är om det kommer finnas så mycket personal på framtidens lager. I framtiden kommer mjukvaruutveckling och artificiell intelligens att skapa flexiblare automatiseringslösningar. Och automatiseringen kommer att ställa nya krav på hela vårt logistiksystem i framtiden, som dygnet-runt leveranser.

  I det här tredje och sista avsnittet av automationsskolan samtalar programledaren Urban Lindstedt med Mikael Holmqvist, vd på Knapp i Sverige, Hilda Hultén, redaktör på tidningen Dagens Logistik samt Tobias Henriksson, projekt och försäljningschef på Knapp i Sverige. . Det här är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender, tidningen Dagens Logistik och automationsleverantören Knapp.

  Vi blickar framåt för att lära oss om hur framtidens automatiserade lager kommer att se ut, och hur det påverkar varuförsörjning och kompetensbehov. Vi pratar också fördelarna med omni-lager.

  Hårdvaran inom automationslösningar kommer naturligtvis att förändras framöver, men de stora förändringarna kommer att ske på mjukvarusidan. Här kan plocket samordnas och effektiviseras med hjälp av AI. Redan idag arbetar Knapp med AI för att lösa svårigheter som att få plockrobotarna att klara av att plocka olika typer av produkter. Här går det att utnyttja erfarenheter från ett lager i Australien i Värnamo.

  Automationslösningar går också att implementera i exempelvis obemannade bensinmackar så att kunderna kan handla vanliga produkter samtidigt som de tankar som sedan leveraras fram med robotar. Detta gör Knapp i Österrike idag. Automation gör det också enklare att prioritera orders från kunder i lojalitetsprogram eller de som betalar extra för snabbare leveranser.

  Omnikanalhandel blir allt vanligare, det är ju inte bara traditionella butikshandlare som ställer om mot e-handel, utan också rena e-handlare som skaffar sig butiker eller mindre fulfilment centers. Det skapar både nya möjligheter vid automatisering där man kan balansera arbetstoppar mot varandra inom e-handeln och butikshandeln. Att slippa lagerföra samma produkter på olika lager ger också fördelar.

  Detta är del tre i en serie om tre:
  Del 1) Så lyckas du med automation
  Del 2) Apoteket automatiserar 85 procent av plocket
  Del 3) Framtidens automatiserade lager

 • Berlinmuren blev den starkaste symbolen för delningen av Europa efter andra världskrigets slut. Muren var 43,7 kilometer men med dubbla och tredubbla taggtrådsstängsel med mellanliggande ingenmansland sträckte sig gränsbefästningen 156 kilometer.


  Efter kriget kom amerikanerna att acceptera delningen av Europa och i hemliga samtal mellan USA:s president John F Kennedy och generalsekreterare Nikita Chrustjov gjorde Kennedy klart att de accepterade Sovjetunionens överhöghet över Östeuropa och Östtyskland.


  Östtyskarna fick aldrig fria val, men de röstade med fötterna istället. Under åren 1949 till 1961 lämnade 2,7 miljoner människor det fattiga och ofria Östtyskland för Västtyskland. När antalet flyktingar ökade till 30 415 i juli månad 1961 blev det för mycket för den kommunistiska regimen. Efter att inhämtat godkännande från Moskva påbörjades byggandet av Berlinmuren den 13 augusti 1961.


  I reprisen av det nymixade avsnitt 58 av podcasten Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Jan Lewenhagen som var Dagens Nyheters korrespondent i Berlin 2006–2016. Han har bland annat skrivit boken Kanslern som kom in från kylan där han skildrar Angela Merkels politiska karriär.


  På tre dagar uppfördes Berlinmuren som blev 43 kilometer lång och med tiden kom den att förstärkas med ytterligare en mur, bevakningstorn, minfält och taggtråd. Officiellt var Västvärlden rasande, men i hemlighet var de västliga ledarna lättade över att det spända läget hade fått någon slags lösning – en mur var bättre än ett krig.


  Men trots hindren kom 5 000 människor att fly genom att klippa taggtråd, simma över floder, krypa via tunnlar, dolda i lönnfack i bilar och flyga med flygplan och luftballonger. Runt 200 människor dog vid flyktförsök. Den förste var den 24-årige Günter Litfin som försökte simma över till väst och den siste den 21-årige Chris Gueffroy, som sköts med tio skott i februari 1989. Både försök till och förberedelser för flykt bestraffades med upp till åtta års fängelse.


  Efter den sovjetiska ledaren Michail Garbatjovs perestrojka och glasnost hamnade den östtyska ledningen i stalinistisk opposition och när andra öststater frigjorde sig öppnades järnridån upp. Tiotusentals östtyskar kunde i september 1989 passera gränsen Ungern-Österrike. Östtyska medborgare började nu ställa sig vid muren för att få resa ut. En presskonferens i Östberlin rörande massflykten avslutades med politbyråmedlemmen Günter Schabowskis historiska besked: DDR-gränsen skulle öppnas. Genast.


  28 år efter att Berlinmuren uppfördes öppnades gränsen mellan Öst- och Västberlin den 9 november 1989, klockan sex på kvällen. Mindre än ett år senare återförenades Öst- och Västtyskland den 3 oktober 1990.


  Bild: Berlinmuren 1961. Från tyska federala arkivet. Creative Commons.


  Musiken i avsnittet: TECHNO CITY OF BERLIN by Marco Cappelletti is licensed under a Creative Commons License.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.

 • Språkens historia är berättelsen om mångfald, emigration och förändring. Under mänsklighetens har det existerat uppskattningsvis 1,5 miljoner språk som har minskat till dagens runt 7000 språk.

   

  I Sverige kan vi med en viss ansträngning förstå texter från Birger Jarls tid, men tidigare texter är svårbegripliga utanför språkvetares skrå. Svenskan har utvecklats från proto-indo-europeiskan under tusentals år. Genom att analysera fram resterna av proto-indoeuropiska ord i dagens indo-europeiska språkfamilj kan vi få en fragmentarisk bild av indoeuropernas samhälle för tusentals år sedan.

   

  I det senaste avsnittet av podden Historia Nu samtalar programledarens Urban Lindstedt med Sverker Johansson, lingvist som är aktuell med boken På vandring i språkens fotspår.

   

  De flesta språk har avknoppats från tidigare språk. Studerar vi språkfamiljen indo-europeiska språk kan vi se att språkträdet förgrenas var tusende år. De är kanske så länge ett språk lever. Genom att jämföra exempelvis räkneord mellan olika språk går det att se släktskap.

   

  Sumererna skapade det första kända skrivna språket med sin kilskrift för femtusen år sedan, men de flesta språk saknar skriftspråk. Skriftspråk har en konserverande effekt på det talande språket.

   

  Lyssna också på Tillit hos homo erectus var grunden till språkets uppkomst.

   

  Bild: Babels torn av Pieter Brueghel den äldre, Wikipedia, Public Domain.

   

  Musik: Egyptian Exotic Music Cue av Bobby Cole, Storyblock Audio.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.

 • Apotekets lagerautomatisering av sin e-handel gör det möjligt för dem att ta upp kampen med nätaktörerna Apotea och Meds. I Eskilstuna bygger Apoteket ett högautomatiserat lager på 20 000 kvm. Plocket automatiseras för drygt 85 procent av sortimentet och även pack och andra delar av lagerhanteringen automatiseras.

  Med det nya lagret tar Apoteket in e-handelslogistiken i egen regi, från att den legat hos TPL-aktören Tamro.

  I andra avsnittet av poddserien “Automationsskolan” samtalar programledaren Urban Lindstedt med logistikexperten Olle Carls, som ligger bakom designen av Apotekets nya lagersatsning i Eskilstuna, samt Klara Eriksson, chefredaktör på tidningen Dagens Logistik. Det här är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender, tidningen Dagens Logistik och automationsleverantören Knapp.

  Lagerautomation är ett område som växer – framförallt inom e-handeln – men det finns många minor att gå på, och med Automationsskolan vill Dagens Logistik hjälpa till att sprida kunskap om ett område av affärsmässig vikt för e-handlare.

  Olle Carls har en lång bakgrund inom logistik och lagerautomation. Han berättar om hur Apoteket planerat för och implementerar sin automation. Det är långt ifrån självklart att automatisera plocket av hela sortimentet.

  Olle Carls förklarar hur man planerar en automationslösning utifrån sina flöden, och hur viktigt det är att ha koll på sitt sortiment och sina flöden, veta artiklars storlek och vikt i detalj – och kanske allra viktigast; att automation är ett it-projekt som kräver stora ingripanden i systemen.

  Del 1) Så lyckas du med automation
  Del 2) Apoteket automatiserar 85 procent av plocket
  Del 3) Framtidens automatiserade lager

 • Birger Jarl (1210-1266) blev aldrig kung, men är ändå en av Sveriges historias viktigaste personer. Hans väg till makten blev blodig. Samtidigt lade han grunden till Sverige som stat, skapade ett rättssamhälle, byggde borgar och städer.


  Birger Magnusson var en hård maktspelare som efter att han dödat sina konkurrenter om makten lade grunden till den svenska statsbildningen och grundade Stockholm och ett stort antal städer. Två av sönerna blev kungar – Valdemar Birgersson och Magnus Ladulås.


  I reprisen av det nymixade avsnitt 57 av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, som skrivit ett femtiotal böcker, både fack- och skönlitteratur.


  Birger Jarl var född in i den mäktige Bjälboätten under en tid när lokala stormän styrde sina områden utan inblandning från statsmakten. Han blev kungens närmaste man under en tid som präglades av blodiga maktkamper mellan de ledande ätterna.


  Birger Jarl gifte sig med kung Erik den läspe och haltes syster Ingeborg och blev kungens närmaste man – Birger Jarl. När kung Erik senare dog satte han sin son Valdemar på tronen som efterträddes av Birgers son Magnus Ladulås.


  Före Birger Jarl gjorde lokala stormän och biskopar i princip vad de vill lokalt utan att statsmakten lade sig i, men Birger Magnusson lyckades etablera statsmaktens överhöghet över det lokala.


  Han drev igenom rikstäckande lagstiftning om hemfrid, tingsfrid och kvinnofrid. Han etablerade de flesta av Sveriges äldre städer – däribland Stockholm. Birger Jarl byggde också ointagliga borgar som fick i betydelse i hundratals år.


  Inledande musiken är Kyrie Eleison av The Tudor Consort som är släppt under Creative Commons, Attribution 3.0 International License.


  Bild: Så här såg avbildningen av Birger Jarl ut i Stockholms Medeltidsmuseums utställning 2010. Arkeologen och skulptören Oscar Nilsson har med hjälp av kriminaltekniska metoder rekonstruerat jarlen Birger Magnussons ansikte utifrån osteologiska analyser och gipsavgjutning av kraniet. Rekonstruktionen av den medeltida statsmannen gjordes utifrån det kranium som ligger begravt i Varnhems kyrka och som med stor sannolikhet tillhört Birger Jarl. Foto: Wahlsten, Ray, Medeltidsmuseet.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.

 • Bemz har cirkularitet inbyggd i varumärket, eftersom deras överdrag förlägger livet på Ikea-möbler. Dessutom produceras allt on-demand i Litauen och ambitionen idag är att hitta allt mer hållbara material. Vilket är en utmaning i möbelbranschen.

  Förra året sålda Bemz överdrag och möbelben till ett värde av 140 miljoner kronor till designintresserade på 42 marknader. Målet är att fördubbla omsättningen på tre år.

  I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Anneli Kansbod, vd Bemz och styrelseledamot hos Svensk Digital handel.

  Bemz grundades av Lesley Pennington för nästan 20 år sedan när hon köpte sin första Ikea-soffa och insåg att hon inte kunde köpa till annorlunda sofföverdrag. Hon är fortfarande aktiv i styrelsen.

  Genom att överdragen produceras on demand, även för utgångna soffmodeller, kan Bemz erbjuda kunderna 60 000 olika valmöjligheter i fråga om modeller och tyg.

  Bemz har en slimmad organisation på bara 15 personer. Istället arbetar de långsiktigt med duktiga partners.

 • Försvarsalliansen Nato överlevde tyskarnas demokratisering, Sovjetunionens fall och president Donald Trumps öppna förakt genom att anpassa sig. Enda gången artikel fem utnyttjas, om att hjälpa en angripen medlem, var efter den 11 september 2001 när européerna symboliskt skickade övervakningsplan till USA.


  Med grundandet av försvarsalliansen NATO, eller Atlantpakten, den 4 april 1949 stod det klart att USA lämnat sin isolationistiska hållning som präglat supermakten sedan grundandet. Ambitionerna med Nato var att  ”keep the Russians out, the Germans down and the Americans in”. Men under sina 73 år har alliansen genomgått flera viktiga förändringar.


  I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Ann-Sofie Dahl, docent i internationell politik och Non-resident Senior Fellow vid Atlantic Council i Washington D.C. Hon har skrivit boken NATO – Historien om en försvarsallians i förändring som i dagarna släppts i en ny uppdaterad upplag.


  Redan i slutfasen av andra världskriget var det tydligt att världen var på väg mot en ny världsordning där de forna allierade Västmakterna och Sovjetunionen skulle hamna på var sin sida i det som blev Kalla kriget.


  USA tog en ledande roll för den fria världen efter andra världskriget. Marshall-hjälpen skulle få det av krig förödda Europa på fötter igen och försvarsalliansen Nato skulle stå för säkerheten. Medlemmarna har förbundet sig att försvara varandra om något medlemsland blir angripna.


  De första medlemmarna i Nato var USA och Kanada från Nordamerika och Storbritannien, Frankrike, Italien, Portugal, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Danmark, Norge och Island från Europa. Alla demokratier utom Portugal under diktatorn Salazar.


  Från Sovjetunionen kom svaret 1955 då Warszawapakten bildades med medlemmarna Sovjetunionen: Tjeckoslovakien, Östtyskland, Polen, Ungern, Bulgarien och Rumänien.


  Européerna var rädda att Koreakriget 1950-53 skulle innebära att USA vände sig bort från Europa mot Asien. Men Washington upplevde att det kommunistiska hotet fanns överallt. Därför kom USA att storsatsa på Nato. Kort efter utbrottet av Koreakriget godkände kongressen ett paket på 4 miljarder dollar avsett att stärka försvaret av Västeuropa.


  Alliansen utvidgades 1952 med Grekland och Turkiet. 1955 anslöt sig Förbundsrepubliken Tyskland (Västtyskland) och 1982 Spanien. Frankrike, som ville föra en mer självständig utrikes- och försvarspolitik, lämnade 1966 den del av samarbetet som rör samordning och samträning av militära styrkor, men ingår fortfarande i den kollektiva försvarspakten.


  Nato kom också att ifrågasätta när Storbritannien och Frankrike kom att intervenera i Egypten under Suezkrisen 1956 utan att ha konsulterat med USA ställdes sig Washington på Sovjetunionens sida och frontade sina nära engelska och franska allierade.


  Den ryska aggressionen i Ukraina våren 2014 ledde till ännu ett nytt skede i Nato:s historia. Med det nygamla hotet från Ryssland återvände organisationen till den europeiska scenen, med Östersjön som strategiskt centrum.


  Lyssna också på Able Archer – när världen var minuter från kärnvapen-utplåning.


  Bild: Nato-poster från 1960. Wikipedia.


  Musik: Cinematic Dramatic Adventure Hollywood Orchestra Strings March Trailer av MEDIA MUSIC GROUP, Storyblock Audio.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.

 • Lagerautomation har blivit allt populärare hos svenska e-handlare. Men det är viktigt att ha gjort sin hemläxa för att genomföra ett lyckat automatiseringsprojekt och få ut största möjliga effekt av investeringen. Det finns inte en lösning som passar alla.

  Genom att automatisera kan e-handlaren öka kapaciteten och skjuta upp en lagerflytt. Men det kräver koll på sina processer och sin data. Och e-handlare har ofta för bråttom när de ska välja automationslösning.

  Tidningen Dagens Logistik gästar Ehandelstrender med en poddserie om lagerautomation i tre delar, som produceras i samarbete med automationsleverantören Knapp. Detta är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender, tidningen Dagens Logistik och automationsleverantören Knapp.

  I detta avsnitt samtalar programledaren Urban Lindstedt med Hilda Hultén, redaktör på Dagens Logistik, Tobias Henriksson projekt- och försäljningschef på Knapp i Sverige och Johanna Linder, affärsutvecklare och projektledare på logistikkonsulten Proflow.

  I det här första avsnittet introducerar vi ämnet automation, pratar om olika tekniker, om när det är dags att automatisera, och hur man bäst går tillväga och vad man ska tänka på.

  Det krävs kompetens för en lyckad automatisering. Det är viktigt att verkligen analysera nuläget och veta var man är på väg. Det är också viktigt att vara transparent och öppen mot sina logistikkonsulter och automationsleverantörer. Valet av automationslösning är viktigt – det finns ingen “one size fits all”, utan man måste utgå från sin egen business.

  Det finns olika nivåer på automatisering där den lägsta nivån bara handlar om något mindre moment i logistikhanteringen på ett lager. Sedan går det också att automatisera hela pack-och-plock kedja – då handlar det om investeringar på några miljoner kronor till flera miljarder.

  När en e-handlare kommer till ett läge där volymerna växer och man trycker in mer och mer folk, men ändå inte får ut mer i andra änden, då kan automation vara lösningen. Om man saknar ett WMS-system kan det vara lösningen, men oftast är det här som automation är lösningen. För mindre e-handlare går det också att få tillgång till automation genom att tredjepartslogistik-aktörer har börjat automatisera sina lager.

 • I det finska kriget 1808-09 förlorade Sverige sin östra rikshalva Finland, en tredjedel av sitt territorium och en fjärdedel av sin befolkning, till arvfienden Ryssland. Finska kriget var en del av Napoleons maktspel för att komma åt Sveriges allierade Storbritannien.


  Förlusten av Finland, som varit en integrerad del av det svenska riket sedan tidig medeltid, var ett nationellt trauma. Det finska kriget var också sista gången det slogs på dagens svenska territorium när ryssarna invadera Västerbotten.


  I reprisen av det nymixade avsnitt 59 av podcasten Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med historieprofessor Martin Hårdstedt vid Umeå universitet som har skrivit standardverket Finska kriget 1809-09.


  Utan att förklara krig anföll Ryssland Finland den 21 februari med 24 000 man. Sverige hade påbörjat mobilisering i Finland, men isarna gjorde det omöjligt att undsätta Finland från Sverige. Kriget var en direkt konsekvens av den ryska tsarens Alexander I och Napoleons överenskommelse i Tiltsi året innan där Storbritanniens allierade Sverige skulle kväsas.


  Den svenska försvarsplanen var i hög grad defensiv. Ryssarna bestod av erfarna yrkesmilitärer som gick i krig mot i huvudsak en bondearmé. De svenska bondesoldaterna kunde faktiskt mäta sig med de ryska yrkesmilitärerna, men i längden kunde inte Sverige stå emot stormakten Ryssland.


  En av de mest obegripliga händelserna under kriget var Svea Borgs helt onödiga kapitulation, men den viktigaste orsaken till att Sverige förlorade kriget var bristande underhåll i det fattiga och glest befolkade Finland.


  Gustav IV:s militära inkompetens och avsaknad av geopolitisk förståelse hade också betydelse för förlusten av Finland. Förlusten av Finland fick också stora politiska konsekvenser med avsättandet av Gustav IV Adolf i en oblodig statskupp.


  Musiken: Björneborgarnas marsch av Runeberg, Johan Ludvig (san.);Carlsson, Bengt (joht.) Framförd av Muntra Musikanter,1928, Public Domain

  http://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/deed.fi


  Bild: Björneborgarnas marsch av Albert Edelfelt, 1900, Public Domain.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.

 • Go North är Sveriges första Amazon-aggregator som köper upp varumärken på Amazon av tredjepartssäljare. Med insikter om hur man bygger varumärken på Amazon, smarta processer och kapital räknar Go North nå miljarder kronor i omsättning på tre år med lönsamhet.

  Det har gått fort. Förra året startade Go North helt datadrivet sitt första varumärke på Amazon i USA. Sedan i december har de köpt ytterligare 10 varumärken på Amazon och planerat att köpa ett nytt varumärke i veckan för att i år nå 100 miljoner kronor i omsättning.

  I detta avsnitt samtalar programledaren Urban Lindstedt med Johan Hallenby, vd och grundare av Amazon-aggregatorn Go North.

  Efter att med analyserat hundratusentals varumärken på Amazon genom att skrapa data från e-handelsjätten, startade Johan Hallenby förra året ett eget varumärke på Amazon i USA. När hans säljarkonto frystes i fem månader, för att Johan inte kunde identifiera sig själv med en gasräkning, ägnade han tiden för att lära sig allt om Amazon.

  Genom smarta verktyg går det att få ut förvånansvärt mycket data om varumärkena på Amazon. Go North har identifierat 220 000 varumärken på Amazon som är värda att köpa. Genom sina egna erfarenheter att utveckla varumärken på Amazon och kapital räknar de med oerhörd snabb tillväxt.

  Det var 2018 som Amazon började tillåta försäljning av Amazon-konton startade de första Amazon-aggregatorna i USA. Det finns över 1,5 miljon tredjepartssäljare på Amazon som främst säljer sina egna varumärken.

 • Det första Sveariket etablerades på 1100-talet före vår tidräkning med kungasäte i Håga utanför dagens Uppsala. Sveariket var ett utvecklat samhälle som byggde sin makt på den långväga handeln av metaller med kontinenten och brittiska öarna.


  När Sveariket var som störst på 800-talet fvt kontrollerade svearna Uppland, Västmanland, Södermanland och Vikbolandet. Och tributrelationer kunde sträcka sig ända till Finland, Estland, Kurland och Blekinge.


  I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med Jonathan Lindström, arkeolog och författare aktuell med boken Sveriges långa historia – Människor, makt och gudar under 14 000 år.


  Sveakungarna manifesterade sin makt genom att bygga ett 40 meter långt kulthus på Hågön. Tre kilometer från Hågön uppfördes dessutom den gigantiska borgen Predikstolen som var 200 gånger 270 meter stor. I slutet av det första Sveariket omkring år 1030 fvt uppfördes också en hög som var 50 meter i diameter och åtta meter hög.


  Svearnas kärnområde var dagens Uppland och Västmanland med tyngdpunkten i Håga. Även Södermanland, Mälarområdet och Vikbolandet ingick, medan Gotland hade mer jämlika relationer med Sveariket. Samtidigt fanns det tributländer i Norrland, Finland och Baltikum.


  Sveakungarnas maktställning byggde på att de kontrollerade den långväga handeln med kontinenten och brittiska öarna av koppar, tenn och ylletyg. Med Norrland, Finland och Baltikum inkluderas även handel med pälsar och slavar.


  Med dåtidens skeppsteknologi kunde sveakungarnas handels- och maktnät sträcka ut sig 20 till 30 mil från centrum – motsvarande en veckas paddlande enkel väg. För att upprätthålla relationer ännu längre bort krävdes kolonier.


  Lyssna också på Trälarnas liv och Tunnes träluppror och Gamla Uppsalas hemligheter avkodas.


  Musik: Fairytale Female Vocal av Psystein, Storyblock Audio


  Bild: Stora Rickebyhällen ligger i Boglösa socken i Trögds härad i Fjädrundaland, Enköpings kommun, Uppsala län, Uppland, Sverige. Hällristningsområdet mäter 19×19 meter och fördelas på sex ristningsytor. Sammanlagt finns där 51 skepp, 115 fotsulor varav 58 parvis sammanhuggna, 18 ringar, 6 människor, 2 djur, 1 ”stol / mantel”, 6 obestämbara figurer, 15 fragment och 94 skålgropar. Wikipedia, Creative Commons.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.