Aron Schuurman Podcasts

  • Cheopspyramiden är omkring 140 meter hög och den har beundrats som ett av världens byggnadsmirakel i fyra och ett halvt millennium. Grekiska, romerska och arabiska skribenter fyllde sidorna med utläggningar om vad monumentet egentligen var för något. En skattkammare? Ett spannmålsmagasin från gammaltestamentlig tid? Eller kanske ett gigantiskt bibliotek som byggdes av sagokungen Surid ibn Salhouk före syndafloden, för att bevara allt mänskligt vetande inför framtiden? Buden var många. 


    Vissa historieskrivare träffade rätt, som när greken Herodotos på 400-talet f.Kr. rapporterade ryktet att det var en grav som kung Cheops låtit bygga för länge sedan. Det dröjde dock ända till 1800-talet innan detta kunde verifieras och den vetenskapliga utforskningen ta fart. Sedan dess har vi lärt oss åtskilligt. Cheopspyramiden har införlivats med global allmänbildning och blivit en av jordens största turistsevärdhet.


    I femte avsnittet av podden Harrisons dramatiska historia samtalar Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, med Katarina Harrison Lindbergh, historiker och författare, om Egyptens pyramider – framför allt Cheopspyramiden – och den roll de har spelat i vår kultur.


    Egyptens pyramider rymmer fortfarande många gåtor som pockar på lösningar och svar. Var det slavar som byggde monumenten, eller restes de av vanliga bönder som ålagts – och accepterat – hårda dagsverksplikter? Vad finns i de besynnerliga hål- och tomrum i stenmassorna som modern teknik har avslöjat, men som ingen människa hittills har tagit sig fram till?


    Bild: Cheopspyramiden, Foto: Nina Aldin Thune, Wikipedia, CC BY 2.5

    Lyssna också på Antikens sju underverk.


    Klippning: Aron Schuurman


    Producent: Urban Lindstedt


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • När drottning Elizabeth II tillträdde tronen 1952 var Winston Churchill premiärminister, viktiga varor ransonerades fortfarande i Storbritannien och nedmonteringen av det brittiska imperiet var i full gång.


    Monarkin åtnjöt stor respekt i Storbritannien och inom samväldet. Och trots alla skandaler drottningens barn varit inblandade i under decennierna har respekten och vördnaden för Elizabeth II varit fortsatt stark. Hennes lite ålderdomliga pliktkänsla och strama yttre har varit konstanten i ett brittiskt samhälle som ändrats i grunden.


    I detta avsnitt av Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med professor Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, om den långlivade drottning Elizabeth II:s liv, hennes roll i ett sönderfallande brittiskt imperium och hennes förmåga att hålla samman ett Storbritannien på nedgång.


    Drottning Elizabeth föddes den 21 april 1926 och avled den 8 september 2022, 96 år gammal. Hon var bara 25 år när hon den 6 februari 1952 tillträde tronen som regent över 32 stater. Den unga drottningen möttes av stor välvilja, men under hennes sjuttio år på tronen skulle skandalerna kring hennes familj minska respekten för monarkin, även om drottningen behöll sin popularitet.


    Hennes första premiärminister var den åldrande Winston Churchill och hon kom att arbeta tillsammans med sammanlagt 16 premiärministrar under hennes 70 år som drottning. Hennes regim präglades av flera utmaningar. Behovet att upprätthålla monarkins popularitet när nation efter nation lämnade det brittiska samväldet och att försöka hålla kungahuset fri från skandaler och press har flera gånger satt drottningen på prov.


    Genom sin utstrålande pliktkänsla och värdighet förblev hon en oerhört populär monark som efter sin död lämnat hela sitt samvälde i sorg. Hennes död blir en påminnelse om monarkin som sammansvetsande symbol och Samväldets sårbarhet. 


    Lyssna också på Kungamakten från forntid till nutid.


    Musik: God Save The King av PacioLeon, Wikimedia Commons: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:God-Save-The-King.oga


    Klippning: Emanuel Lehtonen


    Research: Aron Schuurman

    Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.