Peter Podcasts

 • I dagens avsnitt pratar vi om aktuella marknadshändelser, statistik för historiska björnmarknader och Magnus största innehav i hans privata portfölj, det polska ESG-caset Grodno.


  ---


  Gå in på www.rarewineinvest.se, där du kan få hjälp med alternativa investeringar samt där du kan lära dig mer om investeringar i vin. Följ även RareWine Invest på Twitter @RareWineGroup


  ---


  Tidsstämplar:

  0:40 – Spaningar, makroekonomi och marknadshändelser

  08:20 – RareWine Invest

  10:29 Grodno

  23:30 – Summering

   

  Twitter: @AktiesnackPodd

  Magnus och Peter finns såklart också på Twitter: @analytikern1234 (Magnus) & @Matematikern3 (Peter).


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Peter Nilsson är coach, författare, föreläsare, certifierad kommunikolog, utbildare inom förändringsarbete och coach.

  Han har skrivit 4 böcker, varav 3 stycken är inom bokserien ”Hur svårt kan det vara?”. Den första boken är en omgjord D-uppsats, vilket är en studie över vad som skapar framgångsrika team.

  Tillsammans med Madeleine Mofjärd driver han podden ”Perspektiv”.

  I dagens avsnitt så kom samtalet att på djupet handla om nycklar till framgångsrika inre och yttre förändringsprocesser, allt utifrån Peters unika kombination av kunskap men med störst fokus på hans kommunikologiska kompetens. Välkommen att lyssna!

  Tack för att just du lyssnar på ”Både och, istället för antingen eller – en podd om Integrativ medicin och hälsa. Följ oss på sociala medier, och ge oss gärna fem stjärnor på iTunes om det här var givande för dig. Prenumerera gärna på vår podd!

  ♥ Facebook: https://www.facebook.com/integrativmedicin♥ Youtube: https://www.youtube.com/user/integrativMedicin

 • Det börjar ju bli dags för semester, och det är mycket att tänka på!
  Vi pratar semesterpackning - vad packar vi in och vad packar vi ut?
  Behöver man fylla på gas under resan?
  Och hur funkar det med hastighetsregler, vägavgifter, vinjetter och boxar i olika länder?

  Vi tar oss även en tur in i husbilsköket - kan man verkligen laga mat i husbilen som man gör hemma?

  Avsnittets restips bjuder Tommy och Sara på: Mont-Saint-Michel i nord-västra Frankrike, som bonus bjuder även Tommy på en liten historielektion.

  Därefter tar Peter oss till Mariefred och Mariefreds camping och tipsar dessutom om ett slottscafe där man kan frossa i kakor

  Avsnittets #kommaframöl är en Breznak som är en av Peters favoriter från Tjeckien, nr 1611 på Systembolaget

  Länkar från avsnittet:
  Tysklands miljödekal för att kunna köra in centralt i många städer: https://www.dekra.se/
  Läs mer om att köra bil utomlands på M-Sveriges hemsida:https://msverige.se
  Österikes Go-box: https://www.go-maut.at/en/ (går välja engelska)
  Sloveniens Darsgo-box: https://www.darsgo.si (Går välja engelska)
  Frankrikes Miljödekal: https://www.certificat-air.gouv.fr
  För att läsa mer, surfa in på https://www.ourbackyardeurope.com/miljodekaler/

  Dokumentet för farfarsregel utskrivet och med i bilen.
  Hittas här:https://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/ALL/?uri=CELEX:32013D0021

  Har du en fråga, fundering eller vill tipsa oss om något, maila: [email protected]

  Följ gärna oss: Stora Husbilspodden på Facebook
  Youtube Våra Husbilsresor: https://www.youtube.com/c/VåraHusbilsresorSe
  Till Our Backyard Europe: https://www.youtube.com/c/OurBackyardEurope

 • I veckans avsnitt åker vi på roadtrip till Kristianstad för att träffa den mytomspunna FotAnders! Eftersom vi gillar teknisk stress så får vi så klart i bilen även tag på Peter på YMR Track Club för att prata om att plåga sig i 100 dagar och om alla de nya kollektionerna 👌🏻. Och vilken cliffhanger det blev kring Helsingborgskollektionen….. Väl framme hos Anders fick vi oss ett riktigt gott snack om både livet och löpning 🌟. Om att vara prestationsmänniska och karriärist, att bränna ut sig och att våga ändra riktning. Att satsa på sin passion och att fan väga säga ”I’m out” och lämna sitt gamla liv från en bensinmack i kungens kurva 💪🏻. Och så klart pratar vi om…. FÖTTER! Om fotens ursprung, vad skor gör med dem och om vad en balanserad träning innebär. Och ännu en cliffhanger. Efter vi avslutat inspelningen tog Anders tag i Simons fot, knådade den till en 9:a på smärtskalan OCH…. Ni anar aldrig vad som hände sen (stay tuned nästa vecka)… avsnitt 81 - nuuu kör vi!!

 • I dagens avsnitt pratar vi om makroläget, hur man kan tänka som småsparare/retail-investerare i dessa dystra börstider, SBB, kryptovalutor och Peters största innehav Vertiseit. Allt detta paketerat till 40 minuters lyssning.


  ---


  Gå in på www.rarewineinvest.se, där du kan få hjälp med alternativa investeringar samt där du kan lära dig mer om investeringar i vin. Följ även RareWine Invest på Twitter @RareWineGroup


  ---


  Tidsstämplar:

  0:40 – Spaningar, makroekonomi och marknadshändelser

  12:27 – SBB

  15:14 – Krypto

  19:00 – RareWine Invest

  21:05 – Vertiseit

  38:45 – Summering

   

  Twitter: @AktiesnackPodd

  Magnus och Peter finns såklart också på Twitter: @analytikern1234 (Magnus) & @Matematikern3 (Peter).


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Syskonen Peter och Petra är två små, små barn som tillhör småfolket. När de börjar i skolan hamnar de i en helt vanlig klass med stora barn, och där lär de känna Gunnar. Hör Astrid Lindgren läsa sin novell om Peter och Petra, en berättelse om att komma ny till en klass och få nya kompisar.Mer om saganSagan om Peter och Petra kommer från sagosamlingen "Nils Karlsson-Pyssling" från 1949.Text: Astrid Lindgren Berättare: Astrid Lindgren Omslagsbild: Kristina Digman Exekutiv producent: Klara Grape

 • I podden Myter och Mysterier har mystikern Eric Schüldt gjort en observation som blir grunden för dagens samtal. Kyrkan bär på en Petruslinje och en Johanneslinje. Två olika sätt att vara kyrka, som ändå tillsammans utgör en enda gemenskap. En överlappande observation har gjorts av professorn i kyrkohistoria, Samuel Rubenson. Några uttryck för Petruslinjen är den offentliga bekännelsen, utläggningen och läran. Johanneslinjen lyfter snarare fram avskildheten, tystnaden och mysteriet som väg till gnosis.

  Detta sista avsnitt med prästen Peter Westermark blir en historisk resa fram och tillbaka sedan kyrkans födelse. Från Origenes, ökenfäderna och Gregorius av Nyssa, till östkyrkans Hesychasm och den västerländska mystikens  olika uttryck i exempel som Meister Eckhart och Böhme. Vi diskuterar den språkbarriär som hindrade västkyrkan att ta del av östkyrkans mystik och när språkbarriären bröts, genom renässansen. I den medföljande texten till avsnittet tillkommer timestamps, som dels möjliggör större överblickbarhet, så att man kan se när i tiden olika händelser vi talar om äger rum, men också gör det möjligt för den mindre historieintresse att hoppa över dessa delar.

  Vår reflektion avslutas i gnosticismen och nyplatonismen. Vi frågar oss vad Gnosis egentligen är, och på vilket sätt gnosis alltid varit en självklar del i kyrkan. Därtill om vilka gnostiska texter, som när allt kommer kring, vi personligen uppfattar oss mest dragna till.

  Timestamps:
  Kyrkohistoria
  02:00 - Johanneslinjen och Petruslinjen
  07:00 - Origenes, (200tal)
  08:00 - Gregorius av Nyssa (300tal) & ökenrörelsen/ökenfäderna (300-500tal för första vågen)
  09:40 - Hesychasmen, Symeon den nye teologen (900tal) och Gregorius Palamas (1300tal)
  12:35 - Meister Eckhart (1200/1300tal), Cusanus (1400tal)
  13:25 - Böhme (1500/1600tal)
  14:35 - Språkbarriären mellan öst och väst.
  Skolastiken (från 1100tal till 1700tal) Renässansen (1400 till 1600tal beroende på hur man definierar det). Augustinus (300/400tal). Hermetism (100-300tal).


  Gnosticism, nyplatonism & gnosis
  18:40 Gnosticismen & Nag Hammadibiblioteket (100-400tal)
  27:25 Nyplatonismen (200-400tal) & Platonism (300fkr till runt år 0)
  33:50 Kristen mystik i jämförelse med gnosticism och nyplatonism
  45:40 Gnosisbegreppet & Peter och Carls favorittexter från gnostikerna

  Mer från vårt instagramkonto:
  https://www.instagram.com/p/Ce_9i4IMgcn/

  "The school of Athens" av Raphael
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/9/91/School-of-athens.jpg

  Två nycklar till vem som är vem i "The school of Athens"
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/54/The_School_of_Athens%3B_a_key_to_the_figures_in_the_compositio_Wellcome_V0006664.jpg
  https://wp.en.aleteia.org/wp-content/uploads/sites/2/2017/05/school-of-athens-19-638.jpg?quality=100&strip=all

 • I avsnitt 162 sitter Erwin tillsammans med Peter Lindberg, specialistfysioterapeut inom Smärta och Smärtrehabilitering samt doktorand på Karolinska Institutet. Peter har skapat ett unikt material i form av Smärtguiden, för att hjälpa både vårdgivare och människor som lider av smärta att navigera i en positiv riktning. Det bästa av allt – den är helt gratis!

  I avsnittet får vi veta lite mer om Peters bakgrund, hans resa inom fysioterapin och hur han kom att skapa Smärtguiden. Peter guidar oss även lite igenom hur Smärtguiden är tänkt att användas och vad man kan hitta i den.

  Peters podcast ’Rehabsnack’ hittar du överallt där poddar finns. Smärtguiden och alla resurser därtill hittar du här:
  smartguiden.wordpress.com

  För att stötta vår podcast på ett enkelt sätt så ta del av vårt samarbete med utbildningsplattformen TrustMe-Ed och deras prenumerationserbjudande:

  Månadsprenumeration med 7 dagar gratis prövotid Helårsprenumeration med 7 dagar gratis prövotid

  Följ Tyngre Rehab och värdarna på Instagram: @Tyngrerehab, Daniel Andréasson, Kenneth Färnqvist, Erwin Lindén och Oskar Ek.

  Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.

 • I veckans avsnitt av det här universumets Soffhjältarna gör grabbarna omedvetet val som påverkar allt. Det blir spelnyheter med snack om mer eller mindre intressanta remakes, Peter listar filmerna han sett under veckan och Sebbe har spelat skräckspel. Allt detta, … Läs mer

 • Den här veckan snackar vi om att mobiltelefonen är död och vi går mot nya typer av enheter, men kanske inte alla. Digitala dinosaurier är inte först på bollen, och kanske kommer de, liksom sina riktiga motsvarigheter, att dö ut. Vi pratar också om huruvida den digitala verkligheten kan erbjuda en lika bra eller kanske bättre upplevelse än den fysiska och så berättar Peter att din kommun kommer ha ett eget kärnkraftverk inom en snar framtid.

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I avsnitt nr 4 pratar vi om grillar, hur många har vi haft, vilken tycker vi är bäst och behöver man ha flera stycken?
  Vi tipsar dessutom om våra allra bästa husbilsprylar.
  Och vad är det egentligen för regler som gäller på en ställplats - alltså oskrivna regler!
  Vad är det man inte får göra - är det t ex ok att paxa plats åt en kompis?

  Sara och Tommy står för avsnittets första restips, en ställplats i Spanien som heter Camper Park La Ribera. Den har ca 250 platser och ligger i Murcia-området. Där finns alla faciliteter man kan önska, förutom en pool, men det har Sara och Tommy tipsat dem om, så det kommer kanske snart.
  Längs Göta kanal ligger Nilla & Micke restips - Wassbackens camping, en mysig familjär camping med cafe och restaurang, cykel- och kanotuthyrning och till och med ett litet spa.

  Peter har varit på polisjakt för att kunna svara på avsnittets fråga: Vilken husbil får man köra på vilket körkort?

  Tommy bjuder på avsnittets #kommarframöl - en "Spaniens Mariestad": San Miguel , Nr 1585 på Systembolaget,
  men Tommy rekommenderar alla att åka rätt ner till Spanien och köpa den där istället, för då blir den så mycket godare!

  Har du en fråga, fundering eller vill tipsa oss om något, maila: [email protected]

  och följ gärna oss: Stora Husbilspodden på Facebook

  Youtube till Our Backyard Europe: https://www.youtube.com/c/OurBackyardEurope
  Våra Husbilsresor: https://www.youtube.com/c/VåraHusbilsresorSe

 • Utrikeskrönika 15 juni 2022.

  Goris, Armenien, onsdag. Drygt 30 år efter Sovjetunionens sönderfall fortsätter gränserna att flyttas i den postsovjetiska världen. Här, i sydöstra Armenien, har Azerbajdzjan kommit närmare efter kriget, det sex veckor korta, eller långa, hösten 2020. Ett rättmätigt återtagande av territorium som tillhör oss, om du frågar i Azerbajdzjan. En orättfärdig ockupation av vårt historiska land, om du frågar i Armenien. I en annan del av det som en gång var Sovjetunionen, i Ukraina, pågår gränsförskjutningen för fullt. Vi återtar bara det som rättmätigt tillhör oss, är Rysslands president Putins senaste förklaring till det som sker. Först, när invasionen inleddes, var motivet att Ukraina skulle "avnazifieras". En förklaringsmodell obegriplig för många. Därefter sades det att krigets huvudsakliga syfte var att "befria" Donbass, i östra Ukraina. Nu, säger Putin, handlar allt om att återta det som historiskt sett tillhör Ryssland, precis som tsar Peter den store en gång i tiden gjorde. Men, säger kritiskt inställda ryssar, jämförelsen med tsaren haltar. Peter den store grundade Sankt Petersburg och öppnade, som det heter, fönstret mot Europa. Vladimir Putin stänger istället alla fönster och dörrar. En ny järnridå reser sig bakom vilken all form av utveckling stannar av. Tsar Peter den store flyttade gränser hej vilt. Men det gjorde alla på den tiden. Nu gör man inte det längre. Häromdagen firades Rysslands dag. Den 12 juni för 32 år sedan utropade Boris Jeltsin den ryska sovjetrepublikens självständighet. Sovjetunionen var på väg att begravas. En ny era föddes som skulle bli friare och mer demokratisk. Jeltsin var otymplig redan i livet och kanske vänder han sig inte direkt i graven nu. Men vad han skulle tycka om det som pågår, under ledning av hans efterträdare, är inte svårt att gissa. Jeltsin trodde på Putin som rätt person att föra arvet av demokratisering och västorientering vidare. Det var det många som gjorde. Men snart in i det nya presidentskapet väcktes tvivel. Ett tidigt och mycket symboliskt beslut var att återinföra den gamla, sovjetiska nationalhymnen, om än med ny text. Jeltsin var mycket kritisk. Det osade, menade han, sovjetnostalgi och bakåtsträvande till en tid för länge sedan utgången. Lika förlegat som att i dagens Europa försöka flytta gränser genom krig. Johanna Melén, Goris, Armenien [email protected]

 • I dagens podd går vi igenom allt du behöver veta om investerarlegendaren Peter Lynch. Som förvaltare av Magellan Fund på Fidelity Investments mellan 1977 och 1990 hade Lynch en genomsnittlig årlig avkastning på 29,2%, vilket var mer än dubbelt så bra som S&P 500 under samma tidsperiod. Detta gjorde Magellan Fund till den bäst presterande fonden i världen. Utöver detta har Lynch skrivit tre legendariska finansböcker, One Up on Wall Street, Beating the Street och Learn to Earn. Vi pratar om Lynch bakgrund, vad han föredrar att investera i för bolag och hans viktigaste budskap från boken One Up on Wall Street.


  ---


  Gå in på www.rarewineinvest.se, där du kan få hjälp med alternativa investeringar samt där du kan lära dig mer om investeringar i vin. Följ även RareWine Invest på Twitter @RareWineGroup


  ---


  Tidsstämplar:

  0:40 – 12:47 – Spaningar och aktuella marknadshändelser

  12:47 – 15:05 – RareWine Invest

  15:10 – 40:35 – Allt du behöver veta om Peter Lynch

  41:07 – 42:30 – Summering av avsnittet

   

  Twitter: @AktiesnackPodd

  Magnus och Peter finns såklart också på Twitter: @analytikern1234 (Magnus) & @Matematikern3 (Peter).


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • 16. Obi-Wan / The Boys / Ms. Marvel / Black Adam / Stormgate / Street Fighter 6 / Cyberpunk: Edgerunners / Spawn vs. Hellboy

  INTRO: [00:00:00]

  Ett extra långt poddavsnitt denna vecka, håll till godo! Men samtidigt ett avsnitt som får hålla dubbelt så länge, då nästa vecka blir PXL-löst pga utlandssemester! Som alltid hittar du info om energidrycken PXL på pxlpowerup.se och kolla gärna även in systerbolaget arcadedreams.se vars personal sammanstrålade nyligen för häng och spelande på Space i Stockholm. Mikael, Peter, Ivan, Rasmus & Co. lirade bland annat Overwatch, Age of Empires 4, skräckspelet At Dead of Night och lite annat! Dessutom testsmakades ett par potentiella nya PXL-smaker i samma veva! Stay tuned för mer!

  KENOBI-KOLL: [00:14:46]

  Fjärde episoden av Obi-Wan Kenobi är förvisso en viss förbättring från föregående avsnitt, men det kan också vara så att förväntningarna nu sänkts och är så låga att toleransnivån blivit mer tillåtande. Det finns fortfarande mycket att kritisera och nitpicka på (som alltid när det gäller vårt älskade Star Wars), men nu är det rejäl uppförsbacke inför de två avslutande episoderna om detta ska lyckas redeema sig själv likt Anakin i slutet på ROTJ…

  NYNÖRDAT: [00:39:30]

  Den tredje säsongen av The Boys är i full gång och vi fick de 3 första episoderna på en och samma gång! Det är helt klart fortsatt Homelander som är den mest intressanta karaktären och MVP i hela serien. Följetongen fortsätter med stor nyfikenhet och det ska bli intressant att se hur man förvaltar tillskottet Soldier Boy spelad av Jensen Ackles.

  FÖRSTA INTRYCK: [00:54:29]

  Ett första avsnitt av senaste serien från MCU på Disney+ har också kommit och premiären av Ms. Marvel visar upp en fräsch och frisk färgstark ny fläkt i universumet, som ger vibbar av så väl unge Spidey i samma filmuniversum, som intressanta visuella grepp som för tankarna till Spider-Verse och annat. Spännande!

  PEPP ELLER NEPP: []01:08:13

  En trailer har kommit till kommande DC-rullen Black Adam som kommer i oktober, men ett av de största problemen som känns av är att det är självaste Dwayne “The Rock” Johnson som spelar titelrollen och det finns en överhöngande känsla av att han på ett sätt tar över allt med sin egen person, vilket blir till en nackdel. Peppen är inte helt fullständig, men cinematiskt såg det snyggt ut och säkert kommer filmen kollas in när den väl kommer.

  SUPERPEPP: [01:15:57]

  Peppen är däremot total inför kommande Street Fighter 6 som vi fått en trailer till. Den öppna världen och story-greppet som verkar tas känns otroligt intressant och Mikael har höga förhoppningar på nästa installation i spelserien. Framför allt för att få se Ryu, Chun-Li, Guile, Blanka och alla de andra från ett perspektiv vi kanske inte fått hittills.

  INTE PEPP: [01:27:05]

  Det gamla utvecklingsteamet från Blizzard som numera går under namnet Frost Giant Studios har visat upp sitt kommande RTS Stormgate men det känns som att det är upp till bevis och med vad som än så länge bjudits på så finns ingen superpepp inför detta. Kanske hade det varit bättre att avvakta och jobba vidare i det tysta istället för att stressa fram något så här hastigt…

  RÄTT PEPP: [01:30:04]

  En trailer har även kommit till anime-serien Cyberpunk : Edgerunners som bygger på samma värld som i spelet från CD Project Red som ju tyvärr visade sig vara ett tekniskt clusterfuck utan dess like. Men världen är intressant och kanske kan det finnas en spännande story att berätta. Det känns även bra att animeringsstudion Trigger ligger bakom det hela, med sin old school-stil på anime!

  VERSUS: [01:38:46]

  Sist ut blir det en versus-fight som för första gången letar sig utanför Marvels karaktärsgalleri och sätter Image Comics-skapelsen Spawn från the twisted mind of Todd McFarlane mot Dark Horse Comics-karaktären Hellboy av Mike Mignola som ju även tolkats i filmform fenomenalt av Ron Perlman, regisserad av Guillermo Del Toro, samt inte lika lyckat nu senast med David Harbour i huvudrollen. Fighten i all ära, men casting-förslagen som PXL-communityt bidrar med är som alltid fenomenal! Stort tack och fortsätt höra av er med allt ni har på hjärtat!

 • De engelska långbågarna och deras pilregn brukar ofta tillskrivas de engelska segrarna vid Crécy, Poitiers och Azincourt under hundraårskriget 1337-1453. Hundraårskriget utkämpades av riddarhärar förstärkta med bågskyttar och lätt utrustat fotfolk. Långbågarnas pilar tog knäcken på de franska tungt beväpnade riddarnas kavallerianfall.


  Ibland beskrivs segrarna som massakrer förorsakade av välriktade salvor av pilar. Men stämmer det? Vad är verklighet och myt bakom långbågarnas framgångar och betydelse?


  I denna nymixade repris av Militärhistoriepodden tar Martin Hårdstedt och Peter Bennesved sig an historien om de engelska långbågarna. Det visar sig att Peter har egna erfarenheter av bågskytte och därför blir det en del diskussion om olika bågar. Och vad var egentligen mest effektivt: långbågen eller armborstet? Under medeltiden och tiden för hundraårskriget valde engelsmännen att satsa på att utrusta sina skyttar med långbågar medan fransmännen i större utsträckning valde armborstet. Det fanns för och nackdelar med de olika vapnen.


  Men det handlar inte bara om långbågar. Medeltidens krigföring hade sina särskilda kännetecken och hundraårskriget var Europas mest utdragna konflikt där feodala intressen krockade och skapade ett lågintensivt med förödande krig utkämpat i dåtidens största västeuropeiska rike Frankrike.


  Arméerna var relativt små och kärnan utgjordes av det tungt utrustade riddarkavalleriet. Kriget fördes århundradena efter korstågstiden då riddarhärar i omgångar försökte återta och etablera ett rike i Palestina.


  Långbågarna är en del av historien om krigföringens utveckling i Västeuropa som innebar inte bara nytt uppträdandet på slagfältet och nya vapen utan även en förändring av krigets förutsättningar. Europa var under medeltiden styrt av furstar med begränsad makt och resurser. Krigföring var i många avseenden tämligen outvecklad om man jämför med antiken och vad som komma skulle under århundradena fram till Napoleonkrigen.


  Bild: Slaget vid Crécy från det illustrerade manuskriptet av Jean Froissants krönika från 1400-talet.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.