Andreas Cervenka Podcasts
-
Klarna är en av de starkast lysande stjärnorna på den svenska techhimlen. Förra året värderades företaget till 450 miljarder kronor vilket är betydligt mer än våra andra svenska bankjättar som Swedbank och Handelsbanken. Men de senaste månaderna har verkligheten kommit ikapp och tillväxtjakten mynnat ut i miljardförluster. Tidigare i veckan meddelade ledningen att 700 anställda varslats om uppsägning och på flera håll i techbranschen låter det likadant. Vad beror krisen på och vad får det för konsekvenser för kunder och anställda? Det låter vi Aftonbladets ekonomireporter Andreas Cervenka reda ut. Reporter är Patrik Syk.
-
Andreas Cervenka är ekonomikommentator för Aftonbladet och har precis gett ut boken "Girig-Sverige" där han driver tesen att Sverige gått från att vara högskatteland till miljardärparadis. Andreas menar att vi omfördelat tillgångar från gruppen som tjänar pengar på att jobba, till gruppen som tjänar pengar på att äga saker. Vi pratar med Cervenka om "det giriga Sverige" och att ökade klyftor är dåligt för de rika, enligt honom. Vi pratar inflation! "Plusränta"! Förmögenhetsskatt! Arvsskatt!
Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Linnea Wikblad -
Kalle Berg levererar riktigt tråkiga nyheter. Linnea Wikblads brorsa var ett litet geni som barn! Kodjo Akolor vet allt om havets idioter. Vi pratar med Bianca Kronlöf om SVT-serien "Ta det som en man"! Viktor Ahldén från P3 Krim ger oss det senaste nytt i Einár-utredningen! Andreas Cervenka menar att Sverige blivit ett paradis för superrika! Lisa Nord från P3 Nyheter rapporterar om Peter Hultqvists U-sväng om Nato & kvotflyktingar som är ovälkomna i Staffanstorp.
Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Linnea Wikblad -
I början av 80-talet hade Sverige inte en enda dollarmiljardär. Nu hamnar vi på femte plats i världen efter skatteparadis som Monaco och Liechtenstein. På en kvart får du veta hur Sverige blev ett drömland för de allra rikaste. Och hur en vanlig dag i en miljardärs liv kan se ut. Med Andreas Cervenka, författare och ekonomireporter på Aftonbladet och Carl Cederström frilansjournalist och docent i företagsekonomi.
-
Dagens Söndagsskola dissekerar ämnet PENGAR. Vad representerar pengar? Vad är skillnaden på gamla och nya pengar? Är Ann och Anna-Karin Spara eller slösa? Varför är samtiden så besatt av drömmen om klippet? Är det fult att vilja bli rik? Hur hänger andra typer av kapital - socialt och kulturellt - ihop med ekonomiskt kapital? Vi bjuder på bedragare,inflation, Ibsen och Andreas Cervenka och funderar över vad fan vi får för pengarna egentligen. PLUS: Våra bästa spartips och veckans irritationer.
Producerat av Silverdrake Förlag
Redaktör: Marcus Tigerdraake
Klipp: Patrik Sundén
[email protected]
www.silverdrakeförlag.se -
Dagens Söndagsskola dissekerar ämnet PENGAR. Vad representerar pengar? Vad är skillnaden på gamla och nya pengar? Är Ann och Anna-Karin Spara eller slösa? Varför är samtiden så besatt av drömmen om klippet? Är det fult att vilja bli rik? Hur hänger andra typer av kapital - socialt och kulturellt - ihop med ekonomiskt kapital? Vi bjuder på bedragare,inflation, Ibsen och Andreas Cervenka och funderar över vad fan vi får för pengarna egentligen. PLUS: Våra bästa spartips och veckans irritationer. Producerat av Silverdrake Förlag Redaktör: Marcus Tigerdraake Klipp: Patrik Sundén [email protected] www.silverdrakeförlag.se
-
BOPOLPODDEN | Pensionärerna pekar på ett väsentligt problem, men fler kostnadsdrivna regleringar är inte lösningen. Ras för bostadsbyggandet oroar och kan skapa tvärnit. Boije vidgar analysen av förstagångsköparnas problem, men startlån är fortfarande en bra idé. Göran Persson och Andreas Cervenka gör båda fel analys av riskerna med hushållens lån och bostadsmarknadens funktionssätt, menar expertkommentator Lennart Weiss.
Programledare: Anna Bellman
Kontakta oss på:
[email protected]
www.bostadspolitik.se
www.facebook.com/bostadspolitik.se/ -
I sin nya bok Girig-Sverige skriver ekonomijournalisten Andreas Cervenka om den ökande ojämlikheten i Sverige och hur de rikaste dragit ifrån och lämnat lönearbetare långt bakom. Hur blev Sverige ett skatteparadis för kapital? Och varför agerar Riksbanken som den gör när den håller marknaden och Sveriges rikaste företag under armarna?
Facken är delvis överkörda eftersom de fokuserat mer på löneutveckling än kapitalskatter och Riksbankspolitik, menar Cervenka. Vi bör fråga oss: Vad ska vi ha Sverige till?, menar han och är också kritisk till hur myndigheter och regioner börjat agera allt mer som vinstdrivande bolag. -
28 april. Mattias Svensson samtalar med ekonomijournalisten Andreas Cervenka om hans bok ”Girig-Sverige” och hur en marknadsliberal ska se på att staten skapar ekonomiska klyftor och gynnar företag.
-
Antalet superrika har dubblerats på kort tid och Sverige hamnar i toppen när det gäller andelen dollarmiljardärer i befolkningen. I USA diskuteras en särskild miljardärsskatt, men här hemma är debatten tystare. Hur blev Sverige ett skatteparadis?
Programledare: Hanna MalmodinMedverkande och röster i programmet: Andreas Cervenka, författare och journalist Roger Wilson, USA-korrespondent Sveriges Radio Kristian Åström, ekonomikommentator Ekot Stefan Widing, vd Sandvik Martin Lundstedt, vd AB Volvo Micael Johansson, vd Saab Mikael Damberg (s), finansminister Joe Biden, president USAProducent: Olof WijnbladhTekniker: Karl Bjö[email protected] -
Flera storbanker har höjt räntorna och många experter tror att de kommer höjas ännu mer framöver. Så hur många fler tusenlappar i månaden skulle en räntehöjning på några procent innebära för en vanlig villa- eller bostadsrättsägare?
Vi intervjuar också ekonomijournalisten Andreas Cervenka om hans nya bok Girig-Sverige och så pratar vi vårens träningstrender med träningsexperten Sofia PT-Fia Ståhl.Vår teknikexpert Elin Häggberg svarar på veckans lyssnarfrågor. -
När går miljardärerna upp på morgonen? Och hur mycket rikare blir de i timmen medan de mediterar, äter lyxlunch och tränar? Programledare: Daniel Alling. Bisittare: Louise Epstein.
Hur känns det att vara superrik eller miljardär?Lyxbilar och lyxklockor går som smör nu, det är många i Sverige som har råd. På två år har antalet miljardärer fördubblats. Carl Cederström, docent i nationalekonomi och författare, har provat att leva som miljardär i ett dygn. Hur tog han reda på vad miljardärer gör? Och hur känns det att vara superrik, undrar vi?Sverige är ett av de länder som har flest miljardärer per capitaHur blev det så? Och vad innebär det för ett samhälle när rikedom koncentreras hos några få? Vi dryftar detta med Andreas Cervenka, aktuell med boken Girig-Sverige: så blev folkhemmet ett paradis för de superrika.Kan Sverige räkna med hjälp av EU i händelse av krig?EU ska kunna sätta in militära resurser, och förslag finns på en ny europeisk insatsstyrka. Men kan vi räkna med hjälp av EU i händelse av krig? Calle Håkansson, forskare på Utrikespolitiska institutet, hjälper oss att bena ut vilka försvarsalternativ som egentligen är realistiska i dagsläget.Dessutom pratar vi Bach på svenska med mezzo-sopranen Ivonne Fuchs, som är en av solisterna i den svenska versionen av Matteus-passionen i Engelbrektskyrkan på fredag.Det ska också handla om franska presidentvalet, biogodis och lunchfester för kvällströtta.Programledare: Daniel Alling Bisittare: Louise Epstein Producent: Olle Björkman -
De svenska miljardärerna har blivit dubbelt så många sedan 2019, Riksbanken har haft rea i 12 år och den fattigaste halvan av befolkningen har mer skulder än de har tillgångar. Ekonomijournalisten Andreas Cervenka målar upp en bild av ett girigt Sverige. Hur blev det så?
Medverkande: Andreas Cervenka -
De svenska miljardärerna har blivit dubbelt så många sedan 2019, Riksbanken har haft rea i 12 år och den fattigaste halvan av befolkningen har mer skulder än de har tillgångar. Ekonomijournalisten Andreas Cervenka målar upp en bild av ett girigt Sverige. Hur blev det så?
Medverkande: Andreas Cervenka -
"There is no such thing, at this date of the world's history as independent press. You know it and I know it. There is not one of you who dares to write your honest opinions, and if you did, you know beforehand that it would never appear in print.
I am paid weekly for keeping my honest opinion out of the paper I am connected with. Others of you are paid similar salaries for similar things, and any of you who would be so foolish as to write honest opinions would be out on the streets looking for another job. If I allowed my honest opinions to appear in one issue of my paper, before twenty-four hours my occupation would be gone.
The business of the journalists is to destroy the truth; to lie outright; to pervert; to vilify; to fawn at the feet of mammon, and to sell his country and his race for his daily bread. You know it and I know it and what folly is this toasting an independent press?
We are the tools and vassals of rich men behind the scenes. We are the jumping jacks, they pull the strings and we dance. Our talents, our possibilities and our lives are all the property of other men. We are intellectual prostitutes."
//John Swinton, "managing editor" of the New York Times cirka 1880.
Precis ingenting har förändrats sedan dess utan blivit mångt mycket värre - och Andreas Cervenka tillhör alldeles uppenbarligen en av de mer ludermässiga inom de svenska presstitutionsbrigaderna...
#CarlNorberg #DeFria
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
PATREON: https://patreon.com/defria_se
HEMSIDA: https://defria.se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se - Visa fler