Mellanösterns Podcasts
-
En annorlunda bokcirkel med Thella Johnson och Lollo Collmar. Gäster: Nuri Kino, journalist och människorättsaktivist och Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
DEL 7
*Jag läser Bibeln. Jaha. Och? Vad gör du av det sen då? Nuri Kino, journalist och människorättsaktivist, tror mer på handling än på ord.
*Släkt med Maria i rakt nedstigande led? Född i staden med världens äldsta kloster? Kysst stenarna på Jesu verkliga grav? Thella undrar varför så många tycker det är viktigt att försöka bevisa en relation med Bibelns historiska personer och skeenden.
*What Would Jesus Do? Nuri Kino ser Jesus som en dåtidens biståndsarbetare, och en förebild.
*Från Södertälje till Vita Huset - om när USA:s president Barack Obama lovade att hjälpa Mellanösterns förföljda folkgrupper undan IS terror.
*Hagar, Ismael och en säck med vatten - att vara på flykt med sitt barn. Lollo fortsätter intressera sig för Abrahams familj och fastnar för berättelsen om tjänsteflickan Hagar och sonen Ismael som fördrivs ut i öknen. Nuri minns mödrar och barn han mötte vid gränsen mellan Ukraina och Polen.
*Bara prästerna fick läsa. Hur formas man av att inte få lära sig läsa, eller gå i skola på sitt modersmål. Och hur är det att vara kristen men inte få läsa Bibeln? Nuri Kino om hur Bibelns berättelser förmedlades i hans familj.
Bibelstycken: Matteus 25:35, 1 Mosebok 16:1, 1 Mosebok 16:7, 1 Mosebok 21:8
Filmcitat ur På heder och Samvete (A Few Good Men)
Musikcitat i avsnittet:
Kanye West - Jesus Walks
Madonna - Like A Prayer
Prince - God (Love Theme From Purple Rain)Medverkande i avsnittet:
Nuri Kino, journalist och människorättsaktivist
Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap vid Enskilda Högskolan Stockholm, pastor i EqumeniakyrkanProgramledare: Thella Johnson
Bisittare: Lollo Collmar
Ljudtekniker: Brady Juvier -
Cristiano Ronaldo fick se sitt Portugal flyga, från bänken. Till råga på allt så gjorde ersättaren Goncalo Ramos hattrick i sin första landslagsstart. Spanien kraschade ur turnering efter en bedrövlig straffsparksläggning mot Marocko som bär hela Afrikas och Mellanösterns hopp på sina axlar. Japan lyckades va ännu sämre än Spanien i sin strafflläggning mot Kroatien och Brasilien dansade enkelt vidare mot Sydkorea.
-
Få personer har haft sådant inflytande på Mellanösterns historia som Muhammed. Ingen visste att araben som föddes i Mecka år 570 genom änglabesök skulle få uppenbarelse om en helt ny religion - Islam. Till en början mötte hans tal om en gud stort motstånd men allteftersom fler och fler stammar samlades runt hans nya lära och ledarskap växte hans makt och inflytande som inom kort härskade över hela den arabiska halvön. Erövringståget i Allahs namn hade bara börjat. Några år senare knackar det på Jerusalems portar som ska hamna under muslimsk kontroll mer eller mindre ända fram till början av 1900-talet. Trots att Muhammed själv var död skulle staden för evigt bli kokpunkten för tre stora världsreligioner.
-
Få personer har haft sådant inflytande på Mellanösterns historia som Muhammed. Ingen visste att araben som föddes i Mecka år 570 genom änglabesök skulle få uppenbarelse om en helt ny religion - Islam. Till en början mötte hans tal om en gud stort motstånd men allteftersom fler och fler stammar samlades runt hans nya lära och ledarskap växte hans makt och inflytande som inom kort härskade över hela den arabiska halvön. Erövringståget i Allahs namn hade bara börjat. Några år senare knackar det på Jerusalems portar som ska hamna under muslimsk kontroll mer eller mindre ända fram till början av 1900-talet. Trots att Muhammed själv var död skulle staden för evigt bli kokpunkten för tre stora världsreligioner.
-
Ett av Mellanösterns mest omtalade krigsbrott äger rum 1982 i Libanon. Jakten på sanningen ska pågå flera decennier.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
I skymningen den 16 september 1982 tågar en grupp tungt beväpnade män in i de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila i västra Beirut, Libanon. De tillhör det kristna partiet Falangisternas väpnade milis, och de vill utkräva blodshämnd.
Trots internationella löften står civilbefolkningen skyddslös – och 36 timmar senare ligger liken staplade i högar längs med de smala gränderna.
Mitt i mardrömmen finns en svensk sjuksköterska. Två nordiska journalister blir bland de första att med egna ögon bevittna vad som hänt.
Men vem bär egentligen blod på sina händer? Två decennier senare inleds en unik rättsprocess. Och i centrum står Israels premiärminister Ariel Sharon.
Medverkandelista:
Imad Qassem, överlevde massakern.
Omar Daoud, överlevde massakern.
Louise Norman, narkossköterska.
Agneta Ramberg, dåvarande Mellanösternkorrespondent för Sveriges radio.
Odd Karsten Tveit, dåvarande Mellanösternkorrespondent för NRK radio.
Chibli Mallat, libanesisk människorättsjurist.
En dokumentär av: Fanny Hedenmo.
Producent: Lasse Truedson.
Exekutiv producent: Jon Jordås/SR.
Dokumentären är gjord av produktionsbolaget Tredje Statsmakten.
Publicerad: 2022.
-
En ny satsning på Koranpodden där vi diskuterar och recenserar böcker för att stärka läslusten i landet.
Information på bokens baksida:
En av de myter som ständigt återkommer i den europeiska antiislamiska och antiarabiska retoriken är att biblioteket i Alexandria förstördes när kalifen Omar erövrade staden år 642. Ingmar Karlsson motbevisar denna och andra liknande myter, och beskriver i Arvet från Bagdad hur vårt klassiska grekiska kulturarv istället har bevarats, utvecklats och förts vidare ut i Europa av lärda araber.
Under slutet av 700- och 800-talen översattes de klassiska grekiska verken till arabiska av vetenskapsmän och översättare i Bagdad. Från Bagdad flyttade sedan många lärda män till det muslimska Spanien, och i deras bagage fanns de klassiska grekiska verken och tänkandet de själva utvecklat. Den klassiska kunskapen spreds sedan därifrån vidare norrut.
Detta är författaren och diplomaten Ingmar Karlssons artonde bok. För sitt författarskap har han erhållit två hedersdoktorat och tilldelats Vitterhetsakademiens pris för »ett inkännande författarskap som vidgat våra kunskaper om Europas och Mellanösterns folk och kulturer«.Besök gärna vår hemsida: www.koranpodden.se.
Följ vårt arbetefacebook.com/koranpodden
instagram.com/koranpodden/
Stöd KoranpoddenOm du finner någon glädje eller värde i vad jag gör, snälla överväg att donera ett valfritt belopp. Alla donationer går till att utveckla och marknadsföra Koranpodden. Swisha ett frivilligt belopp till swish 123 669 10 18 (Support Koranpodden) eller via bankgiro 5271-8053.
Bli månadsgivare! Klicka här.
-
Bristande tillgång på vatten var en av orsakerna britterna angav när de kraftfullt begränsade judisk migration till Palestina samtidigt som andra världskriget bröt ut. Upptakten till sexdagarskriget innehöll dels syriska försök att avleda vattenkällorna runt Hermons berg för att ge en dödsstöt till den unga staten. Vatten eller bristen på vatten har alltid varit och är en av Mellanösterns främsta ödesfrågor.
Många av landets osjungna hjältar skördade inga militära framgångar utan vann sina segrar på helt andra slagfält - innovationernas. Upptäckter vi skördar frukten av varje dag utan att ägna en tanke. Judarnas uppfinningsrikedom är häpnadsväckande. Antalet nobelpris och startups oöverträffade.
Inget av detta hade dock spelat någon roll om inte fälten kunnat bevattnas, folkets törst släckas och de långa torrperioderna avväpnas. Havets outsinliga vattenkälla låg där lika tillgänglig som otänkbar. Inte kan man väl göra saltvatten till sötvatten på industriell skala? Uppfinningarnas Mount Everest, en omöjlig topp att bestiga - tills någon gör det.
-
Den iranska revolutionen år 1979 har präglat världspolitiken i årtionden. Genom en folklig resningen kunde ayatolla Khomeini grunda en shiitisk teokratisk diktatur som gjorde Iran till en skurkstat i omvärldens ögon.
Bakgrunden var ett djupt folkligt missnöje med Shahen Mohamed Riza Pahlavi, som styrt som diktator sedan en militärkupp 1953 som finansierats av USA och Storbritannien.
I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledaren med författarna Tomas Andersson och Stefano Foconi som rest i och skrivit om regionen i 20 år.
Iran har sitt ursprung i en av världens äldsta civilisationer. Ryssland och Storbritanniens koloniala intressen påverkade på 1900-talet Irans politiska utveckling. Och efter andra världskriget kom även USA att intressera sig för Iran.
Den konstitutionella revolutionen åren 1906-07 resulterade i att Iran fick Mellanösterns första moderna demokratiska konstitution. Men med hjälp av ryska trupper genomförde den nye shahen, Mohammad Ali år 1908 en statskupp och upplöste parlamentet. Senare avsattes shahen till förmån för hans minderåriga son.
I februari 1921 grep befälhavaren för kosackregementet makten i Iran genom en statskupp och utropade sig själv till Irans nye kung, Riza Shah, och grundade därmed Pahlavidynastin. Alla politiska fri- och rättigheter upphörde. De allierade invaderade Iran i augusti 1941, och shahen tvingades abdikera och ersattes av kronprinsen, Mohammad Riza Pahlavi.
I mars 1950 beslutade det iranska parlamentet att nationalisera Irans samtliga naturtillgångar, inklusive oljan. Storbritannien protesterade mot nationaliseringen och förde frågan till den Internationella domstolen, vilken dömde till Irans fördel.
I augusti 1953 störtades premiärminister Mosaddeqs regering i en militärkupp som finansierats och organiserats av Storbritannien och USA. Efter statskuppen återinsattes shahen som envåldshärskare.
På 1960-talet steg ayatolla Khomeini som en av shahens skarpaste kritiker. Han protesterade mot misskötseln av landets ekonomi, korruptionen och den utbredda fattigdomen. Senare tvingades Khomeini i exil först till Irak och senare till Frankrike.
Protesterna mot shahens regim tilltog 1978. Ayatolla Ruhollah Khomeini uppmanade från sin exil i Frankrike till massdemonstrationer, generalstrejk och massdeserteringar från de väpnade styrkorna. Shahen tvingades fly landet i januari 1979.
Med den islamiska revolutionen i februari 1979 stod det klart att landet skulle bli en teokrati. Religionen kom att prägla både det enskilda som det offentliga livet.
I april 1979 genomfördes en folkomröstning där valet stod mellan två alternativ: islamisk republik och monarki. En överväldigande majoritet röstade på det första alternativet. En ny grundlag som gav de religiösa ledarna den högsta exekutiva makten godkändes genom en folkomröstning.
Bild: Iranska revolutionen 1979. Public Domain, Wikipedia.
Musik: Oud Of This World av Humans Win, Soundblock Audio.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Idrott och politik hör inte ihop, brukar det heta när idrottens potentater inom världsorganisationer såsom Fifa och Internationella olympiska kommittén försvarar sina beslut att lägga mästerskap i auktoritära länder.
Men under de senaste åren har det kunnat konstateras att skandaltätheten och korruptionen inom idrotten lett till att en slående mängd av dessa gubbar numer tillhör en växande elefantkyrkogård. Något tycks vara på väg att hända i sportens världsordning, där "sportswashing" blivit en alltmer välanvänd glosa och så väl fans som atleter syns ta upp kampen mot de odemokratiska krafterna.
Men är det genomgående, eller lurar det något större i vassen när nu FBI tagit i med hårdhandskarna och OS återvänt till demokratier i de senaste avgörandena?
OS i Peking är det mest aktuella exemplet, och vad avser världens största evenemang, fotbolls VM, så står totalitära Qatar som värdland 2022. Har Mellanösterns regimer och de andra diktaturerna en gemensam plan som förklarar maktgreppet över idrotten, där striden om Europas fotbollsklubbar utkämpas mellan fans och medlemmar och de oljestinna statskassorna på Arabhalvön?
Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning. -
Följ med Cecilia Uddén på en historisk resa genom Kairo. Hör om pyramiderna och det faraoniska arvet, moskéer och befrielsetorg och varför Kairo verkligen förtjänar namnet staden som aldrig sover.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I utkanten av Egyptens huvudstad Kairo ligger några av världens mest berömda byggnadsverk, de faraoniska pyramiderna och sfinxen. Vi berättar varför vissa tror att det vilar en faraonisk förbannelse över platsen och hur dagens ledare försöker återknyta till faraonernas tid. P1:s Mellanösternpodd vandrar genom Kairos historia, via islamiska Kairo, till ”de dödas stad” och till platsen där alla megastadens sopor sorteras av gruppen som kallas för ”sopfolket”. Dessutom lyssnar vi på Kairos ljud, seglar på Nilen och tar pulsen på ett nattliv som aldrig någonsin tystnar i Mellanösterns största stad. Hör också varför Egyptens president i faraonisk anda vill bygga en helt ny administrativ huvudstad.
Fakta om Kairo:En av världens största städer med mer än 20 miljoner invånare
Känd för pyramiderna, sfinxen och det egyptiska muséet
Döptes till al-Qahira under den fatimidiska dynastin år 986
Under den arabiska våren blev Tahrirtorget centrum för proteströrelsen
Nu byggs en ny egyptisk administrativ huvudstad i öknen utanför Kairo
Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter och Shaima Madboly vid Ekots arabiska grupp.
Programledare: Johar Bendjelloul
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Elvira Björnfot
-
Följ med Cecilia Uddén på en historisk resa genom Kairo. Hör om pyramiderna och det faraoniska arvet, moskéer och befrielsetorg och varför Kairo verkligen förtjänar namnet staden som aldrig sover. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. I utkanten av Egyptens huvudstad Kairo ligger några av världens mest berömda byggnadsverk, de faraoniska pyramiderna och sfinxen. Vi berättar varför vissa tror att det vilar en faraonisk förbannelse över platsen och hur dagens ledare försöker återknyta till faraonernas tid. P1:s Mellanösternpodd vandrar genom Kairos historia, via islamiska Kairo, till ”de dödas stad” och till platsen där alla megastadens sopor sorteras av gruppen som kallas för ”sopfolket”. Dessutom lyssnar vi på Kairos ljud, seglar på Nilen och tar pulsen på ett nattliv som aldrig någonsin tystnar i Mellanösterns största stad. Hör också varför Egyptens president i faraonisk anda vill bygga en helt ny administrativ huvudstad. Fakta om Kairo: En av världens största städer med mer än 20 miljoner invånareKänd för pyramiderna, sfinxen och det egyptiska muséetDöptes till al-Qahira under den fatimidiska dynastin år 986Under den arabiska våren blev Tahrirtorget centrum för proteströrelsenNu byggs en ny egyptisk administrativ huvudstad i öknen utanför KairoMedverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter och Shaima Madboly vid Ekots arabiska grupp. Programledare: Johar BendjelloulProducent: Katja MagnussonTekniker: Elvira Björnfot
-
I Irak har kurderna en egen självständig region, Kurdistan, och denna del av landet är den mest välskötta och fungerande, och en fråga är om Mellanösterns 30 miljoner kurder bör ge upp kampen för ett eget land, och istället inrikta sig på utökat självstyre i Syrien, Turkiet och Iran. Vi ställer den till statsvetaren Khaled Salih, ursprungligen från Kurdistan i Irak.
Stöd gärna podden genom en insättning via:
Swish: 123-6790943
Bg-nummer: 5528-2834Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
För att kunna förstå situationen i Kurdistan behöver vi veta lite mer om Mellanösterns historia. Så i det här avsnittet ger gräver vi ner oss i historien från första världskriget och framåt. Vi reflekterar även lite över vad vi lärt oss av att göra dessa tre avsnitt om Kurdistan och den kurdiska kampen... och som vanligt så gör vi jämförelser med Palestina.