Avsnitt

 • Robert Mugabe väljs till ledare i Zimbabwes första demokratiska val och hyllas som en hjälte. Men presidenten som kämpar mot rasism förändras snart till en maktfullkomlig diktator.

  När Maria Stevens flyttar till Zimbabwe på 80-talet är framtidstron stark. Den nye ledaren talar om jämlikhet och allas lika värde. Svarta och vita ska leva sida vid sida.Robert Mugabe kommer till makten efter en lång kamp mot en rasistisk vit minoritet. Världen hyllar honom. Och han har särskilt nära band till Sverige flera svenskar har blivit goda vänner med den intelligente befrielsehjälten.Men efter 20 år som ledare är Robert Mugabe inte längre landets hjälte. Tusentals människor har dödats av hans specialstyrkor. Ekonomin är i spillror. Och det blir allt mer uppenbart att Mugabe inte kommer släppa ifrån sig makten frivilligt.Stämningen i landet blir alltmer obehaglig. Och en dag kan Maria Stevens inte längre få tag på sin man, David.Medverkande:Maria Stevens, svensk farmägare och medlem i oppositionspartiet MDC.Margaret Dongo, gerillasoldat och oppositionspolitiker.Paul Rimmerfors, fd vän till Mugabe.Per Wästberg, författare och fd vän till Mugabe.Av: Markus Alfredsson.Producent: Ida Lundqvist.Ansvarig utgivare: Hanna Toll.År: 2020.

 • Vi vill tipsa om en ny podd: P3 ID. Det är gänget bakom P3 Musikdokumentär som porträtterar kända, mytomspunna personer. Avsnitten om Elon Musk och Meghan Markle ligger redan ute!

  Det handlar om biografier i radioformat helt enkelt. Elon Musk har revolutionerat rymdindustrin med SpaceX och ligger bakom Tesla. Hör röster som Christer Fuglesang berätta om visionären som vill kolonisera Mars och operera in chip i människors hjärnor. Det andra avsnittet handlar om skådespelerskan Meghan Markle som gifte sig med engelske prins Harry, för att bara 18 månader senare vilja lämna Storbritannien och Buckingham Palace. Hör röster som Ebba von Sydow berätta om en monarki i kris, och en nation där det pågår ett kulturkrig mellan det gamla och det nya, i efterspelet av Brexit. P3 ID släpper ett nytt avsnitt varannan måndag hela våren. Glöm inte att prenumerera där du hittar dina poddar!

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • Esa Teittinen döms för att ha mördat sin vän i ett badkar. Han avtjänar åtta år i fängelset. Men är han verkligen skyldig?

  Det är eftermiddag, dagen efter Lucia år 2009, då Esa Teittinen ringer in till SOS. Han säger att hans vän ligger avtuppad i ett badkar, att han kanske är död. Först misstänks inget brott, men sedan börjar den oklara dödsorsaken att väcka frågor. Har mannen dränkts? Och vad står det egentligen i mannens testamente, som dessutom är nyskrivet?Rättegång inleds, och snart döms Esa Teittinen själv för mord på mannen i badkaret. Över åtta år går i fängelset, där Esa gång på gång bedyrar sin oskuld. Till slut lyckas han få resning i Högsta domstolen. Efter tre tusen dagar bakom lås och bom, släpps Esa fri. Domstolen menar att de dömt fel. Esa har varit oskyldigt dömd. Vad som egentligen hände i badkaret, vet man dock inte.Lyssna på P3 Dokumentär om en av de mest omtalade morddomarna i Sverige.En dokumentär av: Elin von Wright.Producenter: Jon Jordås och Magnus Arvidson.År: 2020.

 • DOKUMENTÄR FRÅN 2011. För femton år sedan släpptes Gizmondo, spelkonsolen som skulle ta över världen. Företaget värderades till över 15 miljarder kronor och svenskarna gjorde succé. Tills kraschen.

  Plötsligt avslöjas att Gizmondo har kopplingar till den så kallade Uppsalamaffian. Katastrofen är ett faktum. Hör historien om Gizmondo, miljardkraschen som ledde till en vansinnesfärd längs Malibus kust, en kvaddad Ferrari i sjumiljoners-klassen, många frågetecken och i slutändan färre än hundra sålda enheter.En dokumentär av: David MehrExekutiv producent: Amanda RydmanÅr: 2011

 • Efter 9/11 vill USA förhindra nya terrordåd. De låser in människor på Guantánamo utan rättegång och inför kontroversiella förhörsmetoder. Något som får andra stater att anklaga USA för krigsbrott.

  Den elfte september 2001 ser människor världen över på tevebilder hur nästan 3000 människor dör i den dödligaste terrorattacken i modern tid. I USA ges presidenten rätt att använda allt nödvändigt våld mot de som planerat, utfört eller hjälpt till i attackerna. Det kommer inte ta slut förrän varje global terroristgrupp har hittats, stoppats och besegrats säger USA:s dåvarande president George W Bush när han förklarar krig mot terrorismen, 2001.Några månader senare anländer de första fångarna till USA:s militärbas på Kuba, Guantánamo. I jakten på de skyldiga al-Qaida-medlemmarna och de som misstänks sympatisera med al-Qaida sanktioneras allt hårdare metoder. Och andra stater och människorättsorganisationer kommer att anklaga USA för krigsbrott. Det finns en nivå av rädsla där du känna smaken av den, säger Mohamedou Ould Salahi som betraktades som en av USA:s viktigaste fångar på Guantánamo där han satt i femton år.Medverkande:Mohamedou Ould Salahi, före detta Guantánamofånge.Moazzam Begg, före detta Guantánamofånge.Nancy Hollander, advokat.Spike Bowman, f.d. senior rådgivare i frågor rörande nationell säkerhet på FBI.Gösta Hultén, ordförande i Guantánamogruppen.Av: Maria Hansson Botin.Producent: Ida Lundqvist.Ansvarig utgivare: Hanna Toll.År: 2020.

 • DOKUMENTÄR FRÅN 2009. Bil efter bil kör ut i mörkret, över kanten, och faller i en båge ner mot det iskalla vattnet. I år är det 40 år sedan katastrofen då Tjörnbron rasade efter att ett fartyg kört in i den.

  Det är en svart januarinatt 1980 och vattnet är spegelblankt. Lastfartyget Star Clipper ångar fram över Askeröfjorden, på väg till Uddevalla. På avstånd syns lanternorna på bron mellan fastlandet och Tjörn, som speglar sig i vattnet.Först girar båten åt vänster, sen väntar en lätt högersväng för att komma på rätt kurs under bron. Men plötsligt slutar båten att svänga. Något händer med roderfunktionen när det är några hundra meter kvar till den smala passagen.Ett våldsamt dån fortplantar sig in över land när lyftkranarna ombord på Star Clipper rammar den bågkonstruktion som håller bron uppe. Sekunder senare har hela bron rasat.Elektriciteten slås ut, men via en bärbar radio lyckas lotsen anropa kustradiostationen i Göteborg. Via en knastrig linje som tack vare det klara vädret ändå fungerar, försöker lotsen kalla på hjälp: Bron är borta, stoppa trafiken! Men olyckans omfattning når inte fram. Det dröjer innan polisen får klart för sig vad som hänt.Producerat av: Ida Lundqvist. Sändes första gången: 29 mars 2009.

 • 909 personer från församlingen Peoples Temple hittas döda i den sydamerikanska djungeln. 304 av dem är barn. Världen kräver svar och Peoples Temple får genast smeknamnet "självmordssekten" i medierna.

  Året är 1978. En bild tagen från en helikopter visar prydliga rader med lik i färgglada kläder. Vissa av dem håller hand. Alla var de medlemmar av Peoples Temple; en kristen, politisk organisation från USA, som bara några år tidigare flyttat från Kalifornien till djungeln i Sydamerika. Deras ledare var pastor Jim Jones.Nu berättar pastorn Jones egna son och andra överlevande en historia som började som kamp för lika rättigheter, men slutade i en fullskalig tragedi.För känsliga lyssnare varnar vi särskilt för sekvensen mellan ca 54:45 till 60:00 in i avsnittet.Medverkande:Stephan Jones - Pastor Jim Jones son.Leigh Fondakowski - författare till boken Stories from Jonestown.Fielding McGehee - driver projektet Alternative Considerations of Jonestown.Timothy Carter - fd medlem av Peoples Temple.Charles Krause - journalist på Washington Post.En dokumentär av: Robin Jonsson.Producent: Lars Truedsson / Tredje Statsmakten.Exekutiv Producent: David Mehr.Ansvarig utgivare: Silan Diljen.År: 2020.

 • Alltid nya avsnitt varannan vecka. Här berättar Ida Lundqvist vad som kommer i P3 Dokumentär framöver.

  13/2: Jonestown-sekten.27/2: Guantánamo och kriget mot terrorismen.12/3: Morddomen mot Esa Teittinen.26/3: Robert Mugabe hjälten som blev diktator.9/4: Ship to Gaza och dramat på Medelhavet.23/4: Fallet Kapten Klänning (SERIE).Vilken ser du mest fram emot? Har du tips? Kommentera gärna på våra sociala medier.

 • I mitten av 90 talet sprider sig en skräck genom landet. P-piller som äts av tusentals kvinnor pekas ut som orsaken till blodproppar och till och med dödsfall bland unga kvinnor i Sverige.

  Samtidigt som svarta tidningsrubriker berättar om fler och fler kvinnor som fått livshotade blodproppar så svarar läkare att det inte finns någon anledning till oro.May får en dag ont i bröstet och är inom några timmar nära att dö. Det ska visa sig att tre blodproppar satt sig i hennes lungor och May ska snart börja ana att det är hennes p-piller som är orsaken till propparna. Hon ringer Aftonbladet för att berätta vad hon varit med om. Det ska bli startskottet till en av 90 talets stora debatter om den infekterade frågan, är p-piller farliga eller inte?Medverkande: May Andersson - drabbad av blodpropp. Linda Luchterhand - drabbad av blodpropp. Lena Marions - docent i gynekologi och obstetrik. Marc Bygdeman - Professor emeritus i gynekologi och obstetrik. Claes Salomonsson - fd journalist på Aftonbladet. Camilla Gast - jurist. Björn Rosengren - jurist.En dokumentär av: Olivia Sandell.Producent: Roger Dackegård / Produktionsbolaget Filt.Exekutiv producent: Jon Jordås.Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren.År: 2020.

 • 1973 mördas servitören Ahmed Bouchiki i den sömniga norska småstaden Lillehammer. Polisen tror till en början att det handlar om en narkotikauppgörelse i den undre världen. Men snart visar det sig att Lillehammer hamnat mitt i konflikten mellan Israel och Palestina. Och det ska visa sig att det är den israeliska underrättelsetjänsten som ligger bakom mordet.

  Medverkande:Dagny Bring, vittne.Per Erik Rustad, polis.Per Leif Rusten, polisLeif A Lier, polis.Yossi Mellman, journalistJan Mosander, journalistEtt program av: Simon Moser.Producent: Lasse Truedson/Tredje Statsmakten.Exekutiv producent: David Mehr.Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren.År: 2020.

 • 1995 blir en flicka brutalt våldtagen på hemvägen från skolan. Fallet förblir olöst i 24 år. Precis innan brottet ska preskriberas öppnar en ny DNA-lag upp för en sista chans att spåra gärningsmannen.

  Det här är berättelsen om en ovanligt våldsam överfallsvåldtäkt på en åttaårig flicka i Billdal utanför Göteborg. Gärningsmannen är spårlöst försvunnen, men trots att åren går så ger inte polisen upp. Ett år innan fallet ska preskriberas och gärningsmannen kan gå fri för alltid, så kommer en sista möjlighet att spåra förövaren via DNA-teknik.Medverkande: Annika - lärarassistent.Karin Blegel - kriminalinspektör.Christina Widén - forensiker på polisens nationella forensiska centrum NFC.Kirsten Ramming Bernhardsson - utredare på polisens kalla fall-grupp.Anders Eriksson - chef för polisens kalla fall-grupp.Thomas Ahlstrand - åklagare.Av: Martina Pierrou.Producent: Ida Lundqvist.Ansvarig utgivare: Hanna Toll.År: 2020.

 • I december 2010 spränger sig en man mitt i julhandeln i centrala Stockholm. Det blir det första självmordsattentatet på svensk mark. Efteråt följer en terrorutredning som ska pågå i nästan fyra år.

  Det är bara några veckor kvar till jul och fullt med folk på stan när 28-åriga Taimour Abdulwahab från Tranås vandrar fram och tillbaka på Drottninggatan i Stockholm. På sig har han flera kilo sprängmedel.Först exploderar hans bil som står parkerad på Olof Palmes gata. Bara minuter senare smäller det igen på Bryggargatan, ett fåtal meter från julklappsshopparna på Drottninggatan.Snart står det klart att en självmordsbombare slagit till i Sverige för första gången någonsin. Attentatet blir en stor nyhet i Sverige och internationellt. Efteråt följer en terrorutredning som ska pågå i nästan fyra år. Den stora frågan: var Taimour Abdulwahab en ensam gärningsman eller en organiserad terrorist?Medverkande: Hanna Svanström - vittne. Agnetha Hilding Qvarnström - vice chefsåklagare i fallet. Magnus Ranstorp - terrorexpert och forskningsledare vid Försvarshögskolan. Peter Wixtröm - fotograf Aftonbladet. Viktor - första polis på plats. Ann Lund - vittne på Bryggargatan. Per-Anders Palmér - Taimour Abdulwahabs lärare. Eddie Davidsson - Taimour Abdulwahabs kollega och vän. Gurwinder Bhogal - journalist som studerat islamistiska grupper i Luton. Farasat Latif - sekreterare i moskén Luton Islamic Centre.Ett program av: Sara Olsson.Producent: Roger Dackegård / Produktionsbolaget Filt.Exekutiv producent: Jon Jordås.Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren.Dokumentären gjordes 2019.

 • Äventyraren Göran Kropp bestämmer sig för bestiga världens högsta berg, Mount Everest, utan syrgas. I oktober 1995 påbörjar han sin resa mot Himalaya. På cykel.

  Vi följer Göran Kropp på hans livs äventyr, uppe på 8000 meter över havet, där marginalerna mellan liv och död är ytterst små.Medverkande:David Lagerkrantz - Författare till boken Göran Kropp 8000+. Magnus Nilsson - Klättrare och ungdomsvän till Göran. Fredrik Blomqvist - Dokumentärfilmare och vän till Göran. Renata Chlumska - Äventyrare och flickvän till Göran. Robin Trygg - Äventyrare. Erden Eruc - Äventyrare.En dokumentär av: Karolin Axelsson.Producent: David Mehr.Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren.År: 2019.

 • Missa inte att lyssna på podden P3 Dystopia. Våra liv bedöms och kvantifieras allt mer i och med de digitala spår vi lämnar ifrån oss. Hur mår vi i ett samhälle där mätandet fått ett egenvärde?

  Det kändaste exemplet just nu på ett klaustrofobiskt förhållningssätt till statistik är väl Kina, med sitt sociala kreditsystem. Men det är långt i från det enda exemplet i vår tid på ett samhälle som är besatt av att allt ska vara möjligt att kvantifiera.P3 Dystopia borrar sig djupt ner i det så kallade mätsamhället, och pratar om allt från new public management till hur bristfälliga algoritmer, som matematikern Cathy O'Neil kallar "matteförstörelsevapen", tar allt fler viktiga beslut i människors vardag.P3 Dystopia finns där poddar finns!

 • Ett brutalt dubbelmord inne på Ikea-varuhuset i Västerås skakar Sverige. Brottet sammanfaller med flyktingkrisen 2015 och får ett stort symbolvärde, eftersom gärningsmannen är asylsökande.

  En dokumentär av: Matilda Blom och Ivan Solander.Producent: Jon Jordås.Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren.År: 2019.

 • DOKUMENTÄR FRÅN 2005, NU I HÖGRE LJUDKVALITET. Om fanatism, terror och ockupationen av den västtyska ambassaden i Stockholm 1975.

  För drygt trettio år sedan hade vänstervågen antagit nästan overkliga proportioner i Tyskland.Som ringar på vattnet spred sig rörelsen även till Sverige, och för de anställda på Västtysklands ambassad i Stockholm blev en mardröm verklighet. Nu hade terrorismen även kommit till Sverige och vi blev plötsligt brutalt påminda om omvärlden. Men vad var det som drev studenter till att bli terrorister och vilken roll spelade Vietnamkriget för 70-talets unga?P3 Dokumentär handlar om fanatism, terror och ockupationen av Västtyska ambassaden i Stockholm 1975.Producerat av: Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson.År: 2005.

 • När Nellie är 13 år lockas hon att skicka en lättklädd bild på sig själv till en kille som kontaktar henne på MSN. Men killen visar sig vara en nätpedofil som hotar och utpressar unga tjejer över nätet.

  2013 inleder Rikskriminalens grooming-grupp en intensiv jakt som leder till en lägenhet i Husby. De lyckas spåra ett stort antal flickor som utsatts för liknande grova övergrepp i det som då är landets hittills största nätpedofilhärva. Här finns länkar dit du kan vända dig om du själv blivit utsatt eller känner någon som behöver hjälp:BRIS - Barnens rätt i samhället (har även en vuxentelefon)ECPAT Sverige - tipsa om du misstänker grooming mm 1177 - Vårdguiden Polisen Medverkande: Nellie och hennes mamma Annica Nellies syster Paulina Veronica Jonsson, ungdomsutredare vid Polisen i Lidköping Jörgen Lindeberg, kriminalkommissarie på NOA och Swedish Cybercrime Centre Emelie Källfelt, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet Caroline Engvall, författare och journalist som specialiserat sig på barns utsatthet på nätetEtt program av: Pernilla WadebäckProducent: David MehrAnsvarig utgivare: Caroline Lagergren Producerad år: 2019

 • Åtta personer frös ihjäl och en överlevde. Anarisolyckan 1978 räknas som Sveriges värsta fjällolycka i modern tid.

  Händelsen inträffar i februari 1978 i Anarisfjällen, cirka 10 mil väster om Östersund.Gruppen som drabbas består av skidåkare från nykterhetsrörelsen: två tjejer i 17-årsåldern samt fyra killar i 30-årsåldern. Även ett annat sällskap, bestående av tre män med lätt packning, fastnar i samma dödligt farliga oväder.Tragedin blir en stor nyhet i Sverige under flera dagar. Hur kunde det hända? Det mediala trycket blir mycket hårt på Krister, den ende överlevande. Hur länge orkar han?En dokumentär av: Jimmy Halvarsson och Fredrik Vestberg.Producent: Jon Jordås.Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren.År: 2019.

 • DOKUMENTÄR FRÅN 2015. John Hron ska börja åttan. Han har sommarlov och tältar vid en sjö ihop med sin kompis. Men fyra skinheads dyker upp och en lång mardröm tar sin början.

  De misshandlar John i timmar och tvingar honom att säga att han älskar nazister. Sedan kastar de honom i vattnet. Men John kvicknar till och lyckas simma iväg mot mitten av sjön. Då ropar de ut i den tysta, varma sommarnatten att han ska komma tillbaka. Annars slår de hans kompis.En dokumentär av: Ida Lundqvist.År: 2015.