Avsnitt

 • Paradisön Bali förvandlas till ett helvete när en terrororganisation spränger två nattklubbar på huvudgatan i den populära strandstaden Kuta Beach. 202 personer dör, sex av dem är svenskar.

  På en av nattklubbarna har vännerna Mia, Anna och Johanna just träffat ett gäng australiska rugbykillar och de bjuder på drinkar och flörtar när bomben förvandlar stället till en brinnande dödsfälla. De försöker snabbt ta sig ut, men elden hinner ikapp dem och av de tre vännerna är det bara två som hinner undan lågorna.Terrordådet den 12 oktober 2002 är riktat mot västerländska turister som hämnd mot USAs krig mot terror. Den islamistiska terrorgruppen Jemaah Islamiya, med kopplingar till Al Qaida, är ute efter att skapa stor förödelse och döda så många som möjligt. Världen har bara sett början på den våg av terrordåd som ska följa de kommande åren.En dokumentär av: Karin Hållsten.Producent: David Mehr.År: 2019.

 • DOKUMENTÄR FRÅN 2009. I november 2001 håller 25-åriga Fadime Sahindal tal i Sveriges riksdag. Två månader senare är hon död. Med två skott i huvudet skjuts Fadime till döds av sin egen far.

  Mordet på Fadime blir en väckarklocka för Sverige. Hon var den som pratat högt om hur hedersproblematiken drabbar unga tjejer. Nu är hon brutalt mördad. Efter mordet har sorgen inga gränser. Fadimes begravning fyller Uppsala Domkyrka till bristningsgränsen. Och i tv, tidningar och radio är debatten het och infekterad. Hur kan en far döda sitt barn? Vem bär skulden till det som skett kulturen, patriarkatet eller integrationen?Producerat av: Siri Ambjörnsson och Emma Janke.

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • I början av 2000-talet avslöjas att barn har farit illa när de varit omhändertagna av staten. Men det är bara början. Det blir ett politiskt spel om pengar, skuld och upprättelse.

  En statlig utredning visar att barnen har misshandlats, våldtagits eller utsatts för bestraffningar och kränkningar när de bott i fosterfamiljer eller på barnhem. Staten ska ge de tidigare fosterbarnen upprättelse genom ekonomisk ersättning, men det blir en krånglig process som leder till att över hälften blir utan pengar.Medverkande:Christer Selander, före detta barnhemsbarn.Linda Styf, före detta fosterhemsbarn.Thomas Kanger, journalist som gjort tv-dokumentären "Stulen Barndom" om Skärsbo pojkhem.Sofia och Hanna, systrar som vuxit upp i olika familjehem.Morgan Johansson, dåvarande socialtjänstminister.Göran Ewerlöf, ordförande för ersättningsnämnden.En dokumentär av: Martina Pierrou.Producent: Ida Lundqvist.År: 2019.

 • DOKUMENTÄR FRÅN 2009. Det är en stjärnklar natt våren 1990. Ombord på Scandinavian Star fanns 482 personer. 159 kommer aldrig hem igen. Men vem eller vad låg egentligen bakom brandens snabba förlopp?

  De hade tänkt att fira påsk i en stuga vid havet och bokade biljetter på den nya färjan Scandinavian Star som seglade mellan Oslo och Fredrikshamn. Vad de då inte visste var att färjan hade ca 150 överbokningar, att besättningen var utarbetade och underbetalda. De hade dessutom inte gjort några gemensamma brand- eller livbåtsövningar.Klockan två på natten vaknar Jan av att Christine skakar honom och säger att det brinner. Hon springer ut i den rökfyllda hyttkorridoren i sitt nattlinne. Det är sista gången han ser sin fru.Totalt fanns 482 personer ombord. 159 av dem blev brandens offer.Producerat av: Sara LundinSändes första gången: 8 maj 2009

 • En man åtalas för att ha hypnotiserat en grupp ungdomar till att begå en rad makabra mord. Han blir snart en av USA:s mest hatade personer. Han heter Charles Manson.

  Året är 1970. Utanför Los Angeles majestätiska domstolsbyggnad sitter en grupp unga kvinnor. Alla har ristat in ett kryss i pannan. De sjunger, dansar och visar sitt stöd för den åtalade: Charles Manson. Mannen som har förändrat deras liv.När historien nystas upp kommer den mörka sidan av hippie-rörelsen fram. Det handlar om droger, fri kärlek, The Beach Boys och bestialiska mord. Det här är en berättelse om en man som än idag, ett halvt sekel senare, rör upp känslor.Medverkande:George Stimson - Nära vän till Manson som skrivit boken "Goodbye Helter Skelter".Dianne Lake - Var en medlem av kollektivet och hade en relation med Manson från det att hon var 14 år gammal.Sandra Good - Hade en relation med Manson och var en del av kollektivet.Nikolas Schreck - Nära vän till Manson, har skapat dokumentären "Charles Manson: Superstar" och skrivit boken "The Manson File".Ed Sanders - Täckt fallet som journalist och skrivit två böcker; "The Family" och "Sharon Tate: A Life".Virginia Graham - Nyckelvittne i rättegången.En dokumentär av: Robin Jonsson.Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten Media.Exekutiv producent: David Mehr.Dokumentären gjordes 2019.

 • P3 Dystopia är podden som djupdyker i mänsklighetens mörka framtid. Vilka faror står vi inför och vad kan vi göra, eller inte göra, för att undvika en stor katastrof?

  TIPS: Avsnittet "Det sjätte massutdöendet" undersöker det faktum att en miljon djur och växtarter står inför utrotning. Sök på "P3 Dystopia" för att lyssna!

 • DOKUMENTÄR FRÅN 2012. Den 20 augusti 1994 är 29-åriga Karolina Johnsson på väg hem till Sverige, efter att ha levt ett liv på resande fot i över tio år. Men så ska det inte bli.

  I passkontrollen på Bangkoks flygplats stoppas Karolina och när tulltjänstemännen går igenom hennes väska finner de ett inlindat brunt paket med över sex kilo heroin.Hon grips och hamnar på det ökända Klong Prem fängelset där förhållandena är hårda. Sovcellen på 140 kvadrat delar hon med 170 kvinnor. När rättegången tillslut hålls, döms hon till 50 års fängelse.Producent: David Mehr

 • De tränade på att agera poliser genom att stoppa fortkörare på landsvägen. De uppträdde som snöskottare, joggare, elektriker och i stulna polisuniformer. Rånarna fick namnet Maskeradligan i media.

  I maj 1986 genomförs ett rån mot en värdetransport i Enskede i Stockholm. Rånarna är utklädda till poliser och får med sig ett byte på 3,6 miljoner kronor, vilket gör rånet till dåtidens största i Sverige. Rånaren Axel berättar här för första gången sin historia.Medverkande: Axel - en av de dåvarande medlemmarna i Maskeradligan. Ingvar Hofstedt - dåvarande kriminalinspektör. Lars Göran - en av rånarligans rånoffer. Jeanette - ett av rånarligans rånoffer. Sven Granath - kriminolog.Flera namn i dokumentären är utbytta.Ett program av: Olivia Sandell.Producent: Roger Dackegård / Produktionsbolaget Filt.Exekutiv producent: Jon Jordås.År: 2019.

 • DOKUMENTÄR FRÅN 2013. En sensationell härva av brottsprovokationer, fabricerade polisrapporter och olaglig infiltrationsverksamhet. Här berättar Peter Rätz sin historia.

  Medverkande i dokumentären: * Fd länspolismästaren i Stockholm - Gunno Gunnmo. * Chefen för Sektionen för Särskilda Insatser, SSI, Stockholm Tage Åström. * Journalisten Dick Sundevall. * Advokat Johan Ericsson. * Mats Jonsson, polisen Dalarna.Producent: Anton Berg.Dokumentären är från år 2013.

 • 18 november 2003 flyger Försvarsmaktens helikopter Helge 99 ut på en rutinövning. Åtta minuter efter start kraschar den i havet. Bara en av sju i besättningen överlever i den värsta militära olyckan på 35 år.

  19-åriga Jacob De Vries vaknar upp i vattnet. Hans senaste minne är att han sitter i helikoptern på väg ut mot en övning. Nu täcks vattenytan av flygbränsle och runt om honom ligger det vrakdelar från helikoptern han precis satt i. 150 meter bort ligger räddningsbåten Märta Collin som skulle öva mot helikoptern. Ombord finns sjöräddarna Christer Karlsson och Mikael Johansson.Vi tror ju inte att det är sant förrän vi tänder strålkastaren på Märta Collin och bara ser massa vrakrester framför oss.Larmsamtalen i dokumentären är citerade från Kalla fakta-dokumentären Räddare i nöd.Medverkande: Jacob De Vries, överlevande. Christer Karlsson, tidigare Sjöräddningssällskapet. Mikael Johansson, tidigare frivillig sjöräddare. Gun-Britt Waerneman, änka till Mikael Waerneman. Linn Waerneman, dotter till Mikael Waerneman. Lars Bertil Rystrand, tidigare navigatör. Monika Lindén, tidigare flygledare på Säve-basen.En dokumentär av: Alexandra Sannemalm. Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten Media. Exekutiv producent: Jon Jordås. År: 2019.

 • Ingenting går som polisen har tänkt sig när de slår till mot gaybaren Stonewall Inn i New York i slutet av juni 1969.

  Motståndet från barbesökarna blir snart våldsamt och en uppretad folkmassa tar till stenar och tillhyggen. Den urartade polisrazzian blir starten på ett flera dagar långt upplopp.På årsdagen av händelsen vill aktivister högtidlighålla minnet av Stonewallupproret med en marsch genom staden. Manifestation kommer att gå till historien som världens första prideparad och därmed blir en milstolpe för hbtq-rörelsen, för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersonernas rättigheter.Men snart uppstår en splittring som kommer att bestå i decennier.Medverkande:Karla Jay, författare och hbtq-aktivist.Mark Segal, författare och hbtq-aktivist.Robert Bryan, hbtq-aktivist som var med under upploppet.Anna-Maria Sörberg, frilansjournalist och författare.David Carter, författare som skrivit om Stonewallupproret.John O'Brien, hbtq-aktivist som var med under upploppet.Fler som hörs i programmet:Seymour Pine, Yvonne Ritter, Martin Boyce, Marsha P. Johnson, Sylvia Rivera och Jennicet Gutiérrez.En dokumentär av: Palmira Koukkari Mbenga. Producent: Jalal Lalouni. År: 2019.

 • DOKUMENTÄR FRÅN 2008. Rånet mot ett bankkontor i Kisa kulminerar med att gärningsmännen skjuter två poliser skjuts till döds.

  Malexandermorden var kulmen på en rånturné som pågått i Östergötland i över ett halvårs tid. Polisen hade slagits av rånarnas brutalitet och hänsynslöshet och fruktade vad som skulle ske i händelse av en konfrontation.Morden blev också ett i raden av brott med nynazistiska motiv som blivit allt vanligare under 90-talet, men händelserna innebar samtidigt en väckarklocka för många anhängare som nu valde att ta en annan väg.Ett program från 2008 av: Fredrik Johnsson

 • På 90-talet börjar unga kvinnor berätta om hur de druckit en drink och sedan blivit paralyserade. Snart rapporterar media om "den perfekta våldtäktsdrogen" och i Östersund rullas en härva upp.

  Sommaren 1994 kommer det in ett tiotal polisanmälningar om våldtäkt till polisen i Östersund. Det visar sig att flera av kvinnorna blivit drogade och utnyttjade av en liten grupp män. Vid den här tidpunkten börjar Rohypnol uppmärksammas i kriminella miljöer och tidningsartiklar och fängelser fylls av gärningsmän som tagit drogen för att bli känslokalla och aggressiva. Att drogen skulle användas även för att våldta kvinnor är det däremot många som tvivlar på.Ett program av: Lasse EdfastExekutiv producent: Jon JordåsÅr: 2019

 • Grekland står på randen till ekonomiskt förfall. Krisen hotar att sprida sig till resten av Europa medan det högerextrema partiet Gyllene gryning snabbt växer sig starkare.

  År 2009 uppdagas att Greklands ekonomi håller på att haverera. EU går in med pengar men i gengäld kräver de sällan skådade åtstramningar.Samtidigt växer det högerextrema partiet Gyllene gryning sig allt starkare. Men ett mord på öppen gata får oanade konsekvenser för partiet. Partiledarens dotter, en rappare och en albansk journalist dras alla in i en eskalerande våldsspiral som förändrar deras liv för alltid.På bara några år blir Grekland ett land med massiv arbetslöshet, fattigdom och misär. Medverkande:George Papaconstantinou, f.d grekisk finansminister under åren 2009-2011 för partiet Pasok. Johan Norberg, författare och liberal debattör. Kajsa Ekis Ekman, journalist och vänsterdebattör.Costas Isihos, f.d grekisk vice säkerhetsminister under 2015 för partiet Syriza. Niko Ago, grävande journalist som granskat Gyllene gryning.Ourania Michaloliakos, dotter till Gyllene grynings partiledare. Petros Pondidi, rappare och hamnarbetare.En dokumentär av: Siri von Malmborg Producent: Clara Lowden Exekutiv producent: Jon Jordås År: 2019

 • I maj 2013 skjuts en 69-årig man till döds av polis i förorten Husby. Sex dagar senare utbryter kravaller. Det blir ett av Stockholms största upplopp som även får spridning till fler städer i Sverige.

  På söndagskvällen den 19:e maj börjar det brinna på flera platser runt om i Husby. Bilar, en skola, en vårdinrättning och ett garage tänds på. Brandmän och poliser med hundar anländer. Stenar kastas. Så börjar Husbykravallerna.En knapp vecka senare har flera hundra bilar brunnit upp och notan för polisinsatsen landar på över 20 miljoner kronor. Men vad var det egentligen som hände? Och varför?Många menar att gnistan till kravallerna sker den 13 maj 2013 när 69-årige Lenine skjuts till döds inne i sin lägenhet på Oslogatan i Husby. "Vi kysste varandra här på soffan strax innan", säger hans fru Arja.Arja är inte rädd för Lenine. Hon och Lenine är rädda för polisen. Men poliserna är oroliga att hon ska bli skadad, för Lenine har tidigare gått runt med en stor kniv och hotat en väktare.Därför bryter polisen upp parets ytterdörr."Mannen och kvinnan kommer i mörkret emot poliserna där mannen har den här kniven i handen och kvinnan är bredvid", säger insatsledaren Tomas Koppelman Hellgren.Kort därefter hörs skottlossning.P3 Dokumentär om Husbykravallerna är en berättelse om ett av Stockholms största upplopp men det är också en tragisk historia om en dödsskjutning.En dokumentär av: Paloma VangpreechaProducent: Rosa FernandezÅr: 2019

 • Sveriges stöd i kampen mot den rasistiska politiken apartheid i Sydafrika leder till våld, hemliga agenter och attacker på svensk mark.

  Den 27 april 1994 vinner partiet ANC i Sydafrika en enorm seger för de miljoner svarta som kämpat för sin frihet. Deras viktigaste allierade var Sverige. Som mest står Sverige för över hälften av ANC:s budget och under det 30 år långa stödet bildas en lika osannolik som stark vänskap mellan svenskar och sydafrikaner.Men vägen till segern var svår och farlig.Medverkande:Birgitta Karlström Dorph, fd diplomat Magnus Walan, aktivist Bengt Säve-Söderbergh, fd statssekreterare för Socialdemokraterna Lindiwe Mabuza, fd Chef för ANC:s kontor i Stockholm Per Wästberg, aktivist och ledamot i Svenska Akademien Paul Erasmus, fd polis på underrättelsetjänsten STRATCOM Frank Chikane, ANC-medlem och fd ordförande i det sydafrikanska kyrkorådet.En dokumentär av: Robin Jonsson Producent: Lars Truedson Exekutiv producent: Jon Jordås År: 2019

 • I slutet av 1980-talet sprids en mystisk sjukdom bland kor i England. Korna blir deprimerade, aggressiva och förlorar sin rörelseförmåga. Samma symptom börjar efter en tid dyka upp hos tonåringar.

  Över 200 människor dör i galna ko-sjukan och 4 miljoner kor avlivas. Orsaken till smittspridningen visar sig vara köttmjöl som blandats ut i kornas foder. Hör historien om en av 90-talet mest skräckinjagande sjukdomar och en av Europas största och mest kostsamma kriser. Varning: programmet innehåller starka beskrivningar.Medverkande:Christine Lord, mamma till Andrew som dog i den mänskliga formen av galna ko-sjukan.Marianne Elvander, statsepizootolog emeritaJohn Collinge, professor och prion-forskareErik Fichtelius, journalistHans Jonsson, fd ordförande i Lantbrukarnas riksförbundEn dokumentär av: Hugo LavettProducent: Magnus ArvidsonÅr: 2019

 • Under 00-talet börjar Sverige prata om skakvåld mot spädbarn. Föräldrar döms till fängelse med hjälp av diagnosen Shaken Baby Syndrome. Men långsamt blir forskarna osäkra på om bevisen håller.

  Det är i oktober 2007 som föräldrarna Erik och Nan åker till sjukhus med sin dotter. Hennes högra arm hänger slapp och föräldrarna är oroliga. Efter flera undersökningar tas föräldrarna åt sidan och en läkare berättar att man misstänker misshandel. Vi förstod verkligen ingenting om vad han pratade om just då, säger Erik. Nu är det något galet, det är något fel. Det måste vara något annat som förklarar det här.Det föräldrarna anklagas för är skakvåld. Man har hittat en så kallad triad av symtom som kopplas till shaken baby syndrome, det vill säga ögonbottenblödningar, svullnad i hjärnan och subdurala blödningar - blödning mellan hjärnan och hårda hjärnhinnan.Shaken baby-diagnosen börjar användas i Sverige under 1990-talet. Men att triaden skulle räcka som bevis på skakvåld börjar långsamt ifrågasättas. 2014 avgörs ett mål i Högsta domstolen där åklagarens expert byter fot under förhandling. Rättsläkaren Anders Eriksson vittnar om osäkerheten för det vetenskapliga underlaget till shaken baby syndrome.Det leder till att den pappa som åtalats för skakvåld mot ett av sina barn frias. Ytterligare pappor får resning och frias i efterhand, som Erik. Men dottern har inte kommit hem till Erik och Nan. Hon har bott så länge hos en fosterfamilj att vårdnaden flyttats över till fosterföräldrarna.2016 kommer en rapport från SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, som konstaterar att det finns otillräckligt vetenskapligt underlag för att bedöma den diagnostiska träffsäkerheten av triaden för att identifiera skakvåld.Medverkande: Erik & Nan, föräldrar Ann Bark, advokat Anders Eriksson, pensionerad överläkare i rättsmedicin / senior professor vid Umeå universitet Ann-Charlott Lindh-Neville, enhetschef barn- och ungdomsenheten på Södermalms stadsdelsförvaltning i Stockholm Johanna Räntfors, barnkirurg på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg Waney Squier, neuropatolog med inriktning på barn Ingemar Thiblin, professor i rättsmedicin vid Uppsala universitet / rättsläkareEn dokumentär av: Evalisa Wallin Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten Media Exekutiv producent: Jon Jordås

 • Utanför en restaurang i Kabul, Afghanistan, blir en av Sveriges Radios mest erfarna utrikeskorrespondenter skjuten i bakhuvudet.

  Mars 2014. Talibanerna har genomfört flera terrordåd i det krigshärjade landet och presidentvalet närmar sig. Sveriges Radios korrespondent Nils Horner står med sin tolk, 25-åriga Naweed, utanför en libanesisk restaurang som attackerades bara några veckor tidigare.För första gången berättar nu Naweed offentligt om vad som hände dagarna i Kabul och om mordet:I was holding his head. He was bleeding on my hands.Mordet på Nils Horner är en historia om en utrikeskorrespondent som levde 13 år i resväskor och hade en sällsynt förmåga att vara först på plats när det hände något. Men också om svårigheten att vara rapportera från ett land som Afghanistan med en lång historia av krig.Medverkande: Naweed tolk från Afghanistan och mordvittne Terese Cristiansson TV4:s mellanösternkorrespondent Cilla Benkö Sveriges Radios vd Per Eurenius Ekots dåvarande utrikeschefEn dokumentär av: Hannah Engberg Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten Media Exekutiv producent: Jon Jordås

 • Kan USA:s president ha begått brott? Det som börjar med ett mystiskt inbrott i Watergatebygganden blir startskottet för århundradets politiska skandal.

  Under två års tid skakas USA av en skandal som får namnet Watergate-skandalen. Det som till en början anses vara ett amatörmässigt inbrott ska visa sig vara ett verk av president Nixons män.Två envetna reportrar på Washington Post, en ihärdig åklagare och en av Nixons egna män bestämmer sig för att berätta sanningen. På bästa sändningstid, inför ögonen på hela det amerikanska folket ska bilden av presidenten förändras totalt och leda till att Richard Nixon, som hittills enda amerikansk president, avgår i förtid. Det här är en historia om en president som gör allt för att behålla sin makt och som omger sig av män som är beredda att gå över alla gränser för hans skull.Medverkande:John Dean - Juridisk rådgivare åt Nixon 1970-1973 Jill Wine Banks - Åklagare under Watergateskandalen David Lindén - Historiker Timothy Naftali - Professor i historia och tidigare ansvarig för NixonmuseetEn dokumentär av: Olivia SandellProducent: Roger Dackegård / FiltExekutiv producent: Jon Jordås