Maria Podcasts
-
Är det möjligt att välja ut de fem mest användbara örterna? Anna håller på att bygga en digital örtkurs och klurar vilka fem örter som ska få ingå. I senaste avsnittet av podden Örtsystrar bollar hon frågan med Maria. Egentligen är det en fiktiv och omöjlig fråga, för vilka som är de fem mest användbara örterna beror på vem du är och hur ditt liv ser ut. Örtkunskap är komplext men för att kunna göra en örtkurs konkret och lättillgänglig så behöver vi välja att fokusera på några enstaka örter. Det är ju också det återkommande tipset för att komma igång med örter. Försök inte lära dig om alla örter samtidigt, utan välj en att börja med. I avsnittet så ger vi er en utmaning, in och lyssna och häng på så lär vi oss tillsammans att hitta och identifiera de fem örterna!
-
Om Pride-kampen, rasismen i politiken, kroppshetsen, och simhallens efterlängtade tantbröst. Maria och Alice tipsar också om sina bästa sällskapsspel och sin godaste pasta!
-
Om Pride-kampen, rasismen i politiken, kroppshetsen, och simhallens efterlängtade tantbröst. Maria och Alice tipsar också om sina bästa sällskapsspel och sin godaste pasta!
-
Vår expert Ingela Jagne pratar om utmaningar och fördelar med att odla i lite bistrare klimat.
Odla med P1 fick ett mejl från Maria, med rötter i Halland och nu boende i Åre, som undrar hur hon ska tänka med sina odlingar i zon 6-8. Ingela Jagne tipsar om vikten av att välja rätt läge och sorter och tipsar om hur det går att förlänga säsongen med förodling, växthus, odlingstunnel och upphöjda bäddar. Hon poängterar också fördelarna med att driva upp sina grönsaker, träd och blommor i norr?- mera solljus under sommaren och färre skadegörare. Att vara i en gammal trädgård är som att göra en resa i tiden. Men hur tar man hand om den? Trädgårdsantikvarien André Strömqvist har skrivit en handbok om det och Ulla de Verdier träffar honom i Ann-Charlotte Heimers mormor och morfars trädgård i Dalarna. Den vårdar hon ömt och visar bland annat den ros som alltid skulle finnas med på mormoderns födelsedagsbricka. Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om baggar på stockrosor och bruna blad på måbärshäck. -
Välkommen till det fyrtiofemte avsnittet av Marias tankar för dagen! En vindsröjning inspirerade mig till ett blogginlägg. Varför får fler idag neuropsykiatriska diagnoser som ADHD och autism? Är det rätt eller fel? Sedan mina båda äldsta barn fick sina NPF-diagnoser har jag fått nya glasögon att betrakta den här frågan genom.
-
I detta avsnitt diskuterar Anna & Maria alla odlares stora huvudbry just nu – vad ska vi göra med all squasch som nu ploppar upp i trädgården? I maj adopterade Anna ett par överblivna squaschplantor från Maria, något hon nästan ångrar nu när jag har sqasch i mängder. Därför frågar Anna ut Maria om vad hon gör av alla squasch.
Vad har squasch med örter att göra? Den som känner Anna och Maria vet att de kan koppla typ allt till örter. En intressant aspekt av det är frågan vart går gränsen mellan en grönsak och en ört? Det resonemanget landar i en diskussion om olika växters kvalitet och energi där just gurksläktet är av den kylande/fuktiga slaget.
Kika in på våra respektive instagramkonton i veckan så kommer vi att dela länkar till de recept som vi talar om i avsnittet. Du hittar oss @naturklok (Maria) & @laketradgarden (Anna)
-
Maria berättar om sin idé till ett TV-program och Alice berättar om sina upplevelser av att vara på hälsohem och hur hon nakenbadar lite mer diskret. Och såklart en hel del samtal om klimatpolitik, djurrätt och farorna med populism!
-
Augustiavsnittet av Frisk utan flum-podden innehåller en salig blandning av ämnen. Maria klickade på en artikel från MåBra där fick man råd om att genast sluta använda bh - det finns tydligen sju skäl till det, vi går igenom dessa skäl och ger vår syn på saken. Vi svarar på en lyssnarfråga om hudutslag i samband med träning och pratar även om en nyligen publicerade forskningsstudie kring salt och blodtryck och en annan om alkohol och koppling till skador på hjärnan. Högt och lågt med andra ord, hoppas ni vill lyssna!
Länkar till studierna finns på: https://www.fortasana.se/fortasanabloggen/
-
Maria berättar om sin idé till ett TV-program och Alice berättar om sina upplevelser av att vara på hälsohem och hur hon nakenbadar lite mer diskret. Och såklart en hel del samtal om klimatpolitik, djurrätt och farorna med populism!
-
Häng med kapten Isa, Ziri, Sterling och Kari i denna upplösning av scenariot Katali XI där ännu fler bekantskaper stiftas, både med livsformer och maskinerier. Vi hoppas ni haft kul med oss i Death in Space!
Inspelningen är gjord runt ett bord i Örebro i april 2022, när vi träffades på riktigt för första gången.
Spelare: Maria, Fredrik, Benjamin, Martin S. Spelledare: Martin BK
Mer information om Death in Space hittar du på https://deathinspace.com/.
Bakgrundsmusiken kommer från Cryo Chamber. https://cryochamber.bandcamp.com/ -
Kom och häng med oss, Linda, Maria och Karin när vi avhandlar semesterstickning och kommande sticksug. Vi har ett nytt inslag som heter "Få veta, utan att leta" som vi hoppas ska vara givande för nybörjaren och även till dig som har varit med ett tag. Häng med!
-
I dagens avsnitt berättar Maria & Anna om den femte grundstenen i vår serie om örtkunskapens fem grundstenar: att dela dina egna och ta del av andras erfarenheter av örter.
Alla fem grundstenar är viktiga, och du behöver alla för att bygga upp en kunskap om örter som vilar på en stabil grund. Men om vi ska erkänna att det är en av grundstenarna som vi gillar extra mycket så är det just den här.
I avsnittet berättar vi om olika sätt att ta dela och ta del av erfarenheter av örter. Den enklaste och uppenbara - att gå en fysisk kurs är inte tillgängligt för alla. Men det finns många olika sätt dela erfarenheter.
Kika gärna in på våra respektive instagramkonton för mer inspiration kring örter: @naturklok (Maria) & @laketradgarden (Anna)
-
I valpoddsavsnittet på tema miljö och klimat bjuder Carl in forskaren i klimatretorik Maria Wolrath-Söderberg för en annorlunda diskussion. Vid det här laget är vi medvetna om att vi står inför en eskalerande klimatkris - faktan, siffrorna, forskningen - ja allt finns där och har länge uppmanat oss till en enda sak, agera nu innan det är försent. Trots detta möts vi av en trög beslutsmaskin, business as usual-floskler och vad det verkar som, oengagerade politiker. Det är alltså mycket snack och lite verkstad. Detta tar Maria och Carl fasta på genom att diskutera retorikens roll i miljö och klimatdebatten. Vi får en lektion i hur vi kan avtäcka skadliga argument som får oss att tro att vi kan fortsätta som vanligt, speciellt med ny teknik som någon slags räddare i nöden. Ny teknik är visserligen nödvändig i omställningsarbetet, men det är ingen frälsare, vi behöver även beteendeförändringar. Maria drar lärdomar från pandemin och pekar på det viktiga i att behandla klimatkrisen som en kris. En uppmaning till politiker och journalister som följer klimatfrågan är att vittna om sin klimaträdsla istället för att undvika frågan på grund av oro att låta alarmistisk. Klimatfrågan behöver och förtjänar en ärlig debatt. Det ÄR alarmerande tider och politiker kan inte längre tillåtas undvika frågan genom att ständigt hänvisa till “nya gröna lösningar” som ofta faktiskt är falska lösningar och mer av samma men i en grönare förpackning. Vi behöver alla lära oss mer, och sprida kunskap om hur vi snabbt kan ställa om och göra de systemomställningar som nu krävs, för som Maria pekar på, kunskap har en avgörande roll i att förändra beteenden. Valdebatten kan inte tillåtas glida på falskt hopp om att vi kan fortsätta som vanligt - det spelar roll vad man säger och hur man säger det - våra beslutsfattar har därför en viktig roll i att sluta gömma sig bakom vad som är “gångbart” att säga och istället vittna om det akuta läget vi står inför.
Our GDPR privacy policy was updated on August 8, 2022. Visit acast.com/privacy for more information.
-
I avsnitt tre gästas jag av Maria!
Vi pratar om förväntningar och förhoppningar när det gäller ens egna prestationer, men i fokus står ju såklart hennes senaste uppläggning som gör att avundsjukan slår i taket på Pillret.
All info finns på Instagramkontot @pillretoco.
-
Lisa och Lisa får besök av sin fina vän Maria. Hon ställs mot väggen med helt orimligt svåra frågor. Sedan kommer det tips på både låtar, glasögon och hobby. Både den värsta och den härligaste meningen uttalas i podden och en uggla får ett fint namn. Vilken lycka, in och lyssna!
- Visa fler