Avsnitt

 • Elbilstillverkaren Teslas enorma uppvärdering har varit svår att värja sig ifrån det senaste året, då bolaget blivit själva ledstjärnan för hur klimathausse och en potentiell bubbla i miljöaktier kan se ut.

  800 kursprocent senare har nu strömhopp ägt rum bland tidigare skeptiker och även flera av de tidigare allra mest permanenta belackarna har vänt kappan efter vinden samtidigt som de tidigast frälsta gått från att en tillvaro i finansvärldens utvisningsbås till att bli några av branschens mest eftertraktade kommentatorer.

  Vad var det som hände egentligen, fanns det någon hemlighet bakom de utskrattades stora triumftåg?

  Johodå, det gör det så klart, och det var inte den så kallade förbränningsmotorns död, hävdar i alla fall Nyhetsbyrån Direkts utrikesredaktör Joakim Rönning. Han är ju den ena delen av den duo som också utgörs av Martin Nilsson, bakom podcasten FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen.

  I det här avsnittet ska vi prata om en sällan skådad hajp, om en bolagsledare som gått från nättroll till världens rikaste man och om hur nästa stora hajp nu riggas av den tidigare nämnda så kallade clownfalangen av analytiker som blivit profeter.

 • Den som är satt i skuld är icke fri, är ord som blivit närmast bevingade i Sverige efter att ha lämnat socialdemokratiske statsministern Göran Perssons läppar år 1997.

  Statskassan hade då sanerats för att "rädda landets ekonomi". I alla fall enligt Göran Persson. Stabila finanser i botten och att var man och kvinna är skyldig att lämna tillbaks det som lånats är en hörnsten och ett moraliskt rättesnöre av närmast religiös art i våra samhällen i dag.

  Hur kan det vara så, samtidigt som vi kombinerar världens mest skuldsatta globalekonomi och i-länder som i princip saknat tillväxt de senaste 10 åren med närmast dagliga börsrekord som få vet vad de egentligen bottnar i, samtidigt som världen är på väg att kvävas i klimathotande koldioxid?

  Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med mig Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning. I dag ska Sveriges trendigaste podd prata om pengar som blivit religion och ett djävulens kreditsystem som hotar att ta livet av vår gemensamma valutagud och allt det vi drömmer om.

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • Ett scenario med hastigt ökande varupriser är ständigt ett av de främsta hoten mot moderna ekonomier. När samhällen ska återhämta sig från det fundamentala skitår som var 2020 fanns dock nätt och jämnt några sådana farhågor alls med i bilden.

  För trots att pandemin ryckte inte bara liv och lem från oss, utan också en hel del trovärdighet rörande det finansiella systemet. Börserna rusade ikapp till nya rekord trots att eländet och separationen från den fundamentala realekonomin på gator och torg utkristalliserade sig tydligare än någonsin.

  Rekordstora penningsummor hade tryckts upp för att rädda systemet, men det var få som förstod var pengarna egentligen tagit vägen.
  Hur gick det ihop, att ingen egentligen oroade sig för att något illavarslande låg dolt i sambandet som fått alla tillgångars värden att stiga, förutom värdet på pengarna själva?

  Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med mig Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.

  I det här avsnittet ska vi försöka klara ut just det ovan nämnda och ge lösningen på gåtan om de skenande priserna på aktier, bostäder, guld, silver och bitcoin - och FRAMFÖR ALLT vad det faktum att världens rikaste kines Jack Ma plötsligt är spårlöst försvunnen (jodå, just han, e-handelsbolaget Alibabas grundare som vi ju känner från bara några avsnitt tillbaka) kan säga oss om var vi är på väg.

 • 2020 blev ett år av mastiga börsuppvärderingar i tillväxtaktier och digitala bolag där i princip samtliga i toppen av vinnarlistorna också gjorde enorma förluster.

  Parallellt med de vinstlösa vinnarna konstaterades de klassiskt välansedda börsvärderingsmetoderna helt ha kommit på skam och många förklara de så kallade "nyckeltalen", grunden för fundamentalanalysen, för döda och daterade.

  De så kallade värdeinvesterarna, med förgrundsfiguren Warren Buffett i spetsen, fastnade i björnidet under hela 2020, när marknadens aktier blev allt dyrare och den vinst som kan väntas per investerad krona föll allt längre från vad vi brukade kalla för verkligheten.

  Hur blev det så här? Vad var det egentligen som hände under 2020 - och är det en ny normal vi måste anpassa oss efter, eller kommer de konservativa investmentmogulerna snart säga vad var det vi sa när andra försöker resa sig ur spillrorna av en stundande bubbelsmäll och finanskrasch?

  Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.

 • En hemlig underrättelseoperation från fientlig makt har orsakat en osynlig inre blödning i de säkerhetsklassade informationssystem som upprätthåller USA:s och Europas ordning och säkerhet via myndigheter och storföretag.

  Det låter som ett filmmanus, inledningen på en mardrömslik science fiction-thriller kanske, men nu har det faktiskt hänt. En spionageattack så stor att den till och med skulle kunna ha hotat världsfreden har inträffat.

  Som tur är har attacken skett inuti maskinernas cyberrymd, där nu IT-forensiker jobbar dag och natt med att spåra upp och kasta ut angripare som under lång tid haft tillgång till stats- och bolagshemligheter.

  Vilka är det som brutit sig in och stulit data från regeringar, säkerhetstjänster och utländska så väl som svenska börsbolag, utan att de flesta av de ens vet om det själva ännu trots att det gått flera veckor sedan avslöjandet?

  Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning. I det här avsnittet pratar vi om den eventuellt värsta och mest framgångsrika hackningskampanjen i modern tid.

 • "Brexitkaoset är över oss!"
  Det är ord som skrivits ut så många gånger att väl nästan ingen längre orkar bry sig. Men ändå vore det näst intill oansvarigt att inte prata om det just nu, och hitta motiveringen till varför åt alla som på grund av att brexitförhandlare från såväl EU och Storbritannien ropat vargen kommer så många gånger känner att det nog egentligen inte ens spelar någon roll.

  Kanske finns svaret på varför i frågan om roll - för visst har väl Storbritannien svårare än nånsin att hitta sin plats i världen just nu? Vad hände med det en gång så väldiga riket, världshistoriens största imperium, och vad händer med dess pålitligt stabila pund när brexit väl är klart?
  För någon gång blir det väl det?

  Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.

 • De östeuropeiska EU-medlemmarna Ungern och Polen, två forna Sovjetstater som de senaste åren tagit formen av allt mer radikalt konservativa motståndare till det liberala västs inflytande, har satt sig på tvären och hotar fälla den gröna EU-budgeten i sin helhet.

  Den har kallats EU:s Green new deal - en Marshallhjälp för att dra blockets ekonomi upp ur coronapandemins spillror med gröna satsningar värda 750 miljarder euro - och allt såg ut att vara klart. Men sedan hände något och nu står det största stödpaketet i regionens historia och faller med ett tillhörande krav om mänskliga och demokratiska rättigheter för mottagarländer och alltsammans skylls på finansmannen George Soros.

  Men, vem är han, den så konspirationsberyktade finansmannen? Vad väntar nu för ett EU som ännu inte ens hunnit igenom brexitkalabaliken - är regionen på väg att splittras för gott? Och vad händer i cleantechsektorn om alla de investeringar som skulle kanaliseras in från budgeten nu helt uteblir?

  Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med mig, programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.

 • FOLLOWTHEMONEY BEKLAGAR SVAG LJUDKVALITET DETTA AVSNITT! VI ÄR SNART TILLBAKA I DEN VANLIGA STUDION!

  Tillträdande president Joe Bidens har presenterat sitt kabinett och av beskedet att döma kommer amerikanska centralbankens första kvinnliga ordförande och första kvinnliga finansminister vara samma person.

  Janet Yellens namn är inte okänt för någon med makroekonomiskt intresse efter hennes år som Federal Reserves ordförande - hon älskas av Wall Streets bankirer och är också ett aktat namn inom akademin. Men hur kommer hennes finanspolitik se ut, när hon återinträder som en av världsekonomins mäktigaste på andra sidan av den ridå som ju i alla fall till dess att Donald Trump blev president varit en helig gränslinje mellan Vita huset och Fed: Kommer barriären nu monteras ned?

  Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning, här för att reda ut vad som väntar av det vi härmed myntar som Yellenomics.

 • I en allt tätare handelskonflikt mellan Kina och väst har den demokratiska fyrbåken Hongkong haft världens blickar vända mot sig sedan protestvågen blossade upp under 2019. Upplopp och våldsamma konfrontationer mellan demonstranter och kravallutrustad polis pågick i staden i över ett år till dess att Pekingregimens hårda nypor till sist kväste yttrandefriheten.

  Kommunistpartiets stärkta grepp märks nu också av inom Hongkongs finansvärld, något som inte minst Kinas motsvarighet till Klarna blivit varse. Men trots att det rekordnoteringsaktuella fintechbolaget, som heter Ant Group, fick känna på riset så har effekterna hittills varit långt ifrån lika förödande som många hade trott.

  Fokus riktas nu mot Taiwan, där en mångårig demokratirörelse mot Pekings högljudda protester hävdat att ön är ett eget land som inte alls tillhör Folkrepubliken Kina.

  Kan alltihop kanske tas som ett omen om en pågående rörelse i världsmaktsordningen där västvärldens och demokratins ekonomiska maktsställning till slut faller med början i det maktvakuum som ett omstritt amerikanskt presidentval försatt oss i och ett Kina som nyss var ett u-land sätter globalekonomin i ett totalitärt skruvstäd?

  Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.

 • Tvärt emot vad många hade förutsett lättnadsrusade världsbörserna ikapp sedan det amerikanska presidentvalet klarnat och Joe Biden ställt sig på tröskeln till Vita huset.

  Det inbördeskrigsscenario som många befarat besannades inte, i alla fall inte direkt, och trots att vapnen skramlade i det rättsliga efterspelet fanns det veckan efter folkomröstningen få bedömare som trodde att Donald Trump skulle kunna hålla sig kvar vid makten.

  Hur blev det egentligen så, och vad var det som gjorde att valet inte utmynnade i börskaos - trots att läget länge var just tämligen oklart. Och vad är det som nu väntar den icke-återvalde presidenten, det parti han gjort till sitt och världens största ekonomi?

  De frågorna ställs i det här avsnittet av FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.

 • Makthungriga databolag som Facebook, Twitter och Google, bolag som tagit makten över det skrivna ordet, har kommit att bli en hätskt omdebatterad fråga i den valrörelse som nu nått sitt slut och medialandskapet utgörs av mer svårnavigerad terräng än någonsin.

  Osvuret är alltid bäst, så Nyhetsbyrån Direkts utrikesredaktör Joakim Rönning och programledaren Martin Nilsson nöjde sig med att konstatera att när avsnitt 42 släpptes så hade det kunnat stå klart vem som blir USA:s president de kommande fyra åren.

  Och om man skulle tro på den fria världens ledare –president Donald Trump - så hade han redan vunnit långt innan de avgörande rösterna ännu hade räknats.

  Vad som samtidigt stod desto klarare var att valets aktörer – kandidater så väl som möjliggörande institutioner och media - skulle komma att anklagas för att i ondo ha försökt eller lyckats otillbörlig påverkan av amerikanska väljare med på vägen till valurnorna.

  Debatten om påverkan av väljare och till och med hjärntvätt av amerikaner startar knappast här och nu. Inte minst med Cambridge-Analyticas ökända Facebook-propaganda till Trumps förmån 2016 i ryggsäcken, och dessutom med en lång historia av de amerikanska underrättelsetjänsternas science fiction-försök att hitta ett sätt att styra människors tankeverksamhet.

  Finns det en koppling däremellan, som förklarar varför USA:s politiker numer rent av hatar rollen det utskällda och datamaktshungriga Sillicon Valley utgör i kampen om väljarna, och som i kombination med dunkla myndighetskontakter gör att de folkvalda får svindel?

  Ta på er foliehatten så ska vi se om utrikesredaktör Joakim Rönning kan klä av er densamma, i avsnitt 42 av FollowTheMoney: Hjärntvätt i Vita huset med Twitters Rasputin. FollowTheMoney är en podcast om makt, storfinans och börsen där Martin Nilsson agerar programledare.

 • Om vi tar i från tårna kan vi säga att de digitala pengarna snart är här och att det härmed gryr en omstöpning av det finansiella systemet som är så fundamental att världen inte sett maken till det sedan Bretton Woods och guldmyntfoten lades på historiens soptipp - och covid-pandemin är som vanligt att beskylla.

  I spåren av att fenomen som kryptovalutor och bitcoin, anarkokapitalister och decentraliserad finans tonat fram de senaste åren har nu yrvakna centralbanker världen över skyndat till med pilotprojekt för att också tillse statliga alternativ för e-kronor och digitala dollar.

  Jo då, Sverige och Riksbanken var trots allt piggast - och skrattades ut - men sedan kom pandemin och de svårdistribuerade stora stödåtgärderna med den. Är digitala centralbankspengar lösningen?

  Eller handlar det här avsnittet bara om en yrvaken reaktion FRÅN OSS på att flera av världens stora fintechbolag nu rusar in i kryptomarknaden och skjuter upp Bitcoin till de högsta nivåerna på flera år? Ja-a, lyssna så får ni väl se, det här är i alla fall FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.

 • Amerikanerna går till val om några veckor, och samtidigt som coronapandemin rasar har frågan om presidentskapet seglat upp som i alla fall den näst mest betydande för världsbörsernas fortsatta utveckling.

  Wall Street tycks ha vänt hoppet mot Demokraternas Joe Biden, samtidigt som andra lyfter fram att president Donald Trumps skattesänkningar är vad som ska fortsätta elda på uppgångstrenden. Samtidigt har många lyft fram att de stimulanspaket som troligtvis väntar om Demokraterna avgår med segern kommer gynna börsen.

  Men börsens framtid kanske blir helt sekundär i ett större scenario, om vi närmar oss den historiska brytpunkt som det nu varnas för efter en vår av splittring, protester och en president som tycks kommendera högerextremister att "göra sig redo" inför valet.

  Samtidigt som finanstyckare riktar fokus mot vem som är bästa börsalternativet har nämligen olyckskorparna börjat varsla om hög risk för en stökig maktöverföring där den yttersta risken är ett inbördeskrig i världens mäktigaste demokrati.

  Därför ställer sig FollowTheMoneys programledare och utrikesredaktör Joakim Rönning frågan: Vart är USA på väg egentligen, och hur påverkas börsen vid olika valutfall och därigenom också våra stora svenska bolag?
  FollowTheMoney är Nyhetsbyrån Direkts podcast om makt, storfinans och börsen.

 • I början av året varnade Opec för att priskraschen i olja kommer väcka sovande konflikter till liv i redan krigs- och korruptionspräglade regioner med stora oljeintressen.

  Varningen var inte då riktad särskilt mot Kaukasus, där högintensiva strider nu blossat upp mellan grannländerna Azerbaijdzjan och Armenien. Striderna har redan vållat hundratals dödsoffer, inklusive civila, och väckt intresset hos makthungriga stormakter.

  Men vad handlar alltihop om, och vad har den så här års alltid lika aktuella Nobelkommittén egentligen för koppling till den krutdurk som efter hundratals år av söndring och förhärskande nu har exploderat?

  Jo då, det finns en tydlig sådan, och den hittar vi som vanligt genom att FollowTheMoney, som Nyhetsbyrån Direkts podcast heter, och den görs av programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.

  Rättelse: Joakim blandar ihop namn och nämner fel broder Lundin i avsnittet. Den som berörs i avsnittet är inte Lukas Lundin, utan Ian Lundin, ordförande i Lundin Energy.

 • Krisen är uppfinningarnas moder, brukar det heta, men det var nog få som trodde att den pandemi vi var mitt uppe i under 2020 skulle bädda för renässans och innovation på marknaden för börsnoteringar.

  Intresset för att notera bolag kyldes ned till permafrostnivå i vårvinterns börskrasch, men sedan dess har den snabbt blivit hetare än helvetet, och nu flockas inte bolagen längre bara kring konventionella noteringsformer med investmentbankirerna hack i häl.

  Finansvärldens intresse för direktnoteringar har uppnått en så hög intensitet under året att de så kallade uppköpsskalbolagen har fått börsklippare att tvingas fylla på ordförrådet med akronymer som SPAC och DPO. Uppköpsskalbolag – som ibland tyckts ta in bolag som inte är så mycket mer än just tomma skal.

  Låter det krångligt? Det är det också, men här för att reda ut begreppen finns FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, av och med mig Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.

 • Antalet dömda för insiderbrott i Sverige har de senaste åren varit lätträknade. Det har däremot inte insiderhärvorna och antalet personer som figurerar i utredningar kring den lilla andelen av alla fall som tas upp av ekobrottsutredare.

  Fenomenet är förmodligen det idag vanligaste ekobrottet i finansmarknadens kontorsmiljöer, men ändå omgärdas det inte sällan med en air av djärv slughet som det inte alltid ses ner på i finanskretsar.

  Varför är det så, och varför fälls så fruktansvärt få som grips mot misstanke för att ha gjort sig skyldiga till det kanske största hotet mot trovärdigheten i vårt finansiella system?

  Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med mig, Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.

 • Med 10-talets börsrusning i ryggen har de giriga skojarna stått på kö för att sätta bluffbolag på börsen. Därmed har också jaktmarkerna för det moderna ekosystemet av börsgranskare växt explosionsartat.

  Men det är inte bara media och myndigheter som avtäcker och avslöjar bedragarna. Floran av blankare, som tjänar pengar på kursnedgång i enskilda aktier, har blivit en ofta bespottad krets. De senaste åren har fenomenet dock skördat uppmärksammade framgångar och vält omkull multimiljardbolag på löpande band.
  Faktum är att en blankarfirma kommit från ingenstans, blivit hetaste nyhetsstoff och raderat ut stora börsvärden den senaste veckan.

  Vilka är dessa bolag som lurar brallorna av oss, och vilka är blankarfirmorna och hedgefonderna som står på andra planhalvan?
  Och framför allt: Hur kan man ställa sig bakom påståendet att dom båda faktiskt är nödvändiga?

  Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.

 • Det har under den senaste tiden brutit ut appkrig på flera håll i vår omvärld, där teknikekonomin nu plötsligt blivit en högst väsentlig del i arsenalen av bestraffnings- och sanktionsåtgärder mellan länder. Till och med i verkliga och dödliga strider, och alla tycks rikta dessa vapnen mot Kina.

  I dagens avsnitt ska vi prata om vad som hände den 15 september 2020 - som pekats ut som dagen d för Huawei och Tiktok.
  Det rör sig inte bara två av världens hetaste techbolag, utan också två världsekonomiska fenomen som anklagas för att vara kommunistpartiets tentakler ämnade att ta maktgrepp över det digitala jordklotet.

  Eller är allt det bara lögn? Kan USA:s sanktionsangrepp mot Huawei och Tiktok - där världens största telefontillverkare nu i princip förbjuds tillverka telefoner - sluta i en självuppfyllande profetia där techbolagen drivs in i kommunistpartiets värmande famn?

  Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.

 • Råvarumarknaden har återigen hamnat i blickfånget för flera av världens just nu mest aktuella maktdemonstrationer. Allra mest så med den väldiga grannen i öst i centrum.

  Jo, vi måste faktiskt tala om Ryssland igen, som nu återigen misstänks ha förgiftat oppositionens ledarfigur Aleksej Navalnyj. Och jo, det kan visst ha satt betydligt viktigare händelseförlopp i verket för hela Europa när dominobrickorna plötsligt satts i svang i diktaturgrannen Belarus.

  Vad är det som händer, och hur vågar vi påstå att Rysslands mest lömska förrädare inte heter varken Aleksej eller Vladimir?

  Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen. I dag kopplar vi greppet om en bångstyrig råvarumarknad som allt för länge hamnat i skymundan av oljan. Det är dags att prata om Ryssland igen. Det är dags att prata om världens just nu viktigaste rörledning, som löper utanför den svenska kusten genom Östersjön.

 • I mitten av 00-talet fick en fundamental kris världens då näst största ekonomi att gå i bräschen för allt vad djärva ekonomiska idéer kallades, allt det som i dag kallas modern penningpolitik.

  Årtionden av stagnation förbyttes i återhämtning, tillväxt och börsyra, men nu står Japan återigen inför monumentala vägval. Med en pandemi på halsen och en rad hotande konflikter i närområdet har landets reformivrande ledare - Abenomics-metodikens mästare - insjuknat och hastigt tvingats avgå.

  Världskänt både för sin konservatism och futurism samtidigt har förändringens vind blåst snålt över den stigande solens rike de senaste 30 åren och kunnat konstateras ha gett en närmast kuslig föraning om vad som väntar oss andra industrialiserade länder. Men vad händer nu, efter att premiärminister Shinzo Abe lämnat ett enormt hål efter sig i det motsägelsefulla Japan?

  Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning, som frågar sig om det slutligen har blåst upp till storm och splittring innuti Japan och till öppen konflikt med dess allt mäktigare grannländer - konflikter som kan komma att drabba oss allihop?