Centralamerika Podcasts
-
El Niño spås återvända i år och den gasar på den globala temperaturökningen. Kanske passerar vi Parisavtalets 1,5 gradersgräns redan nästa år.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fenomenet El Niño är kopplat till extremväder över hela jorden. I utsatta områden förbereder man sig nu för kommande värmeböljor, torka, stormar och översvämningar.
Under La Niña trycker passadvindar runt ekvatorn varmt stillahavsvatten västerut, alltså bort från Sydamerika. Och under El Niño så kommer det varmare vattnet tillbaka och sprider ut sig. Det leder till höjda temperaturer och får stor effekt på vädret över hela jordklotet.
Under El Niño blir det varmare och torrare i Indonesien och Australien. I Indien hålls monsunregnen tillbaka. Och i Södra Afrika blir det också mindre regn. Men det kan bli tvärtom på andra platser. Spanien får mer regn, och Centralamerika, södra USA och Östafrika riskerar att få översvämningar.
På historiskt utsatta platser finns kunskap om hur man anpassar sig till hetta, torka och översvämningar. Och i Sverige satsar man på åtgärder där det finns risk för ytterligare översvämningar.
I Vetenskapspodden hörs: Ulrika Björkstén, SR:s vetenskapskommentator, Sara Sällström, vetenskapsreporter, Camilla Widebeck, vetenskapsjournalist.
Poddledare
Gustaf Klarin
Producent
Peter Normark
[email protected] -
Roxanda Bezares-Cobar lagar Guatemalas nationalrätt friterade matbananer med chokladmole. Och får oss att älska matbananer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I juni förra året lagade vi en curry på bananskal. Då fick vi ett mail från Roxanda Bezares-Cobar med massor av bilder på maträtter på banan. För i Guatemala, som hon kommer från, äts det mycket banan.
- Vi har mycket bananer, säger Roxanda. Orange matbananer och gulvita matbananer, röda bananer, äppelbananer, små små gula bananer, och små röda bananer.
Roxanda lagar nationalrätter mole de platano. Friterade matbananer serverade med Guatemalas egen mole, en tjock sås med tomater, paprika, choklad, kanel, chili, pumpakärnor och sesamfrön.
Roxanda berättar om sitt hemland, om Mexico (som hennes pappa kommer från), om Centralamerika, ursprungsbefolkningarna och spanjorerna. Mole de platano är en maträtt med spår av den komplicerade och konfliktfyllda historien. Kryddad av ursprungsbefolkningens chili, kanel och choklad och lagad på bananer som introducerades i Centralamerika av spanjorerna.
-
Tid att reflektera över chockdeformerade bergarter. Tid att acceptera att vissa sjöar kanske för alltid kommer förbli åtminstone halva mysterium. Johanna pratar oproportionerligt mycket om - och umgås med - sina kusiner. Hurra! Dagens avsnitt innehåller både fältarbete och labbarbete, ingen rast och ingen ro. Vi kollar in den mytomspunna CHOCKADE KVARTSEN och letar andra spår av trasigheter och omvandling på mikroskopnivå. Veckans sjö ligger i Centralamerika där tektoniken är så knölig att vi inte fattar någonting. Till sist har vi fått en uppdatering från jakten på dom fossila ödlorna utanför Umeå, tack för det! Samt ordvitsar från Luleå. Tack för DET!
-
Vem ska få bestämma om en kvinna ska föda ett barn eller inte? P4 Världen tittar närmare på abortfrågan som är en av vårt tids mest infekterade frågor på många håll i världen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Att bli gravid kan ju vara helt fantastiskt. Men det kan också vara ett skräckscenario, beroende på var man befinner sig i livet. Och för den som råkar ut för en oönskad graviditet spelar det stor roll var man befinner sig i världen - eftersom rätten till abort ser så olika ut.
Hör om det nya beslutet som garanterar att Indiens över 600 miljoner kvinnor nu garanteras samma rätt till abort oavsett om de är gifta eller ogifta. SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel berättar att synen på flickor håller på att förändras i Indien. Indiska familjer har ju föredragit söner framför döttrar, vilket bidragit till att kvinnor gjort abort i en högre utsträckning när de varit gravida med flickor. Flickors status har förbättrats bland annat eftersom de är duktiga i skolan och kan bidra till familjers försörjning i en större utsträckning än tidigare, berättar Malin Mendel.
Samuel Larsson, Sveriges Radios korrespondent i Polen berättar om ett Polen som går i motsatt riktning där i stort sätt ingen får göra abort. Kvinnor i Polen som vill göra abort kan åka utomlands, resor som kommer att försvåras på grund av en ny lag som försvårar abortresor genom att alla graviditeter registreras. Detta skulle kunna innebär att myndigheter kan rikta olika insatser mot kvinnor som gjort abort utomlands, säger Samuel Larsson.
I USA revs ju aborträtten upp i somras. De som är emot abort är ofta religiöst övertygade amerikaner som anser att ett liv börjar vid befruktningen, säger Cecilia Khavar, korrespondent i Washington. Andra anser att demokratin förloras i USA i och med att abort förbjuds. Abortfrågan har blivit en av de viktigaste frågorna inför mellanårsvalet. Demokraterna satsar mycket på att kampanja för rätten för abort.
I Latinamerika går utvecklingen kring abort åt olika håll, säger Sara Heyman, Sveriges Radios korrespondent för global hälsa. I Argentina legaliserades abort för två år sedan och Colombia är ett av de länder som följt efter. Utvecklingen i Argentina har påverkat kvinnorättsrörelsen i hela Latinamerika men samtidigt har länder i Centralamerika väldigt stränga abortlagar. Abortmotståndet som vi ser i USA och vissa länder i Europa beror bland annat på de konservativa strömningarna som blir allt starkare på flera håll säger Sara Heyman.
En annan viktig kvinnorättsfråga som just nu uppmärksammas världen över är protesterna i Iran. Protesterna har pågått i tre veckor efter att ung kvinna, Mahsa Amini, dog i samband med att hon greps av landets sedlighetspolis. Det påstådda brottet var att hon hade haft sin huvudsjal på fel sätt. Den senaste dagarna har skolflickor börjat protestera i stor utsträckning vilket visar att de identifierar sig med de unga kvinnor som dödats, säger Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.
- De är oändligt trötta på att de måste bästa sjal varje dag, berättar Cecilia Uddén. Hon säger även att många män tittar på de protesterande kvinnorna med beundran.
-
Åsskar påstår att han har en fin röst och tänker därför börja jobba på soptippen, som Mozart och Beethoven gjorde. Vad menar han egentligen? Och vilken är världens största soptipp och går det att köra bil på matrester? Det förklarar Gabriel innan det är dags att resa till dagens land: COSTA RICA! Lär dig om landet i Centralamerika med regnskog, höga berg och ett otroligt rikt djurliv. Ett land utan militär som strävar efter att bli helt koldioxidneutrala, som har toppbetyg på demokratiindex och vackra sedlar. Gabriel berättar om gallo pinto, den rödöga bladgrodan och Jesus Kristus-ödlan, medan Åsskar drar massor av skämt från Costa Rica.
Dagens ord: kompost
Här kan du se filmen på ödlan som går på vatten: https://www.youtube.com/watch?v=45yabrnryXk
Produceras av Frälsningsarmén
www.kylskåpsradion.se
-
Syfilis följde med Columbus sjömän från den nya världen och fick snabb spridning i Europa. Syfilis smittade främst vid sex och någon riktigt bra behandling kom inte förrän penicillin började användas brett efter andra världskriget. I slutet på 1800-talet drabbade 15 procent av den manliga befolkningen i Europa.
Sjukdomen som orsakar oerhörda plågor hos den drabbade med smärtor, deformationer, förlorade extremiteter och i sitt sista stadium galenskap. I tongivande kretsar som författare och konstnärer var syfilis mycket vanligt, men sjukdom avhandlas ofta kodad form eftersom den var så skamlig.
I detta avsnitt av podden Historia.nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med litteraturvetaren Agneta Rahikainen som skrivit boken Smittans rike: Om syfilis i konst, kultur och kropp.
Listan på kända personer med syfilis kan göras lång från politikern Cesare Borgia i renässansens Italien, till poeten Charles Baudelaire i 1800-talets Paris, filosofen Nietzsche i Tyskland. Kompositören Ludwig van Beethoven i Österrike och konstnären Anders Zorn i Sverige. En del hävdar att Adolf Hitler led av syfilis.
Både Carl-Michael Bellman och Lasse Lucidor diktade om syfilis, men även om samtiden förstod vad sångerna handlade om är det inte alltid tydligt vad som menas med att akta näsan idag när syfilis är en ganska ovanlig och behandlingsbar sjukdom.
Inom dekadenslitteraturens författare på 1800-talet var syfilis inget författarna skämdes för, utan snarare ett bevis på virilitet.
”För en fransman är det otänkbart att uppnå medelåldern utan att fått syfilis och Hederslegionen.” skrev författaren André Gide och hans uttalande visar vilken spridning syfilis hade under 1800-talet och det tidiga 1900-talet.
I Frankrike uppskattades cirka 150 000 personer årligen dö till följd av syfilis och sjukdomen drabbade människor i alla samhällsklasser. De existerande behandlingarna med kvicksilver och malaria kunde ofta döda patienterna.
De första anteckningarna om en syfilisepidemi i Europa gjordes åren 1494/1495 i Neapel, Italien under en fransk invasion och fick först namnet ”Neapolitanska sjukan”, i Frankrike kom den att kallas ”Italienska sjukan”. Efter att ha fått fäste i Frankrike genom att sprida av de återvändande franska trupperna blev den bland annat i Tyskland känd som ”Franska sjukan”; en äldre benämning som fortfarande används. Vid sidan av fransosen är pocker det vanligaste äldre svenska namnet.
Skelett äldre än 1500 e.Kr. som uppvisar syfilis har endast återfunnits på den amerikanska kontinenten. Skelett från precolumbianska gravar i Centralamerika bär till exempel tydliga tecken på sjukdomen. I samtida källor beskrivs också den sjukdom Columbus sjömän hade med sig hem från Amerika 1493.
Lyssna också på När en handfull män erövrade Latinamerika och Smittorna som dödar mer än kulor och granater.
Bild Gustav-Adolf Mossa, The Dead Women (Les Mortes), 1908.
Musik: Beethoven Symphony #9 med Craig Austin, Storyblocks Audio.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Jag tänker att kanske är det bara jag som hela tiden trott att det fanns ett DÅ och ett NU och att utvecklingen skulle fortsätta i en tydlig rörelse framåt; mot något som hela tiden blev lite ljusare.
Om Anna Tibblin:Anna Tibblin är aktivisten som blev företagare som blev chef Hon har bott lika länge i södra Afrika, Centralamerika och i Norrland. Anna är generalsekreterare för biståndsorganisationen We Effect, med verksamhet i 24 länder. Fascinerad av stora halsband och vet att människor kan förändra världen.Producent: Mette Göthberg [email protected] -
Jag har levt tillräckligt länge för att känna igen den där ödesmättade känslan; den där vetskapen om att nu förändras världen och min upplevelse är del i en historisk händelse.
Om Anna Tibblin:Anna Tibblin är aktivisten som blev företagare som blev chef. Hon har bott lika länge i södra Afrika, Centralamerika och i Norrland. Anna är generalsekreterare för biståndsorganisationen We Effect, med verksamhet i 24 länder. Fascinerad av stora halsband och vet att människor kan förändra världen.Producent: Mette Göthberg [email protected] -
Men bland allt det förfärliga, är det också andra nyheter som börjar tränga igenom. Berättelser om solidaritet, motstånd och handlingskraft.
Om Anna Tibblin:Anna Tibblin är aktivisten som blev företagare som blev chef Hon har bott lika länge i södra Afrika, Centralamerika och i Norrland. Anna är generalsekreterare för biståndsorganisationen We Effect, med verksamhet i 24 länder. Fascinerad av stora halsband och vet att människor kan förändra världen.Producent: Mette Göthberg [email protected] -
Vi ser satellitbilder av ryska stridsvagnar som rullar fram över stora, vidsträckta fält i grannlandet Belarus. Bilderna påminner om ett dataspel. Händer detta verkligen på riktigt?
Om Anna Tibblin:Anna Tibblin är aktivisten som blev företagare som blev chef Hon har bott lika länge i södra Afrika, Centralamerika och i Norrland. Anna är generalsekreterare för biståndsorganisationen We Effect, med verksamhet i 24 länder. Fascinerad av stora halsband och vet att människor kan förändra världen.Producent: Mette Göthberg [email protected] -
I poddens sjätte avsnitt så gästas Stefan av sin sidekick Kajsa och förstagångsåterkommande gäst Nank där vi pratar lite om centralamerika i början av 1900-talet, banankrigen och vad en bananrepublik faktiskt är. Ett helt skeende fyllt med svinerier och folkrättsbrott som väldigt ofta glöms bort i det historiska bruset.
Patreon: https://www.patreon.com/tardulv
Twitter: https://twitter.com/tardulv
Källor för avsnittet:
Allthatsinteresting.com: The Banana Wars: How The U.S. Plundered Central America For Corporations
The Guardian: https://www.theguardian.com/world/1999/mar/05/eu.wto3
A History of World Societies, McKay (2018), 11:e upplagan: A new American Empire s. 723-727
United Fruits Company flagga: bildlänk
Produktion Klippning: Stefan Johansson (https://twitter.com/tardulv) Musik: "Bakom Senapen" av Jojje (https://soundcloud.com/skriket/)
Bli Patreon för extra content!Support till showen http://supporter.acast.com/alla-dessa-javlar-1.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hade det spelat någon roll om Magdalena Andersson hade blivit statsminister när mina döttrar var små? Jag tror det.
Om Anna Tibblin:Anna Tibblin är aktivisten som blev företagare som blev chef Hon har bott lika länge i södra Afrika, Centralamerika och i Norrland. Anna är generalsekreterare för biståndsorganisationen We Effect, med verksamhet i 24 länder. Fascinerad av stora halsband och vet att människor kan förändra världen.Producent: Mette Göthberg [email protected] -
Dagens PS kunde den 13 November 2013 rapportera om hur inkassoföretaget Lindorff inte betalat ett öre i svensk bolagsskatt sedan Investor gick in som delägare år 2008. Trots att det totala rörelseresultat 2009-2012 uppgick till drygt 800 miljoner kronor.Även Gambro har enligt SvD effektivt lyckats undvika skatt under tiden som Investor varit ägare. Bolaget köptes ut från börsen år 2006 tillsammans med riskkapitalbolaget EQT.”Det finns fortfarande andra värden än skatt som ett bolag bidrar med. Det är bland annat sociala kostnader och arbetstillfällen”, säger Johan Bygge, verksamhetschef på EQT och före detta finanschef på Investor, till tidningen.Investor skriver på sin webbsida att bolaget ”strävar efter att vara en god samhällsaktör”.”Vår ambition och vårt ansvar innefattar en rad områden, såsom miljö, mänskliga rättigheter och arbetsvillkor. Det inkluderar även ett åtagande och ansvar att bidra till samhället i stort. I snart 100 år har vi agerat som ett ansvarsfullt företag och ägare”, skriver investmentbolaget.Investors vd Börje Ekholm lägger locket på men kommunikationschefen Stefan Stern skriver i ett mail till SvD-redaktionen att Investor bara följer lagen.”Investor verkar alltid inom de ramar som fastställs av riksdag och regering”, säger Stern, som tidigare var vice partisekreterare hos Socialdemokraterna.SvD Näringslivs reporter Jacob Bursell konstaterar att Investor å ena sidan ägnar sig åt både CSR och hållbarhetsredovisning. Å andra sidan har bolaget, som Bursell uttrycker det, ”förvandlat Blaiseholmen till ett skatteparadis i klass med Guernsey”.”Så länge bolaget gör ett nummer av att vilja bidra till samhället i stort, förblir det en öppen fråga om det är långsiktigt begåvat”, skriver han.Bananrepublik:Bananrepublik är en informell nedsättande benämning på land som uppfyller flera av följande kriterier:* Beläget i tredje världen, ofta i Latinamerika,* Beroende av en enda exportvara, eller ett fåtal, i allmänhet en jordbruksprodukt* Mer eller mindre korrumperad regering, ofta en militärjunta* Omfattande ekonomiskt och politiskt inflytande från utländska stater och/eller företag * Låg levnadsstandard för majoriteten av folket.Den ursprungliga bananrepubliken var Honduras. Termen myntades 1904 av humoristen O. Henry. Bananer har att göra med United Fruit Company, som var ett amerikanskt företag med politiskt inflytande främst i Centralamerika. Att företaget hade advokatfirman Sullivan & Cromwell och ingen mindre än John Foster Dulles som företrädare och som specialierat sig på kolonialväldesjuridik kan ju vara värt att nämna i sammanhanget... Det var väl för övrigt samma advokat som företrädde Wallenberg i Boschaffärsskandalen efter andra världskriget?När plundring blir till en livsstil för en grupp individer inom ramen för ett samhälle, skapar de med tiden åt sig själva ett rättssystem som auktoriserar det och en moralisk kod som glorifierar det.//Frédéric Bastiat#CarlNorberg #DeFria #RealNewsDe Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss:SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)PATREON: https://patreon.com/defria_seHEMSIDA: https://defria.seFACEBOOK: https://facebook.com/defria.se
-
Dagens PS kunde den 13 November 2013 rapportera om hur inkassoföretaget Lindorff inte betalat ett öre i svensk bolagsskatt sedan Investor gick in som delägare år 2008. Trots att det totala rörelseresultat 2009-2012 uppgick till drygt 800 miljoner kronor. Även Gambro har enligt SvD effektivt lyckats undvika skatt under tiden som Investor varit ägare. Bolaget köptes ut från börsen år 2006 tillsammans med riskkapitalbolaget EQT. ”Det finns fortfarande andra värden än skatt som ett bolag bidrar med. Det är bland annat sociala kostnader och arbetstillfällen”, säger Johan Bygge, verksamhetschef på EQT och före detta finanschef på Investor, till tidningen. Investor skriver på sin webbsida att bolaget ”strävar efter att vara en god samhällsaktör”. ”Vår ambition och vårt ansvar innefattar en rad områden, såsom miljö, mänskliga rättigheter och arbetsvillkor. Det inkluderar även ett åtagande och ansvar att bidra till samhället i stort. I snart 100 år har vi agerat som ett ansvarsfullt företag och ägare”, skriver investmentbolaget. Investors vd Börje Ekholm lägger locket på men kommunikationschefen Stefan Stern skriver i ett mail till SvD-redaktionen att Investor bara följer lagen. ”Investor verkar alltid inom de ramar som fastställs av riksdag och regering”, säger Stern, som tidigare var vice partisekreterare hos Socialdemokraterna. SvD Näringslivs reporter Jacob Bursell konstaterar att Investor å ena sidan ägnar sig åt både CSR och hållbarhetsredovisning. Å andra sidan har bolaget, som Bursell uttrycker det, ”förvandlat Blaiseholmen till ett skatteparadis i klass med Guernsey”. ”Så länge bolaget gör ett nummer av att vilja bidra till samhället i stort, förblir det en öppen fråga om det är långsiktigt begåvat”, skriver han. Bananrepublik: Bananrepublik är en informell nedsättande benämning på land som uppfyller flera av följande kriterier: * Beläget i tredje världen, ofta i Latinamerika, * Beroende av en enda exportvara, eller ett fåtal, i allmänhet en jordbruksprodukt * Mer eller mindre korrumperad regering, ofta en militärjunta * Omfattande ekonomiskt och politiskt inflytande från utländska stater och/eller företag * Låg levnadsstandard för majoriteten av folket. Den ursprungliga bananrepubliken var Honduras. Termen myntades 1904 av humoristen O. Henry. Bananer har att göra med United Fruit Company, som var ett amerikanskt företag med politiskt inflytande främst i Centralamerika. Att företaget hade advokatfirman Sullivan & Cromwell och ingen mindre än John Foster Dulles som företrädare och som specialierat sig på kolonialväldesjuridik kan ju vara värt att nämna i sammanhanget... Det var väl för övrigt samma advokat som företrädde Wallenberg i Boschaffärsskandalen efter andra världskriget? När plundring blir till en livsstil för en grupp individer inom ramen för ett samhälle, skapar de med tiden åt sig själva ett rättssystem som auktoriserar det och en moralisk kod som glorifierar det. //Frédéric Bastiat #CarlNorberg #DeFria #RealNews De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se
-
Så, vad tänker jag? Att det är meningslöst att jobba för en bättre värld? Eller att unga människor är naiva?
Om Anna Tibblin:Anna Tibblin är aktivisten som blev företagare som blev chef Hon har bott lika länge i södra Afrika, Centralamerika och i Norrland. Anna är generalsekreterare för biståndsorganisationen We Effect, med verksamhet i 24 länder. Fascinerad av stora halsband och vet att människor kan förändra världen.Producent: Mette Göthberg [email protected] - Visa fler