Norrland Podcasts
-
Hör om Norrbottniabanan och de stora industrisatsningarna i norr, där järnvägen spelar en viktig roll. Och om Polarexpressen och Inlandsbanan.
Programledare: Per J AnderssonProducent: Pernilla StåhlLjudmix: Johan Chandorkar -
Vilka delar av Sverige är rikast och fattigast? Vem vinner och vem förlorar på det kommunala utjämningssystemet? Och skulle Norrland tjäna på att förklara sig självständigt? Vi diskuterar också om vinsterna från naturresurser borde gå till dem som bor i närheten.
-
Vilka delar av Sverige är rikast och fattigast? Vem vinner och vem förlorar på det kommunala utjämningssystemet? Och skulle Norrland tjäna på att förklara sig självständigt? Vi diskuterar också om vinsterna från naturresurser borde gå till dem som bor i närheten.
-
Avsnitt 290 är här! Både Krick och Ponkan har varit på konsert. Dock i olika delar av landet. Krick träffar en hund som hatar kepsar och Ponkan kostar på sig en hyllning till skönhetsfläcken Borlänge. Efter detta så dyker vi ner i - och analyserar senaste säsongen av Car Masters - From Rust to Riches. Blir föga förvånande en slakt av bilbyggarkonsten och en hyllning till idiotin. Sen hoppar vi över till en annan bilbyggare, nämligen Barris och tittar på varför han myntade ordet Kustom med K. Ponkan fortsätter och tipsar om dom finaste hojvägarna i Norrland, nu när ni ändå ska besöka Overland Adventure Expo-mässan! Häng med!
-
UFO-Sveriges Radio börjar med ett fall från Caracas, Venezuela för att ha som bas för en mycket kort diskussion kring begreppet märklighetsfaktor, som också är ämnet för dagen. Serien som nu kommit till sitt sjätte avsnitt.
Fred Andersson från podden Märklighetsfaktorn, har efterforskat ett fall från Norrland där en märklig humanoid spelar huvudrollen. Detta fick Thomas Michanek att bli intresserad och han har nu försökt gräva ännu djupare i arkiven för att hitta något mer konkret i fallet. Hör honom berätta om händelsen.
Tobias Lindgren tar oss med till 1990 och orten Kode, där en besynnerlig farkost visar sig för ett par som är ute och luftar sig i natten. Ni avgör om det här fallet är tillräckligt märkligt för att platsa bland fallen som tas upp i denna serie.
Avslutar gör Johan Gustavsson med ett egendomligt fall med många lustiga ingredienser och som involverar utomjordingar och pajer. Historien utspelar sig den 4 januari 1979 när fru Jean Hingley från orten Rowley Regis i West Midlands-regionen i England oväntat får besök av tre besynnerliga figurer med vingar. De intresserar sig mer för julgranen än de köttfärspajer som de bjuds på.
Hör gärna av er på våra sociala medier med händelser som går längre utöver det vanliga.
-
Nu startar vi poddarna igen men på ny plattform genom medlemsskap
Medlemskapet kostar 150 kr i månaden inklusive 25% moms och dras automatiskt från ditt konto. Du kan då lyssna så ofta du vill och när du vill. Du kan när du vill avsluta ditt medlemskap på sidan själv.
Varje lördag kommer det nya poddavsnitt.
Här pratar vi om allt som man inte får prata om vad gäller demoner, andliga verkligheter, vara i sin egen kraft, behålla sin energi, utomjordningar och deras påverkan på oss. Många säger att det inte finns eller existerar men vi har erfarenheter av motsatsen. Podden hjälper dig att se klarare på det okända och inte känna dig rädd längre då har du kontroll över ditt eget liv. Solkarina är en andlig lärare som inspirerar och utbildar människor i olika metoder för självkännedom, andligt växande och uppvaknande. David är Reikimaster och bor i Västerbotten i Norrland och lever det enkla och värdefulla livet och filosoferar både högt och lågt.
Vi kommer att ha livesändningar följande datum då du kan ställa frågor. Vi avslutar förstås med en vägledd ljusmeditation.
3 oktober 2022 frågestund om demoner och deras agenda7 november 2022 frågestund om Alien och deras agenda5 december 2022 frågestund att vara i sin egen kraft, personlig utveckling och problemlösningFörutom poddarna och live-sändningen finns också en grupp när du är inloggad och löst medlemskap där du kan interagera och kommunicera med Solkarina och David samt de andra deltagarna förstås
Solkarina Sinnligkunskap & David Grahn
Alla nya poddar hittar du här https://www.sannessens.se/courses/kosmiska-samtal
Our GDPR privacy policy was updated on August 8, 2022. Visit acast.com/privacy for more information.
-
Peter befinner sig på rull i Tyskland, medan Tommy och Sara fortsätter sin resa i södra Sverige och Micke och Nilla befinner sig hemma och packar inför den kommande Kroatien semestern.
Vi pratar gråvatten! Var tömmer man? Hur stor är tanken? Hur gör man ren den? Allt detta tar vi upp och lite till.
Vi diskuterar även campingmöbler och berättar om våra favoriter - och varför det höll på att bli skilsmässa när Nilla och Micke för första gången skulle använda deras popuptält!
Sara och Tommy berättar om deras loungesoffa som numera benämns som “backyard-soffan”
Avsnittets restips:
Nilla och Micke berättar om deras resa på Vildmarksvägen och fricampingplatsen Stekenjokk.
Peter tipsar om en liten ställplats med endast 4 platser på piren i Råå strax utanför Helsingborg, som dessutom troligen har världens godaste sillmacka.
Veckans #kommaframöl blir så klart en Norrlands Guld, Nr 1412 på Systembolaget
Följ gärna Stora Husbilspodden på Facebook, där hittar du även länkarna till bland annat restipsen
Våra Husbilsresor och Our Backyard Europe kan du också följa på Youtube, Facebook och Instagram
Har du en fråga, fundering eller vill tipsa oss om något, maila: [email protected] -
Henke tar emot tips om trips och åker till Norrland medan Joel försöker köpa sockervadd på Skara sommarland.
Stort tack till våra lyssnare och patreon-Kompissar!
Vill man stötta podden kan man gå in på www.patreon.com/pissveckan och bli vår Kompiss! JUST NU TILL FÖRMÅN FÖR UKRAINA! Det är frivilligt men fett.
Annars: betygsätt oss gärna på iTunes, berätta om podden för en vän, eller kanske dela dina egna pissiga ögonblick från veckan med oss - det blir vi dunderglada för!
www.instagram.com/pissveckan/ -
Klimatförändringen och utarmningen av arterna är två globala ödesfrågor som Miljöpartiet vill spela in i årets valrörelse. Men allra viktigast är självförsörjningen av mat. I stället för att sänka skatten på diesel och se över reduktionsplikten för att hjälpa bönderna vill partiet snabbt införa ett generellt jordbruksavdrag.
I Lantbrukspoddens valspecial möter du fram till valet riksdagspartiernas talespersoner i landsbygdsfrågor.
I det här avsnittet träffar Land Lantbruks reporter Gunilla Ander miljöpartiets talesperson Maria Gardfjell som har sina rötter i Norrland där hon driver släktens skogsbruk. Maria Gardfjell hävdar att vårens politiska skogsdebatt om hur skyddet av fåglar krockar med äganderätten bottnar i ett missförstånd. Och i skrämseltaktik från skogsindustrin.
Har du synpunkter eller förslag på ämnen och gäster till podden? Mejla oss på [email protected]
-
Vi möter tränarlegenden Curt Lundmark och pratar om uppväxten i Norrland, vad som lockade honom till Västerås, gulden i landslaget, kaoset i Jokerit och det tunga avslutet i VIK.
-
Professorn om visionen av det fossilfria välfärdslandet Sverige.
Sverker Sörlin är prisbelönt författare och professor i miljöhistoria vid Kungliga Tekniska Högskolan.Under lång tid har Sverker Sörlin också varit del av den svenska kulturdebatten som skribent i bland annat Dagens Nyheter. Han har skrivit en rad böcker, främst inom området idéhistoria, men också självbiografiskt om längdskidåkning, sjukdom och bildning.I sin avhandling Framtidslandet från 1988 beskrev han den första industriella revolutionen i Norrland i slutet av 1800-talet. En liknande utveckling sker idag och framtidshoppet kring norra Sveriges nya stora industrier växer återigen.Sverker Sörlin om sitt Sommarprat: Mitt Sommar handlar om kärleken till livet och om sådant som hjälper oss att leva, till exempel inlevelse, rättvisa och bildning. Och så handlar det om visionen av det fossilfria välfärdslandet Sverige. Där är det nya Gröna Norrland ett test case.Producent: Niklas ZachrissonVill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play. -
Aktivisten, fotografen och filmaren Tor Tuorda kämpar mot den gröna industriella revolutionen i norra Norrland. Lyssna på hans historia om gruvstriden i Jokkmokk!
Tor Tuorda startade gruppen Gruvfritt Jokkmokk för att stoppa etableringen av Kallakgruvan.- Jag drivs av helig vrede, det är min livsluft, säger Tor Tuorda.Gruvstriden splittrar Jokkmokk. Många hoppas att jobben som den nya gruvan för med sig ska rädda kommunen. Andra, som Tor Tuorda, är rädda för att gruvan kommer att förstöra miljön på sätt som inte går att reparera.Frågan är infekterad, och de som tydligt tar ställning utsätts för hat och hot. För Tor Tourda har hans aktivism inneburit stora personliga förluster. Han jämför reaktionerna mot hans engagemang för naturen och för det samiska med vad han fått utstå om han hade gripits för barnövergrepp och pedofili.- Jag betraktar mig själv som kanonmat i det här kriget, säger Tor Tuorda.Programmet gjordes 2022Reporter: Joseph KnevelProducent: Niklas ZachrissonMusik: Olle SjöströmSlutmix: Sven Nordström -
Carl-Erik Lagercrantz startade Europas största batterifabrik och vill bygga Europas första nya stålverk på över 40 år. Lyssna på hans egna ord om den gröna industriella revolutionen i Norrland.
Carl-Erik Lagercrantz har tillsammans med sina affärspartners satsat, samlat in och planerat för investeringar på över 100 miljarder kronor i norra Norrland. Han vill bekämpa klimatkrisen "med kommersiella lösningar".Hittills har han bland annat startat Europas största batterifabrik - Northvolt i Skellefteå där Léa Montin jobbar. Nu är han redo att börja bygga Europas första nya stålverk sedan 1980, i Boden.I det här avsnittet får du följa doldisen som startade den gröna industriella revolutionen. Lyssna för att höra honom själv berätta om:Uppväxten som faderslös och sedan föräldralös.Hur frun Louise Boije af Gennäs presenterade honom för hans blivande affärspartner Harald Mix.Strategin att starta helt nya företag för att öka omställningstakten.Framtiden för det nya Norrland. Programmet gjordes 2022Reporter: Niklas ZachrissonProgramledare: Joseph KnevelProducent: Niklas ZachrissonMusik: Olle SjöströmSlutmix: Sven Nordström -
Den gröna omställningen med fossilfritt stål och batterifabriker i Norrland gör att det kan behövas ny kärnkraft, vid sidan av vattenkraft och vindkraft. Det säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.
Enligt Sveriges klimatmål ska vi inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären år 2045. I norra Sverige växer en omställningsindustri med bland annat batterifabriker och produktion av rostfritt stål. Industrierna kommer att kräva enorma mängder el när de ska ersätta fossil energi i produktionen. Karl-Petter Thorwaldsson säger att det kan behövas ny modulär kärnkraft för klara de nya projekten. Ja, det går iallafall inte att stänga dörren för ny kärnkraft. Enligt lag får man ju bygga ny kärnkraft i Sverige. Än så länge är det reglerat till de orter där vi har kärnkraft, det tror jag är en väldigt bra idé. Men vi har inte sett något seriöst företag som har sagt att de vill bygga för kostnaden är ungefär tre gånger så dyr som vindkraft. När Karl-Petter Thorwaldsson just blivit utsedd till näringsminister sade han att Socialdemokraterna älskar gruvor. Flera omstridda gruvärenden låg då på hans bord för beslut. I veckan fick Thorwaldsson kritik för uttalandet av ett enigt Konstitutionsutskott som menar att sådana uttalanden under en pågående prövning kan ge upphov till tvivel om att regeringens prövning är saklig och opartisk."Jag lärde mig av det KU sade att jag ska vara försiktigare med orden, men jag gillar ju starkt gruvor även idag, jag kan inte ändra vem jag är."Även regeringens beslut tidigare i år att ge tillstånd till ett gruvbolag bearbetningskoncession för att gå vidare med planerna på en malmgruva i Kallak i Jokkmokk har fått kritik från flera håll, bland annat handlar det om samernas möjlighet att bedriva rennäring i området och om miljökonsekvenser. Det är så mycket som är på gång i norra Sverige att vi måste hitta ett bättre sätt att ha samtal mellan olika riksintressen, säger Karl-Petter Thorwaldsson.Om Karl-Petter Thorwaldsson:Namn: Karl-Petter Thorwaldsson Ålder: 57 år Bakgrund: Var metallarbetare innan han gick in i politiken. Valdes till SSU-ordförande 1990 och satt på den posten i fem år, därefter var han bland annat ordförande i ABF och informationschef hos Socialdemokraterna. Mellan 20122020 var han LO:s ordförande. När Magdalena Andersson utsåg Karl-Petter Thorwaldsson till näringsminister i november 2021 var han senior rådgivare på stålbolaget SSAB.Gäst: Karl-Petter Thorwaldsson (S), näringsminister Kommentar: Eva Lövbrand, biträdande professor vid Centrum för klimatpolitisk forskning, Linköpings universitet Programledare: Pontus Mattsson Producent: Maja Lagercrantz Tekniker: Jesper Timan -
Jag tänker att kanske är det bara jag som hela tiden trott att det fanns ett DÅ och ett NU och att utvecklingen skulle fortsätta i en tydlig rörelse framåt; mot något som hela tiden blev lite ljusare.
Om Anna Tibblin:Anna Tibblin är aktivisten som blev företagare som blev chef Hon har bott lika länge i södra Afrika, Centralamerika och i Norrland. Anna är generalsekreterare för biståndsorganisationen We Effect, med verksamhet i 24 länder. Fascinerad av stora halsband och vet att människor kan förändra världen.Producent: Mette Göthberg [email protected] - Visa fler