utrikesdepartementet Podcasts
-
När USA anklagar Irak och dess diktator Saddam Hussein för att utveckla massförstörelsevapen, får svensken Hans Blix i uppdrag att åka dit och hitta dem. Men USA verkar ha bestämt sig för att invadera.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
FN vill se bevis för att ställa upp med en internationell styrka. I USA ökar trycket på president George W Bush att gå i krig oavsett vad FN säger. Det blir en dramatisk tid med stora förändringar i Mellanöstern, som ska påverka hela världen.
Medverkande:
Hans Blix, chef för FN:s vapeninspektörer.
Waleed Nesyif, boende i Bagdad.
Anders Ask, SR.
Cecilia Uddén, SR.
Jan Guillou, journalist, författare, debattör.
John Bolton, FN-ambassadör.
Lawrence Wilkerson, stabschef utrikesdepartementet.
Åsne Seierstad, journalist.
En dokumentär av: Simon Moser.
Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten.
Exekutiv producent: Jon Jordås/SR.
År: 2023.
-
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Natosamtal i limboFortsatta samtal om Natofrågan med Sverige är meningslösa i det rådande läget, enligt Turkiet. Samtidigt säger svenska Utrikesdepartementet att Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.
Nya fyndigheter oroar samebyn i Kiruna
Vad säger Sveriges chefsförhandlare, diplomaten och tidigare statssekreteraren Oscar Stenström, om situationen? Och hur ska han lösa knutarna i den allt snårigare förhandlingen, där många intressen vill göra sig hörda?Än en gång står Kirunas befolkning för utmaningar när nu det statligt ägda gruvbolaget LKABs undersöker möjligheterna att öppna ytterligare en gruva.
Men det som vissa ser som en lyckträff och en försäkring om en ljusare framtid, innebär för andra ett hot.
"Stad i ljus" en sång med många betydelser
– Det här skulle kapa samebyn i två delar. Vi kommer inte kunna bedriva traditionell renskötsel, säger Karin Kvarfordt Niia som tillhör Gabna sameby.Den över 30 år gamla låten “Stad i ljus” har fått en speciell mening i samband med pågående handbolls-VM i Sverige.
Låten har nu blivit en slags inofficiell nationalsång när hela publiken stämmer in i allsång inför Sveriges matcher. Genom åren har “Stad i ljus” hittat in i många olika rum och funnit ny mening.
Timme ett:
Konflikten om Natosamtalen
Ilska mot Sverige i Turkiet
Stad i Ljus
Samerna och den nya metallfyndigheten i Kiruna
Krönika Nina Wormbs
Panelen
Timme två:
Lyssnande partiledare
Satir med Public Service
Ukraina i väntan på stridsvagnarna från väst
Så samlas bevis på krigsbrott in
Vikten av att förstå en text
Oron i Mellanöstern
Kåseri Pamela Jaskoviak
Programledare Sara Stenholm
Producent Nina Benner
Tekniker Victor Ubeira -
Turkiet hotar att stoppa Sveriges ansökan i Nato. Hör om spelet från Turkiets president Tayyip Erdoan och hur långt han är beredd att gå.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är bara två länder som ännu inte godkänt Sveriges Nato-ansökan – Ungern och Turkiet. President Recep Tayyip Erdoğan har ställt tydliga krav på Sverige för att han ska gå med på att släppa in Sverige i försvarsalliansen. På kravlistan finns bland annat att Sverige utlämnar ett antal personer som Erdoğan beskriver som ”terrorister”. Men än så länge har Sverige inte på något sätt närmat sig det antal personer som Turkiet kräver ska utvisas. Frågan är om den nya regeringen har bättre chanser att förhandla med Turkiet och Erdoğan?
Därför är det straffbart att skämta om Tayyip ErdoğanEfter att SVT i satirprogrammet ”Svenska nyheter” gjort inslaget ”Vetoturken” där Erdoğan bland annat kallas för ”dåre”, så har det väckt kraftiga reaktioner i turkisk press och Sveriges ambassadör har kallats upp till turkiska UD. Enligt det turkiska utrikesdepartementet så har programmet innehållit ”förolämpande uttalanden” om Erdoğan. I Turkiet är det straffbart att förolämpa presidenten och tusentals har åtalats efter att till exempel ha twittrat saker som uppfattas som nedsättande. Bland de gripna finns bland andra kända journalister och en turkisk fotomodell. Hör hur SVT:s satir uppfattas i Turkiet och om det kan tänkas påverka Sveriges väg mot Nato.
Erdoğans dubbla roller mellan Nato och RysslandSamtidigt som Turkiet har Natos näst största armé så fungerar president Erdoğan som en mellanhand som förhandlar med Rysslands president Vladimir Putin. Turkiet har ett strategiskt läge vid Bosporen och har kontroll över sjöfarten till Svarta Havet. Men samtidigt som Erdoğan anses ha en god relation till Putin så exporterar Erdoğan drönare till Ukraina. Hör om president Erdoğans höga spel.
Medverkande: Johan Mathias Sommarström, korrespondent i Turkiet, Paul Levin, institutet för Turkietstudier och Ülkü Holago, frilansjournalist
Programledare: Olle Wiberg
Introduktion: Johar Bendjelloul
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Elvira Björnfot
-
Turkiet hotar att stoppa Sveriges ansökan i Nato. Hör om spelet från Turkiets president Tayyip Erdoan och hur långt han är beredd att gå. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Det är bara två länder som ännu inte godkänt Sveriges Nato-ansökan – Ungern och Turkiet. President Recep Tayyip Erdoğan har ställt tydliga krav på Sverige för att han ska gå med på att släppa in Sverige i försvarsalliansen. På kravlistan finns bland annat att Sverige utlämnar ett antal personer som Erdoğan beskriver som ”terrorister”. Men än så länge har Sverige inte på något sätt närmat sig det antal personer som Turkiet kräver ska utvisas. Frågan är om den nya regeringen har bättre chanser att förhandla med Turkiet och Erdoğan?Därför är det straffbart att skämta om Tayyip ErdoğanEfter att SVT i satirprogrammet ”Svenska nyheter” gjort inslaget ”Vetoturken” där Erdoğan bland annat kallas för ”dåre”, så har det väckt kraftiga reaktioner i turkisk press och Sveriges ambassadör har kallats upp till turkiska UD. Enligt det turkiska utrikesdepartementet så har programmet innehållit ”förolämpande uttalanden” om Erdoğan. I Turkiet är det straffbart att förolämpa presidenten och tusentals har åtalats efter att till exempel ha twittrat saker som uppfattas som nedsättande. Bland de gripna finns bland andra kända journalister och en turkisk fotomodell. Hör hur SVT:s satir uppfattas i Turkiet och om det kan tänkas påverka Sveriges väg mot Nato.Erdoğans dubbla roller mellan Nato och RysslandSamtidigt som Turkiet har Natos näst största armé så fungerar president Erdoğan som en mellanhand som förhandlar med Rysslands president Vladimir Putin. Turkiet har ett strategiskt läge vid Bosporen och har kontroll över sjöfarten till Svarta Havet. Men samtidigt som Erdoğan anses ha en god relation till Putin så exporterar Erdoğan drönare till Ukraina. Hör om president Erdoğans höga spel.Medverkande: Johan Mathias Sommarström, korrespondent i Turkiet, Paul Levin, institutet för Turkietstudier och Ülkü Holago, frilansjournalistProgramledare: Olle WibergIntroduktion: Johar BendjelloulProducent: Katja MagnussonTekniker: Elvira Björnfot
-
I dagens avsnitt är vi glada att välkomna Hampus Holmer till ett samtal om att arbeta som läkare i statens tjänst. Hampus Holmer är läkare som just nu genomgår en ST i socialmedicin samtidigt som han arbetar som rådgivare i global hälsa-frågor på Utrikesdepartementet. Hampus har även disputerat inom fältet global kirurgi och gör nu en post-doc på KI. Hampus har tidigare jobbat med forskning och policy-arbete i flertalet olika länder, bland annat med Ebola-responsen i Sierra Leone.
Vi som intervjuar i dagens avsnitt av podden är Lotta Velin, AT-läkare och doktorand och Sophie Kebede Löfström, AT-läkare och styrelseledamot i Kandidat- och underläkarföreningen. -
Framtidskonferensen är avslutad och har resulterat i en katalog av medborgarförslag. Samtidigt har den ryska invasionen gjort det tydligt att EU inte kan hålla Ukraina utanför sin gemenskap. Flera röster höjs nu för att ett konvent ska förnya EU:s fördrag och att länder ska kunna vara integrerade i olika grad. Detta avsnitt av Sieps Podcast tar upp några av EU:s hetaste framtidsfrågor.När Konferensen om Europas framtid avslutades höll Emmanuel Macron ett tal där han beskrev ett framtida EU med en kärna av djupt integrerade länder och yttre ring av associerade men ej fullvärdiga medlemmar, där både Storbritannien och Ukraina skulle kunna ingå. Samtidigt påpekade Macron behovet av fördragsändringar, något som även har lyfts fram av Europaparlamentet och Ursula von der Leyen i ljuset av framtidskonferensen.Men behövs fördragsändringar för att tillmötesgå framtidskonferensens digra lista på förslag? Och hur ska ett framtida EU med betydligt fler mer eller mindre integrerade medlemmar fungera?För att diskutera dessa framtidsfrågor gästas detta avsnitt av Ylva Nilsson, EU-journalist, och Magnus Robach, tidigare svensk diplomat och chef för EU-enheter på Utrikesdepartementet och Statsrådsberedningen.Tyvärr drabbades inspelningen av tekniska problem, vilket resulterat i sämre ljud än vad trogna lyssnare på Sieps Podcast har vant sig vid. Sieps beklagar detta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
På söndag hålls det franska presidentvalets andra omgång, och igår debatterade kandidaterna Emmanuel Macron och Marine Le Pen under nästan tre timmar. I detta avsnitt av Sieps Podcast diskuteras hur kandidaternas Europapolitik skiljer sig åt.Opinionsläget är jämnt inför det franska presidentvalets andra omgång på söndag, med viss fördel för den sittande presidenten. Spelplanen har ändrats i och med den ryska invasionen av Ukraina, inte minst på grund av Marine Le Pens relation till Putin. Men invasionens konsekvenser i den franska opinionen är ändå inte så stora som man skulle kunna tro, menar avsnittets gäst Magnus Robach, tidigare svensk diplomat, bland annat i Paris och chef för EU-enheter på Utrikesdepartementet och Statsrådsberedningen. Marine Le Pen står också för en radikal omläggning av Frankrikes Europapolitik, en linje som enligt Robach skulle innebära att hela EU-samarbetet blockeras helt eller att Frankrike lämnar EU. Den sittande presidenten står för en betydligt mer EU-vänlig linje, den mest federalistiska en fransk president har haft under unionens existens, enligt Robach. Programledare är som vanligt Annika Ström Melin och Göran von Sydow.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Medlemmar i Nato skyddas av det som kallas artikel fem. Hör om alla för en-principen, där en attack mot ett medlemsland innebär en attack mot alla.
Natos medlemsländer har gått med på artikel fem i grundfördraget.
– Den brukar kallas för musketörsparagrafen: en för alla, alla för en, säger Ulla Gudmundson, analyschef på utrikesdepartementet och tidigare biträdande chef för Sveriges Natodelegation.
Artikel 5 är en säkerhetsgaranti, att Natoländerna hjälper varandra vid en attack.
Detta innebär dock inte att alla medlemsländer omedelbart bidrar med militära medel om ett av medlemsländerna angrips utifrån.
Artikel 5 användes efter 11 september-attacken 2001Artikel fem har bara använts en gång, och det var inte USA som ryckte ut till undsättning, som Nato och omvärlden väntat sig.
– När 11 september hände, den enda gången som artikel 5 har använts av Nato, då var det tvärtom. Det var USA som attackerades, och andra medlemsländer som ryckte ut till USA:s hjälp, säger Sveriges Radios USA-kommentator Ginna Lindberg.
Medverkande: Ulla Gudmundson, tidigare biträdande chef för Sveriges Natodelegation, Ginna Lindberg, USA-kommentator på Sveriges Radio.
Reporter: Marina Nilsson Malmström
Programledare: Marcus Nilsson
Producent: Dennis Jörnmark och Julia Juhlin Karlsson
-
Medan Nina redigerar debutromanen bjuder Lovisa in författaren Andreas Norman som debuterade med en diktsamling och därefter har gett ut tre politiska thrillers på Albert Bonniers. Andreas har tidigare arbetat på Utrikesdepartementet, bl.a. som diplomat och med terroristbekämpning, innan han till sist slutade för att ägna sig helhjärtat åt att skriva böcker. Det blev ett samtal om kris och utveckling, om att skriva manus för teve och film, om fyraktsstruktur, om research och vad man kan göra när skrivandet mest känns som att vara ensam mitt ute i Indiska oceanen.
Debutera eller Dö produceras av Lovisa Svensdotter och Nina De Geer
Gilla gärna vår Facebooksida och/eller följ oss på Insta:
@lovisasvensdotter
@ninadegeer
#debuteraellerdö
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Skandalen kring familjen Biden-familjens kopplingar till Ukraina började 2014, när dåvarande vicepresidenten Joe Bidens son Hunter tog på sig ett välbetalt no-show-jobb för det ukrainska energibolaget Burisma, enligt uppgift i utbyte mot tillgång till sin mäktige far. Donald Trumps försök att undersöka saken utlöste en riksrättsundersökning mot honom 2019.
En tjänsteman från utrikesdepartementet uttryckte privat oro för sina kollegor under Obama-administrationens sista dagar att Hunter Bidens jobb med Burisma undergrävde Washingtons anti-korruptionsinitiativ i Ukraina, har ett hemligt e-postmeddelande som erhållits av Just the News avslöjat.
E- postmeddelandet på två sidor , markerat som "konfidentiellt" av dåvarande ambassadören Marie Yovanovitch och skickat ut av den tidigare amerikanska ambassadens tjänsteman George Kent den 22 november 2016, gömdes enligt uppgift undan av utrikesdepartementet. Det offentliggjordes inte under kampanjen för att ställa Trump inför riksrätt och undanhölls bland flera begäranden från Freedom of Information Act om korrespondens med anknytning till Biden-familjens affärsförbindelser i Ukraina innan de slutligen släpptes.
I e-postmeddelandet, adresserat till högt uppsatta tjänstemän från utrikesdepartementet i Washington, beskriver Kent transplantatfallet mot Mykola Zlochevsky, den ukrainske oligarken och före detta naturresursministern som grundade Burisma Holdings, företaget som betalade Hunter Biden 1 miljon dollar per år för en no-show jobb i bolagets styrelse.
Ukrainska myndigheter inledde först en utredning av Burisma 2012, där företaget anklagades för penningtvätt, skatteflykt och korruption, och Zlochevsky anklagades för att ha försökt muta sig ur problem.
"Den verkliga frågan för mig var att någon i Washington behövde engagera VP Biden tyst och säga att hans son Hunters närvaro i Burisma-styrelsen underskred anti-korruptionsbudskapet VP och vi gick framåt i Ukraina, eftersom ukrainare hörde ett meddelande från oss och såg sedan ett annat beteende, med familjeföreningen med en känd korrupt figur vars företag var känt för att inte följa reglerna i olje-/gassektorn”, skrev Kent.
"Jag sa till Dan att jag gärna skulle dela allt detta med Sally om hon skulle ringa mig. Dan sa att han förstod att Sally gjorde due diligence i exakt den här frågan, för att tala om för Hunter. Jag har aldrig hört något från Sally”, tillade Kent och syftade på seniora tjänstemän från Obama-eran Sally Painter och Dan Fried.
Kent fortsatte med att minnas att Painter ringde honom hösten 2016 och sa att hon "hänvisade till Zlochevsky med hans förnamn ... vilket gjorde det klart att förhållandet var mer än ett förbigående." Dagar senare, minns Kent, fick han reda på att USAID hade grönlyst en ny offentlig-privat sponsring med Burisma relaterat till "ett sammanhang för journalistisk integritet i energisektorn."
Ett andra e-postmeddelande , också daterat 22 november 2016 och skickat till tjänstemannen Jorgan K Andrews från utrikesdepartementet och CCed till Kent, uppmanade till försiktighet från Atlantic Council (en kraftfull Washington-baserad tankesmedja) angående Zlochevsky mitt i oligarkens rapporterade försök att rehabilitera hans namn.
"Zlochevsky är efterlyst i Ukraina för brott relaterade till korruption, men fallet mot honom har kantats av ännu mer korruption: ukrainska tjänstemän fryste kontroversiellt 23 miljoner dollar på ett bankkonto i London, och det försvinner in i offshore-systemet... Trots hans förstörda namn i Ukraina, Zlochevsky kämpar aktivt för offentlig rehabilitering, särskilt med oss”, indikerade mejlet, skrivet av en icke namngiven tjänsteman.
Hunter Biden anställdes för att sitta i Burismas styrelse våren 2014 och stannade kvar i företaget till april 2019.
År 2015 intensifierade riksåklagaren Viktor Shokin utredningen mot företaget, då dåvarande vicepresidenten Joe Biden reste till Kiev i slutet av 2015 för att varna honom att om Shokin inte fick sparken omedelbart, skulle Washington frysa 1 miljard dollar i lånegarantier. Senare, på ett Council on Foreign Relations-forum 2018, skröt Biden öppet om att hans personliga ingripande gjorde att den ukrainska åklagaren fick sparken.
Jag hade fått ett åtagande från Ukrainas dåvarande president Porosjenko - att de skulle vidta åtgärder mot den statliga åklagaren. Och det gjorde de inte- Jag sa att jag säger att du inte får en miljard dollar. Jag sa att du inte får miljarden och jag kommer att åka härifrån och jag tror att det var sex timmar – jag tittade [på klockan] och sa att jag åker om sex timmar. Om åklagaren inte får sparken får du inte pengarna. Tja son till ab*tch! Han fick sparken och de satte in någon som var solid vid den tiden, skröt Biden. Efter Shokins uppsägning lades utredningen om Burisma ned.
2020 läckte påstådda ljudinspelningar av Biden och tidigare USA:s utrikesminister John Kerry som pressade Poroshenko att sparka Shokin på nätet .
#CarlNorberg #DeFria #Realnews -
Skandalen kring familjen Biden-familjens kopplingar till Ukraina började 2014, när dåvarande vicepresidenten Joe Bidens son Hunter tog på sig ett välbetalt no-show-jobb för det ukrainska energibolaget Burisma, enligt uppgift i utbyte mot tillgång till sin mäktige far. Donald Trumps försök att undersöka saken utlöste en riksrättsundersökning mot honom 2019. En tjänsteman från utrikesdepartementet uttryckte privat oro för sina kollegor under Obama-administrationens sista dagar att Hunter Bidens jobb med Burisma undergrävde Washingtons anti-korruptionsinitiativ i Ukraina, har ett hemligt e-postmeddelande som erhållits av Just the News avslöjat. E- postmeddelandet på två sidor , markerat som "konfidentiellt" av dåvarande ambassadören Marie Yovanovitch och skickat ut av den tidigare amerikanska ambassadens tjänsteman George Kent den 22 november 2016, gömdes enligt uppgift undan av utrikesdepartementet. Det offentliggjordes inte under kampanjen för att ställa Trump inför riksrätt och undanhölls bland flera begäranden från Freedom of Information Act om korrespondens med anknytning till Biden-familjens affärsförbindelser i Ukraina innan de slutligen släpptes. I e-postmeddelandet, adresserat till högt uppsatta tjänstemän från utrikesdepartementet i Washington, beskriver Kent transplantatfallet mot Mykola Zlochevsky, den ukrainske oligarken och före detta naturresursministern som grundade Burisma Holdings, företaget som betalade Hunter Biden 1 miljon dollar per år för en no-show jobb i bolagets styrelse. Ukrainska myndigheter inledde först en utredning av Burisma 2012, där företaget anklagades för penningtvätt, skatteflykt och korruption, och Zlochevsky anklagades för att ha försökt muta sig ur problem. "Den verkliga frågan för mig var att någon i Washington behövde engagera VP Biden tyst och säga att hans son Hunters närvaro i Burisma-styrelsen underskred anti-korruptionsbudskapet VP och vi gick framåt i Ukraina, eftersom ukrainare hörde ett meddelande från oss och såg sedan ett annat beteende, med familjeföreningen med en känd korrupt figur vars företag var känt för att inte följa reglerna i olje-/gassektorn”, skrev Kent. "Jag sa till Dan att jag gärna skulle dela allt detta med Sally om hon skulle ringa mig. Dan sa att han förstod att Sally gjorde due diligence i exakt den här frågan, för att tala om för Hunter. Jag har aldrig hört något från Sally”, tillade Kent och syftade på seniora tjänstemän från Obama-eran Sally Painter och Dan Fried. Kent fortsatte med att minnas att Painter ringde honom hösten 2016 och sa att hon "hänvisade till Zlochevsky med hans förnamn ... vilket gjorde det klart att förhållandet var mer än ett förbigående." Dagar senare, minns Kent, fick han reda på att USAID hade grönlyst en ny offentlig-privat sponsring med Burisma relaterat till "ett sammanhang för journalistisk integritet i energisektorn." Ett andra e-postmeddelande , också daterat 22 november 2016 och skickat till tjänstemannen Jorgan K Andrews från utrikesdepartementet och CCed till Kent, uppmanade till försiktighet från Atlantic Council (en kraftfull Washington-baserad tankesmedja) angående Zlochevsky mitt i oligarkens rapporterade försök att rehabilitera hans namn. "Zlochevsky är efterlyst i Ukraina för brott relaterade till korruption, men fallet mot honom har kantats av ännu mer korruption: ukrainska tjänstemän fryste kontroversiellt 23 miljoner dollar på ett bankkonto i London, och det försvinner in i offshore-systemet... Trots hans förstörda namn i Ukraina, Zlochevsky kämpar aktivt för offentlig rehabilitering, särskilt med oss”, indikerade mejlet, skrivet av en icke namngiven tjänsteman. Hunter Biden anställdes för att sitta i Burismas styrelse våren 2014 och stannade kvar i företaget till april 2019. År 2015 intensifierade riksåklagaren Viktor Shokin utredningen mot företaget, då dåvarande vicepresidenten Joe Biden reste till Kiev i slutet av 2015 för att varna honom att om Shokin inte fick sparken omedelbart, skulle Washington frysa 1 miljard dollar i lånegarantier. Senare, på ett Council on Foreign Relations-forum 2018, skröt Biden öppet om att hans personliga ingripande gjorde att den ukrainska åklagaren fick sparken. Jag hade fått ett åtagande från Ukrainas dåvarande president Porosjenko - att de skulle vidta åtgärder mot den statliga åklagaren. Och det gjorde de inte- Jag sa att jag säger att du inte får en miljard dollar. Jag sa att du inte får miljarden och jag kommer att åka härifrån och jag tror att det var sex timmar – jag tittade [på klockan] och sa att jag åker om sex timmar. Om åklagaren inte får sparken får du inte pengarna. Tja son till ab*tch! Han fick sparken och de satte in någon som var solid vid den tiden, skröt Biden. Efter Shokins uppsägning lades utredningen om Burisma ned. 2020 läckte påstådda ljudinspelningar av Biden och tidigare USA:s utrikesminister John Kerry som pressade Poroshenko att sparka Shokin på nätet . #CarlNorberg #DeFria #Realnews
-
Från utrikesdepartementet anlände den 11 maj 1948 följande meddelande till Arbrå Församling:
” Gustav Zander Nord, försvunnen från Ångfartyget Bertil av Malmö under hamnliggande i Stettin den 31 januari 1948. Återfunnen död i Oder den 15 april 1948. Jordfästad och begraven i Stettin”.
Hur Zander hamnade i vattnet är höjt i dunkel. Om det ens var Zander som återfanns död flytande i vattnet, svårt fiskbiten. Kroppen begravs i alla fall i den polska hamnstaden Stettin medan en dödsattest samt räkningar för begravningen skickas hem till Sverige.
Så avslutades Gustav Zander Vallentin Nords liv, lika mystiskt som så mycket annat runtomkring honom. Pojken som i sin ungdom fick stolar att sväva och lysen att släckas bara genom att tänka på dem. Här kommer historien om Den elektriska pojken från Arbrå och det fenomen som än idag anses vara ett mysterium.
I avsnittet hör du en intervju med Petrus Öhman från bandet Zander Nord. Vill du veta mer om detta eminenta band med säte i Bollnäs besök www.zandernord.se Bandet finns också på Facebook samt Spotify. Låtarna som spelas heter "Hälsningar från mig" och "Skogarna".
På historierfranhalsingland.se kan du läsa mer om avsnittet samt titta på bilder från berörda platser.
Följ oss gärna på Facebook och Instagram. Via vår webshop på historierfranhalsingland.se kan du köpa muggar, t-shirts och böcker.
Vill du stödja poddens arbete? SWISH 1235672431
Kommande berättarkvällar: 30 okt kl. 18 Ilsbo Hembygdsförening i Ilsbo. Mer info på hemsida och facebook.
Har du en historia du vill få uppläst i podden eller förslag på tema? Mejla oss på historierfranhalsingland.se
Vill du köpa reklam i podden? Ring 0739937451 eller maila på [email protected]
Oktobererbjudande! "Mytomspunna platser i Hälsingland" - en reseguide till några av landskapets mest mystiska, hemsökta och sägenomspunna besöksmål. Läs historien - se platsen! Bok + tygpåse "Jag bär på en historia" för endast 272 kr inkl. frakt. SWISH 1235672431 eller bankgiro 5111-9261 Glöm ej adress i meddelandet.
Foto: Robert Fors Layout: Thomas Evensson Manus: Robert Fors
-
Morgan Johansson (S) om regeringens förslag om slopad straffrabatt för unga. Vulkanutbrottet på La Palma kan pågå i flera månader. Albin Lee Meldau om inspirationen från Cornelis Vreeswijk.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom lyfter Utrikesdepartementet avrådan från resa till alla länder den 1 oktober. Dan Ekborg aktuell i en ny teaterpjäs på Kulturhuset i Stockholm. Maria "Rymd-Maria" Sundin ger oss det senaste från stjärnorna.
Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl. -
Gäst i detta avsnitt är Audun Halvorsen, statssekreterare norska utrikesdepartementet för Høyre, som samtalar om valet i Norge, Zapad 21 och Afghanistan.
-
Podden gästas av Olle Klasson från Stratvise. Olle har en gedigen erfarenhet av verksamhets- och organisationsutveckling ofta med anknytning till IT-strategiska frågor såväl inom privat som offentlig sektor. Olle har bland annat varit IT-chef på Utrikesdepartementet, VD i flertalet bolag, deltagit i statliga utredningar och varit projektledare för flera komplexa projekt.
- Visa fler