Stilla Havet Podcasts
-
Oskar leker influencer i Idre och Erik är på förlossningen, vad händer när varken Oskar eller Erik har möjligheten att spela in podd? Hör hur de TVÅ vikarierna, Grillsson från podcasten Rakslödder och den trogna lyssnare Jessica Landolf, prata om bland annat Stilla havet och axla rollen som de två delarna bättre än vad originalen någonsin skulle klara.
Klippt och producerat av: ODA Productions
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Utrikeskrönikan 31 januari 2023.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Suva, tisdag.
Att resa till olika länder är ett privilegium vi korrar har. Den här gången har resan gått till Fiji, ögruppen som består av fler än trehundra öar. För många är Fiji ett paradis i södra Stilla havet. Och det är inget snack. Fiji är ett paradis på många sätt. Den gröna djungeln, kritvita stränder och turkosblått hav. En temperatur som får vilken svårflirtad planta som helst att växa så det knackar. För att inte tala om befolkningen. Fijianerna är ett folk som är svårt att inte tycka om. Leende, glada och trevliga.
Men under ytan finns många problem. Rasmotsättningar mellan melanesier, som ursprungsbefolkningen heter, och sedan länge inflyttade indierna. Fiji har skakats av politisk oro under många år och militärkupper har varit ett återkommande problem i landet. Den politiska oron har nu vänt till förhoppningar om en djupare demokrati. Efter det senaste valet som hölls i slutet av förra året så är det nu slut på den före detta kuppmakaren Bainimaramas sextonåriga styre.
Ny premiärminister är en annan tidigare kuppmakare, Rabuka som lovar att Fiji ska distansera sig politiskt från Kina, som fått allt större inflytande över nationen, och har dessutom lovat folket demokratiska reformer och större yttrandefrihet. Men det är lite för tidigt att säga hur det kommer att bli. Den nya regeringen har bara suttit vid makten i en månad och de har många saker att ta tag i. För Fiji är ett paradis med problem, problem som omvärlden har skapat. Vi kan börja med problemet med plast. Det är här, precis som på många andra håll i världen, fullt av plast i havet.
Plast som dumpats och som förs med havsströmmar och vindar från andra håll i världen spolas upp på Fijis stränder. Ett annat problem är de allt tydliga spåren man kan se av klimatförändringarna. Befolkningen i byar nära havet och floder tvingas fly sina hem när vattnet stiger, och jorden blir obrukbar när saltvattnet tränger allt längre upp i floderna. Som om det inte vore nog. Havsbotten utanför Fiji hotas nu av skövling. Det är internationella gruvföretag som vill inleda gruvdrift på havsbotten. Något som motståndarna säger kommer påverka havsmiljön, riskera att ta död på unika korallrev och hota tillgången på fisk för lokalbefolkningen.Förespråkare för gruvdriften menar att det är bra ekonomiskt för de små önationerna i Stilla havet och att västvärlden måste få tillgång till de viktiga mineraler, som man tror finns på havsbotten, för att kunna tillverka bland annat batterier till elbilar. Lägg där till en lång rad andra problem som den nya regeringen i Fiji kommer att behöva brottas med så förstår ni att det är ganska mulet i paradiset. Men det finns hopp. Framtidstron hos befolkningen är mer positiv än på länge visar en undersökning som ett universitet i Nya Zeeland har gjort. Och eftersom hoppet och kreativiteten är det sista som överger människan så får vi hoppas på att även nästa generation får möjlighet att njuta av ett paradis på jorden.
Peder Gustafsson, Suva, Fiji
[email protected] -
Landstigningen vid Okinawa i april 1945 blev ett av de blodigaste och mest kontroversiella av de amerikanska amfibieoperationerna i Stilla havet under andra världskriget. De amerikanska förlusterna var enorma med upp till 50 000 soldater, varav ca 12 000 döda. Den japanska styrkan blev utraderad, liksom många av de civila.
Okinawa var också platsen för en av de största anfallen med Kamikazepiloter. Dessa självmordsbombare anföll i hundratal och orsakade enorma förluster för USA.
I det förra avsnittet av Militärhistoriepoddens andravärldskriget-serie gick vi igenom de inledande amfibieoperationerna i Guadalcanal, offensiven mot Rabaul och den andra infallslinjen via Marianaöarna och framförallt Saipan. I detta avsnittet pratar professorn i historia Martin Hårdstedt och idéhistorikern Peter Bennesved om den fortsatta offensiven, med fokus på händelseutvecklingen i Filippinerna, Iwo Jima och Okinawa.
Efter att Marianaöarna hade fallit kunde offensiven mot Filippinerna fortsätta ostört. Rabaul var inringat och neutraliserat, och via Marianaöarna kunde transporterna i nord-sydlig riktning kontrolleras och förhindras. Från stilla havets mitt kunde den amerikanska flottan också anfalla med sina B-29:or direkt mot de japanska huvudöarna.
För de amerikanska befälhavarna MacArthur och Nimitz hade målet från början varit att försöka möta den japanska flottan i en slutgiltig sjöstrid nånstans i närheten av Filippinerna, och det var också det som snart skulle hända.
I oktober 1944 utspelades antagligen världens största sjöslag runt öarna Luzon, Samar och Leyte, från vilket slaget har fått sitt namn. Slaget vid Leytebukten skulle involvera hundratusentals sjömän och tusentals fartyg och innebar en amerikansk seger och återtagen kontroll över Filippinerna.
Det var också vid Leyte som den japanska flottan förlorade slagskeppet Musashi, ett av världens största. Det skulle krävas dussintals torpeder och flygbomber för att sänka den enorma tingesten.
Efter Leyte förlorade japanerna alla möjligheter att operera fritt mellan de öar som de ockuperat och fortfarande hade under sin kontroll. De hade dock inga intentioner om att lägga ner vapen, utan striden fortsätte i nästan ett år till. Ungefär 6 månader efter Leyte, i april 1945, inleddes dock det som skulle bli den sista landstigningen på japanskt ockuperat område. Landstigningen vid Okinawa.
Okinawa blev ett av de blodigaste och mest kontroversiella av de amerikanska amfibieoperationerna i stilla havet. De amerikanska förlusterna var enorma med upp till 50000 soldater, varav ca 12.000 döda. Den japanska styrkan blev utraderad, liksom många av de civila. En stor andel, lite mer än en tredjedel av de amerikanska förlusterna var sjömän som drabbades av Japans sista huvudlösa försök att slå tillbaka amerikanska fartyg och förhindra en fortsatt offensiv. Precis som vid Leyte skulle ett annat känt slagskepp, Yamato, möte sitt öde här i ett sådant anfall.
Bild: Två marinsoldater från 2:a bataljonen, 1:a marinregementet under striderna vid Wana Ridge under slaget vid Okinawa, maj 1945. Till vänster tillhandahåller Davis Hargraves (1925-) täckande eld med sin M1 Thompson maskinpistol som Gabriel Chavarria (till höger; 1926-), med en Browning Automatic Rifle, förbereder sig för att bryta skyddet för att flytta till en annan position.
Foto: Sergent Walter F. Kleine - Forskning vid National Archives: Pictures of World War II Identifikationsnummer: 127-N-123170, Wikipedia, Public Domain.
Klippare: Emanuel Lehtonen
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den var en tjusig liten fågel med rött på bröstet. Men mot en miljon ormar hade den inte en chans. Ormarna har utrotat nästan alla fågelarter på ön Guam i Stilla havet tack vare människan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I säsongens andra avsnitt av Borta för alltid berättas en skräckartad historia där slutet på ett krig blir början på ett annat. Det handlar om den bruna trädormen som med människans hjälp lyckats ta sig till Guam.
I elva år bodde biologen Björn Lardner på ön för att forska på ormen. I Borta för alltid berättar han om förödelsen den orsakat, så att knappt någon fågelsång längre hörs. Men också följdeffekterna av att fåglarna försvann – det är numera fullt av spindlar och spindelnät!
Amerikanska försvaret bedriver nu en intensiv kamp för att förhindra att ormarna sprids till fler öar. Mot ormarna på ön har man tagit till ett nytt och spektakulärt vapen: råttor som proppats fulla med huvudvärkstabletter och sedan skjuts ut från helikoptrar!
-
"Kina är - trots att vi befinner oss i en tid där President Putins överfall mot Ukraina fortsätter - det enda landet med en avsikt att välta den etablerade världsordningen. Landet har i en allt högre utsträckning har ekonomisk, diplomatisk, militär och teknisk förmåga att lyckas med den ambitionen. Pekings vision är att förändra de universella värderingar som skapat de stora framstegen världen sett de senaste 75 åren på ett odemokratiskt vis med repression mot de egna medborgarna och aggression mot andra länder".
Orden är signerade Anthony Blinken, USA:s utrikesminister, uttalade samma vecka som Kinas motsvarighet befann sig på en sällan skådad charmturné i Stilla havet för att instifta något som tidigare ansetts som en omöjlighet både inuti och utanför Kina: En försvarsallians som skulle expandera Pekings inflytandesfär i rekordfart och konkurrera med Nato.
En naiv västerländsk maktsfär har under årtionden av kostsam terroristjakt i Mellanöstern gått med skygglappar samtidigt som Kina rustat upp sin militär i en takt vars like världen aldrig sett förut. Kostnaderna för projektet "Kriget mot terrorn" uppmäter tusentals miljarder dollar för USA och västländerna, och samtidigt har Peking tyckts nyttja den mytomspunne kinesiske militärstrategen Sun Tzus bibel Krigskonsten, mest känd som The Art of War, till fullo. Sista pusselbiten för att vända den amerikanska hegemonin är militär, när ekonomin nu snart kommer växa om den amerikanska, och en mer auktoritärt präglad världsordning ska monteras upp för att försvara Kinas rätt att diktera villkor i världen. Hur kunde det bli så här, bör vi vara rädda för att en ny Warszawapakt är på väg att bildas med Stilla havet som utgångspunkt, eller kommer summan av världens allianser förbli röd, vit och blå?
Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning. -
Tiden räcker till för den som använder den, är ett citat om brukar tillskrivas Leonardo da Vinci.
Om Per Bergström:Per Bergström grundade för 20 år sedan bokförlaget Rámus med målet att ge ut en titel. Två decennier senare driver han fortfarande förlaget som ger ut översatt kvalitetslitteratur. Född 1979 i Skövde men har levt mer än halva sitt liv i Malmö där han också är verksam som producent för Författarscenen på Stadsbiblioteket. Har arrangerat poesiuppläsningar från Sätaröd till Stilla havet och har en förkärlek för lyrik, östeuropeisk mat och ett blåvitt fotbollslag.Producent Dmitri Plax [email protected] -
Vi snackar Rammsteins eventuellt nya avslutningslåt, singelsläppet från Super Femmes, lineupen till den nya säsongen av Så Mycket Bättre, en hypnotisk konsert med Tool och dess tillhörande fotoförbud och en hel del annat.Dessutom har Ricky Holmquist lyssnat på fräsch svensk pop i form av Stilla Havet, Arsadi och Division 7 medan Mikael Mjörnberg blickat mot Tyskland och lyssnat på U2 på heroin och förträffliga trummor.I segmentet "listan" tar Ricky Holmquist bladet från munnen och sätter fokus på de tre sämsta genrerna någonsin.Musiken som diskuteras i avsnittet hittar ni här: https://open.spotify.com/playlist/6XvHXHxF7QtoAstYBu5s9n?si=05649cb0a3434308Vinjettfoto: Martin Wilson (https://www.facebook.com/fotografmartinwilson)Vinjettmusik: Systemet (https://open.spotify.com/artist/72k91zc6DR3LSq87r4fnVO?si=dcfb98a9377e428a)
-
Lilla Salomonöarna har slutit en hemlig säkerhetspakt med Kina som gör att kinesisk militär kan stationeras på öarna. Australien och USA varnar nu för en kinesisk militär upptrappning i Stilla Havet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Salomonöarna ligger runt 200 mil från Australiens kust i Stilla havet men har ett strategiskt läge mitt i viktiga globala farleder. Efter att den lilla fattiga nationen Salomonöarna i mars slutit ett säkerhetsavtal med Kina befarar Australien att en kinesisk militärbas kommer att öppnas på öarna. Det riskerar att förändra säkerhetsbalansen i Stilla havet, där USA och Kina länge tävlat om inflytandet. Hör hur Kinas militärmakt flyttar fram positionerna till havs och varför det upplevs som ett hot.
Det här är SalomonöarnaBestår av runt 1000 öar i Stilla havet.
Under andra världskriget rasade hårda strider mellan Japan och USA på öarna.
Har ett viktigt strategiskt läge.
Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent, Peder Gustafsson, Asienkorrespondent, David Carlqvist, utrikesreporter och militär expert Ekot
Producenter: Kajsa Boglind/Katja Magnusson
Tekniker: Brady Juvier
-
Hur uppstod den unika kulturen på Påskön, med sina magiska stenskulpturer och märkliga skriftspråk? Och vad hände med Påskön efter att européer upptäckte ön för 300 år sedan?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På påskdagen 1722 gick européer för första gången i land på Påskön, den gräsbevuxna ön mitt i Stilla Havet med sina märkliga, mystiska stenskulpturer. Allt sedan dess har öns kultur och historia gäckat oss och i Vetenskapsradion Historia samtalar Tobias Svanelid med arkeologen Helene Martinsson Wallin om vad européernas möte med Påsköborna betydde för ön, hur ön blivit symbol för mänsklig miljöförstöring och civilisationernas kollaps och hur ön egentligen befolkades – hade Thor Heyerdahl rätt i sina teorier om sydamerikanska kopplingar till Påskön?
-
När jag i tonåren diagnostiserades med diabetes kände jag mest besvikelse över att det inte var tuberkulos som hade drabbat mig.
Om Per Bergström:Per Bergström grundade för 20 år sedan bokförlaget Rámus med målet att ge ut en titel. Två decennier senare driver han fortfarande förlaget som ger ut översatt kvalitetslitteratur. Född 1979 i Skövde men har levt mer än halva sitt liv i Malmö där han också är verksam som producent för Författarscenen på Stadsbiblioteket. Har arrangerat poesiuppläsningar från Sätaröd till Stilla havet och har en förkärlek för lyrik, östeuropeisk mat och ett blåvitt fotbollslag.Producent Dmitri Plax [email protected] -
I veckans avsnitt av Nära Ögat - en true crime podd för mesar:
Sherri Papini är en hemmafru och en riktig super-mom. Så en dag när hennes man kommer hem från jobbet och märker att Sherri är försvunnen och barnen har inte har blivit hämtade från förskolan så förstår han direkt att det är något som inte stämmer...
Sione, Fatai, Tevita, Kolo, Mano, och Luke är ett gäng tonårskillar från Tonga i södra Stilla havet, de är alla uttråkade och på jakt efter ett äventyr, så de bestämmer sig för att stjäla en båt och segla till Nya Zeeland.
Se bilder från dagens fall på våra sociala medier:
Nära Ögat Podd Instagram
Nära Ögat Podd Facebook
Du hittar Nära Ögat - en true crime podd för mesar på de vanligaste plattormarna för poddar ex Acast, Spotify, Apple Podcaster etc.
Skapad av Alexandra Kentsdottir och Amelia Ingman.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det nordöstligaste hörnet av Slovenien, där mobiltelefonen konstant pendlar mellan att slå över från slovenskt till ungerskt nätverk för att sedan hoppa vidare till kroatiskt, ligger Jeruzalem.
Om Per Bergström:Per Bergström grundade för 20 år sedan bokförlaget Rámus med målet att ge ut en titel. Två decennier senare driver han fortfarande förlaget som ger ut översatt kvalitetslitteratur. Född 1979 i Skövde men har levt mer än halva sitt liv i Malmö där han också är verksam som producent för Författarscenen på Stadsbiblioteket. Har arrangerat poesiuppläsningar från Sätaröd till Stilla havet och har en förkärlek för lyrik, östeuropeisk mat och ett blåvitt fotbollslag.Producent Dmitri Plax [email protected] -
Strax efter klockan 10.00 drabbades den japanska hangarflottan av ett slag som den aldrig hämtade sig ifrån och som fick en stor inverkan på krigsutgången. När de amerikanska attackplanen blickade ner kunde de inte tro sina ögon. Under dem seglade fyra stora hangarfartyg öppna för ett anfall. Slaget vid Midway den 6 juni 1942 förändrade styrkeförhållandena i Stilla havet och banade vägen för den slutliga amerikanska segern i kriget.
På de japanska hangarfartygens däck rådde ett kaos av ammunition och stridsflygplan. Tre av fartygen träffades omgående och blev förvandlande till brinnande infernon. Det fjärde skadades senare och alla hangarfartyg sjönk den 4 eller 5 juni. Amerikanerna miste ett hangarfartyg, Yorktown.
I detta avsnitt av Militärhistoriepodden samtalar Martin Hårdstedt och Peter Bennesved om vägen till slaget vid Midway i juni 1942 och det som skulle visa bli vändpunkten i kriget i Stilla havet. Den japanska expansionen efter anfallet på Pearl Harbor i december 1941 hade på ett halvår inkorporerat stora landområden i Sydostasien till det japanska kejsardömet. I maj 1942 stod japanerna beredda att anfalla och slutligen inta hela Nya Guinea varifrån vägen till Australien föreföll ligga öppen.
Men det blev inga stora japanska framgångar mer. Den insiktsfulle amiralen Yamamoto hade redan före krigsutbrottet sagt till regeringen och kejsaren att han kunde löpa amok i ett halvt år, men sedan skulle det vara över. Han insåg amerikanernas överlägsna potential när det kom till soldater och vapenmateriel. Japan kunde inte vinna kriget som många i den japanska ledningen trodde.
Men våren 1942 var detta trots allt inte uppenbart. Tvärtom hade japanerna ett klart övertag inte minst när det gällde hangarfartygskapacitet. De japanska hangarfartygs resurserna var koncentrerade till en styrka som med sina sex stora och ett antal mindre hangarfartyg var överlägsna det som amerikanarna kunde ställa upp. På samma sätt som amerikanerna hade japanerna insett att sjökriget avgjordes av flyget. De stora slagskeppsflottornas tid var över.
Trots det japanska övertaget började krigslyckan sakta vända. Amerikanerna hade goda underrättelser från den japanska sidan därför att man framgångsrikt hade knäckte de japanska signalchiffren. I en vansinnesoperation den 18 april genomförde 16 amerikanska B-25 bombare från hangarfartyget Hornet en räd mot Tokyo som mentalt skapade den japanska krigsledningen. Även om räden var harmlös på många sätt visade den att USA började slå tillbaka. I och med slaget i Korallhavet i maj 1942 kunde hotet mot Nya Guinea och Australien avvärjas. Amerikanerna miste ett av sina hangarfartyg och var därmed nere på tre varav ett var skadat. Den japanska krigsledningen beslutade sig för att försöka förinta de amerikanska hangarfartygen och täppa till ”hålet” i sitt Stillahavsvälde genom ett anfall mot Midway.
Slaget vid Midway inleddes den 4 juni framgångsrikt sett ur japansk synvinkel. Den lilla ögruppen Midway bombades och de amerikanska förlusterna bland flygplanen från de tre amerikanska hangarfartygen var förfärande. Men plötsligt genom en slump, en tillfällighet eller enskilda piloters skicklighet skapades en möjlighet under några minuter som blev avgörande för hela kriget. Fyra japanska hangarfartyg förstördes som inte kunde ersättas.
Det finns mycket skrivet om Midwayslaget. På svenska rekommenderas Johan Lupanders Midway 1942 : vändpunkten i Stilla havet (2007). Även Craig L. Symonds The Battle of Midway (2016) är riktigt bra.
Bild omslag: Sänkningen av kryssaren Mikuma den 6 juni 1942.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det här är berättelsen om barnstjärnan som inte passade in i Disneymallen, som gång på gång kraschat inför världens blickar och just därför blivit en förebild för miljontals fans.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är helt tyst inuti det stora vita huset i Hollywood Hills. Genom panoramafönstren kan man se ut över ett sommarvarmt Los Angeles och borta vid horisonten syns Stilla havet. Det är tisdag förmiddag den 24 juli 2018. Klockan har hunnit bli elva och Demi Lovatos personliga assistent Jordan sitter på nedervåningen och börjar bli irriterad. I dokumentären Dancing with the Devil, som Demi själv varit med och gjort, berättar Jordan att hon har kommit till huset extra tidigt för att se till att Demi inte missar sin läkartid. Men trots att hon knackat på sovrumsdörren, så har sångerskan inte gått upp än.
Jordan lessnar på att vänta och går återigen upp för trapporna till Demis stängda sovrumsdörr. Hon knackar på och när hon inte får något svar den här gången heller bestämmer hon sig för att helt enkelt bara gå in i sovrummet. När Jordan öppnar dörren möts hon av mörker, kyla och tystnad. I sängen ligger Demi orörlig. Jordan tänker först att den 25-åriga superstjärnan säkert bara är full, men när hon inte lyckas få liv i Demi kommer paniken. Jordan ringer till Demis säkerhetsansvarige och strax kommer det fler personer till huset. De hjälps åt att lägga Demi i stabilt sidoläge så att hen inte ska kvävas av sina egna spyor.Men trots att Demi fortfarande är medvetslös har ingen ringt efter en ambulans. I dokumentären Dancing with the Devil säger Jordan att hon då bestämmer sig för att ta saken i egna händer. Trots att hon är rädd för att någon i teamet ska bli arg över att hon skapar onödig uppståndelse, så går hon undan och ringer 911.
– Hang in there okay, we are on our way. I'll let you know when they are outside. You should be hearing the sirens real soon, säger larmoperatören.
– Wait. No sirens, please, right?
– No, no, no. This is a medical emergency, I have no control over that.Den här julidagen 2018 har det gått över sex år sedan den forna Disneystjärnan och numera storsäljande soloartisten Demi Lovato slutade dricka alkohol och ta droger. Demi har gjort sig känd för att prata öppet om hur hen hanterar sitt missbruk och hur bra hen mår av sin nya nyktra livsstil. För det har Demi hyllats av både musikbranschen och media, och blivit en förebild för miljontals fans runt om i USA och världen.
Nu kämpar ambulanssjukvårdare för att få liv i Demi efter en heroin- och opioidöverdos.
P3 Musikdokumentär om Demi Lovato handlar om att växa upp i rampljuset, krascha inför världens blickar och lyckas resa sig gång på gång.
Medverkande: Michelle Hallström, Alexander Kronlund och Viktor Wilson.
Programmet är gjort av Joanna Korbutiak hösten 2021.
Producent var Hanna Frelin.
Exekutiv producent Anna Johannessen.
Slutmixen är gjord av Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.Ljudklippen i dokumentären kommer från Demi Lovatos egna dokumentärer Dancing With the Devil (2021) och Simply Complicated (2017), spelfilmerna Camp Rock och Camp Rock 2: The Final Jam, tv-serien Sonny With a Chance, tv-programmen The Ellen Show (2020), The Late Late Show (2013), American Idol (2012), Access Hollywood (2013), NBC:s Today Show (2010), ABC:s Good Morning America (2008), Barney & Friends, Grammygalan 2020, radioprogrammet On Air with Ryan Seacrest (2011), Demi Lovatos egna youtubekanal, samt youtubekanalerna TMZ, delena722820 och Jennifer Sansone.
-
Klotet sänder direkt från klimatmötet i Glasgow och vi får höra det senaste om hur förhandlingarna går. Ska världen lyckas hålla 1,5 gradersmålet inom räckhåll?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur långt räcker de löften som hittills har presenterats och vad kan vi vänta de sista dagarna?
I Arktis går uppvärmningen snabbare än i resten av världen och vi ska prata om hur samerna drabbas av klimatförändringarna. I programmet hörs också röster från dom som inte kunde komma till Glasgow. Representanter från önationerna i Stilla Havet, som håller på att dränkas när havsnivån stiger, har inte kunnat resa till klimatmötet, på grund av pandemin.
Programledare: Niklas Zachrisson
Producent: Mona Hambraeus
- Visa fler