Tokyo Podcasts

 • I det nittiosjunde avsnittet av Speccat berättar vi varför 2022 kommer att bli ett 5 plus-år genom att gå igenom de tv-serier, filmer och spel som vi är allra mest peppade på. Dessutom blir det bokslut på Rödhake, den tredje boken om den norske kommissarien Harry Hole.

  Serier som avhandlas: The Last of Us, Pam & Tommy, The Lord of the Rings, Tokyo Vice, Unrecorded Night, Attack On Titan, The Contintental, Ms Marvel, The Boys, Station Eleven, Moon Knight, Willow

  Filmer som avhandlas: Decision to Leave, Vortex, The Northman, Nope, Blonde, Across the Spider-Verse Part 1, Knives Out Part 2, Thor: Love & Thunder, The Killer, Crimes of the Future, Poor Things, The End

  Spel som avhandlas: Elden Ring, Warhammer 40 000: Darktide, Marvel’s Midnight Suns, The Callisto Protocol, Dune: Spice Wars, Horizon Forbidden West, Oxenfree II, Pokemon Legends: Arceus, Frosthaven

 • I flera årtionden pågick processen att fasa ut det gamla tvåkammarsystemet ur Sveriges riksdag. Men är dagens system mer demokratiskt än det gamla?

  Hur mår demokratin på enkammarriksdagens födelsedag?Idag är det enkammarriksdagens födelsedag, och Josefin Hägglund, doktorand i historia vid Södertörns högskola gästar oss. Hon har varit med och skrivit boken Tvåkammarriksdagen 1867-1970: 100 år av politik 50 år av glömska, och hon berättar varför kunskap om tvåkammarriksdagen kan ge perspektiv på vår moderna demokrati.Och nu på lördag är det 400 år sedan den store dramatikern Molière döptes, vilket brukar räknas som hans födelsedag. Firandet pågår för fullt i Frankrike, och det teatersällskap som han grundade på 1600-talet har kvar fåtöljen han satt i när han spelade Argan i Den inbillade sjuke. Fåtöljen hålls närapå helig, eftersom Molière kollapsade i den stolen och därpå dog. Vi frågar oss vilken betydelse en sådan här dyrkan av historiska föremål kan ha för inlevelsen när man spelar pjäsen Den inbillade sjuke.Ett annat jubileum firar Danmarks drottning Margrethe II, som har varit statschef över Danmark, Färöarna och Grönland i 50 år i år. I samband med firandet får vanliga danska medborgare ställa personliga frågor till henne i en tevesänd intervju. Kan det vara något för vår egen kung när han firar sitt femtioårsjubileum på tronen nästa år?För första gången har ett grishjärta framgångsrikt transplanterats till en människa. Är det rätt eller fel att föda upp grisar för att de ska ge organ till människor? Och kommer grisens status höjas, när man vet att de är så lika oss människor att vi kan byta hjärtan med varann?Under sommarens OS i Tokyo fick en händelse under tävlingarna i modern femkamp stor uppmärksamhet - hästen Sam Boy vägrade hoppa, och ryttarinnan piskade den förgäves för att få den över hindret. Debatten efteråt fick påföljden att hästhoppning plockades bort ur tävlingsprogrammet för modern femkamp. Susanna Hedenborg, professor i idrottsvetenskap vid Malmö universitet, berättar om varför hästhoppningen utgår, och vilken roll sporten spelar i modern femkamp. Och Bengt Jönsson, ordförande i Modern femkamp-förbundet, ger sin syn på hur cykling skulle passa som ersättning.Men hur gick det för Sam Boy? Louise vet.Programledare: Louise Epstein Bisittare: Daniel Alling Producent: Jennie Sjöström

 • Umami - den femte grundsmaken.

  En japansk företeelse som dök upp redan för 100 år sedan, men som fått ett uppsving i och med den växande populariteten för japansk mat de senaste åren.

  Vad är umami ? Stämmer det att det förutom salt, sött, surt och beskt också finns en femte grundsmak ?

  Vi har träffat en japansk krögare, på plats i Tokyo och får hans hjälp att reda ut begreppen.

 • En summering av sommar-OS i Tokyo. Guld- och silverrusiga svenska glädjetårar men också tårar av besvikelse när drömmar gick i kras. Ett OS som var stängt för publik men som öppnade upp för diskussioner om mental press och psykisk ohälsa. De trettioandra sommarolympiska spelen kommer att gå till historien på många olika sätt.

  En dokumentär av Martin Marhlo, sommaren 2021.

 • Kulturredaktionens konstkritiker Cecilia Blomberg och Mårten Arndtzén sammanfattar konståret 2021. Ännu ett år av restriktioner som drabbat konstvärlden hårt.

  Konståret 2021 har i likhet med scenkonsten och filmvärlden präglats av de publikbegränsningar som rått.Våra konstkritiker Mårten Arndtzén och Cecilia Blomberg har ändå lyckats ta del av en hel del konst. De rapporterar bland annat om det interaktiva konstverket Involution av konstnärsduon Lundahl och Seitl på Uppsala konstmuseum och från en utställning med den tyska konstnären Anne Imhof på Palais du Tokyo i Paris.Årets konsthändelser inkluderar utbyggnaden Liljevalchs+ i Stockholm av arkitekten Gert Wingårdh, debatten om "Vita havet" på Konstfack och kryptokonstens uppgång och fall. Dessutom minns vi två personer i konstvärlden som gått bort under året: konstnären Lars Vilks och konstkritikern Ingela Lind.Vi tipsar också om tre av årets konstböcker:"Hilma af Klint. En bioografi. Mänskligheten kommer att förundras" av Julia Voss."Brännpunkt Europa. Nysakligheter 1919-1939" av Kristoffer Arvidsson, Michael Azar, Lena Johannesson, Sacha Llewellyn, Mieke Rijnders (utgiven av Göteborgs Konstmuseum i samband med utställningen "Brännpunkt Europa" som pågick 12 juni19 september 2021)"Axel Törneman 1880-1925. Pionjär i brytningstid" av Anita Theorell och Bengt WanseliusProgramledare: Gunnar Bolin Producent: Nina Asarnoj

 • Kulturredaktionens konstkritiker Cecilia Blomberg och Mårten Arndtzén sammanfattar konståret 2021. Ännu ett år av restriktioner som drabbat konstvärlden hårt.

  KONSTÅRET 2021Konståret 2021 har i likhet med scenkonsten och filmvärlden präglats av de publikbegränsningar som rått. Våra konstkritiker Mårten Arndtzén och Cecilia Blomberg har ändå lyckats ta del av en hel del konst. De rapporterar bland annat om det interaktiva konstverket Involution av konstnärsduon Lundahl och Seitl på Uppsala konstmuseum och från en utställning med den tyska konstnären Anne Imhof på Palais du Tokyo i Paris.Årets konsthändelser inkluderar utbyggnaden Liljevalchs+ i Stockholm av arkitekten Gert Wingårdh, debatten om "Vita havet" på Konstfack och kryptokonstens uppgång och fall. Dessutom minns vi två personer i konstvärlden som gått bort under året: konstnären Lars Vilks och konstkritikern Ingela Lind.Vi tipsar också om tre av årets konstböcker:"Hilma af Klint. En biografi. Mänskligheten kommer att förundras" av Julia Voss. Översatt till svenska av Aimée Delblanc."Brännpunkt Europa. Nysakligheter 1919-1939" av Kristoffer Arvidsson, Michael Azar, Lena Johannesson, Sacha Llewellyn, Mieke Rijnders (utgiven av Göteborgs Konstmuseum i samband med utställningen "Brännpunkt Europa" som pågick 12 juni19 september 2021)"Axel Törneman 1880-1925. Pionjär i brytningstid" av Anita Theorell och Bengt WanseliusRysk samtidslitteratur: "Debutant" av Sergej LebedevFredrik Wadström har läst en ny rysk roman som på kort tid fått stor uppmärksamhet runt om i världen och som nu kommer på svenska. Boken heter "Debutant" men den är författaren Sergej Lebedevs femte roman.OBS-essän om det barriga livet som granVem älskar granen när det inte är jul? Barnen tindrar framför den en kväll, sedan åter ut i kylan, barrlös blir den ett avskräde som ingen orkar köra till tippen. I den här essän står Katarina Wikars upp för en flockvarelse.Programledare: Gunnar Bolin Producent: Nina Asarnoj

 • Åsa Ekström, vår egen Manga-tecknare i Tokyo

  Känner du till Manga? Och Anime?

  Åsa Ekström blev jätte-fascinerad av Anime-serien “Sailor Moon” med kvinnliga hjältinnor som räddar världen, som visades under 90-talet. Hon började teckna serier på egen hand och efter avslutad utbildning på Serieskolan i Malmö så ville Åsa vidare till Japan som hade fångat hennes hjärta och intresse.

  Men hur tar man sig in i det japanska samhället? Hur får man jobb? Är det ens möjligt? Jovisst, säger Åsa Ekström, Manga-tecknare med eget företag i Tokyo, men lyssna inte så mycket på andra och kämpa på med japanskan och skaffa gärna en japansk utbildning.

  Hör avsnittet om Åsa Ekström och om hennes spännande resa i ett färgsprakande Tokyo.

  Instagram: @hokuoujoshi_in_english/

  Åsa Ekströms bok: Adlibri

  Sociala medier på Japanska:

  Blogg: ameblo.jp/hokuoujoshi

  Twitter: twitter.com/hokuoujoshi

 • Lars Vargö är doktor i japanologi och har under sin långa karriär bland annat varit svensk ambassadör i Seoul och Tokyo. I den nya boken Tomhetens filosofi beskriver han zenbuddhismens japanska historia, betydelse och väsen. Han tar upp förhållandet mellan zen och den politiska makten liksom relationen mellan buddhism och den inhemska traditionella religionen shinto. Boken tecknar samtidigt en bild av japansk historia under tusen år och den så kallade Kyotoskolans försök att skapa syntester mellan japanskt och västerländskt tänkande.

 • Han var inte tillräckligt bra. Mästartränaren Vesteinn Hafsteinsson tackade nej. Det kändes meningslöst att börja träna Simon Pettersson. För vad kan en tunn och tyst kille egentligen bli? Åtta år senare kom svaret: Simon Pettersson blev olympisk silvermedaljör i diskus. I den här dokumentären berättar han om sin dyslexi, det sargade självförtroendet och om den osannolika vägen till succén i Tokyo.

  Medverkande: Jag har aldrig tänkt att jag skulle vara den som tar medaljerna. Simon Pettersson Jag var inte speciellt imponerad, så jag sa nej. Jag tror inte det blir något. Vesteinn Hafsteinsson, tränareDet är lilla pojken. Och nu har han tagit OS-silver. För oss är han vår lilla pojk. Siv och Per-Erik Pettersson, föräldrarEtt program av Alexander Lundholm, 2021.

 • I detta samtal har jag förmånen att samtala med Sveriges Olympiska Kommittés (SOK) verksamhetschef Peter Reinebo. Peter har stor och lång erfarenhet av idrott i allas dess slag. Han har jobbat inom olika instanser och under lång tid på SOK. Detta ger honom bra kunskap och insyn inom svensk idrott. Detta krävs i hans jobb då han har nära relation med respektive special förbund i satsningen mot kommande- och framtida OS.


  Han beskriver hur SOK arbetar i förhållande till Riksidrottsförbundet och Special förbunden dels i satsningen och investeringen i pengar men även i uttagningar och nomineringar till SOK:s topp- och talangprogram. Peter ser att han och SOK har en mycket bra relation med alla instanser och att de tillsammans skapar en framgångsrik miljö för topprestationer!


  Oundvikligt kommer vi in på de omdiskuterade petningarna i sommarens OS i Tokyo där det var stora diskussioner i några fall där idrottaren inte blev uttagen till OS. Peter ger en tydlig förklaring till hur de jobbar med uttagningar och hur de jobbar med kriterier för att bli uttagen.


  Mycket bra avsnitt som ger en bra insyn i OS uttagningar och hur SOK arbetar vilket kommer bli högaktuellt nu när OS uttagningarna närmar sig inför vinter OS i Peking!


  Tack Peter för ett bra och trevlig samtal och stort lycka till SOK i kommande OS!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Micke och Matti pratar lite spel, nyheter och lite kickstarter.

  Spel som nämns: Skrômt, Furnace, Poitsallad, Fuji Flush, Tapestry, Salt & Sail, Beyond the sun, munchkin, spyfall, Spacebase, The Captian Is Dead, Twilight Imperium, Yhatzy, Monopol, Quest Of Eldorado, Luxor, Kutulu, Call To Adventure, West kingdoms, King Of Tokyo,

  Nyheter

  Tenpenny Parks https://www.dicetowernews.com/article/build-better-amusement-park

  Tomb Raider RPGhttps://www.tabletopgaming.co.uk/news/work-for-lara-croft-in-the-new-tomb-raider-rpg/

  Spacebase Exphttps://boardgamegeek.com/boardgameexpansion/349810/space-base-mysteries-terra-proxima/images

  The Captains Is Dead exphttps://boardgamegeek.com/boardgame/159503/captain-dead

  Kickstarter

  Hegemonyhttps://www.kickstarter.com/projects/hegemony/hegemony-lead-your-class-to-victory

  Mothership RPG https://www.kickstarter.com/projects/gerdling/mothership-sci-fi-horror-rpg-1st-edition-boxed-set?ref=profile_saved_projects_live

  Call to adventurehttps://www.kickstarter.com/projects/brotherwise/call-to-adventure-epic-origins?ref=nav_search&result=project&term=call%20to%20adventure

  3 New Valeria-Universe Gameshttps://www.kickstarter.com/projects/dailymagicgames/3-new-valeria-universe-games?ref=nav_search&result=project&term=valeria

  Våra länkarHemsidahttps://mindy.nu/Facebookhttps://www.facebook.com/Mindypodd.nu/Twitterhttps://twitter.com/MindyPoddYoutubehttps://www.youtube.com/channel/UCmOr6MyeugbWX_VnckgGkDQ?view_as=subscriberInstagramhttps://www.instagram.com/mindypodd/?hl=svVår Patreonhttps://www.patreon.com/user?u=2776677Vår merch butikhttps://www.spreadshirt.se/shop/user/mindy/Mattis LänkInstagramhttps://www.instagram.com/bradspelochsant/Hemsidahttps://boardgamesandsuch.com/Film till fikatFacebook Grupphttps://www.facebook.com/groups/2656731607981824Twitterhttps://twitter.com/FilmTillInstagramhttps://www.instagram.com/filmtillfikat/Mickes MailMicke@mindy.nuMatti´s mailmatti@mindy.nu

 • Under andra halvan av 1800-talet blev Japan en estetisk förebild för europeiska konstnärer och formgivare. I den här essän undersöker Katarina Wikars japonismens ekon i samtiden.

  ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.Först märkte man det hos barnen. Deras kultur var nästan uteslutande japansk vid millenieskiftet: Miniatyrmonstren. Miyazakis filmer. Mangaserierna. Dom läste nerifrån och upp, följde en historia från höger till vänster utan problem. Pokemonerna levlade inne i Nintendospelen och till och med jag lärde mig vad de hette i sina olika utvecklingsfaser. Treåringen ratade hamburgare och ville bara gå på restaurang om där fanns sushi. Sedermera skulle han säga att jag inte fick korsa pinnarna när jag åt. Och inte stoppa pinnarna rakt ner i riset, mamma.Men då hade jag redan börjat med det långsamma och ceremoniella utövandet: ikebana - japanska blomsterarrangemang, med millimeterprecision sticka ner tre krysantemer på en spikplatta enligt matematiska beräkningar. Det gick sämre med den konstnärliga kalligrafin. Efter att stillsamt ha rivit mitt eget bläck kom jag inte längre än till första dramatiska draget med penseln i kanjitecknet. Det blev omedelbart en plump, jag måste ha tvekat i rörelsens början. Fröken ritade en orange ring runt det felaktiga och jag fick börja om från början. Enligt zen återspeglar kalligrafin människans inre karaktär. Som tröst budade jag hem en uppsjö träsnitt på berget Fuji på nätauktion.Träsnitten inspirerade de europeiska impressionisterna, visade dem ett annat sätt att se.Betyder allt detta att jag är en mycket sentida japonist som fastnat i exotism och avskalad estetik? Japan var självvalt stängt för omvärlden i 300 år tills amerikanerna seglade in i Edobukten 1853 och tvingade landet att öppna sig. Strax blev det en rejäl japanvurm bland konstnärerna. Träsnitten inspirerade de europeiska impressionisterna, visade dem ett annat sätt att se. De asymmetriska kompositionerna, skarpa vinklarna och klara färgerna, även om det blev väl många halvklädda kvinnor i kimono och solfjäder som målades i de franska ateljéerna.Författaren Monica Braw menar i sin bok Geisha och samuraj? Japan och Japonismen att japanerna understödde den här kulturella approprieringen, ja eldade på den för att förändra bilden av sitt land, visa att det var en tusenårig kulturnation, bli internationellt respekterade i en tid av västerländsk nedlåtenhet mot Asien. Under tiden Japan moderniserades, gick från shogunstyre till kejsarmakt så exporterade landet mängder av porslin, träsnitt, Buddhastatyer och lackföremål till västvärlden som alla påminde om en förgången tid, som i Japan från början inte ansågs ha något värde alls.Den japanska kulturen fick också en framträdande roll vid de stora europeiska världsutställningarna, som i Wien 1874, där en japansk trädgård med tempel anlades och tusentals solfjädrar såldes redan första veckan. Japanska staten tog snart över kulturexporten och såg till att tillverka konstindustriella föremål som uteslutande skulle säljas utomlands, en estetisk Japanbild konstruerades för omvärlden. Den brittiske författaren Oscar Wilde hävdade på sin tid att Japan bara existerade som en sinnebild.Konsten låg traditionellt nära bruksföremålen i Japan, hantverket. Europa och USA fick upp ögonen för att konsten kunde vara en integrerad del av det dagliga livet. Man skulle kanske kunna kalla det vackrare vardagsvara, alla borde ha tillgång till sköna ting. Tyskarnas Jugend inspirerades av japonismen, likaså Art nouveau i Frankrike och brittiska Arts- and craftsrörelsen.Och måhända är det vad som får urbana medelklassmänniskor idag att meditativt sänka sig ner i varma källor under tallar på ett onsen, och sedan äta en minimalistisk måltid upplagd på asymmetriska fat, andligheten och affärsmässighet går ofta utmärkt hand i hand. Jag minns en resa till ett japanskt badhus i bergen utanför Tokyo häromåret där amerikanerna och européerna iförda yukata och vadderade bäddjackor kämpade med en japansk frukost utan bröd med små fiskar i lackskålar medan japanerna i kostym eller jeans läste tidningen vid bordet intill, rökte och drack kaffe. När jag frågade om kaffe sa servitören bestämt att det inte ingick i den japanska frukost jag hade beställt.Japonismen som rörelse försvann redan i början 1900-talet då Japan moderniserades och manifesterade sig som en militärmakt som underkuvade sina grannländer, för att i det andra världskrigets slutskede bombas sönder av amerikanerna och trots detta bli ett av världens rikaste länder på åttiotalet innan bubblan sprack. Men visst är Japan fortfarande ett avskalat estetiskt ideal samtidigt som både samurajen och geishan lever vidare som stereotyper i turistindustrin.Inte korsa pinnarna, mamma, förmanar sonen.När blir en falsk känsla som upprätthålls med absolut övertygelse autentisk? Japan har upphöjt hyckleriet till sin högsta nivå genom att kalla mördare för samurajer och horor för geishor - Den brittiska författaren Angela Carters teckentolkande texter från Tokyo sent sextiotal, om förställning, ritualernas betydelse och feminina japanske älskare i speglarnas stad mötte kritik för att vara självmedveten exotism eller magisk turism. Själv var hon analytisk nog att kalla det självironiska parodier när hon porträtterar sig som en europeisk imperialist, och kastar om de rigida könsstereotyperna. Men hon kan också generalisera det estetiska och ytans betydelse: Vilken fruktansvärd disciplin det krävs för att leva harmoniskt. De har krossat all sin kraft för att leva i harmoni, och nu har de samma vemodiga skönhet som blommor som pressats torra i ett herbarium."Vid mina korta besök i Tokyo har jag fullständigt fascinerats av en sorts ödmjuk okuvlighet. Och som turist försöka anpassa mig till en kultur som inte ger vika. Är det en sentida rest av japonismen? Av magiskt turistande? Att mitt i det hypermoderna samhället försöka hitta hålen av andlighet och samtidigt underförstått avkrävas en förfinad förändring av beteendet? Inga skor på tatamimattan, inte lämna pengarna i handen, ringa i klockan vid tempelporten, inte korsa pinnarna, mamma, förmanar sonen.Är det här bara en exotisk längtansrest efter något annat för i Haruki Murakamis romaner äter Tokyoborna pasta med tomatsås och dricker rödvin, lyssnar på jazz och vill åka till Grekland. I de japanska samtidsromanerna är släktbanden mer eller mindre utraderade, äktenskapen upplösta, man bor på ett sjaskigt kontor någonstans, ligger med någon man inte bryr sig om, pratar mest med de döda och håller inte på med vare sig ikebana eller kalligrafi. Och när mina bekanta i övre medelåldern fortfarande har ägg på kläckning i Pokemon go och irrar runt i rondeller efter fler monster, långt efter det att barnen har tröttnat, är det måhända inte en tredje eller fjärde våg av populärkulturell japonism utan bara ett tidsfördriv som aldrig kommer att ta slut. Det är fullständigt omöjligt att som reklamen utlovar: Gonna catch them all. Katarina Wikars

 • "Små steg för mänskligheten, men stora steg för podden" - Mats. Vad menar han med det? Lyssnar du på detta avsnitt får du höra om det, och mycket annat gott...! Vår brädspelskorrespondent Josef följer upp Essen som nyligen gick av stapeln, Andreas tipsar om Brädspelsmania X i början av December, och vi snackar om en massa roliga spel vi spelat det senaste. Mycket nöje!

  (00:00) Intro

  (02:30) Uppföljning av föregående Essen-avsnitt

  (11:00) Brädspelsmania X den 4/12 i Trollhättan

  Sen spel vi spelat sen sist...

  (14:00) Smartphone Inc. (2018)

  (18:35) Between Two Castles of Mad King Ludwig (2018)

  (24:00) Equinox (2021)

  (31:20) Calimala (2017)

  (36:30) Bargain Quest (2017)

  (39:10) Concordia Venus (2018)

  (43:05) King of Tokyo (2011)

  (45:45) Die Macher (1986)

  (51:45) Imperium: Classics (2021)

  (58:55) Streets (2021)

  ---

  En avslappnad podd mellan vänner där vi snackar allt om brädspel. Känslorna, intrycken m.m. Skapad av Andreas Isberg, Josef Sannholm och Mats Jengard. Du hittar oss på vår facebooksida https://www.facebook.com/SnackaBradspel samt facebookgrupp https://www.facebook.com/groups/snackabradspel

 • Krisen i Sudan, hur jobbar Sida? Var tredje ung vuxen oroar sig för var de ska bo i framtiden och lika många säger att det bidrar till att de tvekar inför att bilda familj. Flyktingsmuggling ökar. Hur ska rekryteringen till kriminella gäng stoppas? Prinsessbröllop i Tokyo. Allt fler polacker lämnar Storbritannien och återvänder. Populära aktivister mördas i Irak.

 • Vi är tillbaka med ett ovanligt kaotiskt avsnitt! I försnacket gör vi ett försök att köra "jag har aldrig" MEN en hel del av det fick klippas bort pga problem med ljudet. Sen får ni höra en riktigt spännande historia om fyra kvinnor i Tokyo.

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.