Avsnitt
-
Det här är berättelsen om tonårsstjärnan med den stora rösten som chockade en hel värld med sin sexiga musik.
Tonerna till Mendelssons bröllopsmarsch ljuder när popmusikens moder - Madonna - stiger upp ur en enorm bröllopstårta. Det är den 28 augusti 2003 och kändisar som Paris Hilton, Eminem och Beyoncé trängs i publiken på MTV Video Music Awards.
På scen står inte bara Madonna, utan också de utmålade rivalerna Britney Spears och Christina Aguilera. Popprinsessorna är klädda i vita spetskorsetter, korta shorts och knähöga boots. De har nyss slängt av sig sina skira brudslöjor och Christinas svarta hår står i stark kontrast till Britneys blonda.
Mot slutet av låten “Hollywood” händer det som kommer att bli årets stora popkulturella snackis. Madonna vänder sig plötsligt mot Britney och kysser henne, rakt på munnen. Den chockerade publiken jublar och tv-kamerorna zoomar genast in på Britneys ex - Justin Timberlake.
Medan Justins stela min fyller tv-skärmarna klipps det som händer näst på scen nästan helt bort - nämligen att Madonna också kysser Christina. När tabloidernas uppslag fylls av de största nyheterna från VMA-galan är det som om kyssen med Christina aldrig ägt rum.
P3 Musikdokumentär om Christina Aguilera är en berättelse om att gå från att vara en oskuldsfull Disneystjärna till att bli en av världens största och sexigaste popartister, utan att någonsin be om ursäkt för sig själv.
Dokumentären är gjord av Anna Lillkung hösten 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri HillMedverkande: Daniel Paris, Natasha Azarmi, Johan Åberg och Johanna Smeds
Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären ”E! Entertainment Special: Christina Aguilera” (2003), The All New Mickey Mouse Club (The Disney Channel, 1994), American Music Awards (1996), Access Hollywood (1999), morgonshowen The Big Breakfast (Channel 4, 2000), MTV Video Music Awards (MTV, 2001; MTV 2003), nyhetsbyrån Associated Press (2008; 2011), filmen Burlesque (2010), podcasten Call Her Daddy (2023), samt från Youtube-kontona XTina Daily, Christina Aguilera, Pittsburgh Penguins, Christina Aguilera TV, Awards Show Network, KK Pink Factor och Atilio Enrique.
-
Det här är berättelsen om den snaggade sångerskan som tog världen med storm med låten Nothing Compares 2 U, för att kort därefter stämplas som ett oberäkneligt oväder.
Det här avsnittet handlar delvis om allvarlig psykisk ohälsa och självmord. Har du eller någon du känner självmordstankar, vänd dig till din vårdcentral. Du kan också kontakta till exempel självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 och via deras hemsida mind.se, eller Jourhavande medmänniska på telefonnummer 08 - 702 16 80. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.
Det är den 3 oktober 1992. Runt om i USA har amerikaner slagit sig ner i tv-sofforna för att se på det anrika sketchprogrammet Saturday Night Live. Flamsiga sketcher avlöser varandra och studiopubliken skrattar på precis rätt ställen. När den livesända showen närmar sig sitt slut är det dags för kvällens gästartist att inta scenen.
26-åriga Sinead O’Connor tittar rakt in i kameran och stämningen i studion förändras helt. Hennes vadlånga vita spetsklänning påminner om en katolsk konfirmationsklänning och bredvid henne brinner tjocka vita ljus. Håret är snaggat och i händerna håller hon ett stort fotografi - med bilden vänd mot sig.
Den irländska sångerskan som två år tidigare gjort världssuccé med balladen Nothing Compares 2 U - har ikväll valt att framföra en gammal Bob Marley-låt. Samtidigt som hon sjunger de sista tonerna, lyfter hon upp fotografiet och vänder det mot kameran. Det föreställer den sittande påven, Johannes Paulus II. Utan att för en sekund släppa tv-tittarna med blicken river hon sönder bilden och säger:
– Fight the real enemy!
Publiken har ingen aning om hur de ska reagera och tv-producenterna tittar panikslaget på varandra - det här stod inte i manus. Sinead har knappt hunnit blåsa ut de tjocka vita ljusen innan tv-kanalens telefoner börjar ringa.
P3 Musikdokumentär om Sinéad O'Connor handlar om hur hon gjorde uppror mot ett konservativt system och utmanade bilden av hur en kvinnlig artist ska bete sig, men också om priset hon fick betala för det.
Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak i augusti 2023
Producent är Anna Lillkung
Exekutiv producent är Anna Johannessen
Slutmix är gjord av Fredrik Nilsson
Programledare är Siri HillMedverkande: Karen Dempsey, Kajsa Grytt och Kristofer Andersson
Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären Nothing Compares (2022), intervjuer i Avsminkat (Sveriges Radio, 1988), The Late Late Show (RTÉ, 1990 och 1992), Taking A Stand (RTÉ, 1992), This Morning (ITV, 2007), framträdanden i Saturday Night Live (NBC, 1992) och youtubekontona WION The World is One News, Jordy McDermott och Polly.
-
Saknas det avsnitt?
-
Det här är berättelsen om rapparen som var först med färgglada peruker, chockade världen med sina explicita texter och länge fick kämpa för att lyckas bevisa att hon klarade sig utan Biggie.
Manhattan, den 18 mars 1997. En extra stor kista, i glänsande mahogny, rullas ut ur begravningskapellet på Madison Avenue. I kistan ligger en av världens största rappare. Christopher Wallace, känd som The Notorious B.I.G, eller Biggie Smalls.
Ett stort pressuppbåd väntar när begravningsföljet kommer ut ur kyrkan. De 350 gästerna är elegant svartklädda, i glänsande skinnkavajer och fluffiga pälsar. Många har solglasögon, trots att det är vintermulet ute. Hiphop-giganter som Puff Daddy, Jay-Z och Queen Latifah skymtar fram i vimlet. Gästerna hälsar lågmält på varandra i trängseln.
En av de sista som kommer ut ur kapellet är Lil Kim. En nykläckt hiphop-drottning, känd för sin sexiga stil och sina grova låttexter, som just sålt dubbel-platina med sitt debutalbum. Trots att hon bara är en och femtio lång, är Lil Kim omöjlig att missa för fotograferna. Hon är den enda i kändishavet som inte kan hålla tillbaka tårarna. Lil Kim hulkar och fulgråter mitt på Madison Avenue. Hon stöttas upp av sin vän, artisten Mary J Blige, och bryr sig inte om att skydda sitt ansikte från kamerorna. Till slut faller Kim ihop i Marys armar. Hon ser ut att skrika av smärta.
Lil Kim har precis sagt hejdå till mannen hon beskriver som sin mentor, pappa, bror och älskare i ett. Biggie, som lärt henne att rappa med ett rimschema och en attityd som gjort dem båda världskända. Han som tagit in henne i sin familj – och älskat henne som ingen annan.
När Kim bryter ihop på trottoaren, förstår hon inte hur hon ska kunna leva vidare utan Biggie. Samtidigt går snacket i musikbranschen, om huruvida Biggies död också betyder slutet på hennes kometkarriär. För vad är egentligen Lil Kim utan Biggie Smalls?
P3 Musikdokumentär om Lil Kim är berättelsen om raptalangen som växer upp på gatan, bryter ny mark på hiphopscenen och hellre hamnar i fängelse än förlorar sin kredd.Dokumentären är gjord av Elinor Ahlborn våren 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Anna Lillkung
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri HillMedverkande: Mariana Benyamin Sir, Ayan Jamal och Mohamed Touzari
Ljudklippen i dokumentären kommer från Rolonda, BET, Youtube, Power 105, Power 106, Hot 97, Revolt TV, CBS, MTV och Watch what happens live.
-
Det här är berättelsen om bandet som bröt ny mark, men allra mest drömde om att få en stor hit.
Hösten 1974, New York. Trots att det är fredagskväll så är det inget större drag inne på rockklubben CB-GB´s. Längst in i den mörka klubben finns en liten anspråkslös scen. Men dom få besökarna som är här ikväll verkar måttligt intresserade av bandet som ska spela.
När de fyra unga killarna kliver ut i strålkastarljuset ser de inte mycket ut för världen. I tajta jeans, t-shirts, svarta skinnjackor och stora kalufser som hänger ner över ögonen - intar trummisen Tommy, basisten Dee Dee, gitarristen Johnny och sångaren Joey sina platser på den lilla scenen.
När Dee Dee räknar in och den första låten drar igång står det däremot snabbt klart att det här bandet inte låter som något annat. Det är som att dom fyra killarna släppt loss en musikalisk orkan över de få besökarna i lokalen. Musiken är simpel, näst intill amatörmässig, vilket inte är så konstigt. Medlemmarna har nyss lärt sig spela sina instrument.
Publiken är som i chock och snart kommer stämningen att bli än märkligare. När sångaren Joey ska introducera nästa låt börjar trummisen Tommy tjafsa. Irriterat fräser han att han istället vill spela en annan låt. Men då får HAN mothugg av basisten Dee Dee. Gitarristen Johnny är märkbart frustrerad, han vill bara komma igång med nästa låt. Tommy blir förbannad och svär åt dom andra, men ger till slut med sig.
Konserten är kort och när den är över är publiken lika tagen som förvirrad. Halva tiden har bandet tjafsat. Halva tiden har bestått av korta låtar som rivits av i ett vansinnigt tempo.
Vad besökarna inne på CBGB’s inte vet där och då, är att bandet dom just sett inom några år kommer att förändra rockhistorien - samtidigt som det interna tjafset på scen med tiden kommer utvecklas till rent förakt.
P3 Musikdokumentär om Ramones är en berättelse om ett banbrytande punkband som vägrade att kallas för punk, ett band som drömde om att slå stort i USA och därför stod ut med varandra alldeles för länge.
Dokumentären är gjord av Stefan Sundberg våren 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Lars Truedson
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri HillMedverkande: Janne Lagerström och Gustav Stjernqvist
Huvudsakliga källor som använts som underlag för dokumentären är böckerna “Hey Ho Let´s Go: The Story of The Ramones” av Everett True, “Commando: The Autobiography of Johnny Ramone” av Johnny Ramone, “Ramones I Sverige” av Sven Lindström, Janne Lagerström, Petter Lönegård & Kjell Magnusson samt dokumentären “End of the Century: The Story of the Ramones” (2003).
Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären “End of the Century” (2003), Tomorrow Show (1981), The Noise (1989), Modern Rock at the Jersey Shore (1995), Howard Stern Show (1996), Brass Tracks - A Punk Documentary (1977), The Year Of Punk (1978), The London Weekend Show (1976),
-
Det här är berättelsen om den franskspråkiga barnstjärnan från Kanada som tog över världen med överdådig romantik.
Paris, juli 2016. Det är modevecka och hela stan kryllar av excentriskt klädda världskändisar. I sommarhettan utanför hotellet Royal Monceau vänds kameralinserna mot en powerballad-drottning – som de senaste månaderna gått igenom en djup, offentlig livskris.
Celine Dion har råkat brista ut i gråt på scen inför tusentals åskådare, och talat ut i långa intervjuer om den outhärdliga sorgen efter att hennes stora kärlek har dött.
Men den här veckan har varit annorlunda. Hon har suttit front row på visning efter visning, i extravaganta galaklänningar och figursydda blazers. Celine Dion – som alltid hamnat på sämst klädda-listor och hånats för sin hopplösa smak – har skaffat sig en ny stylist. Och nu hyllas hon plötsligt för sin stil.
När den petita pop-divan kliver ut på gatan i Paris, har hon guldiga, högklackade Gucci-sandaler och blekta, blå stuprörsjeans. I handen håller hon en silvrig liten handväska, och på överkroppen bär hon – en gigantisk hoodie.
Alla blickar vänds mot 48-åringen, som nästan drunknar i sin svarta tjocktröja. Och det är inte vilken tröja som helst. Hela framsidan täcks av en svartvit bild på Rose och Jack i filmen Titanic.
Celine Dion håller upp handen och vinkar mot fotograferna. Hon ler bakom sina svarta pilotbrillor. När bilden på Celine sprids inser världen att den dramatiska och överdådigt romantiska powerballad-divan, mitt i all sorg, tydligen också har ett sinne för humor.
P3 Musikdokumentär om Celine Dion är berättelsen om den franskspråkiga barnstjärnan som kämpar med engelskan och tar över den globala musikscenen.Dokumentären är gjord av Elinor Ahlborn våren 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Lars Truedson
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri HillMedverkande: Tina Mehrafzoon, Andreas Carlsson, Jörgen Elofsson och Johan Petri
Ljudklippen i dokumentären kommer från Oprah (OWN 2011, 2012) , TVA 1981, CBC 1984, Radio Canada 1988, Larry King (CNN 1999), Stjärnsmäll på Liseberg (SVT 1992), Tête a Tête (1992), ATV 1994, The Jonathan Ross show (ITV 2013), TVG 2003, ABC News 2016, Instagram 2022
-
Det här är en berättelse om det färgglada och galna 90-talet, och om bandet som där och då gjorde exakt allt rätt.
Hösten 1997. Det är en varm kväll i Cleveland, Ohio. Konsertområdet är fyllt till bredden av förväntansfulla fans. De är här för att se den danska sensationen “Aqua”.
På bara några månader har Lene, René, Sören och Claus gått från att spela inför 50 personer i danska småstäder, till att vara kända över hela världen. Men de konstanta framträdandena, intervjuerna och resandet sätter sina spår.
Bredvid scenen står bandets sångerska Lene. Huvudet värker och hon är ärligt talat riktigt trött på skiten. Sen bandet slog igenom med megahiten “Barbie Girl” har hon svarat på frågan om hon känner sig som Barbie och vad hon gillar mest med dockans utseende, minst tusen gånger.
Men Lene vill inte vara Barbie. Hon vill vara Lene.
Bandet har dessutom blivit stämda av dockans tillverkare som bestämt tar avstånd från låten. Skivbolaget har ritat upp en försvarsplan och i flera veckor har de bestämt vad bandet får och inte får säga.
Tusentals fans skriker. Lene tar ett hårt grepp om mikrofonen och springer ut på scenen. Veckor av frustration får till slut bägaren att rinna över och hon skriker mot publiken.
– Who the fuck is Barbie?!
Så fort bandet kliver av scenen, sliter skivbolagets chefer tag i henne. Männen står i en ring runt Lene och skriker. Mitt i rättstvisten har hon retat upp tillverkaren av Barbie ännu mer. Dessutom har hon hånat bandets tveklöst största hit. Det här kan kosta miljoner.
P3 Musikdokumentär om Aqua handlar om det dansk/norska bandet som tog över hela världen med sin barnsliga dansmusik.
Dokumentären är gjord av Robin Jonson i juni 2023
Producent är Joanna Korbutiak
Exekutiv producent är Anna Johanessen
Slutmix är gjord av Fredrik Nilsson
Programledare är Siri HillMedverkande: Mathilda Berggren, Kajsa Mellgren, Stefan Lindeberg och Michael Brinkenstjärna
Ljudklippen i dokumentären kommer från Hitlåtens historia (SVT), dokumentärerna Aqua Diary (1998) och Aqua Around the World (1997), det norska tv-programmet Casino, en intervju med CNN (1997), Bullen (SVT, 1997) och ZTV.
-
Det här är berättelsen om mannen som drygt 40 år efter sin död fortfarande är kungen av reggae. En berättelse som tar oss från Trenchtown till ett pannrum i Bromma och sen vidare ut i världen.
3 december, 1976, Jamaica. Mörkret har lagt sig över Kingston, men inne i det stora ljusgula huset på Hope Road råder full aktivitet. Mitt i stans allra mest exklusiva stadsdel ligger Bob Marleys högkvarter - och den här fredagskvällen pågår repetitionerna för fullt. Bob har på sig ljusa byxor och en kortärmad skjorta. Klockan närmar sig halv nio när han tar en paus och går in i köket.
Jamaica präglas av politiska oroligheter och en eskalerande våldsspiral. Bob, som numera bor i England, har kommit hit för att uppträda på fredskonserten Smile Jamaica. Spelningen, som stöttas av regeringen, är ett försök att lugna ner situationen. Oppositionen är däremot inte med på noterna och stämningen i Kingston är spänd.
Bob har blivit varnad. Det är många runt honom som tycker att fredskonserten är en dålig idé, men ingen har lyckats få Bob att ändra sig. Han står vid diskbänken och skär upp en grapefrukt när han hör det första skottet avlossas.
Innan han hinner förstå vad det är som händer viner kulorna genom huset. Ett gäng beväpnade män går från rum till rum och skjuter vilt. Bob träffas i armen, hans fru Rita skjuts i huvudet och hans manager Don Taylor träffas med fem skott.
Men inte ens ett mordförsök lyckas stoppa Bob Marley. Två dagar efter attacken står han på fredskonsertens stora scen.
P3 Musikdokumentär om Bob Marley handlar om musikern som gjorde reggaen stor i hela världen och som än idag, drygt 40 år efter sin död, är en frihetssymbol.Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak våren 2023
Producent är Anna Lillkung
Exekutiv producent är Lars Truedson
Slutmix är gjord av Fredrik Nilsson
Programledare är Siri HillMedverkande: Thomas Gylling, Isabel Sandblom (Syster Sol), Desmond Foster och Janne Schaffer
Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären Marley (2012), intervjuer med Gil Noble i Like It Is (WABC-TV, 1980) och Dylan Taite i Good Day (1979), samt från spelfilmen Vill så gärna tro (1971)
-
Det här är berättelsen om den amerikanska sångerskan som överlevde misshandel, flydde, började om från noll och blev en av världens största rockstjärnor som 45-åring.
3 juli, 1976. Det är 32 grader varmt i centrala Dallas när det gifta paret Ike och Tina Turner stiger ut ur sin limousin. Gästerna inne på Statler Hotel stirrar på musikduon när de går mot receptionen. Men det är inte deras kändisskap som föranleder blickarna, utan blodfläckarna på Tinas vita byxdräkt.
Hennes ansikte är svullet och hon tittar bort när Ike förklarar för hotellpersonalen att de varit med om en olycka. Sanningen är att han än en gång har slagit sin fru blodig.
Framme på hotellrummet tror Ike att bråket har passerat. Tina erbjuder sig att beställa middag och ger honom massage. Sen föreslår hon med mild röst att han borde passa på att sova en stund innan kvällens show.
När Ike har somnat ser Tina sin chans. Hjärtat bultar hårt när hon greppar tag i necessären och sveper en cape runt sina axlar. Utan att göra ett ljud smyger hon försiktigt ut ur rummet.
Hon rusar genom personalköket och tar sig ut till hotellets baksida. Hon är livrädd att någon i Ikes entourage ska se henne. Därför fortsätter hon att springa, kvarter efter kvarter. Ända tills hon kommer fram till en stor motorväg.
Med andan i halsen stannar Tina upp. Hon ser ett motell på andra sidan vägen, bakom all trafik som passerar i hög hastighet. Hon tvekar en sekund, men hon vet att hon måste ta sig dit.
När Tina kliver ut på vägbanan bromsar bilarna i panik. Plötsligt ser hon ljuset från en lastbil som kommer rakt mot henne.
P3 Musikdokumentär om Tina Turner är en berättelse om den amerikanska sångerskan som överlevde misshandel, flydde, började om från noll och blev en av världens största rockstjärnor som 45-åring.
Dokumentären är gjord av Anna Lillkung i juni 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri HillMedverkande: Frida Almberg, Markus Larsson och LaGaylia Frazier
Självbiografin "Tina Turner: My love story" har används som en huvudsaklig källa.
Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären "Tina" (2021), MTV, CNN, E! News, CBS, Oprah: Next Chapter och YouTube-kontona Tina Turner Fan, VBV Videos, Cal Vid, bluesugar58, Vonle Music, victor merino, The World of Ike & Tina, Catarina Troiano, KlassikAkzente, Steve Herold, Mimre-TV och Mitch Diamon.
-
Det här är berättelsen om en av Sveriges största popstjärnor, som länge vägrade att bli just en berättelse. Hon som alltid gått sin egen väg och gjort allt på sitt eget sätt.
Hässelby strand, nordvästra Stockholm, våren 2002.
I ett avskalat rum i en industrilokal sitter 20-åriga Laleh Pourkarim och hämtar andan. Hon har precis släpat in flera stora tunga platta paket i det lilla rummet.
På golvet bredvid kartongerna ligger en blå sovsäck och en tom förpackning blåbärssoppa. Det var länge sedan hon åt lagad mat. Hon är pank, känner knappt någon i stan och har inget riktigt hem. En del av henne längtar hem till mamma i Göteborg, men Laleh gör sitt bästa för att slå bort den tanken. Hon har kommit till Stockholm för att satsa på musiken. Och efter långa förhandlingar har hon lyckats landa tidernas mest generösa debutant-skivkontrakt.
Tack vare sin musikaliska talang och enorma envishet har hon övertygat ett skivbolag om att ge henne en kvarts miljon kronor, så att hon kan bygga upp sin egen inspelningsstudio. Skivbolaget har bönat och bett att hon istället ska samarbeta med erfarna producenter, men Laleh tycker inte att det har funkat. Hon vill göra allt själv.
Därför sitter hon nu här - ensam på golvet i industrilokalen och packar upp marknadens bästa mixerbord, kompressor och reverb. Det enda problemet är att Laleh inte har någon aning om hur man använder grejerna. Överväldigad tar hon upp den ena bruksanvisningen tjockare än den andra. Hon förstår att det kommer ta tid, men hon ska klara det - på egen hand.
P3 Musikdokumentär om Laleh är en berättelse om att alltid gå sin egen väg, trots att priset emellanåt varit högt.
Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak i maj 2023
Producent är Anna Lillkung
Exekutiv producent är Anna Johannessen
Slutmix är gjord av Fredrik Nilsson
Programledare är Siri HillMedverkande: Laleh Pourkarim, Moa Bartholdsson, Jens Lekman, Gustaf Thörn, Mattias Wachtmeister och Tina Mehrafzoon.
Ljudklippen i dokumentären kommer från Studio Pop (SVT, 2004), Grammisgalan (2006), Stina! (SVT, 2007), Så Mycket Bättre (TV4, 2011), dokumentären Laleh - Välkommen hem (2022), Laleh på Ullevi (SVT, 2022) och NRK (2012).
-
Det här är berättelsen om emorapparen från Chicago som gjorde kometkarriär, fick hängivna fans världenöver och sedan dog av en överdos, endast 21 år gammal.
Den 8 december, 2019. Himlen är svart och nästan helt molnfri när den lyxiga privatjeten gör sig redo för landning. Klockan är halv ett på natten och genom flygplansfönstret ser Jarad Higgins, mer känd som Juice WRLD, ett glittrande Chicago breda ut sig.
På bara två år har han gått från att vara helt okänd till att bli en av sad boi-rappens största namn. Jarad har nyss fyllt 21 och nu är han på väg till sin hemstad för att fira.
Stämningen på planet är på topp. Jarad har på sig en svart hoodie och pösiga byxor, och de karakteristiska dreadsen guppar när han skrattar med sina kompisar.
Men så snart planet har landat ändras stämningen helt. När kabindörren öppnas, rusar ett gäng poliser in. De skriker och börjar direkt söka igenom passagerarnas bagage. Alla sitter blickstilla.
Ända tills Jarads kropp plötsligt börjar skaka okontrollerat.
P3 Musikdokumentär om Juice WRLD handlar om en ung killes driv och förmåga att rappa om sina känslor, en förmåga som betytt otroligt mycket för fans över hela världen.
Dokumentären är gjord av Anna Lillkung i maj 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri HillMedverkande: Malkolm Landréus, Karl Malm och Anis Don Demina
Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären Juice WRLD: Into the Abyss, Hotspot Atlanta, Capital XTRA (Tim Westwood TV), J Cruz Show (Power 106 Radio LA), The Breakfast Club, Lyrical Lemonade, MTV News, Jimmy Kimmel Live!, Tamron Hall Show och No Jumper, samt från Youtube-kontona Anis Don Demina, Juice WRLD, Jalen theillest, GommeBlog.it, Logan Lemon, Chris Long Films, Toothpick Productions, Ollie Young, rexthorpey, Timothy Jörgensen, Akademiks, Courierpochi och candylobster.
-
Det här är berättelsen om bandet som gjorde Norge till ett Mecka för black metal-fantaster, och som förknippas med både kyrkbränder och mord.
Det här avsnittet innehåller våldsamma scener och en beskrivning av ett självmord. Har du eller någon du känner självmordstankar, vänd dig till din vårdcentral. Du kan också kontakta till exempel självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 och via deras hemsida mind.se, eller Jourhavande medmänniska på telefonnummer 08 - 702 16 80. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.
Folkets hus i Jessheim, strax norr om Oslo. Året är 1990, och i den mörka lokalen har ett hundratal black metal-fans samlats. Med skräckblandad förtjusning betraktar dom den upplysta scenen. Framför trumsetet ligger flera knivar och blänker och längst fram tronar två pålar med spetsade grishuvuden.
Bakom scen står fyra killar i sena tonåren. Deras långa hår hänger ner över axlarna och det vita sminket klibbar i pannan. Sångaren, en gänglig kille i trasiga jeans, drar ett djupt andetag från en stinkande plastpåse. I påsen har han flera, halvruttna fågelkadaver. Den sista pusselbiten för att komma i stämning innan giget. Han drar handen genom sitt blonda hår och rättar till den svarta, skitiga tröjan. Han ler när han tänker på vad som snart ska ske. Det ska bli blodigt, det ska bli storslaget, och de ska skriva historia som det mest extrema black metal-bandet i Norge.
När han hör publikens skrik tillta i styrka vet han att det är dags. Han tar ett djupt andetag, och tar steget ut i strålkastarljuset.
P3 Musikdokumentär om Mayhem är berättelsen om bandet som ville bli Norges ondaste, men också en historia om black metal-gengrens genomslag.
Dokumentären är gjord av Siri Hill, våren 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten MediaMedverkande: Harald Fossberg, Jon Jeffersson Klingberg och Andréa Hillgren.
Huvudsakliga källor som använts som underlag för dokumentären är reportageboken Blod, eld, död - en svensk metalhistoria (2011) av Ika Johannesson och Jon Jeffersson Klingberg, biografin The Death Archives - Mayhem 1984-94 (2015) av Jørn Stubberud, dokumentärfilmen Until the light takes us (2008) av Aaron Aites och Audrey Ewell samt NRK TV:s dokumentärserie Helvete - Historien om norsk black metal (2020) av Thomas Alkärr och Håvard Bråthen, som det även hörs klipp ur i dokumentären.
Övriga ljudklipp kommer från High Voltage från Top Radio (1987), Heavy consequence (2019), Sveriges Radios Musikjournalen (1993), Ekot (Sveriges Radio 1993, 1994), norska nyhetssändningar (NRK 1992, 1993, 1994), och Youtubekontona AMS Paul (2022) och ED Productions (2018).
-
Det här är berättelsen om den brittiska metalpionjären som kände sig tvungen att dölja sin sexualitet, samtidigt som han på scen tog läder och nitar till en helt ny nivå.
Sommaren 1980. Texas. Dörren till toaletten på rastplatsen för lastbilar öppnas försiktigt. Rob drar nervöst handen genom sitt kortklippta blonda hår medan han försäkrar sig om att det stinkande rummet är tomt. Han andas ut och undersöker de olika toalettbåsen, innan han hittar det han söker.
I väggen mellan två bås finns ett uppborrat hål, runt en decimeter brett. Rob går in och stänger dörren om sig. Låser. Fäller ner toalettlocket och sätter sig och väntar. Och väntar.
Till slut hör han den gnisslande toadörren öppnas. Rob lyssnar noga. Mannen som kommer in sätter sig i båset bredvid. Sakta låter Rob sin fot glida längs med golvet, in under öppningen mellan båsen och han ser hur den okände mannen bakom den tunna väggen gör samma sak. Rob tar första steget. Lyfter sakta foten och knackar med den mot marken. Tre gånger. Mannen i båset bredvid gör samma sak. Och det är signalen Rob har väntat på, signalen som betyder att det nu är fritt fram. Utan att utbyta ett enda ord vet dom båda männen exakt vad som kommer att hända. Rob knäpper upp sina byxor och ställer sig vid hålet…
När de är klara lämnar den okända mannen toaletten, medan Rob sitter kvar. Det är en oskriven regel för att se till att dom förblir anonyma för varandra. Rob tar ett djupt andetag och drar upp byxorna. Det är dags att åka tillbaka till efterfesten på lyxhotellet, där hans bandkollegor vid det här laget festar med champagne och groupies.
Rob Halford möter sin egen blick i badrumsspegeln. Han är sångare i ett av världens största heavy metal-band. Och om nån skulle få reda på vad som precis har hänt är han övertygad om att det skulle vara slutet för både honom och Judas Priest
P3 Musikdokumentär om Rob Halford handlar om att bryta ny mark både när det gäller musik och image - och att till slut våga visa världen vem man verkligen är.
Dokumentären är gjord av Stefan Sundberg i mars 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Lars Truedson
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri HillMedverkande: Sofia Bergström, Daniela Pilic och Susanne Ljung.
Huvudsakliga källor som använts som underlag för dokumentären är Rob Halfords böcker Confess (2020) och Biblical (2022) samt K.K. Downings "Heavy Duty: Days and Nights in Judas Priest" (2018)
Ljudklippen i dokumentären kommer från Stil i P1 (Sveriges Radio, 2015), Dream Deceivers: The Story Behind James Vance vs. Judas Priest (1992), AXS TV (2021), The Old Grey Whistle Test (1975), Top of the Pops (1979), Backstage Pass (1989), Sirius XM (2020)
-
Vi vill tipsa om en annan podd från Sveriges Radio: Den fiktiva dramapodden Sebastian Herlows försvinnande, från P3 serie.
I dramaserien får vi följa pianisten Max som försöker ta reda på vad det är som hänt hans ex, den världskända houseproducenten Sebastian. Precis som P3 Musikdokumentär är det här en podd som visar att framgångar i en tuff musikbransch ofta kommer med ett högt pris.
Sebastian Herlows försvinnande från P3 Serie är en psykologisk thriller i fem delar om jakten på framgång. Alla avsnitt går att lyssna på redan nu i Sveriges Radio Play.
-
Det här är berättelsen om den colombianska rocktjejen som erövrade världen, blev fotbollsfru och försvann från rampljuset - för att sen göra comeback i rollen som den bedragna kvinnan.
Miami, 9 januari 2023. Solen skiner och trots att morgonrusningen inte är över än så har termometern redan letat sig upp till 25 grader. På motorvägen ringlar köerna långa och längs med stränder och caféer har turister börjat samlas.
Det tycks vara en helt vanlig dag i Florida, men så börjar folk plötsligt att blicka upp mot skyn. Högt uppe på den molnfria himlen närmar sig ett litet flygplan. Med händerna som skydd mot solen försöker människorna nere på marken kisande att tyda vad som står på flygplanets banderoll.I takt med att mullret tilltar i kraft blir det allt lättare att se texten. Och dom som inte kan spanska plockar snabbt fram sina mobiler och börjar googla. “Una loba como yo, no está pa tipos como tu”, typer som du duger inte åt en Shewolf som jag.
Förvirringen är stor, men nyfikenheten ännu större. Och det tar inte lång tid innan det står klart att det är den colombianska popstjärnan Shakira som är avsändare. Sångerskan, som inte haft någon hit på länge, har det senaste året omgärdats av flera skandaler. Budskapet på banderollen är en hälsning till hennes ex - fotbollsspelaren Gerard Piqué. Pappan till hennes barn, som sägs ha bedragit henne med en betydligt yngre kvinna.
P3 Musikdokumentär om Shakira handlar om den colombianska rocktjejen som erövrade världen, blev fotbollsfru och försvann från rampljuset - för att sen göra comeback i rollen som den bedragna kvinnan.
Dokumentären är gjord av Anna Lillkung i april 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri HillMedverkande: Michelle Hallström, Hilma Eklund och Luis Gabriel Mesa Martinez
Ljudklippen i dokumentären kommer från filmen “Shakira in Concert: El Dorado World Tour” (2019), nyhetssajten Reuters (2021), nyhetsprogrammet Good Morning America (2022), Nyhetsmorgon (2005), tv-programmet 60 Minutes (CBS, 2020), talkshowen The Tonight Show Starring Jimmy Fallon (2022 och 2023), MTV-programmet TRL (2002) och Youtube-kontona Shakira Media, Mis vhs, FESTIVALDEVINACHILE, The Shakira Fan 97, Shakira America, Somos Shakifans, The Ministry of Ambience, Chalie Boy TV, mcKay ZA Stock, Ranger, Sonador Sonador, Raquy Danziger, Atmo Sphere, Shakira, Adrian, WMTV, Citizentube, Maximo TV, Gatos Exoticos, This Morning, The Cheva Radio, Shakira Czech, FIFA, Barry Schiffman, Neil4T, Ballilatini, i Kevin SM och The Relax Guys.
-
Det här är berättelsen om hur en envis liten killen från New Orleans lyckas bli världens största rappare, samtidigt som han är med och gör hiphop mainstream.
Det här avsnittet innehåller en beskrivning av ett självmordsförsök. Har du eller någon du känner självmordstankar kontakta din vårdcentral, självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 eller via mind.se eller Jourhavande Medmänniska på telefonnummer 08 - 702 16 80. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.
11 november 1994, New Orleans, Louisiana. Ute på gatan passerar bilar med jämna mellanrum och kvarterets barn leker precis som vilken fredagseftermiddag som helst. Men inne i apartement D på Monroe Street är ingenting som vanligt.Väggarna i den slitna lägenheten är vita. På sängen ligger en halväten hamburgare och i ett hörn står en tv-apparat. På den lilla skärmen rullar en musikvideo med rapparen Biggie, men Dwayne rycks inte med av musiken.
Han står istället framför spegeln - med en pistol i handen. Det var inte så här han hade tänkt sig att allt skulle sluta, men han känner att han inte har något val.
För precis nu - när hans musikkarriär efter flera års rappande, äntligen är på väg att ta fart - så har hans mamma satt stopp. Trots att ett skivkontrakt känns inom räckhåll, så har hon förbjudit honom att fortsätta med musiken.
Dwayne Michael Carter Junior har nyligen fyllt 12 år och han har bestämt sig. Om han inte får hålla på med hiphop så vill han inte längre leva.
P3 Musikdokumentär om Lil Wayne handlar om hur det är att komma in i musikbranschen som barn och lyckas nå toppen, helt på egna villkor.
Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak, vintern 2023
Producent och programledare Siri Hill
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik NilssonMedverkande: Assia Dahir, Petter Hallén och William Hallström
Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären The Carter (2009), intervjuer i den amerikanska talkshowen Katie (ABC, 2013), VH1 Behind the Music (2009), Skip and Shannon Undisputed (Fox Sports 2016), tv-programmet Club Hot Spot (1999), youtubeserien Uncomfortable Conversations With Emmanuel Acho (2022), nyhetssändningar från CNN (2021) och Fox News (2021), Grammy Awards (2023) och youtubekontot The Hollywood Fix.
-
Det här är berättelsen om den skotska sångerskan med den stora rösten, som både provocerade och hyllades för sin androgyna image.
December 1980, högt över Indiska oceanen. Nedsjunken i flygplansstolen sitter en förtvivlad sångerska från Skottland. Hennes korta frisyr är blonderad och kindbenen höga. Det som är mest framträdande just nu är dock dom mörka ringarna under ögonen.
Annie är helt slutkörd, men tankarna som snurrar i hennes huvud hindrar henne från att somna. Trots att hon bara är 26 år gammal oroar hon sig för att hennes artistkarriär är över, innan den knappt hunnit ta fart. Turnén i Australien har varit en mardröm. Annie inser motvilligt att rockbandet The Tourist, som sjunger i, fullständigt har kollapsat.
Fastspänd i det trånga sätet, i den lilla kabinen, förstår Annie att hon behöver göra en radikal förändring. Innan hon hinner ångra sig vänder hon sig till sin pojkvän som sitter bredvid. Dave och Annie har varit ett passionerat kärlekspar i fyra år, lika länge som dom spelat musik ihop. 12 000 meter upp i luften förstår dock dom båda att det inte längre funkar. Dom är överens om att deras kemi är en kreativ urkraft som - om den får blomma fritt utan hinder - är ostoppbar. Men för att det ska bli möjligt, måste dom offra något.
När planet många timmar senare landar i ett gråmulet London har dom bestämt sig. Annie och Dave har gjort slut för att istället kunna satsa allt på sitt musikaliska partnerskap.P3 Musikdokumentär om Annie Lennox är historien om att göra musik med sitt ex och ständigt utmana folks förväntningar på hur en kvinna i musikbranschen bör bete sig.
Dokumentären är gjord av Stefan Sundberg, våren 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Lars Truedson
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten MediaMedverkande: Olle Romö, Karin Bolin Derne och Christian Kopponen Wikström.
Böckerna Annie Lennox - The Biography av Bryony Sutherland & Lucy Ellis och Sweet Dreams Are Made Of This av Dave Stewart har varit viktiga källor till programmet.
Ljudklippen i dokumentären kommer från intervjuer med norska NRK (1987), Efter Tre (Sveriges Radio, 1992), Paste Studios (Paste Magazine, 2016), det australiensiska tv-programmet Countdown (1980), dokumentären Omnibus (1995), Top of the Pops (BBC, 1989), Rock n Roll Hall of Fame (2022) och amerikanska Grammy Awards (1984).
-
Det här är berättelsen om en otålig sångerska som varken har tid eller lust att vänta på det stora genombrottet.
Det är den 7 februari 2015, och i Scandinavium i Göteborg råder full Mello-feber.
Det var långt ifrån självklart att Molly Hammar skulle stå här ikväll, för hon tvekade länge. Melodifestivalen känns som ett kommersiellt jippo som inte ligger i linje med den typ av artist hon vill vara. Samtidigt känner hon att karriären står och stampar och Mello kan vara, det måste vara, hennes väg ut i rampljuset.
Nu har den 19-åriga tjejen från södra Stockholm svalt stoltheten och bestämt sig för att ge allt.
Mollys röda klänning med släp och hennes utsläppta bruna hår fladdrar i Mello-fläktarna. Hon känner att hon sätter allt.
Darrig av lycka går hon av scenen, och efter att de andra artisterna i tur och ordning har uppträtt och rösterna har räknats är det dags för utslagning.
Namn efter namn ropas upp. Men inte Molly Hammar.P3 Musikdokumentär om Molly Hammar är berättelsen om en artist som slår igenom som tonåring och sedan kämpar för att hitta sin egen väg inom musiken.
Dokumentären är gjord av Siri Hill, vintern 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Hanna Frelin
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten MediaMedverkande: Molly Hammar, Andreas Pettersson, Oscar Zia, Carolina Norén och Martina Rådegård.
Ljudklippen i dokumentären kommer från SVT (Melodifestivalen 2015 och 2016), TV4 (Idol 2011, Nyhetsmorgon 2018, Bingolotto 2020, Så mycket bättre 2022), Expressen TV (intervju i samband med Idol 2011) och Molly Hammars instagramkonto.
-
Det här är berättelsen om en frispråkig indiepionjär som gått från dyrkad till cancelled.
Sommaren 1992 har varit ovanligt regnig i London, men lördagen den 8 augusti lyser solen över de 30 000 konsertbesökarna i Finsbury Park. Operarösten dånar när Morrissey gör entré på scen. Hans blå jeans är rätt tajta och en den glänsande guldskjortan är uppknäppt ända till naveln. Men publiken är måttligt imponerad.
Det är det kultförklarade ska-popbandet Madness som står bakom festivalen Madstock, och Morrissey har blivit inbjuden i sista stund. Den forne The Smiths-frontmannen har därför inte särskilt många supportrar framför scenen. Istället består publikhavet den här dagen till stor del av högerextrema skinheads. Men det är först under andra låten som stämningen blir riktigt dålig. För plötsligt plockar Morrissey upp en brittisk flagga från scengolvet, som han dansar runt med och sveper över sina axlar. Ute i publiken blandas burop med homofoba glåpord, och föremål slängs upp på scenen. Skinheadsen tycker inte att det passar sig att den queera Morrissey sveper in sig i deras Union Jack.
Spelningen leder till nattsvarta rubriker i den brittiska musikpressen, men fokus ligger inte på det faktum att Morrissey häcklats och utsatts för homofobi. Istället handlar artiklarna om att Morrisseys flörtande med högernationalistisk estetik gått för långt.
P3 Musikdokumentär om Morrissey är berättelsen om britten som på 80-talet revolutionerade popmusiken och gjorde sig känd för att alltid sparka uppåt, men som på senare år anklagats för motsatsen.
Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak, vintern 2023
Producent och programledare Siri Hill
Exekutiv producent Hanna Frelin
Tekniker Fredrik Nilsson.Medverkande: Andres Lokko, Jasmine Rhya Rosenlund och Lovisa Sandberg.
Ljudklippen i dokumentären kommer från Top of The Pops (BBC 1983), The One Show (BBC 2009), Granada Report (1984), Jools Holland (BBC 1995), Guitar Interactive Magazine (2013), AP (1984), Radio X (2018), Larry King (2015), Front Row (BBC Radio 2009), The Importance of Being Morrissey (2002), konsertfilmen Wolverhampton 88 , Youtubekontona Rolling Rockvideos och Sam Esty Rayner.
-
På alla hjärtans dag släpper vi årets första dokumentär och nu kommer programmet att låta lite annorlunda. Siri Hill tar nämligen över som programledare efter Hanna Frelin.
-
Det här är berättelsen om killen som blev en symbol för arbetarklassen men som själv aldrig har stått på fabriksgolvet eller haft ett vanligt 9 till 5-jobb.
– Do you have a need to write about your background and roots?
– I don’t think that much about what I’m going to write before it comes out. Usually the records end up completely different from what I thought.
Året är 1984 och Bruce Springsteen gästar TV-showen Entertainment Tonight.
Han har precis släppt succéskivan Born in the USA som ska bli ett av de bäst säljande albumen genom tiderna.
Bruce Springsteen har på sig en stor svart jacka, vit skjorta och runt halsen har han knutit en röd snusnäsduk med vita mönster.
Han tar en klunk från sin gigantiska, vita kaffekopp.
Killen med de mörka ögonen och rufsiga håret har gjort kometkarriär på kort tid men trots framgångarna svarar han ödmjukt, nästan lite blygt på programledarens frågor.
– So, a lot of your music is about surviving, about being disillusioned with the american dream. And yet you're the persona of that dream, you’ve made it. How do you reckon to solve those things?
– I don’t know. It’s not something I have resolved.
Vid den här tidpunkten är Bruce Springsteen på väg rätt upp mot toppen.
Undan för undan ska han komma att bli en symbol för den amerikanska arbetarklassen, trots att han själv på många sätt är den amerikanska drömmen personifierad. Bruce Springsteen växer upp i arbetarklassfamilj, gör en klassresa och lyckas göra det ingen trodde var möjligt.
P3 Musikdokumentär om Bruce Springsteen är berättelsen om killen som blev en symbol för arbetarklassen, men som själv aldrig har haft ett vanligt 9 till 5-jobb.
Dokumentären är gjord av Siri Hill vintern 2022.
Producent Anna Lillkung.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.Medverkande: Fredrik Söderholm, Elin Unnes och Victoria Arnewid.
Ljudklippen i dokumentären kommer från Entertainment Tonight, Ed Sullivan Show, The Late show, NBC News, WBCN, musikprogrammet The Old Grey whistle Test, SVT Rapport, The Human Rights Now Tour, Rock n' Roll Hall of Fame (1999), NJ.com, Springsteen on Broadway (2018), Howard Stern Show och Bruce Springsteen - How it all happened (2013).
Huvudsakliga källor som använts som underlag för dokumentären är Bruce Springsteens självbiografi Born to run (2016) samt dokumentärfilmen Asbury Park: Riot. Redemption. Rock n’ Roll (2019) av Tom Jones.
- Visa fler