Lviv Podcasts
-
Avsnitt är sponsrat av en sponsor. Eller kanske snarare köpt? Kalla det vad ni vill, vi pratar om det Polsk-Sovjetiska kriget, Martin har läst en bok i ämnet och Myran… har läst lite annat på Wikipedia. Det blir hästar och möss, utrensningar och inbördeskrig, Lviv och Vilnius. För kontakt och uppdateringar med Eld och rörelse […]
-
I årets sista P4 Världen lyfter vi fram några av årets största händelser. Vad kan Putin tänkas skåla för när vi träder in i ett nytt år? När blir smöret överkomligt i pris igen och kan protesterna i Iran leda till en förändring?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nytt år, nya möjligheter. Ett avslut på något och en början på något nytt. Vad kan vi förvänta sig av 2023 när det gäller några av 2022 års största händelser som mer eller mindre påverkat oss alla.
I historieböckerna så kommer 2022 att vara året då Ryssland invaderade Ukraina. Den 24 februari förändrades livet för Kateryna Martyniuk, som bor och pluggar bland annat svenska i Lviv i Ukraina. Hör hur hon ser på framtiden.
Vad skulle möjliggöra att kriget i Ukraina tar slut? Fredrik Wadström, programledare för Radiokorrespondenterna Ryssland berättar vad president Putin kan tänkas planera inför 2023.
Ekonomin, hur stor kan inflationen bli och när vänder det. Ekonominkommentator Kristian Åström ger besked.
Kvinnornas kamp i Iran har spridit sig välden över – blir 2023 året då det sker en förändring? Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén, berättar om folket som vägrar ge upp trots regimens våldsamma motstånd.
Frågorna hänger i luften, bara 2023 kommer att kunna ge oss svaren men vi ska försöka så gott det går att resonera kring framtiden.
Programledare Catarina Spåre Gustafsson
Producent Kajsa Boglind
Tekniker Christer Tjernell
-
Johar Bendjelloul ringer upp Kateryna Martyniuk, i Lviv, om julafton i Ukraina.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Om att ”fira” på en helt annan dag än tidigare och om att sakna sina närmaste, som befinner sig vid fronten.
-
Om varför hon valt att stanna kvar i hemlandet Ukraina efter invasionen.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Den 24 februari förändrades livet för Kateryna Martyniuk. Hon är född i Ukraina där hon studerar vid universitetet i Lviv, där hon bland annat läst svenska i tre år. Trots en tillvaro med ständiga flyglarm och rapporter från vänner vid fronten har hon valt att stanna kvar. På förmiddagarna pluggar Kateryna Martyniuk på distans och på kvällarna jobbar hon extra. Däremellan hjälper och stöttar hon dem som strider i kriget.
Kateryna Martyniuk om sitt Sommarprat:– Jag vaknade av att min mamma ringde och berättade att invasionen börjat. Hon sa att jag måste ta ut kontanter och handla mat. Jag satt i några minuter och stirrade in i väggen, mina händer skakade. Mitt Sommar handlar om när livet delas upp i ett ”igår” och ett ”idag”. Ena dagen köpte jag nagellack och nästa insåg jag att det inte var vad jag behövde.
Producent: Henrik Johnsson
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play
-
Vad kan man läsa eller se för att komma riktigt nära vardagen i ett annat land? Inför sommaren rekommenderar våra korrespondenter böcker och filmer som för oss lite närmare deras bevakningsområden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Att resa har varit näst intill omöjligt under pandemin. Nu är det fritt fram - men många av oss väljer ändå av olika skäl att njuta av semesterveckorna i Sommarsverige. Men, vem säger att man inte kan resa i hängmattan?
Genom att tipsa om böcker, filmer och TV-serier så tar våra korrespondenter oss med till vardagen i deras bevakningsområden.
Lubna El Shanti, korrespondent i Ukraina tipsar om:
The House with the Stained-Glass Window av Żanna Słoniowska's, handlar om fyra generationer kvinnor i staden Lviv.
Depeche mode av Serhij Zjadan, beskriver tillståndet i Ukraina efter Sovetunionens sammanbrott.
Krigets färger av Arkadij Babtjenko, boken skildrar författarens tid som värnpliktig i ryska armén under Tjetjenienkrigen.
Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren tipsar om:
Romanen Liv och Öde av Vassilij Grossman, roman som skildrar andra världskriget och människoöden som påverkas av kriget.
Det vita gardet av Michail Bulgakov, som delvis självbiografiskt skildrar striderna om Ukraina under inbördeskriget i början av 1800-talet.
Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén tipsar om:
Den arabiska versionen av den italienska filmen Perfetti Sconosciuti, på svenska heter den Vad döljer du för mig. Filmen som utspelar sig runt ett middagsbord där vänner hanterar alltifrån äktenskapsbrott och homosexualitet.
Filmen Sheikh Jackson handlar om en ung kille som älskar Michael Jackson. När hans mamma dör drabbas pojken av ett starkt äckel inför sin pappa som börjar supa och uppvakta kvinnor. Pojken bestämmer sig för att ta avstånd för allt som kan vara syndigt, och där ingår även hans idol Michael Jackson.
Feathers, en egyptiska film som visats på en mängd filmfestivaler men som inte har haft premiär i Egypten då den anses vara för kontroversiell. Filmen skildrar en absurdistisk situation när pappan i en familj förvandlas till en kyckling under ett barnkalas.
Alice Petrén, tidigare Sydeuropakorrespondent rekommenderar:
Konsten att förlora, av Alice Zeniter är en av de bästa böcker som jag har läst, säger Alice Petrén. Den handlar om Algeriet och om algerier som tvingades fly till Frankrike på 60-talet. Få känner kanske till hur utsatta algerierna var och det är viktigt att förstå detta för att förstå Frankrike.
Elena Ferrantes Neapelberättelser i form av både böcker och TV-serie. Startskottet Min fantastiska väninna tar oss med till Italien och handlar om två flickors uppväxt, kärlek, våld och fattigdom.
Stål av Silivia Avallone skildrar två unga kvinnor i en toskansk kuststad. De drömmer om livet långt borta från föräldrarna och det intilliggande stålverket.
Den turkiska tv-serien Ethos som handlar om mötet mellan två kvinnor. Den ena en välbärgade och självständig psykolog, och den andra en fattiga och hårt hållen kvinna. Terapisamtalen blir en kollision mellan det moderna och det mer traditionella Turkiet.
Washingtonkorrespondent Cecilia Khavar tipsar om:
The Florida Project av Sean Baker är en film som skildrar det fattiga USA och invånarna på ett lågbudgethotell i närheten av Disney World, genom 6-åriga Moonee.
Dokumentären The Janes om tiden av Tia Lessin och Emma Pildes som skildrar tiden innan abort blev lagligt i USA - högaktuellt med tanke på att Högsta Domstolen kan vara på väg att riva upp det domslut som gjort ingreppet lagligt sen 70-talet.
-
Morten Kildal jobbar på Brännskadecentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala och jobbar också för Läkare utan gränser. Han är nyss hemkommen från Ukraina där han arbetat med bland annat brännskadevård. Hur var det är korsa gränsen från Polen till fots och hur var känslan väl på plats på sjukhuset i Lviv?
Foto på Morten: Läkare Utan Gränser
-
Mihail Pasychny är kirurgen som under tre veckor slitit för att rädda liv i den belägrade hamnstaden Mariupol i östra Ukraina. Under några dagar har han pustat ut i Stockholm hos sin son. Nu vänder han tillbaka till Ukraina för att fortsätta rädda liv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det belägrade Mariupol är den stad som drabbats hårdast av det pågående kriget i Ukraina och beskrivs som ett helvete på jorden för de människor som blivit kvar där.
Svåra val i kriget i Mariupol
Kirurgen Mihail Pasychny berättar i Vetenskapsradion Hälsa om svåra val när alla inte går att rädda, om skräcken när granaterna regnar in, och om de ryska soldaterna som kommer in till sjukhuset.
Johan von Schreeb i Ukraina
Professorn i global katastrofmedicin, Johan vin Schreeb vid Karolinska institutets centrum för hälsokriser, är nu på plast i Lviv i Ukraina och jobbar för Världshälsoorganisationen, WHO. Hans uppgift är att samordna kirurgiska insatser. Han berättar också om hur ”vanliga” sjukdomar skördar många offer när människor inte törs söka vård och sjukhusen helt upptas av krigets skadade.Åsa Molde, krigskirurg som jobbat för Röda Korset, berättar om de bortglömda konflikterna.
Programledare Annika Östman
[email protected]Producent Björn Gunér
[email protected] -
Sjuka från de hårdast drabbade områdena i Ukraina evakueras nu till de västra delarna av landet. Men läkarna måste välja vilka patienter som kan flyttas. Sju månader gamla Solomia är en av dem.
Reportrar: Caroline Kernen och Richard Myrenberg, på plats på barnsjukhuset i Lviv.
-
This is a bonus episode in English about the situation in Ukraine from a conservator’s perspective.
On the 25th of March we talked to Anastasiya Serdyukova from Ukraine who is doing her internship at the National museum in Stockholm.
In the interview Anastasyia gives us a gripping image about what it’s like for her living in Sweden right now and having family members in Ukraine.
She has been in contact with museum professionals in Ukraine and has been following media about what is happening to her country’s cultural heritage and she gives us a report about that.
She also reflects on the future and how important knowledge in concervation is and will be the day the war is over.
The museums that Anastasiya mentions are
-Historical local museum in the village of Ivankiv,
Kyiv Region *with the art of Marija Prymatsjenko-National Kharkiv Art Museum *with the dramatical call
-Kipchak stone statues known as ‘Stony Women' are exhibited in front of the Historical Museum in Dnepropetrovsk. * Protected with sandbags
-Andrey Sheptytsky National Museum in Lviv
-Mariupol Art Museum Named After Arkhip Kuindzhi
- St. Michael's Golden-Domed Monastery which was built in 1108 was
destroyed by Russians in 1937, was then reconstructed in 1998-Russian Pavilion in Venice Biennale
Contact: info {@} tereshallman.com
-
Tung raketbeskjutning av staden där frivilliga som aldrig hållit i ett vapen nu utbildas för att strida mot Ryssland - våra utsända rapporterar från Lviv. En ismassa stor som staden Rom har lösgjort sig från Antarktis... P4 Extra-gästen kommer hit idag med Kaffet. Och minst tre dialekter. Olof Wretling har lämnat Klungan och Mammas nya kille och showar på egen hand.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
6000 svenskar drabbas varje år av hjärtstopp. Bara 600 överlever. Nu startar Hjärtuppropet med profiler som Tomas Ravelli och Carola i frontlinjen.
Charlotte Kallas sista tävlingar i Piteå är rena rama segertåget.
Och så kliver vi ut på Röda Mattan och spekulerar lite om vilka som kommer att kamma hem flest Oscars på galan i natt.
-
Över tio miljoner människor har tvingats lämna sina hem i Ukraina, och i Lviv samlas de i en fotbollsarena som blivit flyktingcentral. 19-åriga Vlada kom hit med sin elva månader gamla son, Valentyn.
Vlada och hennes man bodde i Kiev och försökte ta sig därifrån i veckor, men evakueringsbussarna var fulla och stannade inte ens. Under de tre första veckorna av krig satt familjen i sin källare nästan hela tiden.
– Vi kunde höra ryska transporter köra förbi på gatorna, säger hon.
De ville ta sig därifrån tidigare. Men det gick inte. Valentyn gråter och hon försöker trösta.
– Han känner av att alla är stressade, han kan inte vara själv alls nu, säger Vlada.
Vladas föräldrar och svärföräldrar är kvar i Kiev, och vill inte lämna sitt hem. Hon försökte övertala dem men det gick inte. Och nu är det nästan omöjligt att få tag på dem via telefon.Ett reportage av Caroline Kernan och Richard Myrenberg i Lviv. Reportaget sändes 22 mars 2022.
-
Efter Rysslands invasion av Ukraina har intresset för ukrainsk musik ökat orkestrar runt om i världen vill nu spela Ukrainska tonsättare. Nu finns en app som gör det möjligt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Lviv i västra Ukraina har man på rekordkort tid byggt upp en informationsbank med inhemska kompositörer och deras noter. Och genom en app kan nu orkestrar över hela världen ladda ner partitur av Ukrainska tonsättare.
P1 Kulturs reporter Lennart Berggren reste i förra veckan till Lviv för att besöka ett av stadens konserthus och förstå hur musiken används som symbol för Ukrainas motstånd mot Rysslands invasion.
-
Biologiforskarna Oleh Prylutskyi och Alona Prylutska flydde västerut från Charkiv. Resan tog sju dagar och hela vägen fick de hjälp av sitt nätverk av forskarkolleger. Även nu bor de hos en forskarvän i staden Halytj, med katten Sima och dottern Lesya, och en familj till.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Plötsligt behövde de sina forskarkolleger på ett helt nytt sätt – för att hitta någonstans och övernatta. Men nätverken av kolleger i andra länder har också kunnat hjälpa till för att få in mediciner till exempel.
Alona Prylutska är zoolog och förestår ett rehabiliteringscentrum för fladdermöss i Charkiv, det största i Östeuropa. Innan kriget började blev hon nominerad till ett internationellt miljöpris för det arbetet. Men på krigets första dag släppte de ut alla fladdermöss eftersom de insåg att de inte skulle kunna ta hand om dem.
Oleh Prylutskyi forskar om biologisk mångfald och nu när han är i säkerhet försöker han rädda data om 500 000 ukrainska arter som finns på en server i Charkiv.
Ingen av dem vi pratat med vill lämna Ukraina, så länge det finns någon nytta de kan göra.
Medverkande: Alona Prylutska, zoolog, Charkiv; Oleh Prylutski, biolog, Charkiv; Olesya Bezsmertna, biolog, Kiev; Andryi Novikov, biolog, Lviv.
Reporter: Lena Nordlund
[email protected]
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
Ronie Berggren och Pelle Zackrisson om det senaste i krigets Ukraina: Bombningen av teatern i Mariupol; Drönare över Nato-territorium; Boris Johnsons Putin-kritiska tal; Biden till Europa för Nato-möte; Putins storslagna tal 18 mars; USAs försvarsminister Lloyd Austin i Europa: Bulgarien och Slovakien; Ryssland skjuter två kryssningsrobotar mot Lviv; USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield varnar ryska massförstörelsevapen; Biden talar med Xi Jinping; Moderaterna vill gå med i Nato snarast möjligt; Skyddsrummen i Sverige; Lena Wilderäng ifrågasätts på Sveriges Radio för att ha benämnt Putin som galen diktator.
-------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Senaste nytt från våra utsända i Lviv, hur går förhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland, Farah Abadi ska leda Ring så spelar vi, hur är smittoläget med covid och så skidskytte från Holmenkollen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi har hört om explosioner nära Lviv där våra utsända är.
Vi pratar med Ukrainakännaren Niklas Bernsand om förhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland.
Farah Abadi ska leda Ring så spelar vi, vad tänker hon om det?
Hur ser det ut med pandemin just nu, i Sverige och runt om. Vi pratar med professor Magnus Gisslén.
I Storbritannien får hushållen 4500 kronor i månaden om de tar emot flyktingar. Vi pratar med Stephanie Zakrisson, vår korre i London.
Och så skidskytte från Holmenkollen. Sprint för damer.
Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl
- Visa fler