Sveriges Radio Podcasts
-
När sångerskan Titiyo hittade en platta med Aretha Franklin i skivsamlingen hemma, upptäckte hon också sin egen röst: Jag lyssnade i smyg, wailade loss och tyckte att det lät ganska bra.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
TITIYO OM ARETHA FRANKLIN!I Kulturlivet med Gunnar Bolin är det gästen som bestämmer vem vi ska tala om! I veckans avsnitt har sångerskan, artisten och låtskrivaren Titiyo Jah valt souldrottningen Aretha Franklin, en sångerska som får Titiyo att jubla i studion! Allt började hemma i tonårsrummet när hon spelade in sig själv på kassettbandspelaren med plattan "Aretha arrives" i bakgrunden. "Mamma grät när hon hörde inspelningen..." Hör om kärleken till låten "Rock steady" och om vad Titiyo tycker om att bli kallad "Sveriges Aretha Franklin".
Titiyo Jah är en av Sveriges främsta soul- och popartister. Hon började som bakgrundssångerska, men det stora genombrottet kom 1989 med "Talking to the man in the moon" – en låt som Eldorados Kjell Alinge blev så förtjust i, att han spelade enbart den låten ett helt program! Hon albumdebuterade 1990 med "Titiyo" och gav ut flera album åren därefter. "Come along" från 2001 nådde förstaplatsen på albumlistan. Hon är fyrfaldigt Grammis-belönad, har samarbetat med svenska artisteliten och medverkat i TV4:as "Så mycket bättre" två gånger.
Aretha Franklin (1942-2018) kallas för "the queen of soul" och har haft en oerhörd betydelse för soulmusiken. Hon spelade in en gospelskiva som 14-åring, men fick ett nytt skivbolagskontrakt fyra år senare. Det stora genombrottet kom mot slutet av 60-talet, då hon fick sin första miljonsäljare med "I Never Loved a Man (the Way I Love You)" och efter det blev det många fler, till exempel "Think", "I Say a Little Prayer" och "Respect", som rankats av tidningen Rolling stone som den bästa låten genom tiderna,
KULTURLIVETS GUNNAR BOLINProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: "Hovjuvelerarens barn" och "Bibliotekarien i Magdeburg".
Producent: Maria Götselius
-
Första lördagen i maj är här och Annika Jankell bjuder på en härlig blandning av kluriga frågor och musik i Melodikrysset som denna vecka har nummer 18. Varmt välkomna att vara med på en melodisk kryssning för hela familjen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I familjeprogrammet Melodikrysset gäller det att vara musikdetektiv!I Melodikrysset ställs olika frågor kring musik och artister. Fyll i kryssplanen för att vinna äran och de fina priserna som presenteras i programmet. Varje vecka står ett fluffigt badlakan och nio svartvitrutiga brickor med melodikryssmotiv på spel.
Var med och tävla om Melodikryssets priserFör att din lösning ska räknas måste du skicka in krysset antingen via Melodikryssets app, per post eller här på vår sajt enligt anvisningar. Senast onsdag vill vi ha ditt svar för att du ska komma med i dragningen.
Du har lika stor chans att vinna oavsett hur du skickar in din krysslösning. Vill du läsa mer om hur det går till kan du klicka dig vidare via länkarna här nedanför.
Skicka in din lösning med post till MelodikryssetOBS! Du kan INTE mejla in ditt svar vare sig med länkar eller bilder. Då är du tyvärr inte med i dragningen.
Melodikrysset
Sveriges Radio P4
109 12 StockholmProgramledare för Melodikrysset är Annika Jankell och Anna Charlotta Gunnarson som turas om och leder programmet varannan vecka.
Melodikrysset 18 – programmet görs av:Programledare och krysskonstruktör: Annika Jankell
Tekniker: Elin Hagman
Teknisk producent: Ronnie Ritterland
-
Florence Stephens var en lycklig liten flicka i en förtrollad värld. Som vuxen saknade hon ungdomstidens fester och umgänge, och då hon försökte återskapa det livet så blev hon grundligt lurad…
Källor:
Boken Florence Stephens förlorade värld av Per Samuelsson och Lena Eberwall
Del 1/2. Skandalen på Huseby - Kungahusets återkomst 1 april 2021 - P4 Dokumentär | Sveriges Radio
https://www.husebybruk.se
George Stephens (riksarkivet.se)
Födde upp fina SWB-hästar – men omyndigförklarades och förlorade allt – Ridenews
Oscar II (riksarkivet.se)
Svensk historia - Hans Högman (hhogman.se)
Prisomräknaren (scb.se)
Växelprotest – när du inte får betalt | Kronofogden
Brev om Huseby fortsatt hemliga – Sundsvalls Tidning
Florence Elisabeth Stephens, www.skbl.se/sv/artikel/FlorenceElisabethStephens, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Erik Wångmar), hämtad 2023-04-20.
Support till showen http://supporter.acast.com/historiska-brott.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I mitten av 1900-talet kunde så gott som varenda svensk nynna en låt av Ulf Peder Olrog. Fraser som samling vid pumpen, du ska göra som Svensson gör och allting går att sälja med mördande reklam blev nästan som egna ordspråk.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ulf Peder Olrog var mer än enbart en schlagerkompositör. Han var också visforskare, radioman, översättare och upphovsman till Svenskt visarkiv. Mycket av det han skapade lever än i dag, mer är 60 år senare.
Olrog växte upp i Nyköping och studerade under många år i Uppsala, där han så gott som hela livet fortsatte en evig resa mot en doktorsavhandling. Båda städerna har varit viktiga kulisser i hans schlagers. Här får vi för första gången en dokumentär som samlar alla delar av mannen som ständigt hade nya idéer på gång.
Medverkande i programmet:
Bengt Peder Olrog, son
Lars Gurell, fd arbetskamrat på Sveriges Radio
Johanna Broman Åkesson, musikvetare
Karin Strand och Wiktor Johansson, Svenskt visarkiv
Peter J Lind, Olrog-entusiastIntervjuer från arkivet:
Ulf Peder Olrog
Sven G Svensson, vän
Margareta Kjellberg, vissångare och kollega
Georg Eliasson, förläggare och radioman
Bo Sundblad, vänEn dokumentär från 2023 av Malin Marcko, Iris Media.
-
Vi vill tipsa om en annan podd från Sveriges Radio: Den fiktiva dramapodden Sebastian Herlows försvinnande, från P3 serie.
I dramaserien får vi följa pianisten Max som försöker ta reda på vad det är som hänt hans ex, den världskända houseproducenten Sebastian. Precis som P3 Musikdokumentär är det här en podd som visar att framgångar i en tuff musikbransch ofta kommer med ett högt pris.
Sebastian Herlows försvinnande från P3 Serie är en psykologisk thriller i fem delar om jakten på framgång. Alla avsnitt går att lyssna på redan nu i Sveriges Radio Play.
-
De nya industrierna i norra Sverige behöver tusentals nya anställda. Men för få flyttar dit, och nu letar kommunerna arbetskraft långt utanför Europa.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Norra Norrland är framtidslandet, säger politikerna. Jublande kommunalråd hoppas på växande orter, fler barnfamiljer och nya arbetsgivare i industrisatsningarnas spår. Kommunerna lägger många miljoner på att få folk att flytta till just deras kommun.
Hör Ekots reporter i Umeå, Magdalena Martinsson, berätta om framtidstron, inflyttningsstrategierna och vilka det är som egentligen flyttar in.
Programledare: Mikael Sjödell
Gäst: Magdalena Martinsson, Ekots reporter i Umeå
Producent: Elin Roumeliotou, Felix Öste Personne och Karl Kadhammar
Med ljud från: SVT, Sveriges Radio, Bodens kommun, Skellefteå kommun, H2 Green SteelHörs gör även: Linda Nilsson, vd på Norrbottens Handelskammare samt Peter Larsson, regeringens samordnare för samhällsomvandlingen i Norrbottens och Västerbottens län.
Kontakt: [email protected] -
Efter nedslag i Sverige, Norge och Island styr folkmusikveteranerna Groupa nu sitt projekt "Kind of folk" söder ut på den fjärde volymen i serien har de angjort den iberiska halvön och gräver i spansk och portugisisk folkmusik.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Groupa tar en paus i repetitionerna inför kommande turné och gästar dagens P1 Kultur.
BATACLAN-DÅDET SKILDRAS I TVÅ NYA FILMERTerrordåden i Paris 13 november 2015 innebar ett stort trauma. Åtta år senare kommer nu två filmer som skildrar händelserna där 130 personer miste livet – och vad det nationella såret inneburit. Samtal med Felicia Frithiof, filmkritiker som tidigare arbetat för Sveriges Radio i Paris.
MÖT DE SOM UTSER ÅRETS ROMANPRISTAGARENästa vecka utses årets mottagare av Sveriges radios romanpris – och vem som vinner avgörs av fyra bokcirklar. I dag hälsar vi på hos bokcirkeln IBB, Inte bara Biggles – en grupp på fem män som bor i Visby på Gotland.
ESSÄ: VI HAR MYCKET ATT TACKA KONSTTJUVARNA FÖREn återkommande diskussion i vår tid handlar om återlämnande av stulna konstföremål. Men kan det också vara så att vissa konststölder räddade konsten? Den frågan ställer Thomas Steinfeld, författare och professor i kulturvetenskap i dagens OBS-essä.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson -
Messiah tycker Sveriges Radio resonerar som ett barn, Klara kommer med ett historiskt avslöjande om allas vår favoritpresident och John fördjupar sig i danska kriminalfall.
-
Elon Musk tycker att Chat GPT är för politiskt korrekt och tänker därför skapa Truth GPT, som ska ge oss sanningen. Sveriges Radio blir det första stora medieföretaget i Europa som lämnar Twitter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hör Effie i Morgonpasset i P3 varje onsdag kl 6.45 och i Eftermiddag i P3 varje tisdag kl 16.15. Tiderna kan variera.
-
Rysslands president Vladimir Putin menar att vi lever i en historisk tid där världspolitikens spelplan håller på att ritas om. Till Rysslands fördel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 så talar allt fler världsledare om en ny världsordning: USA:s president Joe Biden, Kinas president Xi Jinping och Rysslands Vladimir Putin.
Men skillnaden i vilken typ av värld de vill se är stor. Putin drömmer om det som kallas en multipolär världsordning, där stormakter kan styra över sina intressesfärer.
– Vad vi ser här är ju att det finns ju tydliga maktanspråk bakom hos de personer som framför idéer om en multipolär värld, säger Martin Kragh, seniorforskare på Utrikespolitiska Institutet och expert på Ryssland.
En sådan värld skulle kunna innebära att mindre länder, som Sverige, får mindre att säga till om – både politiskt och militärt.
– Vi är en småstat och vi är beroende av att länder och stormakter respekterar den internationella rättsordningen för att hela vår säkerhet baseras ju på det, säger Martin Kragh.
Ryssland skapar nya kontakterRysslands anseende har rasat i väst, EU och USA har utfärdat sanktioner, och allt detta gör så att landet försöker skaffa nya partners i andra delar av världen.
Rysslands och Kinas relation är viktig, men båda länderna riktar också sina blickar mot Afrika.
Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov har besökt afrikanska länder flera gånger för att stärka banden till kontinenten.
– Bland annat så handlar det om att visa för både den ryska befolkningen, och resten av världen, att man inte är isolerad som väst försöker påstå, säger Anna Ida Rock, forskare och projektledare på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.
Medverkande:
Martin Kragh, seniorforskare på Utrikespolitiska Institutet.
Katarina Engberg, senior rådgivare, Svenska institutet för Europapolitiska studier (SIEPS).
Hanna Sahlberg, Sveriges Radios Kinakommentator.
Anna Ida Rock, forskare, Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.
Programledare: Bo Torbjörn Ek och Sara Sundberg
Reporter: Jimmy Halvarsson
Producent: Karin Hållsten
Tekniker: Mats Jonsson
Ljud från: Sveriges Radio, SVT, Reuters, The Telegraph, Forbes, TV4 Nyheterna, Voice Of America
-
UPPDATERAT: Det här avsnittet är fällt i Granskningsnämnden för radio och tv för stridande mot radions särskilda genomslagskraft på grund av ett uttalande om ADHD-medicin. Gå inte på en pingpongshow. Detta efter att Christopher Garplind kollat på otroligt sjuka underhållningsformer under hans tidiga år. Matilda Rånge ger oss ett måssvep. Techreporter Effie Karabuda förklarar varför Sveriges Radio lämnar Twitter och vår hiphopexpert Petter Hallén snackar om hiphopens betydelse på livescenen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Christopher Garplind och Hanna Hellquist.
-
Under påsken är vi många som ätit mycket godis. Barn och vuxna har tömt sina påskägg som varit fyllda med sega råttor, gröna grodor, sura fiskar eller choklad. Vad fanns det för gott i ditt påskägg?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Påsken har för många ett likhetstecken med godis i påskägg och i slutet på veckan avslutas den muslimska fastemånaden ramadan. Då blir det bland annat godis när det firas Id al-fitr eller eid al-fitr.
Vad gillar du för godis? Vattnas det i munnen när du ser bilar, flygande tefat, raketer, chokladcigaretter, hallonbåtar eller kanderade nötter?
Ska det vara salt eller sött? Lakrits eller marsipan? Ska det vara sprit i chokladen?
Har du erfarenheter från att äta godis från andra länder? Kanske har du smakat något så exotiskt som myror eller andra insekter i choklad.
Dela med dig av dina erfarenheter i måndagens program.
Eftersom det är Sveriges Radio Finska som producerar Karlavagnen på måndagar så kan du tala finska med programledaren.
Du kan ringa 020 – 22 10 30. Telefonslussen öppnar kl. 21.
Skriv gärna till oss på våra sociala medier;
Karlavagnen på Facebook.
Karlavagnen på Instagram.eller på mailadressen [email protected]
Programledare: Pia Herrera
Programmet startar ca kl. 22:12 i P4 och i Sveriges Radio Finska kl. 21:40.
Producent: Maria Repitsch
Ansvarig utgivare: Anne Sseruwagi, Sveriges Radio Finska
-
Tankar om förtvivlan och hopp varvas med musik av Johnny Cash i gudstjänsten från Betelkyrkan i Umeå. Med André Jakobsson, regional kyrkoledare i Equmeniakyrkan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Finns det någon väg mellan dikena förtvivlan och förnekelse? Det frågar sig pastor André Jakobsson i en gudstjänst om att mitt i klimatkrisen finna tröst, hopp och mod.
När jag söker evangelium – goda nyheter – i en tid av klimatkris och oro i världen är det kanske här som vägen finns – i efterföljelsen av Jesus Kristus. Precis som Tomas så vet jag inte hur den vägen ser ut framåt, utan jag får följa Jesus och lita på att Jesus aldrig lämnar mig ensam på vägen. I den efterföljelsen kommer jag att utmanas mycket, det är min övertygelse, säger André Jakobsson i gudstjänsten.
TexterJohannesevangeliet 20:24-31
Musik
Sakarja 8:6-8
1 Petrusbrevet 1:3-9 (ur Bibeln: the message på svenska)Spiritual (J Cash, J Coltrane)
Medverkande
Jag skulle vilja våga tro (Ps 219)
The beast in me (N Love)
Hurt (T Reznor)
I came to believe (J Cash)
Redemption (J Cash)
Help me (L Gatlin)
I’m free from the chain gang now (L Herscher, S Klein)
Blott i det öppna (Ps 90)
I won’t back down (J Lynne, T Petty)André Jakobsson, predikan och piano
Agnes Hedman, mötesledare
Anna Fahlgren, förbön
Jonas Fahlgren, sång och gitarr
Mats Kärnestad, sång och gitarr
Lollo Åhfeldt, pedal steel-gitarr och banjo
Stefan Lindgren, bas
Ulf Lindgren, trummor
Barbro Tjernström, orgelProducent Helena Andersson Holmqvist
Moskit media
[email protected]
Tekniker: Björn Nitzler och Magnus Kjellsson
Sveriges radio Västerbotten -
Varmt välkomna till familjeprogrammet Melodikrysset nummer 15. Äntligen lördag igen och nya utmaningar väntar. Krysskonstruktör och programledare denna vecka är Anna Charlotta Gunnarson som bjuder på både musikalisk och mjukgörande hjärngymnastik för hela familjen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Melodikrysset i P4 vecka 15 med Anna Charlotta GunnarsonI familjeprogrammet Melodikrysset gäller det att vara musikdetektiv! I Melodikrysset ställs olika frågor kring musik och artister. Fyll i kryssplanen för att vinna äran och de fina priserna som presenteras i programmet.
Var med och tävla om Melodikryssets priserFör att din lösning ska räknas måste du skicka in krysset antingen via Melodikryssets app, per post eller via formuläret här på vår sajt enligt anvisningar. Senast onsdag vill vi ha ditt svar för att du ska komma med i dragningen.
Du har lika stor chans att vinna oavsett hur du skickar in din krysslösning. Vill du läsa mer om hur det går till kan du klicka dig vidare via länkarna här nedanför.
Skicka in din lösning med post till MelodikryssetOBS! Du kan INTE mejla in ditt svar vare sig med länkar eller bilder. Då är du tyvärr inte med i dragningen.
Melodikrysset
Melodikrysset 15 – 2023 programmet görs av:
Sveriges Radio P4
109 12 StockholmProgramledare och krysskonstruktör: Anna Charlotta Gunnarson
Tekniker: Tor Sigvardson
Teknisk producent: Ronnie Ritterland
Önska ett tema i Melodikrysset
Vill du också önska ett tema till Melodikrysset? Mejla till [email protected] och skriv ÖNSKEKRYSS i ämnesraden så kanske just ditt önsketema kan bli ett kryss framöver.
-
För skådespelaren Sofia Helin var "Världen av igår" av Stefan Zweig en helt nödvändig bok under coronapandemins isolering: "Den blev en sådan tröst, jag var tvungen att läsa om den, om och om igen".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sofia Helin om Stefan Zweig!I Kulturlivet är det gästen som bestämmer vem vi ska tala om! I veckans avsnitt är det skådespelaren Sofia Helin som valt den österrikiska författaren Stefan Zweig och hans "Världen av igår" från 1942. Vad var det i romanen som grep henne så djupt? Och varför drömde hon Stefan Zweig på nätterna?
Skådespelaren och manusförfattaren Sofia Helin utbildades på Teaterhögskolan i Stockholm 1997-2001. Hon har medverkat i flera teateruppsättningar, bland annat på Dramaten och gjort många tv- och filmroller. Hon slog igenom som Mia i Maria Bloms film "Masjävlar" och har därefter gjort en rad filmroller, till exempel i "Utvandrarna" 2021. Det internationella genombrottet kom med den svensk-danska tv-serien "Bron" 2011-2018, där Sofia Helin hade huvudrollen som kriminalinspektören Saga Norén. 2023 är hon bland annat aktuell i dramaserien "Limbo".
Författaren Stefan Zweig (1881-1942) föddes i Wien och växte upp i en välbärgad judisk familj. Hans hyllade författarskap rymde allt från romaner till operalibretton, noveller, essäer och biografier. Böckerna sålde i miljonupplagor och han var en av mellankrigstidens mest översatta författare. Zweig gick i exil vid nazisternas maktövertagande och i Brasilien skrev han sitt berömda verk, den självbiografiska " Världen av igår - en europés minnen" som berättar om sekelskiftets Wien, första världskriget och 20-talet, nazismens framväxt och vägen fram till andra världskriget. I februari 1942 begick Stefan Zweig och hans hustru självmord.
Kulturlivets Gunnar BolinProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: "Hovjuvelerarens barn" och "Bibliotekarien i Magdeburg".
Producent: Maria Götselius
- Visa fler