Dramaten Podcasts
-
I dagens avsnitt diskuterar vi ord som vi gillar och ogillar. I Lokes lista diskuterar vi fikabröd som inte får tillräckligt mycket uppmärksamhet.
Vi diskuterar vi föräldraskap och hur man är en skön förälder. Slutligen avslutar vi med att diskutera bebisnamn.
Spänn fast er!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Dramatikern Staffan Göthe såg som barn revylegendaren Karl Gerhard uppträda i Luleå och det blev början på en livslång inspiration: "Han uppfordrar mig att se teatern som allkonstverk, där inte minst lekfullheten är så viktig".
KARL GERHARD ETT ELEGANT SNILLE PÅ DEN SVENSKA REVYSCENENKarl Gerhard (1891-1964) föddes i Stockholm och hette fram till 1938 Johnson i efternamn. Som ung ville han bli dramatisk skådespelare och började jobba med kringresande teatersällskap redan som 15-åring. Det var dock som författare till vitsiga och vassa satiriska revykupletter han uppmärksammades och 1922 utnämndes han till Sveriges bästa revyförfattare. "Jazzgossen" blev något av en signaturmelodi och snart var han en rikskänd celebritet. Med Karl Gerhard blev revyn både litterär och samhällskritisk han drev med makten, militären och kungahuset, men utan att någonsin släppa på elegansen, det glättiga och glamourösa. På 30-talet häcklade Karl Gerhard den framväxande nazismen i Tyskland och den svenska underdånigheten mot densamma. Mest känd är kupletten "Den ökända hästen från Troja" från 1940, den drabbades av censur och förbjöds att framföras på scenen. Då försåg istället Karl Gerhard numrets trähäst med munkavle och läste upp lagparagrafen som använts för att förbjuda sången. De sista åren i sitt artistliv följde han med på Knäppupp-revyns tältturnéer runt om i Sverige och när han dog hade han skrivit över 3000 kupletter, mer än 40 revyer och flera memoarböcker.STAFFAN GÖTHE TÄNKER PÅ KARL GERHARD MINST EN GÅNG I VECKANStaffan Göthe är dramatiker, regissör och skådespelare. Han utbildades på Statens scenskola i Göteborg och har arbetat på bland annat Folkteatern i Göteborg, Folkteatern i Gävleborg, Strindbergs Intima teater, Teater Galeasen och Dramaten, där han medverkat i många uppsättningar som till exempel "Markurells i Wadköping" och "Angels in America". Han har också gjort en stor mängd TV- och filmroller. Staffan Göthe är dessutom en mycket framstående pjäsförfattare med över 25 verk. Han skildrar det svenska samhället och människorna som lever där med stor värme, fantasi och humor. Göthes "En uppstoppad hund" från 1986 är en av de mest spelade pjäserna i Sverige och är en del av den så kallade Cerviengsviten, där också pjäserna "La Strada del Amore", "Den perfekta kyssen"Ett lysande elände" och "Temperence" ingår.I avsnittet medverkar också Sven Hugo Persson, mångårig medarbetare på Sveriges Radios kulturredaktion, dramaturg, konstnär och revyförfattare.GUNNAR BOLIN KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: Hovjuvelerarens barn och Bibliotekarien i Magdeburg.Producent: Maria Götselius -
Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnah är på besök i Stockholm för att möta sina läsare. Några av dem mötte han idag på biblioteket i Rinkeby. Lärde han sig något nytt om sig själv i mötet med eleverna?
JAG LEVER BILDERNA SEDAN MÅLAR JAGDet säger konstnären Sara Vide Ericson, aktuell med utställningen "Ditch dance" på Kulturhuset i Stockholm. Och nog svänger det i dikesdansen och i hennes målningar, bland myrar, hästar och vattendrag, och med en kvinna i långa vida klänningar i centrum.ANDREAS T OLSSON GÖR SISTA FÖRESTÄLLNINGEN AV SUFFLÖREN PÅ DRAMATENI tio år har Andreas T Olsson spelat sin monologföreställning "Sufflören", om teaterns osynlige grovarbetare som är en förutsättning för scenens genier. Det började som ett arbetsprojekt på Teaterhögskolan, och togs till Dramaten av dåvarande chefen Marie Louise Ekman. Gösta Ekman blev föreställningen regiöga, eller som han själv ville formulera det, "en vän i publiken". Nu närmar sig sista föreställningen och vår reporter Tove Lindell besöker Andreas T Olsson i logen.VALAFFISCHERNA VAR ROLIGARE FÖR HUNDRA ÅR SEDANDet menar Bengt Johansson, professor vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet. Han sörjer att de politiska partierna inte förmår se valaffischerna som en egen konstform, och spår en visuellt torftig valrörelse. Vår reporter Gustav Ingehage har träffat Bengt Johansson.DET KOLLEKTIVA MINNET ÄR POLITISK DYNAMITI Tyskland pågår ständigt diskussioner om hur man ska minnas sin historia. Det kan handla om Förintelsen, eller det kan handla om landets koloniala förflutna. Hör poeten och översättaren Erik Lindman Matas essä om minnets rötter. -
Skådespelaren Ingela Olssons första, betydelsefulla möte med Lars Noréns texter, var en diktsamling hon fick som ung: "Råheten i språket, det osentimentala, tog mitt unga flickhjärta Norén har direkt påverkat mitt skådespeleri."
LARS NORÉN EN GIGANT INOM SVENSK TEATERLars Norén (1944-2021) föddes i Stockholm. Han debuterade 1963 med diktsamlingen "Syréner, snö" och skrev framför allt poesi fram till 1980, då han övergav lyriken för dramatiken. Han fick sitt stora genombrott på scenen med pjäser som "Natten är dagens mor" och "Kaos är granne med gud", där dysfunktionella familjer står i centrum. Efter det följde pjäserna i sviten "Borgerliga kvartetter", där bland annat "Höst och vinter" ingår och på 90-talet skildrade han samhällets utsatta i olika pjäser, varav ett exempel är "Personkrets 3:1" som är en del av det som kallas för "De döda pjäserna". Han skrev och regisserade uppsättningar för scenen, radio och TV, han var oerhört produktiv och arbetade också som teaterchef och konstnärlig ledare. Han skrev också prosa, 2012 gavs exempelvis "Filosofins natt" ut som var den första prosaboken sedan 70-talet och 2016 återvände han till lyriken med "Stoft. 2008 gav han ut "En dramatikers dagbok", som väckte mycket uppmärksamhet och debatt för den ocensurerade skildringen av samtiden och kulturvärlden. Den sista och fjärde volymen av dagböckerna gavs ut 2020 och det blev också hans sista verk.NORÉN ÄR EN AV DE FRÄMSTA DRAMATIKERNA FÖR INGELA OLSSONIngela Olsson är skådespelare och tillhör Dramatens fasta ensemble. Hon har medverkat i ett stort antal uppsättningar på bland annat Teater Galeasen, Stocksholms Stadsteater, Dramaten och har dessutom haft roller i filmer, tv-serier och Radioteatern. Hon har hittills medverkat i tre pjäser av Lars Norén på Teater Galeasen 1989 gjorde hon rollen som Elektra i "Orestes" och 2005 var hon med i teaterns uppsättning av "Krig". 2018 gjorde hon i "Höst och vinter" på Dramaten och hösten 2022 har Ingela Olsson en roll i "Så enkel är kärleken" på Maximteatern. Hon har samarbetet med författaren Sara Stridsberg vid flera tillfällen och regisserade "Medealand" 2009. Ingela Olsson har prisats fler gånger för sin insats som skådespelare, 2018 tilldelades hon till exemepl Dramatens O'Neill-stipendium.I avsnittet medverkar också Eva Ström, författare, läkare och översättare.GUNNAR BOLIN KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: Hovjuvelerarens barn och Bibliotekarien i Magdeburg.Producent: Maria Götselius -
D som i Driv, Dramaten, Demokrati, Dyslexi - och Dufvenius!
Skådespelerskan Julia Dufvenius är en av de röster vi lyssnar mest på, åtminstone i ljudboksvärlden då hon läst in mängder av böcker.
Som ung kände hon skam för att hon inte var bra på det sättet som förväntades av henne i skolan.
Vi konstaterar att engagemang är viktigare än tyckande och att begrepp som bra och dåligt inte leder oss framåt.
Vi pratar om Heder, Lust, teaterbranschen, mod, teaterns roll i en demokrati, och om kollegor att luta sig mot.
Vad innebär det att folk vet men man är? Är vi medvetna om när vi faktiskt har makt? Och när ska man inte höja sin röst?
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Caroline har läst artikeln alla talar om och drar en lans för influencers rätt till betalda samarbeten. Dessutom har hon varit på Dramaten och blivit illa berörd. Liv har inte tröttnat på att prata om vad som hände på årets Oscarsgala, bland annat eftersom hon vet allt om Jada och Wills förhållande.
-
2016 meddelade Dramaten att regissören Jenny Andreassons uppsättning av Hamlet var inställd. Nu kommer romanen "Teatern" en berättelse om en regissör på en stor teater som ska sätta upp Hamlet, men som möter motstånd.
OPERA MÖTER JOJK I SAMISKT REQUIEMKyrkorgel, jojk och elgitarr samsas på det nya albumet "A Saami Requiem", med organisten Gunnar Idestam och jojkaren och samiska kulturaktivisten Ola Stinnerbom. Möt duon i dagens P1 Kultur.INFÖR LITTERATURVECKAN: MÖT BOKCIRKELN "RODDARNA"Den tredje bokcirkeln som ska vara med och bestämma vem som vinner årets Romanpris håller till i den Blekingska skärgården av naturliga skäl har det blivit en vana att ro hem till varann när det är dags att diskutera litteratur. Vår reporter fick hänga med på en roddtur.VECKANS ORD: HJÄLTEDen här veckan ser kulturredaktionens Emma Engström hur verklighetens förgrundsfigurer allt mer tycks imitera konsten. Veckans ord är "hjälte".ESSÄ: SONTAG I SARAJEVO DE INTELLEKTUELLA OCH VÅR TIDS RÄDSLA FÖR ALLVARSeriositet var ett ledord för Susan Sontag. Hennes allvar hade behövt i dag när fler verkar intresserade av göra kulturprodukter av sina erfarenheter än av att kultivera sig, reflekterar Lyra Koli. Programledare: Lisa Wall Producent: Eskil Krogh Larsson -
Dinter utan filter är tillbaka och nu har det blir dags att vidga begreppen . Litteratur kan vara mycket. Det kan vara dramatik, det kan, menar jag, även vara filmmanus. Jag har alltid varit nyfiken på hur det är att skriva för skådespelare. Och undrat över hur man förhåller sig till språket om man till exempel går från att skriva monolog för teaterscenen till att göra filmmanus av samma monolog. Vad händer i övergångarna? Hur gör man? Gäst i detta 24e avsnitt av den filterlösa podden är filmregissören, manusförfattaren och dramatikern Lisa Langseth, för en större publik känd får långfilmer som "Till det som är vackert", "Hotell", samt teveserien Kärlek och anarki . Som dramatiker har hon fått sina pjäser uppförda på olika scener, bland annat Dramaten. Varmt tack till Lisa Langseth för att hon ville vara med. Stort tack även skådespelaren Anns Lyons för inläsningar. Slutligen ett stort tack till bokförlaget Ekström&Garay. Utan er inget Dinter utan filter!
-
Hon har inga problem att sätta ner foten. Den nedärvda kvinnliga styrkan i Ewa Frölings blodomlopp hjälper till när livet "pressar på". Men varför kommer vi inte få se henne i en stor filmroll igen?
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.Programledare är Martin Wicklin.Producent: Hannah Engberg.Kontakt: [email protected] Ewa FrölingI sommar fyller hon 70 år och det är 40 år sedan Ewa Fröling fick sitt stora genombrott i Ingmar Bergmans storfilm Fanny och Alexander, som kammade hem fyra Oscarsstatyetter. Ewa Fröling är en av Sveriges mest kända skådespelare med roller i filmer som SOS en segelsällskapsresa, Sista dansen, Sprängaren och Män som hatar kvinnor. Hon har också varit anställd på landets stora teaterscener som bland annat Dramaten. Förra året släppte hon boken Moder liv och fler är på gång. -
14 000 ukrainska flyktingar har redan kommit till Sverige men det finns bara 13 registrerade ukrainska tolkar hos Kammarkollegiet. Men nu är den första svensk-ukrainska ordboken på väg. Hur går det arbetet till? Programledare: Thomas Nordegren. Bisittare: Louise Epstein.
Alla Bidniuk tar fram första svensk-ukrainska ordbokenAlla Bidniuk är svensklärare vid universitetet i Lutsk i Ukraina. För två veckor sedan kom hon till Sverige och arbetar just nu med att ta fram den första svensk-ukrainska ordboken. Hur ska den publiceras och hur lång tid tar det att ta fram en ny ordbok? Idag finns det få ukrainska tolkar i Sverige, hur ska man lösa det? Vi gästas av Alla och Thomas Rosén, lektor i slaviska språk vid Göteborgs universitet.I torsdags var Thomas och såg premiären av Maksim Gorkijs pjäs Natthärbärget och häpnade över scenografin. Det dramatiska bygget föreställde ett söndertrasat Dramaten där skådespelarna förde sig bland rasmassorna efter ett bombanfall mot Stockholm. Hur kom de på idén och hur skapades den? Vi pratar med Paul Garbers, målerichef och scenografiassistent för föreställningen.Programledare: Thomas NordegrenBisittare: Louise EpsteinProducent: Olle Björkman -
Filmen Tisdagsklubben – med Peter Stormare och Marie Richardson i huvudrollerna – går på bio. Bakom både filmmanuset och boken med samma namn står författaren Anna Fredriksson.
När hon gästar Elin möter blir det ett samtal om Tisdagsklubbens tillkomst, allvar i feelgood-fåran, skillnaden mellan att skriva böcker och för film och TV, gamla Rederiet-minnen och en filmnyhet, minsann!
Annelie klamrar sig fast vid vintern medan Elin missriktar en flört …
Moffa, eller berättelsetips: Mellan himmel och hav och Tisdagklubben av Anna Fredriksson, musikalen Cabaret på Dramaten, boken Farväl till Berlin av Christopher Isherwood.
Podcasten Elin möter görs av författaren Elin Olofsson och producenten Annelie Lanner.
-
Skådespelaren Marie Richardson har har gjort film, tv och teater i snart 40 år. Nu är hon aktuell i filmen Tisdagsklubben och i Cabaret på Dramatens stora scen.
Skådespelaren Marie Richardson har gjort film med Stanley Kubrick och Björn Runge, teater med Ingmar Bergman och en rad tv-serier, nu senast Innan vi dör. Just nu kan hon ses i den romantiska komedin Tisdagsklubben på bio och på Dramatens scen i Cabaret.Kulturredaktionens Björn Jansson möter henne för att prata om det bästa hon gjort och om teatersamtalen vid köksbordet, med maken Jakob Eklund. Och så om nya filmen Tisdagsklubben. - Möt vår underbara gäst Nemanja-Nemo! Vad heter du sade du? Frågan folk inte vågar ställa. Tvillingen som började imitera fräcka TV-sketcher i Pristina, via Eksjö, vidare till Vetlanda, Mölnlycke, Göteborg, och nu Dramaten och Stockholm. Häng med på Nemos vindlande resa! När en fika blir kontorssamtal, blir ett jobb. När chefen får bröllopsplanerna innan man friat till bruden, om framtidsplaner och att våga uttala sina drömmar. Vem f*n har en 10-årsplan? Jo, den yngre generationen kanske. Vi har fått ett faddersystem på Dramaten och vi ska adoptera Nemo som vårt fadderbarn och vi ska lära honom allt vi kan....
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Nyhetssändning från kulturredaktionen P1, med reportage, nyheter och recensioner.
-
I svåra tider söker vi tröst, hopp och nöje i kulturen och i veckans Elin möter pratar vi allt från Macbeth på Dramaten till Hercule Poirot i Kenneth Branaghs nya tappning till jättemustaschens backstory – med ett kort specialmeddelande till Elin möters lyssnare i början.
Podcasten Elin möter görs av författaren Elin Olofsson och producenten Annelie Lanner.
- Visa fler