Oscar Jonsson Podcasts
-
I vårt mest gästvänliga avsnitt hittills gör vi någonting helt nytt: vi har en gäst! Vem är då gästen? Ingen mindre än den rikskände krigsvetaren Oscar Jonsson.
En annan lite ny grej är att vi körde det här avsnittet helt utan manus (Per hade med sig några frågor, men de var mest om Oscars öl-preferenser …) och dessutom fick vi en försvarlig mängd öl av förlaget som bjudit in oss. Med andra ord är det lite sladdrigare än vanligt, men ämnet är det givna utifrån gästen; dvs. Ukrainakriget. Vi spelade dessutom in avsnittet den 22 februari under vad som verkade vara en ny rysk offensiv, men sjukt nog så är det vi säger fortfarande relevant p.g.a. gräset är grönt, solen går upp och Bachmut håller.
Vi hoppas ni gillar tilltaget med en gäst. Gör vi om det kanske vi är nyktra också.
Avsnittet börjar: 06:00
Get bonus content on PatreonHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Flera länder väntas skicka fler och tyngre vapen. Under fredagen samlar USA ett 50-tal länder på den militära flygbasen Ramstein i Tyskland, för att diskutera militärt stöd till Ukraina. Hör Daniel Alling, Sveriges Radios Tysklandskorrespondent direkt från Ramstein.
Sverige tillkännagav i torsdags att Ukraina ska få det avancerade artillerisystemet Archer.
Medverkande: Daniel Alling, Sveriges Radios Tysklandskorrespondent direkt från Ramstein, och Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring vid Försvarshögskolan.
Programledare: Pia Fridén.
Sändes i P1 Morgon den 20 januari 2023.
-
Andreas är på resande fot, men det stoppar oss inte att spela in ett avsnitt med Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och Rysslandsforskare vid Försvarshögskolan, när vi får möjligheten!
-
I Ukraina riktar ryska trupper in sig på att skada eller slå ut infrastruktur. Enligt uppgifter är över tusen städer och byar helt utan ström. Hör doktor i rysk krigsföring, Oscar Jonsson, om vad vi vet.
Medverkande: Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan i Stockholm.
Programledare: Elias Wahlberg
Sändes i P1-morgon onsdag 19 oktober
-
Oscar Jonsson har blivit något av en rikskändis i och med Ukrainakriget. Och tur är väl det, med tanke på att det är just rysk säkerhetspolitik och krigföring som är hans forskningsområde.
Vi pratar om vad bedömare fick fel om angående Ryssland innan invasionen, vad vi har lärt oss sedan dess, om Ukrainas osannolikt lyckade motoffensiv den senaste tiden är en vändpunkt i konflikten, om sabotaget av Nordstream, hur sannolikt det är att Ryssland använder kärnvapen och mycket annat.
Jag rekommenderar den som vill orientera sig mer om rysk säkerhetspolitik att läsa hans senaste bok: The Russian Understanding of War: Blurring the Lines between War and Peace (Georgetown University Press 2019).
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe -
Det ryska mobiliseringsbeskedet har utlöst både protester och en flyktvåg ur landet. Blir trycket för stort för Kreml, eller kan det här vara draget som vänder Putins krigslycka i Ukraina?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tre gånger har Ryssland kallat in sin befolkning för att gå ut i krig: 1914, 1941 och så nu 2022. I Konflikt undersöker vi reaktionerna på Vladimir Putins beslut att mobilisera. Ett beslut som lett till både protester och att hundratusentals har flytt Ryssland.
Anja Sahlberg pratar med 24-årige Mikhail från St. Petersburg som inte ser Putin som sin president. Genom att låtsas vara turist lyckades han fly in i Finland för att sedan ta sig vidare till Georgien. Där bor numera också 34-årige Oleg, som även han flydde mobiliseringen. Han fick hjälp av ett ukrainskt par att ta sig över gränsen.
Men mobiliseringsbeskedet har inte bara lett till flykt utan också till protester, inte minst i delrepubliken Dagestan i södra Ryssland. Lotten Collin ringer upp 24-årige Rustam som greps under dramatiska former i samband med en demonstration och som därefter omedelbart kallades in till armén. Med hjälp av förklädnader håller han sig nu undan myndigheterna.
Just protesterna i Dagestan och i angränsande Tjetjenien har en särskild politisk sprängkraft. I de här delarna av Ryssland har man sedan tidigare en konfliktfylld relation till Moskva, med en historia av separatistiska uppror och krav på självstyre. Grigorij Sjvedov, chefredaktör på tidningen Caucasian Knot intervjuas av Johanna Melén.
Men trots missnöjet och de uppenbara politiska riskerna så valde Putin alltså trots allt att mobilisera. David Rasmusson pratar med den Kremltrogne politiske analytikern Alexsej Muchin, som jublar över mobiliseringsbeslutet. Protesterna ser han som mer eller mindre oproblematiska, den enda oron han har är att mobiliseringen kan ha kommit för sent.
Oscar Jonsson, doktor i rysk krigsvetenskap på försvarshögskolan i Stockholm tror att det kan ta tid innan mobiliseringen ger effekt på slagfältet. Men han varnar samtidigt för att skratta för mycket åt videoklipp på berusade ryska rekryter med ålderdomlig utrustning. I Ryssland har man sedan Stalins dagar sagt att kvantitet också är en kvalitet.
I Ukraina är det många som ser mobiliseringen som ett tecken på desperation från Putins sida. Men i byn Lukasjivka när gränsen till Belarus träffar Maria Persson Löfgren ukrainare som är rädda för att den ryska armén ska försöka ockupera området på nytt.
Så hur ska vi i Europa då hantera frågan kring ryska män som flyr för att slippa ta till vapen? Det är något som EU just nu diskuterar. Samtidigt är det redan flera som har tagit sig hit. Robin Olin träffar 18-årige Andrej på ett kafé i Stockholm, som hoppas få stanna här i Sverige.
Programledare: Robin Olin
[email protected]Reportrar: Anja Sahlberg, Lotten Collin, Johanna Melén, Maria Persson Löfgren
Tekniker: Stina Fagerberg
Producent: David Rasmusson
[email protected] -
Ukrainsk militär har överraskat både Ryssland och omvärlden med en förbluffande stark motoffensiv. Utan den skulle vi inte känna till de grymheter som skett under ockupationen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De senaste veckorna har ukrainsk militär ryckt fram i nordöstra Ukraina och tagit tillbaka stora områden. I veckans program får vi höra om vad som gjorde motoffensiven möjlig. Vi får också veta mer om de hemska förhållanden som ukrainare levt under sen ockupationen inleddes.
Medverkande: Lubna El-Shanti, Ukrainakorrespondent, Ginna Lindberg, Ekots utrikeschef, Per-Olof Perre Karlsson, svensk Kharkivbo, Oscar Jonsson docent i krigsvetenskap vid försvarshögskolan och Johanna Melén, tidigare Moskvakorrespondent.
Programledare: Kajsa Boglind
Producent: Catarina Spåre Gustafsson
Tekniker: Elvira Björnfot
-
Avsnitt 151 är ett nedsnack efter GIF Sundsvalls förlust mot Elfsborg. Gäster den här gången är ST-sportens Fredrik Ytterström och Andreas Lidén.
I podden diskuteras bland annat:
• Petningen av Oscar Jonsson
• Att Ludvig Nåvik inte startar
• Glädjeämnet Teodor Stenshagen
• Den omdiskuterade bengal-gate på läktarna
• Andreas Lidén utvecklar tankarna kring sin krönika där han tycker att det är dags för Urban Hagblom att lämna sitt uppdrag.
Det och mycket mer. Välkommen med feedback till @GIFpodden i sociala medier. -
Höjd beredskap av och med Oscar Jonsson, Amanda Wollstad, Patrik Oksanen och Anders Lindberg
-
Höjd Beredskap möter ÖB Micael Bydén i Visby på Gotland
Av och med Amanda Wollstad, Oscar Jonsson, Patrik Oksanen och Anders Lindberg
-
Ryssland för inte bara krig med pansarvagnar och tungt artilleri, utan även med propaganda och sociala medier. Och trots att privata militära företag är förbjudna i Ryssland får Wagnergruppen gå Putins ärenden på främmande mark. Så hur för Ryssland krig? Vad är egentligen Wagnergruppen för något? Och kommer deras inblandning att påverka hur det går i kriget i Ukraina?
Medverkande:
Oscar Jonsson, forskare vid Försvarshögskolan
Jakob Hedenskog, analytiker vid UI:s Centrum för Östeuropastudier
Producent och programledare: Jonas Löfvenberg
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ryska diplomater misstänkta för spioneri utvisas nu i rasande fart. Vi är på väg in i en ny tid av spioneri, de ryska underrättelseofficerarna blir färre men de som är kvar blir potentiellt farligare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det stora ryska anfallskriget i Ukraina ritar nu om spionkartan i Europa. Vi är på väg in i en mer osäker tid där underrättelsebehoven ökat både i öst och väst. Med ett beslut om Nato i dörren varnar militären för sabotage mot kartlagda mål och det finns risk för att vilande spionceller väcks till liv.
Medverkande: Carolina Angelis, säkerhetsrådgivare och författare med bakgrund i den svensk underrättelsetjänsten, Oscar Jonsson, forskare vid Försvarshögskolan, Per Thunholm, strategisk rådgivare vid Försvarshögskolan, doktorand i statsvetenskap vid Åbo Akademi, Björn Nolén, major samt försvarstwittrare och bloggare under pseudonymen “Jägarchefen”, Jan Thörnqvist, tidigare insatschef i Försvarsmakten.
Programledare: Bo Torbjörn Ek
Programledare: Ulrika Bergqvist
Producent: Carl-Johan Ulvenäs
Tekniker: Mats Jonsson
Ljud från: CNN, Sky News, Sveriges Radio
-
När Rysslands främste oppositionspolitiker förgiftas riktas fokus plötsligt mot en forskningschef i Umeå. Det svenska labbet kan avslöja förbjudna kemiska vapen och hamnar mitt i ett ryskt maktspel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Förgiftningen av den kände oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj hösten 2020 har likheter med det som händer idag i Ukraina. Det verkar handla om hämnd. Kanske kan den här berättelsen också lära oss något om hur det ryska svaret på EU:s sanktioner kommer att se ut i framtiden.
Medverkande: Åsa Scott, avdelningschef vid Totalförsvarets forskningsinstitut i Umeå, Johanna Melén, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent, Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och forskare vid Försvarshögskolan, Fredrik Löjdquist, chef för centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet (intervjun är gjord innan krigsutbrottet i februari 2022) och Rikard Norlin forskare vid Totalförsvarets forskningsinstituts labb i Umeå.
Programledare: Bo Torbjörn Ek
Programledare: Ulrika Bergqvist
Producent: Carl-Johan Ulvenäs
Reporter: Per Vallgårda
Tekniker: Mats Jonsson
Ljud från: Adult Swim, Sky News, Sveriges Radio, CBS, AP, AFP, BBC, Reuters.
-
Rysslands krigsföring i Ukraina förbryllar. Förband är inte alls så framgångsrika som många bedömare först trott. Den fruktade ryska armén har inte presterat. Ännu. Det finns det naturligtvis många skäl att vara tacksam för men vilka är anledningarna? Är det Ukrainas resoluta motstånd? Västs unisona uppslutning eller är det så att avgörande beslut tas av en dåligt informerad Putin istället för utbildade generaler tar avgörande militärstrategiska beslut? Detta och dessutom hur NATO-debatten ska förstås i ljuset av konflikten intervjuas forskaren i krigsvetenskap Oscar Jonsson om.
Oscar Jonsson är Rysslands- och krigsvetare som precis skickat in sin avhandling om den ryska förståelsen av modern krigföring på Department of War Studies, King’s College, London. Han har tidigare gästforskat vid UC Berkeley och jobbat på Försvarsmaktens Högkvarter med hybridkrigföring, rysk strategi och krigföring samt omvärldsanalys. Jonsson har tidigare verkat vid bland annat EU:s institut för säkerhetspolitiska studier i Paris. Han har en kandidatexamen i Freds- och konfliktvetenskap från Uppsala universitet och en masterexamen i International Peace and Security från King’s College. De senaste åren har han varit aktiv i den säkerhetspolitiska debatten som kommentator och frilansskribent för dagspress, magasin och tankesmedjor.
-
Putins maktbas och gamla arbetsgivare är säkerhetstjänsten FSB, fd. KGB. Hör experterna om Putins tid vid Ryska säkerhetstjänsten och hur den präglat honom.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Johanna Melén, vår Rysslandskorrespondent, Carolina Vendil Pallin, Forskningsledare FOI, Oscar Jonsson, forskare på Försvarshögskolan.
Programledare: Jesper Lindau
Producent: Irma Norrman
- Visa fler