Avsnitt

 • I vårt mest retrofuturistiska avsnitt hittills går vi igenom framtidens krig (THÖ FJUTJÖR!1!). Med det avses inte Terminator vs Space Marines, utan snarare hur man förr spånade om kommande krig innan de utkämpades. Kul, tycker alla!


  Mattis går till sitt happy place, dvs. åren innan första världskriget, och går via TO&E och en helt bindgalen kavallerigenerals fyllesvammel igenom hur man trodde att kriget skulle bli innan kriget. SATAN vad avgörande bajonetten kan vara. Per är mer konkret och beskriver hur fransmännen gjorde sig redo för 1940 genom att inte göra sig redo för 1940 eftersom man föredrog en uppskalad version av Verdun som framtidsvision.


  Dessutom: ”vi har ju artilleri”, årets sämsta imitation av skånska, högläsning av en vansinnig mans fantasier, fria tankar utifrån extremt strama tyglar, rage över kavalleridivisioners antal, krig som idealtillstånd, hönshjärnor och mycket mer!


  Avsnittet börjar: 05:00

  Get bonus content on Patreon

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I vårt mest koncentrerade – och därmed, av naturliga skäl, hemska – avsnitt hittills går vi igenom slaget vid Dak To 1967. Det blir med andra ord en del som söker förklara Vietnamkrigets helhet, och eftersom delen är gräslig så … känsliga lyssnare varnas (KLV).


  Per står för de övergripande delarna med taktik, vapen ORBATs och maskiner; vilket gör att hans delar kan generaliseras till resten av kriget. Mattis står för grodperspektivet bestående av 19-åringar som jagar varandra som djur under tre lager av lövverk, vilket gör hans delar till synnerligen KLV. Fredrik försvarar sin plats som Sveriges bästa klippare genom att förstärka all KLV, tonsätta det sorgliga, förhöja det roliga och en generell eftersträvan att ge alla lyssnare stresspåslag när de hör inledningen av White Rabbit.


  Här finner du extramaterial till några saker vi pratar om i avsnittet: https://www.krigshistoriepodden.com/post/extramaterial-dak-to


  Timestamps:

  00:00:00–1:09:12: intro, det politiska läget i stort, 173. luftburna, luftburen taktik, helikoptrar och NVA:s högre organisation. 


  1:09:13–1:43:04: slaget vid kulle 1338 (KLV). 


  1:43:05–2:56:27: vapen, R&R, flygstridskrafterna, misären, ett porträtt av en NVA-soldat. 


  2:56:28–3:53:54: kulle 875 – 19 november 1967 (KLV), artilleriet. 


  3:53:55–4:26:35: kulle 875 – 20 november 1967 (KLV), sjukvården. 


  4:26:36–5:05:47: kulle 875 – slutet (KLV), de som inte kom hem och de som aldrig kom hem.

  Get bonus content on Patreon

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • I vårt MINST romeabooiga avsnitt hittills så går vi igenom den senromerska armén. Ordet ”dödsspiral” används med rätta.


  Mattis går igenom arméns organisation; vilket typ är en uppläsning av instruktionsboken till Rome: Barbarian Invasions. Per håller sig till ganns; eller snarare till vapen och utrustning samt bjuder även på en utläggning om den militära vardagen. Avslutningsvis redovisas några av de många problem som armén stod inför.


  Dessutom: misshandlad latin, otaliga Total War-referenser, inflation som ett nytt spännande problem, mutor, dödliga darts, rånade civila, och mycket mer!


  Avsnittet börjar: 04:50

  Get bonus content on Patreon

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I vårt dyraste avsnitt hittills (Fredrik har inte sparat på STIM-pengarna den här gången) går vi igenom Vietnamkrigets kulturella minne. Eller ja, vi hade så mycket att säga om amerikanerna att vi helt glömde bort vietnameserna; vilket visade sig extremt passande.


  Mattis inleder med att piska upp sig själv till vansinne genom att beskriva krigets politisk-sociala arv med en riktigt bred pensel. Via ren rage avfärdar han löpande den moderna högern, den moderna vänstern, Ronald Reagan, amerikansk minneskultur och typ det moderna USA. Per håller sig något lugnare och går igenom Vietnamkriget på vita duken; vilket bl.a. leder till konstaterandet att lyckliga slut är ett måste och att Apocalypse Now egentligen är en fantasyfilm.


  Dessutom: extrema orättvisor, Fortunate Son, krigets egentliga offer, Gimme Shelter, halsbrytande generaliseringar, War, nedgörande av Elvis Presley, Paint it Black, edgy filmer som inte är så edgy, White Rabbit och mycket mer!


  Avsnittet börjar: 9:12

  Get bonus content on Patreon

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • DET HÄR AVSNITTET ÄR KÖPT AV FÖRSVARSMAKTEN


  (En mening vi aldrig trodde att vi skulle skriva).


  I vårt mest balkaniserade avsnitt hittills beskriver vi Bosnienmissionerna; dvs. BA utan att bara prata om BA01 – någonting som tidigare visat sig omöjligt för alla som pratat om Nordbat/SWEBAT.


  Per drar på sig sin randiga tröja och sin bästa sotarluva samt går full on hipster genom att dyka ner i JK01; vilket enl. hans utsago hade alla möjligheter att bli en av de najsare Cypernmissionerna, men slutade i ett jugoslaviskt Hotell Rwanda. Mattis drar å sin sida igenom BA01–ReDF med fokus på BA04 och BA09, ORBATs och danska stridsvagnar. Ja, det här blir avsnittet där vi säger någonting positivt om Danmark.


  Dessutom: snöröjning i indirekt eld, Luleå bränns av samer, ”konstruktiva” ”samtal”, ”det här går inte att hitta på”, extremt rediga svenska knektar, osannolik tur, revolvrar mot pansarbrigader, Thunder och mycket mer!


  Avsnittet börjar: 04:34

  Get bonus content on Patreon

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I vårt mest ”som jag har förstått det”-baserade avsnitt hittills besvarar vi – på vår arbetsgivare Andreas Axelssons begäran – frågan ”väringagardet; vilka var de?”.


  Mattis är den som greppar daneyxan den här gången och beskriver utifrån försvinnande liten kunskap om ämnet f.f.a. de nordbor som YOLO:ade ner sig till Konstantinopel för att tjänstgöra som den bysantinske kejsarens livvakter. Pers insats är den här gången att agera intresserad bisittare.


  Stort tack till Andreas! Detta är hans personliga expressavsnitt.


  Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktsstyrka på patreon.com/krigshistoriepodden.


  Avsnittet börjar: 2:05

  Get bonus content on Patreon

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I vårt slappaste avsnitt hittills (Per sa det!) så låter vi patronerna ställa oss mot väggen genom att ställa till med en frågepodd! Kul va?


  Det här blir en rätt rörig historia där ingen kommer ut med hedern i behåll. Eller ja, det finns ett undantag, nämligen Fredrik (OH LAWD HE COMIN’), som för första gången är med inte bara i ande utan även med röst i ett helt avsnitt!


  Dessutom: Mattis bryter mot NDAs, Per avslöjar snaskiga detaljer om sin vardag, Fredriks krigsminnen, vi ”bemöter” ”kritiken”, navelskådande, avslöjanden om framtida projekt (MOT WIEN!) och mycket mer.


  Avsnittet börjar: 4:32

  Get bonus content on Patreon

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I vårt mest botaniska avsnitt hittills beskriver vi – på vår arbetsgivare Sebastian Sjöbergs begäran – hur Tyskland plundrade de sovjetiska fröbankerna i Ukraina under andra världskriget. Det här är nog en av de mest bisarra händelser vi någonsin gått igenom.


  Mattis är den som sätter på sig trädgårdshandskarna den här gången och får utifrån ett G- i biologi försöka beskriva sådant som växtförädling, maskrosor (”finns det mer än en typ av maskrosor!?”) och sovjetiska biologischamaner. Pers roll är enligt egen utsago att tas med på en ”emotionell bergochdalbana”.


  Stort tack till Sebastian! Detta är hans personliga expressavsnitt.


  Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktsstyrka på patreon.com/krigshistoriepodden.


  Avsnittet börjar:01:35

  Get bonus content on Patreon

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • DET HÄR AVSNITTET ÄR KÖPT AV UREKA

  Tycker du Urekas idé låter bra så kan du investera i deras försök att bygga upp Ukraina på ureka.se


  I vårt fredligaste avsnitt hittills går vi igenom hur krig slutar. Och hur de inte slutar. Och hur de kan sluta. Det är helt enkelt svårare att fixa en fred än vad man kanske tror.


  Vi inleder med lite kalla hårda spekulationer om hur Ukrainakriget kan komma att sluta och att ingen egentligen vet någonting om det här kriget hejdar oss verkligen inte. Mattis fortsätter med att prata om Westfaliska freden, vilket är typ synonymt med att prata om ”Westfaliska freden – de LOL:iga bitarna” p.g.a. prelevansen av riter, ritualer och lustiga hattar. Per går å sin sida igenom försöken att spika ihop en varaktig fred efter första världskriget, försök som kanske gick lite så där; men som om inte annat var rätt svårt att fixa vid tiden.


  Dessutom: svenska fredsmäklares krig med varandra, stridsvagnsproduktion, Per teoretiserar, Mattis raljerar, linjaler som grund för gränser, fanfarer, vilda spekulationer och mycket mer!


  Avsnittet börjar: 2:40

  Get bonus content on Patreon

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I vårt mest häcklande avsnitt tar vi – på vår Patreon Leif Nixons begäran – heder och ära av den svenska medeltiden och dess TÖNTIGA småskalighet genom att berätta om Engelbrekt Engelbrektsson. Vi gör oss nu redo för rasande lokalpatrioter.


  Per är den som drar på sig ringbrynjan den här gången och stånkar sig igenom Engelbrekts liv och gärning. Orsaken till stånk: den lantliga litenhet som är Sverige under 1400-talet, en litenhet som Per hånar löpande. Mattis insats är den här gången att ge ifrån sig sitt mest hjärtliga skratt hittills över sagans slut.


  Stort tack till Leif! Detta är hans personliga expressavsnitt


  Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktsstyrka på patreon.com/krigshistoriepodden


  Avsnittet börjar: 02:41

  Get bonus content on Patreon

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I vårt mest irländska avsnitt hittills beskriver vi – på vår Patreon Robin Cederholms begäran – belägringen av Jadotville 1961. Så en belägring under en FN-mission, med andra ord.


  Per är den som tar sig en pint Guinness den här gången och beskriver de illa utrustade, men rätt käcka irländare som fick hålla Jadotville mot en rätt spretig fiendestyrka som bestod av alltifrån stamkrigare till belgiska legoknektar. Mattis bidrag är den här gången att dra en rövarhistoria som förmodligen inte stämmer eller ens har någonting med Jadotville att göra, men som KAN stämma och som KAN ha någonting med Jadotville att göra.


  Stort tack till Robin! Detta är hans personliga expressavsnitt.


  Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktsstyrka på patreon.com/krigshistoriepodden


  Avsnittet börjar: 01:27

  Get bonus content on Patreon

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I vårt mest distanserade avsnitt hittills beskriver vi våld på avstånd. Och avstånd till våld. Och vad det kanske gör med kriget och människan. Det är lite snårigt, men vi får se om du gillar det.


  Mattis går igenom alltifrån kastspjut till drönare, men även en hel del rönnbärsfilosofi om hur de civilas avstånd till krigets verklighet går längre och närmare beroende på teknologisk nivå. Det här ÄR lite flummigt. Per beskriver å sin sida krutvapnens rise to fame, men även en hel del krigspsykologi och sin egen syn på Instagramvåldsutövning.


  Dessutom: en dyster Mattis, avstånd och ”avstånd”, närhet kontra upplevd närhet, krutvapen och riddare på samma gång, apokalyps via knapptryckningar, öppna frågor om drönarkriget, avtrubbning, kastade stenar och mycket mer.


  Beställ vår bok här: https://linktr.ee/Bookmarkforlag


  Avsnittet börjar: 06:58

  Get bonus content on Patreon

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I vårt mest uppbyggliga avsnitt hittills reder vi – på vår arbetsgivare Joel Forsséns begäran – ut hur du på bästa sätt ska göra för att bygga ett flygfält på en öde ö i Stilla havet under andra världskriget. Det här är ovärderlig kunskap om du någon gång skulle befinna dig i den situationen.


  Mattis är den som sätter sig i bulldozern den här gången och beskriver därmed glatt hur amerikanerna begick lustmord på moder jord när de förvandlade olika orörda tropiska öar – fyllda med förmodligen utrotningshotade djur- och växtarter – till platser lämpade för industriell krigföring. Pers roll blir den här gången att INTE bli förvånad över någonting som avser amerikansk logistisk förmåga; för vad är ens poängen vid det här laget? 


  Stort tack till Joel! Detta är hans personliga expressavsnitt.


  Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktstyrka.


  Avsnittet börjar: 03:06

  Get bonus content on Patreon

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I vårt kärvaste avsnitt hittills beskriver vi – på vår Patreon Stefan Peterssons begäran – estniska frihetskriget. Detta utkämpades mot f.f.a. Sovjetunionen, så 300-stämningen är påtaglig.


  Per är den som slåss för självständigheten den här gången och beskriver vällustigt hur ett mikroskopiskt land med en befolkning på fyra personer och två kor lyckades hävda sig mot FAKKING Sovjetunionen. Det här inbegriper bl.a. bondeuppbåd beväpnade med högafflar. På 1900-talet. Mattis behöver inte göra så mycket annat den här gången än att sola sig i estnisk kärvhet.


  Stort tack till Stefan! Detta är hans personliga expressavsnitt.


  Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktsstyrka via länken nedan.


  Avsnittet börjar: 02:58

  Get bonus content on Patreon

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I vårt mest förbindande (jag börjar får slut på de här) avsnitt hittills så går vi igenom flygsamband och samband med flygare. Detta utifrån att vi kan ABSOLUT ingenting om dels flyg, dels samband. Kul va?


  Mattis inleder med att gå igenom flygsambandets utveckling från första världskriget till Vietnamkriget; dvs. en förändringsprocess som tar oss från röksignaler till faktiskt fungerande radio på typ alla nivåer. Per tycker att det där med röstmeddelanden är ”så 1900-tal” och ger sig på en längre utläggning om framtiden, vilket typ får honom att beskriva en HoI 4-match på easy genomförd med färgglada emojis.


  Dessutom: Centralkalkylator 37, samband med piloter via telefon, saker japanska armén fann tråkigt, ”konstant” vådabekämpning, allt snusk som Jens Stoltenberg har gömt i ”Semesterbilder 2004”, piloter på Tinder, Pers Apple-ljud, Mattis imitation av en pilot, jättemånga förkortningar, förmodligen ett otal missuppfattningar och mycket mer!


  Avsnittet börjar: 05:13

  Get bonus content on Patreon

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I vårt mest förvirrande avsnitt hittills beskriver vi – på vår Patreon Magnus Ellströms begäran – slaget vid Jankov 1645. Hoppas du kan hålla koll på flanker.


  Mattis är den som griper tyglarna den här gången och beskriver detta EXTREMT röriga slag med dess myriad av flankeringar, kringgående rörelser, kollapser och annat som på något sätt slutar i en svensk dunderseger. Pers roll är den här gången att oroa sig för Lennarts fru Beata som under några ögonblick faktiskt tillfångatogs av de kätterska papisterna. 


  Stort tack till Magnus! Detta är hans personliga expressavsnitt. Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktsstyrka genom att klicka på länken nedan.


  Avsnittet börjar: 02:00

  Get bonus content on Patreon

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I vårt mest ninjiga avsnitt hittills så går vi igenom Đặc công – Nordvietnams specialförband – och deras trolla med knäna-operationer under Vietnamkriget. Om du funderat på att fakka med Vietnam bör du efter detta avsnitt tänka om.


  Mattis inleder med att gå igenom en slags förbandshistorik utifrån manskap, beväpning, utbildning och annat som låter astrist. Eftersom det är Vietnam vi talar om översätts detta dock bäst till ”politiskt övertygade soldater”, ”buntladdningar fyllda med tårgas” och ”så framrycker du över torra löv ljudlöst”. Per genomför å sin sida en fallstudie av anfallet mot Lima Site 85. Anfallet föregicks av alla förberedelser och en osannolik marsch genom bergsdjungel samt verkställdes via specialförbandsoperatörer som gav sig på radartekniker. Löpande konstaterar de tu att allt som sägs i avsnittet förmodligen är ren kommunistpropaganda.


  Dessutom: en orimligt lång utläggning om Lejonkungen, Mattis drar ner stämningen, tips och trix för att ta sig igenom taggtråd, A-team genomför kurvstrid med automatkarbiner, Đặc công allierar sig med amerikanska flygvapnet, otroliga mängder sprängämnen, Far Cry 2 som militär verksamhet och mycket mer!


  Beställ dina biljetter till livepodden/bokreleasen här: https://www.tickster.com/sv/events/fygn3xut8puztbj/2024-04-19/krigshistoriepodden-rysslands-militara-fuck-ups


  Avsnittet börjar: 11:35

  Get bonus content on Patreon

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I vårt mest Hornblower-inspirerade avsnitt hittills går vi – på vår arbetsgivare Eriks begäran – igenom Thomas Cochrane; en brittisk, sjöburen frifräsare tillika excentrisk gentleman.


  Per håller i rodret den här gången och beger sig tillsammans med Tompa ut på de sju haven. Resan för oss från de brittiska öarna, till Chile, Brasilien och till sist till Grekland. På vägen hinner Cochrane göra så många pojkboksfnoskigheter att Per till slut övertygas om att han bara var en litterär karaktär som via trolldom råkade bryta igenom tid- och rumsvägen och på så vis äntra verkligheten. Har Mattis någon roll i detta? Nej! Han vet nämligen ingenting om ämnet, så det närmsta man kommer en roll är att han lär sig saker.


  Stort tack till Erik! Detta är hans personliga expressavsnitt.


  Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktsstyrka.


  Avsnittet börjar: 2:03

  Get bonus content on Patreon

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I vårt mest perplexa avsnitt hittills berättar vi – på vår Patreon Patrick Eliassons begäran – om slaget om Attu och ”slaget” om Kiska. Äntligen tar vi oss till Stillahavskrigets norra krigsskådeplats!


  Mattis är den som förr majoriteten av talan den här gången och beskriver en av krigets mer absurda fälttåg. Absurditeten har sin grund i att amerikanerna svalt och dog av kyla, medan japanerna var väl utrustade och (relativt) välnärda. Allt ovan skedde på Aleuterna – en ögrupp som ligger väster om fakking Alaska! Pers roll är den här gången att häpna över allt vansinne som fälttåget erbjöd, inklusive en japansk sjömina som gjorde bättre ifrån sig än de flesta infanteribataljoner.


  Stort tack till Patrick! Detta är hans personliga expressavsnitt.


  Vill du också ha ett personligt expressavsnitt? Bli då vår patreon på tier Gustav II Adolfs livvaktsstyrka.


  Avsnittet börjar: 01:41

  Get bonus content on Patreon

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I vårt mest/minst killmysiga avsnitt så beskriver vi MACV-SOG; dvs. USA:s absolut hemligaste förband under Vietnamkriget och den herrarnas fria åkning som var dess verksamhet. Slutsatsen är typ att Call of Duty: Black Ops är en dokumentär.


  Mattis roll är att via en överdos av killmys beskriva SOG:s organisation, beväpning, uppgifter och uppdrag; men inte minst att gå igenom de prilliga kufar som utgjorde manskapet (allihopa hette saker i stil med ”Mad Dog” och samtliga var typ en lite mer hardcore version av Rambo). Per berättar å sin sida om hur SOG skilde sig från andra specialförband vid tiden, men även om den Dr. Snuggles-verkstad som var SOG:s avdelning för psykologisk krigföring. De sista tio minuterna avsätts åt killmyskätteri där de tu avslöjar att förbandet nog inte var så verkningsfullt som man kan tro.


  Dessutom: en faktisk Bolt Pistol, förvånade getter, SOG:s RUT-jobb, nordvietnamesiska ninjor, extremt många psykologiska steg för att nå en oklar psyops-effekt, excentriska – inte fullt så ”gentle” – gentlemän, Mattis löpande imitationer av ”tuffa” amerikaner, sympati för djävulen, armborst och mycket mer!


  Avsnittet börjar: 10:24

  Get bonus content on Patreon

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.