Mali Podcasts
-
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1 Morgon samlade som podd.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Pretoria onsdag.
Bara häromdagen var herr Lavrov på besök här i staden. Jag talar om den ryske utrikesministern Sergej Lavrov som togs emot av sin sydafrikanska kollega Naledi Pandor. Besöket beskrevs som mycket vänskapligt med idel glada miner. Det väckte inga större reaktioner, en liten demonstration med mest ukrainare hölls i stan. Inte mer. Sydafrika, som har vägrat att fördöma Rysslands invasion av Ukraina, har också avstått från att rösta för flera olika resolutioner i FN som går emot Ryssland.
Senare i februari kommer det också hållas en stor marinövning utanför de sydafrikanska vattnen med fartyg från Kina och Ryssland. Möjliga förklaringar som anges är att ANC känner sig positivt inställt till Sovjetunionen, som en gång hjälpte befrielserörelsen, och där ser man Ryssland som en direkt arvtagare, och liksom glömmer att Ukraina också var en del av Sovjet. Andra cyniker pekar på det faktum att en rysk oligark gett ganska mycket pengar till ANC, ett parti i finansiell kris. Men det är inte bara Sydafrika som sticker ut här. Ryssland är populärt på många håll i Afrika.
Särskilt den fransktalande delen. Jag har under mina resor där insett att det alltid funnits aversioner mot den gamla kolonialmakten Frankrike, det har bara varierat över tid. Nu är den skyhög, och en del menar att det beror på en medveten påverkanskampanj från Ryssland, som skickligt spelat på de antikoloniala känslorna. Vid demonstrationer i Burkina Fasos huvudstad mot Frankrike dök det plötsligt upp en mängd ryska flaggor. En del undrade: var kom de ifrån? Ryska flaggor har det inte direkt drällt av där.
Malis militärdiktator Assimi Goita drev ut de franska förband som var där för att bekämpa islamistiska terrorgrupper, och ersatte det med Wagnergruppen. Nu pekar alltmer på att Burkina Faso går samma väg. Men Wagnergruppen har visat sig vara helt hänsynslös i Mali och Centralafrikanska republiken, där den också finns sen flera år. Och i Malis fall har hotet från islamisterna inte blivit mindre, snarare värre. Hur resonerar då den 35-årige Ibrahim Traoré, den unge kaptenen som tog makten i Burkina Faso förra året, har inte sett det här?
Jag tror det finns en genuin vilja att bryta med koloniallandet, visa sitt oberoende, men jag tror också att det finns nåt annat. Den lockande tanken att Wagner är en quick fix. En snabb lösning. Mot ett gruvkontrakt eller nåt liknande, är den beredd att kliva in direkt. Men problemet med snabba lösningar är att det sällan är det, och kanske snarare motverkar sitt eget syfte, särskilt på längre sikt. Men uppenbarligen lockar det. Frågan är vem som står näst på tur att bli Ryssland nya kompis på kontinenten? Elfenbenskusten, Senegal? Vem vet?
Richard Myrenberg Pretoria
[email protected] -
Innan podden lämnar Mali tar jag i det här avsnittet upp två anklagelser om plagiat som riktats mot Disney. Den första och mer skakiga av dom två hävdar att Disney har lånat stora delar av Malis nationalepos ”The Epic of Sundiata” i skapandet av handlingen i supersuccén ”Lejonkungen”.
Den andra handlar om en av filmens signaturlåtar, ”The Lion Sleeps Tonight”, eller ”Mitt i djungeln” som den heter på svenska. Originalversionen skrevs 1939 av en sydafrikansk man vid namn Solomon Linda, som fick några ören i betalt för inspelningen och dog urfattig, samtidigt som amerikanska tolkningar av hans låt drog in miljonbelopp.
Avsnittet tar upp kampen mot Disney som hans döttrar har fört för att få tillgång till utebliven royalty samt Solomon Lindas namn erkänt som originalkompositör.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Insatsen i Mali beskrivs som en av de farligaste i modern tid. Nu åker soldaterna hem - och Sverige stänger dörren till insatsförsvaret.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under flera år var en av försvarets viktigaste uppgifter att skydda Sverige i utlandet, och skaffa allierade i samma veva.
Det var en av poängerna med insatsen i Afghanistan och nu senast i Mali i Västafrika. Där har Sverige deltagit både i FN:s styrka Minusma och i den mer offensiva, fransk-ledda insatsen Task Force Takuba, som bekämpat terrorister i Sahel-regionen.
Ungefär 4 000 svenska soldater har funnits på plats genom åren och även om just de har klarat sig, så har många andra dött i strid.
Slut på strid i Saharas sandDen här vintern packar Sverige ihop insatsen i Mali och det blir samtidigt slutet på en era. Världen förändras snabbt och fokus flyttas från insatsförsvar till försvar på svensk mark.
Mali är ett tydligt exempel där Sverige deltagit i flera internationella samarbeten, bland annat för att visa att vi ställer upp, men också för att få inflytande och skaffa militära bundsförvanter.
– Tittar vi på det säkerhetspolitiskt skulle jag säga att Mali varit väldigt lyckat, säger Lars Wikman, forskare och lärare i militär strategi på Försvarshögskolan.
Men ser man till situationen i Mali, där en militärjunta har makten och situationen snarare har förvärrats, är frågan mer komplex menar Lars Wikman.
– Det är ju väldigt stora målsättningar. Och de lyckades man inte uppfylla, säger han.
Medverkande:
Dennis Löfvenborg, stabschef på K3, som arbetat i Mali under två perioder.
Lars Wikman, forskare och lärare i militär strategi på Försvarshögskolan.
Elin Hellquist, senior analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
Programledare: Bo Torbjörn Ek och Ulrika Bergqvist.
Producent: Karin Hållsten.
Tekniker: Mats Jonsson.
Ljud från Sveriges Radio och Youtube.
-
fter växande spänningar mellan Italien och Frankrike i frågan om båtmigranter i Medelhavet upplockade av Ocean Viking som nekats tillträde i Italien, har Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin tillgripit extremt hård retorik och hänvisat till den italienska regeringen som "Frankrikes fiender", efter det att Italiens nya premiärminister Giorgia Meloni kritiserat Frankrike i förra veckan för dess kolonialväldesfasoner i Mali. Man ska ju inte bli förvånad om det sliter på sammanhållningen i stort inom EU...tråkig historia det där helt enkelt.....och handen på hjärtat...är inte immigrationsfrågan en konsekvens av att andra mer grundläggande samhällsutvecklingsstrukturer inte är adresserade till den omfattning de egentligen borde vara...
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)PATREON: https://patreon.com/defria_se
HEMSIDA: https://defria.seFACEBOOK: https://facebook.com/defria.se
-
fter växande spänningar mellan Italien och Frankrike i frågan om båtmigranter i Medelhavet upplockade av Ocean Viking som nekats tillträde i Italien, har Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin tillgripit extremt hård retorik och hänvisat till den italienska regeringen som "Frankrikes fiender", efter det att Italiens nya premiärminister Giorgia Meloni kritiserat Frankrike i förra veckan för dess kolonialväldesfasoner i Mali. Man ska ju inte bli förvånad om det sliter på sammanhållningen i stort inom EU...tråkig historia det där helt enkelt.. ...och handen på hjärtat...är inte immigrationsfrågan en konsekvens av att andra mer grundläggande samhällsutvecklingsstrukturer inte är adresserade till den omfattning de egentligen borde vara... De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se
-
I takt med att temperaturen stiger i sommarvärmen så gör den även så runt MFFs värvningsfönster.
I dagens avsnitt går vi igenom Derbyvinsten mot Helsingborg. Sedan tar vi oss ann Sillyfönstret, rykten in och givetvis vårt senaste tillskott från Mali.
Vi avslutar lite snyggt med en förmodad startelva och resultat inför Sundsvall borta.
-
Matpriserna skenar i stora delar av världen till följd av Putins krig i Ukraina. Detta kan leda till nya konflikter, krig och oro i andra delar av världen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Putins anfallskrig har vänt världens blickar mot Ukraina, men det har också fått konsekvenser för andra delar av världen. För ett resultat av Rysslands blockad mot ukrainska hamnar i Odessa i Svarta havet är att priset på spannmål och annan mat stiger kraftigt.
Varför är det så? Ryssland och Ukraina är bland de största spannmålsproducenterna i världen och när deras spannmål inte når marknaden riskerar stora delar av världen att hamna i svält. Andra orsaker till matkrisen som vi ser just nu är torka och ökade priser för bränsle och andra produktionskostnader. Ekonomen Fredrik Wilhelmsson vid Lunds Universitet berättar att priser på spannmål redan var på väg upp innan kriget i Ukraina och att det också finns andra faktorer som gör att priset på mat nu stiger.
Allt detta leder till vad David Beasley, chefen för FN:s livsmedelsprogram, kallat "en perfekt storm". I en intervju med Konflikt varnar David Beasley att i jämförelse med dagens situation kan Syrienkriget komma att framstå som en "picknick" och han berättar hur han försökt sätta press på Rysslands president Vladimir Putin att häva blockaden av hamnarna i Odessa i Ukraina.
För nu tror många att matkrisen också kan leda till andra konflikter i världen. Svält och hunger är viktiga faktorer när det kommer till krig och oroligheter. Caroline Delgado på SIPRI berättar mer om det.
I programmet hör vi röster från Jakobsberg utanför Stockholm där de höga livsmedelspriserna lett till konflikter i familjer där pengarna inte räcker till mat. Vi hör röster från Somalia dit svälten redan har kommit och vi hör om Mali där läget just nu är kritiskt.
I Egypten, en av världens största importörer av spannmål, arbetar regimen för att försöka stävja att de höjda matpriserna ska leda till nya oroligheter. Höga priser på bröd har historiskt lett till våldsamma protester i Egypten och ilska mot höga matpriser var också ett slagord i revolterna över stora delar av Arabvärlden under den Arabiska våren 2011. Oroligheter som sen också ledde fram till blodiga krig i länder som Libyen, Jemen och Syrien. Vår korrespondent Cecilia Uddén rapporterar från Egypten.
Niklas Granholm på FOI berättar om hur världens handel med mat idag sitter ihop som i ett blodomlopp och där kriget i Ukraina nu har orsakat en propp i systemet vilket gör att priserna skenar. Han beskriver också planerna på att göra en militär operation för att stoppa Putins blockad av hamnarna i Odessa i Ukraina och eskortera transportfartygen med spannmål genom Svarta havet.
Så vad kan vi göra för att stävja utvecklingen och skapa mer stabilitet eller är det redan försent och är det en värld med massflykt som nu väntar oss?
Rättelse: I den första version av programmet nämndes en felaktig uppgift om att Egypten är Afrikas folkrikaste land något som inte stämmer. Uppgiften är rättad.
Programledare: Robin Olin
Producent och reporter.
Simon Moser och Anja Sahlberg
-
I veckans avsnitt av Nära Ögat - en true crime podd för mesar:
Johan Gustafsson var på motorcykelresa i Mali när han kidnappades av al-Qaida 2011. Idag berättar vi om hans tid i fångenskap och om hur han satt fängslad i öknen utan någon som helst möjlighet att kommunicera med omvärlden.
Se bilder från dagens fall på våra sociala medier:
Nära Ögat Podd Instagram
Nära Ögat Podd Facebook
Du hittar Nära Ögat - en true crime podd för mesar på de vanligaste plattormarna för poddar ex Acast, Spotify, Apple Podcaster etc.
Skapad av Alexandra Kentsdottir och Amelia Ingman.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Aftonbladets Erik Niva hamnar mitt i sin journalistkarriärs största dramatik när han 2010 åker till Angola för att bevaka de Afrikanska Mästerskapen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Aftonbladets Erik Niva till slut fått visumtillstånd för att åka till Angola och bevaka de Afrikanska mästerskapen 2010 anar han inte vilket äventyr som väntar honom. Dagen innan öppningsmatchen mellan hemmalaget och Mali nås han av nyheten att en terrorattack har skett.
Programledare, producent: Richard Henriksson.Producent, mixning: Martin Marhlo.
Slutmix: Patrik Falck.
Exekutiv producent: Ulla Svensson.
Arkivljud: BBC, Eurosport, TPA
Det här är podden som berättar om allt från känslan i spelartunneln sekunderna innan matchen börjar, till spelarnas olika ritualer för att få turen på sin sida. Nytt avsnitt släpps varannan måndag.
-
Patrik Oksanen tillsammans med Diana Janse, f.d. ambassadör till Mali och senior fellow på Frivärld och Emanuel Örtengren, tillförordnad chef på Frivärld tar ett helhetsgrepp kring Rysslands invasionskrig mot Ukraina. De diskuterar konsekvenserna för svensk utrikes- och försvarspolitik och möjligheterna att Sverige och Finland nu går med i NATO.
Avsnittet spelades in fredagen den 11 mars.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nyligen dödades IS högste ledare i en amerikansk räd. Men tre år efter att kalifatet krossades så utför terrorsekten nya attacker i Irak, Syrien och Afrika. Hör varför IS ännu är en farlig maktfaktor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I januari 2022 gick terrorgruppen IS till plötsligt angrepp mot ett fängelse i staden Hassakah i Syrien, med målet att släppa ut IS-anhängare. Det blev en flera dagar lång strid mellan IS och kurdledda styrkor som fick stöd från amerikanskt stridsflyg och amerikanska soldater. Unga pojkar som varit barnsoldater för IS togs som gisslan. Hundratals personer dödades i striderna. Det här var en av de största och mest avancerade attackerna sen IS förlorade sitt sista fäste i Syrien för tre år sen. IS-anhängare världen över jublade. Också i grannlandet Irak har IS dödat polismän, soldater och andra som ses som fiender och förrädare av terrorgruppen.
Ledarna har dödats men IS fortsätter attackeraI februari 2022 gjorde amerikanska specialstyrkor en nattlig räd mot ett hus i Idlib i Syrien och dödade Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi – mannen som pekats ut som IS ledare. 2019 dödades terrorgruppens mest kände ledare Abu Bakr al-Baghadi i en liknande operation i samma område. Men trots att de högsta ledarna eliminerats så går det inte att räkna ut IS. Terrorgruppen fortsätter nästan dagligen att angripa mål i till exempel Syrien, Irak och delar av Afrika.
Terrorgruppen IS expanderar i AfrikaAfrika pekas ut som ett av de områden i världen där IS nu utökar sin makt.
IS-anknutna grupper har legat bakom terrordåd och försöker även kontrollera landområden bland annat i Västafrika. Lokala jihadistgrupper har svurit lojalitet till IS. Mali, där det finns svensk militär på plats har stora problem med jihadister, och så långt söderut som Mocambique finns det uppgifter om IS-kontakter. P1:s Mellanösternpodd beskriver IS globala strategi och varför gruppen fortfarande är ett hot.Programledare: Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondent
Introduktion: Johar Bendjelloul
Medverkande: Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent och Richard Myrenberg, Afrikakorrespondent
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Brady Juvier
-
Nyligen dödades IS högste ledare i en amerikansk räd. Men tre år efter att kalifatet krossades så utför terrorsekten nya attacker i Irak, Syrien och Afrika. Hör varför IS ännu är en farlig maktfaktor. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. I januari 2022 gick terrorgruppen IS till plötsligt angrepp mot ett fängelse i staden Hassakah i Syrien, med målet att släppa ut IS-anhängare. Det blev en flera dagar lång strid mellan IS och kurdledda styrkor som fick stöd från amerikanskt stridsflyg och amerikanska soldater. Unga pojkar som varit barnsoldater för IS togs som gisslan. Hundratals personer dödades i striderna. Det här var en av de största och mest avancerade attackerna sen IS förlorade sitt sista fäste i Syrien för tre år sen. IS-anhängare världen över jublade. Också i grannlandet Irak har IS dödat polismän, soldater och andra som ses som fiender och förrädare av terrorgruppen.Ledarna har dödats men IS fortsätter attackeraI februari 2022 gjorde amerikanska specialstyrkor en nattlig räd mot ett hus i Idlib i Syrien och dödade Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi – mannen som pekats ut som IS ledare. 2019 dödades terrorgruppens mest kände ledare Abu Bakr al-Baghadi i en liknande operation i samma område. Men trots att de högsta ledarna eliminerats så går det inte att räkna ut IS. Terrorgruppen fortsätter nästan dagligen att angripa mål i till exempel Syrien, Irak och delar av Afrika.Terrorgruppen IS expanderar i AfrikaAfrika pekas ut som ett av de områden i världen där IS nu utökar sin makt.IS-anknutna grupper har legat bakom terrordåd och försöker även kontrollera landområden bland annat i Västafrika. Lokala jihadistgrupper har svurit lojalitet till IS. Mali, där det finns svensk militär på plats har stora problem med jihadister, och så långt söderut som Mocambique finns det uppgifter om IS-kontakter. P1:s Mellanösternpodd beskriver IS globala strategi och varför gruppen fortfarande är ett hot.Programledare: Johan Mathias Sommarström, MellanösternkorrespondentIntroduktion: Johar BendjelloulMedverkande: Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent och Richard Myrenberg, AfrikakorrespondentProducent: Katja MagnussonTekniker: Brady Juvier
-
I det här avsnittet samtalar Emanuel Örtengren med senior fellow Diana Janse, f.d. ambassadör till Mali och Lars Fredén. Lars var Sveriges ambassadör i Peking mellan 2010 - 2016, Baltikumrådgivare till statsminister Carl Bildt under de kritiska åren då Baltikum återfick sin självständighet och så har han tjänstgjort i Ryssland och Lettland bland mycket annat. Säkerhetsrådet tar sig an Kina. Vad är det som motiverar det kinesiska kommunistpartiet och hur bör västs hållning gentemot draken i öst se ut?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ny säsong, ny spelare och nytt avsnitt. Men samma podd. Jens och Böna träffar nyförvärvet Ousmane Diawara som pratar om uppväxten i Mali, att börjar spela fotboll som 15-åring och att hantera en omgivning som egentligen ställer för höga krav på en. Men också drömmen om att kunna livnära sin familj på fotbollen, hur han ska klara av den fysiska omställningen till Superettanspel och vem som egentligen är snabbast i laget; Ousmane eller Philip Andersson.
Heja BoIS!
-
Risken för ett ryskt invasionskrig mot Ukraina är stor. Patrik samlar sitt Säkerhetsråd och samtalar i detta avsnitt med Anders Åslund, senior fellow på Frivärld, Diana Janse, Sveriges f.d. ambassadör till Mali och Emanuel Örtengren, tillförordnad chef för Frivärld. De diskuterar bland annat västs försök att avskräcka Ryssland från att förnya offensiven mot Ukraina genom sanktioner och vad Sverige egentligen uppnår med sin militära närvaro i Mali.
Prenumerera gärna, så att du inte missar när vi lägger ut nästa avsnitt!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Visa fler