Sandra Pettersson Podcasts
-
En galen snickare tar över en hockeyklubb som just ramlat ner i division 2. Klubben saknar både spelare och tränare men den nya ordföranden har storslagna visioner. Han skapar på kort tid hockeyhysteri i Malmö och irritation i övriga Sverige. På några få år tar han klubben från division 2 och konkurshot till SM-guld.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det här är berättelsen om byggentreprenören Percy Nilssons köpelag, den fula ankungen som riskerade svensk ishockeys framtid och blev hatad av hela hockey-Sverige.
Ett program av Martin Marhlo och Fredrik Zander, våren 2022.
Medverkande:
Percy Nilsson, byggentreprenör och tidigare ordförande i MIF.
Timo Lahtinen, tränare i MIF 1989–1994.
Mats Lusth, fd landslagsback och lagkapten MIF.
Micke Johansson, polis och MIF-supporter.
Tommy Boustedt, SM-guldtränare och fd generalsekreterare Svenska Ishockeyförbundet.Arkivljud: Sveriges Radio och SVT.
Slutmix Sandra Pettersson
-
Hör också krönika av Katarina Barrling, panelen, satir med Public Service och kåseri av Emil Jensen
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Timme 1:
Spänd stämning, men pågår egentligen samtal fortfarande mellan Ryssland och väst?
Händelserna som ledde fram till dagens läge i Ukraina
Allt ska få sin feedback
Krönika av Katarina Barrling
Panelen med Olov Abrahamsson, Susanna Nyström och Maria Ludvigsson
Timme 2:
Vem bär ansvaret? Coronakommissionens rapport väntas snart
Prinsar i blåsväder i brittiska kungahuset
Public Service
Peking avslutar OS - tillbakablick
Panel om 100 år sedan rasbiologiska institutet grundades
Kåseri av Emil Jensen
Programledare: Jesper Lindau
Producenter: Luise Steinberger och Anna Pandolfi
Tekniker: Sandra Pettersson -
Tusentals migrantarbetare tros ha omkommit vid arbetet med att bygga de nya arenorna inför VM i fotboll. Hör om mutorna, kontrakten och korruptionsanklagelserna inför att lilla Qatar fick fotbolls-VM.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Qatar år 2010 utsågs till värdland för fotbolls-VM 2022 blev många förvånade eftersom landet var en nästan okänd fotbollsnation. Men bakom beslutet låg en väl utförd kampanj från kungadömet där stenrika Qatar gjorde enorma och strategiska investeringar i bland annat Frankrike. I stort sett alla de personer inom internationella fotbollsförbundet FIFA som fattade beslutet blev senare misstänkta för korruption och några har i efterhand sagt att de ångrar att Qatar får anordna VM. Flera personer i FIFAs ledning fick avgå i spåren av skandalen.
Döda arbetare vid bygget av arenor till fotbolls-VMInför fotbolls-VM har Qatar byggt ett antal extraordinära arenor och ett nytt tunnelbanesystem. Enligt undersökningar från tidningen the Guardian har minst 6500 arbetare omkommit i byggarbetet. Människorättsorganisationer kritiserar bristen på rättigheter för utländska arbetare i det så kallade kafalasystemet som ses som en form av modernt slaveri i Gulfstaterna. Myndigheterna i Qatar hävdar däremot att arbetsvillkoren förbättrats.
Lilleputtlandet Qatar är diplomatisk stormaktTrots att Qatar är ett litet land så har kungadömet stor makt. Qatar har lett förhandlingar med talibanerna i Afghanistan, med Hamas i Gaza och har samtidigt goda relationer till både USA och Iran. Genom Tv-kanalen al-Jazeera som ägs av Qatar har landet ytterligare stärkt sitt inflytande världen över. Under den förre ledaren Hamad bin Khalifa al-Thanis styre blev Qatar det rikaste landet i världen i förhållande till folkmängden. Qatar har enorma fyndigheter av naturgas och olja vilket lagt grunden till landets rikedomar. Landet har exklusiva shoppingvanor, till exempel har Qatar via sin investeringsfond köpt varuhuset Harrods i London samt världens då dyraste konstverk, Kortspelarna av Cézanne.
Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter, Richard Henriksson, fotbollsexpert Radiosporten
Programledare: Johar Bendjelloul
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Sandra Pettersson
-
Tusentals migrantarbetare tros ha omkommit vid arbetet med att bygga de nya arenorna inför VM i fotboll. Hör om mutorna, kontrakten och korruptionsanklagelserna inför att lilla Qatar fick fotbolls-VM. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. När Qatar år 2010 utsågs till värdland för fotbolls-VM 2022 blev många förvånade eftersom landet var en nästan okänd fotbollsnation. Men bakom beslutet låg en väl utförd kampanj från kungadömet där stenrika Qatar gjorde enorma och strategiska investeringar i bland annat Frankrike. I stort sett alla de personer inom internationella fotbollsförbundet FIFA som fattade beslutet blev senare misstänkta för korruption och några har i efterhand sagt att de ångrar att Qatar får anordna VM. Flera personer i FIFAs ledning fick avgå i spåren av skandalen.Döda arbetare vid bygget av arenor till fotbolls-VMInför fotbolls-VM har Qatar byggt ett antal extraordinära arenor och ett nytt tunnelbanesystem. Enligt undersökningar från tidningen the Guardian har minst 6500 arbetare omkommit i byggarbetet. Människorättsorganisationer kritiserar bristen på rättigheter för utländska arbetare i det så kallade kafalasystemet som ses som en form av modernt slaveri i Gulfstaterna. Myndigheterna i Qatar hävdar däremot att arbetsvillkoren förbättrats.Lilleputtlandet Qatar är diplomatisk stormaktTrots att Qatar är ett litet land så har kungadömet stor makt. Qatar har lett förhandlingar med talibanerna i Afghanistan, med Hamas i Gaza och har samtidigt goda relationer till både USA och Iran. Genom Tv-kanalen al-Jazeera som ägs av Qatar har landet ytterligare stärkt sitt inflytande världen över. Under den förre ledaren Hamad bin Khalifa al-Thanis styre blev Qatar det rikaste landet i världen i förhållande till folkmängden. Qatar har enorma fyndigheter av naturgas och olja vilket lagt grunden till landets rikedomar. Landet har exklusiva shoppingvanor, till exempel har Qatar via sin investeringsfond köpt varuhuset Harrods i London samt världens då dyraste konstverk, Kortspelarna av Cézanne.Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter, Richard Henriksson, fotbollsexpert RadiosportenProgramledare: Johar BendjelloulProducent: Katja MagnussonTekniker: Sandra Pettersson
-
Prinsessor på flykt från emiren av Dubai, desperata videomeddelanden i husarrest och prinsar som sviker varandra. Hör allt om de rafflande palatsintrigerna som skakar kungafamiljerna i Mellanöstern.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Prinsessan Latifa i Dubai gjorde ett dramatiskt flyktförsök på en vattenskoter men fördes tillbaka till landet med tvång. Hon började smuggla ut hemliga videoklipp om att hon hölls fången av sin familj. En tid senare rymde prinsessan Haya som var gift med Latifas pappa. I centrum för anklagelserna står Mohammed bin Rashid al-Maktoum, härskare i Dubai och en av världens rikaste kungligheter. Efter skilsmässan har emiren tvingats betala enorma summor till sin exfru, OS-ryttaren prinsessan Haya, som hävdar att hon fruktat för sitt och barnens liv. Mohammed bin Rashid al-Maktoum påstår att prinsessan var otrogen och skrev dikten ”du levde, du dog” som uppfattats som ett hot mot prinsessan Haya.
Jordaniens prins släpper inspelningI Jordanien publicerade prins Hamza en video våren 2021 där han anklagade sin halvbror kung Abdullah för att ha satt honom i husarrest i palatset. Det påstods att Hamza skulle ha försökt organisera en statskupp med hjälp från Saudiarabien.
Saudiarabiens härskare manövrerar ut sin kusinI Saudiarabien motade den nuvarande kronprinsen Mohammed bin Salman bort sin äldre kusin Mohammed bin Nayef från makten under förnedrande former. Strax efteråt tvingades den äldre kusinen svära sin trohet till landets härskare Mohammed bin Salman framför rullande TV-kameror.
Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter, Samar Hadrous, Ekot
Programledare: Johar Bendjelloul
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Sandra Pettersson
-
Prinsessor på flykt från emiren av Dubai, desperata videomeddelanden i husarrest och prinsar som sviker varandra. Hör allt om de rafflande palatsintrigerna som skakar kungafamiljerna i Mellanöstern. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Prinsessan Latifa i Dubai gjorde ett dramatiskt flyktförsök på en vattenskoter men fördes tillbaka till landet med tvång. Hon började smuggla ut hemliga videoklipp om att hon hölls fången av sin familj. En tid senare rymde prinsessan Haya som var gift med Latifas pappa. I centrum för anklagelserna står Mohammed bin Rashid al-Maktoum, härskare i Dubai och en av världens rikaste kungligheter. Efter skilsmässan har emiren tvingats betala enorma summor till sin exfru, OS-ryttaren prinsessan Haya, som hävdar att hon fruktat för sitt och barnens liv. Mohammed bin Rashid al-Maktoum påstår att prinsessan var otrogen och skrev dikten ”du levde, du dog” som uppfattats som ett hot mot prinsessan Haya.Jordaniens prins släpper inspelningI Jordanien publicerade prins Hamza en video våren 2021 där han anklagade sin halvbror kung Abdullah för att ha satt honom i husarrest i palatset. Det påstods att Hamza skulle ha försökt organisera en statskupp med hjälp från Saudiarabien.Saudiarabiens härskare manövrerar ut sin kusinI Saudiarabien motade den nuvarande kronprinsen Mohammed bin Salman bort sin äldre kusin Mohammed bin Nayef från makten under förnedrande former. Strax efteråt tvingades den äldre kusinen svära sin trohet till landets härskare Mohammed bin Salman framför rullande TV-kameror.Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter, Samar Hadrous, EkotProgramledare: Johar BendjelloulProducent: Katja MagnussonTekniker: Sandra Pettersson
-
Fredsaktivister och miljökämpar utmanar nu storbolagen på deras egen spelplan. Men går det att förändra världen genom att köpa aktier? Hör riskkapitalisterna, pensionärskrigaren - och finansmannen som bytte sida. Del 2 i vår serie om slaget om kapitalismen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Elisabeth Dahlerus Dahlin, pensionär och miljöaktivist, Agnes Hellström, ordförande i organisationen Svenska Freds, Christer Gardell, riskkapitalist och grundare av aktivistfonden Cevian Capital, Sophie Nachemsson-Ekwall, civilekonom och forskare på Handelshögskolan, Marco Taricco, grundare av aktivistfonden Bluebell Capital, Jacob König, projektledare på Fair Finance Guide.
Programledare: Robin Olin
Producent: Lotten CollinTekniker: Sandra Pettersson
-
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman hyllades för reformer som att låta kvinnor köra bil. Men efter styckmordet på journalisten Jamal Khashoggi pekas prinsen ut som den som godkänt mordplanen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Historien om den 36-årige saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman, ofta kallad MBS. Om palatsintriger och maktspel. För att nå makten lät han avsätta sin kusin och låste in flera hundra prinsar och andra makthavare på lyxhotellet Ritz-Carlton. Mohammed bin Salman har kallats för en visionär drömprins som tillåtit konserter och förbättrat villkoren för landets kvinnor. Men hans rykte svärtades efter det brutala styckmordet på journalisten Jamal Khashoggi inne på Saudiarabiens konsulat där spåren pekar direkt mot kronprinsen. Numera sägs det också att initialerna MBS står för "Mister Bone Saw", en hänvisning till verktyget som användes vid mordet. Prinsen själv förnekar att han skulle ha beordrat mordet.
Om Mohammed bin Salman:Född 1985 i Jeddah.
Utsågs till försvarsminister och vice kronprins när hans far blev kung.
Manövrerade ut sin kusin Mohammed bin Nayef som var kronprins tidigare.
Gift med prinsessan Sarah Bint Mashour och har fyra barn.
Har lanserat en plan för hur Saudiarabien ska förändras till år 2030.
Fick hård kritik internationellt efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi.
Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondenter
Programledare: Johar Bendjelloul
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Sandra Pettersson
-
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman hyllades för reformer som att låta kvinnor köra bil. Men efter styckmordet på journalisten Jamal Khashoggi pekas prinsen ut som den som godkänt mordplanen. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Historien om den 36-årige saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman, ofta kallad MBS. Om palatsintriger och maktspel. För att nå makten lät han avsätta sin kusin och låste in flera hundra prinsar och andra makthavare på lyxhotellet Ritz-Carlton. Mohammed bin Salman har kallats för en visionär drömprins som tillåtit konserter och förbättrat villkoren för landets kvinnor. Men hans rykte svärtades efter det brutala styckmordet på journalisten Jamal Khashoggi inne på Saudiarabiens konsulat där spåren pekar direkt mot kronprinsen. Numera sägs det också att initialerna MBS står för "Mister Bone Saw", en hänvisning till verktyget som användes vid mordet. Prinsen själv förnekar att han skulle ha beordrat mordet. Om Mohammed bin Salman: Född 1985 i Jeddah. Utsågs till försvarsminister och vice kronprins när hans far blev kung. Manövrerade ut sin kusin Mohammed bin Nayef som var kronprins tidigare. Gift med prinsessan Sarah Bint Mashour och har fyra barn. Har lanserat en plan för hur Saudiarabien ska förändras till år 2030. Fick hård kritik internationellt efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondenter Programledare: Johar Bendjelloul Producent: Katja Magnusson Tekniker: Sandra Pettersson
-
USApodden special: 20 år sedan terrorattackerna 11/9 2001.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, Washingtonkorrespondent, Roger Wilson, New York-korrespondent, Anders Ask, tidigare New York-korrespondent, Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent, Magda Gad, Mellanösternkorrespondent för Expressen, Jan Hallenberg, USA-expert på Utrikespolitiska institutet och Pierre Schori, tidigare FN-ambassadör.
Sändes direkt i P1 11/9 2021.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Sandra Pettersson
USApodden
[email protected] -
Den kontroversiella abortlagen i Texas vållar stor debatt. Är detta abortmotståndets största genombrott i USA?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, Washingtonkorrespondent och Roger Wilson, New York-korrespondent.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Sandra Pettersson
USApodden
[email protected] -
Hur gick det med Brexit-processen och människorna bakom den? Tre premiärministrar har kommit och gått, David Cameron, Theresa May och Boris Johnsson. Och hur gick det för dom som gav råd i kulisserna?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Susanne Palme, EU-kommentator, Daniel Alling, Londonkorrespondent.
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Lena Bejerot
Tekniker: Sandra Pettersson
-
Vad hände egentligen på säkerhetslaboratoriet i Wuhan? Det som på ytan ser ut som ett stormaktsspel döljer en djupare konflikt som delar forskarvärlden: Frågan om vad man ska få göra med ett virus.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Richard Ebright, molekylärbiolog och professor vid Rutgers-universitetet i New Jersey, Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, Per Wikström och Johanna Thelaus, forskare vid Totalförsvarets Forskningsinstitut FOI:s säkerhetslaboratorium i Umeå, Branka Horvat, mikrobiolog och immunolog vid det franska forskningsinstitutet INSERM i Lyon och Kanta Subbarao, chef på WHO:s influensa-center i Melbourne.
Programledare: Ivar Ekman [email protected]
Producent: Lotten Collin [email protected]
Reportrar: Anja Sahlberg och Björn Djurberg
Tekniker: Sandra Pettersson
-
Krisen i Texas har försatt Ted Cruz i blåsväder. Nu tvingas han till klassisk politisk skademinimering. Vi pratar också om Bidens hinder i senaten och Trumps deklarationer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Roger Wilson, New York-korrespondent och Fernando Arias, tidigare New York-korrespondent.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Sandra Pettersson
USApodden
[email protected] -
Den sittande presidenten får massiv kritik efter stormningen av kongressen. Kommer han att avsättas innan den 20:e januari?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Fernando Arias, New York-korrespondent och Anders Ask, utrikesredaktör på Ekot.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Sandra Pettersson
USApodden
[email protected] - Visa fler