Gaza Podcasts

  • Utrikeskrönikan 2 februari 2023.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Gaza, torsdag.

    Här har jordgubbarna just mognat och de är faktiskt nästan lika goda som svenska jordgubbar trots att de är stora som plommon.

    Jag står och pratar med en tonårig jordgubbsförsäljare som staplat de röda bären till en liten pyramid när jag får ett meddelande från en släkting i Sverige, och sen ett till från en god vän, och ett till. Alla med ungefär samma fråga: Hur är det att vara i Gaza med all ilska mot Sverige?

    Jag tittar misstänksamt på pojken som säljer jordgubbar, men han har inte ens hört talas om Koranbränningen. En 30-årig man i stickad yllepullover svarar reflexmässigt: ”Svenskar är världens bästa folk”.

    ”Jag trodde alla hatade oss”, invänder jag, och då säger han: ”Ja, alltså jo, alla muslimer är arga och besvikna, vi trodde inte detta om Sverige, att regeringen försvarar koranbränning och tillåter att miljontals muslimer blir sårade, det var hemskt att se bilderna på Facebook”, säger han.

    Men på ett café möter jag en ung kvinna som tycker att Gazabor har värre problem än en koranbränning – människor dör här, säger hon, och närsomhelst kan det bli krig, vi kan inte haka upp oss på vad en extremist gjort, och förresten så tror jag inte att vår Gud och vår koran behöver försvaras, även om jag mår illa av det ni gjort.

    Jag söker upp en talesperson för Hamas som säger: ”Inbilla dig inte att vi inte är heligt förbannade och förnedrade bara för att ingen reagerar starkt här”.

    När jag försöker föreställa mig hotbilden mot Sverige, blir jag påmind om klyftan mellan sociala medier och den så kallade verkligheten. Vi journalister beskylls ofta för att göra Twitter till verklighetens sanningsorakel. Och se – en saudisk twittrare fick 58 000 uppskattande kommentarer när han skrev att den demokrati som kränker det heliga, ja den demokratin kan ni stoppa upp i arslet – eller ännu hellre drottningens röv. Tusentals följare gillade påståendet att Sverige är antimuslimskt men gömmer sig bakom en banderoll som kallas yttrandefrihet och på sociala medier är det nu många som återknyter till kampanjerna mot socialtjänsten i Sverige där muslimska barn påstås ha kidnappats, tvingats äta griskött och fått homosexuella fosterföräldrar.

    Den unge jordgubbsförsäljaren i Gaza vinglar till när det börjar dåna koranrecitation ur butiken bredvid oss där man kan köpa badtofflor. Butiksägaren berättar att han kan stora delar av Koranen utantill och anser att Koranen som nedsänts av Gud, är okränkbar. Ändå säger han till mig: ”Vi muslimer kan ju inte låta vår syn på Sverige styras av en enskild extremist som bränner koranen, det vore ju som om ni i Sverige skulle låta er syn på alla muslimer styras av en IS-terrorists brott”.

    ”Mm just det”, sa jag och begravde blicken i jordgubbsfatet.

    Cecilia Uddén, Gaza
    [email protected]

  • Utrikeskrönika 26 januari 2023.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Här är Gaza måndag.

    Nu har de möblerat om igen hemma hos skräddaren. Den rosa soffan som ett tag stod i köket har flyttats tillbaka till det salongslika vardagsrummet - ett sånt där rum som i torp förr i tiden kallades salen och där man egentligen inte vistades annat än under husförhör eller finfrämmande. En av svärdöttrarna viskar till mig att skräddarens fru vänder upp och ner på huset minst varannan månad och ryter ut order om vart möblerna - som hon själv aldrig hjälper till att lyfta - ska flyttas.

    Ja man behöver ju lite omväxling, säger matriarken skräddarhustrun, som blivit både högljuddare och mer omfångsrik sen första gången jag träffade henne för mer än 25 år sedan när jag intervjuade hennes man om Yasser Arafats kostym. När jag ser den rosa soffan minns jag Minnie, en kvinna i Alabama i USA , hon var gift med en försupen bluessångare och hon möblerade också om hela tiden på det trånga utrymmet i det minimala huset med rosa väggar medan maken satt på krogen.

    Sen kommer jag in på hotellet, jo det finns hotell i Gaza, och mitt ligger mittemot en moské vid Medelhavet även om kvinnor absolut inte badar här annat än med heltäckande långklänningar och hijab och på själva cornishen kör inga sportbilar utan åsnekärror, men när jag kom in här hade de flyttat receptionsdisken, till synes helt utan anledning. Lite förändring, fint va? sa de, trots att allt blivit mer opraktiskt eftersom personalen inte längre kunde se vem som var på väg in i hotellet.

    Sen drack jag kaffe med en Gazajournalist som berättade att hemma hos honom hade alla sex familjemedlemmar bytt sovrum med varandra för omväxlings skull. Och det är bra rent psykologiskt, sa han, att känna att något förändras.

    Men han visste förstås att han lurade sig själv och att inga ommöbleringar kan göra att vyerna vidgas i det som kallas världens största utomhusfängelse Gaza. Möbelflytt ersätter inte utebliven förändring. I 16 år har Gaza varit stängt, belägrat, och styrt av Hamas. Ytterst ytterst få människor får tillstånd att resa härifrån och en man beklagade för mig att det enda tillåtna sätt för oss att få utlopp för vår frustration är att till exempel delta i sånt som det groteska firandet av den blodiga attacken där sju israeler sköts ihjäl utanför en synagoga i Jerusalem i fredags.

    Och i den väntande våldsspiralens olidliga förutsägbarhet kanske det är naturligt att reducera sina förväntningar till att flytta en rosa soffa från köket till salen.

    Cecilia Uddén, för P1 Morgon i Gaza
    [email protected]

  • .. Dramaten .

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    غادر أحمد مطر البالغ من العمر 26 سنة فقط غزة قبل ست سنوات، وجاء إلى السويد للمشاركة في بطولة في رياضة الباركور.. أحمد تمكن من مغادرة غزة رغم الحصار، لأنه بالفعل أحد أفضل لاعبي الباركور في العالم.

    التزم أحمد منذ قدومه إلى السويد بالعمل على تدريب رياضة الباركور للشباب، وعمل كمدربٍ لهذه الرياضة في العديد من المدارس في السويد.. في ربيع عام 2022 كان له ظهور مميز على خشبة المسرح الوطني في السويد، في عرض درامي عن حياته تحت قيادة المخرج أوريان أندرشون Örjan Andersson. تناول العرض المسرحي الطريقة التي بدأ بها أحمد مطر وأصدقاؤه في فلسطين بممارسة رياضة الباركور عندما كان في التاسعة من العمر، ورحلته المستمرة مع هذه الرياضة بعد وصوله إلى السويد.

    SVENSK TEXT

    Matars fantastiska resa från världens idrottsarenor till Dramaten

    Ahmed Matar är, som en av världens bästa parkourutövare, en hyllad idrottsman. Men i år har han också hyllats för sitt skådespeleri på Dramatens, Sveriges finaste teaterscen

    Ahmed Matar är bara 26 år. Han lämnade Gaza för sex år sedan och kom till Sverige. Matar kunde lämna Gaza tack vare att han redan var en av världens främsta idrottare inom parkour

    Sedan han kom till Sverige har han, vid sidan av sin egen träning, engagerat sig hårt för att träna ungdomar och vara en förebild för dem

    Våren 2022 gick han också upp på Sveriges nationalscen för teater. Regissören Örjan Andersson satte upp en pjäs om Matars liv. Om hur han och hans kompisar började med parkour som nioåringar och hela den långa vägen till Sverige

    Nu berättar Ahmed Matar om sitt liv i arabisk talkshow

  • Hör om mutorna, kontrakten och korruptionsanklagelserna som ledde till att lilla Qatar fick fotbolls-VM.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    När Qatar år 2010 utsågs till värdland för fotbolls-VM 2022 blev många förvånade eftersom landet var en nästan okänd fotbollsnation. Men bakom beslutet låg en väl utförd kampanj från kungadömet där stenrika Qatar gjorde enorma och strategiska investeringar i bland annat Frankrike. I stort sett alla de personer inom internationella fotbollsförbundet FIFA som fattade beslutet blev senare misstänkta för korruption och några har i efterhand sagt att de ångrar att Qatar får anordna VM. Flera personer i FIFAs ledning fick avgå i spåren av skandalen.

    Döda arbetare vid bygget av arenor till fotbolls-VM

    Inför fotbolls-VM har Qatar byggt ett antal extraordinära arenor och ett nytt tunnelbanesystem. Arbetare har dött vid bygget av arenor. Människorättsorganisationer kritiserar bristen på rättigheter för utländska arbetare i det så kallade kafala-systemet som ses som en form av modernt slaveri i Gulfstaterna. Myndigheterna i Qatar hävdar däremot att arbetsvillkoren förbättrats.

    Lilla Qatar är diplomatisk stormakt

    Trots att Qatar är ett litet land så har kungadömet stor makt. Qatar har lett förhandlingar med talibanerna i Afghanistan, med Hamas i Gaza och har samtidigt goda relationer till både USA och Iran. Genom tv-kanalen al-Jazeera som ägs av Qatar har landet ytterligare stärkt sitt inflytande världen över. Under den förre ledaren Hamad bin Khalifa al-Thanis styre blev Qatar det rikaste landet i världen i förhållande till folkmängden. Qatar har enorma fyndigheter av naturgas och olja vilket lagt grunden till landets rikedomar. Landet har exklusiva shoppingvanor, till exempel har Qatar via sin investeringsfond köpt varuhuset Harrods i London samt världens då dyraste konstverk, Kortspelarna av Cézanne.

    Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter, Richard Henriksson, fotbollsexpert Radiosporten. Sen podden spelades in har Richard Henriksson slutat på Sveriges Radio.

    Programledare: Johar Bendjelloul

    Producent: Katja Magnusson

    Tekniker: Sandra Pettersson

    Avsnittet publicerades första gången i januari 2022.

  • Hör om mutorna, kontrakten och korruptionsanklagelserna som ledde till att lilla Qatar fick fotbolls-VM. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. När Qatar år 2010 utsågs till värdland för fotbolls-VM 2022 blev många förvånade eftersom landet var en nästan okänd fotbollsnation. Men bakom beslutet låg en väl utförd kampanj från kungadömet där stenrika Qatar gjorde enorma och strategiska investeringar i bland annat Frankrike. I stort sett alla de personer inom internationella fotbollsförbundet FIFA som fattade beslutet blev senare misstänkta för korruption och några har i efterhand sagt att de ångrar att Qatar får anordna VM. Flera personer i FIFAs ledning fick avgå i spåren av skandalen.Döda arbetare vid bygget av arenor till fotbolls-VMInför fotbolls-VM har Qatar byggt ett antal extraordinära arenor och ett nytt tunnelbanesystem. Arbetare har dött vid bygget av arenor. Människorättsorganisationer kritiserar bristen på rättigheter för utländska arbetare i det så kallade kafala-systemet som ses som en form av modernt slaveri i Gulfstaterna. Myndigheterna i Qatar hävdar däremot att arbetsvillkoren förbättrats.Lilla Qatar är diplomatisk stormaktTrots att Qatar är ett litet land så har kungadömet stor makt. Qatar har lett förhandlingar med talibanerna i Afghanistan, med Hamas i Gaza och har samtidigt goda relationer till både USA och Iran. Genom tv-kanalen al-Jazeera som ägs av Qatar har landet ytterligare stärkt sitt inflytande världen över. Under den förre ledaren Hamad bin Khalifa al-Thanis styre blev Qatar det rikaste landet i världen i förhållande till folkmängden. Qatar har enorma fyndigheter av naturgas och olja vilket lagt grunden till landets rikedomar. Landet har exklusiva shoppingvanor, till exempel har Qatar via sin investeringsfond köpt varuhuset Harrods i London samt världens då dyraste konstverk, Kortspelarna av Cézanne.Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter, Richard Henriksson, fotbollsexpert Radiosporten. Sen podden spelades in har Richard Henriksson slutat på Sveriges Radio.Programledare: Johar BendjelloulProducent: Katja MagnussonTekniker: Sandra PetterssonAvsnittet publicerades första gången i januari 2022.

  • Slaget vid Gaugamela är ett av de största och mest intressanta slagen under antiken. I den mån vi har tillförlitliga källor av slaget visar Alexander upp en iskyla och ett taktiskt sinne som var oöverträffat. Men det var ingalunda givet att Alexanders taktik skulle lyckas. Med numerärt underläge var hans agerande återigen ett vågspel med mycket små marginaler.


    Efter att Alexander den Store skördat vinsterna efter sin seger vid Issos 331 fvt vände han söderut mot Egypten. Målet var att stänga Levantens hamnar för den persiska flottan, fylla på förråden och sen återuppta jakten efter Dareios III som flytt från Issos och sedean slutgiltigt förgöra det persiska imperiet.

    I detta avsnitt fortsätter idéhistorikern Peter Bennesved och professorn i historia Martin Hårdstedt berättelsen om Alexander den stores persiska fälttåg fram till slaget vid Gaugamela och intagandet av Babylon.


    Första stoppet blev Tyros, en rik handelsstad i dagens Libanon, och en nyckelstad i handeln mellan öst och väst. Här möttes han av hårt motstånd av stadens styresmän, och det skulle ta sju månader innan belägringen slutgiltigt lyckades. Det blev en av de kanske märkligaste och mest mytomspunna belägringarna i antikens historia. Under belägringen visade Alexanders armé upp sin ingenjörsmässiga uppfinningsrikedom, men även Alexanders förmåga att driva på sina trupper i svåra lägen. Vändningen kom när delar av den persiska flottan vände sig mot Dareios III och kunde hjälpa Alexander under belägringen.


    Efter Tyros väntade motstånd i Gaza och ännu en belägring, men motståndet skulle visa sig svagare här. Marschen gick vidare till Egypten. Här blev Alexander vänligt mottagen och skulle vänta i nästan ett år hinnan han gick vidare. Satrapen i Egypten hade sedan länge legat i tvist med den persiska kungen och därav kunde Alexander överta makten utan konflikt. Detta var första och sista gången Alexander gick in i Egypten, men hans arv skulle bli beständigt i form av grundandet av Alexandria. Alexandria skulle bli medelhavsområdets absolut främsta kulturella centrum under århundraden efter hans död.


    Under sin tid i Egypten mottog Alexander flera fredspropåer från en alltmer desperat Dareios, men Alexander vägrade att förhandla. I juli 332 f.v.t. lyfte Alexanders armé återigen mot Tyros för att sedan vända mot mellanöstern och Irak i sökandet efter ett avgörande. Efter övergången vid Eufrat möttes persiska och makedoniska truppstyrkor, men det blev först på andra sidan Tigris, straxt nordväst om Arbela (dagens Erbil i Irak), som de två kungarna slutgiltig skulle mötas. Vid byn Gaugamela ställde Dareios upp sin här och inväntade Alexander.


    Slaget vid Gaugamela är idag inskrivet i historieböckerna som ett av de största och mest intressanta slagen under antiken. I den mån vi har tillförlitliga källor av slaget visar Alexander upp en iskyla och ett taktiskt sinne som var oöverträffat. Men det var ingalunda givet att Alexanders taktik skulle lyckas. Med numerärt underläge var hans agerande återigen ett vågspel med mycket små marginaler.


    Lyssna också på Alexander den store och slaget vid Issus


    Bild: Slaget vid Gaugamela, Jan Brueghel den äldre, 1602


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • PalestinaPodden om Gaza, som brukar kallas för världens största utomhusfängelse, utsatt för blockad och återkommande angreppskrig under femton år. Anna Wester och Henrik Pelling berättar om sina besök i Gaza och människorna de mött.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.


  • ”De brukar vara olydiga mot Hamas”, säger Wolfgang Hansson, utrikeskommentator på Aftonbladet i dagens avsnitt av Aftonbladet Daily. Efter tre dagars strider mellan den väpnade gruppen Islamiska jihad i Gazaremsan och Israel har ett avtal om vapenvila trätt i kraft. Striderna har krävt över 40 dödsoffer och hundratals personer har skadats i Gazaremsan. I Israel har några personer skadats. Eskaleringen har väckt oro för en upprepning av den elva dagar långa konflikten i maj förra året. Hur stor risken för en sådan upprepning? Hur varaktig är vapenvilan? Vilka är Islamiska jihad egentligen?
    Gäst: Wolfgang Hansson, utrikeskommentator på Aftonbladet
    Programledare: Ronja de Boer
    Kontakt: [email protected]

  • Babs Drougge och Lisa Nord på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Kodjo Akolor.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    En bräcklig vapenvila har inletts mellan Israel och Islamiska jihad i Gaza, efter en våldsam helg i området. Vi snackar om hur det här började och om omvärldens oro för att situationen ska eskalera.

    Sedan byter vi ämne och snackar om fake news-fejden mellan Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och humor-instagramkontot Dyngbaggegalan. Ett uppmärksammat klipp visar Buschs tidigare uttalanden om hbtq-rättigheter – KD-ledaren menar att det är fulklippt och taget ur sin kontext.

  • Participating in this episode are Patrik, Martin, Danijel, Linda Karlström and our guest Lady Michèle Renouf . If you enjoy and want to support our work you can send a donation to SEB 5708 35 378 01

    1)Intro, Douglas Christie Thoughts on the release of Ernst Zundel https://fakeotube.com/video/4734/douglas-christie---thoughts-on-the-release-of-ernst-zundel

    2)In this episode we had the honor to be joined by Lady Michèle Renouf a former beauty queen who followed her conscience and got involved in historical revisionism in the late 1990s and since then has been a strong voice for getting the message out to the public what happens if you question the official narrative in particular historical events. During her time as revisionist she has met and got acquainted with many of the famous names within this scene such as David Irving, Robert Faurisson, Ursula Haverbeck, Horst Mahler, Ernst Zundel, Sylvia Stolz, Monica Schaefer, Alfred Schaefer, Jürgen Graf and many more. During a visit in Dresden, Germany in 2018 she made an unprepared speech of 10 minutes for which she later got prosecuted and risked a 5 year prison sentence for. Fortunately the prosecuting side later dropped the case and Michèle thinks it was because during the trial she would have had several opportunities to speak her mind to a broader public and they didn’t want her to get out with her message on such a big platform. This is just a few of the topics that were covered in this 3 hour long interview.

    3)Outro Carl Klang, Rock them in their Ivory Towers https://bit.ly/3sAWJvp

    4)Links to this episode:

    1. Michèles presentation on video at the Patriotic Alternative Conference of Dr. Gunther Kümel’s Modified Sachs Plan Concept: Way Out of the Migration Disaster:
    https://odysee.com/@PatrioticAlternative:f/2022_spring_conference_ladymichele:c
    2. The 6 mins video filmed at Michèles Haus fireside in Germany of Berlin Attorney explaining (in German with subtitles) Michèles Dresden Trial victory:
    https://www.youtube.com/watch?v=K-KDbusxopM
    3. The ‘table talk’ discussion in a 48 mins video of Michèles Trial Attorney Nahrath who explains this unique victory to Gaza Flotilla hero Joe Fallisi:
    https://www.youtube.com/watch?v=akXy57vnxaY
    4. Michèles Report of 93 years old Ursula Haverbeck’s Berlin Trial:
    http://www.heritageanddestiny.com/ursula-haverbecks-latest-trial-lady-michele-renouf-reports-from-berlin/
    5. A 12 mins video of an interview in English outside the Berlin courthouse with “Volkslehrer" Nikolai Nerling:
    http://www.heritageanddestiny.com/berlin-appeal-court-confirms-12-month-jail-sentence-against-93-year-old-ursula-haverbeck/
    6. Michèles DVD list:
    http://www.jewishrepublic.com/cd-dvd-list-new.htm
    7. On YouTube link the film Michèle made out of a surprise birthday party when she turn the tables instead to celebrate her hosts and those who kept the flame of fairness alive: “Justice in Germany”:
    https://www.youtube.com/watch?v=YZYl6q6m_W4
    8. Jailing Opinions website commenced by someone who liked Michèles video of the same name and wished to promote it:
    www.jailingopinions.com
    9. Michèles own campaign website:
    www.jewishrepublic.com
    10. Ernst Zundel Setting the record straight (Documentary about his trials in Canada in the 1980s) https://archive.org/details/ErnstZundelSettingTheRecordStraightFullHistoryChannelDocumentary

    11. Michael Hoffmans book Judaism discovered by its own texts.

    https://archive.org/details/michael-a.-hoffman-judaism-discovered

    12. http://www.talmudunmasked.com/

  • För inte så länge sedan var Gaza en av arabvärldens mest sekulariserade platser, med turister, biografer, caféer, strandliv och kvinnor i bikini. För inte så länge sedan var Israel med och byggde upp det islamistiska Hamas; man ville härska genom att söndra, dvs splittra palestinierna. Idag syns inte längre några kvinnor i bikini. Idag är Hamas och Israel dödsfiender. Nathan Shachar berättar vad som hände.

    Stöd gärna podden genom en insättning via:
    Swish: 123-6790943
    Bg-nummer: 5528-2834


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Tusentals migrantarbetare tros ha omkommit vid arbetet med att bygga de nya arenorna inför VM i fotboll. Hör om mutorna, kontrakten och korruptionsanklagelserna inför att lilla Qatar fick fotbolls-VM.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    När Qatar år 2010 utsågs till värdland för fotbolls-VM 2022 blev många förvånade eftersom landet var en nästan okänd fotbollsnation. Men bakom beslutet låg en väl utförd kampanj från kungadömet där stenrika Qatar gjorde enorma och strategiska investeringar i bland annat Frankrike. I stort sett alla de personer inom internationella fotbollsförbundet FIFA som fattade beslutet blev senare misstänkta för korruption och några har i efterhand sagt att de ångrar att Qatar får anordna VM. Flera personer i FIFAs ledning fick avgå i spåren av skandalen.

    Döda arbetare vid bygget av arenor till fotbolls-VM

    Inför fotbolls-VM har Qatar byggt ett antal extraordinära arenor och ett nytt tunnelbanesystem. Enligt undersökningar från tidningen the Guardian har minst 6500 arbetare omkommit i byggarbetet. Människorättsorganisationer kritiserar bristen på rättigheter för utländska arbetare i det så kallade kafalasystemet som ses som en form av modernt slaveri i Gulfstaterna. Myndigheterna i Qatar hävdar däremot att arbetsvillkoren förbättrats.

    Lilleputtlandet Qatar är diplomatisk stormakt

    Trots att Qatar är ett litet land så har kungadömet stor makt. Qatar har lett förhandlingar med talibanerna i Afghanistan, med Hamas i Gaza och har samtidigt goda relationer till både USA och Iran. Genom Tv-kanalen al-Jazeera som ägs av Qatar har landet ytterligare stärkt sitt inflytande världen över. Under den förre ledaren Hamad bin Khalifa al-Thanis styre blev Qatar det rikaste landet i världen i förhållande till folkmängden. Qatar har enorma fyndigheter av naturgas och olja vilket lagt grunden till landets rikedomar. Landet har exklusiva shoppingvanor, till exempel har Qatar via sin investeringsfond köpt varuhuset Harrods i London samt världens då dyraste konstverk, Kortspelarna av Cézanne.

    Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter, Richard Henriksson, fotbollsexpert Radiosporten

    Programledare: Johar Bendjelloul

    Producent: Katja Magnusson

    Tekniker: Sandra Pettersson

  • Tusentals migrantarbetare tros ha omkommit vid arbetet med att bygga de nya arenorna inför VM i fotboll. Hör om mutorna, kontrakten och korruptionsanklagelserna inför att lilla Qatar fick fotbolls-VM. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. När Qatar år 2010 utsågs till värdland för fotbolls-VM 2022 blev många förvånade eftersom landet var en nästan okänd fotbollsnation. Men bakom beslutet låg en väl utförd kampanj från kungadömet där stenrika Qatar gjorde enorma och strategiska investeringar i bland annat Frankrike. I stort sett alla de personer inom internationella fotbollsförbundet FIFA som fattade beslutet blev senare misstänkta för korruption och några har i efterhand sagt att de ångrar att Qatar får anordna VM. Flera personer i FIFAs ledning fick avgå i spåren av skandalen.Döda arbetare vid bygget av arenor till fotbolls-VMInför fotbolls-VM har Qatar byggt ett antal extraordinära arenor och ett nytt tunnelbanesystem. Enligt undersökningar från tidningen the Guardian har minst 6500 arbetare omkommit i byggarbetet. Människorättsorganisationer kritiserar bristen på rättigheter för utländska arbetare i det så kallade kafalasystemet som ses som en form av modernt slaveri i Gulfstaterna. Myndigheterna i Qatar hävdar däremot att arbetsvillkoren förbättrats.Lilleputtlandet Qatar är diplomatisk stormaktTrots att Qatar är ett litet land så har kungadömet stor makt. Qatar har lett förhandlingar med talibanerna i Afghanistan, med Hamas i Gaza och har samtidigt goda relationer till både USA och Iran. Genom Tv-kanalen al-Jazeera som ägs av Qatar har landet ytterligare stärkt sitt inflytande världen över. Under den förre ledaren Hamad bin Khalifa al-Thanis styre blev Qatar det rikaste landet i världen i förhållande till folkmängden. Qatar har enorma fyndigheter av naturgas och olja vilket lagt grunden till landets rikedomar. Landet har exklusiva shoppingvanor, till exempel har Qatar via sin investeringsfond köpt varuhuset Harrods i London samt världens då dyraste konstverk, Kortspelarna av Cézanne.Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter, Richard Henriksson, fotbollsexpert RadiosportenProgramledare: Johar BendjelloulProducent: Katja MagnussonTekniker: Sandra Pettersson

  • Omicron kopplar greppet, kalla kriget är tillbaka och runt om världen är demokratin på tillbakagång. Men det finns också ljusglimtar – och inte minst – människor att inspireras av som fortsätter att utmana makten! Lyssna på årets första avsnitt av Global Podd.

    Det har blivit 2022 och i årets första avsnitt av Global Podd diskuterar vi vad som hänt under 2021 och vad som vi kan förvänta oss av 2022.

    Blir 2022 de unga aktivisternas år?

    Kommer världen att bli bättre? Vad kommer att hända i Gaza, Afghanistan och Mali och vilken betydelse kan valet i Chile få för resten av världen? Dessutom bistånd till diktaturer, internetövervakning, sexuella övergrepp inom FN. Men också – aktivister som inte ger upp och länder där utvecklingen faktiskt går åt rätt håll.

    Vi blickar bakåt och spanar framåt. Och vi säger som musikern och oppositionsledaren Bobi Wine i Uganda: ‘Don’t pay our oppressor. Biståndspengar ska inte användas för att göda förtryckarna.

    Global Podd önskar alla ett positivt, demokratiskt och icke-auktoriärt 2022!

  • Vi samlar PGS-aktivister och samarbetsorganisationer från Palestina och Libanon och pratar bistånd och solidaritet. Hanadi från organisationen Naba'a i Libanon, Tareq från Youth Vision Society i Gaza och Amjad från Social Development Center i flyktinglägret Askar på Västbanken berättar om sitt arbete och vad solidaritet betyder för dem. Yvonne från Palestinagrupperna tar oss med på den spännande resa som ledde fram till att PGS började med bistånd.


    PalestinaPodden har beviljats medel från Folke Bernadotteakademins (FBA:s) stöd till civilsamhället för fred och säkerhet. Läs mer på: www.fba.se/stod. Det är Palestinagrupperna i Sverige som ansvarar för innehållet.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.