Ludvig Widman Podcasts
-
Stjärnkirurgen Paolo Macchiarini transplanterade konstgjorda luftstrupar på tre patienter som senare dog. Tilltaget som Karolinska institutet hoppades skulle leda till ett Nobelpris blev en villkorlig dom för Macchiarini. Själv har han hela tiden nekat till brott. Hör historien som ledde oss hit.
I slutet 2010 rekryterades kirurgen Paolo Macchiarini som gästprofessor till Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset. 2011 och 2012 transplanterade han syntetiska luftstrupar på tre patienter – som senare dog. Macchiarinis arbete stoppades när det stod klart vad som hänt.
– Man kan säga att det slog ner som en bomb på Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset. Tiden efter det präglades av att nyckelpersoner avgick. Man diskuterade vad som egentligen hade hänt och hur han hade rekryterats, säger Ekots medicinreporter Anna Larsson.
“Karolinska hoppades på Nobelpris”Att ersätta organ utan att en donator behövs kallas regenerativ medicin och enligt Ekots medicinreporter Anna Larsson hade Karolinska institutet höga förhoppningar på kirurgen Paolo Macchiarinis arbete.
– Man vill gärna behålla sitt goda rykte internationellt och kröna det med ett Nobelpris, säger Anna Larsson.
Med ljud från SVT:s Dokument inifrån.
Medverkande: Anna Larsson, medicinreporter på Ekot.
Programledare: Marcus Nilsson
Producent: Julia Juhlin Karlsson
Tekniker: Ludvig Widman
-
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Partilöse Amineh Kakabaveh stod i fokus när hon i början av veckan fällde avgörandet i misstroendeomröstningen mot Justitieministern Morgon Johansson.
Hon planterar blommor vid fronten i Charkiv
Att en enda partilös riksdagsledamot skulle få så här mycket makt i Sveriges Riksdag är en unik händelse. Så hur bra är systemet med partilösa ledamöter för vår demokrati?Fortfarande sker dagligen attacker i Ukrainska Charkiv. Våra korrespondenter besökte frontområdena, där en liten skara människor försöker få vardagen att fungera så vanligt som möjligt igen- mellan de ryska luftattackerna.
Rekordmånga festivaler efter pandemin
Inte långt från ett granathål skapar Antonina Petrovna en rabatt med pioner och sommarblommor.
– Vi behöver lära oss leva igen, för man vet inte hur länge det här kommer att pågå, säger hon.Pandemin satte ju stopp för de flesta stora evenemangen, som musikfestivaler, när många restriktioner infördes för att begränsa smittspridningen. Men nu är musikfestivalerna tillbaka med kraft, och utbudet är större än någonsin tidigare, enligt branschorganisationen Svensk Live.
Men hur kommer publiken att möta det stora utbudet, och hur ser musikfestivalernas framtid ut efter pandemin?
Här är hela innehållet i programmet -
Timme ett:Snudd på regeringskris i veckan - hur blir inrikespolitiken fram till valet?
De politiska vildarnas inflytande större än nånsin tidigare
Reportage från fronten i Charkiv
Festivalsommaren i Sverige efter pandemin
krönika av Katarina Barrling
Panelen om veckans inrikespolitik
Timme två:
Oro i Taiwan för att Kina tar efter Rysslands strategi och invaderar
Parlamentsval i Frankrike
Public Service vårkrönika, det bästa av vårens satir
Kåseri av Emil Jensen
Programledare Jesper Lindau
Producent Ulrika Fjällborg
Tekniker Ludvig Widman -
Med en rösts marginal får justitieminister Morgan Johansson sitta kvar efter misstroendeomröstningen i Sveriges riksdag. Hör analys av Ekots politikkommentator Fredrik Furtenbach.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, kommentator på Ekot, Sveriges Radio.
Reportrar: Katarina Helmerson, Tobias Sandbland och Karin Runblom
Programledare: Oskar Lodin
Producent: Ausi Petrelius
Tekniker: Ludvig Widman
-
Säkerhetsanalysen är presenterad, i helgen fattar Socialdemokraterna beslut och på måndag väntas Natoansökan vara klappad och klar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Socialdemokraterna håller ledningsmötePå söndagen samlas S-ledningen för att ta beslut i Natofrågan. Om de inte tar rygg på Finland och säger ja till medlemskap kommer allt och alla att bli väldigt förvånade.
Sverige och Finland gör gemensam sakSverige och Finland har gått i någon slags takt i hela den här processen. Var det självklart från början, och vilka likheter och skillnader finns i Sveriges och Finlands relation till Ryssland och Nato?
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot, Mats Eriksson, politik- och försvarsreporter på Ekot och Kerstin Kronwall, frilansjournalist för Yle och tidigare Rysslandskorrespondent.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Ludvig Widman
-
I Godmorgon världen denna vecka även reportage från Irland, om svensk frivilligverksamhet och kulturkriget i Floridas skolor. Och så panelen, Public Service och krönika av Göran Rosenberg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur mår Socialdemokratin?Socialdemokratin har kärngruppsväljare sedan 60-talet och är inte den stora organisation som man en gång var, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Nu, i enpartiregering, står socialdemokratin friare och kan fokusera på frågor som passar S bättre, säger Hinnfors.
Bröllopsvåg i KievKriget har förändrat vardagen för invånarna i Ukraina på många sätt - livet ställs på sin spets när gränsen mellan liv och död tunnas ut. Angelina och Oleh träffades för bara tre veckor sen och nu gifter de sig. Oleh har fått permission från armén för att gifta sig, sen ska han tillbaka.
Alltfler söker sig till frivilligverksamhetJämfört med andra länder har frivilliga haft en relativt undanskymd roll i svensk krisberedskap. Men i tider av kris ökar vår vilja att engagera oss. Det finns ett slags momentum för frivilligverksamheten just nu, säger statsvetaren Veronica Strandh vid Umeå Universitet.
Hela innehållet i programmet:Timme ett
Utrikesminister Ann Linde om Nato
Det är den 1 maj - hur mår socialdemokratin?
Reportageserien "Vem bryr sig" – om bostadsbristen
Människans bästa vän - i kris, krig och vardag
Krönika av Göran Rosenberg
Panelen
Timme två
Våra utsända går på bröllop i Kiev
Gudrun Persson, FOI, och utrikesreporter David Carlqvist om kriget i Ukraina
Public service
Kris och krig - allt fler svenskar söker sig till frivilligverksamhet
Ukrainska flyktingar söker sig till Irland - start up-landet
USA-korrespondent Roger Wilson om kulturkriget i Floridas skolor
Kåseri av Helena von Zweibergk
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Anna Pandolfi
Tekniker: Ludvig Widman
-
Från att vara ett näst intill otänkbart alternativ för många så har nu frågan om svenskt medlemskap i Nato flyttats högt upp på agendan. Men vad skulle det innebära för Sverige att bli medlem i Nato?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Invasionen av Ukraina har ökat svenskarnas vilja att gå med i Nato och regeringen arbetar i snabb takt. Om bara ett par veckor ska en säkerhetspolitisk rapport presenteras, inför ett eventuellt medlemskap. Men hur uppkom Nato och hur blir man medlem? I P4 Världen håller vi en snabbkurs med tema Nato.
Det skulle ett svenskt medlemskap innebäraSverige skulle få tillgång till Natos kärnvapenparaply och planering, men det här med artikel 5 som innebär hjälp från andra länder om man angrips är kanske inte fullt så bombsäker som det ibland kan låta.
Ekots utrikesreporter David Carlqvist reder ut begreppen. Anna Wieslander, nordeuropachef på den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council ger oss den historiska bilden av försvarsalliansen Nato och förklarar om det finns några hinder för ett svenskt medlemskap. Hör korrespondent Carina Holmberg om den finska processen kring ett medlemskap, och hur Natomedlemmen och grannen Norge ser på ett svenskt medlemskap. Vi hör även Ekots Mats Eriksson, om den svenska ändringen av kurs i Natofrågan.
Programledare: Kajsa Boglind
Producent: Catarina Spåre Gustafsson
Tekniker: Ludvig Widman
-
Vladimir Putins propaganda vittnar om en dröm om det storryska riket och nu jobbar hans spinndoktorer med att skriva om historien så att det framstår som att Ukraina hela tiden varit ryskt.
I början av april dyker en artikel upp i flödet för många ryssar. Det är den statliga nyhetsbyrån RIA som publicerar artikeln med titeln “Vad bör Ryssland göra med Ukraina”, skriven av filosofen och spinndoktorn Timofej Segejtsev.
Timofej Sergejtsev är Putins spinndoktorI artikeln skriver Sergejtsev att Ukraina styrs av en nazistisk ledning – och att en majoritet av befolkningen är nazistisk.
– Det här är saker som säkert har tänkts tidigare, men inte uttalas. Men nu är tiden inne, säger Johanna Melén, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent.
I sitt tal inför invasionen säger Rysslands president Putin att Ukraina egentligen är ryskt territorium som getts bort av misstag, utan att konsultera den ryska befolkningen. Kristian Gerner, professor emeritus i historia, känner igen mönstret i tankarna.
– Det är mycket likt stortyska riket, som Hitler drömde om, säger professor Kristian Gerner.
Med arkivljud från SR och SVT.
Medverkande: Historikern Kristian Gerner, professor emeritus vid Lunds universitet och Johanna Melén, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent.
Reporter/manus/klippning: Marina Nilsson Malmström
Programledare/manus: Marcus Nilsson
Producent. Julia Juhlin Karlsson
Tekniker: Christer Tjernell och Ludvig Widman
-
Kinapodden reder ut varför världens två folkrikaste länder sympatiserar med Ryssland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Två månader in i Ukrainakriget försöker omvärlden sätta press på stormakterna Indien och Kina för att förmå dem att i sin tur påverka Ryssland att stoppa kriget. Men ingen av dem verkar vilja klippa banden till Ryssland. De har dock delvis helt olika skäl.
Hör Naila Saleem, Sydostasienkorrespondent och Björn Djurberg, Kinakorrespondent förklara samband och signaler i det trassliga triangeldramat.
Programledare: Helene Benno
Producent: Kajsa Boglind
Tekniker: Ludvig Widman
-
Sedan "århundradets skattereform"i början av 1990-talet har skattesystemet lappats och lagats. Enligt Januariavtalet skulle en ny skattereform genomföras under mandatperioden, men så blev det inte.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Arbete och kapital1976 skrev Astrid Lindgren i sin Pomperipossasaga om en marginalskatt på 102 procent. I april 1981 reformerades skattesystemet i en uppgörelsen mellan C, FP och S som kallats "Den underbara natten". 10 år senare var det dags för "århundradets Skattereform". Under de tre decennier som gått sedan dess har skattesystemet lappats och lagats, skatter ändrats och många undantag och avdrag har införts.
Jämfört med liknande länder har Sverige högre skatt på arbete och lägre på kapital, och boende i villa gynnas skattemässigt framför de som bor i hyresrätt.
Enligt den fjärde punkten i Januariavtalet var det dags för en ny skattereform under den här mandatperioden – men den blev aldrig av. Vad krävs för att partierna ska kunna enas om en ny skattereform som kan överleva regeringsskiften?
Vem bryr sig? med Monica Saarinen och Tomas RambergI serien Vem bryr sig? går Tomas Ramberg och Monica Saarinen till botten med frågorna berör många, men som inte tas upp i partiernas kampanjer till riksdagsvalet.
Här är ämnena som serien kommer att handla om:
Långtidsarbetslöshet
Tillståndsprocesser
Skattereform
Stress i arbetslivet
BostadsbristenProducent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Ludvig Widman
-
Nu är påsken här och i Ukraina rasar kriget och miljoner människor är på flykt. Vad kan påven och den katolska kyrkan spela för roll i försöken att stoppa kriget?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Ryssland står den rysk-ortodoxa kyrkans högste ledare patriarken Kirill Vladimir Putin nära.
Han har tidigare beskrivit Putins ledarskap som ett Guds mirakel och i samband med kriget har han välsignat de ryska trupperna.
Påven har tagit ställning mot kriget – men vill samtidigt ha möjlighet att medla i kriget och har sedan det bröt ut samtalat både med Kirill och Volodymyr Zelenskyj. Vilket inflytande har påven på Putin?
Om Anders ArboreliusNamn: Anders Arborelius, romersk-katolsk kardinal och biskop i Stockholms katolska stift sedan 1998
Ålder: 72
Bakgrund: karmelitmunk och författareGäst: Anders Arborelius, kardinal och biskop i Stockholm
Kommentar: Joel Halldorf, kyrkohistoriker och skribent på Expressen.
Programledare: Pontus Mattsson
Producent: Katarina von Arndt
Tekniker: Ludvig Widman -
Högeroppositionen kämpar för att synas och höras. Kommer de hinna ikapp eller kommer kristiderna att skänka S regeringsmakten i höst?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kriser hjälper Socialdemokraterna i opinionenPandemin gav regeringen mycket utrymme i media och det syntes även i opinionsmätningarna. Nu tycks kriget i Ukraina ha samma effekt - till högeroppositionens stora förtret. Hur ska de göra för att nå ut?
Så påverkas svensk ekonomi av kriget i UkrainaSvensk ekonomi går under omständigheterna ganska bra, eller åtminstone helt okej. Vad beror det på? Och står vi inför en finansiell smocka längre fram? Geniet Kristian Åström reder ut.
Bonus: Techno signerat DPSDu läste rätt. Vi bjuder inte bara på politisk analys utan även pinfärsk politisk techno - snart på en svartklubb nära Rosenbad.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot, Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator på SVT och Kristian Åström, ekonomikommentator på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Ludvig Widman
-
Hör också krönika av Katarina Barrling, panelen om veckans inrikespolitik, satir med Public Service och kåseri av Emil Jensen
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Timme ett:
Krigets 24:e dag, rapport från Lviv
Kriget och flyktingvågen väcker minnen hos de som tidigare flytt till Sverige
Nato-övning i Norge nära ryska gränsen, hur stor är risken för misstag och missförstånd?
Är det värt för (M) att försöka rädda Liberalerna?
Krönika av Katarina Barrling
Panelen
Timme två:
Så ser fronterna i kriget ut just nu. Överstelöjtnant Joakim Paasikivi från Försvarshögskolan.
Franska valet ändrar skepnad i krigets skugga
Satir med Public Service
Mat, TV och tävling. Om en omättlig tv-trend.
Afrika söker egna vägar för vaccinproduktion
Kåseri av Emil Jensen
Programledare Jesper Lindau
Producent Nina Benner
Tekniker Ludvig Widman -
Litauen har stått upp mot Ryssland och Kina på ett sätt som få andra länder vågat. Hur hotat är Litauen av Ryssland idag? Utrikesminister Gabrielius Landsbergis intervjuas i Vilnius av Pontus Mattsson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gäst: Gabrielius Landsbergis, Litauens utrikesminister
Kommentar: Li Bennich-Björkman, professor i statskunskap vid Uppsala universitet
Programledare: Pontus Mattsson
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Ludvig Widman -
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Timme 1
Smittvågen är här - så klarar Sverige omikron
Putins storryska projekt
Allt fler tjejer gör lumpen
Tänker man annorlunda med ett grishjärta i kroppen?
Krönika av Göran Rosenberg
Panelen med Anna Dahlberg, Expressen, Olof Abrahamsson, NSD och Zina el-Dewany, Aftonbladet
Timme 2
Storbritannien kokar efter festskandalen på Downing Street
Försoningsarbetet i Tornedalen
Möte med samhällskritiske Yan Lianke, en av Kinas stora författare
Utkantssverige
Kulturpanelen om städning och kultur
Kåseri av Pamela Jaskoviak
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Anna Pandolfi och Nina Benner
Tekniker: Ludvig Widman
-
Chockhöga elpriser och klimatpanik har fått en del att se på kärnkraften med nya ögon. Men olika länder drar olika slutsater.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Följ med till Tyskland, Frankrike och Kina för att höra hur man ställer sig till kärnkraften där, och hör om hur de stora kärnkraftsolyckorna i Fukoshima och Chernobyl har påverkat bilden av kärnkraften.
Medverkande: Mikael Höök, forskare om globala energisystem vid Uppsala universitet, Marie Nilsson Boij, Pariskorrespondent, Daniela Marquardt, tidigare Berlinkorrespondent, och Hanna Sahlberg, Kinakommentator.
Producent: Catarina Spåre Gustafsson
Programledare: Kajsa Boglind
Tekniker: Ludvig Widman
- Visa fler