Stadsteatern Podcasts
-
Gäst i poddens 15:e avsnitt är Ann Bonander Looft, kostymör och stickdesigner. I över 30 år har hon ritat kostymer till film och till de stora teatrarna som Dramaten och Stadsteatern, och till teatrar runt om i Europa.
Anns stickade skapelser växer fram intuitivt utan att följa något mönster. Hon har stickat sedan barnsben och inspirationen hämtar hon överallt ifrån i omvärlden, från konst, människor, en film, en tanke, eller kanske en modebild. De stickade, mestadels bärbara, plaggen som hon säljer i eget namn kombinerar mode, konst och hantverk i ett, och hennes alster har visats i flera utställningar.
Ann föddes i Degerfors -62. Modeintresset väcktes tidigt och tog fart på allvar när hon flyttade till Stockholm som 20-åring och började studera mode, sömnad, konst- och dräkthistoria. I hennes egen garderob hänger en del älskade plaggmodeller eller uttryck från tidig ålder, och en lyckad outfit för henne innehåller oftast något från förr och något hon själv har skapat.
Hör Ann Bonander Looft berätta om hur en kostym på teatern växer fram och hur man tänker kring olika uttryck, färger och material, och om det känsliga och nära samarbetet med skådespelarna. Och hur går det till när en stickning växer fram? Och vad är det egentligen som händer inom henne som stickerska under stickningens många, långa timmar?
⭐ Se bilder på Ann i olika outfits genom livet på @intebaraklader på facebook och instagram.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Med lösmustascher och skägg bestämde sig Britt Dohsé och Birgitta Westhed att nästla sig in i Vasaloppet 1978. Som kvinnor var de förbjudna att delta. Men de ville åka och skrev historia på kuppen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter att gymnastikläraren Margit Nordin åkte Vasaloppet 1923 förbjöds kvinnligt deltagande. Det kunde vara farligt för den kvinnliga hälsan att delta, påstods det bland annat.
Men efter närmare sex decennier av förbud hände något i 1978 års Vasalopp som skulle komma att förändra historien. De båda motionärerna Britt Dohsé och Birgitta Westhed bestämde sig för att åka de nio milen utklädda till män. De skaffade lösskägg från Stadsteatern i Göteborg och anmälde sig i bekanta mäns namn.
– Jag tyckte det var sorgligt och bedrövligt att vi inte fick åka. Att klä ut sig var enda chansen att kunna delta, säger den idag 79-åriga Birgitta Westhed.
– Jag var förbannad, det var bara gubbar överallt som bestämde, säger 82-åriga Britt Dohsé.
Britts och Birgittas revolt 1978 skapade rubriker och bidrog till att kvinnorna till slut tilläts åka. I år är det 40 år sedan de nio milen mellan Sälen och Mora öppnades för kvinnor, då i klassen Öppet Spår. 1981 släpptes kvinnorna fram även i det ordinarie Vasaloppet.
Programmet är gjort 2019 av Martin Eriksson.
Birgitta Westhed dog året efter att denna dokumentär gjorts. Hon blev 80 år gammal.
Fler dokumentärer av Martin Eriksson hittar du nedan:
-
Vilken roll spelar kläderna som skådespelarna har på sig – det som på teaterspråk kallas kostym? Hur kan en viss kostym hjälpa till att bygga karaktär? På vilket sätt hjälper kostymen oss att förstå rollen?
I det här avsnittet förstår vi mer om arbetsprocessen för en kostymör, alltså den som är ytterst ansvarig för kostym. Arbetar man med teaterkostym gäller det att behärska hantverket eftersom alla plagg tas fram individuellt för varje skådespelare. Kläder måste kunna beskriva olika tidsepoker och förstärka en gestaltning.
Vi mötte Ann Bonander Looft, en av Sveriges mest erfarna kostymörer som i över 30 år arbetat med hundratals olika föreställningar i Sverige och Europa på teater och i film. Hennes senaste uppdrag är Mandomsprovet på Stadsteatern i Stockholm. Vi pratade om den konstnärliga processen, vad det ligger för val och beslut bakom de kläder, skor och huvudbonader som skådespelarna har på sig. Vi får även höra om hur kostymerna skapas rent praktiskt.
Programledare: Beata Wickbom. Producent: Jens Back. Mixning: Stray Dog Studios. Podden görs med stöd av Kulturrådet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
P4 Världen och radiokorrespondenterna om extremväder som en konsekvens av klimatkrisen. Dessutom om läget i Afghanistan efter ett år med talibanstyre, starka minnen från Ukrainakriget och så om Putin och Erdogans bromance.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Säsongens första P4 Världen är ett specialprogram med höjdpunkter från Sveriges Radios korrespondentdag på Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm den 16 augusti 2022.
P4 Världen med Kajsa Boglind och radiokorrespondenternaDu hör utsnitt från dessa poddar i programmet:
Extremväder – det nya normala?
Med Marie-Louise Kristola (klimat), Naila Saleem (Sydasien) och Samuel Larsson (Danmark). Programledare: Claes Aronsson.Afghanistan – ett år med talibanerna
Med Naila Saleem (Sydasien), Peder Gustafsson (Bangkok) och Massood Qiam (reporter). Programledare: Jesper LindauMitt liv som korre: I krigets Ukraina
Med Lubna El-Shanti (Östersjön), Johan Mathias Sommarström (Mellanönstern) Maria Persson Löfgren (Ryssland), Caroline Kernen, (ungkorre), Richard Myrenberg, (Afrika). Programledare: Fredrik WadströmDärför behöver Putin och Erdogan varandra
Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström (Mellanöstern), Besir Kavak (reporter) på Ekot. Programledare: Jesper LindauProgramledare för P4 Världen: Kajsa Boglind
Klippning: Anna Flygel -
När #metoo sveper över världen 2017 når stormen också Stadsteatern i Stockholm. Vd:n Benny Fredriksson utsätts för ett mediedrev och medarbetaren Lotta Fristorp försöker stötta. Men hon får se sig maktlös och slutet blir det värsta tänkbara.
Alla avsnitt finns redan ute helt gratis på podplay.se eller i podplay-appen -
Skådespelaren Robert Fux var i tonåren när han blev fascinerad av modeskaparen och performancekonstnären Leigh Bowery, som än idag är en av hans främsta inspirationskällor: "Han finns med mig dag och natt det är en person som betytt mycket för mig både i skapande och uttryck"
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
LEIGH BOWERY – LEGENDARISK PERFORMANCEARTIST, MODESKAPARE OCH KLUBBIKONLeigh Bowery (1961-1994) föddes i Melbourne, Australien. Han studerade musik och design och flyttade till London 1980. Där blev han snabbt tongivande på undergroundklubbarna med sina excentriska, kreativa kreationer och sitt färgstarka uppträdande. Han tänjde på gränserna när han använde hela sin kropp i skapandet av mode, konst och i sina performance. Han lär ha sagt "i samma ögonblick ni försöker kategorisera mig förminskar ni mig". Den engelske konstnären Lucian Freud målade flera nakenporträtt av Bowery och han har haft inflytande över såväl modedesigners som andra konstnärer.
ROBERT FUX UPPTÄCKTE LEIGH BOWERY PÅ ETT VYKORTSkådespelaren och dragartisten Robert Fux tillhör Kulturhuset Stadsteatern i Stockholms fasta ensemble. Han har medverkat i stort antal uppsättningar på bland annat Stadsteatern, Orionteatern och Riksteatern. Robert Fux har blivit mycket uppmärksammad och hyllad för sina monlogföreställningar bland annat ”Ansvaret är vårt/Tingsten” och ”Dragshow – en nära döden-upplevelse”. Han gör podden "Drottningmötet" där han kartlägger drag som hantverk.
I avsnittet medverkar också Philip Warkander, som doktorerat i modevetenskap, idag universitetslektor vid Textilhögskolan i Borås, doktorerat i modevetenskap
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: ”Hovjuvelerarens barn” och ”Bibliotekarien i Magdeburg”.
Producent: Maria Götselius
-
Vi slukar berättelser om andra människors liv: biografier, dokumentärer, dagböcker. Hur fångar vi en människas liv? Är det ens möjligt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De senaste åren har vi kunnat läsa om bland andra Zlatan, Avicii, Dante, Birgitta Stenberg och Marcus Ehrenpreis. Vi har kunnat se dokumentärer om Lena Nyman, Olof Palme och Freddy Mercury och många fler.
Hur mycket har berättelsen om en människa att göra med verkligheten? Vad finns det för etiska dilemman när man skriver om en annan människas liv?
Vad betyder våra livsberättelser för oss själva? Och varför är vi så hungriga på biografier?
Filosofiska rummet från Stadsteatern i Göteborg med gästerna: filosofen Bengt Brülde, författaren Göran Rosenberg och författaren och psykologen Lydia Sandgren. Programledare: Cecilia Strömberg
Producent: Marie Liljedahl -
Kerstin Brunnberg, radiolegendar och bland annat tidigare VD för Sveriges Radio och ordförande Kulturhuset/Stadsteatern. Fyller 80 i februari och har haft hur många uppdrag som helst sen hon gick i pension som 67-åring. I samtal med Ingmar Skoog och Anders Palmgren bland annat om att få toppuppdrag efter 65.
-
I det första avsnittet i vår nystart gästas podden av regissören och eldsjälen Mekail Jalaho. Mekail kom till Sverige från Somalia och växte upp i stockholmsförorten Jakobsberg där han under tonåren hamnade snett och hamnade i kriminalitet. Räddningen blev att han hittade en passion för teater. Efter att hans granne och kompis Mikael Persbrandts mamma Inga-Lill introducerade honom för teatervärlden öppnades nya vägar för Mekail. Han lärde känna nya människor och däribland Stig och satte upp hans pjäs VD på Stadsteatern som blev en hyllad föreställning. Under 2000-talet har Mekail jobbat mycket med ungdomar i Stockholms utsatta förorter och Jakobsbergs muslimska förening och han har utvecklat flera framgångsrika projekt som bland annat Hållbar Skola som arbetar för en tryggare skolmiljö. Mekail är aktuell i Stefan Jarls senaste dokumentär Brevfilmen för vilken han hyllades för sin insats i DN.
Samtalet med Cyril och Stig kretsar kring gängkriminalitet, Somalia, klankultur och vikten av att lära sig de svenska koderna.
Cyril & Stig gör i och med detta avsnitt en nystart med inspelning i studio och produceras av produktionsbolaget Storyhood.
Lyssna och stötta gärna på Swish nr 123 535 48 57
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Anna Wallander är skådespelare och har jobbat på en mängd olika teatrar t ex Teater Galeasen, Dramaten, Riksteatern, Stadsteatern och Teater Giljotin.
Anna, som växte upp i Västerås, har även medverkat i många filmer och tv-serier. Den första var kortfilmen “Den röda fläcken” som kom 1996. Bland övriga roller märks Vivianne i “Hela härligheten”, för vilken hon nominerades till en Guldbagge i kategorin “Bästa skådespelerska”.
I intervjun pratar hon även om livet och döden, om sin konst och mycket annat.
Avsnittet är gjort av Frippe Nilsson & Annika Jegbert.
Inspelat 7 september 2021 på Södermalm i Stockholm.
www.poddsamtal.seHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
På Wasa teater bjuder humogruppen KAJ på nyskriven musikal. Stadsteatern i Vasa presenterar föreställningen Katri Helena. Bägge teatrar har målsättningen klar: nu ska publiken hitta tillbaka till teatersalongerna. Dagens avnsnitt handlar om efterlängtade teaterpremiärer, den omtalade regeln om två meters avstånd och om hur teatrarna mår i efterdyningarna av stränga coronarestriktioner. Vi diskuterar också den förväntansfulla känslan av att gå på teater, minns vi fortfarande hur det känns? Medverkande: Vasabladets kulturchef Patrik Back och nyhetspoddens redaktör Patrick Sjöholm. De senaste och viktigaste österbottniska kulturnyheterna hittar du på www.vasabladet.fi/kultur
-
I avsnitt 42 av ”Talk to me” intervjuar Sarah Dawn Finer den guldbaggebelönade skådespelerskan Sofia Ledarp.
Sofia växte upp i Stockholm med grekisk pappa och svensk mamma.
Pappa jobbade på Alexandra i Stockholm och uppväxten med honom var vitt skild från tryggheten i hemmet med mamma.
Varför heter hon Ledarp när ingen av hennes föräldrar hette det, och varför fick hon lära sig franska istället för grekiska?
Hennes första jobb var i ”Trettondagsafton” på Stadsteatern som Helena Bergströms ”bodydouble", men det skulle dröja ytterligare ett par år innan hon stod på scen i sin Dramaten debut, då i Maria Stuart med regi av Ingemar Bergman.
Hur var det att göra audition för Bergman och att som första jobb, få studera idolerna Lena Endre och Pernilla August?
Varför blev teater snabbt något som tog över allt och handlade om liv och död för henne?
Varför ville regissören ge henne sparken från sin första produktion utanför scenskolan, hur var det att vinna en Guldbagge för sin första huvudroll på film?
Hur var det att jobba med skådespelerskorna succéserien ”Fröken Frimans Krig”?
Vad händer när jobbet är så viktigt att man inte inte vem man är utan det, eller när man inte hittar ut eller säger stopp, när det är för mycket?
Hur var det att få en diagnos i vuxen ålder och vad var det som föll på plats?
Vad hände med systerskapet bland kollegorna efter MeToos ”Tystnad Tagning” och vad har egentligen förändrats?
Sofia har ni kunnat se i allt från ”De tre musketörerna” & ”Jösses flickor” på scen, till på liten och stor skärm i ”Hinsehäxan”, ”Millenium serien”, ”Julkalendern” och snart även i ”Gåsmamman” på tv.
Hon har även belönats med Kurt Linders stipendiet, även regisserat och också medverkat i ”Stjärnorna på Slottet”.
Likheterna och olikheterna i Sofias och Sarahs situationer kring tankar om NPF kan ni också höra om i avsnittet 16 av ”Talk to me” med Lotta Borg Skoglund.
Mycket nöje!
"TALK TO ME" Produceras av SDF Entertainment AB
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I avsnitt 39 av ”Talk to me” får ni höra en intervju mellan Sarah Dawn Finer och skådespelaren Malin Mases Arvidsson.
Ärligt, skört, och härligt berättar Malins om sitt liv.
Om det vackra och det vemodiga, det självklara och det svåra.
Från frågorna om de första månaderna i livet, i El Salvador, och vidare till uppväxten i Sverige.
Hur hon via dansen och sången fann teatern.
Hon har spelat roller i allt från Tjechov till Shakespeare, och från Norén till ”Jösses Flickor”, på Stadsteatern i Stockholm och Dramaten.
På tv och film har vi bland annat sett henne som ”Kerstin Holm”, i filmerna baserade på Arne Dahls böcker.
Malin berättar också öppenhjärtigt i denna intervju om det trauma som drabbade henne för drygt tre år sen, när hon förlorade sin dotter Nike, bara tre dagar innan hon skulle födas. Hur hon klarade den födseln och mycket om livet efteråt, med sorg och glädje, kommer ni att får ni höra mycket om. Om du eller någon du känner drabbats?
Gå in på spadbarnsfonden.se.
Detta är en intervju med en klok powerkvinna, som kan inspirera alla med sin erfarenheter och ord.
Mycket nöje!
"TALK TO ME" Produceras av SDF Entertainment AB
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det svåra trehundrafemtiosjätte avsnittet med skådespelaren Lennart Jähkel. Vi pratade om att bli skådespelare trots allt, Norrland, den bristande tyskan, anställning på Stadsteatern och Benny Fredriksson som chef, att våga ställa sig upp, svetsa samman sin ensemble, tid för barnteater, det italienska i Pistvakt, ta karaktären i försvar, tuppfighterna på skolgården, att sjunga opera och givetvis en hel del om att behöva gråta en skvätt i en träbåt.
Samtalsledare: Kristoffer Triumf
Producent: Clara Åström O’Månsson
Distribution: Acast
Kontakt: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
På 1970-talet byggdes Kulturhuset i Stockholm i tidens anda för yttrandefrihet, gemenskap och demokrati.
Under 2000-talet talar man i kulturpolitiken om instrumentell nytta och kvantitativt mätbara mål.
Hur har kulturpolitiken förändrats och hur har den påverkat kulturutbudet?
Hur kan kulturpolitik – och teaterpolitik - definieras? Hur nära en politisk färg kan kulturen vara och hur ser det ut på toppen?
Möt Benny Fredriksson, chef för Kulturhuset/Stadsteatern i Scenpodden. Ämnet är kulturpolitik. - Visa fler