Avsnitt

  • En radioreporter, en filmkritiker och en filminköpare samtalar om skräckfilmen Motorsågsmassakern och om den svenska filmcensuren.

    Ett samtal mellan Niklas Storm, som gjort P4 Dokumentären Slaget om Motorsågsmassakern, Sven-Erik Olsson som under 80-talet kämpade för att få bort filmcensuren och Wanda Bendjelloul, filmkritiker och författare. Samtalet leds av Sonya Helgesson Ralevic som är filmvetare och frilansjournalist.
    Ett samarbete mellan Sveriges Radio och Fyrisbiografen i Uppsala.

  • Kraven att stoppa videovåldet ökar. Filmälskaren Sven-Erik jobbar nu som filmjournalist och gör allt för att motverka censuren. Plötsligt ser han en öppning för den förbjudna Motorsågsmassakern.

    Videovåldsdebatten rasar i svensk media. 1983 är det är nu olagligt att hyra ut våldsamma filmer till vuxna. Och i Stockholm startar Sveriges största videovåldsrättegång som får ett oväntat slut.

    Det stora bråket om Death weekend

    Årtiondets censurbråk står mellan jouralisten Jan Guillou och chefen för filmcensuren på Statens Biografbyrå Gunnel Arrebäck. Det handlar om hämndfilmen Death Weekend som förbjudits sju gånger. Sven-Erik märker att något har förändrats i inställningen till censur på Statens biografbyrå. Kanske är det chansen han väntat på i alla år - en chans att ta Motorsågsmassakern förbi censuren?

    Dokumentären är gjord 2023 och släpps torsdag 21 september.

    Medverkande:
    Sven-Erik Olsson (SEO)
    Ann-Katrin Agebäck
    Gunnel Arrbäck
    Mats Johansson
    Jan Guillou
    Olof Palme
    Bert Fridlund

    Reporter: Niklas Storm
    Producent: Sofia Kottorp
    Slutmix: Elvira Björnfot

  • Saknas det avsnitt?

    Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

  • Filmälskaren Sven-Erik är 15 år då Motorsågsmassakern startar moralpanik i Sverige. Videovåldsdebatten som blossar upp hotar hans passion och filmsverige kommer aldrig mer att bli sig lik.

    1980 sänder Sveriges Televsion samhällsprogrammet Studio S. I ett reportage avslöjas att svenska barn kan hyra våldsfilmer och titta på skräckfilm. Upprördheten är stor och många chockas.

    Videovåldsdebatten startar

    Det startar en hätsk debatt som leder till nya lagar och förbud vad gäller videovåld. Det här blir startskottet för en mångårig debatt om kultur, censur och moral. Och filmen som alla talar om är den avskydda skräckfilmen Motorsågsamassakern.

    Dokumentären är gjord 2023 och släpps tor 21 september.

    Medverkande:
    Sven-Erik Ohlsson (SEO)
    Ann-Katrin Agebäck
    Lars-Åke Norman
    Rolf Jadelius
    Charles Aperia
    Göran Elwin
    Hadar Cars
    Carl-Gustaf Boethius

    Reporter: Niklas Storm
    Producent: Sofia Kottorp
    Slutmix: Elvira Björnfot

  • P4 Dokumentär vill tipsa om programmet Rock och minnen! I det här avsnittet berättar musikjournalisten Magnus Broni om hur han blev Guns N´Roses- frälst.

    Magnus Broni är musikjournalisten som på SVT gjort program som ”De kallar oss artister”, ”Hitlåtens historia” och ”Hård rock på export”.

    I ʺRock och minnenʺ spelar han låtar som blev till klassiker i pojkrummet och berättar historien om att växa upp på landsbygden under ett 80-tal med två TV-kanaler och varma mackor i ugnen. Och hårdrocken i högtalarna.

    Programmet är från 2023.

    Programledare: Magnus Broni
    Producent: Susan Myrdal

  • Med glitter och glamour slår han igenom i TV under 80-talet. Men så dör han, 39 år. Att det är aids nämns aldrig och hans namn står inte på gravstenen. Nu berättar vänner och familj om tystnaden.

    Jacob Dahlin startar sin karriär med radioprogrammet Galaxen men snart får han egna TV-program som Caramba och Jacobs stege där han bjuder in världsstjärnor, bland andra Alla Pugatjova från dåvarande Sovjetunionen. Uttrycket ”Skål ta mig fan!” blir hans signum och tillsammans med kollegan Annika Hagström och dansbandet Vikingarna spelar han in låten ”Tredje gången gillt” som tar sig ända in på Svensktoppen. Han syns och hörs överallt.

    Jacob Dahlin blir sjuk i aids

    Men när han 1991 plötsligt blir svårt sjuk och avlider sluter sig tystnaden kring Jacob Dahlins person. Att Jacob drabbats av HIV berättar han bara för sina allra närmaste vänner. Han ber dem bevara hemligheten för att skydda sina föräldrar och syskon. Men nu, över 30 år efter hans död, när synen på homosexualitet och aids är helt annorlunda än på 80-talet, berättar hans vänner och familj om Jacob Dahlins sista tid och vad som låg bakom tystnaden kring den.

    Medverkande:
    Ebba Fisch, Jacobs storasyster
    Jens, Jacobs brorson
    Annika Hagström, vän och journalistkollega
    Tom Hedqvist, vän och formgivare
    Benny Andersson, vän och musiker
    Meta Bergqvist, vän och kollega

    Dokumentären är gjord 2023.

    Reporter: Lena Nordlund
    Producent: Sofia Kottorp
    Slutmix: Elvira Björnfot

  • En dag får Håkan Forsberg en låda. Och i den ligger världens största padda. Paddan Prinsen kommer att förändra Håkans liv och ta honom ut i världen. Men mitt i en turné slår olyckan till.

    Håkan Forsbergs padda, som snabbt får namnet Prinsen, är en agapadda. Med sina 60 centimeter och 2650 gram hamnar den snabbt i Guinness Rekordbok med titeln Världens största padda. Det blir startskottet för en landsomfattande turné för Håkan och paddan. Paret hamnar till slut i USA och får vara med i amerikansk TV.

    Prinsen äter råttor och växer i omfång vilket bara ökar intresset för honom. Men så händer det som inte får hända.

    Dokumentären är gjord 2023.

    Reporter: Alexander Bygdén
    Producent: Sofia Kottorp
    Slutmix: Ola Hemström

  • Det är spänning i luften på Hultsfredsfestivalen 1991. Sator och Thåström ska spela. Och så kommer dansbandet Sven-Ingvars upp på scenen. Nu återstår att se hur den skränande publiken ska reagera.

    Sven-Ingvars har spelat i nästan fyra decennier när frågan kommer om bandet vill spela på Hultsfredsfestivalen sommaren 1991. Bandet har under åren spelat allt från jazz och rock till dansbandsmusik. Det är inte självklart att tacka ja på förfrågan.

    Bandmedlemmarna vill hellre ha semester, det har de alltid den tiden på året. Men bokaren Håkan Waxegård har bestämt sig. Han ska övertala både arrangörerna och Sven-Ingvars. Till slut tackar alla ja och det blir en oförglömlig spelning för alla inblandade.

    Dokumentären är gjord 2023.

    Reporter: Mattias Lindgren
    Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
    Slutmix: Elvira Björnfot

  • Daniel Bakke sitter i Tunisiskt fängelse misstänkt för brott han hävdar aldrig skett. I väntan på att rentvås kämpar han i ett överbelagt fängelset där fångarna styr allt.

    Efter att ha levt i en resväska och jobbat över hela världen i tio år har Daniel Bakke till sist hittat kärleken och är redo att slå sig till ro och bilda familj. Men de här planerna omkullkastas när han hjälper en vän med vad Daniel tror är ett ofarligt uppdrag i Tunisien. De ska stötta en norska i en vårdnadstvist och hjälpa henne att snabbt lämna landet om hon återförenas med sitt barn.

    Det dröjer bara några dagar i Tunisien innan Daniel och hans vän grips på sitt hotellrum, misstänkta för vapenbrott och kidnappning. Anklagelser som är helt grundlösa menar Daniel.

    I väntan på att de ska frias hamnar de två svenskarna i Mornaguia. Ett fängelse som kritiserats av både Human rights watch och FN för inhumana förhållanden. En brutal fängelsemiljö där våldet är ständigt närvarande, trängseln extrem och maten aldrig tillräcklig.

    – Hela konceptet med fängelset är att du ska brytas ner fysiskt och mental. Men det gick jag inte med på, säger Daniel.

    Hör historien om Daniels kamp för att överleva skräckfängelset och återförenas med sitt livs kärlek.

    Programmet är gjort 2019 av Niklas Storm.

  • Carrie Nygren är tonåring då hon blir världskänd supermodell och en favorit hos de stora modemagasinen. Men hon drömmer om ett annat liv och försöker rymma hem.

    Carrie Nygren upptäcks av en modellagentur i Stockholm 1971 när hon är 16 år. Hon har precis tagit sig ur en svår depression och som en följd av det rasat i vikt. Carrie skriver på ett kontrakt med en agentur i Paris. Hon packar väskan, får några hundralappar av sina föräldrar och beger sig ut i världen - 16 år och helt ensam. Hon känner sin ensam och deprimerad och längtar hem. Så hon rymmer mitt i ett stort modelljobb för franska Vouge.

    Jobb för Vouge och Elle i New York

    Hemma möts hon av två förvånade föräldrar som genast uppmanar Carrie att återvända. Och hon gör som de säger och fullgör jobbet sedan rullar det på med modelljobb i många år, främst i New York. Under 70- och 80-talet är hon en av de mest kända supermodellerna tillsammans med t ex Imam och Linda Evangelista. Carrie Nygren från Sveriges täcker otaliga omslag för modemagasin som Vouge och Elle.

    Carrie tror att hon ska dö

    Parallellt med modelljobben börjar Carrie Nygren en skådespelarkarriär. Hon lever jetsetliv och besöker ofta den ikoniska nattklubben Studio 54 där hon hänger med andra världskändisar som John Lenon och Yoko Ono, Iggy Pop och Andy Warhol. Hjulen går snabbare och snabbare och en dag kraschar allt. Carrie tror att hon är på väg att dö.

    Dokumentären är gjord 2023.

    Reporter: Elina Jalling
    Producent: Jenny Bergman
    Slutmix: Peter Jonason
    Executiv producent på Sveriges Radio: Sofia Kottorp


    Har du som lyssnare tankar på att skada dig själv? Då kan du vända dig hit:
    Självmordlinjen Mind
    112

  • 1993 hittas några kassettband på en loppis. En man har spelat in en säregen resedagbok. Banden spelas upp i P3:s Morgonpasset och blir en succé. Men vem var han - Kassettmannen?

    Kassetterna med resedagboken spelas upp av Tomas Tengby och Stefan Livh i radioprogrammet Morgonpasset och får namnet En svensk man på resa. Serien blir kult på 90-talet. Spekulationerna om vem han var och varför han gjorde sin dagbok är många. Men trots idoga försök av Stefan Livh och Peter Apelgren att efterlysa mannen via radion går han inte att hitta.

    Nästan 30 år senare får radioreportern Peter Gropman tillgång till alla banden. Med hjälp av ett privatspanarteam börjar nu jakten på Kassettmannen. Och den här gången får man upp spåret och hittar nya uppgifter kring mannen.

    – Det här är en helt unik historia. Det mannen spelade in på sina kassettband på 70-talet är världens troligtvis första podcast, men ingen vet vem som står bakom, säger Peter Gropman, producent och reporter på Iris media som gjort dokumentären.

    Peter Gropman har jobbat som radiojournalist sedan 2005 och har gjort flertalet dokumentärer för Sveriges Radio och porträtt för P4 av Robert Broberg, sierskan Saida och galenskaparnas fader Claes Eriksson.

    Producent på Sveriges Radio: Ola Hemström

    Programmet gjordes 2021.

    Vet du mer om Kassettmannens liv och hans efterlämnade berättelser? Hör gärna av dig till P4 Dokumentär på [email protected]

  • Över 600 svenska stridspiloter fick i tysthet sätta livet till i övningar med de stridsflygplan Sverige utvecklade på 50-och 60-talet. Ett trauma för de anhöriga och de som fick se sina kollegor dö.

    Under vissa delar av 50-talet dog i snitt två stridspiloter i månaden i fredstida övningar. Övningar som utfördes med de nya stridsflygplan som Sverige utvecklade. Hemma väntade de anhöriga väl medvetna om att det snart kunde vara deras tur att få ett dödsbud. Ändå talade man inte om det. Det var så det var att vara stridspilot i Sverige under det kalla kriget.

    Ola Gynäs plan havererade men i motsats till många kollegor överlevde han kraschen.

    Marianne såg sin man Arne gå till jobbet men han kom aldrig hem, hans bild står fortfarande på hyllan i hemmet.

    Tystnaden kring det som hände plågar fortfarande de anhöriga till de döda stridspiloterna.

    En P4 Dokumentär av Tobias Svanelid och produktionsbolaget Prata. Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström

    [email protected]

  • Efter 30 år ringer en av medlemmarna i det avsomnade rockbandet Nestor upp sina kompisar. Han vill återuppliva tonårsbandet. Ingen anar vad det kommer att leda till.

    Det börjar som en tonårsdröm hemma i Falköping. Fem kompisar repar hemma i Tobias pojkrum. Planscher med bandet KISS hänger på väggarna. Mamma Barbro bjuder på chokladmjölk i pauserna.

    Nestor läggs på is i 25 år

    Bandet vinner musiktävlingar och alla i Nestor, som de kallar sig, är beredda på att satsa på en musikkarriär. Men just när Nestor ser ut att kunna slå igenom tar allt slut. Och det kommer att ta flera decennier år innan bandmedlemmarna möts igen.

    De flesta i bandet pausar den musikaliska yrkeskarriären och blir polis, tv-fotograf och rektor. Familjelivet tar fart.

    Bandet blir förband till KISS

    Ett par av bandmedlemmarna fortsätter i musikbranschen. När 30 år har gått känner en av dem att att det är dags att försöka återuppliva det avsomnade Nestor. Fem mogna män i 50-års åldern ska plötsligt blåsa liv i sina rockdrömmar. Vad det kommer att innebära kan varken Tobbe, Mackan, Mäla, Johnny eller Matte föreställa sig. Inte ens i sina vildaste drömmar. Det är först när de står på samma scen som Paul Stanley och Gene Simmons det går upp för dem vilken resa de har gjort tillsammans.


    Medverkande:
    Mattias "Matte" Carlsson, trummor
    Martin "Mäla" Frejinger, keyboard
    Tobias "Tobbe"Gustavsson, sång
    Johnny Wemmenstedt, gitarr
    Marcus "Mackan" Åblad, bas

    Barbro Larsson, Tobias mamma
    Camilla Ahlin, chef inom gymnasieskolan i Härryda kommun
    Christine Hellquist, stöttade bandet på 90-talet

    Dokumentären är gjord 2023.

    Reporter: Christopher Johansson
    Producent: Sofia Kottorp
    Slutmix: Karl Boustedt och Anton Östlund

  • 2003 utsätts utrikesminister Anna Lindh för en knivattack i Stockholm. På plats finns blåljusfotografen Stefan Söderström som tar en av Sveriges mest omdebatterade och dyraste nyhetsbild någonsin.

    20 år har gått sedan dåvarande utrikesminister Anna Lindh 2003 utsattes för en knivattack på varuhuset NK i Stockholm och senare avled. Nära varuhuset finns blåljusfotografen Stefan Söderström, en ung, frilansande pressfotograf som i sin bil lyssnar av polisradion och tar bilder när något händer. Bilder han sedan säljer till tidningarna. Stefan är först på plats tillsammans med polis och räddningstjänst och tar bilder på Anna Lindh när hon skadad förs ut på bår ur varuhuset. De enda bilderna från en händelse som kommer att skaka om Sverige i grunden.

    Pressfotografen Patrik C Österberg berättar här historien om en av Sveriges mest omtalade och dyraste nyhetsbilder. För det var många som kämpade om rätten till de unika bilderna från NK, bilder som kom att förändra fotografens liv och sätta igång en debatt om vad som kan och inte kan publiceras.

    Dokumentären är gjord 2023 av Patrik C Österberg.

    Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström.

  • Svante Pääbo växer upp med en ensamstående flyktingmamma och en hemlig pappa, i en förort där de flesta inte läser vidare. Ändå kommer han att revolutionera den mänskliga historien.

    Indiana Jones i Egypten

    Svante Pääbo visste väldigt tidigt att han ville ägna sig åt mänsklighetens historia, även om han till en början trodde att han skulle bli som Indiana Jones i Egypten. Och han fick alltid stöd av sin mamma, som uppmuntrade honom att gå sin egen väg.

    Genom att i smyg, på fritiden, ägna sig åt DNA-forskning på gamla mumier i det labb där de sysslade med medicinsk modern och banbrytande forskning på 1980-talet kom han att göra sådant som uppmärksammades i hela världen. Det blev det första steget mot att sedan kunna analysera generna i våra närmaste utdöda släktingar neandertalarna.

    Men hans egen hemliga släkthistoria blev inte känd förrän han var en etablerad, världsberömd forskare i 50-årsåldern.

    Lena Nordlund har som vetenskapsjournalist följt Svante Pääbo i 20 år

    Lena Nordlund har som vetenskapsjournalist följt Svante Pääbo i 20 år och även producerat hans sommarprogram. Att prata om sig själv har inte varit något Svante Pääbo varit så bekväm med genom åren. Men här ger hon sin bild av förortskillen som blev nobelpristagare och förändrade synen på den mänskliga historien.

    Följ med Svante Pääbo till barndomens Bagarmossen och hör om vad som formade honom.

    Dokumentären är gjord 2023.

    Reporter: Lena Nordlund
    Producenter: Sofia Kottorp
    Slutmix: Elvira Björnfot

  • Den polske paleontologen Grzegorz Niedwiedzki flyttar till kärleken i Sverige, ett land utan dinosauriefynd. Men så sätter han spaden i marken och upptäckten förändrar allt.

    Grzegorz Niedźwiedzki intresserar sig för fossil redan som barn. Och som student träffar han sitt livs kärlek, Kasia, på en forskarkonferens. Men när Kasia flyttar till Sverige för att forska vid Uppsala Universitet hamnar Grzegorz i ett dilemma. Ska han ge upp sin dinosaurieforskning i Polen och flytta till Kasia i Uppsala eller göra karriär i Polen?

    När han till slut väljer kärleken och kommer till Sverige börjar han leta dinosaurieben i Skåne trots att många före honom har gett upp. Ingen har någonsin hittat stora ben från enorma köttätande dinosaurier i Sverige.

    200 miljoner år gamla dinosaurieben hittas i Sverige

    Men efter många långa timmar i skogarna hittar Grzegorz ben som får hela forskarvärlden att dra efter andan. Och det visar sig att den polska paleontologen vänder upp och ner på föreställningen om när de stora dinosaurierna levde på vår jord.

    Dokumentären är gjord 2023.

    Reporter: Monika Titor
    Producenter: Niklas Storm och Sofia Kottorp
    Slutmix: Elvira Björnfot

  • Om du gillar P4 Dokumentär kanske du gillar P4 Story! Det här avsnittet handlar om 13-åriga Ludde som är med om en olycka i en trimmad a-traktor.

    P4 Väst har granskat hur Transportstyrelsen, bara månader efter olyckan, inleder arbetet med en hårt kritiserad regeländring som leder till fler manipulerade a-traktorer på vägarna.

    Snart tre år har gått sedan kraschen, nu berättar Ludde och hans mamma Petra för första gången om olyckan som förändrade allt.

    Reportrar: Dino Jasarovic och Frida Grönholm

    Producent: Ingela Hydén

    Ljudmix: Thor Andersson

    Kanal: P4 Väst

    Ansvarig utgivare: Peter Sundblad

  • När strider bryter ut i Kongo-Brazzaville blir missionsarbetaren Lars Anders Larsson fast i ett gästhus som ligger vid frontlinjen. Nu måste han fly innan det är för sent.

    Lars Anders Larsson reser 1997 till Kongo-Brazzaville för att hjälpa till att bygga upp landet som skakats av ett inbördeskrig. Hemma i Sverige har han fru och fyra barn.

    Hela familjen har i omgångar rest till de båda Kongo-republikerna för att på Svenska missionsförbundets uppdrag jobba med bland annat hälsoprojekt. Lars Anders Larsson är van vid att hantera riskfyllda situationer. Men det han nu möter är farligare än något han tidigare upplevt.

    Nya stridigheter blossar upp och det gästhus som Lars Anders bor på hamnar mitt i frontlinjen. Läget för Lars Anders och de andra som sökt skydd på gästhuset blir värre dag för dag, och han måste komma på ett sätt för dem att fly.

    Programmet är gjort 2023.

    Reporter: Niklas Storm
    Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström
    Slutmix: Elvira Björnfot

  • Hanna Dimitri var bara ett barn då hon hamnade i Auschwitz. Men inte för att hon var jude utan för att hon var rom. Hon blev fånge Z-4517 och räddades till Sverige av de vita bussarna.

    Hannas Dimitris dotter Berith Kalander berättar den otroliga berättelsen om sin mamma som föddes i Polen och som barn förlorade hela sin familj i Förintelsen.

    Överlevde fem koncentrationsläger

    Hannas pappa och syskon avrättades av soldater i en skog i Polen och hon skickades sedan med sin lillasyster Anita, fem år, med boskapsvagn till Auschwitz. Där gasades hennes lillasyster ihjäl medan Hanna överlevde både Auschwitz och flera andra koncentrationsläger, bland andra Maidanek, Rechlin och Ravensbrück innan hon skickades för tvångsarbete i Nazitysklands vapenfabriker.

    Kom med Vita bussarna

    Vid krigsslutet lyckades Hanna som 14-åring komma med Röda Korsets hjälpaktion Vita bussarna till Sverige och registrerades som inresande i Malmö i början av maj 1945, som en av bara två räddade romer.

    I Sverige gifte hon sig med Georg Dimitri, som var svensk rom från en tivolifamilj. Tillsammans fick de fyra barn och de levde större delen av livet i Malmberget i Norrbotten, där Georg så småningom fick jobb i gruvan.

    Mattias Kalander, Beriths son, minns mormor Hanna med värme. Han har speciella minnen av när han och Hanna tillsammans tittade på Kung fu-filmer, som Hanna gillade att se.

    – Jag tror hon gillade att se den lilla människans revansch mot ondskan, säger han.

    Programmet är gjort 2023.

    Reporter Lotta Malmstedt

  • I flera år stjäl polisen Martin Ekman beslagtagna droger på sitt jobb. Ingen vet att han missbrukar. Men kollegorna börjar bli misstänksamma och en dag gillrar de en fälla.

    Det är när Martin inte nöjer sig med att stjäla enbart droger från förrådet med beslagtagna varor, utan även börjar stjäla värdesaker, som smycken, alkohol och pengar som misstankarna till slut riktas mot honom.

    Den 19 december 2013 grips Martin Ekman på bar gärning av sina kollegor i polishuset i Örebro, då har han fickorna fulla med narkotikaklassade tabletter.

    Han får sparken som polis och döms till ett års fängelse för bland annat grov stöld.

    Det här är han egen berättelse om resan ner i avgrunden och vägen tillbaka.

    Programmet är gjort 2022.

    Reporter: Carina Galanou Ipsonius

    Producent: Sofia Kottorp och Ola Hemström

  • Med lösmustascher och skägg bestämde sig Britt Dohsé och Birgitta Westhed att nästla sig in i Vasaloppet 1978. Som kvinnor var de förbjudna att delta. Men de ville åka och skrev historia på kuppen.

    Efter att gymnastikläraren Margit Nordin åkte Vasaloppet 1923 förbjöds kvinnligt deltagande. Det kunde vara farligt för den kvinnliga hälsan att delta, påstods det bland annat.

    Men efter närmare sex decennier av förbud hände något i 1978 års Vasalopp som skulle komma att förändra historien. De båda motionärerna Britt Dohsé och Birgitta Westhed bestämde sig för att åka de nio milen utklädda till män. De skaffade lösskägg från Stadsteatern i Göteborg och anmälde sig i bekanta mäns namn.

    – Jag tyckte det var sorgligt och bedrövligt att vi inte fick åka. Att klä ut sig var enda chansen att kunna delta, säger den idag 79-åriga Birgitta Westhed.

    – Jag var förbannad, det var bara gubbar överallt som bestämde, säger 82-åriga Britt Dohsé.

    Britts och Birgittas revolt 1978 skapade rubriker och bidrog till att kvinnorna till slut tilläts åka. I år är det 40 år sedan de nio milen mellan Sälen och Mora öppnades för kvinnor, då i klassen Öppet Spår. 1981 släpptes kvinnorna fram även i det ordinarie Vasaloppet.

    Programmet är gjort 2019 av Martin Eriksson.

    Birgitta Westhed dog året efter att denna dokumentär gjorts. Hon blev 80 år gammal.

    Fler dokumentärer av Martin Eriksson hittar du nedan: