Avsnitt

 • Tre vänner antar en utmaning. Att försöka sitta nakna utomhus på Sveriges myggtätaste plats - i sex timmar. Ortsborna tycker de är tokiga. Myggplågan är värre än någonsin denna sommar. Ska de lyckas?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Sommaren 2009 är myggplågan olidlig i byn Bärrek i Gästrikland. I området kring nedre Dalälvens mynning gör myggen att företag flyttar, turisterna flyr och ortsborna håller sig inomhus.


  På en rockfestival pratar tre kompisar från Valbo om mygghelvetet i Bärrek. De har hört ett rykte som säger att den som får tillräckligt många mygg-stick vid ett tillfälle sedan helt slipper klådan. Efter några öl bestämmer sig Johan Norbäck och hans två kompisar för att ta reda på om ryktet stämmer. De kallar det Operation Överdos.

  Myggen skulle suga blod i sex timmar

  En varm och solig sommardag åker de till Bärrek. De slår upp ett campingbord, tar av sig till bara kalsongerna och dukar upp med pussel, läsk och chips. Målet är att låta myggen suga blod från deras nakna kroppar i sex timmar. Ortsborna tycker de är galna och lokalpressenkommer för att se hur länge killarna står ut.

  – Under arbetets gång blev det klart för mig att även om Valbokillarnas upptåg var dråpligt var myggplågan för ortsborna inget man skrattade åt. Och kampen mot myggen blev också något som jag bestämde mig för att skildra i den här berättelsen, säger Gustaf Wallinder som gjort dokumentären.

  Dokumentären är gjord 2023.

  Reporter: Gustaf Wallinder
  Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
  Slutmix: Elvira Björnfot

  P4 Dokumentär når du på [email protected] • Det är över nu. Jag är helt färdig med artistlivet även om jag älskade varje sekund av det, säger Anne-lie Rydé som rört sig mellan olika genrer under hela sitt artistliv.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Anne-Lie Rydé slog igenom som en punkbomb och jobbade sig sedan in i den svenska folksjälen genom schlager, pop och musikaler.

  – Lillbabs sa en gång till mig att det kommer en tid då du inte längre vill resa men jag trodde henne inte. Men nu är jag där, säger Anne-Lie Rydé och berättar vad hon nu ser fram emot att göra när livet inte längre består av jobb och turnéliv.

  I miniserien ”Sista giget” möter vi svenska artister som berättar om karriärens med- och motgångar och närmar oss frågan: hur länge ska de hålla på? Och hur ska det bli, när det är dags för det allra sista giget?

  Programmet är gjort 2024.

  Reporter Stina Ivansson 
  Producent Sofia Kottorp
  Slutmix Jakob Knabäck

 • Saknas det avsnitt?

  Klicka här för att uppdatera flödet manuellt.

 • För tio år sedan tappade jag lusten helt att stå på scenen, berättar Björn Skifs. Men nu är sångaren och underhållaren 77 år och har inga planer på att lägga av.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Sedan 60-talet har Björn Skifs underhållit svenskarna med allt från pop och rock till skådespeleri i film och TV. Trots att kroppen och orken inte är som förr har han idag 2024 inga planer på att kliva ner från scenen, berättar han.

  – Jag vet inte vad jag ska fylla hålet med när jag kliver av som artist, säger Björn Skifs.

  För ett antal år sedan hamnade han i en arbetsrelaterad konflikt som gjorde att han höll på att sluta med artisteriet. Men lusten kom tillbaka trots att han får en klump i magen varje gång han tänker på konflikten, säger han.

  I miniserien ”Sista giget” möter vi svenska artister som berättar om karriärens med- och motgångar och närmar oss frågan: hur länge ska de hålla på? Och hur ska det bli, när det är dags för det allra sista giget?

  Programmet är gjort 2024.

  Reporter Stina Ivansson 
  Producent Sofia Kottorp
  Slutmix Jakob Knabäck

 • Göran träffar Christina på en resa i Afrika i mitten av sextiotalet. Han blir förälskad, men de skiljs snart åt. Det ska gå nästan ett halvt sekel innan han bestämmer sig för att söka upp henne igen.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Göran packar en väska och reser runt i världen när han är ung på 60-talet. På en dans i Tanzania möter han Christina. Han bjuder upp henne och det slår gnistor direkt.

  – Jag kan inte minnas någon annan lika stark och häftig och djup förälskelse. Man går i luften, svävar fram nästan, berättar Göran.

  När han drar vidare på sina äventyr lovar han både Christina och sig själv att han ska höra av sig. Men den värdefulla lilla lappen med adressen tappas bort. Och åren går. Men minnet av Christina lever kvar i Göran i decennier.

  – Tänk om jag hade stannat, hur hade då våra liv varit?

  Dokumentären är gjord 2017.

  Reporter Tomas Magnusson
  Producent: Sofia Kottorp

 • 1911 togs Ernst Frank, 17 år, av polisen i Malmö, misstänkt för att ha sålt sex till män. Ibland bar han smink och klänning och kallades av polisen för damkomiker. Nu söker vi svaret på vem han var.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  1911 i Malmö. En stor homosexhärva rullas upp genom spaningsarbete av detektiva polisen. Flera herrar blir gripna: en pappershandlare, en bokhandlare, en konduktör, en kypare, en bokhållare och en springpojke. Springpojken är yngst, 17 år. Men han var bara 13 när han först utövade onaturlig otukt, säger han till polisen. Han heter Ernst Algot Frank.

  Fotoalbum med damkomiker

  Han kommer från ett mycket fattigt hem och har nu upptäckt att det finns pengar att tjäna på att prostituera sig, sälja sex till män. Av polisförhören framgår att han ibland pudrar sig när han går ut för träffa personer med ”perversa böjelser”. Och han finns i det fotoalbum som polisen byggt upp över ”damkomiker”, alltså män som prostituerar sig i damkläder.

  Men vem var han egentligen, varför prostituerade han sig och varför klädde han sig i klänning? Var han bara fattig? Eller fann han också ett nöje i att ha sex med män? Och varför klädde han sig i damkläder - var han kanske egentligen en transperson, fastän begreppet trans inte fanns för 100 år sedan?

  Damimitatörerna drog storpublik

  Och hur hängde polisens beteckning ”damkomiker” ihop med dåtidens dragshowartister, som kallades damimitatörer och drog storpublik i det folkliga nöjeslivet under tidigt 1900-tal och som också lockade till sig den tidens homosexuella subkultur?

  I programmet hjälper också två nutida dragqueens, Mats och Mica (Lily von Strudel och Lolita Lafitte), till att räta ut historiens frågetecken.

  Dokumentären är gjord 2024.

  Reporter: Lotta Malmstedt

  Producent: Sofia Kottorp

  Slutmix: Mattias Miselli

 • Katten Luffar-Lasse från Trollhättan gör som han vill, vilket har lönat sig. Han har ett eget konto på sociala medier och en rondell utsmyckat efter sig. Hör berättelsen om Sveriges kändaste katt.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Katten Luffar-Lasse äter och sover hemma hos sin ägare Elin Karlsson. Men för övrigt är han en mycket egensinnig katt.

  Allt började med att Lasse tog dagliga promenader till det närliggande köpcentrets parkering. Men av oro för att katten skulle bli påkörd hörde många av sig till hans ägaren Elin. Det blev så många samtal och så många vändor till köpcentret att hon till slut skapade ett Facebook-konto åt sin katt. Kontot växte lavinartat och sedan rullade allt på i snabb takt.

  Idag har Luffar-Lasse en trafikrondell utsmyckad efter sig i Trollhättan och han har också varit med att dra in två miljoner till Musikhjälpen för att minska svälten i världen.

  Här är berättelsen om den unika katten som tog svenskarna med storm .

  Dokumentären är gjord 2024.

  Reporter: Samuel Stålros
  Producent: Sofia Kottorp
  Slutmix: Ida Franzon

 • I generationer har tavlan med fiskargubben hängt i våra hem. Många tror sig veta vem som är avbildad men alla har haft fel! Samlaren Fredrik Björkman gav sig ut på en resa för att söka sanningen.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  De flesta svenskar känner direkt igen porträttet av den fårade fiskaren med pipa, sydväst och melankolisk blick. Tavlan har spridit trygghet och saltstänkt manlighet i våra hem under flera årtionden.

  Tavlan massproducerades och blev med tiden en av våra vanligaste väggprydnader – älskad av folket, brännmärkt som kitsch av konstkännarna. Och eftersom ingen har vetat något om tavlans historia, har olika myter om fiskargubben uppstått i saknaden av information. Många har hört att den gamle mannen på tavlan är just deras farfar eller gammelmorfar.

  Fredrik Björkman i Söderhamn samlar på fiskargubbe-tavlor sedan många år tillbaka. Han har länge fascinerats av alla teorier som kretsar kring om mannen på porträttet.

  – Han är ju en del av den svenska tapeten. Han är ju lika svensk som en klotgrill eller en tall eller en Volvo 245 som sliter över Tjörnbron.

  Men hur svensk är Fiskargubben egentligen? Och hur mycket substans finns det i alla dessa påståenden om att tavlan föreställer en lots från Halland, en fiskare från Käringön eller en legendarisk holländsk sjöräddare?

  Hösten 2023 bestämde sig Fredrik för att gå till botten med den gåtfulla Fiskargubben.

  Med hjälp av den frivillige arkivgrävaren Stefan Gemzell började han att söka efter spår efter tavlan och dess målare. Följ med på Fredriks och Stefans jakt efter sanningen om Fiskargubben – en resa som tar dig från hårda granitklippor i Bohuslän till ett nedlagt Fiskeläge utanför Hamburg. Hötorgskonstens största mysterium står inför sin lösning.

  Medverkande:

  Fredrik Björkman, kulturjournalist som driver Sveriges Fiskargubbemuseum i Söderhamn

  Stefan Gemzell, ljusdesigner och researcher

  Harry Haerendel den yngre, son till konstnären Harry Haerendel

  Gerhard Haerendel, son till konstnären Harry Haerendel          

  Sylvia van der Moost, intendent på nederländska sjöräddningsmuseet

  Rob Scholte, konstnär

  Jarl Ankarhem, aktiv i hembygdsföreningen på Käringön

  Stefan Persson, ättling till lotsförman Adolf Ekman

  Dokumentären är gjord 2024.

  Reporter: Tommie Jönsson, Iris Media AB
  Producent: Peter Gropman, Iris Media AB
  Executiv producent på Sveriges Radio: Sofia Kottorp

 • Det passar mig egentligen inte alls att jobba som artist säger countrydrottningen Kikki Danielsson. Trots det har hon stått i strålkastarljuset i nära ett halvt sekel.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Från blygt och olyckligt adoptivbarn till rikskänd popsensation och countrydrottning. Men livet på scenen har ibland kostat mer än vad det har smakat, berättar Kikki Danielsson.

  – Att sjunga är livsviktigt för mig, men att ha det som jobb?

  I miniserien ”Sista giget” möter vi svenska artister som berättar om karriärens med- och motgångar och närmar oss frågan: hur länge ska de hålla på? Och hur ska det bli, när det är dags för det allra sista giget?

  Låtar som hörs i progammet:
  Kikki Danielsson - Bra vibrationer
  Wizex - Miss Decibel
  Kikki Danielsson - Stand by your man
  Sweet 'n' Chips - God morgon
  Kikki Danielsson - Det har jag lärt mig
  Kikki Danielsson - Ängel med sorgkant

  Programmet är gjort 2024.

  Reporter Stina Ivansson 
  Producent Sofia Kottorp
  Slutmix Jakob Knabäck

 • Det är nåt jävla gift att stå på scenen, säger frontfiguren i Lasse Stefanz, Olle Jönsson. Trots att han med ålderns rätt skulle kunna gå i pension lever han sitt liv i strålkastarljuset.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Han är en långsint dansbandskung i ormskinnskavaj och har sjungit sedan han var tolv år gammal. I år, 2024, fyller Olle Jönsson 69 år.

  – Jag har ett fruktansvärt stort bekräftelsebehov, säger Olle Jönsson om sin allra största drivkraft.

  I miniserien ”Sista giget” möter vi svenska artister som berättar om karriärens med- och motgångar och närmar oss frågan: hur länge ska de hålla på? Och hur ska det bli, när det är dags för det allra sista giget?

  Låtar som hörs i programmet
  Lasse Stefanz - En sång om sommaren
  Lasse Stefanz - Peppelinos bar
  Lasse Stefanz - Det regnar och regnar
  Lasse Stefanz, Sofie Svensson och Dom Där - Kom och rulla i mitt rullande hus
  Lasse Stefanz - Huaröd
  Lasse Stefanz - En säng av rosor

  Programmet är gjort 2024.

  Reporter Stina Ivansson 
  Producent Sofia Kottorp
  Slutmix Jakob Knabäck

 • En kväll i april 1997 hittas en man hängd i en taklägenhet i Chicago. I ett skåp hittar man en resväska som innehåller hans länge bevarade hemlighet.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Det här är en berättelse om hur en polsk avhoppares jakt på ett friare liv i USA sannolikt resulterar i en högst inrutad tillvaro där han - av rädsla för att hittas av den polska militära säkerhetstjänsten - ständigt känner sig tvungen att se sig om över axeln.

  Följ med på stridspilotens sista resa!

  Stridspilotens sista resa är en direkt uppföljare till P4 Dokumentären från 2018: Den försvunne stridspiloten.

  Programmet gjordes 2021.

  Reporter: Henrik Martinell 
  Producent: Ola Hemström och Sofia Kottorp
  Slutmix: Thobias Ericsson

  [email protected]

 • Hösten 1957 kraschlandar ett polskt stridsflygplan på en åker i Halland. Piloten - en ung polsk avhoppare - klarar sig mirakulöst nog oskadd. Men vem var han och var finns han nu?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Kraschlandningen var slutet på ett av de mest sensationella flyktförsöken från andra sida järnridån. 

  Direkt efter landningen begär piloten politisk asyl och genast utbryter diplomatiska diskussioner på hög nivå. 

  Men där slutar spåren efter honom. Vad hände med piloten sedan?

  Följ med i jakten på den försvunna stridspiloten!

  P4-Dokumentären är gjord av Henrik Martinell, P4 Halland. [email protected]

 • Detektiven Charlie Chan gör succé i Hollywood på 30-talet. Den populäre kinesen spelas av svensken Warner Oland. Men på höjden av sin karriär så försvinner stjärnan plötsligt från en filminspelning.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Warner Oland - bortglömd storstjärna i Hollywood

  Warner Oland är en av Sveriges första stora, med idag bortglömda, filmstjärnor i Hollywood. Han föds som Werner Ölund i Bjurholm i Ångermanland 1879 men emigrerar som 12-åring med sin familj till USA där de byter namn till Oland.

  Tidigt intresserar han sig för litteratur och hamnar i vuxen ålder på teaterscenerna på Broadway i New York. För att finansiera sin teaterkarriär och sitt projekt att presentera Strindberg för en amerikansk publik börjar han ta roller i den nya filmindustrin. Där han ofta får spela kines, trots att han helt saknar asiatisk bakgrund.

  Filmdebuten kommer 1912 och han medverkar även i den första ljudfilmen Jazzsångaren 1927. Efter ett 70-tal filmer, där han ofta får spela elak filmkines, blir han 1931 castad till den snälla kinesiska detektiven Charlie Chan. En roll som gör honom världsberömd.

  Filmstjärnan försvinner

  Men när han ska spela in den 18:e filmen som Charlie Chan är Warner Oland sliten och djupt nere i ett alkoholmissbruk. Succén som Charlie Chan har gjort honom till en av världens mest kända filmskådespelare men också stängt in honom i ett fack långt borta från Strindberg och scenen.
  När inspelningen ska rulla igång är han försvunnen. Det sägs att han skulle gå ut och ta ett glas vatten. Men han kommer aldrig tillbaka.

  Medverkar gör bland annat Kim Khavar Fahlstedt, filmhistoriker och författare, aktuell med en ny bok om Werner Oland, och Anki Backlund, Bjurholmsbo och verksam i Warner Oland Academy.

  Inläsningarna är gjorda av Magnus Johansson, Iris media AB

  Dokumentären är gjord av Peter Gropman, Iris media AB.

  Exekutiva producenter på Sveriges Radio var Sofia Kottorp och Ola Hemström.

  Dokumentären är gjord 2024.  

  Kontakt: [email protected]

 • Hon föddes 1843 i byn Tumlehed utanför Göteborg men slutade sina dagar i en mörk gränd i London - som offer för en av historiens mest ökända seriemördare, Jack the Ripper. Det här är hennes historia.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Hur kunde bonddottern från Bohuskusten hamna som prostituerad i Londons  värsta slumkvarter? Det här är berättelsen om Elisabeth Gustavsdotters liv – svenskan som blev Jack the Rippers tredje offer. Och som fick smeknamnet ”Long Liz” i Londons slum.

  Bilden från bårhuset i London är den enda bevarade bilden av Elisabeth Gustavsdotter. Den och huset i Tumlehed där hon föddes har blivit en del av mytologin kring mysteriet Jack The Ripper. Ett mysterium som fortfarande  generar nya böcker, teorier och filmer. Men vem var kvinnan bakom bilden?  Det här är berättelsen om hennes öde.

  Dokumentären hade premiär på 130-årsdagen av mordet på Elisabeth från Tumlehed som mördades den 30 september  1888 kl. 01.00 på Berner Street i Whitechapel i London.

  Dokumentären är gjord av Stefan Sundberg som tidigare gjort den uppmärksammade dokumentären om Leif Andersson – mannen bakom Sveriges märkligaste skiva.

  [email protected]

  Programmet är gjort 2018.

  Fler dokumentärer av Stefan Sundberg nedan:

 • Popklubben Cue club förändrade musiklivet i Göteborg under 60- och 70-talet. Men historien slutade i en katastrof, både för klubbkungen Styrbjörn Colliander och alla de som älskade klubben.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Starten på Cue Club i gamla Nordstan

  När en vägg rivs mellan två lokaler i en sliten källarlokal i gamla Nordstan i Göteborg möts Fabian Carlsson och Styrbjörn Colliander för första gången, Tillsammans kommer de att skapa musikhistoria. För den 4 mars 1966 slår dörrarna upp för Cue Club för första gången. Klubben kommer under de kommande åren att förändra Göteborgs musikliv för de unga och ge plats för både lokala band och världsstjärnor som Jimi Hendrix, Fleetwood Mac, Yes och Deep Purple.

  Skjutningen på Gustavus Adolphus

  Historien om Cue Club får ett abrupt slut när klubbkungen Styrbjörn Colliander skjuts till döds i en massskjutning på klubben 1976, som nu bytt namn till Gustavus Adolphus.

  Reporter: Stina Tyrell Sämgård / Munck Studios
  Producenter SR: Sofia Kottorp och Ola Hemström
  Ljudmix: Emil Aspegren / Munck Studios

  Dokumentären är gjord 2024

 • Anna Lassi är 11 år när hon börjar få knottror och sår på näsan. De blir större och värre och till slut är näsan som ett öppet hål.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Anna Lassi är ett av nio syskon i ett fattigt hem i Korpilombolo, undernärd med krumma ben. Under lång tid går hon med en vit duk om näsan. Men 1928 är Anna med om ett experiment som ändrar hennes liv.

  Tuberkulosen skördar många liv

  I början av 1900-talet drabbas många av tuberkulosdöden. Det finns inget botemedel mot sjukdomen. Man hoppas att näringsrik mat och vila ska stärka kroppen att klara infektionen. På Färöarna börjar en pojke, Niels Finsen, göra olika tester i solen. Han funderar på om ljuset kan vara läkande för de som fått hudtuberkulos? Långt senare kommer Anna Lassi få vård på det omtalade Finseninstitutet i Stockholm.

  Ett varmt tack till Lars Asklund som satte oss på spåren, och till Stockholms stadsarkiv och Regionarkiven i Stockholm, Norrbotten och Göteborg.

  Medverkande:

  Lars Asklund, har arbetat som förste arkivarie på Stockholms stadsarkiv.
  Helen Wallstedt, sjuksköterska som forskat om tuberkulos och verksamhetschef vid Akademiska sjukhuset Uppsala.
  Louise Lindström, pingstförsamlingen i Örnsköldsvik.
  Gerth Mattebo, pingstförsamlingen i Örnsköldsvik.
  Gudrun Brännlund, Umeå.
  Ulla Byström, Stockholm.

  Läkarrösten: Lars Broström
  Journalisten: Thomas Heldmark

  Dokumentären är gjord 2024.

  Reporter: Cecilia Ohlén
  Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström
  Ljudmix: Elvira Björnfot
   

 • Tommy och Monica är unga, kära och kriminella. Efter mer än 30 år som brottsling ställs Tommy inför ett val: pengarna eller familjen?

  Sveriges Bonnie and Clyde träffas när hon är 16 år och han nästan dubbelt så gammal. Tio år senare gifter de sig på Kumlaanstalten. Då är Tommy bland annat dömd för koppleri av Monica.

  Tommy betraktas som en av Sveriges värsta rånare. Monica är hans medbrottsling. Pengarna från brotten spenderar de på nattklubbar, resor och dyra bilar. Men när deras son Niklas föds förändras livet, åtminstone för Monica.

  När Tommy ser hur hans brott skadar Niklas ställs han inför ett val: pengarna eller familjen?

  Dokumentären gjordes 2019.

  Reporter: Martin Jönsson
  Producent: Håkan Engström
  Slutmix: Nima Shams

 • Folke Schimanski växte upp i Tyskland på 30-talet med en far som var aktiv i Hitlers nazistparti. Under hela sitt liv har han sedan brottats med skuldkänslor och frågan om sin egen roll i historien.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Folke Schimanski, systern Vera och mamman kom med de Vita bussarna


  I slutet av andra världskriget räddades Folke Schimanski från Berlin tillsammans med sin mamma och storasyster med Röda Korsets vita bussar. De var flyktingar, men inte judar utan utlandssvenskar, och som sådana högprioriterade i Folke Bernadottes räddningsaktion.

  ”När det gäller förhållandet till nazismens offer, så är ju jag inte en del av dem. Och jag är heller inte en del av vad min far representerade, att efter kriget inte kunna erkänna sin skuld. Jag står i ett ingenmansland”, säger Folke Schimanski.

  Systern Vera Oredsson blev känd nazistledare

  Folke Schimanskis far var medlem i Hitlers nazistparti. På 1970-talet kom också hans syster Vera Oredsson att bli känd ledare för det svenska nazistiska Nordiska Rikspartiet.

  Idag jobbar Folke med skulden.
  ”Det är ju inte någon plikt, att jag ska behöva plikta för att jag har vuxit upp i den här familjen. Men man kan ändå se det som en uppgift i livet, att man vill ta konsekvenserna av det på något sätt...kompensera”, säger Folke Schimanski.

  Dokumentären är gjord 2015 av Lotta Malmstedt.

 • Stina tror att mormor är död. Men hon är inspärrad på det beryktade sinnessjukhuset i Säter. Med hjälp av dottern Anna bestämmer sig Stina för att ta reda på vad som hände. Och bryta tystnaden.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Ingen vill tala om Stinas mormor, Anna Dahlin. Hon som skiljdes från sin familj och spärrades in på det som då kallades sinnessjukhus. Men varför? Stinas dotter, journalisten Anna Lithander, har bestämt sig för att tillsammans med sin mor ta reda på sanningen om varför Anna fråntogs sina barn och spärrades in på livstid på mentalsjukhus.

  En P4 Dokumentär av Anna Lithander.

  Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström.

  Dokumentären är gjord 2024.

  [email protected]

 • Lejonet Caesar har rivit en person och är lös i villaträdgården. Den unga polisen Christer Helgesson måste skjuta honom.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Det som många har fruktat har till slut inträffat. ”Steninge-Tarzan” och djurpsykologen Gösta Backer har gjort allvar av sina hot och öppnat lejonburen.

  Vilt lejon i sommar-idyllen

  Allt utspelar sig sommaren 1970 i semesterorten Steninge norr om Halmstad. Där når nu en mångårig kamp mellan myndigheterna och Gösta Backer sin kulmen. Backer måste stänga sin privata djurpark och göra sig av med lejonet Caesar. Men Gösta Backer har andra planer.

  Lejonet Caesar ska skjutas av oerfaren polis

  Det blir den oerfarne polisen Christer Helgesson som får uppdraget att skjuta lejonet som nu strövar fritt i villaträdgården. Hela dramat följs av den då 18-åriga Michael Coyet.

  Dokumentären är gjord december 2023.

  Reporter: Niklas Storm
  Producent: Sofia Kottorp
  Slutmix: David Hellgren

  Du når Niklas Storm här: [email protected]

 • Ingen förstår omfattningen av flodvågskatastrofen när sjuksköterskan Agneta Karlfeldt sätter sig på räddningsflyget till Thailand julen 2004. Hon kommer vara med om en räddningsaktion utan motstycke.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Agneta firar jul med familjen i Umeå när hon hör nyheten om tsunamikatastrofen. Hon förstår direkt att hon måste göra sig redo för en räddningsaktion med SNAM – Swedish National Air Medevac – det svenska nationella ambulansflyget, som hon tillhör.

  19-årige Niklas mitt i flodvågskatastrofen

  Niklas Jern är 19 år och har åkt till Thailand med sin mamma och sina två systrar för att fira jul och nyår. När den stora flodvågen drar in över Phuket förlorar han kontakten med sin familj i kaoset och tar sig upp i djungeln. Det enda han önskar är att få veta hur det har gått med systrarna och mamman och sedan att snabbt få komma hem till Sverige.

  Agneta hämtar skadade svenskar

  När Agneta Karlfeldt kommer ner till Thailand är det värre än hon och hennes kollegor har befarat. Phuket är som ett enda plockepinn och tusentals julfirande svenskar är skadade eller i chock. Nu väntar några intensiva dygn då Agneta åker runt på olika sjukhus i jakt på skadade svenskar att flyga hem.

  Dokumentären är gjord 2023.


  Reporter: Peter Sincic från bolaget Pannrummet
  Producent: Sofia Kottorp och Niklas Storm
  Slutmix: Olle Sjöström