Luhansk Podcasts
-
Ukrainas motoffensiv för att återta territorium drog världens blickar till sig under september 2022, när invägar plötsligt kunde noteras i båda de ockuperade östliga regionerna Donetsk och Luhansk. De landområden som nyss ansetts vara i princip ointagligt befästa fort, dit stridströtta ryska styrkor kunnat retirera, föll som furor under anfallet, och i panik tvingades Moskva anordna skenfolkomröstningar för att annektera regionerna och dess befolkningar.
Närmade sig räkenskapens tid för den försvagade ryske presidenten Vladimir Putin, som kritiserades öppet så väl inrikes som av allierade stormakter, och vem skulle i så fall fylla det maktvakuum som skulle uppstå på båda planen om Ryssland föll i kriget?
Den storpolitiska utvecklingen tycktes stå vid ett vägskäl - där kriget i Ukraina kostat två av världens tre stormakter dyra vapentillgångar samtidigt som den tredje vilat på hanen och nu stod kvar som enda aktör med fulla lager av missiler. För bortom Ukraina, där klockan klämtade för den ryske presidenten, fanns en otippad vinnare i den militära kampen om världsherraväldet. Kunde Ukrainakriget bara vara upptakten på något mycket, mycket värre - ett krig som inte bara skulle inkludera västerländska vapen utan också Nato-soldater av kött och blod?
Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning. -
Flerbarnstillägg, Jonas i Lönneberga och Hans hyllar Gotland - Sveriges Luhansk.
-
Ryska styrkor genomför nu en massiv offensiv mot Donbas i östra Ukraina. Hårda strider rasar vid stålverket i Mariupol. Hör hur Donbas är en viktig del av Putins dröm om ett Storryssland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Donbas i östra Ukraina består av de två regionerna Donetsk och Luhansk. Våren 2014 började ryskstödda separatister ta över delar av området, därefter utbröt strider mellan styrkor med stöd från Ryssland och ukrainsk militär. Hittills har tusentals personer dödats. Nu pågår det stora slaget om Donbas där Rysslands president Vladimir Putin fokuserar på att ta kontroll över hela området.
Donbas har strategisk betydelseOm Ryssland ska kunna ta över hela området från Krimhalvön till Ukrainas östra gräns mot Ryssland så måste ryska styrkor kontrollera hela Donbas. Därför koncentreras storoffensiven just nu i östra Ukraina. Men bedömare tror att det bara är en sorts hävstång för att uppnå större mål och att Putin har ännu mer långtgående ambitioner. Donbas är känt för sin industri som kolgruvor och stålverk. Just nu rasar hårda strider vid stålverket Azovstal i staden Mariupol i Donbas. Hör om Donbas historia, bakgrunden till konflikten och varför området är så avgörande för Putin.
Medverkande: Johanna Melén och Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondenter, Niklas Bernsand, undervisar i Öst- och Centraleuropakunskap och Europastudier vid Lunds Universitet
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Tim Kellerman
-
Ett slut på kriget i Ukraina ser inte ut att vara nära. Hör Carolina Vendil Pallin, forskningsledare vid Rysslandsprogrammet på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, om förhandlingarna.
Det har snart gått fyra veckor sedan Rysslands invasion av Ukraina, och kriget har drivit 10 miljoner människor på flykt inom och utanför landet. Samtidigt har det hållits förhandlingar mellan länderna. Hittills har det varit på utrikesministernivå man träffats.
En avgörande orsak till varför det i nuläget är svårt att komma upp på nästan nivå, dvs att få de båda presidenterna Putin och Zelenskyj att träffas för samtal, är enligt Carolina Vendil Pallin på FOI att Putin inte ser den ukrainske presidenten som annat än ett verktyg för väst och USA.– Putin ser inte den politiska ledningen som legitim över huvud taget, säger Carolina Vendil Pallin.
Vladimir Putins krav på Ukraina för att dra tillbaka sina trupper är tydliga: erkänn utbrytarregionerna, lägg ner era vapen och håll er utanför allianser.
– För Ryssland är ju de här folkrepublikerna, Donetsk och Luhansk, bara varit verktyg. Målet är att kontrollera hela Ukraina, både politiskt och militärt. -
Invasionen blev kort sagt mer aggressiv än vad vi väntat. Den kanske vanligaste prognosen var att angreppet enbart skulle röra Luhansk och Donetsk, men avsikten verkar snarare handla om en fullskalig annektion av Ukraina.
Vid krisens inledande svarade västvärlden med kraftiga ekonomiska sanktioner. Är dessa effektiva gentemot Putin?
Vad är ett rimligt scenario för hur kriget kommer att sluta?
Och slutligen, är det slutet för Rysslands oligarker?
Läsvärt:
A new age of economic conflict | The Economist
Can sanctions stop Putin? | The Economist
Nicholas Mulder, who studies sanctions, declares a watershed moment in global economic history | The Economist
Xi Jinping's China Isn't Siding With Putin Over Ukraine (businessinsider.com)
KÖP ANDRA KAMMAREN-MERCH!
https://andra-kammaren.myspreadshop.se/
HÖR AV DIG TILL OSS:
Webbsida: http://andrakammarenpodcast.se
Instagram: https://www.instagram.com/andrakammaren
Facebook: Andra kammaren | Facebook
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC1Egup5p2CL0TTdm6RB9G4g
Mejl: [email protected]
-
Säkerhetsläget i Europa är mycket allvarligt, och detta avsnitt av Sieps podcast tar åter upp frågan. Den här gången tillsammans med Fredrik Löjdquist som fördjupar de långsiktiga aspekterna av det som nu sker.Reaktionerna från EU och omvärlden lät inte vänta på sig när Ryssland erkände utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk. Ändå kvarstår de ryska antagonistiska målsättningarna, förklarar Fredrik Löjdquist, föreståndare för Centrum för östeuropeiska studier och gäst i detta avsnitt av Sieps Podcast. Han menar att Rysslands strategiska målsättningar är tydliga: att ta politisk kontroll över sina grannländer, att komma bort från en säkerhetsordning som grundar sig på respekt för demokrati och mänskliga rättigheter samt att förändra den militära maktbalansen i Europa.Angreppet på Ukraina är ett angrepp på EU och den europeiska idén, menar Löjdquist. Detta borde mana EU och västvärlden att sätta sig vid ritbordet i fråga om både rysslandspolitiken och strategin för de länder i öst som har associeringsavtal med EU. Programledare är som vanligt Annika Ström Melin och Göran von Sydow. De rundar av avsnittet med ett samtal om den enighet som EU tenderar att uppvisa under trycket från yttre hot.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vladimir Putin erkänner områden i östra Ukraina som självständiga och beordrar in ryska styrkor. En försämring av säkerhetsläget, som ökar risken för strider.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk förklaras som självständiga av Ryssland, och det handlar även om områden som Ukraina kontrollerar.
In i detta skickar Vladimir Putin "fredsbevarande styrkor", alltså rysk militär.
– Det innebär ju att man riskerar nu ganska snart att få en direkt kontaktyta mellan ukrainska och ryska stridskrafter, säger Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker.
Större ryska målRyssland hotas med sanktioner, men det här påverkar inte Putins strategi för Ukraina, tror bedömare.
– Det handlar om hela Ukraina så att han kommer att använda det här på något sätt för att skapa en regimförändring eller att tillskansa mer territorium från Ukraina, säger Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska Institutet.
Medverkande:
Gudrun Persson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet, Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker och doktor i freds- och konfliktforskning.
Av:
Bo Torbjörn Ek, programledare
Ulrika Bergqvist, programledare
Carl-Johan Ulvenäs, producent -
Rysslands beslut att erkänna utbrytarområdena Donetsk och Luhansk i östra Ukraina väcker starka reaktioner. Hör röster från EU, Lviv i Ukraina och Moskva. (Avsnittet publicerades den 22 feb. 2022)
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Johanna Melén, Sveriges Radios Moskvakorrespondent, Maria Persson Löfgren, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent, Lubna El Shanti Östersjökorrespondent och Susanne Palme, EU-kommentator.
Programledare: Claes Aronsson
[email protected]Producent: Irma Norrman
[email protected] -
Ryssland agerar allt aggressivare mot Ukraina. Luhansk och Donetsk har utlysts till självständiga republiker mot Ukrainas vilja, och Putin skickar nu ryska trupper in över gränsen. Är det här början på ett fullskalig invasion av Ukraina? Eller vad är Putins plan? - Putin har aldrig varit så hotfull som nu. Hans hatretorik har nått nya höjder, säger Svenska Yles Rysslandkännare Kerstin Kronvall i Nyhetspodden med Johannes Tabermann.
Nyhetspodden går på djupet med dagens största och viktigaste nyhet. Vi förklarar politiken, världen och allt det andra. Producent: Ami Lassila. Tekniker: Anne Heikkilä.
Har du frågor eller synpunkter? Kontakta oss på: [email protected] -
President Putin har erkänt utbrytarområdena Donetsk och Luhansk i östra Ukraina som självständiga. Hör bland andra Oscar Jonsson, doktor i rysk krigsföring om den senaste utvecklingen.
-
Ronie Berggren kommenterar Vladimir Putins besked om att Ryssland erkänner de ukrainska utbrytarrepublikerna Luhansk och Donetsk som självständiga stater och de sanktioner USA, EU och Storbritannien nu meddelat att de kommer att införa mot Ryssland. En intervju från 2014 spelas också med Marcel H. Van Herpen, direktör för den pro-EU och pro-atlantiska tankesmedjan Cicero Foundation i Maastricht, Nederländerna, och författare till boken "Putin's Wars: The Rise of Russia's New Imperialism".
---------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html