sommar-OS Podcasts
-
Säsongspremiär av Ekensnack! Christian tar vid där förra säsongen slutade och pratar om avrättningar, närmare bestämt den allra sista. Kalle berättar om sommar-OS i Stockholm 1912, och fortsätter därmed på ett tema från säsong 1, nämligen Stockholm som en del av den stora världen.
Länk till Ekensnack-kartan:
https://bit.ly/ekensnack-karta2
-
I Peking kan en skridskoåkare skriva OS-historia. Ireen Wüst, 35 år från Nederländerna har vunnit guld i fyra raka olympiska spel. Vinner hon OS-guld även i Peking har hon gjort något som ingen annan lyckats med, varken på vinter-OS eller sommar-OS att ta guld i fem olika OS.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Löpare och cyklister skolas om till längdåkare, och gymnaster får pjäxor på fötterna. Efter framgångarna i sommar-OS vill Kina nu också bli starka på snö och is. Och hela befolkningen ska med.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kina satsar också stora pengar för att bygga nya vintersportorter och vägar och järnvägar som kopplar dem till de stora städerna.
Vi hör om vad spelen i Peking säger om vart vinter-OS är på väg, hur spelen har utvecklats genom åren, och om att det kanske är dags att börja flytta över grenar från sommarspelen.
Medverkande: HC Holmberg, längdåkningsprofessor och forsknings- och utvecklingschef för Svenska olympiska kommittén; Leif Yttergren, idrottshistoriker vid GIH som studerat relationen mellan sommar- och vinter-OS.
Reporter: Björn Gunér
[email protected]Producent: Peter Normark
[email protected] -
En summering av sommar-OS i Tokyo. Guld- och silverrusiga svenska glädjetårar men också tårar av besvikelse när drömmar gick i kras. Ett OS som var stängt för publik men som öppnade upp för diskussioner om mental press och psykisk ohälsa. De trettioandra sommarolympiska spelen kommer att gå till historien på många olika sätt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En dokumentär av Martin Marhlo, sommaren 2021.
-
Just nu pågår Sommar-OS och en av idrottens stora roller är tränaren. Sveriges landslag under fotbolls OS imponerar! Vad passar inte bättre än att lyssa på Daniel som är fotbollstränare och har intervjuat förbundskaptenen, Peter Gerhardsson i sin egna podd.
I detta avsnitt får du lära dig mer om livet som fotbollstränare, vem Daniel Angergård är, varför en middag förändrade hans karriär och vad fotboll betyder för honom. Samt:
4.45 - Första idrottsminnet
7.35 - Hur han kom in på sin roll som fotbollstränare
12.20 - Hur är en vanlig dag som fotbollstränare?
13.45 - Vad gör man på en träning?
16.35 - Hur han kom på idén att starta sin egen podcast, Möt Fotbollstränarna
Hans tips på 🎙 podcasts och 📘 bok:
TuttoBalutto, Konspirationsteorier, JLC, boken Håkan Ericsson - Om vägen till EM-guldet
Här är några fotbollsutbildningar som Daniel gått:
Tränarutbildning A och B Ungdom
Tränarutbildning C
UEFA B
Här är mer om hans egen podcast - Möt Fotbollstränarna
Där Daniel intervjuar olika fotbollstränare. Alltifrån huvudtränare, fystränare, målvaktstränare till specialister. De får bland annat prata om sin resa, filosofi och ledarskap. Lyssna här: https://open.spotify.com/show/6FRhOstNIrtXPFYW78q8pn?si=fob9bSq8QauqpTuKFZwRLw
Kontaktinfo Daniel Angergård
Mejl | LinkedIn | Instagram
Kontaktinfo Möt Fotbollstränarna
Instagram | Facebook | Youtube
Samarbetspartner: Sportidealisten, jobbplattformen bara för idrottsvärlden
Vill du följa med bakom kulisserna?
Vill du även se mer bakom kulisserna och mer om våra gäster så kan du hitta allt detta på Instagram, vi finns på @sportviewspodcast.
Har du feedback eller vill tipsa oss om gäster så kan du höra av dig via Instagram eller maila oss på [email protected]
Vi kommer släppa ett avsnitt varje måndag från det att du hör detta, så prenumerera så att du inte missar något. Och är du på gott humör får du gärna lämna ett betyg, det hjälper oss att nå ut till fler.
Podden finns där poddar finns, sök på Sport Views Podcast.
Connecta med oss!
Jakob - LinkedIn | Twitter | Instagram
Filip - LinkedIn | Instagram | WWW
Logga: Markus Wikenstål (www.markuswikenstal.se)
Vi säger så! Ses i nästa avsnitt!
-
Varken coronaviruset, skenande kostnader eller missnöje bland japanerna kunde stoppa årets sommar-OS. Orsakerna till att OS ordnas mitt i pandemin handlar om både prestige och pengar, men också om omsorg om de mindre sommargrenarna som sällan uppmärksammas. Det säger Yle Sportens Toffe Herberts på plats i Tokyo, i samtal med Carin Göthelid i Nyhetspodden.
-
Sommar-OS 1984 avgjordes i Los Angeles och som svar på bojkotten från OS 1980 uteblev Sovjetunionen och alla andra östländer i Europa utom Rumänien och Jugoslavien.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dags för nästa avsnitt i vår serie från Tokyo till Tokyo och nu är vi framme i Los Angeles som var värd för sommarspelen 1984.
Det var ett bra OS för Sverige med 2 guld, 11 silver och 6 brons.
I detta avsnitt möter vi en medaljör – spjutkastaren och bronsmedaljören Kent Eldebrink och en cyklist utan medalj – Tuulikke Jahre, som bland annat minns brottaren Frank Andersson: ”Han var snygg!”
Medverkande:
Kent Eldebrink, fd spjutkastare.
Tuulikke Jahre, fd cyklist.
Stefan Lindeberg, fd förbundskapten kanot.Avsnittet är gjort av Dag Malmqvist och Roger Burman. 2020.
Slutmix: Patrik Falck.Arkivljud: Sveriges Radio.
Foto omslagsbild/kollage: TT
-
Sommar-OS 1972 avgjordes i München och nyhetsmässigt dominerades spelen av gisslandramat med den israeliska truppen och dödsskjutningarna som följd.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi får även i detta avsnitt höra Gunnar Larsson som simmade in på blygsamma placeringar vid OS 1968 men som nu slog till med två guld. Hör också Inger Knutsson, friidrottaren från Nynäshamn som gjorde sitt första OS.
Medverkande:
Gunnar Larsson, fd simmare.
Inger Knutsson, fd friidrottare.
Anders Gärderud, fd friidrottare.Avsnittet är gjort av Dag Malmqvist och Roger Burman. 2020.
Slutmix: Patrik Falck.Arkivljud: Sveriges Radio.
Foto omslagsbild/kollage: TT
-
1968 var turen kommen till Mexico City som värdstad för sommar-OS och vi träffar två svenskar som gjorde blygsam OS-debut, men som skulle ta olympiska guld senare i karriären.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hör Anders Gärderud och Gunnar Larsson om hur det var att göra sitt första OS, och hör kulturredaktionens Gunnar Bolin hur protesternas år 1968 också satte avtryck på spelen där Sverige inte tog så många medaljer som man hoppats.
Medverkande:
Anders Gärderud, fd friidrottare.
Gunnar Larsson, fd simmare.
Gunnar Bolin, kulturredaktionen Sveriges Radio.Avsnittet är gjort av Dag Malmqvist och Roger Burman. 2020.
Slutmix: Patrik Falck.Arkivljud: Sveriges Radio.
Foto omslagsbild/kollage: TT
-
1964 var Tokyo värdstad för sommar-OS. Vi träffar Ami Rosengren som då var ung gymnast och Rolf Peterson som var nästan lika ung kanotist. Båda gjorde sitt första OS men för Rolfs del inte det sista. Med i avsnittet finns också Anders Anderö mer känd som Tecknar-Anders. Han var utsänd till Tokyo för Svenska Dagbladet och vi får ta del av hans upplevelser från den Japanska huvudstaden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nu börjar Radiosportens OS-serie Från Tokyo till Tokyo. I 14 avsnitt träffar vi två svenska deltagare från varje sommar-OS, från Tokyo 1964 till Rio 2016. De två atleterna pratar om sitt första OS och vi har träffat både medaljörer och aktiva som det gick lite sämre för.
Den stora frågan i varje avsnitt är – Hur var ditt första OS?
Medverkande:
Rolf Peterson, fd kanotist.
Ami Rosengren, fd gymnast.
Anders Anderö, tecknare för Svenska Dagbladet under många år.Avsnittet är gjort av Dag Malmqvist och Roger Burman. 2020.
Slutmix: Patrik Falck.Arkivljud: Sveriges Radio.
Foto omslagsbild/kollage: TT
-
Framgångsrik finansman som startade världens första elektroniska och privata börs i Stockholm, Optionsmäklarna, 1984. Om att jag 1953 ville ansöka om OS till Sverige.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Att våga göra det okändaUppväxten på gården har lett till att jord och skog representerar trygghet för Olof Stenhammar.
- Allt som har med jord och skog att göra har givit mig livsglädje och harmoni.
Skolgången började knaggligt med usla resultat men i New York lärde sig Olof att bli börsmäklare och han startade senare världens första privatägda, vinstdrivande och elektroniska börs.
- Drivkraften att vilja förändra, att skapa nytt, sitter i huvudet – det är en mental process.
Olof berättar i sitt Sommar att entreprenörskap handlar om att vilja vinna samtidigt som man måste våga förlora.
Han ledde kampanjen för Stockholms ansökan att arrangera sommar-OS 2004 men Aten vann i den slutliga omröstningen.
Om Olof StenhammarLantbrukare, entreprenör, finansman, 79 år. Född i Finspång, bosatt på Värmdö. Debuterar som Sommarvärd.
Framgångsrik finansman som startade världens första elektroniska och privata börs i Stockholm, Optionsmäklarna, 1984. Bolaget tog även över bland annat Stockholmsbörsen och försökte också köpa Londonbörsen. 2008 bytte bolaget namn till OMX och såldes till amerikanska Nasdaq för 32 miljarder kronor.
Äger och driver upplevelsegården Siggesta gård på Värmdö. Har varit vd för spelbolaget Alga, vice vd för Bonnierkoncernen och vd för kampanjen för Stockholms ansökan om att få arrangera OS 2004. Har skrivit memoarerna Det ordnar sig.
Hedersdoktor vid Handelshögskolan i Stockholm och vid Lunds universitet.
Grundet Stenhammaren i Finlands skärgård är uppkallat efter honom efter en grundstötning.Jag kommer att berätta om att jag redan 1953 ville ansöka om OS till Sverige – i Finspång. Dessutom, hur man med tur kan vända en pinsam grundstötning till odödlighet. Om ingen hindrar mig kanske jag framför en egen snapsvisa.
Producent: Kerstin Brunnberg
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play.
-
Bara i krigstider har OS ställts in. Aldrig har en pandemi stoppat ett spel. Men OS i Tokyo är hotat av coronaviruset, ett OS som kostat över 100 miljarder. Vad händer om OS inte kan genomföras?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"OS i Tokyo är flyttat, bort från Tokyo. Det blir Helsingfors som får arrangera istället". Ja, så lät det när ett krigande Japan blev av med värdskapet för OS 1940. Men i Finland hamnade ju också i krig och det blev inget OS då.
Nu är sommar-OS i Tokyo i fara av en helt annan anledning. Idrottsvärlden står still under våren 2020. Coronaviruset har dödat tusentals människor runt om i världen och ingen vet när krissituationen är över. Ändå fortsätter Japan och den internationella olympiska kommittén att tro på ett OS i mitten av juli.
De har miljarder skäl att fortsätta kämpa för ett OS i sommar. Det är mycket som står på spel.
Det här är ett extrainsatt specialprogram, om hotet mot sommar-OS och konsekvenserna om det blir inställt.
En dokumentär av Alexander Lundholm, 18 mars 2020.
-
Nordamerika i fokus. Tiger Woods äger golfsporten igen! Bengt Skött och Lasse Granqvist ger sina största radiominnen från ett Sommar-OS i USA. Jens Fjellström ser mer tv-sport än någonsin tidigare, när han blickar ut över den allsvenska fotbollen från ett Stanley Cup-febrigt Kanada. Och Camilla Enström med svaret på varför det görs fler mål i NHL än SHL.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nr 52 betyder litet smygjubileum. Fiffi har mental baksmälla från Malmö och Steffo har mancold. Trots detta kastar vi oss över Fantastiska Filmpar, Disney som kör en safe, Jane som har en pistol, Sommar-OS 1912, romantiska klänningar rödfärgade av blod...och så otyget att...SOVA...på bio! Extra bonus; Fiffi biktar sig. Din favoritpodd tuffar på.
Hejdå sommarn, hej hösten! - Visa fler