Sydeuropa Podcasts
-
Vikingatiden var inte bara en period när många från Norden seglade vida ut i världen - det var också en tid då många kom hit utifrån. Anders Götherström har blivit nerringd av journalister som är intresserade av vikingatiden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Även idag är intresset i omvärlden stort, ja enormt, för nya forskningsresultat som har med vikingar att göra. Det märkte Anders Götherström, professor i molekylär arkeologi i Stockholm nyligen, som blev nerringd av journalister när han och hans kolleger publicerade en genetisk studie om hur befolkningen i Skandinavien har förändrats under dom senaste 2 000 åren.
Och där just vikingatiden sticker ut som en period av stor inflyttning, säger han, då många kom hit från de brittiska och iriska öarna, från andra sidan Östersjön och även från Sydeuropa. Men dessa människor har lämnat oväntat små spår i arvsmassan hos oss som bor här idag.
Vi hör om vad det kan bero på, om hur det som var dödliga katastrofer i våra förfäders liv har blivit till lyckträffar för forskarna här.
Det som blev en stor jämförande studie över tid var från början tänkt som tre olika studier, där ben från tre nerslag i vår historia dna-analyseras för första gången berättar han. En om besättningen på Regalskeppet Kronan under stormaktstiden och en om båtgravarna runt början av vikingatiden. Och så en om de minst 30 personer som verkar ha dödats i en massaker vid Sandby borg på Öland runt år 500.
Medverkande: Anders Götherström, professor i molekylär arkeologi vid arkeologiska forskningslaboratoriet och forskningsledare på Centrum för palegoenetik vid Stockholms Universitet.
Reporter: Björn Gunér
[email protected]
Producent: Lena Nordlund
[email protected] -
Börsen är svårare än någonsin och för tillfället är det positiva vindar som blåser upp långrockarnas segel. Men bortom horisonten ser Börspoddens egna doktor orosmoln tona upp sig. Blankarskola, Avanzamannens julbord och kassa lynchningar från sydeuropa. Dessutom presenterar John ett framtida konstverk. Lyssna!
Börspoddens huvudsponsor är Skilling, besök dom på skilling.se
-
Sveriges enda Rassegna Stampa. Sydeuropas tidningar i kortformat.
-
Det allra första avsnittet av Sveriges enda Rassegna Stampa. Sydeuropas främsta journalistik, sammanfattad i kortform av frilansjournalisten Filip Jacobson. Varje vardagsmorgon från en garderob i Rom.
-
Södra Europa drabbades av allvarliga skogsbränder i somras, som kan förklaras både av en svår värmebölja och förändrad markanvändning som gynnar elden. Men i Sverige och i världen har bränderna minskat.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Klimatförändringarna har gjort värmeböljorna kraftfullare i Sydeuropa, medan de i Sverige lett till varmare men också blötare förhållanden, säger Johan Sjöström, skogsbrandforskare på RISE, och därmed har risken för skogsbränder inte ökat här. Snarare är det sällsynt med stora skogsbränder i vårt land, men somrarna 2014 och 2018 utgör tydliga undantag. Vi besöker den skog i Småland som drabbades av den värsta branden i landet under förra året, men som få hört talas om eftersom elden kunde släckas i tid. Johan Sjöström visar oss tecken på branden, liksom sätt för det svenska skogsbruket att minska brandrisken.
I södra Europa har betande djur tidigare haft en dämpande effekt på brandrisken, men utflyttning från landsbygden till städerna har gjort markerna mer eldfängda. Nu prövas att återinföra får och getter i sydeuropeiska länder just för att de ska beta bort lättantändliga buskar och gräs.
Vi hör också om Kalifornien, som har världens största brandkårer, och världens största flotta av vattenbombande helikoptrar och flygplan, men ändå årligen drabbas av svåra bränder. Enligt brandhistoriken Stephen Pyne måste amerikanerna få bort stora delar av den eldfängda undervegationen i Kalifornien, och kanske ta lärdom av det förebyggande arbete som pågår i Europa för att förhindra okontrollerade skogsbränder.
I Vetenskapsradion På djupet hör vi även att mark- och skogsbränderna i världen totalt sett minskar, och om vad det beror på.
Medverkande: Johan Sjöström, skogsbrandforskare RISE; Stephen Pyne, brandhistoriker Arizona State University.
Reporter: Gustaf Klarin
[email protected]Producent: Björn Gunér
[email protected] -
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hettan hotar matproduktionen i regeringskrisande ItalienDen värsta torkan på 70 år pratas det om i norra Italien. Inte bara skördarna är hotade utan även en hel del av vinstockarna. Torkan har också blivit en av de mest akuta frågorna politiskt som även den lyckats splittra den sköra italienska samlingsregeringens olika intressen. Vad som händer nu efter premiärminister Mario Draghis avgång i torsdags och det nyval som kommer följa gör det än mer osäkert.
Cecilia Blomberg, Sveriges Radios utsända i Sydeuropa, åkte till Po-slätten för att träffa drabbade och höra om vad som nu står på spel.
Hur ska vi prata om vädret för att rädda klimatet?I ett samtal med Maria Wolrat-Söderberg, forskare på från Södertörns högskola, och Maria Augutis, meteorolog på SVT, söker vi svar på hur våra erfarenheter och upplevelser av extremväder kan leda till ett ändrat beteende och rädda klimatet. Och bjuder på en hypotetisk väderprognos som inte bara berättar vad det blir för väder utan också de bakomliggande klimatorsakerna.
Sommaren före valet krigsåret 1940 - likheter med årets valFör första gången sedan andra världskriget har i år ett land invaderat ett europeiskt land. Och som bekant har det ju lett till att Sverige och Finland gett upp sin alliansfrihet och ansökt om medlemskap i Nato.
I vår serie om dramatiska somrar före valet har nu turen kommit till året 1940. Då pågick andra världskriget i Europa - våra grannländer hade just invaderats och det var oklart om det ens skulle hållas ett val.
Timme ett:
Torkan hotar matproduktionen i Italien
Vad krävs för att vi ska koppla vädret till klimatförändringarna?
Har Gud någon plats i skolan?
Ryssland, Iran och Turkiet - hur ensam är Putin?
Krönika av Ulrika Knutson
Panelen med Maria Eriksson, SvD, Dick Ericksson, Samtiden och Peter Gustavsson, Aftonbladet.
Timme två:
Sommaren före valet 1940
Hur påverkas årets riksdagsval av kriget i Ukraina?
Pensionärer kan tvingas flytta på grund av hyresökning på 100 procent
Utkant Sverige: Manlighet under pressatfot
Gothia Cup och EM-framgångar - när blir fotbollen jämställd?
Kåseri av Helena von Zweigbergk
Programledare: Pekka Kenttälä
Producent: Ulrika Fjällborg
Tekniker: Martin Seipel
-
Antikens Grekland, Romarriket och sjöfararnationer – Sydeuropa har haft en central plats i den europeiska civilisationens framväxt. På senare tid har dock kontinentens ekonomiska och politiska centrum flyttat norrut, och länderna i söder har ställts inför nya utmaningar. Det är även en region som är starkt präglad av Medelhavet och av det klimat som havet har namngett. Fiske och turism är utbrett, men detta hotas samtidigt av klimatförändringar och nedskräpning i havet. Detta var vårt sista avsnitt för våren, tack till alla som har lyssnat så hörs vi igen i höst! Vill du vara med och bidra till podden får du gärna stötta oss på Patreon: https://www.patreon.com/geografipodden
-
Tio miljoner ukrainare har lämnat sina hem på grund av kriget. Ungefär 3.5 miljoner människor har korsat gränsen, resten av flyktingarna är fortfarande kvar inne i Ukraina.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Stephanie Zakrisson Londonkorrespondent, Susanne Palme, EU-kommentator, Caroline Salzinger Sveriges Radios korrespondent i Berlin och Marie Nilsson Boij korrespondent i Sydeuropa.
Programledare: Claes Aronsson
[email protected]Producent: Irma Norrman
[email protected] -
Putins brutala krig sätter även hård press på ekonomin i Europa. Hör hur ekonomierna i Storbritannien, Frankrike och Tyskland påverkas.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Stephanie Zakrisson Londonkorrespondent, Susanne Palme, EU-kommentator, Caroline Salzinger Sveriges Radios korrespondent i Berlin och Marie Nilsson Boij korrespondent i Sydeuropa.
Programledare: Claes Aronsson
[email protected]Producent: Irma Norrman
[email protected] -
Efter tre år på rymmen kommer oväntade nyheter: Galleristen Joanna Segelström och hennes son Mikael har hittats och gripits på spanska solkusten. Våren 2021 släppte Skuggstad ett dubbelavsnitt om galleristerna från Trelleborg som försvann spårlöst med skulder på 2,1 miljarder kronor. Nu kommer uppföljningen på berättelsen om Miljardbluffen i ett specialavsnitt. Det blir en resa till sydeuropa i Joanna och Mikael Segelströms fotspår. Hur gick det till när de blev gripna? Vem är den polske privatdetektiven Wojciech? Och vad kommer hända när galleristerna, något oväntat, blir släppta på fri fot? Skuggstad görs av produktionsbolaget Banda för Spotify Dok. Avsnitt 1 och 2 av Miljardbluffen finns längre bak i Spotify Dok-flödet och i Skuggstads egen spellista. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Efter ett lugnt år kan kalabaliken i den italienska politiken vara tillbaka. Hör om de viktigaste nyckelspelarna i det italienska presidentvalet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Susanne Palme Sveriges Radios EU-kommentator, Marie Nilsson Boij Sveriges Radios korrespondent i Sydeuropa, Bruno Tiozzo advokat och Italienkännare.
Programledare: Claes Aronsson
[email protected]Producent: Irma Norrman
[email protected] -
Försvarsmakten föder upp schäfrar, men i andra militära sammanhang har dalmatinern gjort entré. Vi frågar oss varför, och vilka personliga egenskaper som utmärker en bra hemvärnshund? Programledare: Louise Epstein. Bisittare: Thomas Nordegren.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vilken personlighet behöver Försvarsmaktens hemvärnshundar ha?Hur respektingivande är Pongo? Förra torsdagen sågs en dalmatiner patrullera med hemvärnet i Visby hamn, klädd i ärmlös svart hundjacka. Cecilia Ström, ordförande i Svenska dalmatinersällskapet, pratar om hundrasens eventuella farlighet och avskräckande effekt på Putin.
Mimi Jordell, hundförare i Hemvärnet, har sin egen hund Wikid med sig när hon patrullerar. Wikid är en treårig australiensisk vallhund, och en av hemvärnets 700 privatägda patrullhundar. Vilken personlighet behöver hemvärnshundar ha, och vad ska man ha dem till?
Peter Öhrling, funktionsförvaltare på Försvarsmaktens hundtjänstenhet, berättar om militärhundarnas funktion. Varför har försvarsmakten valt att föda upp just schäfrar?
Dick Harrison om rysskräckenUkrainakrisen är långtifrån över. Rysslands president Putin vapenskramlar, och det svenska försvaret ökar sin närvaro på Gotland. Hur spänt är läget just nu mellan Sverige och Ryssland, om man jämför bakåt? Dick Harrison, författare och professor i historia vid Lunds universitet, kommer och pratar rysskräck, relationerna mellan Sverige och Ryssland genom tiderna, och om när de var som sämst.
Vaccinationskrav i ÖsterrikeIdag röstar Österrikes parlament om vaccinationskrav för alla över 18 år, och dryga böter kan bli konsekvensen för dem som bryter mot den nya lagen. I Sverige ser det si och så ut med dos tre på sina ställen. Borde vi införa böter för regioner som är för långsamma med att vaccinera sin befolkning?
Kan Valérie Pécresse bli Frankrikes nästa president?Valrörelsen börjar komma igång i Frankrike inför presidentvalet, och för första gången i Republikanernas historia har en kvinna valts till partiets presidentkandidat. Partiet har varit i djup kris, men på senare tid har det vänt och nya medlemmar strömmar till. Men hur stor chans har egentligen Valérie Pécresse att bli Frankrikes nästa president? Marie Nilsson Boij, Sveriges Radios korrespondent i Sydeuropa, gör en analys.
Dessutom lyssnarbrev om Tycho Brahes syster Sophie, och så spelar Louise musik från sina ungdomsår i ett blåsigt Limhamn, där alla coola personer hade bärbara kassettbandspelare med lurar.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman -
Det händer mycket inom fransk politik. Drottningen av Parisregionen Valérie Pécresse och högernationalistiske Eric Zemmour utmanar Macron med buller och bång.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Marie Nilsson Boij Sveriges Radios korrespondent i Sydeuropa , Tomas Lindbom, Frankrikekännare och författare och Susanne Palme Sveriges Radios EU-kommentator.
Programledare: Claes Aronsson
[email protected]Producent: Irma Norrman
[email protected] - Visa fler