Småland Podcasts
-
www.designlight.nu
Moheda, Alvesta kommun, Småland, Sverige. Har ni vägarna förbi Moheda sticker ni in till familjen Designlight. Paret Jessica och Björn träffades för ca 40 år sedan och drivit bolag tillsammans sedan 90-talet.
Hur funkar det, kan man ju undra? driva bolag ihop och va gifta!?
Till detta adderar vi två barn, ett barnbarn, 9 katter, hund, hästar och en gård. Det har funkat i 30 år - varför inte 30 till 🤷♂️Vi snackar om vad som tog dem hit, hur livet som familj funkat på vägen, tillverkning i kina, framtiden och mycket mer däremellan. Ett riktigt gött avsnitt 👏🏼🥳
Tack till paret Hultqvist🤩
Tyck till och ge förslag på nästa bolag du vill höra mer om 🤩⤵️
Tack till våra samarbetspartners som gör vardagen roligare för oss elektriker🤩
🌟 @schneiderelectric_elektriker
🌟 @garo_emobility_sverige
🌟 @nexanssweden
🌟 @skyltdirect -
Med tiden märker jag att jag alltmer börjar tänka som svärmor.
Repris från 23 maj 2016.Om Carin Ahlqvist:Carin Ahlqvist är journalist. Arbetar på Sveriges Televisions samhällsredaktion i Göteborg. Kommer från Småland, är intresserad av politik och relationer.Producent: Mette Göthberg [email protected] -
I avsnitt 115 av Drömmen om Målajord ska du få träffa "Borgmästarinnan i Häradsbäck", som hon kallas ibland, Mette Adolfsson. Som landsbygdsutvecklare under många år och på senare tid projektledare för Mötesplats Häradsbäck (www.haradsback.se) har hon varit med och förändrat en by i Småland från avfolkningsbygd till något alldeles unikt, blomstrande, fantastiskt och framtidshoppingivande.
Vårt samtal handlar bland annat om att vara nyfiken och se möjligheter där andra kanske mest ser hinder och risker, om att våga öppna dörrar som står på glänt, även när vi inte vet vad som finns på andra sidan, om envishet och drivkraft i utmaningar och motstånd, om att skapa sig ett liv där vardagen är så bra att man inte behöver längta till ledigheten, om att dra nytta av tidigare erfarenheter när man lägger nya pussel i livet och om att ta makten över sitt lokalsamhälle. -
- Hur många gånger har man inte hört människor som drabbats av krig. Eller sjukdom och annat elände som säger att det dom längtar mest efter är vardagen.
Om Carin Ahlqvist:Carin Ahlqvist är journalist. Arbetar på Sveriges Televisions samhällsredaktion i Göteborg. Kommer från Småland, är intresserad av politik och relationer.Producent: Mette Göthberg [email protected] -
Ibland är goda råd dyra, men ibland är dåliga råd ännu dyrare.. i säsongens sista Folksagopodden träffar vi på ett gäng som fått sig några riktigt dyrköpta lärdomar om livet. Tack för den här säsongen, vi ses igen i höst!
Sagor i detta avsnitt
Kungen som ville ha månen – hittad av mig i Gyllene Fågel,sagor för vuxna och barn, sammanställd av Inger Lise Oelrich. Sagan är frånbörjan från Dominikanska republiken
Förmannen som skulle timra ett hus – hittad av mig iFolksagan i Sverige 3 – berättelserna. Där uppges att sagan är från Uppland
Varsågod, kappa – hittad av mig i The Salvaged Tales,sammanställd av Sergey Vardanyan. Sagan är från Armenien.
Den självkokande grytan – hittad av mig i Folksagan iSverige 3 – berättelserna. Där uppges att sagan är från Småland och upptecknadav August Svenningson.
Den besegrade Guden – hittad av mig i Bror kanin – myter ochsägner från Nordamerika. Från en Algonkin-stam i nordamerika.
-
Vad lyckoburkar och Indy 500 har gemensamt med Sol till Juni? Och Springsteen och Småland med Ödeborg? Jo, allt finns med i det här avsnittet av Skriverier med Malin och Cilla! Gäst i cyberstudion är debutanten Linda Gustafsson som vill ha bästa tipsen för en bokrelease.
Malin har ljudboksdebuterat med Mariannes mirakel och varit på förlagsfest, medan Cilla har varit over there och njutit av andra fester.
Häng med! Det blir åka av i skateboardbacken.
-
Sveriges kristnande är en av de mest omvälvande händelser som ägt rum i den svenska historien. Generationer av svenskar har fått lära sig att det var den tyske benediktinmunken Ansgar som förde kristendomen till landet i samband med sitt första besök i staden Birka på Björkö i Mälaren år 829/830. Men när börjande egentligen kristnandet av Sverige och hur fick man befolkningen att byta religion?
I dagens avsnitt av En oväntad historia samtalar historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund om hur det gick till när Sverige kristnandes. Modern forskning har visat att kristnandeprocessen inleddes betydligt tidigare än vad man tidigare trott och att handel och krig var betydligt viktigare än mission för svenskarnas första möten med den nya religionen.
Runstenar berättar om människor som besökt fjärran länder och helgonlegender beskriver hur fromma missionärer offrade sina liv när de försökte sprida det kristna budskapet i hedniska trakter. I Frans G Bengtssons roman Röde Orm finns en skildring av hur folket i Göinge fångade präster som de sedan förde över gränsen till Småland där de sålde dem i utbyte mot oxar och bäverskinn. Men hur var det egentligen? Ska mötet mellan de olika religionerna beskrivas i termer av konfrontation eller samexistens och varför har arkeologer påträffat brända ben under golvet i koret på Frösö kyrka?
Ansgar har fått epitetet Nordens apostel. Han var munk, missionär och biskop och hade en koppling till Hamburg-Bremenstiftet. Norden låg under detta stift. Hans liv har skildrats av hans lärjunge och efterträdare Rimbert i legenden Vita Ansgari. År 829/830 kom han till staden Birka på Björkö i Mälaren tillsammans med munken Wittmar och här grundade de en församling. Han stannade i Birka några år och förkunnade det kristna budskapet. Bland åhörarna fanns sveakungen Björn men Ansgars missionsframgångar var sannolikt ganska blygsamma.
Efter att ha återvänt till Hamburg utsågs han till ärkebiskop några år senare. Han återvände till Birka i början av 850-talet och då fanns inte längre den församling som han skapat två decennier tidigare utan den fick återupprättas. Ansgars mission nådde inte särskilt många människor och var inte heller speciellt framgångsrik.
Anledningen till att han blivit den som kommit att förknippas med kristnandet av Sverige är att han är den första missionär som vi känner till namnet på, vilket i sin tur berodde på att tyskarna var duktiga på att dokumentera sin verksamhet i Norden. Det kan således ha funnits andra men dessa har i så fall inte lämnat några spår efter sig.
Lyssna också på De mytiska finska korstågen eller hur Finland blev Sverige.
Läs mer om Sveriges kristnade hos tidskriften Signum.
Bild: Ansgar förkunnar kristendomen. Andra förslaget till väggmålning i Nationalmuseums övre trapphall av Gustaf Cederström, Digitalmuseum; Nationalmuseet, Public Domain.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Levande kulturarv. Genom att rädda gamla växter, återplantera gamla sorters fruktträd och bruka marken som förr återuppstår landskapet i och runt Stensjö by som det såg ut för över hundra år sedan.
Stensjö by heter en Bullerbyliknande samling röda hus omgivna av ängar och åkrar och skog, en plats som 2020 blev ett så kallat kulturreservat. Det betyder att den här lilla oskiftade byn, en klungby där husen ligger samlade, får ett särskilt skydd och ett uppdrag: Att återställa marker och trädgårdar så som de såg ut åren runt 1900. Men det som vi nu uppfattar som en idyll, var för drygt hundra år sedan en plats där folk slet för att överleva.Vår reporter Nina Asarnoj åkte till Småland för att träffa trädgårdsmästare Frida Persson och tillsynsmannen Hans Nilsson som just nu arbetar med att återplantera fruktträd, rädda över hundra år gamla narcisser och så gamla kornsorter för hand -
Huseby slott dras med stora skulder och skogen runt godset är nästan utplånad. Det går rykten om att den nye förvaltaren lurar fröken Florence Stephens och stoppar pengar i egen ficka.
I oktober 1956 bestämmer sig politikerna i Skatelöv för att ingripa. Man vill omyndigförklara fröken Florence Stephens för att stoppa rovdrift och kapitalförstöring på Huseby bruk.Fröken övertalas att bli omyndigförklarad. Det ska bara gälla under en kortare period tills godset kommer på fötter. Säger man. Men för fröken väntar nu år av strider för att bli myndig igen.Medverkande: Ingegerd Oskarsson, politiker som växt upp nära Huseby. Thomas Rosell, har arbetat för Florence Stephens. Sofie Magnusson, VD Huseby Bruk. Erik Wångmar, docent i historia Linnéuniversitetet. Malin Lennartsson, docent i historia Linnéuniversitetet. Gustaf Klarin läser breven från Jean Jacques De Geere.Bilderna i kollaget: Prins Carl Bernadotte (ung), Bernadottebibliotekets bildarkiv Prins Carl Bernadotte och Florence Stephens, SVT Bild Huseby bruk, foto Jan-Erik Anderbjörk, Kulturparken Småland Florence Stephens med sin höst, foto Huseby Bruk Florence och henns systrar, foto Huseby BrukProgrammet är gjort 2021 av Cecilia Ohlén. Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström. Ljudmix Olle Sjöströ[email protected] -
Godsägaren Florence Stephens är en förmögen dam med stallet fullt av hästar. Hon har nära band till kungahuset och tar sig an prins Carl Bernadotte. Ett fint uppdrag som får förödande konsekvenser.
Florence Stephens växer upp på det mäktiga godset Huseby bruk utanför Växjö. Hon är en skicklig ryttare med stark känsla för djur, men verkar ha svårare att avgöra vilka människor som är att lita på. 1957 briserar Husebyskandalen, en omskakande härva med förgreningar ända upp i kungahuset.Medverkande: Thomas Rosell, har jobbat för Florence Stephens. Sofie Magnusson, VD Huseby bruk. Erik Wångmar, docent i historia, Linnéuniversitetet. Malin Lennartsson, docent i historia, Linnéuniversitetet. Gustaf Klarin läser breven från Jean Jacques De Geere.Bilderna i kollaget: Prins Carl Bernadotte (ung), Bernadottebibliotekets bildarkiv Prins Carl Bernadotte och Florence Stephens, SVT Bild Huseby bruk, foto Jan-Erik Anderbjörk, Kulturparken Småland Florence Stephens med sin häst, foto Huseby Bruk Florence och hennes systrar, foto Huseby BrukProgrammet är gjort 2021 av Cecilia Ohlén. Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström. Ljudmix Olle Sjöströ[email protected] -
Jag vill alltid vara sysselsatt. När jag hör människor säga, nu vill jag bara vara, ryser jag. Har aldrig förstått vad dom menar.
Om Carin Ahlqvist:Carin Ahlqvist är journalist. Arbetar på Sveriges Televisions samhällsredaktion i Göteborg. Kommer från Småland, är intresserad av politik och relationer.Producent: Mette Göthberg [email protected] -
Bara ett fåtal människor som var med när vulkanen Mont Pelée på Martinique fick sitt utbrott 1902 överlevde. Idag hade det varit annorlunda.
Hela staden Saint-Pierre, som hade kallats "Karibiens Paris", utplånades i maj 1902. Omkring 28 000 människor dog, alla i staden utom en, och även de allra flesta på de skepp som låg på redden utanför staden. Men en som upplevde katastrofen och sedan kanske levde längst av dem som var där var sjömannen Carl Forsberg från Småland. I Vetenskapsradion På djupet hör vi hans vittnesmål ur en radiointervju 1939, och möter Forsbergs fosterdotter Annelie Rosenqvist som minns hur han trots den traumatiska upplevelsen verkar ha klarat sin mentala hälsa livet ut.Vi hör också vulkanexperten Valentin Troll som berättar om varför katastrofen blev så dödlig, och om varför ett liknande utbrott idag skulle kunna förutsägas och kanske inte behöva döda en enda människa.Medverkande: Valentin Troll, professor i petrologi vid Uppsala universitet; Annelie Rosenqvist, fosterdotter till Carl Forsberg; Marie Hardy, historiker verksam vid muséet över vulkanutbrottet i Saint-Pierre.Reporter: Mats Carlsson-LénartProducent: Björn Gunér [email protected] -
Tror ni att vi har fått nog av cuppaguldet? Ebbe och Jon återupplever finalen, romantiserar föreningslivets Degerfors och hyllar vårens utropstecken. Vi pratar vidare om vad MFF saknat samt vilka spelare som kan tänkas komma och gå. Och vet ni? Det är SKÖNT att lämna våren bakom sig i positivt tonläge! Häng på!Radio 1910 redigeras av Martin Gustafsson, MpaG Media - [email protected] och produceras av Jon Nordström - [email protected] Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Såhär låter Sverige en tidig morgon i maj 2022. Inspelningen är hämtad ur direktsändningen av Fågelsångsnatten 2022.
Fågelsångsnatten 2022 sändes från midnatt till klockan åtta den 21 maj och bjöd på åtta timmars direktsänd uppmärksamhet på fåglar och fågelsång. Denna inspelning är hämtad ur timmen mellan 04.00 och 05.00 som ägnades åt okommenterad fågelsång från Getterön i Halland, Nittälvsdalen i Bergslagen, Osaby i Småland, Ammarnäs i Västerbottenfjällen och Vendelån i Uppland.Ljudtekniker: Thor Andersson, Örjan Bengtzing, Martin Tuomolin, Jakob Persson, Martin Prim, Glate Öhman och Olle Sjöström.Vill du höra hur hela radiosändningen av Fågelsångsnatten 2022 lät finns den, i två delar, att lyssna på här och här. -
Gäddan är största och snabbaste rovfisken utmed kusten. Forskarna Hanna Berggren och Petter Tibblin förklarar varför den är så viktig.
Gäddorna försvinner från allt fler platser utmed Östersjökusten och platser som detta dike vid Mönsterås är viktiga för gäddornas lek och framgång med förökningen berättar forskarna Hanna Berggren och Petter Tibblin vid Linnéuniversitetet. Ur direktsändningen av Naturmorgon 2 april 2022. Fältreporter Lisa Henkow. - Visa fler