Kristianstad Podcasts
-
Eftersom Elias valt att resa bort vid mycket läglig tidpunkt ställer Emil Schälin upp med den äran efter krossen i Jerka när Hammarby studsade tillbaka i semifinalserien mot Kristianstad. Vi pratar både match 1 och 2, värvningen av Henrik Olsson, Davidsson till Bundesliga, ekonomiska krisen i Handbollssverige, mediala statusen i handbollssverige, nya TV-avtalet, och reder ut varför Bajen Handboll aldrig ska spela hemmamatcher någon annantans än i Jerka. Lång podd med bra surr. Håll till godo.
-
Den 28 mars 1889 hittades den 22-åriga bondhustrun Hanna Johansdotter död i källaren i bostadshuset på gården Yngsjö nr 1, i östra Skåne nära Kristianstad. Hanna hade märken på halsen som gjorde att en läkare kunde konstatera att hon hade blivit mördad. När hennes lik hade tagits upp ur källaren föll hennes man, Per Nilsson, ihop och erkände mordet. Men det uppstod misstankar i bygden att hans bekännelse var ofullständig. Hans mor, Anna Månsdotter, misstänktes för att ha varit inblandad, och det fanns också misstankar om att Per och hans mor hade haft ett incestuöst förhållande. Yngsjömordet har varit mycket uppmärksammat, men det går fortfarande att diskutera om hela sanningen kom fram under rättegången.
-
Hammarby har spelat en halv cupfinal. Match 1 av 2 vanns nere i Kristianstad med 31-30. En historisk första seger någonsin i Kristianstad Arena efter en vansinnigt stark första halvlek där vi ledde med sex bollar. Vi tar främst ner den matchen, men även fjärde raka ligasegern borta mot Aranäs dessförinnan. Vi pratar såklart Jeppe Johanssons relation till Kvarnen, pressleg, dom trevliga äldre männen i Kristianstad, fuck you-damen, Lill-Jerry, och tar ett snack med en av Kristianstadpolisens favoriter.
Match 2 spelas 14 mars, avkast klockan 18:10. Låt oss tillsammans göra precis allt vi kan för att bidra till ett kokande Jerka där var och en tar ansvar för att hjälpa våra grabbar i jakten mot en historisk dag.
-
Hammarby har spelat en halv cupfinal. Match 1 av 2 vanns nere i Kristianstad med 31-30. En historisk första seger någonsin i Kristianstad Arena efter en vansinnigt stark första halvlek där vi ledde med sex bollar. Vi tar främst ner den matchen, men även fjärde raka ligasegern borta mot Aranäs dessförinnan. Vi pratar såklart Jeppe Johanssons relation till Kvarnen, pressleg, dom trevliga äldre männen i Kristianstad, fuck you-damen, Lill-Jerry, och tar ett snack med en av Kristianstadpolisens favoriter. Match 2 spelas 14 mars, avkast klockan 18:10. Låt oss tillsammans göra precis allt vi kan för att bidra till ett kokande Jerka där var och en tar ansvar för att hjälpa våra grabbar i jakten mot en historisk dag.
-
Den skånska staden Kristianstad lever under hot från att i framtiden hamna under vatten. Journalisten Morris Wikström, som vuxit upp i trakten reflekterar över hotets mytiska dimensioner.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Ursprungligen publicerad 2020-10-29.
Jag är uppvuxen inte långt ifrån det som idag kallas för Kristianstad i nordöstra Skåne. Jag säger idag – för Kristianstad lever under ett konstant hot om att översvämmas. Om så sker kanske platsen i framtiden kommer att benämnas Kristiansund – eller Kristians träsk. Redan idag anses stadens framtid vara högst osäker – delar av den befinner sig under havsnivån och hotet om översvämning kommer bara att öka i takt med att klimatförändringarna gör att havsvattennivån höjs. För att förhindra att Kristianstad översvämmas spenderas idag stora pengar på att skydda staden. Men frågan är vid vilken tidpunkt själva hotet kommer att vara tillräckligt graverande för att hindra staden från att utvecklas och därmed inte längre vara värd investeringarna.
Det slår mig att detta borde tas med i beräkningen, kanske bli en omständighet i berättelserna om Kristianstad – och därmed också mitt eget liv. Att den plats som varit så betydelsefull för mig kanske kommer att försvinna. Inte bara för att tiden går, utan också för att platsen kanske kommer att bli fysiskt oåtkomlig. En så vardaglig sak som en tågresa kommer kanske om 300 år att behöva ha skett på botten av ett träsk och stadens byggnader kommer kanske vara inlindade i alger och växtlighet som slagit rot i den dyiga botten.
I Karl-Ove Knausgårds roman ”En tid för allt”, där gamla testamentets berättelser har förflyttats till ett påtagligt norskt landskap, anländer syndafloden i form av ett regn som aldrig tar slut. För att rädda sig undan det ständigt stigande vattnet flyr huvudpersonerna upp på ett berg. Till slut har vattnet stigit så högt att hela landskapet har förändrats. Byarna ligger nu på botten av en fjord som bildats mellan bergen. Ändå slutar inte regnet falla. Till slut står det klart för huvudpersonerna att ingen räddning finns – att syndafloden verkligen kommer att sluka också berget de själva befinner sig på. Det är mitt i den här insikten som de drabbade får en på alla sätt överraskande idé. De börjar simma. Berget har blivit en klippa i en skärgård, och botten består nu av ett välkänt landskap – de byar där de tidigare levt sina liv.
Det är en vacker och överraskande scen i romanen. Men den säger också något om havet och vattnet och dess symboliska betydelse för människan. Möjligen för att det finns en så tydlig yta – ett över och under. Det gör havet till en distinkt geografisk plats. Samtidigt är detta som befinner sig under ytan hela tiden utom räckhåll – ofta också utom synhåll. I Knausgårds roman innebär simturen i fjordvattnet egentligen också ett betraktande av urtillståndet. Därmed sällar sig scenen till en av alla de litterära skildringar som låter ursprunget till en berättelse ligga begravd på botten.
Det samma går att säga om Marilynne Robinsons roman ”Två par systrar” från 1980. Berättelsen tar sin början i en tågolycka som inträffat i den lilla orten Fingerbone. I olyckan spårade ett tåg fullt med passagerare ur och slungades ner i den svarta sjön. I olyckan gick den sista manliga familjemedlemmen i huvudpersonernas familj under. Efter olyckan återgår livet sakta till det normala. ”Det kära gamla vanliga hade läkts ihop lika sömlöst som en spegelbild på vattnet”, får vi veta. Samtidigt tycks alla överlevande på något sätt sträva mot botten av sjön. I minnesarbetet som pågår hos alla i släkten blir sjön en fysisk manifestation av familjehistorien. Men alla har sitt sätt att närma sig vattnet. Den excentriska moster Sylvia stjäl roddbåtar och förflyttar sig med ett leende över vattnet, medan barnbarnen smyger försiktigt på stränderna – deras vuxenblivande kräver att de hittar sitt eget sätt att förhålla sig till tragedin. Faktum är att hela byn där olyckan inträffat präglas av vattnet som hela tiden hotar att svämma över. Vilket också sker. En vår svämmas staden över – husen och kaninburarna och ladorna liknar ”grundstötta och förlista Noaks arkar”. Stadens bibliotek svämmas över, vilket ”åstadkommer kraftiga gap i bibliotekets klassifikationssystem”. Också huset där huvudpersonerna bor drabbas och de gamla fotografierna som fortfarande kan berätta om livet före katastrofen får hängas på tork för att räddas, samtidigt som huvudpersonerna hasar runt med vatten upp till knäna. En träffande bild över hur minnesarbetet kan se ut.
Vem vet, kanske kommer också de människoöden som bebott Kristianstad att få sina uttolkare som vandrar längs stränderna av det som tidigare var en stad. Och när tiden har gått och de mänskliga berättelserna långsamt förtvinat, då kanske Kristianstad går samma öde till mötes som en gång Atlantis. Denna sjunkna ö vars existens aldrig kunnat vare sig avfärdas eller bekräftas, och därmed blivit till en projektionsyta i den mytiska värld där politiska idéer föds och speglas. Olof Rudbeck såg i Atlantis en svunnen stormaktstid i Sveriges historia. Andra har genom historien velat placera ön på så vitt skilda platser som Atlanten, Norra ishavet och Medelhavet – ofta för att motivera samtida strävanden och önskningar. Jakten på Atlantis – eller om man så vill ursprunget, guldåldern – har när den en gång inletts inte något egentligt slut. Det är ett sökande som ligger i själva vattnets natur, där den spegelblanka ytan hela tiden tycks dölja något väsentligt och livsavgörande. Och därmed också förrädiskt. Alla vet att stenar som blänker vackert på havsbotten oftast förlorar en del av sin glans när de lyfts upp ur vattnet. Sjögräset förlorar sin spänst och sjunkna skepp som konserveras i vattnet förmultnar och ruttnar på land.
I de handlingsplaner som nu författas för att förlänga Kristianstads liv ovanför ytan, strategier som på olika sätt ska tackla stadens hotande undergång, borde kanske också detta tas med. För hur skyddar man minnet av staden mot revisionistiska anspråk och dunkla politiska motiv? Kanske genom att etablera vissa historiska fakta. Kanske genom att slå fast det som vi idag tar för givet, men som om 300 år fått ett förrädiskt skimmer: Tivoliparken var en vacker plats, men knappast att jämföra med Babylons hängande trädgårdar. Under Kristianstadsdagarna var stadens uteserveringar fulla, men det var aldrig tal om någon medeltida karnevalsyra. Och kanske viktigast: Kristianstad fanns. Och finns. Och kommer antagligen att fortsätta finnas långt efter att hon förvunnit ner i djupet. Om så bara som ett gäckande och mycket förrädiskt minne.
Morris Wikström, journalist
-
I fjärde avsnittet följer vi med distriktsveterinär August när han besöker en mjölkgård utanför Kristianstad. Vi får veta hur vommen ”doftar”, varför en av kalvarna har fått en egen pall och vilka likheter det finns mellan mjölkproduktion och att köra Formel 1.
Följ med oss ut i vår vardag på Distriktsveterinärerna!
Avsnittets fokus – veterinär, nöt och ViLA (villkorad läkemedelsanvändning)
-
Nytt avsnitt, där vi som alltid pratar ner och upp matcher som spelats. Vi pratar om "slakten i Winpos" mot DIF förra fredagen, och även om hur vi hanterade en tuff bortamatch mot Kristianstad. Sen pratar vi upp kommande matcher och mot slutet tittar ett nytt segment in i podden! God lyssning!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
SUPERMÅNDAG är tillbaka med avsnitt 13. Nästan en matchfri vecka då det bara är Djurgården som spelat mot Kristianstad. Då passar det perfekt med ett besök i podden av Björklövens huvudtränare Viktor Ståhle. Vad är det som har fungerat bra och vad har fungerat mindre bra? Spelarprestationer Skadorna Jämnheten i matcherna Powerplay BoxplayUtblick i övriga Serien och vad som sticker ut bland de andra lagen. Tveka inte att höra ut av er om det är någonting ni vill lyfta.Tips på vad vi kan förbättra eller om det är någon speciell gäst till podden så tar vi tacksamt emot det.Radio1970se på Instagram eller Twitter alternativt ett mail till [email protected]Önskar er en fortsatt trevlig Jul och en god lyssning.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Dessutom författarsamtal om tiden i litteraturen, om Neda Soltani som tvingades fly från Iran, veckans panel, kåseri och krönika i Godmorgon, världen! är Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ryska raketbeskjutningar fortsätterRyssland fortsätter att raketbeskjuta ukrainska städer. Beskjutninagarn har varit mycket intensiva och i fredags slogs stora delar av Ukrainas infrastruktur och el ut. I veckan sa Kremls talesperson att någon vapenvila eller eldupphör bara för att det är jul, inte är aktuellt, och att ett fredsavtal med Kiev är omöjligt.
Oron för att elen kopplas bort i Skåne växer
I södra Sverige förbereder sig både myndigheter, företag och privatpersoner för nästa möjliga krisåtgärd om effektbristen på el blir större: planerade avstängningar av elen i delar av området under kortare perioder.Det är en krisåtgärd som väcker både frågor och oro bland såväl företagare som privatpersoner. På det elintensiva företaget The Absolut company i Nöbbelöv nordväst om Kristianstad säger driftchef Kerstin Lindström att den största oron är ovissheten, att inte veta hur länge eller hur ofta elen kan komma att stängas av.
Hemvändarnas fester - en jultradition
Med en vecka kvar till jul är det många som i dagarna återvänder till sina hemstäder för att samla familjen, men också för att träffa gamla vänner. Ett fenomen som växt sig allt starkare är "hemvändarkvällarna", en tradition som är särskilt stark i mindre städer, då gamla vänner och skolkamrater återförenas på lokala krogar och nattklubbar på jul- eller annandagen, efter att man i vissa fall inte setts på flera år. En tradition på gott och ont, visar det sig.Första timmen:
Ryssland fortsätter att raketbeskjuta ukrainska städer.
Frånkoppling av el är nu en verklig risk i Skåne
Idag avgörs VM-finalen i Qatar. Argentina möter Frankrike.
Neda Soltani tvingades fly från Iran 2009, när hon förväxlades med en dödad demonstrant.
Veckans krönikör Göran Rosenberg
Veckans panel
Andra timmen:
Omfattande spridning av Covid i Kina
Vad är konstruktiv journalistik ?
Satir med Public Service
Hemvändarträffar i jul.
Författarsamtal om tiden med Anne Swärd och Peter Fröberg Idling
Veckans kåsör Pamela Jaskoviak
Programledare Sara Stenholm
Producenter Nina Benner och Margareta Svensson
Sändningstekniker Victor Ubeira -
Ur innehållet:
Fördubbling av covidfall inom vård och omsorg.
Så fungerar färdtjänsten i jul och nyår.
Guldkassettreportaget Elins dröm månadens ansikte.
Julstämning i talbokstipsen från Kristianstad. -
Gäss av flera arter har ökat kraftigt de senaste decennierna i Sverige. Det här skapar alltmer irritation och besvär för oss människor, både för badgäster som tvingas navigera bland korvar av deras spillning och för jordbrukare som får sin gröda uppäten av gässen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Numera stannar dessutom många gäss kvar i Sverige hela vintern.
Det här studeras just nu i ett stort forskningsprojekt, som har hjälpt till att avslöja flera förklaringar till fåglarnas ökning. Det finns också en förhoppning om att forskningen även ska leda till färre konflikter framöver.Medverkande: Johan Elmberg, professor i djurekologi vid högskolan Kristianstad; Louise Eriksson, forskare i miljöpsykologi vid Umeå universitet, båda delaktiga i det pågående forskningsprojektet "Utmaningar med växande gåspopulationer".
Reporter: Stefan Nordberg
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
För första gången spelas Supermåndag in utan den för dagen febersjuke Jesper. Vi pratar om HA-veckan som gått och saker som Modos segerrad, Marenisaffär, Werblomaffär och nya skada. Lite om Kristianstads avbrutna förlusttrend, Djurgårdens dubbelmöte med Östersund, Björklöven och Västerås galna match och mycket annat. Dessutom tittar vi framåt mot HA-veckan som kommer och försöker bestämma vad som är värt att se och vad man kan skippa. Navids dotter har nattskräck och gästspelar en del i avsnittet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Linus Lindahl och Stefan Sundberg ger den senaste uppdateringen av veckans krimnyheter. Hör detaljerna kring de viktigaste händelserna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En 39-årig man åtalas för inblandning i kidnappningen av rapartisten Einár där han misstänks vara hjärnan. Mannen har hållit sig undan sedan kidnappningen men kunde gripas i somras.
Åtal har väckts mot 15 personer som är misstänkta i en stor narkotikahärva med bas i Kristianstad. Framställningen och förvaringen av narkotikan har bland annat skett i ett stall. Vi hör kammaråklagare Marie Reutne berätta mer om den omfattande härvan och hur den varit organiserad.
Åtal har också väckts i det uppmärksammade fallet i Mälarhöjden där en kvinna och hennes sexåriga son knivmördades. En man i 40-årsåldern, som är släkt med kvinnan, greps efter dådet. Åklagare Ingrid Viklund berättar att han även åtalas för grovt barnfridsbrott eftersom ett yngre syskon bevittnade mordet.
I måndags kom domen i det uppmärksammade fallet där en man i 50-årsåldern avled efter ett polisingripande på Lidingö. Polisen får villkorlig dom och dagsböter - åklagare Per Nichols och advokat Tobias Enochson ger sin syn på domen.
Programledare: Linus Lindahl, Stefan Sundberg
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
-
Rögle föll tillbaka i gamla synder – och särskilt en sekvens i slutet av CHL-matchen mot Salzburg fastnade på näthinnan. Röglepodden är tillbaka med ett nytt avsnitt.
Även Röglepodden hade landslagsuppehåll förra veckan, men dagen efter Rögles 3–1-förlust mot Salzburg är det comeback-dags. Linus Ahlin, Mattias Hjälm och Daniel Rooth tar avstamp i CHL-matchen och konstaterar att Ängelholmslaget återföll i gamla spelmässiga synder – och att det fanns några tv-bilder från spelarbåset i slutet av matchen som kändes talande för formkurvan.
Poddtrion tar ett grepp om läget i laget inför lördagens SHL-omstart i Örebro och i det historiska segmentet går Daniel Rooth igenom de tolv spelare som genom åren burit nyförvärvet Lukas Kloks nummer 31. Det handlar om två utespelare och åtta målvakter – hur många minns du?
Sist i avsnittet bjuder Linus Ahlin också på en intervju med förre Rögletränaren och -profilen Mikael Gath, som nu gör succé med allsvenska Kristianstad. Gath berättar om vad som hände bakom kulisserna sedan han slagits blodig av en AIK-spelare 2006 – och förklarar varför han är tveksam till att någon gång återvända till Rögle som tränare. -
Tre saker som oroar oss! Haveriet kring knallskottet i Kristianstad! Göteborgs utdragning ur SHL! Den väldigt skiktade Hockeyallsvenskan! Överlägsna toppen! Givna botten!
Och sedan de fyra lagen som krigar om två slutspelsplatser!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Visa fler